Dodaj do ulubionych

WiFi Pruszków

27.03.14, 19:02
Bieżące informacje o projekcie WiFi w Pruszkowie znajdziecie na profilu "WiFi Pruszków" na facebooku. Są tam publikowane pytania do prezydenta w przedmiotowym temacie, wraz z odpowiedziami.

Podstawowe informacje o korzystaniu z darmowego internetu są w artykule "Co w powietrzu wifi" w serwisie pruszkowmowi.pl - pruszkowmowi.pl/2014/03/co-w-powietrzu-wi-fi/

Pełna mapa lokalizacji punktów dostępu - wg. zestawienia ze strony www.pruszkow.pl, w artykule "Gdzie w powietrzu wifi" w serwisie pruszkowmowi.pl - pruszkowmowi.pl/2014/03/gdzie-w-powietrzu-wi-fi/

Miłej lektury.
Obserwuj wątek
    • tom05800 Re: WiFi Pruszków 27.03.14, 19:30
      ile kosztuje utrzymanie infrastruktury wifi rocznie??
      • zibi-pruszkow Re: WiFi Pruszków 27.03.14, 20:11
        z ciekawości zmierzyłem prąd pobierany przez mój punkt dostępu, wyszła moc 8W, 1kWh kosztuje 0,61zł, czyli mamy 0,008kWh * 0,61zł/kWh = 0,00488zł na godzinę, 0,11712 zł na dobę i 41,70 zł w skali roku.
        Na mieście, wg. danych UM Pruszków, zainstalowanych jest 84 AP, co daje kwotę 3,5 tys zł, do tego należy doliczyć moc konsumowaną przez grzałki w okresie zimowym, plus Internet z tel-kabu. Podejrzewam, że sama eksploatacja kosztuje miasto max kilkadziesiąt tysięcy złotych, co w skali budżetu miasta wynosi pojedynczy procent, albo i mniej.
        • tom05800 Re: WiFi Pruszków 28.03.14, 12:20
          A konserwacja??, chyba jest jakaś umowa z firma która to konserwuje.

• kwika Re: WiFi Pruszków 28.03.14, 14:55
          Zawsze jest pytanie, czy ten procent lub mniej nie lepiej dać na szkoły, gdzie dzieci będą uczyły się być może na trzy zmiany lub na świetlice, aby dzieci miały dobre warunki.
          • zibi-pruszkow Re: WiFi Pruszków 28.03.14, 17:45
            w ten sposób, to ja mogę zapytać, czy komunikacja miejska jest nam potrzebna, ja wszędzie jeżdżę autem ... prawda, że bez sensu ... nie znam rzeczywistych kosztów ponoszonych przez miasto w związku z tym projektem, na pewno są to koszta eksploatacyjne w postaci mediów, pracowników obsługi, bo jakiś administrator być musi, oraz konserwacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka