Dodaj do ulubionych

Sklep ze słodyczami

12.02.05, 16:27
Cześć. Chciałabym otworzyć w Pruszkowie sklep z cukierkami, ciasteczkami bo
takiego chyba u was nie ma?
W innych miastach np Grodzisk jest ich kilka i robią furorę. Gdzie u was są
najlepsze punkty handlowe i czy jest już taki sklep. A moze ktoś wie o wolnym
miejscu? Pozdrawiam i dziekuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 12.02.05, 16:42
      a czym się różni sklep z cukierkami i ciasteczkami od cukierni? Bo jeśli chodzi
      o cukiernię to jest ich sporo, niektóre są wspomniane w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=8143866
      ale to tylko te najbardziej znane, ja sam znam kilka innych o których tu nie
      powiedziano.
      • sqh Re: Sklep ze słodyczami 12.02.05, 22:49
        stary.prochazka napisał:

> a czym się różni sklep z cukierkami i ciasteczkami od cukierni? Bo jeśli
        > chodzi o cukiernię to jest ich sporo

Co oczywiście nie oznacza - że wejdę Koledze Moderatorowi w słowo - że
        mielibyśmy coś przeciwko kolejnej. Przynajmniej ja nie miałbym nic przeciwko,
        bo na słodycze to jestem łasy... :-)

U mnie na Ceglanej nie ma na przykład cukierni - może tu...?
        • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 12.02.05, 23:00
          ja nie miałbym nic przeciwko,
          > bo na słodycze to jestem łasy... :-)

ja również, dlatego też najchętniej widziałbym cukiernię na każdym rogu ale
          prawa rynku są nieubłagane niestety:-(
          Przypomniało mi się że kiedyś to nawet była taka królowa czy księżna we Francji,
          która powiedziała o ludziach: "jeśli nie mają chleba, niech jedzą ciastka"
          [s'ils n'ont pas de pain, qu'ils mangent de la brioche] ale chyba nie wyszło jej
          to na dobre;-)
          • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 13.02.05, 15:51
            Nie chodzi mi o cukiernie. W Grodzisku są sklepiki gdzie mozna kupić ciasteczka
            na wage cukierki lizaki bombonierki, dekoracje z e słodyczy np na torty, czyli
            sumując małe różne cukiereczki ciasteczka na wagę. Czy coś takiego już
            istnieje? Gdzie jest u was CENTRUM handlu? przy bazarku?
            • splart Re: Sklep ze słodyczami 13.02.05, 17:53
              jezeli dobrze kojarze to taki sklepik jest w tesco.
              A co do bazarku to nie polecam - z tego co widze to powoli
              wymiera....
            • sqh Re: Sklep ze słodyczami 13.02.05, 18:10
              Nie wiem, czy jest coś takiego, co możnaby określić jako centrum handlu... A
              moze po prostu ulokować ów potencjalny sklep przy jednej z główniejszych ulic -
              Kraszewskiego, Prusa, Kościuszki, 3 Maja...?
            • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 00:48
              centrum handlu jest w centrum miasta i składa się na nie przynajmniej kilka ulic
              (Kraszewskiego, Prusa, Kościuszki, Wojska Polskiego, 3 Maja) ; nie ma jakiegoś
              określonego miejsca, które jest centrum handlu.
            • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 11:04
              W Grodzisku są sklepiki gdzie mozna kupić ciasteczka
              >
              > na wage cukierki lizaki bombonierki, dekoracje z e słodyczy np na torty, czyli
              > sumując małe różne cukiereczki ciasteczka na wagę. Czy coś takiego już
              > istnieje?

magdo_andrz, osobiście nie znam żadnego takiego sklepiku,ale rzeczy, o których
              mówisz można kupić w sklepach cukierniczych (jest ich jeszcze kilka) i w każdym
              większym spożywczaku (jest ich co najmniej kilkadziesiąt).
              Pozdrawiam
              • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 11:41
                Ja jestem z grodziska i tam też słodycze można kupić w kazdym spożywczym ale
                mimo to w odległości od siebie ok 15 m etrów bardzo dobrze prosperują dwa
                sklepiki tylko ze słodyczami. Duży wybór dużo na wagę czego nie zawsze można
                znaleźć w spożywczym. W większości są to ciastka wafelki czekoladki cukierki na
                wagę.. Co o tym sądzicie????
                • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 12:19
                  nie daję głowy za ekonomiczną stronę przedsięwzięcia ale jestem jak najbardziej
                  za. Sklepów ze słodyczami nigdy za wiele:-)
                  Czy to maja być jakieś szczególne słodycze, niedostępne gdzieś indziej? Bo np.
                  moja luba (ja zresztą też:) ma bardzo konkretne zapotrzebowania i nie da się ich
                  zrealizować w każdym sklepie:(
                  • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 17:20
                    W planach są ciastka ciasteczka na wagę. Świeże i dobre i sprawdzone. Tańsze
                    niż paczkowane a tej samej firmy np Wedla ptasie mleczko.... W grodzisku te
                    sklepy mają nawet dużo klientów, bo nie każdy ma czas na pieczenie a
                    wieczorkiem coś słodkiego się chce. Mamy w planach też przywożenie słodyczy z
                    niemiec bo są rzeczy których nie ma u nas na rynku zwłaszcza jeśli chodzi o
                    słodycze z przeznaczeniem dla dzieci i diabetyków. Tylko gdzie w Pruszkowie
                    jest centrum, gdzie robicie główne zakupy na Kraszewskiego? czy przy bazarku? a
                    może przy tym stawie tam są jakieś nowe lokale?
                    • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 19:12
                      centrum Pruszkowa to ulice Kraszewskiego, Bolesława Prusa, Kościuszki, Wojska
                      Polskiego, 3 Maja - tam się robi zakupy. Postaw na którejś z nich sklep i będzie
                      dobrze:)
                      Bazarki raczej bym odradzał a kiedy ostatnio byłem nad stawem, widziałem tam
                      puste lokale ale za ich cenę albo czynsz nie ręczę.
                      • sqh Re: Sklep ze słodyczami 14.02.05, 23:08
                        stary.prochazka napisał:

> kiedy ostatnio byłem nad stawem, widziałem tam
                        > puste lokale ale za ich cenę albo czynsz nie ręczę.

Zaś z drugiej strony - do nowowybudowanych domów przy stawie, choć to na Prusa,
                        raczej mało kto chodzi specjalnie na zakupy. A i samych lokali mieszkalnych też
                        jeszcze sporo jest tam pustych.
                      • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 08:50
                        dzięki wielkie dzisiaj jade sie rozejrzeć. pozdrawiam
                        • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 14:27
                          byłam rozejrzałam się i wiecie co? Jest miejsce na Prusa taki akuracik sklepik.
                          Ale podobno w Pruszkowie zapanowała moda na kupowanie w supermarketach, ktos mi
                          powiedział że to miasto wymiera handlowo? Czy to prawda ? Czy wy też kupujecie
                          wszystko w super marketach i art spożywcze też? Czy wychodzicie na miasto np w
                          sobotę?
                          • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 14:57
                            no jest w tym trochę racji, ludzie jeżdżą do Janek po zakupy i do kina i na
                            szeroko pojęty szopping a pracujący w Warszawie najczęściej robią zakupy w
                            Warszawie wracając do domu.
                        • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 14:55
                          nie ma sprawy. Za konsulting wystarczy mi kartą stałego klienta ze zniżką 30%:)
                          • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 15:02
                            masz to jak w banku. Tylko jakby co to powiedz że to ty żebym Połowie miasta
                            nie musiała dawać upustów. Pozdrawiam
                            • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 15:49
                              Tylko jakby co to powiedz że to ty żebym Połowie miasta
                              > nie musiała dawać upustów

hihi, już sobie wyobrażam te rzesze cwaniaków, którzy zjawiają się u ciebie w
                              sklepie i mówią że są starym prochazką i chciałyby zniżkę na to czy tamto:)
                              jak będę się wybierał, uprzedzę mailowo ze swojego adresu:)
                              Pozdrawiam
                              • kaliaa Re: Sklep ze słodyczami 15.02.05, 19:01
                                tez sobie wyobraziłam tych cwaniaków i usmiałam sie setnie :)
                                co do sklepiku mysle ze mozna zaryzykowac, ja jesli asortyment byłby szeroki a
                                i ceny konkurencyjne to jako słodycholiczka na pewno bym sie u Ciebie zjawiała
                                z duzą czestotliwoscia :)
                          • guayazyl1 Re: Sklep ze słodyczami 16.02.05, 15:19
                            stary.prochazka napisał:

> nie ma sprawy. Za konsulting wystarczy mi kartą stałego klienta ze zniżką
                            30%:)
                            ***************************************************************************

dalbym Ci Prochazko 30% upustu albo gdybym byl xionc nawet 30 dni odpustu
                            gdybys mi rozszyfrowal swojego nicka bo wielce osobliwy on jest.
                            zalatuje mi Szwejkiem ale z rozwiazaniem zagadki nie chce sie pospieszac i
                            glosno o tym mowic zeby nie wyjsc na gamonia. pozdrowka!
                            --
                            zycie jest zbyt powazne by o nim powaznie mowic...
                            • smitte Re: Sklep ze słodyczami 16.02.05, 15:47
                              Tu popatrz, juz to kiedys wyjasnial:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=12143250&a=12149182
                              • stary.prochazka Re: Sklep ze słodyczami 16.02.05, 16:42
                                dobrze kombinujesz, lepiej niż wywiadowca Bretschneider albo komisarz
                                żandarmerii w Pisku:-)A tego linka to muszę sobie chyba gdzieś zapisać.
                                Prawdziwy Stary Prochazka spoglada na mnie codziennie, bo bedąc kiedyś w pięknym
                                mieście Cieszynie przywiozłem sobie stamtąd pocztówkę z jego wizerunkiem:)
                            • magda_andrz Re: Sklep ze słodyczami 16.02.05, 17:21
                              No niestety. Znalazła,m sobie fajne miejsce na Kościuszki ale ktoś mnie
                              uprzedził, ale żeby takie ceny za metr 80 zł? To chyba lekka przesada. Szukam
                              dalej.... może to osiedłe przy Zusie? Znaczy to na przeciwko alberta. tam moja
                              ciotka ma sklepik z chemią i płaci dużo mniej bo jakieś 20 zł za metr.
                              • mwirek Zastanówcie się zanim zrobicie głupstwo!!! 23.02.05, 22:43
                                Pruszków umiera. Nie żałujcie tego sklepu przy Kościuszki. Czy sądzicie, że
                                ktoś odchodzi dlatego że dobrze mu idzie? Nie powinienem tego pisać bo sam mam
                                własny lokal przy Kościuszki i od lat sklep, ale nakazuje mi to uczciwość.
                                Jeszcze nigdy nie było takiej sytuacji. Handel całkowicie upadł. Z utargów (nie
                                zarobków) nie starcza na opłacenie ZUS. Ulica wygląda jak w szczycie letniego
                                sezonu urlopowego. Ludzie tylko chyłkiem przemykają do domów. Jak już ktoś
                                wejdzie do sklepu to często 5 zł. to za duży wydatek. Miałem duży kontakt z
                                klientami. Wiem, że kto mógł wyjechał do pracy zagranicę. Po ulicy chodzą
                                głównie starsze osoby i czasami ucząca się młodzież. Dla przykładu powiem
                                konkretnie (nie zdradzam tu co prowadzę). Wczoraj przywiozłem nowy towar. Można
                                było sądzić, że dziś będzie jakiś utarg. Do sklepu w sumie przez cały dzień
                                weszły 3 osoby, z tego jedna kupiła coś za 2zł 50gr. To cały utarg na
                                dzisiejszy dzień. I wierzcie mi - ja tu nie ściemniam. Siedzę w tym sklepie bo
                                to mój lokal i już nie płacę ZUS. Ale na oku mam bardziej interesujące zajęcie.
                                Kiedyś ulica Kościuszki to była rewia mody, tłumy ludzi. Dobrze pamiętam te
                                czasy. Są one we mnie. Pruszków wtedy kwitł i to dosłownie (kwiaty w parkach,
                                drzewa na ulicach). Obecnie - myślę że Pruszków umiera, tak jak umiera cała
                                Polska. Rodzi się dyskusja rzeka - brak rządzenia krajem, prywata, łapownictwo
                                już na każdym kroku. Niestety - takie są fakty.
                                Co do waszego pomysłu. W normalnym kraju - bardzo dobry. Jescze napiszę że tego
                                rodzaju działalność była prowadzona w sklepie po byłym Wedlu przy Kościuszki
                                39. Została zlikwidowana w czasach gdy ruch był jeszcze nieporównywalnie
                                większy z powodu zbyt małych utargów i dużego czynszu (rozmawiałem z nimi -
                                uczciwie pracowali, ale mimo to się nie dało).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka