Dodaj do ulubionych

Koszty zaliczki

31.10.05, 15:29
Ponieważ nikt nie odpowiedział na moją prośbę o podanie kosztów eksploatacji,
wysiliłem się i sam przepisałem to co mam na propozycji protokołu odbioru.
Proszę Was o potwierdzenie, że macie w protokole takie same koszty.

Zaliczka na pokrycie kosztów eksploatacji (z VAT).

za 1 m2/za lokal
0,79 Zarządzanie nieruchomością
0,15 Energia el. administracyjna
8,98 Wywóz śmieci
0,39 Sprzątanie budynku i terenu
0,52 Konserwacja bieżąca
0,12 Materiały do konserwacji bieżącej
0,05 Opłaty publiczne
4,82 Woda gospodarcza
2,4 Ogrzewanie
48,15 Zimna woda i ścieki
39,38 Podgrzanie wody
4,42 101,33 RAZEM

Zaliczka = 4,42*powierzchnia uż. Lokalu i komórki +101,33
Dodatkowo ryczałt za zużycie prądu 35 zł.

Koszty garażu lub miejsca parkingowego:
Stawka za lokal
4,94 Zarządzanie nieruchomością
2,03 Energia elektryczna administracyjna
4,88 Sprzątanie
3,75 Konserwacja bieżąca
1,36 Materiały do konserwacji bieżącej
1,25 Opłaty publiczne
18,21 RAZEM
Obserwuj wątek
    • karol7979 Re: Koszty zaliczki 31.10.05, 16:02
      Ja mam dokładnie takie same koszty.
      • dj101 Re: Koszty zaliczki 31.10.05, 16:21
        1. Co to jest "konserwacja bieżąca"? I czy budynek do czasu odbioru
        podlega "konserwacji bieżącej"?

2. Co to są opłaty publiczne? Ja w obecnym miejscu zamieszkania (wspólnota w
        Pruszkowie) nie mam takich.
        • groszek292 Re: Koszty zaliczki 31.10.05, 20:40
          w dniu dzisiejszym otrzymałam pismo z informacją zaliczki i mile mnie
          zaszkoczyli bo ja byłam przeciwniczką konserwacji i tak w pismie którym
          otrzymałam sa następujące:
          energia elektryczna administracyjna za pow. uzytkowa lok 0,15 zł/m
          wyw,óz śmieci 8,98 za lokal
          sprzątanie budynku i terenu ( w tym odśnieżanie ) - 0,39 zł pow użytkowej
          woda gospodarcza 4,82 za lokal
          zimna woda scieki 48,15 za lokal
          podgrzanie wody 39,38 zł za lokal
          ogrzewanie 2,4 zł pow użytkowej lokalu
          wynagrodzenie administratora 0,79
          i nic więcej na tym wykazie nie ma czyli 3,73X pow użytkowa + 101,33

• dj101 Re: Koszty zaliczki 01.11.05, 00:08
            A inni też dostali taki list? Czy trzeba się upomnieć?
            • groszek292 Re: Koszty zaliczki 03.11.05, 22:11
              niektórzy tak , ale dziś się dowiedziała że to co obowiązuje w tym liście to
              nie jest na stałe i prawdopodobnie będzie tak jak na protokole odbioru
    • jacko77 Re: Koszty zaliczki 05.11.05, 17:08
      prosze o wyjaśnienie, skąd sie wzieło 4,42 x pow mieszkania?
      pozdr
      ja
      • dj101 Re: Koszty zaliczki 06.11.05, 11:46
        4,42 zł/m2 - arytmetycznie to jest suma składników kosztów rozliczanych wg
        powierzchni mieszkania (pozycja RAZEM). Dlaczego akurat tyle wynoszą
        poszczególne pozycje - o to już trzeba pytać dewelopera i administratora. Czy
        ktoś posiada takie uzasadnienie?
      • groszek292 Re: Koszty zaliczki 06.11.05, 19:27
        Ja myślałam że tylko mi się nie podobaja składniki czynszu , ale z tego co tu
        widze nie tylko ja sie zastanawiam skąd są poszczególne koszty , ja przyznam
        się ze porównywałam koszty czynszu z takich dzielnic jak Tarchomin ursus i
        Ursynów i wszędzie jest to trochę inaczej mierzone. A może ktoś jeszcze
        porównywał koszty czynszów z innymi wspólnotami . ja owszem przystałam na
        taki czynsz ale wiem że będe miałą nadpłaty ale to mi się zwróci Może niech
        każdy kto może przeanalizuje koszty czynszu i porówna sam w miare możności z
        innymi wspólnotami ( i nie mówie tu o Pruszkowskiej Spółdzielni mieszkaniowej
        bo ona jest jednak z najdroższych ) Bo w momencie zawiązywania wspólnoty gdy
        podpiszemy akt notarialny taka wiedza może się nam bardzo przydac będziemy
        wiedzieć wówczas czy chcemy tego zarządzającego czy szukamy innego który
        będzie nam bardziej odpowiadał .
        • fiki201 Re: Koszty zaliczki 07.11.05, 19:21
          witam "sąsiedni" blok!
          Jestem mieszkanką żółtego bloczku przy Sprawiedliwości (przedłużenie Kościelnej).
          Widzę, że macie również wiele wątpliwości dotyczących czynszu.
          To samo jest w naszym bloku i jesteśmy lekko zdegustowani podejściem administratora.
          Czy mogę wiedzieć kto nim jest u Was? I czy już mieliście z nim jakieś spotkanie?
          U nas przysłał tylko wyliczenie (świstek papieru nie mogący być nazwanym fakturą
          ani niczym takim).

Pozdrawiam i trzymajcie się razem. To jest najważniejsze :)

Fiki
          • groszek292 Re: Koszty zaliczki 07.11.05, 22:09
            sąsiedni to ten przy Bolesława Prusa czy ten stary z odnowiona elewacją i ze
            wsciekłymi kolorami żółtymi cos ostatnio kolor żółty stał się bardzo modny w
            Pruszkowie ale tak na poważnie . Naszym zarządcą jest firma Budnar , ale jest
            ona do czasu zawiązania wspólnoty potem wspólnota decyduje czy nadal będziemy
            współpracować z nimi czy poprostu szukamy nowego zarządzającego , nie wiem jak
            jest u was bo być może i z tym się spotkałam że w akcie notarialnym jest taka
            wzmianka że firma zarządzająca będzie narzucona przez dewelopera np na 2 lata
            wtedy chyba niewiele macie do powiedzenia .
            • fiki201 Re: Koszty zaliczki 08.11.05, 18:24
              Naszczęście nic takiego nie mamy wpisanego do aktów notarialnych (chodzi o okres
              narzuconego 2-letniego działania administratora).
              Myślę,że jest to tak jak w Waszym przypadku kwestia czasu i dogadania się z tym
              wszystkim co nas niepokoi.
              My już niedługo też zakładamy wspólnotę.
              Konkretnie chodzi o blok już wykończony (tu gdzie jest punkt Plusa).
              Raczej dobrze,że wszędzie jest kolorowo.Trochę weselej się mieszka w Pruszkowie.

Pozdrawiam sąsiadów (można tak rzec).

• dj101 Re: Koszty zaliczki 14.11.05, 00:10
      Do wiadomości - pytanie i odpowiedź z serwisu e-prawnik dot. analogicznej
      sytuacji jak nasza.

Pytanie: W styczniu br. odebrałem technicznie mieszkanie od developera. Do
      dzisiaj (sierpień br.) developer nie zgłosił do Urzędu Miasta budynku, w którym
      jest to mieszkanie, jako oddanego do eksploatacji. W związku z tym osoby, które
      zamieszkują w tym budynku robią to bezprawnie. Zarządca, z którym developer
      podpisał umowę na zarządzanie, pobiera opłaty (od lutego br.) od tych osób
      które właśnie odebrały technicznie od developrea swoje mieszkania. Nazywa się
      to zaliczka czynszowa. Czy zarządca ma do tego prawo w sytuacji gdy budynek
      wraz z mieszkaniami nie jest zgłoszony do Urzędu Miasta jako oddany do
      eksplatacji ?

Odpowiedź:
      Zgłoszenie faktu zakończenia budowy właściwemu organowi jest obowiązkiem
      inwestora - tu developra. Dopóki nie uczynił zadość temu obowiązkowi, nie jest
      możliwe legalne korzystanie z budynku, a co się z tym wiąże nie jest możliwe
      pobieranie czynszu czy też zaliczki na czynsz przez zarządcę.
      • jose_arcadio_buendia Re: Koszty zaliczki 14.11.05, 09:53
        Polecam stronę pobliskiej inwestycji:
        www.fib.pl/dlaczego.php
        Skoro oni mogą tyle płacić, to może i my będziemy mogli:

- Na koszt utrzymania mieszkań składać się będą opłaty za media (prąd, woda,
        ogrzewanie, telefon itp.) oraz składki stałe (utrzymanie windy, zużycie ciepła
        w części wspólnej, wywóz nieczystości).
        - Przewidujemy zainstalowanie liczników zużycia ciepła, energii elektrycznej i
        wody w każdym mieszkaniu.
        - Mieszkańcy będą składać się na przyszły fundusz remontowy. Wysokość kwoty
        funduszu będzie dla nich jawna.
        - Koszty (oprócz wydatków za media) nie przekroczą klikudziesięciu złotych
        miesięcznie
        • owczka Re: Koszty zaliczki 16.11.05, 18:38
          > - Na koszt utrzymania mieszkań składać się będą opłaty za media (prąd, woda,
          > ogrzewanie, telefon itp.) oraz składki stałe (utrzymanie windy, zużycie ciepła
          > w części wspólnej, wywóz nieczystości)

Ciekawa jestem, kto tam opłaci(poza własnymi mediami):
          ubezpieczenie budynku
          prąd części wspólnej (oświetlenie klatek, piwnic, prąd zużywany przez winde, domofon, pompy węzła cieplnego, elektryczne bramy itp.)
          wodę gospodarczą (zużywaną przez dozorcę)
          wywóz nieczystości
          wynagrodzenie dozorcy
          wynagrodzenie zarządcy
          remonty bieżące i konserwacje (nie są pokrywane z funduszu remontowego!)
          ogrzewanie części wspólnej

> - Przewidujemy zainstalowanie liczników zużycia ciepła, energii elektrycznej i
          > wody w każdym mieszkaniu.

Ależ opomiarowanie wody i prądu to standard! Żaden luksus.

> - Mieszkańcy będą składać się na przyszły fundusz remontowy. Wysokość kwoty
          > funduszu będzie dla nich jawna.

wysokość funduszu remontowego jest jawna zawsze i jest to od początku do konca decyzja Wspólnoty. To wspolna nieruchomość i wysokość stawki ustala się większością głosów współwłaścicieli. W nowych budynkach są to niewielkie stawki, bo remonty nie są potrzebne.

> - Koszty (oprócz wydatków za media) nie przekroczą klikudziesięciu złotych
          > miesięcznie

to uogólnienie. Stawki muszą pokryć koszty i są mnożone przez ilość metrów mieszkania. Nie można liczyć na opłaty w wysokości np 50 zł plus własne media, jeśli koszty nieruchomości są wyższe, ponieważ Wspólnota straci płynność finansową i możliwość opłacania bieżących faktur. A to oznacza odsetki karne lub wtrzymanie np dostaw ciepła.

Jako "świeża wspólnota" płacicie stawki o s z a c o w a n e. Są one tak wyliczone, byście mieli forsę na bieżące płatności. Po pewnym czasie, gdy zawrzecie umowy z dostawcami mediów i usługodawcami, będziecie znali swoje koszty miesięczne, podzielicie na udziały i tyle bedziecie płacić. Mniej sie nie da :)

• marcin2323rcin Re: Koszty zaliczki 24.02.06, 23:34
          Witam ipozdrawiam mam pytanie Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile kosztuje
          miesięczna eksploatacja mieszkania o powierzchni około 70 m2 ? Chciałbym nabyć
          mieszkanie w planowanej na wiosne nowej inwestycji K&K

być może przyszły sąsiad
          z góry dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka