Dodaj do ulubionych

"Goj patrzy na Zyda"...

IP: *.red.bezeqint.net 25.08.03, 17:42
Bardzo polecam ksiazke Piotra Kuncewicza "Goj patrzy na Zyda". Dzieje
braterstwa i nienawisci od Abrahama po wspolczesnosc....
Wydawnictwo Kopia,
ul. Rydygiera 8,
01-793 Warszawa

Moze otworzyc nowy Forum o tej ksiazce zapraszam.
Obserwuj wątek
    • Gość: AdamM A wyobraź sobie Mosze, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 17:51
      że ja, uważający się za chrzescijanina i katolika, zainteresowany problemem
      istnienia panstwa Izrael i historią Zydow na przestrzeni dziejów, dopiero
      calkiem niedawno (moze ok. rok temu) zdalem sobie sprawę, że Wy faktycznie w
      sposób wyjatkowo bezczelny i chamski najzwyczajniej w świecie to zloto
      Egipcjanom ukradliście. I jesli wierzyć Staremu Testamentowi (czy jak wolisz
      Torze) to tak wlasnie rzecz się odbyla - wykorzystaliscie ufnośc Egipcjan i ich
      okradliście. Wyjatkowo obrzydliwe. Nie wyglada to ciekawie, nie sądzisz? Tak po
      prostu wziąc i podpierdolic (za przeproszeniem) co do ciebie nie należy? Chyba,
      ze naprawdę uważacie, że będac Narodem Wybranym wolno Wam więcej niż innym.

A.
      • gini Re:Zyd patrzy na goja 25.08.03, 17:54
        Sarner przytacza tu jakże pouczające doświadczenie z pewną Żydówką, nie
        kryjącą wcale, że programowo "nienawidzi Polaków".
        "Zapytana, co uzasadnia jej nienawiść, opowiedziała o tym, jak pracowała w
        niemieckiej fabryce reperującej mundury, gdzie wydawano głodowe racje
        żywnościowe. Przeżyła (nie tylko ona) dzięki majstrowi, Polakowi, który
        ukradkiem dostarczał im żywność. Niemcy schwytali Polaka, a Żydówki zmusili do
        przyglądania się jego egzekucji. Kiedy zwróciłem uwagę na bezsens jej
        wypowiedzi – konkluduje Sarner – zaczęła płakać: Ja wiem, wiem, ale to takie
        trudne..."."
        ---------------------------------------------

• Gość: Perła gini jest IP: *.zin.lublin.pl 25.08.03, 18:04
          gini, kilkakrotnie pisałaś tu, że nie lubisz Żydów. Swojej antypatii nie jesteś
          w stanie wytłumaczyć.
          Skoro tak, to powinnaś zrozumieć tę Żydówkę.

Perła
      • Gość: Mosze Odszkodowanie... IP: *.red.bezeqint.net 25.08.03, 18:01
        Gość portalu: AdamM napisał(a):

> że ja, uważający się za chrzescijanina i katolika, zainteresowany problemem
        > istnienia panstwa Izrael i historią Zydow na przestrzeni dziejów, dopiero
        > calkiem niedawno (moze ok. rok temu) zdalem sobie sprawę, że Wy faktycznie w
        > sposób wyjatkowo bezczelny i chamski najzwyczajniej w świecie to zloto
        > Egipcjanom ukradliście. I jesli wierzyć Staremu Testamentowi (czy jak wolisz
        > Torze) to tak wlasnie rzecz się odbyla - wykorzystaliscie ufnośc Egipcjan i
        ich
        >
        > okradliście. Wyjatkowo obrzydliwe. Nie wyglada to ciekawie, nie sądzisz? Tak
        po
        >
        > prostu wziąc i podpierdolic (za przeproszeniem) co do ciebie nie należy?
        Chyba,
        >
        > ze naprawdę uważacie, że będac Narodem Wybranym wolno Wam więcej niż innym.
        >
        > A.

Powiedz, jesli tak dobrze czytales i wiesz co bylo w tamtych czasach,
        to moze nalezy sie jakies odszkodowanie za niewole przez 410 lat...
        • gini Re: Odszkodowanie... 25.08.03, 18:06
          Gość portalu: Mosze napisał(a):

> Gość portalu: AdamM napisał(a):
          >
          > > że ja, uważający się za chrzescijanina i katolika, zainteresowany probleme
          > m
          > > istnienia panstwa Izrael i historią Zydow na przestrzeni dziejów, dopiero
          > > calkiem niedawno (moze ok. rok temu) zdalem sobie sprawę, że Wy faktycznie
          > w
          > > sposób wyjatkowo bezczelny i chamski najzwyczajniej w świecie to zloto
          > > Egipcjanom ukradliście. I jesli wierzyć Staremu Testamentowi (czy jak woli
          > sz
          > > Torze) to tak wlasnie rzecz się odbyla - wykorzystaliscie ufnośc Egipcjan
          > i
          > ich
          > >
          > > okradliście. Wyjatkowo obrzydliwe. Nie wyglada to ciekawie, nie sądzisz? T
          > ak
          > po
          > >
          > > prostu wziąc i podpierdolic (za przeproszeniem) co do ciebie nie należy?
          > Chyba,
          > >
          > > ze naprawdę uważacie, że będac Narodem Wybranym wolno Wam więcej niż innym
          > .
          > >
          > > A.
          >
          > Powiedz, jesli tak dobrze czytales i wiesz co bylo w tamtych czasach,
          > to moze nalezy sie jakies odszkodowanie za niewole przez 410 lat...

Nic dodac nic ujac.Oby tylko jaks kase wyciagnac.
        • Gość: AdamM do Mosze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.03, 19:11
          A to ciekawe co piszesz, gdyż wydajesz się reprezentować bardzo roszczeniowa
          postawę. Ja, gdy analizuję rozbiory Polski, to zawsze az się trzęse ze zlości
          nad naszą glupotą i niedbalstwem i gdyby nie pewien szacunek do Polski i
          Polaków, oraz niezbedny w takich sytuacjach umiar, to az chcialoby się
          powiedzieć "należało nam się za takie zachowanie i taki burdel, jaki wówczas
          panowalw Polsce". Ty natomiast szukasz winy u innych i uwazasz, ze Izraelitom
          coś się należało za niewolę. Ale w niewolę rzadko kiedy wpada się bez wlasnej
          winy, a ja, choć slabo pamietam Stary testament, mam wrazenie, ze wina po
          stronie Izraelitow byla niemala, a moze i większa niż mialo to miejsce w
          przypadku Polski, gdy nas w koncu rozebrano pod koniec XVIII wieku. Wiec powiem
          Ci, ze w mojej opinii nic Wam się nie należalo oprocz paru dobrych kopów w dupę
          za nieudacznictwo, czyli to, ze dopusciliscie, aby stac się narodem
          niewolnikow - malo tego, nawet chcieliscie nim pozostac tak Wam bylo dobrze w
          Egipcie pod batem.

A.
          • Gość: Mosze O ile pamietam... IP: *.red.bezeqint.net 25.08.03, 22:02

> A to ciekawe co piszesz, gdyż wydajesz się reprezentować bardzo roszczeniowa
            > postawę. Ja, gdy analizuję rozbiory Polski, to zawsze az się trzęse ze zlości
            > nad naszą glupotą i niedbalstwem i gdyby nie pewien szacunek do Polski i
            > Polaków, oraz niezbedny w takich sytuacjach umiar, to az chcialoby się
            > powiedzieć "należało nam się za takie zachowanie i taki burdel, jaki wówczas
            > panowalw Polsce". Ty natomiast szukasz winy u innych i uwazasz, ze Izraelitom
            > coś się należało za niewolę. Ale w niewolę rzadko kiedy wpada się bez wlasnej
            > winy, a ja, choć slabo pamietam Stary testament, mam wrazenie, ze wina po
            > stronie Izraelitow byla niemala, a moze i większa niż mialo to miejsce w
            > przypadku Polski, gdy nas w koncu rozebrano pod koniec XVIII wieku. Wiec
            powiem
            >
            > Ci, ze w mojej opinii nic Wam się nie należalo oprocz paru dobrych kopów w
            dupę
            >
            > za nieudacznictwo, czyli to, ze dopusciliscie, aby stac się narodem
            > niewolnikow - malo tego, nawet chcieliscie nim pozostac tak Wam bylo dobrze w
            > Egipcie pod batem.
            >
            > A.

To straszny glod panowal w Swietej Ziemi, i wtedy przyszli bracia Jozefa
            do Egiptu szukac jedzenie. Oni nie sprzedali siebie na niewolnictwo, tak ze sa
            nie winni. Czy Polacy ktorzy od latach mieszkaja w Polonii, nic im sie nie
            nalezy. Mysle ze ty tez mieszkasz na obczyznie, to chyba rozumiesz o czy pisze.
      • miriamfirst_ a przepraszam... 25.08.03, 18:03
        z jakiego punktu widzenia na rzecz patrzymy?
        Bo prosz Pana, to Bóg KAZAŁ israelitom wziąć owo złoto Egipcjanom! Kazał.
        Każdy przecietnie inteligentny (przeciętnie) czytający Stary Testament widzi,
        wnioskuje, że jesli działo się tam cokolwiek wbrew woli Pana, lud israela był
        karany przez Pana Boga, tego samego Jedynego, w którego wierzymy. Wszyscy.
        To o tym Bogu mówił Jezus, mówił o TYM Bogu - mój Ojciec. Stary Testament jest
        ściśle powiązany z Nowym Testamentem. No więc kogo Ty Adamie (z hebrajskiego
        Adam to człowiek) oskarżasz? A Bój się ... Boga! smile))
        Czy to zbyt subtelne?

Pozdrawiam z dziwnej miejscowości, co nazywa się - Turek. Bardzo przyjazna.

Miriamsmile

> że ja, uważający się za chrzescijanina i katolika, zainteresowany problemem
        > istnienia panstwa Izrael i historią Zydow na przestrzeni dziejów, dopiero
        > calkiem niedawno (moze ok. rok temu) zdalem sobie sprawę, że Wy faktycznie w
        > sposób wyjatkowo bezczelny i chamski najzwyczajniej w świecie to zloto
        > Egipcjanom ukradliście. I jesli wierzyć Staremu Testamentowi (czy jak wolisz
        > Torze) to tak wlasnie rzecz się odbyla - wykorzystaliscie ufnośc Egipcjan i
        ich
        >
        > okradliście. Wyjatkowo obrzydliwe. Nie wyglada to ciekawie, nie sądzisz? Tak
        po
        >
        > prostu wziąc i podpierdolic (za przeproszeniem) co do ciebie nie należy?
        Chyba,
        >
        > ze naprawdę uważacie, że będac Narodem Wybranym wolno Wam więcej niż innym.
        >
        > A.
        • gini Re: a przepraszam... 25.08.03, 18:09
          miriamfirst_ napisała:

> z jakiego punktu widzenia na rzecz patrzymy?
          > Bo prosz Pana, to Bóg KAZAŁ israelitom wziąć owo złoto Egipcjanom!
          )))No wiec juz mamy jednego winnego.
          Kazał.
          > Każdy przecietnie inteligentny (przeciętnie) czytający Stary Testament widzi,
          > wnioskuje, że jesli działo się tam cokolwiek wbrew woli Pana, lud israela był
          > karany przez Pana Boga, tego samego Jedynego, w którego wierzymy. Wszyscy.
          > To o tym Bogu mówił Jezus, mówił o TYM Bogu - mój Ojciec. Stary Testament
          jest
          > ściśle powiązany z Nowym Testamentem. No więc kogo Ty Adamie (z hebrajskiego
          > Adam to człowiek) oskarżasz? A Bój się ... Boga! smile))
          > Czy to zbyt subtelne?
          >
          > Pozdrawiam z dziwnej miejscowości, co nazywa się - Turek. Bardzo przyjazna.
          >
          > Miriamsmile
          >
          >
          A odszkodowanie za 410 lat niewoli to tez Bog jedyny zaplaci?Skoro wszystko
          zwalamy na Boga to niech placi.
          >
          >
          >
          >
          >
          > Gość portalu: AdamM napisał(a):
          >
          > > że ja, uważający się za chrzescijanina i katolika, zainteresowany probleme
          > m
          > > istnienia panstwa Izrael i historią Zydow na przestrzeni dziejów, dopiero
          > > calkiem niedawno (moze ok. rok temu) zdalem sobie sprawę, że Wy faktycznie
          > w
          > > sposób wyjatkowo bezczelny i chamski najzwyczajniej w świecie to zloto
          > > Egipcjanom ukradliście. I jesli wierzyć Staremu Testamentowi (czy jak woli
          > sz
          > > Torze) to tak wlasnie rzecz się odbyla - wykorzystaliscie ufnośc Egipcjan
          > i
          > ich
          > >
          > > okradliście. Wyjatkowo obrzydliwe. Nie wyglada to ciekawie, nie sądzisz? T
          > ak
          > po
          > >
          > > prostu wziąc i podpierdolic (za przeproszeniem) co do ciebie nie należy?
          > Chyba,
          > >
          > > ze naprawdę uważacie, że będac Narodem Wybranym wolno Wam więcej niż innym
          > .
          > >
          > > A.
          • miriamfirst_ Re: a przepraszam... gini 25.08.03, 18:20
            a Ty się nie smiej, Serduszko, tylko otwórz sobie II Ks. Mojż. i przeczytaj
            akapit z numerem jedenaście. Nie masz? Pójdź do mnie ja Ci "pocytuję"smile)
            Pana Boga jeszcze nie cytowaliśmy na forum tym. A warto.

"I rzekł Pan do Mojżesza: jeszcze jedna plagę ześlę na faraona i na Egipt,
            potem wypuści was stad. Wypuści was całkowicie, a nawet was stąd wypędzi.

Powiedz ludowi, ażeby pożyczyli sobie, każdy mężczyzna od swego sąsiada, a
            każda niewiasta od swojej sąsiadki przedmioty srebne i przedmioty złote.

A Pan usposobił Egipcjan życzliwie do ludu."

No. To Pismo Swięte wyd. 1990.

Baw się dobrzesmile

Miriam

• pit_b No wlasnie... czytac uwaznie! 25.08.03, 18:34
              ... nie doczytaliscie widac do konca...
              ani jedni ani (chyba) drudzy.

Izraelici mieli tylko pozyczyc!
              Co potem zostalo im powiedziane o rzymskiej
              monecie?

Oddajcie Bogu co boskie, a co cesarskie cesarzowi.
              Czy wiele trzeba rozumu, zeby wysnuc wniosek,
              ze co bylo egipskie, to trzeba oddac Egiptowi?

Tak, tak, wiele sie bierze nieporozumien z
              niestarannego czytania. albo z niesluchania.

Pozdrowienia
              Pit
              • miriamfirst_ Re: No wlasnie... czytac uwaznie! 25.08.03, 18:49

To nie ma żadnego związku! Cytujesz słowa Jezusa, które zostały wypowiedziane w
                innym kontekście. Gdzie indziej. Nie ma połączenia.
                Błąd zwany kardynalnym - picie_b.
                Chcesz porównać relacje między Bogiem a ludem w czasie wyjścia z Egiptu, z
                nauczającym lud - Jezusem?! Po tym Wyjściu został dopiero nadany Dekalog.
                Egipt, to są czasy przed nadaniem Dekalogu.
                Nie ma relacji. Nie było wtedy proroków. Był Bóg, który mówi do Mojżesza - idź
                i zrób. Np do Abrahama, weź swojego syna Izaaka i go zabij.
                Zresztą, co ja tu będę...

Mogę dyskutować, ale "argumenty" dyletantów? niech sobie "dyletancą" sami.
                Miłego wieczorusmile

Miriam

• pit_b Re: No wlasnie... czytac uwaznie! 25.08.03, 19:16
                  miriamfirst_ napisała:

>
                  > To nie ma żadnego związku!
                  >Cytujesz słowa Jezusa, które zostały wypowiedziane w
                  > innym kontekście. Gdzie indziej.

Przepraszam, cytat z II Mojzesza mowil wyraznie
                  "pozyczcie", nie zabierzcie. To otwiera pole
                  do roznych interpretacji...

> Nie ma połączenia.
                  > Błąd zwany kardynalnym - picie_b.

Na ten temat mozna by dlugo rozmawiac, czy
                  jest polaczenie, czy go nie ma. Wlasciwie
                  tu jest sedno roznicy miedzy judaizmem a
                  chrzescijanstwem. Zloto nie cieszylo sie
                  specjalna sympatia Jezusa, jak wierzymy
                  wcielonego Boga.

> Chcesz porównać relacje między Bogiem a ludem w
                  > czasie wyjścia z Egiptu, z nauczającym lud - Jezusem?!

Te relacje sa bardzo podobne, jesli spojrzec
                  z chrzescijanskiej perspektywy.

>Po tym Wyjściu został dopiero nadany Dekalog.
                  > Egipt, to są czasy przed nadaniem Dekalogu.
                  > Nie ma relacji. Nie było wtedy proroków.
                  > Był Bóg, który mówi do Mojżesza - idź i zrób.
                  > Np do Abrahama, weź swojego syna Izaaka i go zabij.

Wszystko racja, ale jesliby Bog postanowil potem,
                  ze lud juz dojrzal do nastepnego szczebla wiary...

> Zresztą, co ja tu będę...
                  >
                  > Mogę dyskutować, ale "argumenty" dyletantów?
                  > niech sobie "dyletancą" sami.

Oczywiscie, jest fundamentalna roznica w
                  pojmowaniu roli Jezusa. Dla chrzescijan,
                  Jezus zmienil wszystko, dla judaizmu -
                  nic sie nie zmienilo.

Dyletantyzm? Nie, to jest zasadnicza roznica teologiczna.

Pozdrawiam
                  Pit
            • Gość: ? To kim jest ten bóg żydowski Jahwe? Złodziejem? IP: *.lakenet.no 25.08.03, 19:51
              To kim jest ten bóg żydowski Jahwe? Jeżeli namawiał
              swoich wyznawców do złodziejstwa a nawet zbrodni to kimże
              jest ten Jahwe?
              Katarowie twierdzili, że bóg starotestamentowy to Pan
              tego swiata (szatan), który uwieził ludzi w materii.
              Może mieli rację.

A Jezus chyba coś wypominał o szatanskim pochodzeniu...

Ja na miejscu Zydów bym taki dumny nie był.Raczej
              zmieniłbym religię na bardziej sympatyczną.
              • pit_b 2 mozliwosci 25.08.03, 20:16
                Masz 2 podstawowe wersje:

1) religijno-moralizatorska, wg ktorej to zloto
                slusznie sie Izraelitom nalezalo za prace na rzecz
                Egiptu, dlatego Jahwe polecil im je zabrac

2) sceptyczno-laicka, wg ktorej Jahwe byl w owym
                czasie bogiem plemiennym, ktory kierowal sie wylacznie
                interesem plemienia. Moralnosc obowiazywala
                wylacznie wewnatrz plemienia, natomiast w relacjach
                z innymi plemionami kierowano sie wylacznie
                pragmatyka, czyli ocena ryzyka i zysku.

Wybor nalezy do Ciebie

Pozdrawiam
                Pit
                • Gość: ? A może to Hermes - Merkury? IP: *.lakenet.no 25.08.03, 20:55
                  Hermes to w mitologii greckiej bóg kupców i złodziei.
                  A także komunikacji.
        • Gość: Mosze To Finlandia...? IP: *.red.bezeqint.net 25.08.03, 22:05
          miriamfirst_ napisała:

> z jakiego punktu widzenia na rzecz patrzymy?
          > Bo prosz Pana, to Bóg KAZAŁ israelitom wziąć owo złoto Egipcjanom! Kazał.
          > Każdy przecietnie inteligentny (przeciętnie) czytający Stary Testament widzi,
          > wnioskuje, że jesli działo się tam cokolwiek wbrew woli Pana, lud israela był
          > karany przez Pana Boga, tego samego Jedynego, w którego wierzymy. Wszyscy.
          > To o tym Bogu mówił Jezus, mówił o TYM Bogu - mój Ojciec. Stary Testament
          jest
          > ściśle powiązany z Nowym Testamentem. No więc kogo Ty Adamie (z hebrajskiego
          > Adam to człowiek) oskarżasz? A Bój się ... Boga! smile))
          > Czy to zbyt subtelne?
          >
          > Pozdrawiam z dziwnej miejscowości, co nazywa się - Turek. Bardzo przyjazna.
          >
          > Miriamsmile
          >
          >
          >
          O ile pamietam to jest Finski port?
    • Gość: U Re: 'Goj patrzy na Zyda'... IP: *.75.50.39.Dial1.Boston1.Level3.net 25.08.03, 17:59
      Do USA dotarly wlasnie pierwszy transport historycznych
      skarbow Iraku.jJak myslicie-do kogo one tu dotaly?
      • Gość: Goj Zapewne do biednych, pokrzywdzonych przez Saddama IP: *.psoft.od.ua 25.08.03, 20:21
        Husajna uciekinierow z Iraku (aby pocieszyc ich skolatane serca), a kazdy kto
        mysli inaczej to fasztsta, asntysemita, pedofil i co tam jeszcze mozliwe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka