aleks44 Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 21:53 nie pamietam kiedy to dokladnie bylo,ale nasz pierwszy domowy komp to byl Pentium 200,dysk 2,1GB,pamiec 32 RAM,w tedy najszybsze byly Pentium 233,teraz jest juz trzeci i troche szybszy Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 a ja pamiętam 10.10.04, 22:22 że był to grudzień 1991 roku i pamiętam, że był to komputer który nie miał twardego dysku, "chodził" na karcie Herkulesa i miał dwie stacje dysków na takie miękkie dyskietki; jedna na bardziej pojemne (sprzedawane były w takich żółtych kopertach), druga na dyskietki o mniejszej pojemności (sprzedawane w kopertach czerwonych). Pierwszy mój kontakt z tym kompem był pełen obaw, że go popsuję, dopiero troszku później się dowiedziałam, że jego właściwie się nie dało popsuć - chyba, że młotkiem ehehehe ale, że nie używałam do jego obsługi młotka to nawet dość długo służył Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: a ja pamiętam 10.10.04, 22:34 ale Ty masz pamiec he he ,ja takiej nie mam to Tys dziewczyna komputerowa he he ,mam siostrzenca,ktory tez sie wychowywal przy komp.skonczyl informatyke i teraz siedzi w usa i pracuje w swoim zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 ten komp nie był kupiony dla mnie 10.10.04, 23:07 i ja nie jestem informatykiem, a wspominany komp stał się mój, gdy się okazało, że on mimo swojej niedoskonałości może służyć nie tylko do zabawy ale także do pracy. Jak pokazał, że potrafi to już później musiał pracować hehehe zabawa się skończyła. Dopiero gdy pojawił się w moim zasięgu kolejny komp, temu pierwszemu pozwoliłam odejść na zasłużoną emeryturę i wrócił do zabaw i gier ehehehe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ten komp nie był kupiony dla mnie 10.10.04, 23:15 a jeszcze wczesniej byl sinclar ZX 81,ojciec go kupil,ale mnie to jakos nie pociagalo,pamietam byl bardzo maly,klawiatura zespolona ,nie mial monitora,podlaczalo sie go do telewizora czarno bialego 14"bardzo szybko trafilo klawiature i byl praktycznie do wyrzucenia,nie bylo jeszcze takiego wyboru klawiatur jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 to co opisujesz przypomina mi "Atari" 10.10.04, 23:18 także wykorzystywano jako monitor, ekran TV Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: to co opisujesz przypomina mi "Atari" 10.10.04, 23:26 przed Atari,byl jeszcze ZX Spectrum tez bez monitora,taki mial moj szwagier Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 chyba zaczynam kojarzyć 10.10.04, 23:33 nazwę z rzeczą. Masz rację - faktycznie było coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: chyba zaczynam kojarzyć 10.10.04, 23:45 ale nie wiem co bylo pierwsze ,ale atari to chyba troszke pozniej,ale to byla radocha,teraz malo kto pamieta,zreszta,ja teraz tez sie nie za bardzo orietuje w komp.jak cos powazniejszego to prosze syna kolegi z pracy ,on to ma w jednym palcu. tak Malgosiu,mozna i recznie pisac,pamietam stalowki,wieczne piora,kalamarze z atramentem i jego zapach,bibule,liniuszki ,teraz nie wiem czy jeszcze ktos tego uzywa,ale piekne pismo to bardzo bym chcial miec,niestety jak cos pisze to sam nie moge potem tego odczytac,nie przykladalem sie na lekcjach,oj nie Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Re: chyba zaczynam kojarzyć 11.10.04, 00:00 aleks44 napisał: > ale nie wiem co bylo pierwsze ,ale atari to chyba troszke pozniej,ale to byla > radocha,teraz malo kto pamieta,zreszta,ja teraz tez sie nie za bardzo > orietuje w komp.jak cos powazniejszego to prosze syna kolegi z pracy ,on to > ma w jednym palcu. A powiedz po co Ty się masz na tym co w środku znać czy ja? My mamy się umieć tym narzędziem posługiwać i jak widać nie najgorzej nam idzie. Czy jak korzystam z telewizora, radia, lodówki, suszarki, odkurzacza itp. to muszę się znać na ich "bebechach"? Myślę, że nie muszę, nie chcę i nie zamierzam odbierać fachowcom od "bebechów" chleba. Oni nas potrzebuja do psucia, my ich - do naprawy ehehehe ;-) > tak Malgosiu,mozna i recznie pisac,pamietam stalowki,wieczne piora,kalamarze > z atramentem i jego zapach,bibule,liniuszki ,teraz nie wiem czy jeszcze ktos > tego uzywa,ale piekne pismo to bardzo bym chcial miec,niestety jak cos pisze > to sam nie moge potem tego odczytac,nie przykladalem sie na lekcjach,oj nie Aleks, to co napisałes to śmiem nazwać sentymentalna podróżą w czasie. Pamiętam wszystkie te atrybudy szkoły łącznie z przypomnianym przez Ciebie zapachem. Aż sie ciśnie takie pytanie "co nam zostało z tych lat?" i za nim podąża odpowiedź "mnóstwo, całe bogactwo pięknych sentymentalnych wrażeń, wspomnień" Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: chyba zaczynam kojarzyć 11.10.04, 00:07 ale wspomnienia nie zawsze sa takie rozowe,mam tez inne bardziej przykre doswiadczenia ze szkola,ale nie czas teraz to wspominac,pamieta sie jedynie dobre chwile,tak jak z wojska,to co zle zostalo gdzies tam daleko my zyjemy i smiejemy sie z tego co bylo.Ale takie jest zycie,ze przynosi nie tylko usmiechy ,ale i smutek i zal. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 23:15 Ja spotkałam się z komuterem w pracy chyba w 95 r. Całe szczęście, bo właśnie zmianiłam wtedy zawód i usiłowałam nauczyć się pisać na maszynie. Krótko to trwało, bo wyposażyli nas w komputery. Na maszynie nie umiem pisać do dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 23:23 a ja umiem pisać "na maszynie" (piórem gęsim - i nie tylko - też umiem hihihi) Zdążyłam się nauczyć zanim pojawiły się w użyciu biurowo-obsługowym komputery. Na samą myśl w uszach pamięć charakterystycznego klapkania wraca ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 23:27 Mam nadzieję, że ja już nie będę musiała :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 23:29 uczyc sie pisac na maszynie ??????,a co Malgosiu jak pradu nie bedzie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: czy pamiętacie swoje pierwsze spotkanie 10.10.04, 23:35 Długopis, ewentualnie stalówki i kałamaż ;)) W szkole podstawowej miałam jeszcze lekcje kaligrafii, będzie jak znalazł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Ty też miałas lekcje kaligrafi?????????? 10.10.04, 23:48 piórka z krzyżykiem, kałamarze w "dziurawych" ławkach, kali, jedne dobre, drugie nie dobre bo nie chciały wchłaniac nadmiaru atramentu. Atrament wszędzie: w zeszycie, na palcach, rękawach a często także na twarzy. Skąd on sie tam brał hihihi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: Ty też miałas lekcje kaligrafi?????????? 10.10.04, 23:53 ale to byly czasy,teraz jest inaczej,ale to mialo swoje uroki,choc ja nigdy szkoly nie lubilem,ale pozostaly przyjaznie,wlasnie ze szkoly podstawowej,te najbardziej szczere i prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 i trwałe Aleks 11.10.04, 00:02 nad podziw trwałe znajomości, przyjaźnie z tamtych lat Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 czemu Magosiaa? 10.10.04, 23:45 to całkiem było miłe, zwłaszcza jak się pisało tylko dwoma palcami, a w głowie miało się jakąś prześladowczą, rytmiczną melodię hihihi ;-) Przypomniała mi się taka zabawna historia gdy w jednym pomieszczeniu kilka maszyn do pisania w tym samym czasie było w użyciu i całe towarzystwo je obsługujące umówiło się, że każdy postara się pisząc, wystukiwać rytm swojej ulubionej melodii. Kto tego nie przeżył, to pewno nie zrozumie czemu z tego pomieszczenia w pierwszej kolejności uciekały odgłosy zaśmiewającego się do łez na cały głos towarzystwa, a dopiero gdzies tam w tle słychać było klekotanie maszyn do pisania. Wesoło było z tymi maszynami. Zwłaszcza gdy jakiś dokument wazny sie pisało i w ostatniej linijce na stronie, a czasem nawet ostatnim na stronie wyrazie literówka się zdarzyła i trzeba było od początku cała stronę przepisywać. Później pojawił się korektor kredowy. Myślę, że wynalazca tych maleńkich kredowych karteluszek powinien zostać wpisany do księgi Guinesa z powodu ogromnej zasługi na polu odśmiecenia z przekleństw rodzaju każdego języka i równoczesnego niekwestionowanej zasługi w zakresie ochrony drzewostanu na planecie Ziemia ehehehe ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: czemu Magosiaa? 10.10.04, 23:54 Fakt nie mam niestety (a może i dobrze) takich wspomnień. Co do lekcji kaligrafii i było dokładnie tak jak piszesz. A na koniec drugiej klasy nasza pani wychowawczyni tym co pisali ładnie zezwoliła na pisanie wiecznym piórem. Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 dokładnie tak samo było w mojej drugiej klasie ;-) 11.10.04, 00:05 Jednak wątpię by była to klasa nam wspólna. Raczej taka obowiązywała zasada, że kto ładnie pisał piórkiem z krzyżykiem mógł dostapić zaszczytu w postaci prawa do posiadania i używania wiecznego pióra ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: dokładnie tak samo było w mojej drugiej klasi 11.10.04, 00:12 atk popatrzeć z perspektywy czasu to było to fajne. Mój syn zaczynał już długopisem i nie było już tych ławek, a uczył się w tej samej szkole co moja mama i ja, nawet niektóre nauczycielki były jeszcze te same co za moich czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: dokładnie tak samo było w mojej drugiej klasi 11.10.04, 00:20 tak wspomnienia to jest to, co nam zostaje i jezeli sa mile to do nich z przyjemnoscia wracamy Odpowiedz Link Zgłoś
elp1 Re: dokładnie tak samo było w mojej drugiej klasi 11.10.04, 09:58 aleks44 napisał: > tak wspomnienia to jest to, co nam zostaje i jezeli sa mile to do nich z > przyjemnoscia wracamy tak samo rzecz ma się z naszym forum ehehehe Do niemiłych wspomnień wracać nie musimy, one same nas doganiają i nie pozwalają o sobie zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: dokładnie tak samo było w mojej drugiej klasi 11.10.04, 11:50 oj tak,to prawda,odwiedzam czesto stare i nowe Gorlice i widze,ze dalej jest dziwnie,przeklenstwa,wyzwiska,obrazanie innych,kasowanie itd.komu zalezy na tym zeby przestac pisac,ale zastanawiam sie tez nad tym ,ze ten ktory wpisuje te rzeczy musi wiedziec bardzo duzo i miec jakis powod,o ktorym inni nie wiedza,ale co mnozna zrobic,przykre to. Odpowiedz Link Zgłoś