dbopery 26.11.03, 18:16 ten twór solidaruchów, tą studnię bez dna na nasze pieniądze. Za tą kasę, co Oni marnotrawią, można nakarmić tysiące głodnych dzieci. A Kieres na bezrobocie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: Zlikwidować IPN 26.11.03, 18:18 dbopery napisał: > ten twór solidaruchów, tą studnię bez dna na nasze pieniądze. Za tą kasę, co > Oni marnotrawią, można nakarmić tysiące głodnych dzieci. > A Kieres na bezrobocie! ***** A moze to i racja?Kiesres niech sobie za swoja kase pamiatki po Jarocinie zbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: NIE likwidować IPN! IP: 81.168.184.* 26.11.03, 18:18 Trzeba ścigać wszystkich którzy wyrządzili jakąkolwiek krzywdę narodowi polskiemu! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: NIE likwidować IPN! 26.11.03, 18:20 Gość portalu: abstrakt napisał(a): > Trzeba ścigać wszystkich którzy wyrządzili jakąkolwiek krzywdę narodowi > polskiemu! Nie ma takich, to Narod Polski te krzywdy wyrzadzal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: gini ty stara prowokatorka jesteś... ;-) IP: 81.168.184.* 26.11.03, 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: gini ty stara prowokatorka jesteś... ;-) 26.11.03, 18:23 tak, tak przecie limace juz objawil zem prowokatorka syjonistyczna w dodatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: syjonistyczna, czy nie, ale jesteś ;-) IP: 81.168.184.* 26.11.03, 19:28 Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: NIE likwidować IPN! 26.11.03, 18:40 A kogo Oni za te miliony, które co roku Sejm ładuje w IPN, złapali i skazali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Zlikwidować dboperych - tępych postkomuchów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 27.11.03, 00:36 dbopery napisał: > ten twór solidaruchów, tą studnię bez dna na nasze pieniądze. Za tą kasę, co > Oni marnotrawią, można nakarmić tysiące głodnych dzieci. > A Kieres na bezrobocie! Chciałbys , bolszewicki pomiocie , żeby świat zapomniał o waszych zbrodniach i niegodziwościach . Żeby nikt się nie dowiedział ile złego wyrządził komunizm i twój tatuś wśród innych towarzyszy . Niedoczekanie , kończy sie władza przefarbowanych czerwonych . P.S. Od kiedy , towarzyszu , interesują was głodne dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koniecpolski Re: Instytut Poniewierania Naarodowego! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.03, 00:43 Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Zlikwidować dboperych - tępych postkomuchów 27.11.03, 13:37 Język Twojego postu jest jednoznaczny - musisz być prawdziwym Polakiem i katolikiem. Ja, niestety nie pałam do ludzi tą Waszą miłością więc nie odpowiem Ci inwektywami lecz rzeczowo. Nam wszystkim trzeźwo myślącym Ludziom (celowo z dużej litery w odróżnieniu od tych prawdziwych) jak i Wam, zaślepionym nienawiścią do inaczej myślących, chodzi o KASĘ!!! Nam o kasę dla innych, Wam dla siebie. Setki prokuratorów z IPN-u sztucznie podtrzymuje setki postępowań w sprawie (i tu wymyśl sobie najgorszą niedorzeczność a napewno zgadniesz) tylko w jednym celu K A S A !!!. W momencie gdy w Sejmie zaproponowano obcięcie funduszy na IPN Kieres wymyślił "nowy trop w sprawie Popiełuszki". Nic z tego nie wyszło ale KASA została. Człowieku! Przejrzyj na oczy! Wszyscy w koło robią Cię w jajo a Ty im przyklaskujesz! A właściwie to co mnie to obchodzi; niech Cię robią, byleby nie robili skoku na państwowe, czyli między innymi moje pieniądze. P.S. A na chore ambicje i wybujałą dumę naraodową najlepsza jest wizyta u psychiatry i zioła, dużo ziół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abstrakt Re: narody które tracą pamięć tracą tożsamość. IP: 81.168.184.* 27.11.03, 17:04 IPN jest także poto aby badać i dokumentować wszelkie zbrodnie. To jest właśnie pamięć bez której naród może zginąć. P.S. Niech Jakubowska z Milerem i Kwsśniwskim podzielą się kasą z biednymi dziećmi! (Jakubowska - rezydencja w Konstancinie warta 10 milionów złotych) (Miler - posyła wmuczkę do szkoły z czesnem 43000 zł miesięcznie) (Kwaśniewska kupiła futro za 40000 złotych) To są ludzie lewicy - obrońcy biednych! Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: narody które tracą pamięć tracą tożsamość. 27.11.03, 17:52 Też dobry pomysł. Sam pierwszy bym ich o to poprosił. Wiesz, chyba by się nawet podzielili (no może nie po połowie, ale zawsze to coś). Natomiast z IPN-em jest tak, że z jednej strony faktycznie próbuje coś robić a z drugiej wręcza teczki tajnym i świadomym współpracownikom "aparatu bezpieczeństwa", ich teczki, odwiedzając ich na plebaniach. To jest chore i trzeba to zmienić. A na co? Nie wiem. Może wystarczy tylko zmienić ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed Re: Czym zajmuje się IPN :o(( IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 02:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9462324&a=9466282 Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan A moze by tak... 27.11.03, 13:52 towarzyszu dbopery zlikwidowac dwor najjasniejszego magistra? Na dworze cieple posadki znajduje ponad 700 (siedemiuset) bardzo dobrze oplacanych towarzyszy. Ile glodnych dzieci mozna za to nakarmic? Towarzysz magister do poklepywania sie z roznymi, co tu przyjezdzaja, nie musi miec takiej swity, do picia wodki z tow. Lukaszenka tez nie (tow. Siwiec mu chyba wystarczy w zupelnosci) a jak go boli "golen", to wystarczy dwoch borowcow, zeby go odwlec do samochodu. Co wy na to, tow. dbopery, czy jak wam tam? PS. Do gini. Wiesz o tym, ze dla wielu jestes symbolem... czystej, klasycznej niewiedzy o niczym.. juz sie tyle razy wyglupilas, ze jakbys miala odrobine samokrytyki.. to bys sie spalila ze wstydu. A poza tym, jak sie juz z Polski wynioslas, to zostaw nam nasze sprawy, OK? Poradzimy sobie sami doskonale bez Twoich "swiatlych" rad.. przestan sie juz kompromitowac... Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Niech będzie pochylony 27.11.03, 14:13 W sumie to masz rację. Ale idźmy dalej. Napisałeś, że jest tam ponad "siedemiuset" luda. Ja proponuję żeby pognać kilkadziesiąt tysiecy (jakieś trzydzieści cztery) darmozjadów, którzy to dopiero nas łupią. Zabrać im dotacje państwowe, przestać opłacać za nich ZUS, nie odstąpić za bezcen ni piędzi ziemi, Polskiej ziemi. Tak, ci ludzie kosztują Nas od TRZECH do CZTERECH I PÓŁ Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Niech będzie pochylony 27.11.03, 14:20 Chyba Admin się wściekł bo post poszedł w kawałku. CD Te trzy do czterech i pół to żywa gotówka wyrażona w miliardach złotych. A te pasożyty, no jak myślisz, kto to jest? Tak, to nasze pasibrzuchy w sukienkach, nasi kochani pasterze od kasy. To nasz kler kochany. Za tą kasę to chyba wszyscy byśmy się najedli do syta; ale to na razie marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Urbanoid dboperty niech pamięta !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 01:28 Jak ci urbanoidzie prawda w oczy kole to wytaczasz największe zarzuty że prawdziwy Polak i katolik . W ustach czerwonych pająków to wielki zaszczyt zasłużyć na takie "obelgi" . P.S. Chcielibyście , czerwone pająki , wymazać z pamięci te i inne zbrodnie i dlatego taka nienawiść do IPN-u . Niedoczekanie , szary człowiek pamieta , nie tylko Polak i nie tylko katolik . www.ipn.gov.pl/lista_repres.html Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wikul 28.11.03, 01:32 Gość portalu: wikul napisał(a): > Jak ci urbanoidzie prawda w oczy kole to wytaczasz największe zarzuty że > prawdziwy Polak i katolik . W ustach czerwonych pająków to wielki zaszczyt > zasłużyć na takie "obelgi" . > P.S. Chcielibyście , czerwone pająki , wymazać z pamięci te i inne zbrodnie > i dlatego taka nienawiść do IPN-u . Niedoczekanie , szary człowiek pamieta , > nie tylko Polak i nie tylko katolik . > > www.ipn.gov.pl/lista_repres.html > > > Ale co oni tam znowu scigaja?Oni teraz zbieraja pamiatki po Jarocinie. Tym moze sie zajac jakas swietlica w Jarocinie a nie powazny Instytut z Pamiecia Narodowa w tytuel. > > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Gini IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 01:56 gini napisała: > > Ale co oni tam znowu scigaja?Oni teraz zbieraja pamiatki po Jarocinie. > Tym moze sie zajac jakas swietlica w Jarocinie a nie powazny Instytut z > Pamiecia Narodowa w tytuel Masz link to zajrzyj co oni robią , nie będziesz musiała wypisywać głupstw . Komunistom nie w smak jest ich demaskatorska działalność , więc próbują ich skompromitować . Ty , świadomie czy nie , wspierasz ich w tym . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini 28.11.03, 01:57 Gość portalu: wikul napisał(a): > gini napisała: > > > > Ale co oni tam znowu scigaja?Oni teraz zbieraja pamiatki po Jarocinie > . > > Tym moze sie zajac jakas swietlica w Jarocinie a nie powazny Instytut z > > Pamiecia Narodowa w tytuel > > > Masz link to zajrzyj co oni robią , nie będziesz musiała wypisywać głupstw . > Komunistom nie w smak jest ich demaskatorska działalność , więc próbują ich > skompromitować . Ty , świadomie czy nie , wspierasz ich w tym . Wikul ale naprawde zbieraja pamiatki po Jarocinie, byl o tym artykul do skomentowania na kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Gini IP: *.aster.pl / *.acn.pl 28.11.03, 02:04 gini napisała: Wikul ale naprawde zbieraja pamiatki po Jarocinie, byl o tym artykul do > skomentowania na kraju. Nie wiem nic o jakimś Jarocinie , sądzisz że tylko tym Jarocinem się zajmują ? Niczym innym ? Zajrzyj jednak na strony IPN i zobaczysz ile mają spraw , kto do nich pisze , komu pomagają , jakie dochodzenia prowadzą , co wydają itp. Tam wszystko jest . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Gini 28.11.03, 02:06 Gość portalu: wikul napisał(a): > gini napisała: > > > Wikul ale naprawde zbieraja pamiatki po Jarocinie, byl o tym artykul do > > skomentowania na kraju. > > > Nie wiem nic o jakimś Jarocinie , sądzisz że tylko tym Jarocinem się zajmują ? > Niczym innym ? Zajrzyj jednak na strony IPN i zobaczysz ile mają spraw , kto > do nich pisze , komu pomagają , jakie dochodzenia prowadzą , co wydają itp. > Tam wszystko jest . Oj wiem zartowalam, zajrzalam na strone, ale i tak wlecze sie to niemilosiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gini 28.11.03, 02:17 Dlaczego nie dajesz się gini poszczuć na IPN ? Nie wiesz, że IPN jest be, bo prawdę o Jedwabnem napisali ? Dlatego gini na wszelkie sposoby próbuje na IPN napluć. Tylko jej nie dolatuje. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Jest moj wierny piesek snajperek 28.11.03, 10:57 snajper55 napisał: > Dlaczego nie dajesz się gini poszczuć na IPN ? Nie wiesz, że IPN jest be, bo > prawdę o Jedwabnem napisali ? Dlatego gini na wszelkie sposoby próbuje na IPN > napluć. Tylko jej nie dolatuje. > > Snajper. No poszczekaj jeszcze troszke . Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! 28.11.03, 10:54 Będę uważał żeby mi nikt nie wikul tego oka. Ja, czerwony, jak raczyłeś napisać, pająk mam w d... czy ktoś kogoś kiedyś i czy teraz coś bo jak nie no to my mu. Poczytaj sobie Szyszkowską a dowiesz się czemu jesteś biedny i głupi. Czemu dajesz się wodzić za nos kretynom w togach i sutannach. Czemu żyjesz nienawiścią do wszystkiego co inne. Żal mi Was. Jesteście niereformowalni. A tak na marginesie to znam to Wasze środowisko od podszewki i to nie od strony służby wywiadowczej a z autopsji. Mam szczęście, że odszedłem w odpowiednim momencie. Ty jednak zostałeś bądź już jesteś nowym narybkiem. Ale tak Was teraz wychowują. Naprawdę mi Was żal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.11.03, 01:13 dbopery napisał: > Będę uważał żeby mi nikt nie wikul tego oka. Ja, czerwony, jak raczyłeś napisać > , > pająk mam w d... czy ktoś kogoś kiedyś i czy teraz coś bo jak nie no to my mu. > Poczytaj sobie Szyszkowską a dowiesz się czemu jesteś biedny i głupi. Czemu > dajesz się wodzić za nos kretynom w togach i sutannach. Czemu żyjesz nienawiści > ą > do wszystkiego co inne. Żal mi Was. Jesteście niereformowalni. > A tak na marginesie to znam to Wasze środowisko od podszewki i to nie od strony > służby wywiadowczej a z autopsji. Mam szczęście, że odszedłem w odpowiednim > momencie. Ty jednak zostałeś bądź już jesteś nowym narybkiem. Ale tak Was teraz > wychowują. Naprawdę mi Was żal. Nareszcie dowiedziałem się skąd się bierze twoja "mądrość" , czytasz Szyszkowską . I stamtąd wiesz kim ja jestem i kim "my" jesteśmy . Nic o mnie nie wiesz więc nie pieprz bzdur o jakiś togach , sutannach czy "środowisku" . Piszę , baranie , od siebie i we własnym imieniu . Nie wiem skąd odszedłeś i dokąd przyszedłaś . I właściwie gówno mnie to obchodzi . Piszę , bo tacy jak ty , czerwona bezrefleksyjna zaraza , chce pozbawić Polaków pamięci . Piszę , bo winny jestem tego mojemu ojcu , wykończonemu w sowieckim łagrze . Piszę by w imieniu Polaków nie wypowidały się szyszkowskie czy urbany , czy ich gorliwe kundelki. To tyle, i aż tyle . Dla ciebie to jednak za trudne do zrozumienia . Szyszkowska o tym nie pisała . Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! 01.12.03, 16:38 Widzisz, Przyjacielu, mój Kraj, w którym ty również mieszkasz jest, juści to z Waszego powodu, jedynym w swego rodzaju dziwolągiem. To u nas są jedyne w Świecie prawicowe związki zawodowe, to u nas są prawdziwi polacy, którzy za wartość naczelną uważają nie patriotyzm i dobro wspólne lecz martyrologię sprzed stuleci a słowo duszpasterza za wyrocznię. Właśnie dlatego jest u nas taki b...del bo Ty i Tobie podobni tak właśnie myślą. Lewicowość, zwana przez Ciebie "czerwoną bezrefleksyjną zarazą" (a tak w ogóle to ciekaw jestem, co chciałeś przez to wyrazić) jest jedyną formą społeczną, która za wartość naczelną uznaje CZŁOWIEKA. Natomiast jeśli prof Szyszkowska nie jest dla Ciebie autorytetem - Twoja strata. Ale nie martw się, Młodzież Wszechpolska napewno Cię przytuli. A tak na marginesie; używanie "epitetów" dobitnie świadczy o Twym poziomie intelektualnym. Żal mi Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.12.03, 01:12 dbopery napisał: > Widzisz, Przyjacielu, mój Kraj, w którym ty również mieszkasz jest, juści to z > Waszego powodu, jedynym w swego rodzaju dziwolągiem. To u nas są jedyne w > Świecie prawicowe związki zawodowe, to u nas są prawdziwi polacy, którzy za > wartość naczelną uważają nie patriotyzm i dobro wspólne lecz martyrologię sprze > d > stuleci a słowo duszpasterza za wyrocznię. Właśnie dlatego jest u nas taki > b...del bo Ty i Tobie podobni tak właśnie myślą. Lewicowość, zwana przez Ciebie > "czerwoną bezrefleksyjną zarazą" (a tak w ogóle to ciekaw jestem, co chciałeś > przez to wyrazić) jest jedyną formą społeczną, która za wartość naczelną uznaje > CZŁOWIEKA. Natomiast jeśli prof Szyszkowska nie jest dla Ciebie autorytetem - > Twoja strata. Ale nie martw się, Młodzież Wszechpolska napewno Cię przytuli. > A tak na marginesie; używanie "epitetów" dobitnie świadczy o Twym poziomie > intelektualnym. Żal mi Ciebie. Jesteś młody a poglądy wygłaszasz z takim przekonaniem jakbyś pozjadał wszystkie rozumy . Rozczaruję cię , ale na całym świecie istnieją również prawicowe , najczęściej chrześciańskie , związki zawodowe . Co to znaczy " z Waszego powodu" . Kto to są Wasi ? Co ma do tego Młodzież Wszechpolska ? Wypisując takie brednie , narażasz się nie tylko na epitety ale również na inne przykrości . Otóż ktoś , na tym forum wymyślił że mógłbyś służyć jako wzorzec tępego , bezmyślego , komunisty . Stwierdził również że Łukaszenka ma 1,2 T (Tomsona) komunizmu . Nic ci to nie mówi ? Tymczasem zamiast wypisywać tu androny weź się za naukę historii Polski i świata . Tylko nie ucz się historii od zdegenerowanych , sfrustrowanych pseudoprofesorów a od prawdziawych historyków . Zacznij od Davisa , jego nie będziesz mogł posadzić o sympatie do Młodzieży Wszechpolskiej . Poniżej masz trochę o ruchu związkowym : ORIENTACJA POLITYCZNA CENTRAL ZWIĄZKOWYCH - W wielu krajach (odwrotnie niż w W. Brytanii) związki zawodowe tworzyły się pod wpływem ruchów i partii politycznych, bądź były wręcz przez nie tworzone. Wg. tego ostatniego wzoru tworzyła swoje socjaldemokratyczne organizacje związkowe SDKPiL w 1894 r. Jednakże model partyjnych związków zawodowych zakończył życie dość szybko. (Odrodził się jednak w państwach komunistycznych, gdzie związki wg. definicji Lenina były "pasem transmisyjnym" partii do mas). Bardziej funkcjonalnym modelem okazały się niezależne związki zawodowe, zewnątrz których partie i organizacje polityczne walczą o wpływy. Przeważnie odbywa się to poprzez konkretnych działaczy, rzadziej poprzez zorganizowane frakcje. Klasycznym przykładem tego drugiego przypadku jest francuska Federacja Pracowników Oświaty (FEN), w której działają: Jedność, Niezależność i Demokracja (UID) - zbliżona do Partii Socjalistycznej. Jedność i Akcja (UA) - zbliżona do Partii Komunistycznej, Wyzwolona Szkoła na rzecz Jednolitego Frontu Robotniczego (EEFUO) - anarchosyndykaliści. Odnowa Związkowa (RS) zbliżona do Zjednoczonej Partii Socjalistycznej oraz Jednolity Front Robotniczy (FUO) - trockiści. Z czasem ukształtowało się kilka orientacji, które dominują w światowym ruchu związkowym. Najliczniejszą grupę stanowią związki powiązane z partiami socjaldemokratycznymi. Tworzą one Międzynarodową Konfederację Wolnych Związków Zawodowych (ICFTU). Należą do niej m.in. brytyjska TUC, zachodnioniemiecka DGB, francuskie CGT-FO i CFDT, włoska UIL, hiszpańska UGT. Drugą grupę stanowią związki o orientacji chrzęścijańsko- demokratycznej skupione w Światowej Konfederacji Pracy. Należą do niej m.in. włoska CISL, francuska CFTC, belgijska CSC, holenderskie NKV i CNV, zachodnioniemiecka CGB. Trzecią grupę stanowią związki o orientacji komunistycznej, których centralą jest Światowa Federacja Związków Zawodowych. Należą do niej m.in. włoska CGIL, francuska CGT, hiszpańskie Komisje Robotnicze CCOO, portugalska OGTP-IN oraz polski OPZZ. Co do Polski, na leży dla porządku dodać, że NSZZ "Solidarność" obecnie należy (od 1986) a raczej jest afiliowana przy ŚKP i MKWZZ. Czwartą grupę stanowią związki powiązane z partiami liberalnymi ("żółte zz") stanowiące zaledwie ok. 0.17% ogółu związkowców. Piątą grupę stanowią "autonomiczne" związki zawodowe, kierujące się przede wszystkim pragmatyzmem ekonomicznym, będące formalnie niezależne od jakiejkolwiek partii. Typowym przykładem są amerykańska AFL-CIO. i kanadyjska CLC. Piątą grupę, stanowią związki anarchosyndykalistyczne Na początku XX w. we Francji pojawił się nowy prąd polityczny będący syntezą anarchizmu i ruchu związkowego. Sztandarowym dokumentem rewolucyjnego syndykalizmu (anarchosyndykalizmu) była przyjęta w 1906 przez Powszechną Konfederację Pracy (CGT) Karta z Amiens. Autorzy Karty deklarowali, że codzienna walka o poprawę położenia materialnego i społecznego klasy robotniczej, jest jedynie częścią zadań ruchu związkowego, albowiem przygotowuje on całkowite wyzwolenie, które może nastąpić jedynie w wyniku wydziedziczenia kapitalistów. Jako środek działania uznano strajk generalny, zaś związki jako "...dzisiejsze ugrupowania oporu, staną się w przyszłości jednostkami produkcji i podziału, podstawą przebudowy społecznej". Syndykaliści na pierwszy plan wysuwali (i wysuwają nadal) zasadę wyrażoną w haśle I Międzynarodówki, że "wyzwolenie ludzi pracy będzie ich własnym dziełem". Wyprowadzali stąd twierdzenie, że świat pracy w swej walce nie może zdawać się na żadnych pośredników. Nie powinien ufać żadnym "zawodowym politykom", żadnym partiom, żadnemu państwu. Po drugie, byli oni skłonni widzieć w organizacjach podstawowych działających w miejscu pracy oraz w miejscu zamieszkania (wiążących to co polityczne i to co ekonomiczne) fundamentalny czynnik organizacji życia zbiorowego. Po trzecie -proponowali przyjęcie w strukturze społecznej formy federacji. Po czwarte - zakładali zniesienie wszelkiego aparatu kierowniczego i powierzenie funkcji administracyjnych mandatariuszom związku zawodowego. Syndykaliści przeciwni są tworzeniu gotowych rozwiniętych projektów przyszłego ustroju społecznego. Główny teoretyk syndykalizmu George Sorel przeciwstawiał w związku z tym utopie - dzieła intelektualnej spekulacji -mitom: spontanicznym i mobilizującym do działania projekcjom woli grup i klas społecznych. Poza Francją, w okresie swojego największego rozkwitu, syndykalizm poważnie obecny był w Hiszpanii (1900-1919, 1936-1939), gdzie działała Krajowa Konfederacja Pracy (CNT), we Włoszech (1900 - 1919), gdzie działały Izby Pracy (z centrum w Parmie) oraz w Rosji (1917-1921). Syndykalizm przetrwał do dzisiaj. Aktywnie działa| Międzynarodowe Stowarzyszenie Robotników (IWA) i mniejsze centrale międzynarodowe. Większe organizacje i związki anarchosyndykalistyczne działają w: Hiszpanii (CNT-AIT CNT-CGT), Francji (CNT), Argentynie (FORA), Anglii (DAM- IWA) Szwecji (SAC).Tworzą się także nowe struktury syndykalistyczne w Europie Wschodniej - m.in. dynamiczna Konfederacja Anarchosyndykalistów w ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! 02.12.03, 11:41 Kolego sympatyczny! To Tobie i Wam podobnym ubzdurało się, że prawicowe znaczy chrześcijańskie. Jeśli nie jesteś w stanie tego rozróżnić, to choćbym Ci przepisał pół encyklopedii, wszystkie dzieła Marksa czy twoją Biblię, nie będziesz rozumiał co się do Ciebie rozmawia. Przeczytaj swój tekst jeszcze raz i spróbuj go dobrze zrozumieć. Mówi on o lewicowości wszystkich związków zawodowych pod różnymi egidami, już to socjalistyczną, już to chrześcijańską, komunistyczną, anarchistyczną, itd. Gdybyś wysilił się choć trochę i zapomniał o tej bzdurze, o której napisałem na początku (porównanie), może by Ci się udało zrozumieć, że tylko lewicowość ukierunkowana jest na Człowieka. A chrześcijaństwo czy inny anarchizm jest tylko tłem. Wy jesteście uczuleni na czerwony kolor. Ja osobicie mam go w d..ie. A Twoje spaczone wyobrażenie o życiu skutkuje tymi wszystkimi "czerwonymi pająkami" czy innymi porównaniami. A MW jest uwypukleniem tych wszystki Waszych "zalet". Przykładem na to niech będzie dysonans, którego nawet nie jesteś w stanie zauważyć. Mianowicie czynisz mnie odpowiedzialnym za całe zło komunizmu na tym świecie a z drugiej strony odwołujesz sie do mojego młodego wieku (z drugiej strony ciekaw jestem co było przesłanką do takiego mnie odmłodzenia - dzięki za komplement). Czysz nie jest to charakterystyczne dla MW. Sądzę, że nasza merytoryczna (i tu się cieszę, bo zacząłeś typowo, jak pradziwy ......) dyskusja została zakończona. Zostało nam jeszcze obrzucić się błotem, Admin zdejmie wątek i tak się skończy. Zacznijmy jakiś nowy. Bądź pozdrowion! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Urbanoid dboperty niech pamięta !!! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:07 dbopery napisał: > Kolego sympatyczny! > To Tobie i Wam podobnym ubzdurało się, że prawicowe znaczy chrześcijańskie. Gdzie ja coś takiego napisałe ? Co to znaczy "Wam" ? > Jeśli nie jesteś w stanie tego rozróżnić, to choćbym Ci przepisał pół > encyklopedii, wszystkie dzieła Marksa czy twoją Biblię, nie będziesz rozumiał c > o > się do Ciebie rozmawia. Przeczytaj swój tekst jeszcze raz i spróbuj go dobrze > zrozumieć. Mówi on o lewicowości wszystkich związków zawodowych pod różnymi > egidami, już to socjalistyczną, już to chrześcijańską, komunistyczną, > anarchistyczną, itd. Gdybyś wysilił się choć trochę i zapomniał o tej bzdurze, > o > której napisałem na początku (porównanie), może by Ci się udało zrozumieć, że > tylko lewicowość ukierunkowana jest na Człowieka. Posłuchaj , przemądrzały dupku . Przestań bredzić . Posługujesz się lewicowościa kiedy ci jest wygodnie . Lewicowość nastawiona jest na człowieka wyłącznie werbalnie . W gruncie rzeczy jest przeciwko człowiekowi . Nie przeżyłeś tej "lewicowej troski" którą świat ćwiczył w różnej formie , w różnych krajach przez kilkadziesiąt lat ? Zresztą jeszcze istnieją te oazy "lewicowej troski o człowieka" i możesz sprawdzić w jakim stopniu lewicowość nastawiona jest na człowieka . A chrześcijaństwo czy inny > anarchizm jest tylko tłem. Wy jesteście uczuleni na czerwony kolor. Ja osobicie > mam go w d..ie. A Twoje spaczone wyobrażenie o życiu skutkuje tymi wszystkimi > "czerwonymi pająkami" czy innymi porównaniami. A MW jest uwypukleniem tych > wszystki Waszych "zalet". Przykładem na to niech będzie dysonans, którego nawet > nie jesteś w stanie zauważyć. Mianowicie czynisz mnie odpowiedzialnym za całe > zło komunizmu na tym świecie a z drugiej strony odwołujesz sie do mojego młodeg > o > wieku (z drugiej strony ciekaw jestem co było przesłanką do takiego mnie > odmłodzenia - dzięki za komplement). Czysz nie jest to charakterystyczne dla MW Naucz się rozumieć o czym mowa . Nie czynię cię odpowiedzialnym za komunizm a za ignorancję którą się chełpisz . A jeżeli nie jesteś młody to tym gorzej o tobie świadczy . > Sądzę, że nasza merytoryczna (i tu się cieszę, bo zacząłeś typowo, jak pradziwy > ......) dyskusja została zakończona. Zostało nam jeszcze obrzucić się błotem, > Admin zdejmie wątek i tak się skończy. Zacznijmy jakiś nowy. Bądź pozdrowion! Posądzasz mnie o uogólnienia a sam stosujesz je z upodobaniem . Ja w przeciwieństwie do ciebie nie mam wyobrażeń o życiu , ja to życie w znacznym stopniu przeżyłem i znam je z autopsji a nie z Szyszkowskiej . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A moze by tak... AKKJ 27.11.03, 15:33 antykagan napisał: > towarzyszu dbopery zlikwidowac dwor najjasniejszego magistra? Na dworze cieple > posadki znajduje ponad 700 (siedemiuset) bardzo dobrze oplacanych towarzyszy. > Ile glodnych dzieci mozna za to nakarmic? Towarzysz magister do poklepywania > sie z roznymi, co tu przyjezdzaja, nie musi miec takiej swity, do picia wodki > z tow. Lukaszenka tez nie (tow. Siwiec mu chyba wystarczy w zupelnosci) a jak > go boli "golen", to wystarczy dwoch borowcow, zeby go odwlec do samochodu. > Co wy na to, tow. dbopery, czy jak wam tam? > > PS. Do gini. Wiesz o tym, ze dla wielu jestes symbolem... czystej, klasycznej > niewiedzy o niczym.. juz sie tyle razy wyglupilas, ze jakbys miala odrobine > samokrytyki.. to bys sie spalila ze wstydu. A poza tym, jak sie juz z Polski > wynioslas, to zostaw nam nasze sprawy, OK? Poradzimy sobie sami doskonale bez > Twoich "swiatlych" rad.. przestan sie juz kompromitowac... Spadaj idioto. Odpowiedz Link Zgłoś
ajmbek Re: A moze by tak... 27.11.03, 17:33 antykagan napisał: > towarzyszu dbopery zlikwidowac dwor najjasniejszego magistra? Na dworze cieple > posadki znajduje ponad 700 (siedemiuset) bardzo dobrze oplacanych towarzyszy. > Ile glodnych dzieci mozna za to nakarmic? Towarzysz magister do poklepywania > sie z roznymi, co tu przyjezdzaja, nie musi miec takiej swity, do picia wodki > z tow. Lukaszenka tez nie (tow. Siwiec mu chyba wystarczy w zupelnosci) a jak > go boli "golen", to wystarczy dwoch borowcow, zeby go odwlec do samochodu. > Co wy na to, tow. dbopery, czy jak wam tam? > > PS. Do gini. Wiesz o tym, ze dla wielu jestes symbolem... czystej, klasycznej > niewiedzy o niczym.. juz sie tyle razy wyglupilas, ze jakbys miala odrobine > samokrytyki.. to bys sie spalila ze wstydu. A poza tym, jak sie juz z Polski > wynioslas, to zostaw nam nasze sprawy, OK? Poradzimy sobie sami doskonale bez > Twoich "swiatlych" rad.. przestan sie juz kompromitowac... ja też nie mogłem w polsce wytrzymać, bo nas tak nienowidzicie, ale się sam nie wyniosłem. tylko przez was ajm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomson I to niezwłocznie!!! Lepiej wydać pieniądze na IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 29.11.03, 02:54 ściganie współczesnych zbrodni, czyli dresiarstwa,korupcji,unicestwiania polskiego przemysłu poprzez forowanie obcych przedsiębiorstw ponad własnymi, nieudolności zreformowanej przez solidaruchów służby zdrowia która pochłonęła już życie setek ludzi, nędzy który zmusiła do samobójstwa tysiące po 1989 roku i cały czas upadla miliony Polaków. Komuniści nie popełnili przez 50 lat w Polsce tylu zbrodni co ustrój po 1989 roku i jego decydeńci. A dodatkowo gro komunistycznych zbrodni to czasy stalinowskie, które zostały ostro potępione już przez Gomułkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: I to niezwłocznie!!! Lepiej wydać pieniądze n IP: *.aster.pl / *.acn.pl 30.11.03, 02:33 Gość portalu: Tomson napisał(a): > ściganie współczesnych zbrodni, czyli dresiarstwa,korupcji,unicestwiania > polskiego przemysłu poprzez forowanie obcych przedsiębiorstw ponad własnymi, > nieudolności zreformowanej przez solidaruchów służby zdrowia która pochłonęła > już życie setek ludzi, nędzy który zmusiła do samobójstwa tysiące po 1989 roku > i cały czas upadla miliony Polaków. Komuniści nie popełnili przez 50 lat w > Polsce tylu zbrodni co ustrój po 1989 roku i jego decydeńci. A dodatkowo gro > komunistycznych zbrodni to czasy stalinowskie, które zostały ostro potępione > już przez Gomułkę. Znów się obnosisz , durniu , ze swoją ignorancją . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 brawo tomson! IP: 202.95.14.* 30.11.03, 04:42 otworzyles mi oko (drugie permanentnie zaslepione mam) a wiec za wszystkie afery odpowiedzialni sa dresiarze!!! ciekawy jestem co tam w szafie u michnixa... nostromo p.s. nie rozwiazywac a naprawic... a co do tego debila piszacego o togach - podac mu zaraz adres krzysia, niech sie potrzymaja za raczke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: I to niezwłocznie!!! Lepiej wydać pieniądze n IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 30.11.03, 07:29 Gość portalu: Tomson napisał(a): > Komuniści nie popełnili przez 50 lat w > Polsce tylu zbrodni co ustrój po 1989 roku i jego decydeńci. A dodatkowo gro > komunistycznych zbrodni to czasy stalinowskie, które zostały ostro potępione > już przez Gomułkę. > Moim zdaniem potępienie, to nie to samo co rozliczenie, szczególnie z uwagi na zbrodnie. Zatem, IPN nadal ma co robić i najwyższy czas aby się tym zajął. W pierwszej kolejności panem Leszkiem Balcerowiczem, którego postkomunistyczne wykształcenie i metody działania (dyktatura pieniądza) bezpośrednio mają wpływ na obecny stan rzeczy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan A moze gdański IPN biskupem sie zajmie ? IP: *.multicon.pl 30.11.03, 08:20 Gdański biskup katolicki Carl Maria Splett , zaciekły hitlerowiec ze swoimi pomagierami krwi napsuł Polakom , w tym i Kaszubom podczas wojny. Niektórzy z nich za sprawą gdańskiej kurii biskupiej i biskupa hitlerowca mieli do czynienia z gestapo. Biskup ten m.in. likwidował msze i spowiedzi w jezyku polskim. Polskie symbole i napisy w kościołach tez strasznie jemu i jego kurialnym kolegom przeszkadzały. Jego nastepca abp Gocłowski zaczyna wybielac swojego poprzednika. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=9382251&a=9388962 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kitop Re: W NORMALNYM KRAJU.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.12.03, 23:29 HISTORIĄ ZAJMUJĄ SIĘ HISTORYCY, CZASAMI DZIENNIKARZE, ŚCIGANIEM PRZESTĘPSTW POLICJA I PROKURATURA, SĄDZENIEM ZŁOCZYŃCÓW SĄDY. ZEMSTĄ I ODWETEM ZAJMUJĄ SIĘ PSYCHOPACI LUB NAWIEDZENI - ALE NA WŁASNĄ RĘKĘ, BEZ POMOCY PAŃSTWA. TAK DŁUGO JAK BĘDZIE ISTNIAŁ TWÓR PT. IPN NIE BĘDZIEMY NORMALNYM PAŃSTWEM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: W NORMALNYM KRAJU....czyli gdzie ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 02.12.03, 01:27 Gość portalu: kitop napisał(a): > HISTORIĄ ZAJMUJĄ SIĘ HISTORYCY, CZASAMI DZIENNIKARZE, ŚCIGANIEM PRZESTĘPSTW > POLICJA I PROKURATURA, SĄDZENIEM ZŁOCZYŃCÓW SĄDY. ZEMSTĄ I ODWETEM ZAJMUJĄ SIĘ > PSYCHOPACI LUB NAWIEDZENI - ALE NA WŁASNĄ RĘKĘ, BEZ POMOCY PAŃSTWA. TAK DŁUGO > JAK BĘDZIE ISTNIAŁ TWÓR PT. IPN NIE BĘDZIEMY NORMALNYM PAŃSTWEM! A kto się , twoim zdaniem , powinien zajmować zbrodniami przeciwko ludzkości , zbrodniami wojennymi , zbrodniami sądowymi , itp. Ale ty chyba o czyms takim nie słyszałeś . P.S.(1) A jakie to są kraje normalne gdzie po wojnie nie działały podobne instytucje ? P.S.(2) Do czego w normalnym kraju służy Caps Lock ? Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: W NORMALNYM KRAJU....czyli gdzie ? 02.12.03, 11:46 Przecież Ci napisał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: W NORMALNYM KRAJU.... IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 02.12.03, 07:33 Gość portalu: kitop napisał(a): > TAK DŁUGO > JAK BĘDZIE ISTNIAŁ TWÓR PT. IPN NIE BĘDZIEMY NORMALNYM PAŃSTWEM!< > Moim zdaniem będziemy NORMALNYM PAŃSTWEM z chwilą, kiedy nauczymy się rozróżniać dobro od zła i wprowadzimy NORMALNE standardy właściwe dla społeczeństw demokratycznych do których swobodną (nie mylić z dowolną) ocenę przeszłości się zalicza. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: W NORMALNYM KRAJU.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.03, 21:37 Odróżnienie dobra od zła to nie jest zadanie Państwa. Jak Państwo zaczyna się tym zajmować to znaczy, że już nie ma wolności, demokracji itd. Zaczyna się dyktatura tych którzy akurat mają władzę! Oni wiedzą lepiej ze wszystkimi tego skutkami. IPN od początku był tworem politycznym, instytucją odwetu i zemsty, atrapą dekomunizacji i rozliczenia z PRL! Wszelkie zapewnienia, że jest inaczej, są zwykłą hipokryzją lub lepiej - ordynarnym kłamstwem. Tylko głupocie lewicy podszytej strachem można zawdzięczać, że do tej pory nie rozgoniła na cztery wiatry tego speckomanda skrajnej prawicy. IPN to Instytut Polskiej Nienawiści utrzymywany z państwowych pieniędzy.Naszych wspólnych pieniędzy! Tych których brakuje dla pielęgniarek, nauczycieli i policjantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Re: W NORMALNYM KRAJU.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 00:43 Gość portalu: Aram napisał(a): > IPN od początku był tworem politycznym, instytucją odwetu i zemsty, atrapą > dekomunizacji i rozliczenia z PRL! Moze jakies przyklady odwetu i zemsty? Konkretne. Czy tak sobie tylko pleciesz? Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Zlikwidować IPN 04.12.03, 00:20 dbopery napisał: > ten twór solidaruchów, tą studnię bez dna na nasze pieniądze. Za tą kasę, co > Oni marnotrawią, można nakarmić tysiące głodnych dzieci. > A Kieres na bezrobocie! Zgadzam się. A prawdziwym zagrożeniem dla porządku publicznego jest rosnąco lawinowo wzrost przestępczości. Z tym groźnym zjawiskiem tzw. wymiar sprawiedliwości nie potrafi skutecznie walczyć lub zgoła nie chce tej walki podjąć. Tymczasem skazuje na więzienie bogu ducha winnych ludzi z UB i SB, tylko dlatego, że będąc niegdyś funkcjonariuszami publicznymi, zbrodni i występkowi przeciwstawiali się z całą mocą. Takie postępowanie musi budzić nie tylko zdziwienie, ale przede wszystkim oburzenie tych wszystkich, dla których pojęcie sprawiedliwości nie jest pustym dźwiękiem. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Re: Zlikwidować IPN IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 00:42 redek napisał: > Tymczasem skazuje na więzienie bogu ducha winnych ludzi z UB i SB, Dobre, naprawde dobre (( Bogu ducha winnych!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan ---------No to gratulacje. O ile dwoch takich jest 04.12.03, 00:43 reprezentatywnych dla społeczeństwa, to tyle gratulacji dla tegoż. Skąd sie takie qrestwo wzięło. Z domu rodzinnego czy spod bloków? Wyjątek: "Tymczasem skazuje na więzienie bogu ducha winnych ludzi z UB i SB" ____________ redek napisał: > dbopery napisał: ten twór solidaruchów, tą studnię bez dna na nasze pieniądze. Za tą kasę, co Oni marnotrawią, można nakarmić tysiące głodnych dzieci. A Kieres na bezrobocie! > Zgadzam się. A prawdziwym zagrożeniem dla porządku publicznego jest rosnąco lawinowo wzrost przestępczości. Z tym groźnym zjawiskiem tzw. wymiar sprawiedliwości nie potrafi skutecznie walczyć lub zgoła nie chce tej walki podjąć. Tymczasem skazuje na więzienie bogu ducha winnych ludzi z UB i SB, tylko dlatego, że będąc niegdyś funkcjonariuszami publicznymi, zbrodni i występkowi przeciwstawiali się z całą mocą. Takie postępowanie musi budzić nie tylko zdziwienie, ale prze de wszystkim oburzenie tych wszystkich, dla których pojęcie sprawiedliwości nie jest pustym dźwiękiem. > REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: No to gratulacje. O ile dwoch takich IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:16 pan.scan napisała: > reprezentatywnych dla społeczeństwa, to tyle gratulacji dla tegoż. Skąd sie > takie qrestwo wzięło. Z domu rodzinnego czy spod bloków? No właśnie . Ręce opadaja . Kto ich uczył ? Gdzie ? Ikonowicz , Urban , Szyszkowska to ich autorytety . Zgroza ! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Wiesz wikulu, żarty na bok. 04.12.03, 01:25 Jeśli taka qrwa jedna z drugą pisze o "niewinnych bandytach z UB i SB" - nie wszystkich, bo było wielu czynowników - relatywizuje czy wręcz wybiela mordy tych skarwęsynów począwszy od Julii B. czy Morela do Piotrowskiego, to świat na głowie tego posranego młodego pokolenia stanął. Gdzie my jesteśmy? Kłaniam Ci się nisko, S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Wiesz wikulu, żarty na bok. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:37 pan.scan napisała: > Jeśli taka qrwa jedna z drugą pisze o "niewinnych bandytach z UB i SB" - nie > wszystkich, bo było wielu czynowników - relatywizuje czy wręcz wybiela mordy > tych skarwęsynów począwszy od Julii B. czy Morela do Piotrowskiego, to świat na > > głowie tego posranego młodego pokolenia stanął. Gdzie my jesteśmy? > Kłaniam Ci się nisko, > S. Święta racja , pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Wiesz wikulu, żarty na bok. 04.12.03, 12:55 pan.scan napisała: > Jeśli taka qrwa jedna z drugą pisze o "niewinnych bandytach z UB i SB" - nie > wszystkich, bo było wielu czynowników - relatywizuje czy wręcz wybiela mordy > tych skarwęsynów począwszy od Julii B. czy Morela do Piotrowskiego, to świat > na głowie tego posranego młodego pokolenia stanął. Gdzie my jesteśmy? Bandyckie podziemie, którego członkowie strzelali zza węgła w plecy bohaterskim żołnierzom radzieckim przegrało i przegreało nie dlatego, że było źle uzbrojone, ale dlatego, że nie cieszyło się poparciem szerokich mas społecznych. O bankructwie koncepcji politycznych operetkowego rządu londyńskiego, sterującego poczynaniami zbrodniczych band nawet nie wspominam, bo rzecz to oczywista dla wszystkich. Dlatego uważam, że opowieści o zbrodniach UB/SB należy między bajki włożyć. Zresztą w tamtych czasach, gdy jaki solidaruch lub klecha dostał sraczki, od razu w świat szła fama, iż stało się za sprawą aparatu bezpieczeństwa. Bądźmy poważni i szanujmy prawdę historyczną. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wiesz wikulu, żarty na bok. 04.12.03, 13:09 redek napisał: > Bandyckie podziemie, którego członkowie strzelali zza węgła w plecy bohater > skim żołnierzom radzieckim Fakt, bohaterski żołnierz radziecki strzelał w potylicę. Dowody leżą w Katyniu i nie tylko tam. Bohaterski żołnierz radziecki ręka w rękę z bohaterskim żołnierzem niemieckim we wrześniu 1939 roku wyzwolił ziemie polskie od władzy marionetkowego rządu sanacyjnego. Bohaterski żołnierz radziecki był witany na ziemiach polskich przez brać robociarską... kulą z karabinu. > przegrało i przegreało nie dlatego, że było źle uzbrojone, ale dlatego, że nie > cieszyło się poparciem szerokich mas społecznych. Jak popularna była władza przyniesiona na karabinach świadczą prawdziwe wyniki sfałszowanego referendum. > O bankructwie koncepcji politycznych operetkowego rządu londyńskiego, sterują > cego poczynaniami zbrodniczych band nawet nie wspominam, bo rzecz to oczywista > dla wszystkich. Dlatego uważam, że opowieści o zbrodniach UB/SB należy między > bajki włożyć. Popiełuszko pewnie w wannie się poślizgnął, Przemyka pobili sanitariusze, a Pyjas spadł ze schodów ? Metody śledcze Humera i innych katów to też bajki ? > Zresztą w tamtych czasach, gdy jaki solidaruch lub klecha dostał sraczki, > od razu w świat szła fama, iż stało się za sprawą aparatu bezpieczeństwa. > Bądźmy poważni i szanujmy prawdę historyczną. Tak się zastanawiam, czy jesteś skurwysynem, czy prowokatorem... Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Wiesz wikulu, żarty na bok. 04.12.03, 13:32 snajper55 napisał: > Fakt, bohaterski żołnierz radziecki strzelał w potylicę. Dowody leżą w Katyniu > i nie tylko tam. Kule w potylice dostawali chlopi ukrainscy od dzielnych polskich ulanow, tych samych co nieco pozniej uciekali gdzie pieprz rosnie przed Niemcami, a w Katyniu mordercy rosyjskich jencow bolszewickich(1920) mieli wreszcie wymierzona sprawiedliwosc. > Bohaterski żołnierz radziecki ręka w rękę z bohaterskim > żołnierzem niemieckim we wrześniu 1939 roku wyzwolił ziemie polskie od władzy > marionetkowego rządu sanacyjnego. Bohaterski żołnierz radziecki był witany na > ziemiach polskich przez brać robociarską... kulą z karabinu. 17 wrzesnia bohaterska Armia Czerwona wkroczyla na tereny, ktorymi przez krotki czas nieudolnie i w sposob wrecz zbrodniczy administrowali Polacy. Sowieci zabrali to, co ich bylo. To, co im sie slusznie nalezalo. No i przede wszystkim uchronili tamtejsza ludnosc przed hitlerowskimi zbrodniarzami. Ja dobrze pamietam opowiesci naocznych swiadkow tamtych wydarzen. Bialorusi, Ukraincy, a takze Polacy i Zydzi, witali czerwonoarmistow niczym wyzwolicieli. Zapominasz, snajperku, ze Związek Radziecki nigdy nie prowadzil imperialnej, zaborczej polityki. Gdyby tak bylo nie mozna by o nim powiedziec, ze byl panstwem prawdziwie socjalistycznym. A takim wlasnie byl. To nie ulega kwestii. > Jak popularna była władza przyniesiona na karabinach świadczą prawdziwe wyniki > sfałszowanego referendum. > Popiełuszko pewnie w wannie się poślizgnął, SB zalatwila, i to dosc skutecznie tylko heretyka, ktory to smiel podniesc reke na wladze, ktora przeciez od samego Pana Boga pochodzi. > Przemyka pobili sanitariusze, a Pyjas spadł ze schodów ? Tacy z nich opozycjonisci, jak ze mnie zakonnica. Ot, zwykli zdrajcy, sprzedajacy wlasna ojczyzne za judaszowe srebrniki. > Metody śledcze Humera i innych katów to też bajki ? Teraz zreszta i ja sobie przypomnialem, ze w PRL nic wiecej nie robili, tylko mordowali, gwalcili, torturowali... No, i na Sybir wywozili kibitkami. Jak mysmy zdolali przezyc w tych okrutnych czasach? To chyba cud od boga prawdziwy, nie? Jezeli Ciebie nie zdolali zamordowac, to pewnie tylko dlatego, ze bozego swiata wowczas jeszcze nie ogladales. Albo nie potrafili onalezc ofiary w malym i ciasnym pokoju mieszkania spoldzielczego. Jacy ci komunisci gapiowaci byli... Niesłychane! > Tak się zastanawiam, czy jesteś skurwysynem, czy prowokatorem... Tak sie zastanawiam czy jestes parszywym solidaruchem czy zwyklym przyglupem. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
wojcd do czerwonych gnid 04.12.03, 00:55 mialem bardzo krytyczny stosunek do IPN-u, ale po tym co tu przeczytalem, bede wstrzemiezliwy w krytykowaniu IPN-u. Was czerwone gnidy draznia nawet krytyczne historyczne oceny PRL-u nie mowiac o karach, ktore wam powinno sie wymierzyc. Czytajcie dalej OSTENTACYJNIE "Nie" Urbana na procesie ofiar Wujka. Czytajcie. Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re:"Wielki Polak gen.Popławski d-ca IIArmiLWP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 01:04 wydał osobiście kilkadziesią wyroków śmierci na przymusowo wcielonych do wojska żołnierzy wywodzących się z AK. Skurwiel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Re:"Wielki Polak gen.Popławski d-ca IIArmiLWP IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 01:09 Gość portalu: Emir Edygej napisał(a): > wydał osobiście kilkadziesią wyroków śmierci Tak a propos: www.ipn.gov.pl/aktual_msc_grzeb_of.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re: Moją chrzestna była żona d-cy Okregu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 01:08 Nowogródzkiego AK,odznaczony,Virtuti Militari. Na pochybel psubratom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Re: Moją chrzestna była żona d-cy Okregu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 01:13 Gość portalu: Emir Edygej napisał(a): > Nowogródzkiego AK,odznaczony,Virtuti Militari. > Na pochybel psubratom. Masz na mysli Janusza Prawdzic-Szlaskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re: Moją chrzestna była żona d-cy Okregu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 01:26 mjr.Skorb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do pozbawionych pamięci dbpertych , Tomsonów , .. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:44 ...kitopów , Aramów i reszty czcicieli UB , SB itp. bandytów . Niewinnie straceni zamordowani, zamęczeni, zmarli w więzieniach i aresztach śledczych Warszawy 1945-56 Adamecki Bernard płk WP, 12.7.1897-7.8.1952 strac.Mokotów Alchimowicz Wacław kpt ,WiN, 1914-1948 strac. Mokotów Antczak Feliks, SP 2.1.1945 strac. Praga Baczak Waldemar,WiN, 15.11.1922-1927 Bahyrycz Józef sierż.WP, 29.6 1925-5.3. 1925 strac. Mokotów Bańczyk Piotr, 4.7.1906-21.10.1952 Barbasiewicz Zdzisław ppłk WP, 21.11.1909-10.1.1952 strac.Mokotów Bartkowski Edward, 5.11.1924-1946, strac. Praga Batory Józef kpt., WiN, 20.2.1914-1.3.1951 strac. Mokotów Bejt Tadeusz, 20.5.1923-11.2.1949 strac. Mokotów Bernatowicz Zbigniew, WiN, 14.2.1924-27.1.1949 strac. Mokotów Bielski płk WP, samob. w GZI Bielski Jan, 27.4.1924-25.1.1952 strac.Mokotów Bikulicz Witold, 9.1.1927 (1929)-5.3.1952 strac.Mokotów Błaszczyński Antoni kpt., WiN, 22.7.1903-30.9.1951 strac. Mokotów Błażej Franciszek kpt., WiN, 27.10.1907-1.3.1951 strac.Mokotów Boguszewski Józef, 2.12.1916-1.12.1951 strac. Mokotów Borowski Henryk, AK, 13.9.1913-8.2.1951 strac. Mokotów Broniarski Stefan, NSZ, 17.8.1916-18.1.1951 strac. Mokotów Broński Jerzy, płk WP, 30.8.1906-14.12.1948 strac. Mokotów Bukowski Edmund, AK, 11.4.1918-14.4.1950 strac. Mokotów Chajęcki Bronisław, AK, 15.12.1902-5.1.1953 strac. Mokotów Chmiel Karol por. WiN, 17.4.1911-1.3.1951 strac. Mokotów Chojnacki por. AK strac. 1946 Mokotów Chudowolski Eugeniusz, 20.3.1925-24.10.1951 strac. Mokotów Ciepliński Łukasz ppłk WiN, 26.11.1913-1.3.1951 strac.Mokotów Cieśla Tadeusz, 31.1919-9.7.1952 strac. Mokotów Cieślak Ryszard, 16.5.1926-13.5.1953 strac.Mokotów Czaykowski Andrzej, cc PSZ, 7.2.1912-10.10.1953 strac. Mokotów Czeredys Jan mjr WP, 15.10.191214.12.1948 strac.Mokotów Czerwiakowski Julian, 12.12.1911-5.1.1953 strac. Mokotów Częściak Bolesław, 1.6.1924-10.7.1951 strac. Mokotów Dekutowski Hieronim, mjr cc, WiN, 24.9.1918-7.3.1949 strac. Mokotów Derkus Stanisław 1.5.1925-20.9.1951 strac. Mokotów Długołęcki Ignacy, 1928-5.3.1949 strac. Mokotów Długołęcki Stefan mjr WP, 21.7.1906-14.12.1948 strac. Mokotów Długosz Edward, 25.9.1918-24.3.1952 strac. Mokotów Doboszyński Adam, SN, 11.1.1904-29.8.1949 strac. Mokotów Doliwa - Dobrowolski Grzegorz mjr, 9.6.1898-12.1.1952 strac. Mokotów Dominik Bolesław, NSZ, 24.9.1918-16.2.1946 strac. Praga Dubielak Władysław, 20.7.1924-27.10.1952 strac. Mokotów Dybowski Konrad, 24.8.1919-31.7.1947 strac. Mokotów Dybowski Władysław rtm, 17.5.1892-31.7.1947 strac. Mokotów Dyjak Józef, 1925-12.5.1948 strac. Mokotów Dziewa Edward, 17.9.1925-24.10.1951 strac. Mokotów Dziońsko Tadeusz, 27.10.1928-13.1.1953 strac. Mokotów Dziubecki Leon, SN, 8.1.1904-24.6.1948 zm. Mokotów Ejme Zbigniew, 3.5.1912-5.11953 strac. Mokotów Falkus Eugeniusz, 6.12.1931-24.3.1952 strac. Mokotów Farbotnik Jan, 12.3.1919-7.4.1953 strac. Mokotów Fieldorf August Emil , gen. bryg. AK, 20.3.1895-24.2.1953 strac. Mokotów Fróg Gracjan, kpt. AK, 8.12.1911-11.5.1951 strac. Mokotów Gajdek Adam, WiN, 7.4.1915-14.1.1949 strac. Mokotów Gałązka Czesław, NSZ - 14.5.1945 strac. Mokotów Gągowski Mieczysław, SN, 1.1.1922-24.10.1952 strac. Mokotów Gąsiorowski Kazimierz, ppłk AK, 1903-12.2.1952 zm. Mokotów Głowacki Stefan 1903-13.6.1946 strac. Mokotów Głuchowski Tadeusz, 22.10.1923-24.3.1952 strac. Mokotów Godziszewski - strac. Praga Gosik Henryk, 23.11.1923-20.9.1951 strac. Mokotów Górski Stefan, cc AK, 27.4.1922-27.9.1948 strac. Mokotów Grabarz Edward, NSZ, 16.1.1925-5.12.1946 strac. Praga Granica Bronisław, 25.10.1919-1946 strac. Praga Grewling Telesfor, szer. WP, 24.7.1932-27.9.1952 strac. Mokotów Grieger Paweł, 14.9.1914-5.3.1952 strac. Mokotów Grocholski Ksawery, WiN - 1946 strac. Mokotów (?) Groński Roman, WiN, 28.2.1926-7.3.1949 strac. Mokotów Grzybowski Marian, prof. - 1949 zamord. Mokotów Gumowski Józef, mjr AK, 15.3.1916-23.10.1952 strac. Mokotów Hajdukiewicz Lech, ZGSN, zamord. Mokotów Herman Franciszek Kwiryn, gen.bryg. WP, 30.10.1904-21.12.1952 zm. Mokotów Idzikowski Napoleon, 11.8.1924-23.11.1955 strac. Mokotów Jabłoński Emil,21.7.1895-28.3.1949 strac. Mokotów Jabłoński Karol, mjr WP, 5.11.1903-9.3.1953 zm. Mokotów Jakimiuk Zygmunt, NSZ, 15.11.1915-5.12.1946 strac. Praga Januszewski Witold, 1924-21.3.1946 strac Praga Jaroszyński Roman , NSZ, 1916-1946 strac Praga Jętkiewicz Jerzy Tomasz, Ak, 22.9.1925-30.3.1953 strac. Mokotów Jungrav Józef Maksymilian płkpilot WP, 25.3.1897-7.8.1952 strac. Mokotów Kaczmarczyk Stanisław , NSZ, 1922-1946 strac. Praga Kaczmarek Marian , 7.10.1904-7.4.1953 strac. Mokotów Kaczyński Zygmunt ks., 1894-13.5.1953 zm. Mokotów Kaim Jan, NSZ, 17.2.(9).1912-18.7.1949 strac. Mokotów Kania Augustyn, NZW, 22.8.1919-9.2.1954 strac. Mokotów Karwowski Stanisław, NSZ, 20.9.1918-26.2.1946 strac. Praga Kasznica Stanisław, ppłk NSZ, 25.3.(7).1908-12.5.1948 strac. Mokotów Kawalec Mieczysław mjr WiN, 5.7.1916-1.3.1951 strac. Mokotów Kęska Zygmunt, WiN, -3.4.1946 strac Praga Kita Aleksander, ppłk WP, 12.12.1912-3.12.1952 strac. Mokotów Klama Franciszek, NSZ, 14.11.1922 (1924)-26.2.1946 strac Praga Klempel Zdzisław, DRnK, zmarł w więzieniu Klukowski Tadeusz 15.5.1931-16.6.1953 strac. Mokotów Kmiołek (Kniołek) Jan, NSZ, 22.2.1919-7.8.1952 strac. Mokotów Kociszewski Konstanty, ROAK, 22.5.1905-15.8.1946 strac. Praga Koj Jan, 15.5.1925-5.3.1952 strac. Mokotów Komorowski Wiktor,29.11.1926-5.8.1954 strac. Mokotów Kontrym Bolesław, cc AK, 27.8.1898-2.1.1953 strac. Mokotów Korwel Wacław, 2.7.1914-24.3.1952 strac. Mokotów Kościółek Tadeusz, 4.5.1932-30.3.1953 strac. Mokotów Kowalczyk Tadeusz, 20.12.1929-13.5.1953 strac. Mokotów Kozubski Ryszard, 31.3.1929-24.3.1952 strac. Mokotów Kuczyński Wiktor, 21.12.1903-14.2.1950 strac. Mokotów Kurpiński Jerzy ps. "Ponury" AK, strac. 1945 lub 1946 Kuzko Jan, szer. WP, 21.11.1929-23.4.1953 strac. Mokotów Krawczykowski Franciszek, NSZ, 29.9.1906-1.7.1952 strac. Mokotów Krzyżanowski Aleksander, płk Ak, 18.2.1895-29.9.1951 zm. Mokotów Kwiatkowski Władysław , 30.6.1921-20.9.1951 strac. Mokotów Lazarowicz Adam , mjr WiN, 14.10.1902-1.3.1951 strac. Mokotów Leśnikowski Tadeusz, AK, 10.12.1916-5.5.1950 strac. Mokotów Lercel Zygmunt, ppor. AK, 2.5.1921-1.6.1950 strac. Mokotów Lewszewski Jerzy, 22.11.1913-2.8.1955 strac. Mokotów Lisiecki Władysław, 5.1.1919-24.10.1952 strac. Mokotów Łabędzki Julian, SN, 20.5.1921-27.6.1951 strac. Mokotów Łukasik Stanisław, WiN, 2.8.1918-7.3.1949 strac. Mokotów Łukaszewicz Józef, 1929-14.5.1949 strac. Mokotów Łuszczyński Kazimierz, NSZ, 1922-1946 strac. Praga Łutczak Mikołaj, 15.11.1921 (1924)-6.2.1951 strac. Mokotów Machalla Zefiryn, mjr WP, 1.8.1915-10.1.1952 strac. Mokotów Majewski Stefan, NZW, 27.1.1910-18.1.1951 strac. Mokotów Marcinkowski Józef, AK, 14.2.1900-2.4.1952 strac. Mokotów Markosik Edward, 1930-14.5.1949 strac. w Warszawie Marszałek Rudolf ks., 29.7(8).1911-10.3.1948 strac. Mokotów Marszewski Włodzimierz, SN, 19.1.1891-10.3.1948 strac. Mokotów Matecki Edwin, NZW, 15.9.1916-6.10.1946 strac. Praga Mellenthin Walter, 24.10.1914-16.6.1953 strac. Mokotów Menczak August, płk pilot WP, 7.8.1894-7.8.1952 strac. Mokotów Miatkowski Jerzy, WiN, 8.6.1923-7.3.1949 strac. Mokotów Miączyński Włodzimierz, 20.3.1923-5.12.1951 strac. Mokotów Michalski Franciszek, 12.12.1908-8.12.1953 strac. Mokotów Michałowski Feliks, płk WP, 2.9.1907-26.5.1953 strac. Mokotów Michowski Stanisław, ppłk WP, 5.11.1900-7.8.1952 strac. Mokotów Mierzejewski Szczepan, AK, zm. w szpitalu więz. Mierzwa Jan, NZW, 16.1.1862-1946 strac. Mokotów Mierzwiński Stanisław,WiN, 5.1.1922-18.2.1949 strac. Mokotów Mieszkowski Stanisław kmdr MW,6.6.1903-16.12.1952 strac. Mokotów Minakowski Władysław, ppłk pilot WP, 13.5.1902-7.8.1952 strac. Mokotów Minkiewicz Lucjan, AK, 13.12.1918-8.2.1951 stra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Do pozbawionych pamięci dbpertych , Tomsonów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:50 ...kitopów , Aramów itp. badziewia postkomunistycznego . (c.d) Minkiewicz Lucjan, AK, 13.12.1918-8.2.1951 strac. Mokotów Mirecki Adam, SN, 4.1.1909-24.10.1952 strac. Mokotów Mittlender-Dąbrowa Stanisław, 3.3.1897-12.5.1953 zm. Mokotów Morawiec Jan, NZW, 25.3.1915-15.1.1948 strac. Mokotów Morawski Wincenty, 22.1.1931-16.4.1951 strac. Mokotów Mroczkowski Tadeusz, AK, 6.8.1924-9.11.1946 Neuman Lech, NSZ, 7.2.1908-12.5.1948 strac. Mokotów Niedziałkowski Tadeusz, 17.12.1924-1946(?) Nowaczyk Stefan, ppor. NZW, 4.12.1919-29.3.1946 strac. Praga Oborski Mieczysław, płk WP, 2.2.1900-6.2.1953 strac. Mokotów O'brien de Laccy Hugo kpt. lotn. Ojrzyński Zygmunt, 11.10.1903-2.1.1953 strac. Mokotów Okiński Stanisław,NSZ, 18.11.1923-7.6.1952 strac. Mokotów Olechowicz Antoni, ppłk AK, 13.6.1905-8.2.1951 strac. Mokotów Olszewski Bohdan, por. NSZ, 1917-18.5.1946 strac. Praga Orlik Marian, płk WP, 9.5.1916-3.2.1953 strac. Mokotów Oryl Seweryn, 10.2.1921-29.3.1950 strac. Mokotów Ostrowski Stefan "Szczygieł", 1917-14.5.1945 strac. Praga Pałys Paweł 1896-12.1.1953 zm. Mokotów Panek Bolesław, 13.5.1923-1946 Pasiuk (Paszczuk) Wincenty, NZW, 15.11.1926-5.12.1946 strac Praga Pawliszewski Edmund, ps. "Sas", 1922-31.10.1945 zamord. w śledztwie Pawłowski Henryk Roman, AK, 9.8.1925-3.2.1949 Pelak Tadeusz,WiN, 1.10.1922-7.3.1949 strac. Mokotów Piesiewicz Jan, "Sas", 1902-1.2.1952 zm. Mokotów Pietrkiewicz Bogusław, 16.2.1930-13.5.1953 strac. Mokotów Pietrusiński Stefan, kpr. WP, 2.9.1929-15.4.1953 strac. Mokotów Pilecki Witold, rtm, 13.5.1901-25.5.1948 strac. Mokotów Pisula, płk WP, zamord. Praga Płoński Wacław , 1.1.1924-1946 strac Praga Polesiński Tadeusz, AK, 14.12.1918-1946 Przybylski Tadeusz, 10.5.1920-1.12.1951 strac. Mokotów Przybyłowski Jan, NZW, 27.11.1917-18.1.1951 strac. Mokotów Przybyszewski Zbigniew,kmdr por. MW, 22.9.1907-16.12.1952 strac. Mokotów Pytko Edward, ppor. pilot WP, 14.9.1929-29.8.1952 strac. Mokotów Rajchel Leon, 9.3.1929-4.3.1954 strac. Mokotów Rakoczy Karol, 5.6.1928-29.1950 strac. Mokotów Rode Aleksander, płk WP, 10.12.1909-26.5.1953 strac. Mokotów Rodowicz Jan, AK, 7.3.1923-7.1.1949 zamord. Mokotów Rogala Wacław , NSZ, 20.8.1925-26.2.1946 strac Praga Roguliński Zygmunt, NSZ, 1886-1946 Romer Zbigniew , ppor., SN, 2.2.1917-11.7.1952 strac. Mokotów Rosochacki Edmund, AK, 27.9.1920-23.10.1952 strac. Mokotów Roszkowski Lechosław por. NZW, 17.3.1910-15.1.1948 strac. Mokotów Rutkowski Leopold, DRnK, zamord. w śledztwie Rypson Roman, ppłk WP, 16.2.1899-28.4.1953 strac. w śledztwie Rzepka Józef, kpt. WiN, 12.12.1913-1.3.1951 strac. Mokotów Samsel Kazimierz, 5.7.1947 (?) zm. w więzieniu Sekuła (Sekita) Czesław 1926-14.5.1945 strac. Praga Sęk Karol, NSZ, 21.10.1893-7.6.1952 strac. Mokotów Siwiec Antoni,28.5.1907-17.6.1952 strac. Mokotów Skrzydlewski Józef, ppłk dypl.? Skrzyszowski Stefan, 27.12.1911-15.5.1953 strac. Mokotów Sokołowski Zygmunt, ppłk WP, 20.4.1908-29.8.1953 strac. Mokotów Sosnowski Dionizy, 15.8.1929-15.5.1953 strac. Mokotów Stankiewicz Stanisław, AK, 1903-1947 zamord. w śledztwie Stępnowski Władysław, 10.3.1904-13.1.1950 strac. Mokotów Stolarski Jerzy Tadeusz,1921-3.3.1950 zm. Mokotów Stroiński Feliks, WP, 20.11.1899-28.12.1948 strac. Mokotów Stryjewski Wiktor, NZW, 1.9.1916-18.1.1951 strac. Mokotów Szendzielarz Zygmunt, mjr AK, 12.2.1910-8.2.1951 strac. Mokotów Sztompke Feliks, strac. 1952 Mokotów Szymanowski Zygmunt, AK, 15.8.1910-31.5.1950 strac. Mokotów Szymczak Marian, 5.9.1920-2.8.1955 strac. Mokotów Ścibor Szczepan, płk pilot obs. WP, 13.12.1903-7.8.1952 strac. Mokotów Śliwiński Leszek, 1.2.1931-13.5.1953 strac. Mokotów Śliwiński Władysław, 3.3.1921-15.2.1951 strac. Mokotów Świder Ludwik, 2.8.1893-19.12.1952 strac. Mokotów Tobiasz Stanisław, 1948, zm. Mokotów Tabisz Stanisław, mjr, PSL, 22.9.1888-5.2.1948 strac. Mokotów Tomaszewski Stefan, NSZ, 2.9.1897-1.7.1952 strac. Mokotów Tomaszewski Aleksander, AK, 12.12.1922-28.8.1948 strac. Mokotów Trzcińska Helena, 1909-10.4.1947, zm. Mokotów Tudruj Edmund, WiN, 22.10.1923-7.3.1949 strac. Mokotów Tutkaj Zygmunt, AK, 22.11.1911-lipiec 1945 Ulanowski Władysław,1921-1946 Urbański Zygmunt, NSZ, 16.1.1919-26.2.1946 strac. Praga Walicki Wacław, AK, 11.10.1903-22.12.1949 strac. Mokotów Wardak Jan, "Złośnik", 10.7.1916-14.5.1945 strac. Praga Wasilewski Arkadiusz, WiN, 4.1.1925-7.3.1949 strac. Mokotów Wasiutyński Bolesław, 29.4.1898-31.8.1951 strac. Mokotów Wereszczyński Antoni, płk WP, zamord. w GZI 4.9.1953 Widelski Ryszard, WiN, 19.8.1913-28.1.1949 strac. Mokotów Wierusz-Kowalski, , mjr WP, samob. w GZI Wierzbicki Jerzy, NSZ, 8.11.1925-18.1.1951 strac. Mokotów Wlekliński Andrzej, 1922-25.9.1948 strac. Mokotów Wolanin Zygmunt, NZW, 1915-1946 Wolnicki Wacław, AK - strac. w Warszawie Wołyniec Józef, 26.6.1917-1.7.1949 strac. Mokotów Woszczyński Zygmunt, 6.9.1926-23.5.1953 strac. Mokotów Wyszomirski Jan, UBK, 1913-29.1.1945 strac. Praga Wyżykiewicz Franciszek, 16.8.1923-21.10.1946 strac. Praga Wzorek Aleksander, szer. LWP, 23.2.1929-19.11.1951 strac. Mokotów Zakrzewski Edmund, ROAK, 14.9.1909-15.8.1946 strac. Praga Zakulski Jerzy, 28.8.1911-31.7.1947 strac. Mokotów Zalewski Stanisław, 1913-30.10.1947 zamord. w śledztwie Mokotów Załęski Lucjan, ppłk, zamord. w GZI w 1948r. Zawadziński Tadeusz, kpt. NZW, 10.1.1913-15.1.1948 strac. Mokotów Zerbst Benno, mjr WP, 15.11.1923-21.8.1953 strac. Mokotów Ziemba Czesław, 14.9.1924-15.7.1948 strac. Mokotów Żabicki Stanisław, 28.11.1925-31.8.1953 strac. Mokotów Żurowska Helena, 24.6.1905-21.9.1949 strac. Mokotów Żwirek Władysław, 1911-1946 To tylko Warszawa . Cdn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Do pozbawionych pamięci dbpertych , Tomsonów IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 01:54 · Rozstrzelani w Katyniu (4410 osób) · Rozstrzelani w Charkowie (3739) · Rozstrzelani w Twerze (6314) · Uwięzieni w Borowiczach (5795) · Jeńcy w Griazowcu i Suzdalu (3640) · Aresztowani w rejonie Lwowa i Drohobycza (5822) · Uwięzieni w Stalinogorsku (6326) · Uwięzieni w Donbasie i pod Saratowem (4782) · Jeńcy zmarli i zaginieni (1785) · Więźniowie łagrów w rejonie Workuty (9795 — w dwóch częściach) · Jeńcy w Juży (9567) · Jeńcy obozu lwowskiego (12002) · Uwięzieni w Ostaszkowie i Riazaniu (4307) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Fejginiątka są wśród nas IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 02:10 Fejgin i inni, czyli fejginiątka są wśród nas Leszek Żebrowski, Nasza Polska Nr. 35 (356), 28.08.2002 Z dużym opóźnieniem - bo dopiero 10 sierpnia - Polska Agencja Prasowa podała, że w Warszawie zmarł w dniu 28 lipca w wieku 93 lat płk Anatol Fejgin, jeden z głównych baronów Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego. Z nekrologu, zamieszczonego w "Gazecie Wyborczej" dowiedzieliśmy się, że był... kochanym Mężem, Ojcem, Dziadkiem i Pradziadkiem. Na ogół takie określenia, często przecież spotykane w nekrologach, świadczą o związkach uczuciowych wśród członków najbliższej rodziny. Jako takie, nie rażą czytelnika, choć są może zbyt standardowe i puste. Zawsze, gdy spotykamy takie (i podobne) przymiotniki w nekrologach osób powszechnie znanych, których rola w historii nie była pozytywna, przypomina nam się prastara formuła łacińska: de mortuis nil nisi bene (o umarłych tylko dobrze), przypisywana greckiemu mędrcowi Solonowi. Umarłym na ogół łatwo wszystko wybaczamy - wszak idą na sąd, w którym nie ma fałszywych prokuratorów, stronniczych sędziów i chciwych, nieuczciwych adwokatów. Tam nic się z ich życia nie ukryje i wszyscy będziemy mierzeni jedną miarą. Są jednak takie sytuacje, w których nekrolog wysokiego oficera UB przywołuje straszliwe wspomnienia cierpień i przeżyć osobistych ofiar (lub członków ich rodzin) lub powoduje refleksję publicysty czy zadumę historyka. Taką sytuację wywołuje niewątpliwie nekrolog pułkownika UB Anatola Fejgina, jednego z najgorszych i najbardziej okrutnych ubeków Polski Ludowej. Kpina z ofiar Trudno przejść do porządku dziennego i nie zastanowić się w tym momencie nad rolą dziejową stalinowskiej bezpieki. Tak - bezpieki, albowiem słowo to, dziś już nieco zapomniane, powinno tak mocno zapaść w społeczną pamięć, jak SS czy gestapo. W końcu metody, stosowane przez te służby, nie tak bardzo się między sobą różniły. A zbrodnie nazistowskie w ogólnym bilansie wcale nie były większe, niż zbrodnie komunistyczne. Dziwnym trafem dzieje się jakoś tak, że bezpieka traktowana jest - nadal, a szczególnie po dojściu obecnej koalicji do władzy - jak normalna służba państwowa, stojąca na straży ładu i demokracji, co jest już jawną kpiną z jej ofiar. Przede wszystkim - jej zbrodnie nie zostały rozliczone po 1989 roku, co świadczy, że zbudowany "po upadku komunizmu" system nie jest zdrowy. Wprawdzie na skutek pewnego nacisku społecznego doszło do kilkunastu spektakularnych procesów byłych funkcjonariuszy UB (poza sprawą Adama Humera - na ogół resortowych płotek) i kilku z nich skazano nawet na kary więzienia (niezbyt wysokie), jednakże w większości przypadków nawet niezwykle okrutnych i przerażających swą skalą zbrodni, śledztwa albo w ogóle nie zostały wszczęte, albo też - po bardzo powierzchownym postępowaniu - zostały umorzone z bardzo popularnego powodu, jakim jest... niewykrycie sprawców. Baronowie bezpieki Płk Fejgin - jak już wspomniałem - należał do baronów bezpieki. To określenie, bardzo modne dziś w kręgach decyzyjnych SLD, stosowane jest wobec najbardziej wpływowych polityków tej partii. MBP też miała w swych szeregach takich ludzi. Należeli do tego kręgu ludzie ze ścisłego kierownictwa resortu, złożonego ze starych NKWD-zistów i generałów UB: Stanisław Radkiewicz, Natan Kikiel- Grünspan (bardziej znany jako Roman Romkowski) i Mojżesz Bobrowicki (bardziej znany jako Mieczysław Mietkowski). Ale do kręgu baronów UB zaliczyć też powinniśmy tych funkcjonariuszy, których władza przekraczała formalnie pełnione przez nich funkcje (na ogół dyrektorów Departamentów i Biur), pułkowników: Józefa Różańskiego, Julię Brystygier, Jana Ptasińskiego, Leona Andrzejewskiego (Lejba Ajzena), Józefa Czaplickiego (z racji szczególnego okrucieństwa wobec żołnierzy podziemia zwanego "Akowerem")... I wielu innych, których nazwiska, funkcje i czyny idą w zapomnienie, choć tak być nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Fejginiątka są wśród nas IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 07:22 Gość portalu: wikul napisał(a): > Fejgin i inni, czyli fejginiątka są wśród nas > Leszek Żebrowski, Nasza Polska Nr. 35 (356), 28.08.2002 > > Z dużym opóźnieniem - bo dopiero 10 sierpnia - Polska Agencja Prasowa podała, > że w Warszawie zmarł w dniu 28 lipca w wieku 93 lat płk Anatol Fejgin, jeden z > głównych baronów Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego. < > Takim wątkom IPN winien poświęcić głównie uwagę - "niech żywi nie tracą nadzieji". Inaczej społeczeństwo nie zrozumie jego działań i uzna je za mało praktyczne i ze "zrozumieniem" przyjmie każde obniżenie funduszy dla tej instytucji. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Do Wikula i innych... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 13:25 Wasze "argumenty" to jeszcze jeden dowód na to, że nienawiść zaślepia i odbiera rozum. Od stalinizmu minęło ponad pół wieku. Ten tragiczny i ponury okres naszej histori zakończyli właśnie ci "czerwoni" których tak nienawidzicie. Przy poparciu Kościoła, Radia Wolna Europa i społeczeństwa. To on rozpoczęli rozliczenia zbrodni tamtego okresu. Czy pełne, czy konsekwentne, to sprawa dyskusyjna i mocno złożona. Nikt rozsądny i uczciwy nikomu nie odmawia prawa do sprawiedliwości i własnej oceny tamtych lat. Oczywiście nie podpisał bym się pod określeniem "bogu ducha winni ludzie z UB i SB" ale z drugiej strony - czy jesteście pewni, że wszyscy z SB a nawet UB byli zbrodniarzami? Że należy im się tylko pogarda i zemsta? Czy przypadkiem panie Wikul nie powiela Pan sposobu myślenia oprawców z tamtych lat? W tej dyskusji chodziło przecież nie o przekrzykiwanie się nad grobami ( tak przy okazji - Pan oczywiście pamięta, że groby były wówczs po obu stronach. Mimo to nie żądam aby do swojej listy ofiar dopisał Pan np.nazwiska pomordowanych mieszkańców wsi Wierzchowiny) Zaczęliśmy dyskusję o potrzebie istnienia IPN. Agresja i zacietrzewienie z waszej strony jest najlepszym dowodem na to, że ta instytucja służy wyłącznie jednostronnym celom politycznym, podgrzewaniu nienawiści, poszukiwaniu zemsty i odwetu. Czy dziś mamy prawo, jako społeczeństwo wydawać nasze wspólne pieniądze na taki cel? Mam prawo mieć zasadnicze wątpliwości w tej sprawie inie widzę powodu,dla którego Pan i pozostali mieli mnie obrażać. Pozostanę przy swoim zdaniu Panie Wikul i nie ptzekona mnie Pan, że nienawiść i zemsta to są wartości za które warto umierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Do Arama i innych... IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 00:34 Gość portalu: Aram napisał(a): > Wasze "argumenty" to jeszcze jeden dowód na to, że nienawiść zaślepia i >odbiera rozum. Od stalinizmu minęło ponad pół wieku. Ten tragiczny i >ponury .okres naszej histori zakończyli właśnie ci "czerwoni" których tak >nienawidzicie. Przy poparciu Kościoła, Radia Wolna Europa i społeczeństwa. >To on rozpoczęli rozliczenia zbrodni tamtego okresu. Czy pełne, czy >konsekwentne, to sprawa dyskusyjna i mocno złożona. > Nikt rozsądny i uczciwy nikomu nie odmawia prawa do sprawiedliwości i własnej > oceny tamtych lat. Oczywiście nie podpisał bym się pod określeniem "bogu ducha > winni ludzie z UB i SB" ale z drugiej strony - czy jesteście pewni, że wszyscy > z SB a nawet UB byli zbrodniarzami? Że należy im się tylko pogarda i zemsta? > Czy przypadkiem panie Wikul nie powiela Pan sposobu myślenia oprawców z > tamtych lat? > W tej dyskusji chodziło przecież nie o przekrzykiwanie się nad grobami ( tak > przy okazji - Pan oczywiście pamięta, że groby były wówczs po obu stronach. > Mimo to nie żądam aby do swojej listy ofiar dopisał Pan np.nazwiska > pomordowanych mieszkańców wsi Wierzchowiny) Zaczęliśmy dyskusję o potrzebie > istnienia IPN. Agresja i zacietrzewienie z waszej strony jest najlepszym > dowodem na to, że ta instytucja służy wyłącznie jednostronnym celom > politycznym, podgrzewaniu nienawiści, poszukiwaniu zemsty i odwetu. Czy dziś > mamy prawo, jako społeczeństwo wydawać nasze wspólne pieniądze na taki cel? > Mam prawo mieć zasadnicze wątpliwości w tej sprawie inie widzę powodu,dla > którego Pan i pozostali mieli mnie obrażać. Pozostanę przy swoim zdaniu Panie > Wikul i nie ptzekona mnie Pan, że nienawiść i zemsta to są wartości za które > warto umierać. Zanim zaczniesz kogoś posądać o zaślepienie i utratę rozumu , zastanów się nad stanem własnego . "Ten tragiczny i ponury okres" jak piszesz nie zakończyli czerwoni a społeczeństwo które walczyło o zmiany , kolejnymi protestami . Tylko co to ma do IPN o którym dyskutujemy ? Czy IPN prowadzi śledztwo przeciwko Millerowi , Kwaśniewskiemu , Urbanowi itp. ? Jeżeli nie odmawiasz prawa do sprawiedliwości to dlaczego odmawiasz praw do ustalania prawdy ? Tylko dlatego że minęło od tamtej pory np.50 lat ? O jakiej zemście piszesz ? Czy prokuratura i sądownictwo dokonują zemsty ? Groby były po obu stronach . Oczywiście . Tyle że jedna strona narzucona społeczeństwu przez Związek Sowiecki , realizowała z bezprzykładną nadgorliwością to zwierzchnictwo a druga z tym nie chciała się zgodzić . To chyba różnica . P.S. Napisz , bez komunałów , na kim to społeczeństwo gnębione i uciskane przez tyle lat , się zemściło ? Gdyby było jak piszessz nie rządzili by nami postkomuniści . Życzę mniej wyświechtanych formułek , więcej refleksji . Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Do pozbawionych pamięci dbpertych , Tomsonów 04.12.03, 12:53 Widziałem w telewizji wywiad z jednym z NSZ-owców. Opowiadał jak likwidowali po wsiach domniemanych komunistów w drugiej połowie lat 40-tych. Jak na oczach rodziny zabili chłopa, który przyjął ziemię "skradzioną" obszarnikowi. Jego ofiary, w liczbie jak mówił 14 osób, które zabił - nie żyją. A dziadzio mógł się dowoli puszyć przed kamerami, bo chociaż złapany i zamknięty - to przeżył. To jeden z tych "skrzywdzonych", bohaterów-faszystów, którzy to tak cierpieli przez stalinowskie represje. Ach ten PRL taki niedemokratyczny, takich "patriotów" represjonował. Rzeź prawicowych niewiniątek! - po prostu... REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samsob Re: Do pozbawionych pamięci dbpertych , Tomsonów IP: *.gorowo-ilowieckie.sdi.tpnet.pl 04.12.03, 13:55 redek napisał: > Widziałem w telewizji wywiad z jednym z NSZ-owców. Opowiadał jak likwidowali po > wsiach domniemanych komunistów w drugiej połowie lat 40-tych. Jak na oczach ro > dziny zabili chłopa, który przyjął ziemię "skradzioną" obszarnikowi. Jego ofiar > y, w liczbie jak mówił 14 osób, które zabił - nie żyją. A dziadzio mógł się dow > oli puszyć przed kamerami, bo chociaż złapany i zamknięty - to przeżył. To jede > n z tych "skrzywdzonych", bohaterów-faszystów, którzy to tak cierpieli przez st > alinowskie represje. Ach ten PRL taki niedemokratyczny, takich "patriotów" repr > esjonował. Rzeź prawicowych niewiniątek! - po prostu... > > REDEK > Moim zdaniem rzeź nie zna pojęcia prawica, lewica idla tego bez względu na polityczne aspekty winna być ustalona i odpowiednio napiętnowana. Tak rozumiem istotę działań IPN-u, który przy okazji "wymiecie co nieco spod dywanu" pzdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: do Redeka 04.12.03, 14:03 Redek, a ja się zastanawiam czyś jest zwykłym skurwysynem, czy też prze-skurwysynem!? Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: do Redeka 05.12.03, 00:04 bykk napisał: > Redek, a ja się zastanawiam czyś jest zwykłym skurwysynem, czy też > prze-skurwysynem!? Z tego co ja widze, to jestes typowym katolikiem-rzymskim. REDEK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Zlikwidować IPN IP: *.bib.wns.us.edu.pl 04.12.03, 13:02 Komuchy boją się ujawnienia prawdy, całej prawdy i tylko prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Zlikwidować IPN 04.12.03, 13:04 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Komuchy boją się ujawnienia prawdy, całej prawdy i tylko prawdy Wrecz przeciwnie, dlatego jestesmy za likwidacja fabryki klamstw, ktora zwie sie IPN. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
lauriane Re: Zlikwidować IPN 04.12.03, 14:32 redek napisał: > Gość portalu: Ewa napisał(a): > > Komuchy boją się ujawnienia prawdy, całej prawdy i tylko prawdy > > Wrecz przeciwnie, dlatego jestesmy za likwidacja fabryki klamstw, ktora zwie si > e IPN. > > REDEK L. Zgadzam sie na rozwiazanie tej "fabryki klamstw", ale tylko pod warunkiem przeprowadzenia obowiazkowej sterylizacji wszystkich ex-czlonkow UB-PZPR i ich potomstwa, istnieje bowiem bardzo powazne niebezpieczenstwo, ze ich predylekcja do rozboju, zbrodni, kretactwa itp. jest w ich przypadku wysysana z mlekiem matki. J.C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz IPN - orwellowskie ministerstwo... IP: *.ibch.poznan.pl 04.12.03, 13:20 IPN - orwellowskie ministerstwo "prawdy" historycznej, stworzone wyłącznie dla cełów propagandowych ma zdanie "badanie" i "osądzanie" epoki PRL. A kto osądzi III RP z jej złodziejstwem wbudowanym w system polityczny, prywatą i korupcją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG dać im jeszcze większe uprawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 13:32 niech wyłuskają tych co dorobili się na przestępstwie A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Wikul! Czekam na odpowiedź! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 21:10 Chciałbym się przekonać,że możliwa jest , między Polakami, dyskusja o naszej histori! O naszej wspólnej historii, Panie Wikul! Pan się uchyla od tej rozmowy? Czego Pan się boi? Prawdy? Czy konkretów na temat IPN - Instytutu Polskiej Nienawiści? Czekam. Ale nie na obelgi i inwektywy, tylko na konkretne argumenty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emir Edygej Re:Proponuję przed przystąpieniem do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 23:02 dyskusji ,aby Waść dobrowolnie przez chociaż przez miesiąc poddał się umartwianiu. Na początek:kazdego dnia przez cały tydzień siedzenie przez parę godzin na jednej nodze od krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re:Panie Edygey IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.03, 23:16 Panu mogę tylko współczuć! Przy okazji - czy to Pan jest autorem licznych powieści kryminalnych, wydawanych w PRL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Wikul! Czekam na odpowiedź ! Na jakie pytanie ? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 00:52 Gość portalu: Aram napisał(a): > Chciałbym się przekonać,że możliwa jest , między Polakami, dyskusja o naszej > histori! O naszej wspólnej historii, Panie Wikul! Pan się uchyla od tej > rozmowy? Czego Pan się boi? Prawdy? Czy konkretów na temat IPN - Instytutu > Polskiej Nienawiści? Czekam. Ale nie na obelgi i inwektywy, tylko na konkretne > argumenty! Do komputera siadam wtedy kiedy mam na to ochotę a nie wtedy kiedy ktoś sobie życzy . Dyskutować mogę chętnie ale nie z ludźmi którzy zaczynają od epitetów . Uprzedzam że na epitety mam skuteczne antidotum . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Wikul! Czekam na odpowiedź ! Na jakie pytanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 01:06 Odpisałem Panu na Pańskie połajanki i inwektywy. Wczoraj o 13 52. Albo Pan nie zauważył (?) albo unika Pan odpowiedzi. Sądzę, że weszliśmy w pewien spór. Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Wikul! Czekam na odpowiedź ! Na jakie pytanie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.12.03, 01:21 Gość portalu: Aram napisał(a): > Odpisałem Panu na Pańskie połajanki i inwektywy. Wczoraj o 13 52. Albo Pan nie > zauważył (?) albo unika Pan odpowiedzi. Sądzę, że weszliśmy w pewien spór. > Czekam. O 13-tej jem śniadanie albo czytam lub robię co innego . Za wczesna pora dla mnie . Na ten post odpowiedziałem dzisiaj . Zreszta , poza kilkoma zapożyczonymi z Trybuny lub Nie , utartymi lewackim formułkami , nic tam nie ma . Możemy podyskutować pod warunkiem że zapoznasz się z programem prac IPN-u i jego osiągnięciami lub porażkami . Co ci się nie podoba i dlaczego jest niepotrzebny . Ale konkretnie , własnymi słowami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Wikul! Wszystko się zgadza... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 20:12 ...jesteś po prostu cymbałem! Jak większość ludzi o takich poglądach jakie prezentujesz. Nie po raz pierwszy dałem się nabrać na pozory "intelektualizmu" stwarzające nadzieję na rzeczową rozmowę. I po raz kolejny okazało się, że każda próba dialogu z prawicowo - nacjonalistycznym tumanem to strata czasu. Wikul, jesteś nie tylko cymbałem ale także zwykłym chamem! Wiesz dlaczego? Nie wiesz? To też normalne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczna IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.12.03, 03:20 ...sieroto . Gość portalu: Aram napisał(a): > ...jesteś po prostu cymbałem! Jak większość ludzi o takich poglądach jakie > prezentujesz. Nie po raz pierwszy dałem się nabrać na pozory "intelektualizmu" > stwarzające nadzieję na rzeczową rozmowę. I po raz kolejny okazało się, że > każda próba dialogu z prawicowo - nacjonalistycznym tumanem to strata czasu. > Wikul, jesteś nie tylko cymbałem ale także zwykłym chamem! Wiesz dlaczego? Nie > wiesz? To też normalne! To wszystko co masz do powiedzenia postkomunistyczna sieroto . Towarzysz tatuś natrudził się żeby cię nauczyć szacunku do PRL-u a tu się z tym nie zgadzają . Jakie chamy i... Posłuchaj , tępy czerwony pająku . Nic o mnie nie wiesz , więc daruj sobie swoje komunistyczne kwalifikacje . Spadaj jełopie do szkoły , do książek lub do swoich lewaków . A tumanów poszukaj w rodzinie , imbecylu . Za te głupoty masz prezent : polskaludowa.com/dziwolagi/jpg/Gazeta_Poznanska_order.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczn 06.12.03, 14:53 Wikul? Czy Ty przypadkiem nie masz tatusia księdza? Tak sobie kombinuję bo przecież nazywanie każdego postkomuchem czy czerwonym pająkiem musiało się skądś wziąć! Nie wierzę, że to jest zwykła choroba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczn IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 00:42 dbopery napisał: > Wikul? Czy Ty przypadkiem nie masz tatusia księdza? Tak sobie kombinuję bo > przecież nazywanie każdego postkomuchem czy czerwonym pająkiem musiało się skąd > ś > wziąć! Nie wierzę, że to jest zwykła choroba. Kombinujesz sobie ? Jak każdy komuch , bez kombinowania nie możesz żyć . Zrobiłeś wielki wysiłek intelektualny bu sklecić te dwa głupie zdania . Wynika z nich że z komuną walczyli jedynie synowie księży . To rewelacyjne odkrycie . Spróbuj jeszcze zrobić jeden wysiłek i zrozumieć co to znaczy każdy . Tego tatuś ubek nie nauczył ? To popytaj innych . Może ktoś ze znajomych towarzyszy wie co to znaczy każdy ? Do dzieła buraku ! A potem do książek i nauki , popierdolony matole . Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczn 08.12.03, 10:37 Nie upodlę się do tego stopnia by podjąć polemikę na Twoim poziomie. Widzę jednak, że trafiłem w czuły punkt. Jednak tatuś? Zatem niech będzie pochylony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Re: Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczn IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 15:43 dbopery napisał: > Nie upodlę się do tego stopnia by podjąć polemikę na Twoim poziomie. Widzę > jednak, że trafiłem w czuły punkt. Jednak tatuś? > Zatem niech będzie pochylony. Twoja komsomolska logika jest porażająca , prymusie ze szkoły Urbana . Pochylać się matołku nie radzę , towarzysze mogą wydymać w kichę . Ale może niepotrzebnie cię uprzedzam . Niewykluczone że to lubisz . Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Cymbałów poszukaj w rodzinie,postkomunistyczn 09.12.03, 14:57 > Twoja komsomolska logika jest porażająca , prymusie ze szkoły Urbana . Ty masz chyba coś z glową. Przecież to nie możliwe by ktoś, nawet totalny kretyn, z uporem maniaka trzymał się tak monotematycznej retoryki. Przewcież Ty wszędzie widzisz komuchów! Ja nie wiem, ale to się może jeszcze da wyleczyć? > Pochylać się matołku nie radzę , towarzysze mogą wydymać w kichę . Ale może > niepotrzebnie cię uprzedzam . Niewykluczone że to lubisz . Jedyne, co lubię, to patrzeć jak ci, co to lubią i robią b. często, czasami nawet z dziećmi (a to nawet może być fajne, bo takie dziecko całe schowa sie pod sutannę, i nikt nic nie widzi) tłumaczą się pokrętnie przed władzą, że to niby leczą dotykiem. Dalej nie jesteś w stanie mnie sprowokować do zniżenia się do Twojego poziomu i obsypania Cię epitetami, na które zresztą w pełni zasłużyłeś. Buzi dupci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Cymbałów poszukaj w rodzinie,Komsomolcu z Wawra IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 20:38 dbopery napisał: Jedyne, co lubię, to patrzeć jak ci, co to lubią i robią b. często, czasami > nawet z dziećmi (a to nawet może być fajne, bo takie dziecko całe schowa sie po > d > sutannę, i nikt nic nie widzi) tłumaczą się pokrętnie przed władzą, że to niby > leczą dotykiem. > Dalej nie jesteś w stanie mnie sprowokować do zniżenia się do Twojego poziomu i > obsypania Cię epitetami, na które zresztą w pełni zasłużyłeś. > Buzi dupci. O , nie dość żeś pedofil to jeszcze podglądacz . Do jakiego poziomu ty się nie możesz ? Ty masz jakiś poziom komsomolcu z Wawra ? Uporczywe dokuczanie kobietom to ten poziom ? "Buzi dupci" to pożegnanie u pedałów ? Bardzo zabawne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Wikul, ty żałosny głupcze! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.03, 17:25 Moi rodzice takiego jak ty szmaciarza nie wpuściliby nawet do przedpokoju. Nawet zza ogrodzenia by go przepędzili,zeby nie psuł powietrza. Może dali by mu jakiś ochłap, bo w naszej rodzinie uczono aby pomagać słabym, ubogim i kalekom. Także upośledzonym na umyśle. Ja, pomny tych nauk współczuję ci po chrześcijańsku i wznoszę w twoim imieniu oczy do Boga prosząc - Panie, wybacz mu, bo nie wie co czyni. I co mówi. Jeżeli jesteś Wikul katolikiem, to idź się wyspowiadaj. Może dobry Bóg wybaczy ci twoją chamską nienawiść bo za głupotę sam ponosi odpowiedzialność. Taki Mu się wymknąłeś w procesie tworzenia i trudno! Ale będę cię wspomagał moim wstawiennictwem, bo z Panem Bogiwm mam dobre stosunki a w związku z tym poczucie zemsty czy odwetu jest mi obce. Czasami żałuję ale trudno! Vis major! I nie używaj więcej słów wulgarnych, bo będę miał u Pana Bozi coraz mniejsze szanse. A chciałbym ci pomóc, chociaż wiem, że zupełnie na to nie zasługujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Aram , ty żałosny czerwony tępy głupcze! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 08.12.03, 01:10 Gość portalu: Aram napisał(a): > Moi rodzice takiego jak ty szmaciarza nie wpuściliby nawet do przedpokoju. > Nawet zza ogrodzenia by go przepędzili,zeby nie psuł powietrza. Może dali by mu > > jakiś ochłap, bo w naszej rodzinie uczono aby pomagać słabym, ubogim i kalekom. > Także upośledzonym na umyśle. Ja, pomny tych nauk współczuję ci po > chrześcijańsku i wznoszę w twoim imieniu oczy do Boga prosząc - Panie, wybacz > mu, bo nie wie co czyni. I co mówi. > Jeżeli jesteś Wikul katolikiem, to idź się wyspowiadaj. Może dobry Bóg wybaczy > > ci twoją chamską nienawiść bo za głupotę sam ponosi odpowiedzialność. Taki Mu > się wymknąłeś w procesie tworzenia i trudno! Ale będę cię wspomagał moim > wstawiennictwem, bo z Panem Bogiwm mam dobre stosunki a w związku z tym > poczucie zemsty czy odwetu jest mi obce. Czasami żałuję ale trudno! Vis major! > I nie używaj więcej słów wulgarnych, bo będę miał u Pana Bozi coraz mniejsze > szanse. A chciałbym ci pomóc, chociaż wiem, że zupełnie na to nie zasługujesz Ty masz rodziców matołku ? I takich manier cię nauczyli zasrańcu ? Nie wierzę . Raczej jesteś bachorem , znalezionym w damskim szalecie publicznym , wychowany przez towarzyszkę pisuardesę . To jest ta wiedza , ten poziom , i ta znajomość historii . I nie zasłaniaj się tutaj Bogiem , chociaż to obecnie modne w tych kręgach . Dobre stosunki to możesz mieć w burdelu a nie z Panem Bogiem . Twoja furia mnie bawi ale to nie znaczy , tępa chujozo , że będę grzeczny w nieskończoność . Opierdolę zdrowo po męsku , nawtykam kutasów i zabawa się skończy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Wikul! Hahahaha! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 18:05 TY? Po męsku????? Dawno mnie już nic tak nie rozbawiło!!! Hahaha! Ty prawicowa cioto! Do szaletu,podglądać małolaty! To twoja "męskość"! I nie obiecuj mi tego nawtykania kutasów, ja się na to nie łapię. Wikul, ty żałosny pedrylu! Napisz coś jeszcze, uwielbiam czytać te twoje bzdety! I koniecznie jeszcze coś o IPN, jak to on goni tych komuchów! Za państwowe pieniądze uprawia zemstę takich jak ty kreatur! Wikul,napisz coś jeszcze! Daj się pośmiać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wikul Aram ty millerowy lachociągu już ci do śmiechu bo. IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.12.03, 00:37 ... twój guru zrobił dzisiaj kilka kroków . Co za sukces . Teraz weźmie sie dziarsko do roboty . Gość portalu: Aram napisał(a): > TY? Po męsku????? Dawno mnie już nic tak nie rozbawiło!!! Hahaha! Ty prawicowa > cioto! Do szaletu,podglądać małolaty! To twoja "męskość"! I nie obiecuj mi tego > > nawtykania kutasów, ja się na to nie łapię. > Wikul, ty żałosny pedrylu! Napisz coś jeszcze, uwielbiam czytać te twoje > bzdety! I koniecznie jeszcze coś o IPN, jak to on goni tych komuchów! Za > państwowe pieniądze uprawia zemstę takich jak ty kreatur! > Wikul,napisz coś jeszcze! Daj się pośmiać! To jednak trafiłem w dziesiątkę . Znakomicie znasz publiczne szalety . To zapewne rodzinne . Musiałeś często odwiedzać mamusię w tym szalecie zanosząc jej obiadki . Tylko dlaczego , w dupę rabana cioto , to co ciebie tak pociąga imputujesz innym . Myślisz pojebany ,czerwony lachociągu że w ten sposób się wybielisz . O , nie , na zawsze pozostaniesz bolszewicką męską kurwą . Jeżeli tak bardzo lubisz się śmać , to ci to umożliwię . Będzie bardzo wesoło . P.S. Dowiedziałeś się już co to jest zemsta ? Jeżeli nie , to nie podejmuj tematów które cię przerastają . Aha , nick zmień sobie na "baran" , brzmi podobnie a bardziej do ciebie pasuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Likwidacja Re: Zlikwidować IPN IP: *.icpnet.pl 06.12.03, 15:46 Oczywista brednia ! Zlikwidować należy niejakiego franikstę , szefującego "towarzystwu trzmającego władzę". Na czele IPN-u powinien stanąć Polak bo z podatku Polaków ta instytucja jest utrzymywana !!!!! I służyć ma Polakom, a nie tym którzy fałszywie oskarżają o zbrodnię Polaków w oparciu o fałszerza Grossa !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega dbopery Przywrocic Socjalizm? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 07.12.03, 00:38 Wiedzialem, ze prawdziwi komunisci nie zgineli! Jestesmy z Toba, towarzyszu dbopery! Z nami nie zginiesz. Socjalizm jeszcze zwyciezy. Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: Przywrocic Socjalizm! 07.12.03, 13:52 Gość portalu: kolega dbopery napisał(a): > Wiedzialem, ze prawdziwi komunisci nie zgineli! > Jestesmy z Toba, towarzyszu dbopery! > Z nami nie zginiesz. > Socjalizm jeszcze zwyciezy. Dziekujemy za poparcie, wobec prawicowego oszolmostwa nawet jednej glos sie liczy. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Humer i inni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 19:18 Adamowi Humerowi postawiono 11 zarzutów przestępstw kwalifikowanych przez prokuratora z art. 240 i 241 w zw. z art. 246 oraz z art. 246 k.k. z 1932r. (6) oraz z art. 184 ( 1 k.k. z 1969r. (5), wszystkie także w zw. z art. 2a i 2b. ustawy z 1984 r. o Głównej Komisji. Sąd I instancji uniewinnił go z dwu zarzutów (z art. 240 k.k. z 1932 r. i z art. 181 ( 1 k.k. z 1969r.). Uznał go natomiast winnym 8-krotnie czynów, odnośnie do których przyjął, że wszystkie one kwalifikują się z art. 246 k.k. z 1932r., stanowiąc znęcanie się nad przesłuchiwanym jako osobą pozostającą w stosunku zależności, nie mogącą przeciwstawić się z uwagi na sytuację w jakiej się znajduje, przypisując oskarżonemu, że jako Dyrektor Departamentu Śledczego b. MBP, prowadząc przesłuchania więźniów aresztowanych przez b. UB: bił nahajką zakończoną metalową kulką, zwłaszcza w okolice krocza, M.H., bił drewnianą nogą od krzesła i pałką gumową po całym ciele S.K., bił po twarzy B.S. i używał wobec niej słów obelżywych, bił rękoma po całym ciele, ciągnął po korytarzu i umieszczał w karcerze M.M., uderzył kilka razy krzesłem w głowę B. J. powodując u niego obrażenia ciała naruszające czynności organizmu na czas powyżej 20 dni, znieważał, groził pobiciem i nagiego umieszczał w karcerze M. G., bił pałką gumową po całym ciele S.S. oraz bił rękoma po całym ciele, kopał i zimą umieszczał w celi z otwartym oknem L. Kubika, za co skazał go 7-krotnie na karę po 3 lata pozbawienia wolności i raz (za czyn na osobie M.H.) na karę 5 lat pozbawienia wolności, a nadto, że jako funkcjonariusz b.MBP przekroczył ze szkodą dla interesu publicznego swe obowiązki, przez to, że dla wymuszenia wyjaśnień polecał i zezwalał podległym funkcjonariuszom stosowanie wobec przesłuchiwanych tortur, co zakwalifikowano z art. 286 k.k. z 1932 r., skazując oskarżonego za ten czyn na karę 5 lat pozbawienia wolności i wymierzając mu karę łączną 9 lat pozbawienia wolności. Markusowi Kacowi, Naczelnikowi Wydziału Śledczego w Gdańsku i w Warszawie b.MBP, postawiono zarzucono popełnienie 7 przestępstw, kwalifikowanych przez prokuratora z art.240 k.k. z 1932 r. (2), z art.241 w zw.z art.246 k.k. z 1932 r. (2), z art. 240 w zw. z 246 k.k. z 1932 r. (1), z art.184 ( 1 k.k. z 1969 r. (1) i z art.184 w zw. z art.156 k.k. z 1969 r.(1), wszystkie przy tym także w zw. z art. 2a i 2b ustawy z 1984 r. o Głównej Komisji. Sąd I instancji uniewinnił go od ostatniego ze wskazanych zarzutów, uznając winnym zarzucanych mu czynów kwalifikowanych z art.240 k.k. z 1932 r., w postaci udziału w pobiciu aresztowanych przez UB M.O. i S.K., którzy doznali obrażeń ciała na okres powyżej 20 dni i za to skazał go dwukrotnie na karę po 3 lata pozbawienia wolności, a nadto też pozostałych 4 zarzucanych występków, tj. bicia, podczas przesłuchań, rękoma po całym ciele B.J. i B.S., bicia krzesłem, kijem i drewnianą linijką A.B. oraz bicia linijką i bibularzem po całym ciele A.S., przy czym uznał, że wszystkie one wypełniają znamiona art.246 k.k. z 1932 r. i orzekł w tym zakresie 3-krotnie kary po 3 lata pozbawienia wolności i raz - karę 2 lat pozbawienia wolności, wymierzając oskarżonemu M.Kacowi karę łączną 6 lat pozbawienia wolności. Tadeusz Szymański, jako b.funkcjonariusz MBP, stanął pod zarzutem 7 przestępstw, które prokurator zakwalifikował z art.184 ( 1 k.k. z 1969r. w zw. z art. 2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uniewinnił go od dwu z tych przestępstw, uznając winnym pozostałych czterech, tj. bicia podczas przesłuchań rękami po całym ciele i znieważania słowami obelżywymi S.R., znieważania słowami obelżywymi, skazywania na wielogodzinne stanie i leżenie na zimnym betonie oraz polewania zimną wodą aresztowanego J.M., kopania w podbrzusze, uderzania w tył głowy, oblewania zimną wodą i umieszczania zimą w celi z otwartym oknem T.W. oraz umieszczania w karcerze za odmowę donoszenia J.S., przy czym uznał, że wyczerpują one znamiona występku z art.246 k.k. i skazał oskarżonego za to 4-krotnie na karę po 2 lata pozbawienia wolności, wymierzając mu karę łączną - 4 lat pozbawienia wolności. Tadeuszowi Tomporskiemu, oficerowi śledczemu b.MBP, postawiono zarzut popełnienia 12 przestępstw kwalifikowanych w akcie oskarżenia z art. 184 ( 1 k.k. z 1969r. w zw. z art.2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uniewinnił go od jednego z nich, uznając winnym pozostałych 11, tj. tego że w czasie przesłuchiwania aresztowanych przez UB: bił rękami po głowie i znieważał J. D,, bił pięściami po głowie i znieważał W. S,, bił rękami i kopał oraz znieważał S.K,, bił rękami i kopał po całym ciele W. S,, szarpał za włosy, bił drewnianą linijką po rękach i uderzał tyłem głowy o ścianę H. P,, bił rękami po głowie, szarpał za włosy, znieważał i groził zabójstwem A. K,, bił M.U. ,rękami po ciele, polecał mu siedzieć na nodze odwróconego stołka oraz wykonywać przysiady, bił rękami po głowie S.R. i nakazywał mu siedzieć na nodze odwróconego stołka, bił rękami po całym ciele J.Ł., szarpał go za włosy i polecał siedzieć na nodze odwróconego stołka, bił rękami po całym ciele J.M. i kazał mu siedzieć na nodze odwróconego stołka oraz że nakazywał J.W. wykonywanie dużej ilości przysiadów używając przy tym pod jej adresem słów obelżywych, przy czym uznał, iż wypełnia to każdorazowo znamiona czynu z art.246 k.k. z 1932 r. i skazał go 11-krotnie na karę 3 lat pozbawienia wolności, wymierzając karę łączną 7 lat pozbawienia wolności. Leon Midro, oficer b.MBP, został oskarżony o cztery występki kwalifikowane w akcie oskarżenia z art.184 ( 1 k.k. z 1969r. (3) i z art.241 k.k. z 1932 r. (1) w zw. z art.2a i 2b ustawy z 1984r. Sąd I instancji uniewinnił go z jednego z zarzutów z art.184 d.k.k., uznając winnym pozostałych trzech czynów, kwalifikując te czyny z art.246 k.k. z 1932r., a to tego, że znęcał się nad aresztowanym S. S. w ten sposób, że bił go pałką gumową po całym ciele, a także kopał go, wyrywał mu włosy, polecał siedzieć na nodze odwróconego stołka i nakazywał wykonywanie przysiadów, a aresztowanemu S.R. nakazywał siedzieć podczas długotrwałych przesłuchań na krawędzi drewnianego stołka w pozycji zawieszenia kości ogonowej i poniżał ich obu słowami obelżywymi, za co skazano go 3-krotnie na karę po 3 lata pozbawienia wolności, orzekając karę łączną 4 lat pozbawienia wolności. Edmund Kwasek jako oficer śledczy b.MBP i Wojewódzkiego UBP był oskarżony o 7 czynów kwalifikowanych przez prokuratora z art.241 w zw.z art. 246 k.k. z 1932 r. (3) i z art.184 ( 1 k.k. z 1969 r. (4), wszystkie w zw.z art. 2a i 2 b ustawy z 1984 r. Sąd I Instancji uniewinnił go od jednego z tych zarzutów, uznając winnym pozostałych przestępstw, przy czym połączył niektóre zachowania w jedno przestępstwo i uznał wszystkie przypisane czyny za występki z art.246 k.k. z 1932 r. lub podżeganie do nich, obejmując skazaniem bicie przez oskarżonego podczas przesłuchań kablem gumowym i uderzanie pięściami w twarz S.M., w wyniku których to działań utracił on 16 zębów, bicie kablem po całym ciele W.L., podawanie mu do picia słonej wody, nakazywanie długotrwałego klęczenia na tzw. piramidzie z krzeseł i znieważanie go oraz bicie pięścią po głowie, zaś pałką gumową po piętach S. C., a także podżeganie strażników do pobicia W. L. stalowo-gumowymi pałkami, wymierzając za to oskarżonemu 2-krotnie kary po 4 lata pozbawienia wolności i 2-krotnie po 3 lata pozbawienia wolności oraz raz - 2 lata pozbawienia wolności i orzekając karę łączną 6 lat pozbawienia wolności. Romana Laszkiewicza, jako oficera śledczego b.MBP, oskarżono o 13 czynów kwalifikowanych w akcie oskarżenia z art.184 k.k. z 1969 r. (12) i z art.241 w zw. z art.246 k.k. z 1932 r., wszystkie w zw. z art.2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uniewinnił go od trzech zarzutów, uznając winnym pozostałych 10, przyjmując przy tym, iż wypełniają one znamiona a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lm Re: Humer i inni IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 19:19 Romana Laszkiewicza, jako oficera śledczego b.MBP, oskarżono o 13 czynów kwalifikowanych w akcie oskarżenia z art.184 k.k. z 1969 r. (12) i z art.241 w zw. z art.246 k.k. z 1932 r., wszystkie w zw. z art.2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uniewinnił go od trzech zarzutów, uznając winnym pozostałych 10, przyjmując przy tym, iż wypełniają one znamiona art.246 k.k. z 1932 r. i obejmując tym skazaniem: bicie podczas przesłuchań rękoma i kopanie po całym ciele L.K., sadzanie go na nodze odwróconego krzesła, polewanie wodą i grożenie mu zabójstwem, znieważanie i grożenie zabójstwem M.P., nakazywanie wykonywania przysiadów i pozostawania w półprzysiadzie z podniesionymi rękoma I. C.-S., sadzanie na nodze odwróconego stołka J. W., wlewanie mu wody do nosa, grożenie przypalaniem rąk papierosem i umieszczanie go w karcerze, bicie A. J. trzciną i kijem po plecach, przypalanie go żelazkiem, podawanie do picia słonej wody, nakazywanie klęczenia na desce nabitej gwoździami i umieszczanie w karcerze, w wyniku których to zachowań targnął się on na własne życie, bicie rękoma i kopanie po całym ciele W.L., grożenie mu zabójstwem i umieszczanie nagiego w celi pozbawionej okien, bicie nahajką po całym ciele i sadzanie na nodze odwróconego stołka T.N., bicie M.E. kablem po całym ciele, deptanie mu obcasami palców nóg, wyrywanie włosów oraz wkładanie między palce ołówków i ściskanie tak dłoni, bicie pałką gumową i pięściami po całym ciele A. D., deptanie mu butami palców u nóg, wyrywanie włosów, wkładanie ołówków między palce i ściskanie dłoni oraz umieszczanie nagiego zimą w celi bez okien, za co orzeczono 8-krotnie karę po 3 lata pozbawienia wolności i 2-krotnie po 4 lata pozbawienia wolności, wymierzając karę łączną - 8 lat pozbawienia wolności. Eugeniusz Chimczak, jako oficer śledczy b.MBP, został oskarżony o 11 czynów, kwalifikowanych przez prokuratora z art.241 w zw. z art.246 k.k. z 1932 r. (6) i z art.184 ( 1 lub ( 2 k.k. z 1969r. (5), wszystkie przy tym też w zw. z art.2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uznał go winnym wszystkich zarzucanych przestępstw uznając, że wyczerpują one znamiona czynu z art.246 k.k. z 1932 r. jako polegające na: biciu podczas przesłuchań nahajką zakończoną łańcuszkiem z metalową kulką M.H., biciu pałką po całym ciele W.P., M. W. i M.P., biciu K.M. pałką po całym ciele i dotykaniu płomieniem palców jego rąk, biciu drewnianą linijką i pasem wojskowym z metalową klamrą H.S., biciu rękami po całym ciele i znieważaniu T. P., grożeniu zabójstwem i uderzaniu kluczem w klatkę piersiową T. Ż., biciu rękami po głowie i znieważaniu S.D. oraz grożeniu mu dalszym biciem, biciu po głowie i znieważaniu A.K. oraz biciu po twarzy, wyrywaniu włosów i opluwaniu H.Z., za co skazano oskarżonego 8-krotnie na karę po 3 lata pozbawienia wolności oraz po jednym razie na kary 5, 4 i 2 lata pozbawienia wolności, orzekając karę łączną 8 lat pozbawienia wolności. Mieczysław Kobylec, jako oficer śledczy b.MBP, stanął po zarzutem popełnienia 4 przestępstw, kwalifikowanych przez prokuratora z art.184 ( 1 k.k. z 1969r. w zw.z art.2a i 2b ustawy z 1984 r. Sąd I instancji uznał go winnym ich popełnienia, przyjmując jednak, że stanowią one występki z art.246 k.k. z 1932 r., polegające na znęcaniu się podczas przesłuchań przez: bicie rękoma i kopanie B.S. i nakazywanie jej siedzenia na nodze odwróconego stołka oraz wykonywanie przysiadów i umieszczanie jej w karcerze, bicie rękoma po całym ciele M.J., kopanie jej, uderzanie jej głową o ścianę, szarpanie za włosy, nakazywanie siedzenia na nodze odwróconego stołka i wpychanie jej głowy do sedesu, bicie po twarzy H. R.-R., wyrywanie jej włosów, znieważanie i nakazywanie wykonania przysiadów oraz pozbawianie w sposób długotrwały przerw na odpoczynek S.S. i grożenie mu pobiciem, za co orzekł 3-krotnie karę po 3 lata pozbawienia wolności i raz - 2 lata pozbawienia wolności, wymierzając karę łączną 4 lat pozbawienia wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abi Re: Polityka i sprawiedliwość IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 21:21 No i słusznie! Czy ktoś to kwestionuje? Rzecz w tym, że do ścigania wszelkich bandziorów, także tych z UB, istnieje Prokuratura! Jak w kazdym normalnym państwie. Niezależna i BEZSTRONNA bo działająca w imieniu Państwa! Które nie dzieli przestępstw i przestępców na lepszych i gorszych! Jeżeli do pewnych spraw powołuje się, z wyraźnych pobudek politycznych, specjalny, nadzwyczajny organ to znaczy, że Państwo godzi się na ograniczenie jednej z fundamentalnych zasad demokratycznego państwa prawa - zasady równości wobec prawa. W praktyce oznacza to, że bandyta z UB jest traktowany z założenia gorzej niż bandyta z NSZ. Temu ostatniemu zresztą nic nie grozi, gdyż jego morderstwa uznawane są za politycznie słuszne a tego pierwszego - niesłuszne i podlegające represji! Czy to jest sprawiedliwość, czy już zwykła polityka? I o to właśnie chodzi w sporze o IPN! Jezeli ściga się tak bezwzględnie oprawców z UB to dlaczego z taką samą determinacją nie ściga się np. morderców z bandy Ognia? Przecież niektórzy z nich jeszcze żyją! I co? I nic? A bandyci z NSZ, do tego jeszcze kolaboranci- uciekający z Polski razem z hitlerowcami - to nie jest zadanie dla IPN? Jeżeli na salę sądową jednymi drzwiami wchodzi polityka to drugimi wychodzi sprawiedliwość! Ta stara zasada znana jest każdemu studentowi prawa. Szkoda, że nia pamietają jej twórcy i obrońcy IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
dbopery Re: Polityka i sprawiedliwość 09.12.03, 15:04 Ujmę to krótko i po naszemu: I o to chodzi, o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Głupi czy tylko udaje IP: *.acn.waw.pl 08.12.03, 21:34 Jordolnięty polaczku a nie przyszło Tobie do tego jordolniętego łba, że Pasństwo bez historii kończy tak jak NRD??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nagan Re: Głupi czy tylko udaje IP: 217.112.233.* 08.12.03, 22:17 Gość portalu: doradca napisał(a): > Jordolnięty polaczku a nie przyszło Tobie do tego jordolniętego łba, że > Pasństwo bez historii kończy tak jak NRD??? Albo jak USA jerdolniety polaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Głupi czy tylko udaje IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.12.03, 22:27 Polaczku?? A ty kto i co tu robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Głupi ? Wyłącznie głupi! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 00:56 No i co Naganie? Zabrakło ci konceptu? Czy wytrzeźwialeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Abi Nowa incjatywa IPN IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.03, 22:39 Dowiedziałem się dziś z jakiegoś radia (PIN ?), że białostocki oddział IPN organzuje dla młodzieży pokazy komedii filmowych z czasów PRL, aby zapoznać ją z realiami tamtych czasów. Po pokazach fachowcy z IPN prowadzą z młodzieżą dyskusję i objaśniają jej co trzeba. Czyli, mówiąc wprost, uczą młodych ludzi dlaczego powinni nienawidzieć pół wieku historii własnej Ojczyzny. Myślałem, że nie wierzę własnym uszom! Dedykuję tę informację obrońcom IPN. Może się zawstydzą, jeżeli zachowali jeszcze trochę poczucia przyzwoitości i zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aram Re: Nowa incjatywa IPN IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 00:27 No i co z tym IPN? Zabrakło argumentów? Czy wydawanie państwowych pieniędzy na ośmieszanie PRL ma sens? Nie ma w tym kraju ważniwjszych potrzeb? Kto naprawdę jest za Instytutem Polskiej Nienawiści ? Odpowiedz Link Zgłoś