Dodaj do ulubionych

Zabudowa balkonu

18.02.15, 13:57
Witajcie,

planuje zabudowę loggii balkonowej . Co jest wymagane formalnie do tego zabiegu ?

Obserwuj wątek
    • kwika Re: Zabudowa balkonu 18.02.15, 23:02
      Oczywiście, że tak.
      Powinieneś mieć zgodę administratora np. PSM lub wspólnoty. Do tego trzeba zrobić projekt i dostarczyć administratorowi. Ten występuje do starostwa o wydanie zgody na taką zabudowę.
      Papierów mnóstwo. I nie każdy wykonawca zabudowy jest wstanie zrobić projekt. Taki projekt powinien zostać przygotowany przez osobę mającą uprawnienia. Czyli do zabudowy musisz doliczyć ok 500 zł na projekt.

Teoretycznie nawet na zmianę barwy balustrady na balkonie musisz mieć zgodę administracji i starostwa.
      Przynajmniej tak było jeszcze w zeszłym roku.

Powodzenia
      • braviszon Re: Zabudowa balkonu 19.02.15, 08:01
        i co wydam 500 zł na projekt a jakiś pajac wyda negatywową decyzję ?
        • czytelnikkk Re: Zabudowa balkonu 19.02.15, 09:02
          Z tego co pamiętam to administrator nie wyda zgody na taką zabudową z powodu że on tez musi mieć plany zabudowy przestrzennej , chodzi o to aby wszystkie balkony były zabudowane w identyczny sposób,
          Najlepiej zadzwonić do administratora i zapytać jakie podejście mają do takich samowoli budowlanych, większość przymyka na to oko.
          • varsovinn Re: Zabudowa balkonu 19.02.15, 10:22
            Swego czasu na warszawskim Bemowie chciałem wykonać również zabudowę i SM zażądała wszystkich tu już wspomnianych dokumentów i.... opinii architekta/projektana budynku (wielka płyta) czyli wymogu w praktyce niemożliwego do spełnienia. Ale sama administracja już nieoficjalnie przekazała informację iż można to obejść stosując zabudowę ze zdejmowanymi oknami (nie związanymi na stałe z budynkiem) a część dolną wykonać od wewnętrznej strony balkonu tak by nie zmieniać jako takiej fasady bloku.
        • wfe416n Re: Zabudowa balkonu 19.02.15, 12:17
          braviszon napisał:

> i co wydam 500 zł na projekt a jakiś pajac wyda negatywową decyzję ?

Skoro jeden "pajac" chce zabudować balkon to dlaczego drugi musi mu na to pozwolić?
    • sibeliuss Re: Zabudowa balkonu 20.02.15, 07:52
      Jeśli mogę grzecznie zapytać - po co zabudowujesz?
      • codar Re: Zabudowa balkonu 20.02.15, 09:02
        Braviszon planuje zabudowę loggii (balkon zewnętrzny) a nie balkonu. Prawdopodobnie - chce ją "przeszklić".
        • gw-projekt Re: Zabudowa balkonu 20.02.15, 13:17
          Proponuję wykonać koncepcję wstepną , może być ona wykonana przez architekta lub samemu, aby nie wydawać na początek grosza . Chodzi o to, aby administracja wiedziała mniej więcej co ma powstać czy będzie to bunkier na tarasie czy lekka konstrukcja szklana z elementami zielonymi. Nie mniej jednak każda ingerencja w elewację (w tym przypadku wygląd całości elewacji) wymaga zgody.
        • braviszon Re: Zabudowa balkonu 20.02.15, 14:26
          codar napisał:

> Braviszon planuje zabudowę loggii (balkon zewnętrzny) a nie balkonu. Prawdopodo
          > bnie - chce ją "przeszklić".

dokładnie jak piszesz.
          A po co ? by mieć ciepło w zime oraz czysto bo gołębie brudzą.
          • izko Re: Zabudowa balkonu 22.02.15, 11:17
            Jeżeli jest to lekka zabudowa ze zdejmowanymi szybami to wystarczy zgoda spółdzielni/zarządu. Mam zamiar taką zabudowę wykonać, poszukuję solidnej firmy, czy ktoś zna taką i mógłby polecić?
            • wpr Re: Zabudowa balkonu 25.02.15, 15:41
              Żadna wspólnota czy spółdzielnia nie da ci na to żadnej zgody !!! Bo i na jakiej podstawie ?

Tak jak pisali wcześciej, do takiej zgody wymagany jest projekt zatwierdzony przez architekta miejskiego bo zmieniasz elewację budynku.
              Architekt nie zatwierdzi projektu jeśli nie będzie zakładał zmiany wyglądu dla całej elewacji budynku lub zmiany wyglądu wszystkich balkonów w pionie lub poziomie.

Szanse masz równe zeru !

Jeśli to lekka konstrukcja do oszklenia balkonu to robisz to bez żadnej zgody i absolutnie nikt nie ma żadnej solidnej podstawy do przyczepienia sie. Bo i na jakiej podstawie ?
              • codar Re: Zabudowa balkonu 26.02.15, 15:43
                Nie tylko jest zmiana elewacji budynku, jest jeszcze zmiana przeznaczenia pomieszczenia, powstałego w wyniku zabudowy loggii.
    • damian019 Re: Zabudowa balkonu 27.03.15, 16:23
      Witam,
      A ktoś ma zabudowę balkonu w bloku? Najlepiej wtedy iść do sąsiada i spytać jak on to załatwiał:) W blokach z wielkiej płyty w ogóle z tym nie ma problemu, nikt nawet do spółdzielni nie zgłasza (oczywiście wszystko zależy od spółdzielni). A w nowych blokach jest różnie....
      Jeżeli trzeba mieć jakiś rysunek to nie musisz iść do architekta bo wydasz z 700 zł (lepiej je zostawić w kieszeni), a wystarczy szkic narysowany przez tego kto wykonuje zabudowę - chodzi mi oczywiście o przesuwną konstrukcję aluminiowo-szklaną (potocznie mówiąc zabudowę balkonu), taką co się przesuwają okna i wyjmują do mycia (nie okna pcv ! - bo to jest zabudowa balkonu, i jest ciężka ). Szkic przedstawiasz np. do administracji i tyle. Tu nie zmieniasz żadnej elewacji budynku! To jest konstrukcja na twoim balkonie, opierająca się na barierce twojego balkonu - lekka!
      Mi robiła firma Loggia System z Krakowa. Podaję stronę www.loggiasystem.pl Polecam i pozdrawiam
      • cinosan Re: Zabudowa balkonu 28.03.15, 16:58
        U nas niedawno rozlepione były ulotki od firmy zajmującej się lekką zabudową balkonów na bazie aluminiowych ram. Mam takie już z 10 lat, dobrze się sprawują (nie pamiętam jaka firma je wykonywała), nigdzie nie były zgłaszane i nigdy nikt się nie czepiał! Nie będę robić reklamy w internecie, mam ulotkę o której wyżej więc jak ktoś sobie życzy namiar to mogę podesłać na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka