Dodaj do ulubionych

Festiwal chleba

05.09.10, 11:18
Czy ktoś może wie gdzie się odbędzie w tym roku Festiwal chleba?
Obserwuj wątek
    • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba 05.09.10, 19:30
      Szóstym zmysłem
      W sobotę 11 września b.r. już szósty raz nad Srebrną, a dokładnie na Starym Rynku usłyszymy
      swojskie granie i śpiewanie. Zobaczymy tradycyjne tańce i pysznie kolorowe stroje zespołów
      ludowych od Beskidów aż po Kaszuby. Poczujemy też zapach świeżego chleba i tradycyjnego jadła.
      Przywiozą je gospodynie z kilkunastu etnoregionów Polski. Słowem czeka nas znowu ekscytująca
      rewia folkloru i darów ziemi
      W tym roku planujemy imprezę na jeden dzień, ale za to trwającą aż 12 godzin ludową biesiadę
      Na dobry początek zobaczymy kapelę MAZOWSZAKI, a pierwsza część festiwalu (od 12.00) to
      głównie konkursy dla ludowych artystów, którzy z całej Polski przyjadą do Mińska z pieśnią, tańcem i
      muzyką. Prezentacje zespołów i śpiewaków oceni nasze profesjonalne jury, a zaczniemy je polką
      na co najmniej SZEŚĆ dziesiątek a może i setkę par.
      Przygotujemy także to, co najbardziej lubicie – festyn ludowy z udziałem piekarni oraz ze stołami-
      stoiskami chlebowymi naszych gości, którzy przywiozą do Mińska zdrowe pieczywo oraz
      znakomitości własnej, regionalnej spiżarni i kuchni. Będzie więc można smakować do woli i za
      grosze. Tak nasyceni możemy podziwiać lub kupować wyroby artystów ludowych oraz skorzystać z
      oferty promujących się instytucji, stowarzyszeń i firm. Bufet zapewnią strażacy z Pustelnika
      (grochówka) i najsmaczniejsze lokale gastronomiczne na czele z pizzerią Iguana. Cały czas będzie
      trwała biesiada chlebowa podsycana występami zespołów i kapel ludowych.

Druga cześć festiwalu (od 18.00) też będzie miała swoje szlagiery. Zanim na scenie wystąpią
      laureaci konkursu OD ZIARENKA DO BOCHENKA, zobaczymy kałuszyńską Kasianieckę w tańcach
      historycznych i programie obrzędowym oraz nagrodzimy najsmaczniejsze stoły chlebowe i potrawy
      regionalne. Zwycięzcy konkursów otrzymają statuetki MIŃSKIEJ BOCHNY, a wszyscy uczestnicy
      festiwalu – nagrody pieniężne, prezenty i pamiątki z Mińska - w sumie ok. 20 tysięcy złotych.
      Nie zabraknie występów specjalnych. Zaprosiliśmy w tym roku połączone zespoły ludowe z
      Myszyńca, które przedstawią KURPSIOSKIE OCEPINY. Wystąpią gwiazdy VI Festiwalu, duet
      folkowo-bluesowy WIELGO-GOMULSKI, a na deser rewia, czyli biesiada taneczna w cygańskich
      rytmach mińskiej grupy Jame Roma.
      Wszystko na Starym Rynku w Mińsku Mazowieckim, by to historyczne miejsce ożywić folklorem i po
      to, by nasi goście czuli się podczas Festiwalu jak w wielkiej, rodzinie połączonej ludową tradycją i
      szacunkiem dla darów ziemi.

Organizatorem VI Festiwalu Chleba jest FUNDACJA MIVENA przy pomocy miasta Mińsk Mazowiecki.
      Patronami honorowymi zostali: wójt mińskiej gminy - Sylwester Dąbrowski i burmistrz Zbigniew
      Grzesiak i starosta - Antoni J. Tarczyński, a patronami medialnymi - Tygodnik Co słychac?, TVP
      Warszawa i portal minskmaz.com.pl
      Darczyńcami Festiwalu Chleba zostali: samorządy gminy i miasta Mińsk Mazowiecki, prywatni
      promotorzy kultury oraz instytucje i firmy z regionu, których marki i stoiska znajdziemy na plakatach,
      festiwalowym placu i na łamach patronów medialnych.
      Do miłego zobaczenia w sobotę 11 września z pieśnią na ustach i chlebem na stole.

O nowościach informujemy na naszej witrynie – www.co-slychac.pl oraz www.mivena.pl - w
      zakładce Festiwal Chleba. Tam również znajdzie się szczegółowy program naszej REWII FOLKLORU
      I DARÓW ZIEMI.

Twórca i organizator Festiwalu Chleba
      /-/ J. Zbigniew Piątkowski
      prezes@mivena.pl
      608 410 762
      • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba 05.09.10, 20:48
        Jest mała zmiana...

Bufet zapewnią strażacy z Pustelnika (grochówka) i najsmaczniejsze lokale gastronomiczne na czele
        firma cateringową PASJA z Jakubowa, gdzie prowadzi pizzerię (jzp)
        • one_klawisz Re: Festiwal chleba 06.09.10, 14:57
          Ula la toż to same tuzy cateringu oraz gotowania na terenie powiatu strażacy, firma z Jakubowa. Już czuje te smaki.A może jeszcze jakieś inne te najsmaczniejsze lokale? bo nie mogę sobie uświadomić. Może Pan Bęś a może Stylowa a może zajazd eee to nie tuzy ani nie najsmaczniejsi. strażacy z z Pustelnika ci to gotują grochówki że ho ho.
      • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 05.09.10, 21:07
        Panie Zbyszku cóż za bogaty program! A będzie pan śpiewał? Może załatwić klakierów.
        • jarzenek Re: Festiwal chleba 05.09.10, 21:53
          Zatroskany widzę że boli tak stać z boku.Zostań klakierem
          • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 05.09.10, 22:25
            jarzenek napisał:

> Zatroskany widzę że boli tak stać z boku.Zostań klakierem

Jarzenek będę ci bić brawa aż mi ręce spuchną i to będzie mój jedyny ból!
            • jarzenek Re: Festiwal chleba 05.09.10, 22:49
              Na tej imprezie nie będziesz miał okazji mi klaskać ale w przyszłości nie
              wykluczam i nie myl mnie ze Zbyszkiem.Mój sposób myślenia i pisania jest z nim
              czasmi zbieżny.
              • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 07.09.10, 19:52
                A a a… rozumiem tzn. że mamy w Mińsku braci bliźniaków Piątkowskich. Czy rozmnożenie nastąpiło przez pączkowanie czy klonowanie?
                • jarzenek Re: Festiwal chleba 07.09.10, 20:23
                  Jestem od Zbyszka młodszy i wyższy
                  • koneserka3 Re: Festiwal chleba 07.09.10, 20:39
                    Tym gorzej dla ciebie. Stare przysłowie mówi „wysoki jak brzoza a głupi jak koza”
                  • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 07.09.10, 20:50
                    jarzenek napisał:

> Jestem od Zbyszka młodszy i wyższy

Owca Dolly też była młodsza tylko żyła krócej
                    • jacek.el Stary Rynek - reinkarnacja 08.09.10, 11:33
                      A cóż takiego się "stanęło", że tegoroczny festiwal odbędzie się na Straym rynku?!. Jeszcze nieb trak dawno jzp w swojej płatnej samochwałce ośmieszał, zeby nie powiedzieć wyśmiewał koncepcję rewitalizacji Starego Rynku no i stale robił aluzje do rynkowego amfiteatru. I nagle taka cudowna przemiana! Cóż. Park przy pałacu Dernałowiczów jest dla jzp zamknięty (przynajmniej na czas, gdy będzie MDK kierować Hanna Markowska), z właścicielem kina "Światowid" też już ma "na pieńku". No to teraz zapałał miłością do burmistrza i do Starego Rynku. Tak. tylko krowa nie zmienia poglądów. A jzp jest jak "kameleon" prezes Kaczyński. Teraz jest "cacy", ale po festiwalu znowu Stary Rynek i burmistrz będą "be".
                      • zbyszko_cs Re: Stary Rynek - reinkarnacja 08.09.10, 19:17
                        Stary Rynek OŻYJE w sobotę 11 września

Zapraszam - program na mivena.pl/
                        • obywatel-1 Re: Stary Rynek - reinkarnacja 08.09.10, 21:58
                          zbyszko_cs napisał:

> Stary Rynek OŻYJE w sobotę 11 września
                          >
                          > Zapraszam - program na mivena.pl/

No to sukces. Jak przekonałeś Grzesiaka by ci dał we władanie Stary Rynek?
                          • kmiecic Re: Stary Rynek - reinkarnacja 09.09.10, 17:13
                            obywatel-1 napisał:

> zbyszko_cs napisał:
                            >
                            > > Stary Rynek OŻYJE w sobotę 11 września
                            > >
                            > > Zapraszam - program na mivena.pl/
                            >
                            > No to sukces. Jak przekonałeś Grzesiaka by ci dał we władanie Stary Rynek?

Obywatelu z dobrze poinformowanych źródeł wiem, że podobno padł na kolana i pocałował starego w rękę. O błaganiu nie wspomnę
    • zbyszko_cs Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 09.09.10, 17:37
      Panowie, bez przesady.
      Pan burmistrz cały czas czytał i po cichu kibicowal Cs, a teraz byc może zostanie korespondentem. Propozycję otrzyma niebawem. To doswiadczony samorzadowiec i do tego potrafi pisać - do rzeczy i nie tylko o historii miasta.
      A za Stary Rynek - choc nie jest on szczytem architektury przestrzennej - trzeba panu Grzesiakowi podziekowac. Nie z powodu festiwalu chleba, a za upór w dążeniu do celu.
      Pozdrawiam ludzi dobrej woli
      Zbyszko
      • palec_fakalec Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 09.09.10, 18:58
        wiesz co zbyszku, jak tak poczytam co piszesz w cs i co tu na forum to skłaniam się ku opinii innych żeś (miałem napisać menda i dupowłaz ale żeby nikogo nie urazić napisze) wazeliniarz i nieszczera szuja.
        • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 09.09.10, 19:42
          Mój drogi panie fakalcu -
          Włóż pan sobie w d... palec, pomieszaj, dokładnie go później obejrzyj, a zobaczysz tam siebie. Na pewno się panie fakalcu nie zdziwisz...
          Mimo twoich fekaliowych mysli, życzę ci byś zaznał spokoju ducha.
          I pamietaj, ten sie smieje, kto sie smieje ostatni.
          Następnym razem napiszę, kim jesteś, gdzie pracujesz, co mi opowiadaleś etc.
          A poza tym, nie pamietam, bysmy byli per TY. Zachowaj wiec pan klasę.
          • kmiecic Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 09.09.10, 20:21
            zbyszko_cs napisał:

> Mój drogi panie fakalcu -
            > Włóż pan sobie w d... palec, pomieszaj, dokładnie go później obejrzyj, a zobacz
            > ysz tam siebie. Na pewno się panie fakalcu nie zdziwisz...
            > Mimo twoich fekaliowych mysli, życzę ci byś zaznał spokoju ducha.
            > I pamietaj, ten sie smieje, kto sie smieje ostatni.
            > Następnym razem napiszę, kim jesteś, gdzie pracujesz, co mi opowiadaleś etc.
            > A poza tym, nie pamietam, bysmy byli per TY. Zachowaj wiec pan klasę.

O widzę, że PAN zbyszko szacunku się nauczył. Już nie używa zwrotów – burmistrz i Grzesiak tylko raczył napisać pan Grzesiak i pan burmistrz. Teraz mam 100% pewności – całował na klęczkach w obie ręce. Ciebie fakalcu może też kiedyś pocałuje w ten palec po zabiegu, o którym sam tak literacko pisze. Może wystartuj na burmistrza albo zostań, choć zastępcą
            • faj-turystka Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 10.09.10, 20:48
              Panie Zbigniewie proszę się nie przejmować tymi opiniami. Kobiety pana kochają. Tak pan pięknie pisze o miłości. Jutro będę napewno
              • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 10.09.10, 21:29
                Witam serdecznie i oczywiście zapraszam...
                Dziekuję za dobre słowo, a szczególnie o milosci moich festiwalowych gosci.
                Mam nadzieję, że choc chwilę jutro porozmawiamy.
                Jesli zas chodzi o nieprzejmowanie się niektórymi chamskimi wpisami, to czynię tak od kilku lat. Gdybym się choc raz tym plugastwem przejął, nie napisalbym ani słowa w Cs, nie mówiąc o poezji.
                Życzę zdrowia i dobrych mysli - Zbyszek
                • jarex7x Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 10.09.10, 21:48
                  Nie jestem Pana sympatykiem, ale jedno muszę obiektywnie stwierdzić.
                  Festiwal to w dużej mierze Pana zasługa. Formuła festiwali może dla osób z metryką 50+, ale nie ukrywam, że pojawiam się i ja, co by skosztować "księżycówki", którą czasami nasi goście festiwalowi częstują:) Do jutra.
                • urfe77 Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 10.09.10, 22:01
                  zbyszko_cs napisał:

> Jesli zas chodzi o nieprzejmowanie się niektórymi chamskimi wpisami, to czynię
                  > tak od kilku lat. Gdybym się choc raz tym plugastwem przejął, nie napisalbym an
                  > i słowa w Cs, nie mówiąc o poezji.

Ha ha - tom się uśmiała! To skąd te wszystkie ziejące nienawiścią i urażoną duma wstępniaki fotki z zasłoniętymi przepaskami twarzami ludzi którzy ośmielili się pana skrytykować i tyrady na forum ilekroć padło choćby jedno nieprzychylne słowo pod adresem Cs? Człowiek naprawdę wielkiego formatu który faktycznie się nie przejmuje przechodzi nad ujadaniem jak nad kałużą a nie sam bierze się do warczenia.
                • faj-turystka Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 12.09.10, 18:46
                  zbyszko_cs napisał:

> Witam serdecznie i oczywiście zapraszam...
                  > Dziekuję za dobre słowo, a szczególnie o milosci moich festiwalowych gosci.
                  > Mam nadzieję, że choc chwilę jutro porozmawiamy.
                  > Jesli zas chodzi o nieprzejmowanie się niektórymi chamskimi wpisami, to czynię
                  > tak od kilku lat. Gdybym się choc raz tym plugastwem przejął, nie napisalbym an
                  > i słowa w Cs, nie mówiąc o poezji.
                  > Życzę zdrowia i dobrych mysli - Zbyszek

Zmieniłam zdanie……..zawiodłam się na panu. Pan nie lubi ludzi! A kobiet w szczególności. Wykorzystuje pan je do własnych celów. Pana wiersze … no cóż nie będę ich więcej czytać
                  • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 12.09.10, 23:08
                    Witam....
                    I co, nie porozmawialismy? Dlaczego?
                    Zapewniam , że wszystko co robie jest dla ludzii, a kobiety nie tylko lubię - niektóre kocham za ich anielskie walory opisane w wielu moich wierszach. Pamietam taże, że od miłosci do nienawiści bardzo blisko. Przepraszam, jesli zawiodłem. Mimo zmiany zdania, zyczę Pani wszystkiego najlepszego.
                    Moze doczekam się szczegółów pod adresem: prezes@mivena.pl
                  • mortal_kombat11 Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 13.09.10, 00:47
                    faj-turystka napisała:

> Zmieniłam zdanie……..zawiodłam się na panu. Pan nie lubi ludzi! A ko
                    > biet w szczególności. Wykorzystuje pan je do własnych celów. Pana wiersze ̷
                    > 0; no cóż nie będę ich więcej czytać

wiedziałem, że kobieta zmienną jest, ale po tym po prostu odebrało mi mowę:D
                    jak tu Was dziewczyny nie kochać??;)
              • poemantyk Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 10.09.10, 22:04
                faj-turystka napisała:

> Panie Zbigniewie proszę się nie przejmować tymi opiniami. Kobiety pana kochają.
                > Tak pan pięknie pisze o miłości. Jutro będę napewno

Marzenie

Włos rozwiany, wzrok obłędny
                To obrazek jego względny.
                Bieży sobie w miarę sprawnie
                Nadstawiając ucha jawnie.
                Gdzie nie wdepnie to przestrasza
                Któż to taki – gwiazda nasza!

Chwiejnym krokiem z kartką w dłoni
                Pędzi niczym stado koni
                Skąd tak wracasz chłopku drogi,
                Czy przyprawiasz komuś rogi?
                Znów dziś nie spał- bo dziś tworzył!
                Miał natchnienie – chłop w nim ożył.

Pisał wiersze dziś namiętnie,
                A nazajutrz czytał smętnie
                Swoją odę do kochanki,
                Do Maryśki lub do Danki
                Że je kocha wszystkie skrycie
                Choć nie może „należycie”!

To się zdarza proszę pana
                Rzecz jest wielce niesłychana
                W sile wieku, z wielkiej chęci
                Nie pomogą nawet święci!
                Lecz i na to jest porada
                Trza na starość wspomóc „gada”!

„Gad”zużyty, bez instrukcji
                Skończył możność reprodukcji
                Jego żywot o tym świadczy
                Bo charakter miał zbyt władczy!
                A właściciel tego „gada”
                Tęsknie o nim opowiada

W swoich wierszach i lirykach
                I miłosnych erotykach
                Pisząc, marzy w tym temacie
                Wy zaś jasny obraz macie
                O uczuciach i miłości
                Pisze ten... co często pości!

Ja też będę ... z pozdrowieniami poemantyk

• dzidzius81 Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 12.09.10, 22:26
                  Festiwal był
                  a dziś na starym rynku po festiwalu zostały pełne śmietniki oraz duże ilości worków ze śmieciami,
                  szkoda ze organizator nie zadbał o posprzątanie placu na niedziele.
                  Plac bardzo fajny w fajnym miejscu każdy kto przejeżdża przez nasze miasto na pewno spojrzy na piękny plac koło kościoła a tu co widzi
                  ŚMIECI !!!
                  • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 12.09.10, 22:56
                    Witam
                    i... dziękuję mińszczanom, gościom, jury, obsłudze, wystawcom, sponsorom, a przede wszystkim artystom za wspaniałe widowisko na Starym Rynku.
                    Byliście tak wspaniali, że warto dla WAS urządzać kolejne rewie folkloru i darów ziemi.

J. Zbigniew Piątkowski

PS. Przyjmuję wszystkiwe słowa krytyki, ale przeciez kazdy wie, że nie wsystkim i wszystkiemu można dogodzić. Nawet śmietnikom, które PGK wywiezie w poniedziałek, bo w niedzielę nie pracuje.
                    • jacek.el Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 13.09.10, 12:49
                      Jak by się z PGK podpisało stosowną umowę, toby posprzątali. Ale z tym wiąże się "kasa", a tą organizator lubi przyjmować, ale nie lubi wydawać. No i pozostawił "świadectwo kultury" na Nowym Rynku.
                      • starykombajnista Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 13.09.10, 16:48
                        Propos kasy. Jacku kiedy oddasz ją kilku osobom?
                        • obiekt-yw Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 13.09.10, 17:20
                          starykombajnista napisał:

> Propos kasy. Jacku kiedy oddasz ją kilku osobom?

Kombajnisto ty chyba źle zaadresowałeś albo jeszcze trzeźwiejesz. Ja tu nie widzę żadnego Jacka. No chyba mnie nie masz na myśli. Ja nigdy nie pożyczam kasy nawet z banku.
                          • obiekt-yw Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 13.09.10, 18:24
                            obiekt-yw napisał:

> starykombajnista napisał:
                            >
                            > > Propos kasy. Jacku kiedy oddasz ją kilku osobom?
                            >
                            > Kombajnisto ty chyba źle zaadresowałeś albo jeszcze trzeźwiejesz. Ja tu nie wid
                            > zę żadnego Jacka. No chyba mnie nie masz na myśli. Ja nigdy nie pożyczam kasy
                            > nawet z banku.

Kombajnisto! Zwracam honor. Jednak Jacek jest to pewnie do niego był ten wpis
                        • jacek.el Re: Festiwal chleba juz w sobotę od 11.30 14.09.10, 11:41
                          starykombajnista napisał:

> Propos kasy. Jacku kiedy oddasz ją kilku osobom?

A kiedy ty oddasz kasę Marcinowi Królikowi? I to nie tylko tą zaległą, ale też za wywiad z Celejem?
                          Ot. Przygarniał czajnik garnkowi.
    • one_klawisz Re: Festiwal chleba 13.09.10, 14:02
      No dobra święto chlebojedzenia się odbyło, było na pewno wspaniale, co już organizator czyli zbyszko_cs nadmienił, no było tak wspaniale że drżyjcie narody. Po tych uroczystościach to ludzie nie chcieli festiwalu w Opolu oglądać. Teraz to proszę napisać jak było, co było, ale tylko przez tych, którzy tam byli jeżeli się ktoś odważył. Bo na pewno wiedźmin działał i wzywał do namiotu
      • mortal_kombat11 Re: Festiwal chleba 13.09.10, 14:21
        byłem, i muszę powiedzieć, ze się rozczarowałem...stragany poustawiane bez ładu i składu, inna sprawa, że Stary Rynek nie bardzo pasował na tego typu imprezę...do tego hałas z warszawskiej, brak miejsc siedzących pod parasolami i odpustowe stragany...a przecież odpust już w tym tygodniu się odbył;] zabrakło trochę stoisk piekarnianych...mam wrażenie, że w ubiegłych latach było ich więcej..grochówka była smaczna:) ale piwo słabo schłodzone:P
        • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba 13.09.10, 15:57
          Jak miło czytać, że jeden stragan z balonami i watą uczynił festiwal odpustem.
          Nagłosnienie bylo tak dobre, ze hałas z Warszawskiej absolutnie nie przeszkadzał. Szczególnie tym, ktorzy nie przyszli tylko na piwo. Chce wyraźnie podkreslić, że festiwale to przede wszystkim scena i stoły chlebowe. Reszta jest miłym DODATKIEM.
          A stoisk z chlebem było 17 plus pełny asortyment ZP Oskroba.

No cóz, jesli mińszczanie nie chcą FCh, zrobimy go gdzie indziej. Nikt nikogo nie będzie uszczesliwiał na siłę.
          Malkontenci - laczcie się!!! A kiedy sie juz złaczycie, zorganizujcie coś fajnego. Chętnie popatrzę i pochwalę.

• obiekt-yw Re: Festiwal chleba 13.09.10, 16:19
            zbyszko_cs napisał:

> Jak miło czytać, że jeden stragan z balonami i watą uczynił festiwal odpustem.
            > Nagłosnienie bylo tak dobre, ze hałas z Warszawskiej absolutnie nie przeszkadza
            > ł. Szczególnie tym, ktorzy nie przyszli tylko na piwo. Chce wyraźnie podkreslić
            > , że festiwale to przede wszystkim scena i stoły chlebowe. Reszta jest miłym DO
            > DATKIEM.
            > A stoisk z chlebem było 17 plus pełny asortyment ZP Oskroba.
            >
            > No cóz, jesli mińszczanie nie chcą FCh, zrobimy go gdzie indziej. Nikt nikogo n
            > ie będzie uszczesliwiał na siłę.
            > Malkontenci - laczcie się!!! A kiedy sie juz złaczycie, zorganizujcie coś fajne
            > go. Chętnie popatrzę i pochwalę.
            >

Ha ha ha… na pewno!!! wszyscy będą rozchwytywać szczególnie takiego organizatora. A mińszczanie stracą taaaaaaaaką imprezę. To dlaczego szanowny organizator nie udał się w tym roku w te inne miejsca tylko po raz kolejny na siłę uszczęśliwia tych, którzy tak naprawdę go nie chcą?
          • aniolekdragon2 Festiwal chleba? 13.09.10, 21:40
            A my przyszliśmy chyba za późno :(, albo czegoś innego się spodziewaliśmy.
            Myślałam, że skoro Festiwal Chleba, to będzie można popróbować pysznych swojskich chlebów np. ze smalczykiem czy swojskim masełkiem( a nie piekarnianych). Dowiedzieć się czegoś o sekretach wypiekania domowego chleba.Kupić sobie takowy chleb, bułeczki itp.
            Liczyłam też na stoiska z mąkami, gotowymi mieszankami, przyprawami, książkami o pieczywie (np. z przepisami) i np. automatami do wypieku chleba.
            Czyli wszystko o chlebie-przynajmniej tak sobie to wyobrażałam.
            • one_klawisz Re: Festiwal chleba? 14.09.10, 07:57
              aniolekdragon2, wyjaśniam dlaczego to co było rozminęło się z marzeniami. Ta impreza to w pierwszej kolejności autopromocja autora, trochę cepelii, trochę odpustu trochę zwykłych kramów ze wszystkim i z niczym. Tam chleb jest tylko na straganie właściciela piekarni. Można kupić to samo co w sklepie. Takie atrakcje można napotkać na dożynkach gminnych oraz powiatowych a także na odpustach. Nawet zespoły takie jakieś bardzo znane i spotykane na co dzień. Masz rację mówiąc o mące o sposobach wypiekania chleba domowego ale o tym mówi się co roku i co roku się znowu mówi. Sztampa jest sztampą, chwalba jest chwalbą a marazm jest marazmem.
              • videoki Re: Festiwal chleba? 14.09.10, 18:24
                one_klawisz napisał:

> aniolekdragon2, wyjaśniam dlaczego to co było rozminęło się z marzeniami. Ta im
                > preza to w pierwszej kolejności autopromocja autora, trochę cepelii, trochę odp
                > ustu trochę zwykłych kramów ze wszystkim i z niczym. Tam chleb jest tylko na s
                > traganie właściciela piekarni. Można kupić to samo co w sklepie. Takie atrakcje
                > można napotkać na dożynkach gminnych oraz powiatowych a także na odpustach. Na
                > wet zespoły takie jakieś bardzo znane i spotykane na co dzień. Masz rację mówią
                > c o mące o sposobach wypiekania chleba domowego ale o tym mówi się co roku i co
                > roku się znowu mówi. Sztampa jest sztampą, chwalba jest chwalbą a marazm jest
                > marazmem.

One_klawisz masz rację! W tym roku już raz była podobna impreza bodajże w maju. Dom kultury ją organizował chyba po raz dziesiąty. Czyżby pan redaktor podciągał pomysły
          • marcinkrolik123 Re: Festiwal chleba 14.09.10, 13:00
            > Malkontenci - laczcie się!!! A kiedy sie juz złaczycie, zorganizujcie coś fajne
            > go. Chętnie popatrzę i pochwalę.

Niniejszym zawiadamiam, że grupka mińskich malkontentów i nieudaczników, znanych również jako podżegacze, zaprasza jutro, tj. 15 września na spotkanie z prof. Andrzejem Friszke. Zaś 30 września te same ofiary losu (przynajmniej część z nich) zapraszają do MDK na projekcję filmu "Ukryta prawda" oraz dyskusję po seansie.
            • jarzenek Re: Festiwal chleba 14.09.10, 20:29
              Jacy wielcy ludzie jaki wyczyn jestem pełen podziwu malkontenci zaczęli działać.Tak się składa że miałem okazję organizować podobną imprezę i jestem pełen podziwu dla Zbyszka mimo wielu złośliwości On działa.Oczywiście wiele można poprawić i zmienić .Trzeba tylko współdziałania .Znam Zbyszka i wiem że jest otwarty na pomysły .Rozmawiałem z jedną panią z okolic Cegłowa była bardzo dumna ze swych wyrobów ,narzekała że nie wie jak wejść szerzej na rynek.Zamiast krytykować pomyślcie jak pomóc w promocji tym ludzią.Zbyszek dał pierwszy krok czekam na wasz kroczek.
              • jacek.el Re: Festiwal chleba 17.09.10, 09:00
                Jasne, że znasz Zbyszka. Bo to ty jesteś min samym, czyli narcyctycznym jzp.
                Czy już rozliczyłeś się z Marcinem Królikeim?
                • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba 17.09.10, 21:12
                  Idee lubią serca

Jednak mądrości naszych przodków sprawdzają się dokładnie i bez reszty. W ciągu sześciu lat organizowania Festiwalu Chleba sprawdziło się już kilka, a ostatnio szczególnie jedno – nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Mam wrażenie, że po wyborach samorządowych sprawdzi się w Mińsku kolejne – dopóty dzban kulturę nosi, póki mu się... układ nie urwie.
                  (...)
                  Tym razem nie napiszę o malkontentach, zawistnikach i szperaczach szukających haków czy internetowych wandalach, którzy pod maską anonimowości plują na wszystko i wszystkich. Niech żyją we własnych plugawych światach i tam wyładowują swoje fobie.
                  Po sobotnim, już szóstym Festiwalu Chleba nie mogę oprzeć się wrażeniu, że idee lubią, a nawet muszą być kochane. Są tak wrażliwe jak ludzie, którzy bez miłości tracą chęć do życia. Idee potrafią też pozytywnie motywować, co jeszcze raz udowodnili ludowi artyści, twórcy stołów chlebowych i sama publiczność.

A tym, którzy być może nie rozumieją idei naszych festiwali lub znaleźli się na Starym Rynku przypadkowo wyjaśniam, że ideą naszych rewii folkloru nie jest produkcja chleba, a jego smakowanie. Smakowanie dosłowne i metaforyczne, bo nasz chleb jest także symboliczny jak przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje pieśni, muzyki i tańca.
                  Przetrwały wszędzie, ale nie wszędzie są kultywowane, więc zachęcamy do wzmożonego kochania wszystkiego, co pachnie nam matką-ziemią i jej darami. Festiwale Chleba są więc swoistym synkretyzmem form ludowej tradycji, którą nasi przodkowie stosowali praktycznie w każdym wolnym, czyli świątecznym czasie. Dla nich zabawa przy muzyce była właśnie czasem świętym. Dzięki śpiewom i tańcom wyzwalali swoje uczucia do ludzi i do Boga.
                  Chcemy odtwarzać i pielęgnować to tłamszone przez cywilizację piękno. Nie jest to takie łatwe jak w romantycznych i młodopolskich czasach, więc tym bardziej wymaga poświęcenia i serca. Fakt, nie wszystkim może się podobać, ale to wcale nie znaczy, że warte jest tylko wyszydzania. To zresztą nieważne, bo tradycja potrafi obronić się sama, a jeśli folklor stanie się towarem deficytowym, jego cena wzrośnie. Czy wtedy będzie nas stać na powrót do sielskiej i zdrowej przeszłości?
                  Szczerze dziękuję wszystkim ludziom dobrej woli, którzy zaangażowali serca, czas, talent i pieniądze w nasz szósty Festiwal Chleba.

Zbigniew Piątkowski

PS. Innformuję, ze piszę na tym forum tylko i wyłacznie pon nickiem ZBYSZKO_CS
                  • eliot_ness01 Re: Festiwal chleba 20.09.10, 14:35
                    zbyszko_cs napisał:

> Idee lubią serca
                    >
                    > (...) Tym razem nie napiszę o malkontentach, zawistnikach i szperaczach szukających
                    >haków czy internetowych wandalach, którzy pod maską anonimowości plują na wszystko
                    > i wszystkich. Niech żyją we własnych plugawych światach i tam wyładowują swoje
                    > fobie (...)"
                    > Zbigniew Piątkowski

Cóż panie redaktorze. Ten tekst (w całości umieszczony w numerze 38 pana tygodnika) niestety kwalifikuje się do skierowania stosownej skargi do Rady Etyki Mediów. Pewnie pan zaraz będzie się tłumaczył, że to felieton, że to taka forma. Tak. Ale treść felietownu też NIE MOŻE naruszać godności osobistej ludzi. Używając liczby mnogiej, obraża pan nie tylko część forumowiczów, ale także tych, którzy na forum nie piszą, czyli część czytelników tygodnika. Zresztą już część wcześniejszych pana tekstó już zostało przesłanych do rady i podlega nie tylko merytorycznej, ale także etycznej ocenie. I (niestety) nie są one dla pana zbyt korzystne. Tym bardziej, że często ujawnia pan dane objęte ochroną GIODO (również na tym forum). I niech pan nie wmawia, że pisze pan tylko jako zbyszko_cs. Przecież pan doskonale wie, że zawsze można ustalić adres ID (czyli adres komputera, z którego wysłano post). I nie tylko zbyszko_cs wyszło z pańskiej redakcji. I pan doskonale o tym wie.
                    • zbyszko_cs Re: Festiwal chleba 20.09.10, 20:08
                      Witam...
                      Odważ sie wreszcie człowieku o nicu eliot_ness01 i napisz choc jedno zdanie pod własnym imieniem i nazwiskiem. Wtedy powaznie podyskutujemy.
                      Teraz wiedz pan jedno - na pewno nie tacy ANONIMOWI "mędrcy" będa mnie uczyli moralnosci - takze medialnej. Czujesz sie pan obrazony, to zapraszam do sądu. takze z donesieniem, ile to niców zarejestrowano w mojej redakcji.
                      Sam chetnie bym to sprawdził, bo przeciez mamy szesc komputerów i każdy ma połaczenie z siecią.
                      Ja nie zamierzam się plamić anonimami. Mam też nadzieję, że podejrzewani o moje wpisy dyskutanci przyznaja się do swego autorstwa. Jesli nie to przeciez wszystko mozna (na szczeście) udowodnić przed temidą
                      I na koniec proszę - przestań drogi eliocie(...) straszyć mnie tymi - pożal sie Boze - etycznymi rewelacjami.
                      Zbigniew Piątkowski
                      • one_klawisz Re: Festiwal chleba 21.09.10, 08:00
                        Jeszcze raz muszę przyznać rację zbyszkowi_cs to jest normalnie chamstwo jak tak można a panoszą się tu różne takie i kulturalnych ludzi straszą prawem. jedyny który ma prawo to robić to jest wiedźmin on jest znanym prawnikiem i znawcą praw wszelakich amen.
                        • hrabiapotocki Re: Festiwal chleba 21.09.10, 14:33
                          one_klawisz napisał:

> Jeszcze raz muszę przyznać rację zbyszkowi_cs to jest normalnie chamstwo jak ta
                          > k można a panoszą się tu różne takie i kulturalnych ludzi straszą prawem. jedyn
                          > y który ma prawo to robić to jest wiedźmin on jest znanym prawnikiem i znawcą p
                          > raw wszelakich amen.

one_klawisz. Rozumiem, że to taki dowcip "(...) bo wszystkie co pewien czas lubimy się pośmiać (...)" [cytat ze skeczu "Kabaretu Dudek" o Jasiu]. Przeiceż wiadomym wszem i wobec jest, że zbyszko_cs to kolejne, bardziej "ucywilizowane" wcielenie imć wielmoży z radzyńskich dóbr, niejakiego jzp. Wiesz, zaczęła się kampania wyborcza, to trzeba pokazać "kulturę". Przecież nadchodzi czas zbiorów. Bóg "Mamonides" (miłośnik brzęczącej mamony) już czeka. Wkrótce drzwi jego świątyni (jak to bywa w trakcie rytuałów wyborczych) zostaną przez kapłanów - "selctusami" zwanych - z atencją wszelaką otwarte. Jednym z rytuałó w okresie "mamonidów electusowych" jest obrzęd zwany "miłością bliźniego". I takowyż na onym forum forumowicz zyszko_cs zwany rozpoczął. Ale wyimaginuj sobie asan, że po zakończeniu "mamonidów" "sanctum" jzp zamieni się w "profanum".
                          • jacek.el Re: Festiwal chleba 23.09.10, 10:38
                            Panie hrabio. Zacyna Pan przebijać poemantyka. Ale niezłe. Mamonides, selctusowie, mamonidy elekcyjne. No nie. Że też sam Mistrz jzp na to nie wpadł. tylko uważj hrabio, żebyś nie naraził się na nienasycony gniew jego zadufanej persony, bo może zaboleć.
                      • eliot_ness01 Re: Festiwal chleba 21.09.10, 12:57
                        zbyszko_cs napisał:

> Witam...
                        > Odważ sie wreszcie człowieku o nicu eliot_ness01 i napisz choc jedno zdanie pod
                        > własnym imieniem i nazwiskiem. Wtedy powaznie podyskutujemy.
                        > Teraz wiedz pan jedno - na pewno nie tacy ANONIMOWI "mędrcy" będa mnie uczyli m
                        > oralnosci - takze medialnej. Czujesz sie pan obrazony, to zapraszam do sądu. ta
                        > kze z donesieniem, ile to niców zarejestrowano w mojej redakcji.
                        > Sam chetnie bym to sprawdził, bo przeciez mamy szesc komputerów i każdy ma poła
                        > czenie z siecią.
                        > Ja nie zamierzam się plamić anonimami. Mam też nadzieję, że podejrzewani o moje
                        > wpisy dyskutanci przyznaja się do swego autorstwa. Jesli nie to przeciez wszys
                        > tko mozna (na szczeście) udowodnić przed temidą
                        > I na koniec proszę - przestań drogi eliocie(...) straszyć mnie tymi - pożal sie
                        > Boze - etycznymi rewelacjami.
                        > Zbigniew Piątkowski

Po owocach ich poznacie (to cytat z"Biblii"). A po Pana aroganckim tekście cytowanym powyżej czuć nie tylko zapach "kultury". Z ludźmi takimi jak Pan sięnie dyskutuje.Ich się TYLKO i (chyba też) WYŁĄCZNIE SŁUCHA !!! A pisałemjużwcześniej,żeprzyjdzie na to pora,abym się ujawnił. I z pewnością będzie to dla Pana Redaktora zaskoczenie. A co do moralności (także medialnej) to zacytowany (powyżej) Pański wpis sam jest świadectwem Pana moralności.
                        Co co ilości komputerów w Pana redakcji,to jest ona dla mnie rzeczą obojętną. To WYŁĄCZNIE Pana sprawa.Ważne jest tylko to, że obraża Pan na swój (specyficzny zresztą sposób) każdego, kto ma INNE ZDANIE nt. Pana dziennikarstwa. A niech mi Pan wierzy, że taki styl, jaki pan preferuje w mediach ogólnopolskich podlegałby jużdawno ETYCZNEJ WERYFIKACJI. Ja osobiście Pana nie znam, więc nie oceniam Pana jako CZŁOWIEKA.Ja staram sięjedynie w sposób OBIEKTYWNY oceniać Pana działalność jako redaktora i wydawcę GAZETY. I jak Pan zauważył NIE OBRAŻAM Pana (co akurat Pan czyni w stosunku do mojej osoby).
                        Pozdrawiam.
                • jarzenek Re: Festiwal chleba 18.09.10, 09:03
                  Jacek czytałeś jak Zbyszek pięknie pisze gdzie mi do niego
                  • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 18.09.10, 12:33
                    jarzenek napisał:

> Jacek czytałeś jak Zbyszek pięknie pisze gdzie mi do niego

rzeczywiście jesteś gorszego sortu! Ale masz czas prześcignąć mistrza bo jesteś młodszy i wyższy
                    • one_klawisz Re: Festiwal chleba 18.09.10, 14:41
                      Teraz to normalnie przegiąłeś, samo myślenie o tym że ktoś może być lepszy od mistrza zagrożone jest banicją z powiatu naszego do powiatu ościennego, bez możliwości powrotu. Mistrz jest dlatego mistrzem bo jest naj, jest prawie jak bóg /wiem, wiem wchodzę na grząski teren/ ale zastanawiam się czy nasza noblistka Wisława Szymborska, nie powinna zaprzestać pisania? Jeżeli przeczytała wiersze mistrza to na pewno nie wychodzi z domu i ze wstydu nad swoją nędzną twórczością obgryza paznokcie do krwi.Zatroskany, zastanów się nad wypowiedziami bo doprowadzisz do rewolucji październikowej.
                      • marcinkrolik123 Re: Festiwal chleba 18.09.10, 16:39
                        Sytuacja zaczyna mi przypominać powieść Stephena Kinga "Mroczna połowa", w której pisarz Thad Beaumont płodzący krwawe kryminały pod pseudonimem George Stark odkrywa, że jego potworne alter ego żyje własnym życiem. Jeśli Jacek ma rację i choć jeden z udzielających się na forum protagonistów herr Piątkowskiego jest produktem jego umysłu, to wszyscy wdepnęliśmy w spory bigos. Albowiem jak rzecze George Stark: Nie leć sobie ze mną w ch...a, koniu. Bo jak lecisz sobie ze mną w ch...ja, to lecisz w ch...ja z najlepszym. A potem tnie brzytwą aż flaki bryzgają. Tylko, że cymes jest taki, że w końcu Stark zwraca się przeciwko swemu stwórcy. Więc na miejscu herr Piątkowskiego wezwałbym wróble. Miłośnicy Kingena wiedzą, o czym mówię.
                      • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 19.09.10, 10:37
                        one_klawisz napisał:

> Teraz to normalnie przegiąłeś, samo myślenie o tym że ktoś może być lepszy od m
                        > istrza zagrożone jest banicją z powiatu naszego do powiatu ościennego, bez możl
                        > iwości powrotu. Mistrz jest dlatego mistrzem bo jest naj, jest prawie jak bóg /
                        > wiem, wiem wchodzę na grząski teren/ ale zastanawiam się czy nasza noblistka Wi
                        > sława Szymborska, nie powinna zaprzestać pisania? Jeżeli przeczytała wiersze
                        > mistrza to na pewno nie wychodzi z domu i ze wstydu nad swoją nędzną twórczości
                        > ą obgryza paznokcie do krwi.Zatroskany, zastanów się nad wypowiedziami bo dopro
                        > wadzisz do rewolucji październikowej.

Zbliża się październik, więc może masz rację z tą banicją z powodu wywołania rewolucji. A który ościenny powiat polecasz?
                        • one_klawisz Re: Festiwal chleba 19.09.10, 14:09
                          Mam dylemat z tym powiatem najlepszy to byłby powiat Węgrowski ale tam macki mistrza mogą Cię dosięgnąć. Powiat Łosicki jest dobry ze względu na spokój jaki w nim panuje oraz oddalenie od naszego powiatu. Jedyny problem to taki, że nie jest to powiat ościenny, ale cóż tam bezpieczeństwo najważniejsze.
                          • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 19.09.10, 14:24
                            one_klawisz napisał:

> Mam dylemat z tym powiatem najlepszy to byłby powiat Węgrowski ale tam macki mi
                            > strza mogą Cię dosięgnąć. Powiat Łosicki jest dobry ze względu na spokój jaki w
                            > nim panuje oraz oddalenie od naszego powiatu. Jedyny problem to taki, że nie j
                            > est to powiat ościenny, ale cóż tam bezpieczeństwo najważniejsze.

A ty który powiat wybierasz? Zdaje mi się, że też ci grozi banicja sądząc po wcześniejszych wypowiedziach na temat mistrza
                            • marcinkrolik123 Re: Festiwal chleba 19.09.10, 14:31
                              E tam, co wy chłopaki wiecie! Ja usłyszałem od Mistrza, że nie mam tu życia. Jak wy rozważacie banicję do powiatów ościennych, to ja co najmniej do Szwajcarii powinienem wiać. Albo i poza Europę w ogóle. Ameryka Południowa rysuje się nieźle - szczególnie na przedprożu zimy.
                              • one_klawisz Re: Festiwal chleba 19.09.10, 15:44
                                No to się nawyrabiało, ja oczywiście będę czmychał do Łosic i tam na banicji przebrany w zielony strój krążył będę po tamtejszych nadbużańskich lasach, przy okazji będę grabił bogatych i rozdawał biednym. Będę miał pokutę którą sobie sam zadam i ramach onej pokuty rozdawał będę wiersze mistrza mieszkańcom okolicznych wsi. Zdaję sobie sprawę, że to ryzykowne i za te wiersze mogę być na stosie spalony, ale jak pokuta to pokuta. Panie Marcinie Ameryka Południowa też wchodzi w rachubę gdyż u nas będzie zima a tam może być cieplej i jak wtedy przebiorę się za indianina i z przepaską na biedrach rozdawał będę wiersze mistrza.
                                • zatroskany-3 Re: Festiwal chleba 19.09.10, 16:22
                                  Dzięki chłopaki za podtrzymywanie mnie na duchu. Jednak zostanę tutaj, choć strach mnie ściska za…. wszystkie członki. Podobno ktoś wymyślił już coś w rodzaju czapki niewidki, więc jest dla mnie szansa na niezauważalność. A jak już nic z tego nie wyjdzie, to za wiersze mistrza dam się spalić na stosie, ale tu na miejscu. I niech mój przykład będzie przestrogą dla potomnych!!! A może macie jakieś inne pomysły?

• jacek.el Re: Festiwal chleba 20.09.10, 13:49
                                    Wiadomy red. aktor również na tym forum pączkuje niczym drożdże. Ma w tym wprawę, boć przecież w swojej narcystyczno-samochwałczej gazetce reklamowej raczy pisac pod wieloma postaciami. Dla przypomnienia: jzp, jaz, Janko Frydayski, Wasz Redaktor, red, J. Zbigniew Piątkowski i jeszcze "anonimowy czytelnik". Problem tylko w tym, że pod każda z tych "powłok cielesnych" pisze podobnie. Takoż i czyni na tym forum. I nie ważne, czy to starykombajnista, zbyszko_cs, jarzenek i wielu innych
    • wnerwiony7 Re: Festiwal chleba 11.09.17, 15:16
      Byłem na Festiwalu Chleba 2017, zwracam się do władz Mińska Mazowieckiego i sponsorów, ludzie czy nie widzicie co się tam dzieje? Organizator i jak go tam nazwać pan Zbyszek robi z ludzi sobie jaja, teksty które wypowiada zawsze mają podtekst erotyczny a co chodzi o śpiewanie to proszę zakazać temu człowiekowi śpiewać bo ludzie z absolutnym słuchem mogą poumierać. ja proponuje aby ten pan robił festiwal grania na byle czym wtedy wystąpi 6 razy z różnymi ludźmi mu przychylnymi w różnym przebraniu zagra zatańczy i zbierze wszystkie główne nagrody. a na litość nie pozwólcie temu człowiekowi śpiewać. taka moja sugestia aby jakaś komisja przyjrzała się temu festiwalowi i rozliczyła tego pana. Co chodzi o komisję oceniającą wykonawców to też z muzyką chyba nie mają nic wspólnego. Jeśli będzie organizowany 14 festiwal to jeszcze raz proszę i błagam nie pozwólcie temu panu nic mówić a już broń Boże śpiewać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka