temporalitas 19.01.15, 14:39 Kochani, orientujecie się, czy w Pruszkowie jest punk, gdzie naprawiają lustrzanki? Coś mi się stało z obiektywem, unieruchomiony. Death całkowicie :( Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam, T. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
varsovinn Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 19.01.15, 14:59 W zeszłym roku padło mi nikkorowskie szkiełko, ale woziłem je do do Wwy na Czerniakowską. W Pruszkowie chyba brak takiego serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 19.01.15, 15:29 Dziękuję, czyli tylko serwis Nikona ?;/ Odpowiedz Link Zgłoś
varsovinn Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 19.01.15, 15:47 Nie to prywatny serwis robiący wszystkie aparaty. naprawafoto.pl/ A z ciekawości jakie szkło Ci siadło? Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 20.01.15, 09:39 Okazuje się, że jest też serwis, który ekspertyzę robi bezpłatnie: www.serwisfoto.com.pl/ Włąsnie nie szkiełko poszło Varsovinn, tylko sama nie wiem co:( Nie można używać zoomu, obiektyw znieruchomiał, nie można go przekręcić ani w lewo ani w prawo, nie robi zdjęć. Kolega sugeruje, że z powodu tego, że kilka godzin był eksploatowany na mrozie mogła pęknąć jakaś plastikowa przekładka która jest odpowiedzialna właśnie za obracanie obiektywem... Odpowiedz Link Zgłoś
varsovinn Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 20.01.15, 10:14 Miałem podobny przypadek przy kitowym 18-135 zaciął się i nie chował do końca w końcu zablokował się na stałe. Okazało się że pękł taki mały "cycek" wewnątrz (o wym. 3 x 3 x 5 mm), który ustala wewnętrznego ślimaka (prowadnicę poszczególnych soczewek). Skończyło się na tym że sam go rozebrałem (są manuale w sieci) pokleiłem i działa jak należy. Ale to że nie robi zdjęć to może być kwestia uszkodzonej taśmy wewnątrz. W każdym razie powodzenia! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
temporalitas Re: Lustrzanka - naprawa aparatów ? 20.01.15, 12:43 Dziękuję Varsovinn :) Szukam właśnie takiej osoby, która odważy się go rozkręcić i obejrzeć w środku, zanim oddam do serwisu, ja się nie dotykam ;)) Odpowiedz Link Zgłoś