Dodaj do ulubionych

Pruszków 1939 - mapa

24.03.05, 22:29
A teraz druga niespodzianka kartograficzna - mapa topograficzna Pruszkowa z
okresu międzywojennego, w oryginale czarno-biała, na potrzeby naukowo-
poznawcze podkolorowana i wzbogacona o trochę dodatkowych informacji.

stary.pruszkow.w.interia.pl/pruszkow1939.JPG

Chętnie usłyszę ewentualne komentarze - nie jestem na przykład pewien, czy
własciwie zlokalizowałem fabryki "Strug" i "Erwit".
Jeśli uwag będzie więcej, równie chętnie sporządzę za jakiś czas wydanie II,
uzupełnione i poprawione :-)
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 10:47
      mapa świetna, tylko czy można prosić o jakąś legendę? Bo ja np. nie wiem czy te
      czerwone linie to obecnie czy wtedy istniejące ulice.
      Zaskoczyło mnie położenie szpitala powiatowego koło Znicza, nie wiedziałem że
      tam sie znajdował. To miejsce zupełnie inaczej mi się kojarzy.
      • erleusortok Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 11:52
        Dołączam się do prochazki - w pierwszej chwili sie pogubiłem co jest przedwojenne, a co dorysowane ze współczesności.
        • cat_s Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 14:10
          Witaj,

SQH napisał:
          > Jeśli uwag będzie więcej, równie chętnie sporządzę za jakiś czas wydanie II,
          > uzupełnione i poprawione :-)

Myślę sobie, że jeśli masz czas i ochotę - to nie czekaj na na uwagi;-)
          Też się trochę pogubiłem na mapie a uważam, że dysponujesz unikalnym
          artefaktem, który nie powinien się 'marnowac' w wąskim kręgu specjalistów-
          topografów.
          Domyślam się, że to ciężka praca by była ale jakby się jeszcze udało w jakiś
          sposób 'nałożyć' (albo w jakiś inny sposób porównać) Twoją mapę na aktualny
          plan Pruszkowa - to była by to rewelacja prawdziwa.
          A jakby tak jeszcze odgrzebać stary wątek "Ciekawe miejsca" (tak się chyba
          nazywał?) i wzbogacić go o wybrane posty z innych wątków i blogów... I zrobić z
          tego wszystkiego 'czerwoną linkę' - to byłaby to świetna forumowa wizytówka
          Pruszkowa.
          Za bardzo się chyba rozmarzyłem;-) - ale jakby adminom (i reszcie forumowej
          braci rzecz jasna) pomysł przypadł do gustu - chętnie wspomogę w jakiś sposób.
          Przynajmniej mentalnie.

Pozdrawiam
          cat_s
          • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 15:02
            Aha, no myślałem, że z grubsza będzie jasne, co jest dorysowane ze
            współczesności - szosy: poznańska (od Prusa do 3 Maja) i skierniewicka (od
            prawej krawędzi mapy do Prusa). Ponadto przedłużyłem Pęcicką (Armii Krajowej)
            do Szopena. A wszystko właśnie w tym celu, żeby łatwiej można było porównać
            sytuację przedwojenną ze współczesną.

Sama mapa nie jest jakimś specjalnym unikatem - jej arkusze znajdują się w
            wielu bibliotekach. Autorskie jest tylko wzbogacenie treści... Choć w tej skali
            też wszystkiego nie da się przedstawić - chociażby innych nazw ulic.

cat_s napisał:

> Domyślam się, że to ciężka praca by była ale jakby się jeszcze udało w jakiś
            > sposób 'nałożyć' (albo w jakiś inny sposób porównać) Twoją mapę na aktualny
            > plan Pruszkowa - to była by to rewelacja prawdziwa.
            > A jakby tak jeszcze odgrzebać stary wątek "Ciekawe miejsca" (tak się chyba
            > nazywał?) i wzbogacić go o wybrane posty z innych wątków i blogów... I zrobić
            > z tego wszystkiego 'czerwoną linkę' - to byłaby to świetna forumowa wizytówka
            > Pruszkowa.

Tymczasowo robić mapy "interaktywnej" nie przewiduję - niech na razie
            pozostanie zwykły jotpeg, za to o bogatej treści. A potem - pomyślimy... :-)
            • cat_s Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 15:18
              sqh napisał:
              > Tymczasowo robić mapy "interaktywnej" nie przewiduję - niech na razie
              > pozostanie zwykły jotpeg, za to o bogatej treści. A potem - pomyślimy... :-)

Ba, i ja o 'interaktywnej' nawet marzyć nie śmiałem. Chodziło mi bardziej
              o 'statyczne' nałożenie Twojej mapy na 'stan obecny'...
              Ale i z tym roboty, jak mniemam, byłoby sporo - toteż kontentuję się linkiem,
              który podałeś.
              Ale pofantazjować można, co nie? ;-)
              Tak czy owak - pod namysł poddaję podlinkowanie Twojej mapy 'na czerwono'... Ot
              tak, ze względów reprezentacyjnych ;-)

Pozdrawiam
              cat_s
              • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 15:44
                E, może lepiej zaczekać na II wydanie... Teraz na przykład jestem w trakcie
                lektury "Pruszkowa Przemysłowego" J. Kalety i już parę ciekawych rzeczy do
                uzupełnienia widzę...
                • cat_s Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 15:56
                  SQH,
                  Jesteś, że tak się wyrażę, panem sytuacji... ;-)
                  Cokolwiek uda Ci się zrobić, będzie lepiej niż teraz; a i teraz jest nieźle :-)

Pozdrawiam świątecznie i czekam na jakieś nowinki.
                  cat_s
            • erleusortok Re: Pruszków 1939 - mapa 03.04.05, 14:51
              sqh napisał:
              > Tymczasowo robić mapy "interaktywnej" nie przewiduję - niech na razie
              > pozostanie zwykły jotpeg, za to o bogatej treści. A potem - pomyślimy... :-)
              Jakby co, to mogę tę wirtualność jakoś wspomóc (jeśli oczywiście będę miał za dużo czasu). Chyba że wolisz sam ;)
              • erleusortok Re: Pruszków 1939 - mapa 03.04.05, 21:51
                A ta mapa w oryginale była duża ?
                • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 03.04.05, 23:14
                  W skali 1:25 000 w oryginale, przy kserowaniu powiększona do 1:12 500.

W centymetrach - jakieś 30 x 40 cm.
                  • erleusortok Re: Pruszków 1939 - mapa 04.04.05, 10:12
                    A masz wersję niepomazaną ? Bo ja bym ją chętnie klasycznie wskanował w postaci 'czystej' i ponanosił (wedle Twoich wskazań) wszelakie obiekty już komputrowo. Ach, jakie to by było piękne - wersja bez niczego, na tym można sobie włączyć Twoje malunki oznaczające obiekty przedwojenne, i oddzielnie współczesne, i oglądać całość albo fragmentami... i cała pruszkowska społeczność internetowa by to oglądała i podziwiała Twoją wiedzę i mój geniusz wirtualny... ja chcę, chcę, chcę !!
                    • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 04.04.05, 14:18
                      erleusortok napisał:

> A masz wersję niepomazaną ?

Tak, ale oryginał mapy był mizerny (słaby druk po prostu), więc i ksero wyszło
                      pośledniej jakości. Nie jestem zbytnio z niego zadowolony, bo z reguły mapy WIG-
                      u były drukowane bardziej starannie. Do drugiego wydania poszukam innego
                      egzemplarza, wyraźniejszego.

> i cała pruszkowska społeczność internetowa by to oglądała i podziwiała
                      > Twoją wiedzę i mój geniusz wirtualny...

Erleusortoku, nie obrastajmy w piórka, bo jeszcze odfruniemy... :-))) Ja w
                      warstwie merytorycznej liczę na współudział wszystkich obecnych na Forum, czego
                      wyraz został już zresztą dany w niniejszy wątku.
              • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 03.04.05, 23:10
                Gdy dojdzie co do czego, będę na pewno pamiętał o Twojej ofercie, boś z
                pewnością w sztuce html-a bieglejszy ode mnie :-)
    • wfe416n Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 16:30
      Witam, z tego co wiem przed II wojną nie było bocznicy kolejowej na terenie Elektrociepłowni ( choć mogę się mylić, po świetach się dowiem ), były natomiast tory kolejki wąskotorowej biegły z zakładu przez Utratę w kierunku obecnego wiaduktu. Według planów z 1939 roku teren Elektrociepłowni to około 50% obecnego terenu.
      • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 17:27
        J. Kaleta opisuje wąskotorówkę, biegnącą od Fabryki Wyrobów Stalowych i
        cegielni Hoserów przez most na przedłużeniu - nomen omen - Mostowej, do stacji
        kolejowej. Prawdopodobnie uruchomiono ją w 1908 (wtedy powstał most), a więc
        kiedy nie istniała jeszcze Elektrownia. Ale ponieważ - jak obstawiam - tory
        biegły na dworzec najkrótszą drogą, czyli późniejszą ul. Elektryczną, to aż się
        prosi, żeby kolejka była w późniejszym okresie wykorzystywana i przez
        Elektrownię.
        • radioaktywny Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 18:57
          Ale sprawiles mi radosc !!!
          Z zaskoczeniem zauwazylem zaznaczone "sanatorium dr. Daniela Goldberga.
          Mieszkalem przez płot z tym obiektem - po II wojnie byl tam jakis dom dziecka.
          Pozniej - na przelomie lat 50/60 ubieglego wieku w duzej czesci budynek spalil
          sie, jednak nadal bylo tam przedszkole, a w jego tylnej czesci mieszkania.
          Pozostale po pozarze ruiny sluzyly dzieciom do zabawy "w wojne" i w chowanego,
          a zima znajdujaca sie tam górka sluzyla do zjazdow na sankach.
          Od kilku lat w miejscy tym jest kosciol katolicki. Niestety nie wiem w jakich
          okolicznosciach kosciol przejal ten teren, przed wojna nalezacy do osob
          wyznania mojzeszowego.
          • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 26.03.05, 22:02
            radioaktywny napisał:

> Niestety nie wiem w jakich okolicznosciach kosciol przejal ten teren, przed
            > wojna nalezacy do osob wyznania mojzeszowego.

"Album 750-lecia Parafii Żbikowskiej", Pruszków 1986, podaje w rozdziale o
            innych pruszkowskich parafiach, że teren został podarowany przez rodzinę dr
            Goldberga i w momencie, gdy w 1984 wzniesiono pierwszy kościół, był już we
            władaniu parafii "od dawna".
            • garion637 Re: Pruszków 1939 - mapa 05.04.05, 14:02
              Według moich informacji, tuż po wojnie teren na którym znajduje się kościół św
              Edwarda był własnością parafji. Zgromadzono nawet materiały na budowę kościoła,
              ale zostały wywiezione przez tzw. "nieznanych sprawców". Księdza aresztowano
              pod zarzutem malwersacji. Dowodów nie znaleziono i wypuszczono go po pewnym
              czasie. Sam teren został zarekwirowany i urzadzono tam przedszkole. W roku 1984
              w ramach "normalizacji" zwrócono teren kościołowi.
        • wfe416n Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 20:45
          Może źle sie wraziłem pisząc o kolejce wąskotorowej, miałem na myśli sposób wywożenia żużlu na składowisko które było w kwadracie: Batalionów Chłopskich, wiadukt drogowy, Utrata, tory kolejowe Warszawa-Skierniewice. Natomiast na mapie jest zaznaczony układ bocznicy kolejowej ( której chyba jeszcze nie było ).
          • pawelpp Re: Pruszków 1939 - mapa 25.03.05, 23:45
            @SQH - Gratuluję pomysłu.
            Fajny, dokładny plan przedwojennego Pruszkowa znajduje się w książce H.
            Krzyczkowskiego "w cieniu Warszawy" albo w "Dziejach Pruszkowa". W tej chwili
            nie mam dostępu do tych książek i nie mogę niestety sprawdzić.
            Co do składowiska żużla z elektrowni, to znajdowało się ono na prawym,
            żbikowskim brzegu Utraty, tuż przy torach i dalej, w stronę ulicy Bristol.
            Nazwa ulicy pochodzi stąd, że dymiące hałdy przypominały kiedyś krajobraz
            zagłębia bristolskiego w Wlk. Brytanii. Miejsce to moja rodzina, która
            mieszkała tam od lat trzydziestych ubiegłego wieku, nazywała Osiewkami.
            Ruiny cegielni na glinkach żbikowskich, na końcu Mostowej, pamiętam przez mgłę
            z dzieciństwa (ze trzydzieści lat temu). Starsi członkowie rodziny mówili mi,
            że cegielnia żbikowska należała do Hoserów.
            Przez teren zabytkowego gospodarstwa Hoserów ma przebiegać autostrada...
            • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 26.03.05, 19:52
              pawelpp napisał:

> Fajny, dokładny plan przedwojennego Pruszkowa znajduje się w książce H.
              > Krzyczkowskiego "w cieniu Warszawy" albo w "Dziejach Pruszkowa". W tej chwili
              > nie mam dostępu do tych książek i nie mogę niestety sprawdzić.

Jest we "W cieniu Warszawy" - oczywiście korzystałem i z mapy, i z tekstu.

> Starsi członkowie rodziny mówili mi, że cegielnia żbikowska należała do
              > Hoserów.

Tak, bo w końcu rejon ten nawet nazywa się "gliniankami Hosera", ale w 1938
              należała już do I. Borensztejna (wg ksiązki telefonicznej PAST okręgu
              warszawskiego).

> Przez teren zabytkowego gospodarstwa Hoserów ma przebiegać autostrada...

A to ciekawe, bo kontakt z nimi mam w miarę na bieżąco i nie słyszałem o tym...
              Może sami jeszcze nie wiedzą...? :-)
              • pawelpp Gospodarstwo Hoserów i autostrada 26.03.05, 22:53
                sqh napisał:

>> A to ciekawe, bo kontakt z nimi mam w miarę na bieżąco i nie słyszałem o
                tym...
                >
                > Może sami jeszcze nie wiedzą...? :-)
                Chciałbym mieć nadzieje, że te pogłoski okażą się nieprawdziwe. Czytałem o tym
                ze dwa lata temu, chyba w "Gazecie Stołecznej". Jednak na pewno ma powstać
                węzeł autostradowy "Konotopa".
                Bardzo lubię to miejsce, znam je od dziecka. Teraz czasem urządzam sobie
                wycieczki piesze z Ursusa do mojej matki w Pruszkowie i wtedy idę tamtędy.
                Zazdroszczę niektórym Forumowiczom wycieczki do Hoserów w zeszłym roku. Może
                powtórka jest możliwa?
                • sqh Re: Gospodarstwo Hoserów i autostrada 27.03.05, 20:08
                  pawelpp napisał:

> Zazdroszczę niektórym Forumowiczom wycieczki do Hoserów w zeszłym roku. Może
                  > powtórka jest możliwa?

Rzecz jak najbardziej do załatwienia, ale w najbliższym czasie przewiduję inną,
                  z dawien dawna obiecaną wycieczkę - do Tworek.
                  • pawelpp Wycieczki do Hoserów, Tworek i nie tylko 30.03.05, 02:36
                    Jeślibyś wybierał się do Hoserów, to zawiadom mnie, proszę, np. na priva.
                    Chętnie się przyłączę.
                    Na wycieczkę do Tworek reflektuję. Oczywiście na zwiedzanie pawilonów raczej z
                    zewnątrz :-)Wejście jest możliwe bez problemu i bez zezwoleń. Spacerowałem tam
                    parokrotnie, ale nie oglądałem niektórych ciekawych budynków.
                    Z pruszkowskich wycieczek ciekawe mogłyby być:
                    -Wieża kościoła w Żbikowie (byłem tam trzykrotnie w latach '80, mam zdjęcia
                    panoramy, niestety cz-b. i nie cyfrowe). Genialne jest sklepienie kościoła
                    widziane od góry!
                    -Cmentarz żbikowski (dobrze go znam, jest starszy niż Powązki), pruszkowski też
                    ciekawy jest (ale po nim bym nie umiał oprowadzić, co innego moja ciotka, ur. w
                    Pruszkowie w 1920 r. :-)
                    -Komin elektrowni w Mosznie (ale jak to załatwić, było o tym na forum)
                    -Pęcice (pałac - wewnątrz nie byłem, znam park, pomnik, a i stawy są niezwykle
                    interesujące np. dla obserwatora ptaków)
                    -Helenów (możliwe to?)
                    -Ostoja (są stare wille)
                    -Fabryka ołówków
                    -Dawne ZNTK (byłem dawno temu)
                    -Muzeum hutnictwa (wystawy nigdy nie widziałem, byłem tylko w bibliotece)
                    Ciekawe co się stało z eksponatami z małego muzeum w Porcelicie. Oddalem do
                    niego kiedyś kilka dziewiętnastowiecznych pruszkowskich talerzy Ehrenreicha ze
                    zbiórów mojej rodziny ;-)
                    • sqh Re: Wycieczki do Hoserów, Tworek i nie tylko 30.03.05, 22:43
                      pawelpp napisał:

> Jeślibyś wybierał się do Hoserów, to zawiadom mnie, proszę, np. na priva.

Z pewnością zawiadomię - a właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić
                      tam drugą wycieczkę dla wszystkich chętnych.

> Na wycieczkę do Tworek reflektuję. Oczywiście na zwiedzanie pawilonów raczej
                      > z zewnątrz :-)Wejście jest możliwe bez problemu i bez zezwoleń. Spacerowałem
                      > tam parokrotnie, ale nie oglądałem niektórych ciekawych budynków.

Wiem, że nie ma problemu z wejściem, ale ja jestem (no, staram się być...)
                      perfekcjonistą, więc będzie to wycieczka oficjalna, z przygotowaniem
                      historycznym, zwiedzaniem tamtejszej miniizby muzelanej, itp...

> Z pruszkowskich wycieczek ciekawe mogłyby być: (...)

A, wszystko przed nami :-)
                      • stary.prochazka Re: Wycieczki do Hoserów, Tworek i nie tylko 30.03.05, 22:52
                        > > Z pruszkowskich wycieczek ciekawe mogłyby być: (...)
                        >
                        > A, wszystko przed nami :-)

kilka nawet nie "mogłoby być" ale "było" bardzo ciekawych, jak choćby wyprawa do
                        ZNTK:-)
                        • cat_s Re: Wycieczki do Hoserów, Tworek i nie tylko 30.03.05, 23:23
                          Witam,
                          pawelpp i sqh napisali o wejściu do Tworek:
                          #
                          > Wejście jest możliwe bez problemu i bez zezwoleń. Spacerowałem
                          > tam parokrotnie, ale nie oglądałem niektórych ciekawych budynków.
                          #
                          > Wiem, że nie ma problemu z wejściem

No więc nie wiem, jak aktualna jest Wasza wiedza, ale informuję, że ostatniego
                          lata i na jesieni strażnik 'na bramie' nie wpuszczał 'na teren' nawet taksówek
                          z pacjentami przyjeżdżającymi na specjalistyczne zabiegi. Bez oficjalnego
                          skierowania lub delikatnej 'łapki'.
                          Ale może strażnik się już zmienił. Albo przepisy. Albo zwyczaje.

Pozdrawiam
                          cat_s
                          • sqh Re: Wycieczki do Hoserów, Tworek i nie tylko 30.03.05, 23:25
                            E, jemu raczej tylko o samochody chodziło... Jeszcze zeszłej jesieni bez
                            problemu wjeżdżałem na teren rowerem (i wyjeżdżałem przez nieistniejący płot od
                            strony Malich).
                  • pawelpp Wycieczki pruszkowskie - cd. 30.03.05, 02:45
                    Jeszcze zapomniałem napisać o tym:
                    Może ktoś z Forumowiczów zna łacinę. Jeśli tak, to miałby niezłą gratkę, gdyby
                    zobaczył na plebanii żbikowskiej dokument z czasów Zygmunta Starego i kilka
                    nieco młodszych papierów. Widziałem je i w ręku trzymałem :-)
                    Legendarnych lochów pod kościołem żbikowskim nie ma. Prowadziłem kiedyś w tej
                    sprawie dość szczegółowe śledztwo :-))))))))
              • snake242 Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 00:45
                Czy tylko mi ta mapa wyswietla się w połowie?????
                • stary.prochazka Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 15:43
                  rzeczywiście z serwerami Interii nie jest najlepiej. Mi też się za bardzo nie
                  chce otworzyć. Proponuję odświeżać, "zapisać element docelowy" na dysku albo
                  próbować do skutku;)
                  • snake242 Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 18:29
                    Dzieki ale żaden ze sposobów nie przynosi rezultatu :(
                    • stary.prochazka Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 19:27
                      to może zamejluj do sqh o oryginał?
                      jeśli transfer (1,5 MB/h) jest przekroczony to dzisiaj na tych stronach chyba
                      już nie da się obejrzeć:(
                      • erleusortok Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 21:24
                        Faktycznie, z przeglądarki mi też się rwało - poszło dopiero "ściągaczem"...
                        • sqh Re: Pruszków 1939 - mapa 08.05.05, 22:25
                          No jak wszyscy teraz zaczną sprawdzać, czy im się otwiera, to Snake to obejrzy
                          za miesiąc :-)

Otworzyło się, czy posłać mailem?
                          • snake242 Re: Pruszków 1939 - mapa 29.05.05, 00:01
                            Już wszystko jest ok.W końcu działa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka