peterekwpr 23.07.11, 18:21 Witam mam zamiar kupić samochód tak do 12000-13000 tyś rocznik około 2001 r oto moje typy : 1. CITROEN C5 2. RENAULT LAGUNA 3. VOLVO S 40 4. FORD FOCUS 5. NISSAN PRIMERA lub ALMERA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Re: Jaki kupić samochód?? 23.07.11, 21:14 Wszystko zależy od stanu jakości używalności kto co jak dlaczego - jaką samochód ma historię jaka dokumentację nie mówię o stanie technicznym bo to podstawa jakie naprawy i wymiany są udokumentowane rachunkami przeglądy srądly i cała reszta kulek a po za tym "my" mamy wybierać dla Ciebie samochód? - no koniec świata Odpowiedz Link Zgłoś
peterekwpr Re: Jaki kupić samochód?? 23.07.11, 21:51 algaria napisała: > Wszystko zależy od stanu jakości używalności kto co jak dlaczego - jaką samochó > d ma historię jaka dokumentację nie mówię o stanie technicznym bo to podstawa j > akie naprawy i wymiany są udokumentowane rachunkami przeglądy srądly i cała res > zta kulek > a po za tym "my" mamy wybierać dla Ciebie samochód? - no koniec świata WCALE NA TO NIE LICZĘ ;) wszystko to co napisałaś - jest dla mnie jasne - bardziej interesuje mnie opinia użytkowników owych marek czy coś warto czy nie warto ;) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Jaki kupić samochód?? 23.07.11, 22:42 ok ja nie jestem zwolenniczką fordów bardziej bym się skłaniała do volvo ale najbardziej polecam mazde (ale jej nie masz w "menu" ;) ale i tak wiesz że wszystko zależy od egzemplarza Odpowiedz Link Zgłoś
peterekwpr Re: Jaki kupić samochód?? 24.07.11, 09:04 No właśnie o taka opinię mi chodziło ;) Mazda 6 byłaby super ale poza zasięgiem finansowym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sqz Re: Jaki kupić samochód?? 24.07.11, 13:35 Laguna 1 czy 2 ?? bo jeśli 2 to odradzam. Całkiem fajne autko ale z elektroniką francuzi sobie nie do końca poradzili i bywa ona przyczyną wielu kłopotów. Ogólnie samochodów na F nie powino się kupować czyli odpada ford, fiat i francuz:))) A serio jeżdżę francuzem 5 rok i jakoś nie narzekam :) Ale może poprostu mam fart. Przy zakupie samochodów w tym wieku odradzam diesla bo może dostarczyć wielu niemiłych emocji podczas wizyt w serwisie. Benzyniak jest prostszy i mniej kosztuje remont :) Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Jaki kupić samochód?? 24.07.11, 15:07 Mam mazdę 6 combi i kocham ją całym sercem i całą duszą - O Francuzach też nie słyszałam dobrej opinii kiedy wybieraliśmy samochód a forda mieliśmy - ale wiesz każdy ceni, to co lubi jak mawiał mój dziadek "świnia gó..., żyd cebulę" Odpowiedz Link Zgłoś
kwika Re: Jaki kupić samochód?? 25.07.11, 09:25 Przychylę się do opinii, że diseal w tym wieku to spore ryzyko. Należy się dobrze zastanowić. No i w zimie może być różnie. Chociaż sam jeżdżę dieslem z rocznika jaki Ciebie interesuje, to już przy zakupie kolejnego auta naprawdę się zastanowię. Ja polecę auto, którego nie ma na liście, to opel vectra B. Zmieścisz się w cenie, możesz kupić auto dobrze wyposażone, jest przestronne, koszty eksploatacji całkiem znośnie (mniejszy niż przy lagunie 1). Ja jestem zadowolony. Przy dieslu należy uważać na pompy paliwowe. Padają po ok. 100 – 150 tyś. Koszt naprawy to ok. 1 500 zł. No wszystko zależy od egzemplarza. Trzeba dobrze obejrzeć, jechać na stację diagnostyczną, dobrego (najlepiej znajomego mechanika). Odradzam mechaników z okolicy gdzie kupujesz samochód. Zwłaszcza jak jest to mała miejscowość. Tak każdy każdego zna. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Jaki kupić samochód?? 25.07.11, 10:57 no wiesz, 10 letni diesel, to jeszcze nie eksponat muzealny ... chyba, ze naprawdę był katowany, ale wtenczas, to nie do muzeum, ale na szrot ... Vectry nie mam sumienia polecać, kto miał ten wie o co chodzi, rozumiem, że kwika jest szczęśliwym posiadaczem dobrego egzemplarza, ale opinia o tym modelu, jak i ogólnie o Fordach, Oplach, Peugeotach czy Cytrynach nie jest najlepsza ... czyli co zostaje: Toyota, Mazda, Volkswagen, Audi ... lepiej na spokojnie sobie skalkuluj, w końcu kupujeszoegzemplarz nieznany, wiec nie wiesz czy tam będzie do wymiany jakaś pompka czy połowa silnika i całe zawieszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
peterekwpr Re: Jaki kupić samochód?? 25.07.11, 11:57 Cóż Opel odpada - nie podobają mi się jakoś ;) Citroen był fajny pod względem wyposażenia - zresztą dużo osób mi odradza "francuza" ale nie wiem czy to nie jakieś zbiorowe uprzedzenie ;) A co myślicie o tym VOLVO S 40 ? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi-pruszkow Re: Jaki kupić samochód?? 25.07.11, 12:08 peterekwpr napisał: > A co myślicie o tym VOLVO S 40 ? sam się zastanawiam nad zmianą japończyka na SAABa, też szwed, też full elektroniki, troszkę przerażają mnie te czujniki, z tym nie podjedziesz do warsztatu, musisz ASO odwiedzać ... ale z tego co wymieniłeś to jak dla mnie tylko Volvo i Ford byłby do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
wfe416n Re: Jaki kupić samochód?? 25.07.11, 17:36 peterekwpr napisał: > Witam mam zamiar kupić samochód tak do 12000-13000 tyś rocznik około 2001 r > oto moje typy : > > 1. CITROEN C5 Fajne, duże i wygodne auto - uwaga na problemy z zawieszeniem ( hydropneumatyczne ). Niepolecam. > 2. RENAULT LAGUNA Za takie wyposażenie jakie ma laguna VW kosztowałby majątek. Jeżeli samochód jest z pewnego źródła ( bezwypadkowa i popowodziowa ) problemów z elektryka bym się nie obawiał. Ceny części wysokie ale jest dużo zamienników i duży wybór na znanym portalu aukcyjnym > 3. VOLVO S 40 > 5. NISSAN PRIMERA lub ALMERA Te samochody to prawie to samo jeżeli chodzi o silniki i płytę podłogową. S40 wbrew pozorom jest mało wygodny w środku i ma mały bagażnik choć wygląd mi się podoba. > 4. FORD FOCUS Problemy z blachą, częste rdzewienie dolnych krawędzi drzwi i tylnej klapy. Części tak samo drogie jak do francuskich a nawet droższe. Generalnie wskazałeś dwa rodzaje aut, duże i przestronne ( C5, Laguna no i Primera ) i średniej wielkości ( pozostałe ). Mitu o kupowaniu samochodów na "F" nie potwierdzam, sam jeżdżę Scenic 1,9 dci i nie narzekam ( Ferrari też jest na F ). Jeżeli miałbym wybierać - Nissan Almera. Odpowiedz Link Zgłoś
soloviev Re: Jaki kupić samochód?? 26.07.11, 23:25 Czinkłaczento w holenderskim gazie. Odpowiedz Link Zgłoś
sibeliuss Re: Jaki kupić samochód?? 27.07.11, 08:23 Jeśli mieszka w Pruszkowie to tylko coś terenowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
perek82 Re: Jaki kupić samochód?? 27.07.11, 20:44 polecam Suzuki Grand Vitara. Akurat na pruszkowskie bezdroża. Toyota RAV4, Honda CRV też dobre. Ewentualnie Jeep lub H2, ale to znacznie większy budżet potrzebny;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanchi Re: Jaki kupić samochód?? 28.07.11, 01:59 Kup sobie różowe volvo w żółte kropki. Odpowiedz Link Zgłoś
dakoolk Re: Jaki kupić samochód?? 29.07.11, 22:36 A właśnie, że z tych co napisałeś, warto kupić francuza - konkretnie ja bym był bardziej za C5, sam kiedyś rozważałem jego zakup, ale wybrałem coś innego, nie będę pisał co, bo nie chcę odpowiadać na różne komentarze. Jak mieszkasz w Pruszkowie, to masz pod nosem jeden z najlepszych nieutoryzowanych warsztatów naprawiających Francuzy - przy Jerozolimskich, jak się jedzie z Piastowa (gdzieś chyba w okolicy Biedronki z tego co kojarzę)... Podjedź tam i pogadaj, jakie są realne koszty napraw C5 i zobaczysz, że nie takie straszne... A dzięki takim "życzliwym" komentarzom o autach na F możesz kupić C5 w cenie o połowę mniejszej niż np. Mazda (626, bo 6-ka była wprowadzona rok później), a masz auto o niebo nowocześniejsze i wygodniejsze! Poszperaj w sieci, zajrzyj na fora Citroena i przekonaj się sam :) A z wymienionych samochodów, to wszystkie mają coś wspólnego z Francuzami... 3. Volvo S40- diesel 1.9 z Renault 4. Focus - Diesle 1.6 i 2.0 (nie wszystkie) z Peugeota/Citroena 5. Nissany - prawie wszystkie (sensowne, nie licząc jakichś staroci) - diesle z Renault :D Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiaszekk Re: Jaki kupić samochód?? 25.11.11, 14:06 www.tvp.pl/opole/aktualnosci/spoleczne/kradzione-czy-nie/4934914 Odpowiedz Link Zgłoś