Dodaj do ulubionych

Wybory sołtysów

22.04.07, 19:23
rozumiem, że się zbliżają...

Wg Pulsu jakoś po długim weekendzie - ciekawe czy jakkolwiek będą
nagłośnione, czy wogóle się dowiem gdzie i kiedy (ze statutów rozumiem, że to
się odbywa na jakimś spotkaniu).

Puls pisze, że większość dotychczasowych zamierza ponownie startować. obawim
się, że Grocholicach to już dożywotnio. Jak czytam o jolce to ona się jakoś
tą swoją wsią przejmuje, u nas mocno starszy pan ogranicza swą działalność do
roznoszenia zawiadomień o podatku. W tym roku nie miałam okazji go zobaczyć,
bo nie umiał lub nie chciał otworzyć sobie sam furtki, a ja byłam zbyt chora,
by do niego wychodzić. W końcu moja równie chora mama musiała wyjść do niego.

To taki incydent, ale on chyba rzeczywiście jest już mocno starszym panem.
Tylko czy ktoś słyszał o kimś innym?

I dajcie znać kiedy to będzie, moi lepiej poinformowani koledzysmile

Pozdrawiam

Aga
Obserwuj wątek
    • halibutt Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 18:49
      Niestety do zamknięcia ostatniego numeru nie udało mi się uzyskać żadnych
      informacji na temat konkretnych terminów. Pewnie trzeba będzie dzwonić po
      sołtysach - albo sprawdzać tablicę ogłoszeń.
      • j.aranowski Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 20:27
        Nie jestem pewny, ale wydaje mi się, że do przeprowadzenia wyborów sołtysa
        potrzebna jest uchwała Rady Gminy. W programie czwartkowej sesji takowej nie
        znalazłem. Podobno ma się znaleźć w porządku następnej. Ma się ona odbyć na
        początku maja (nie wiem, czy w długi weekend czy może po). Podsumowując, wybory
        zaczną się w okolicach połowy maja i będą zapewne bardzo intensywne (co dzień
        inna wieś lub osiedle?), bo dopuszczalny termin ich przeprowadzenia to 6
        miesięcy (chyba) od daty wyborów samorządowych.
      • raszynianka2 Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 20:37
        Grocholico,Ty i tak masz szczęście ze swoim sołtysem,że tylko roznosi
        zawiadomienia na podatek i już .U mnie sołtyska w tym roku przeszła sama
        siebie:prosiła mnie,abym wpłaciła pieniądze bezpośrednio jej.Tłumaczyłam,że mam
        konto inernetowe i zapłacę na konto gminy.Na to usłyszałam:pani da zarobić na
        cukierki dla moich dzieci.Byłam zaskoczona.Wreszcie dowiedziałam się ,że
        sołtysi od zebranej kwoty mają 8 lub 10% (w zależnosci od sołectwa)
        zysku.Wiedzieliscie o tym?
        • hauptmannad Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 20:48
          Od zarania dziejów sołtysi mieli procent od wykonywanych czynności.
          Pomyślcie, w ramach wyborów, czy nie przerobić Sołtysa na Radę Osiedla. W
          Raszynie podatek do gminy dostaję do skrzynki pocztowej.
          • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 21:10

---
            *jak sobie tak jezdze po krajowych wioskach,to widze,ze soltys w kazdej wsi to
            najladniejsze ma podworko we wsi...a przynajmniej jedno z najczystszych...
            • grocholica Re: Wybory sołtysów 24.04.07, 22:24
              Jak byłam kiedyś w kościele w mojej drugiej co do sympatii górskeij wioseczce
              tuz przed wyborami lokalnymi (chyba właśnie na sołtysa, a moze i na wójta)to
              ksiądz z ambony mówił, ze on sie do wyborów nie będzie mieszał, ale radzi, by
              przyjrzeć się jak kto gospodarzy we własnym gospodarstwie, czy ma porządek itp,
              bo jak nie umie prywatnie to i jako "władza" nie będzie umiał.

Smieliśmy się, że to taka góralska mądrość, ale coś w tym jest...

Pozdrawiam

Aga
              • raszynianka2 Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 09:48
                Jestescie przekonani,ze jesli jest rada osiedla,to przewodniczący rady nie
                otrzymuje 8-10% od zebranych podatków?Zauważyłam ,że są jeszcze rady
                sołeckie .Może Jolka (która jest w takiej radzie)nam odpowie czy jako sołtys
                będący w takiej radzie otrzymuje wynagrodzenie za zbierane podatki(ile %)?
                • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 17:24
                  tak jako sołtys otrzymuje prowizję za zebrany podatek.Jest to 10% zebranej
                  sumy - 19% podatek dochodowy, Przewodniczący Rady Osiedla otrzymuje 8% zebranej
                  sumy - 19% pod.doch.Po zebraniu podatku przychodzimy do Urzędu ,pani od
                  podatków "zlicza" pokwitowania, następnie wypisuje dowód wpłaty z którym
                  idziemy do banku dokonując tam wpłaty. A za każdą sesję /wg listy
                  obecności/sołtysi i przew. rady osiedla /otrzymujemy po 150 zł
                  • ycbo Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 18:57
                    Czy sołtys robi coś jeszcze poza zbieraniem podatku i chodzeniu na spotkania za
                    150 PLN.
                    • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 20:55
                      sołtys zgłasza wnioski i przekazuje sugestie mieszkańców, to sołtysi wiedzą
                      gdzie dziura do załatania,nawierzchnia do zrobienia,która lampa nie świeci a
                      gdzie jej wogóle nie ma,to sołtys powinien wiedzieć kto potrzebuje pomocy i do
                      kogo o nią sie zwrócić,wnioski do budżetu też sołtys itp czyli jest łącznikiem
                      między mieszkańcami a Urzędem. wierz mi jest naprawdę dużo pracy dla kogoś kto
                      chce "coś"zrobić aby mieszkańcom jego sołectwa lepiej się mieszkało.Sołtysi są
                      w Urzędzie nie tylko na sesji i z podatkiem ale przynajmiej raz w tygodniu w
                      sprawach swoich sołectw
                      • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:10

---
                        * no to bedziesz miala jolka przeciwniczke w wyborach...raszynianke...pewnie
                        jest z twojego rewiru...ja obstawiam,ze wygrasz...
                        • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:16
                          jeżeli jest z Falent Duzych to z mojego "rewiru", dzięki za wiarę...
                          • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 22:55

---
                            *wiara czyni cuda,nawet ziggy by przyklasnal...
                            • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 23:05
                              patrzacy.z.boku napisała:

>
                              >
                              > ---
                              > *wiara czyni cuda,nawet ziggy by przyklasnal...

no własnie a zapracowany ziggy o nas zapomiał
                              • ziggyksiazek Re: Wybory sołtysów 27.04.07, 18:40
                                nie zapomniał, nie zapomniał...
                                o czym tu pisać? antyklerykalni 'parafianie' przestali się udzielać, Falenty z
                                kaplicą, jolka nadal sołtysem, pzb sie stara, w gminie jak się należało
                                spodziewać...a życie na wiosnę jest piękne (zresztą zawsze było)
                                • beata103 Re: Wybory sołtysów 27.04.07, 21:28
                                  Dobrze ,ze jesteś Zbyszku.Brakowało mi Twojego spojrzenia na sprawy...
                  • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:13
                    przepraszm za pomyłkę Przew.Rad Osiedlowych 7% od zebranego podatku - 19%
                    podatek dochodowy
                    • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:17

---
                      *to i tak malo,bo na tych sesjach trzeba rozne osoby ogladac...
                      • raszynianka2 Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:49
                        Nie jestem sołtysem,ale informacje o dziurach w drogach i nieswiecących lampach
                        zgłaszam do urzędu.Czyżbym odbierała chleb innym społecznikom-sołtysom?
                        • jolka_g Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 21:58
                          raszynianka2 napisała:

> Nie jestem sołtysem,ale informacje o dziurach w drogach i nieswiecących
                          lampach
                          >
                          > zgłaszam do urzędu.Czyżbym odbierała chleb innym społecznikom-sołtysom?

jest to postawa godna pochwały i naśladowania a nie odbieranie chleba
                        • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 22:56

---
                          *telefonicznie,czy osobiscie?
                          • raszynianka2 Re: Wybory sołtysów 25.04.07, 23:05
                            jesli o mnie chodzi -zgłaszam telefonicznie
                            • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 26.04.07, 07:24

---
                              *a jak kontrolujesz,czy zgloszenie zostalo przyjete?...
                              • hauptmannad Re: Wybory sołtysów 26.04.07, 09:39
                                W sobotę 22.04 zgłosiłem rozbite lustro na skrzyżowaniu 19kwietnia-Szkolna.
                                Lustro było nieczynne już chyba od miesiąca. Sfotografowałem to co zostało z
                                lustra i posłałem emilem zdjęcie z rymowanym opisem do Wójta, Wicewójta, Urzędu
                                (2 adresy), Biura Rady, Redaktora Naczelnego Kuriera. W sobotę czy niedziele
                                Wicewójt odpowiedział, że w pomiedziałęk zadziała. Reszta milczała, ale gdyby
                                nowe lustro było założone to nic złego.
                                Dziś mamy czwartek. Około 8.15 wisiało sobie tam jeszcze stare pobite lustro.
                                Zaraz obok stoi koślawy znak wystający na drogę.
                                Może zamiast wątku DLACZEGO WÓJT NIE ODPOWIADA trzeba zrobić wątek DLACZE WÓJT
                                NIE DZIAŁA?

A tak przy okazji. Sołtysi mają na domach tabliczki. Czy przewodniczący Rad
                                Osiedli też?
                                • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 26.04.07, 20:30

---
                                  *czy to prawda,ze jesli sie zbije lustro,to na delikwenta spada 7 lat
                                  nieszczesc?...jesli tak,moze w kurierze powinni ten zabobon ludowi
                                  przypomniec?...
                                  • hauptmannad Re: Wybory sołtysów 27.04.07, 10:44
                                    Kawałek dalej, idąc 19Kwietnia od Szkolnej w głąb Rybia, jest kolejne zbite
                                    lustro.
                                    Ten zabobon tyczy się chyba luster szklanych, a wyżej wymienione są na
                                    podkłądzie plastiku. Ale czemu by nie uaktualnić zabobonu?!
                  • acilu_jesienna Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 00:05
                    > A za każdą sesję /wg listy
                    > obecności/sołtysi i przew. rady osiedla /otrzymujemy po 150 zł

i wlasnie po to megaloman udaje "spolecznika". maly grosz, ale pewny
                    • ziggyksiazek Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 00:07
                      wiesz co to MbO...
              • acilu_jesienna Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 00:00
                > ksiądz z ambony mówił, ze on sie do wyborów nie będzie mieszał, ale radzi, by
                > przyjrzeć się jak kto gospodarzy we własnym gospodarstwie, czy ma porządek itp,
                > bo jak nie umie prywatnie to i jako "władza" nie będzie umiał.
                >
                > Smieliśmy się, że to taka góralska mądrość, ale coś w tym jest...

Swiete slowa.
                Najlepszy przyklad to megaloman. Czy on nam startuje w tych wyborach?
                • ziggyksiazek Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 00:03
                  wiesz co to MbO?
                  • beata103 Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 08:28
                    Acilu_jesienna,skąd tyle nienawiści w Tobie?

W wyborach sołtysów jest bardzo ciekawa rzecz:dlaczego część wyborów odbywa się
                    na posesjach obecnych sołtysów?Co o tym myślicie?
                    • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 11:51

---
                      *proponujesz goscinne progi swojej posesji beato?...
                      • beata103 Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 12:51
                        Proponuję plac zabaw róg Zielonej i Waryńskiego .Nie rozumiem dlaczego
                        Grocholice są pędzone do straży (czyżby już role zostały rozpisane? i okreslone
                        osoby miałyby dowieźdź swoich?)
                        • grocholica Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 22:19
                          No to super - kiedy mam sie wybrać do tej straży i rzeczywiście dlaczego nie ma
                          nic na terenie Grocholic co by sie nadawało na miejsce spotkań?

Samo to już nienajlepiej świadczy o lokalnych działaczach za 150 złotych smile

Aga
                          • grocholica Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 22:21
                            A a na wspomnianycm placu zabaw to sobie wszyscy usiadźmy na tej jednej oponie
                            pewnie sponsorowanej przez radnego - właściciela zakładu samochodowego smile
                    • acilu_jesienna Re: Wybory sołtysów 09.05.07, 23:15
                      Chciałabym aby megaloman został sołtysem - to całkiem dobre zajęcie dla niego.
                      Bedzie miał stołek, bedzie dieta a jednocześnie nie będzie mógł psuć na zbyt
                      dużą skalę.
                      • raszynianka2 Re: Wybory sołtysów 10.05.07, 18:48
                        Opublikowali plan zebrań wyborczych na sołtysów.Mnie najbardzie rozśmieszyła
                        lokalizaja zebrania osiedla Raszyn I - posesja Przewodniczącej Rady Osiedla,
                        Pruszkowska 23a, Raszyn.Wiecie gdzie to jest?Jeśli dobrze kojarzę w okolicy
                        Hotelu Korona czyli w rejonie Grocholic,tuż przed granicą z Opaczą.Dlaczego
                        mieszkańców Grocholic przepędzają do Straży w Raszynie a mieszkańców Raszyna
                        pędzą w rejon Grocholic .Czy nie mogą nas zaprosić do Gimnazjum lub do Straży?
                        To nonsens.
                        • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 15.05.07, 22:04

---
                          *moze miejsca te zostaly wybrane celowo przez wojta,aby na te zebrania przyszli
                          sami znajomi?...
                          • grocholica Re: Wybory sołtysów 15.05.07, 23:21
                            no nareszcie znalazłam obwieszczenie, ze nasze wybory 24.05 - pójdę; choc jak
                            nie będzie nikogo poza tym starszym panem to wyjdę.

• j.aranowski Re: Wybory sołtysów 16.05.07, 05:57
                              Spróbujcie się zorganizować i wystawcie swojego kandydata.
                              • hauptmannad Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 18:14
                                Wybory się kończą. Na stonie Urzędu Gminy można zobaczyć ile głosów na kogo
                                oddano.
                                Dla mnie najciekawsze są procenty frekwencji:
                                - w Dawidach Bankowych najwyższe - 36%,
                                - w osiedlach najniższe - 2% Raszyn II.

Czy te osiedla to sypialnie dla pracujących poza gminą?
                                Czy w tych Dawidach Bankowych jest taka zgrana paczka, bo wszyscy codzień
                                spotykają się na pieleniu i oborywaniu w polu?

Co nas tak bardzo różni w aktywności wyborczej?
                                Prawda to czy fałsz:
                                "Jak kto na sołtysa głosuje,
                                tak i społecznie pracuje!"

• ziggyksiazek Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 18:31
                                  Dla mnie najciekawsze są procenty frekwencji:
                                  > - w Dawidach Bankowych najwyższe - 36%,
                                  > - w osiedlach najniższe - 2% Raszyn II.

dwuprocentowy sołtys?
                                • jacek-wisniewski Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 19:58
                                  Gdyby w Raszynie I nie było kontrowersji dotyczących kandydowania Pani Henryki
                                  Koper, to zapewne frekwencja byłaby podobna jak w naszym "osiedlu". Moim zdaniem
                                  jest to "suma" wielu czynników:
                                  - w Raszynie jest więcej inwestycji niż w Dawidach ( kanalizacja, kilka dobrych
                                  dróg, szkoła, przedszkole ... )
                                  - jesteśmy zbyt dużym "osiedlem". Jak można sumować na poziomie sołectwa
                                  problemy ludzi mieszkających przy Nadrzecznej z problemami mieszkańców Na Skraju?
                                  - jako mieszkańcy jeszcze pamiętamy obietnice wyborcze z listopada i niestety
                                  możemy je porównać z wykonaniem po 7 - dmiu miesiącach,
                                  Stając się "dwuprocentowym sołtysem" nie składałem żadnych obietnic, poza jedną
                                  : DOPILNUJĘ, ABY WYBORCZE OBIETNICE Z WYBORÓW SAMORZĄDOWYCH BYŁY REALIZOWANE.
                                  Żeby obecnej władzy samorządowej było łatwiej spróbuję pokazać jak na poziomie
                                  sołectwa można pozyskiwać środki unijne. Wspólnie z Zarządem Osiedla Raszyn II
                                  spróbujemy wpłynąć na podniesienie poziomu bezpieczeństwa na naszym osiedlu ( w
                                  tym rozwiązać problem nocnego sklepu na Poniatowskiego ). Również zamierzam
                                  przekonać mieszkańców Raszyna II do tego, że powinno się podzielić nasze
                                  "osiedle" na trzy mniejsze.
                                • j.aranowski Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 20:54
                                  Widać, że nie masz "zielonego pojęcia" kto zamieszkuje naszą gminę a co dopiero
                                  Dawidy Bankowe. Na te 36% trzeba było zapracować. Mieszkańcy Dawid Bankowych nie
                                  lubią przechodzić obok swoich problemów. Kilkoro z nas, mam tu na myśli zarówno
                                  tych popierających obecnego sołtysa jak i tych co popierali jego kontr
                                  kandydatów, dotarło praktycznie do każdego domu z informacją o wyborach. Dlatego
                                  prawie wszyscy wiedzieli o nich. Trudno sie oprzeć wrażeniu, że wysoka
                                  frekwencja w tych wyborach jest nie koniecznie "na rękę" obecnej władzy. Kurier
                                  Raszyński, praktycznie jedyne miejsce w którym ogłoszenie o wyborach miało
                                  dotrzeć do skrzynki każdego z nas, dziwnym trafem nie był tym razem dostarczany
                                  do domów. Przypadek? Moim zdaniem nie, choć oczywiście to moja subiektywna
                                  ocena(ogłoszenia w Internecie i na tablicach ogłoszeń to pewnie te 2% w Raszynie
                                  II). A wracając do tych, co zamieszkują Dawidy Bankowe. Rolników ci u nas z roku
                                  na rok mniej. A Wieśka wybrali właśnie rolnicy i ci najmłodsi stażem mieszkańcy.
                                  Wielu uważało to za rzecz niemożliwą aby te dwie grupy społeczne szły ramię w
                                  ramię a tu taka zmyłka. Świat się zmienia, świadomość społeczna naszych
                                  mieszkańców także, szkoda, że nie wszyscy to rozumieją.
                                  • raszyniak2 Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 22:07
                                    Autor: halibutt
                                    Data: 03.06.07, 21:52

"Myślę, że to trochę zbyt makiaweliczne myślenie; wydaje mi się, że takie a nie
                                    inne potraktowanie sprawy wzięło się głównie z braku doświadczenia w organizacji
                                    wyborów do rad sołeckich i z niedoceniania informacji "

Pan Halibutt nie ma "zielonego pojecia" ,że obecnej władzy o to chodzi ,aby
                                    informacja nie docierała do mieszkańców.Przykładem jest zorganizowanie wyborów
                                    sołtysa w garażu pani Koper i wystawienie jej radnej na sołtysa.Zgromadzili w
                                    garażu swoich znajomych i przegłosowali wszystko co chcieli.
                                  • dorota022 Re: Wybory sołtysów 04.06.07, 22:09
                                    panie j.aranowski czy pan nie masz za dużo kompleksów?
                                    Nierozumiany, niedoceniany i może jeszcze niespełniony w swoim Ja?
                                    • j.aranowski Re: Wybory sołtysów 05.06.07, 06:16
                                      Czyż bym uderzył w jakiś Pani czuły punkt? A może po prostu, dorota022 to nie
                                      Jacek Wiśniewski jak tu wielu uważa ale ktoś "bliski" władzy? Ja nie atakuję
                                      Wójta czy Radnych. Staram się tylko wytykać im błędy, licząc na to, że więcej
                                      ich nie popełnią. Myślę, że tak powinien postępować każdy mieszkaniec naszej
                                      gminy. Osobiście cenię tych, którzy maja swoje zdanie i nie boją się go
                                      wypowiadać, choć często może ono różnić się od mojego, a nie tych co przytakują
                                      a za plecami krytykują. Jeśli wiec mówienie prawdy "w oczy" nazywa pani
                                      kompleksem, to faktycznie jestem zakompleksiony.
                                  • hauptmannad Re: Wybory sołtysów 05.06.07, 11:08
                                    Ja z tym wspólnym oborywaniem, to przyznaję, trochę prowokacyjnie.
                                    Sojusz nowi-rolnicy to ciekawa rzecz.

Raszyn I, Raszyn II, Rybie I, Rybie II to frekwencja 2-3%.
                                    Niezaprzeczalnie 36% w Dawidach Bankowych świadczy o udziale mieszkańców w
                                    życiu lokalnym.

Może zamiast przyłaczać się do Warszawy warto rozważyć przyłaczenie się do
                                    Dawid Bankowych?
                                    Myslę sobie, że jak 2% sołtys dobrze będzie działać, to następnym razem
                                    frekwencja też podskoczy.

• janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 05.06.07, 23:29
                                    Moze ja inny jestem, ale

nie tylko Kurier sprawcza moc ma. Ot, chocby przyklic ogloszenia po tablicach.
                                    U mnie "na parafii" jest taka tablica. Za urzedowe pieniadze, po ex-soltysie.
                                    Stoi pusta chyba z 8 rok (jesli nie lepiej) Kosztowac wiele nie kosztuje:
                                    15 minut pracy Pani z Urzedu, Kartka papieru A3, koszulka aby ogloszenie nie
                                    zamokolo.
                                    Mysle ze i Ksiadz probosz i dyrektorzy szkol i przedszkoli nie odmowiliby
                                    wywieszenia informacji o wyborach.
                                    A tu psikus, Urzad zapomnial powiadomic dyrektorow.
                                    Ech, zapominalskosc poplaca, glownie milosciwie panujacemu,
                                    o-malo-co-nie-wojtowi i Stratego-Promotoro-Analitykowi (bylemu wice-wojtowi
                                    sprzed wielu lat).
                                    Ciekawe kto wejdzie w sklad Zarzadu Spolki Wodno-kanalizacyjnej.
                                    Pamietacje: to sa stolki do rozdania: glowny ksiegowy, prezes zarzadu, v-ce
                                    prezes, protokolant. A aby zarzad Spolki Handlowej zarabiac bedzie "troche" a
                                    raczej troche-duzo, ot tak jak na prezesa przystalo.
                                    • dorota022 Re: Wybory sołtysów 05.06.07, 23:34
                                      nie wiem dlaczego czytając twoje wypowiedzi nie jestem do końca pewna czy to
                                      forum czy blog byłego wójta
                                      • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 06.06.07, 07:41

---
                                        *na forum gosci rowniez pan janek,
                                        skory do slownych jest przepychanek.
                                        zebra go kusi,rodeo mami,
                                        czy pozostanie na zawsze z nami?
                                        gdy ktos go zapyta:czy sie nie bales,
                                        gdy do urzedu e-maila slales?
                                        on szybko sprawdzi,kto zacz go pyta,
                                        czy to mezczyzna,czy to kobita.
                                        i moze odpowie:
                                        czy ty cos brales,
                                        czy moze po prostu dzisiaj nie lales?
                                        dorota czasem forum czytuje,
                                        i nie jest pewna,czy jas nie bloguje.

-------------
                                        inspiracje do swej tworczosci biore z tresci zawartych na forum oraz z
                                        dostepnych wszystkim gminnych kopalni wiadomoscismile
                                        • blablabla93 Re: Wybory sołtysów 06.06.07, 22:46
                                          jak długo trwa kadencja sołtysa? Ile wynosi jego wynagrodzenie? A jak myślicie,
                                          czy tam, gdzie był 1 kandydat, nie powinny być unieważnione wybory?????
                                          • janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 07.06.07, 20:23
                                            Kadencja Sołtysa, Rady Sołeckiej, Przewodniczącego Zarządu Osiedla oraz Zarządu
                                            Osiedla trwa 4 lata.
                                            Zgodnie ze statutem dostępnym np tutaj www.bip.raszyn.pl/?a=2181 może
                                            startować nieograniczona niczym ilość kandydatów.
                                            Nie wiem czy wiecie ale są Gminy, i to blisko naszej leżące gdzie kandyduje 1
                                            (słownie: jeden) wójt. Głosuje się wtedy za albo przeciw.

Niestety ale nasze statuty są niedoróbką, Sołtysem może zostać ktoś z 1-2
                                            osobowym poparciem.
                                            Dieta nie jest wielka: inkaso za podatki plus 150 zł za sesję Rady Gminy (uwaga,
                                            podobnie ma przewodniczący zarządu osiedla).
                                            Biorąc pod uwagę że podatki można opłacić w kasie urzędu oraz przelewem, a nawet
                                            w kasach Banku Spółdzielczego to z podatków raczej są grosze.

Więc średnio np 12 sesji w ciągu roku oznacza wynagrodzenie 150 zł /m-c za
                                            funkcję "sołtysa".
                                            Jeden z "sołtysów" p. Jacek Wiśniewski swoją dietę obiecał przekazywać na Radę
                                            Rodziców w Gimnazjum.
                                            • jacek-wisniewski Re: Wybory sołtysów 08.06.07, 09:42
                                              Nawet z jednoosobowym poparciem ( i to swoim ) można zostać sołtysem. Ale mam
                                              nadzieję, ze po tej kadencji będzie dużo większe zainteresowanie ze strony
                                              mieszkańców naszego osiedla. Co do darowizny, to jeszcze przed wyborami
                                              sołeckimi umówiłem się z jednym kandydatem ( Pan Mieczysław Burchert ), że
                                              będziemy nasze diety przeznaczali na cele publiczne. Niestety nie wygrał u
                                              siebie. Dlatego sam złożyłem propozycję RADZIE SZKOŁY W RASZYNIE. Ale środki te
                                              mają być przeznaczane wyłącznie na POMOC MATERIALNĄ DLA DZIECI dotyczącą
                                              dofinansowywania wycieczek jednodniowych organizowanych przez szkołę. Z mojego
                                              doświadczenia z pracy w Radzie Szkoły wynika, że sporo dzieci nie jeździ, bo
                                              rodziców nie stać na ich opłacanie. A najczęściej są to wycieczki związane z
                                              programem dydaktycznym. Nie skutkuje w tym zakresie ani pomoc społeczna ani sama
                                              Rada Szkoły, bo ma za małe środki. Moja inicjatywa została poparta przez Pana
                                              Tomasza Szweda i Mirosława Chmielewskiego. Będą również przekazywali środki na
                                              ten cel. Na razie czekamy na decyzję Rady Szkoły. Posiedzenie już było, ale z
                                              tego co wiem, decyzja nie zapadła. Mam nadzieję, że Rada Szkoły wyrazi zgodę,
                                              bo szkoda by było naszego zaangażowania.
                                            • j.aranowski Re: Wybory sołtysów 08.06.07, 12:57
                                              Statut, uchwalony na kolanie, już nadaje się do zmiany. Niestety, nie
                                              skorzystano z mojej propozycji (można znaleźć projekt na
                                              www.dawidy.bankowe.com.pl). Choć dziś wiem, ze też należało by w nim dużo
                                              zmienić. W dodatku statut uchwalony nie ma autora i nie był konsultowany z
                                              komisją statutową (w ogóle takiej nie powołano). Co do diet, to faktycznie jest
                                              to 150 zł za sesję. Jednak z podatków niektórzy potrafią wyciągnąć całkiem
                                              niezłe sumki (podobno najniższa prowizja wyniosła około 1200 zł za to najwyższa
                                              przekroczyła 10 000 zł). Podejrzewam, że dla wielu kandydatów jest to jednak
                                              główny powód startu w wyborach. Choć, znam takich, którzy właśnie zrezygnowali z
                                              kandydowania z powodu statutowo nakazanego zbierania podatków przez sołtysa. To
                                              jeden z idiotycznych punktów w statusach sołectw. Żadna ustawa nie nakazuje
                                              zbierać podatków sołtysom. W wielu gminach praktykuje się, zbieranie ich przez
                                              upoważnione uchwałą przez Radę danej gminy osoby. No ale Raszyn jak zwykle musi
                                              być wyjątkowy.
                                              • jolka_g Re: Wybory sołtysów 08.06.07, 15:35
                                                j.aranowski napisał Co do diet, to faktycznie jest
                                                > to 150 zł za sesję. Jednak z podatków niektórzy potrafią wyciągnąć całkiem
                                                > niezłe sumki (podobno najniższa prowizja wyniosła około 1200 zł za to
                                                najwyższa
                                                > przekroczyła 10 000 zł).
                                                Jarku ze słowem "podobno" to tak jak "z prawie" ...
                                                Moja prowizja za cały rok 2006/czyli 4 raty podatku/ przychód 1035,98 dochód
                                                828,78 zł
                                                • j.aranowski Re: Wybory sołtysów 08.06.07, 17:22
                                                  Cieszę się, że wreszcie ktoś przerywa milczenie i obala mity. Szkoda tylko, że
                                                  pewien nasz wspólny znajomy po raz kolejny wprowadził mnie w błąd. Zauważ, że
                                                  twoje sołectwo jest najmniejsze, a dodatkowo zlokalizowane w nim jest mało firm.
                                                  Podejrzewam, że owe 10 000 jako maksymalna kwota jest mimo wszystko realna i
                                                  jeśli Sołtys jest "operatywny" spokojnie może ją uzbierać. Mimo wszystko, nadal
                                                  uważam, że wielu z was sołtysów (nie mam na myśli tu ciebie) powód finansowy
                                                  kandydowania stawia na pierwszym miejscu. Jeszcze w poprzedniej kadencji, pewna
                                                  pani sołtys, powiedziała osobie której ufam w 100%, że nadal będzie kandydować
                                                  bo, i tu coś w tym stylu: pójdę raz czy dwa razy w miesiącu na sesją, pozbieram
                                                  trochę podatków a przy okazji pogadam z ludźmi i te 5 stówek miesięcznie
                                                  wpadnie, zawsze to coś. Sam też byłem świadkiem rozmowy kilku sołtysów na sesji
                                                  zwołanej przez Jacka Gromka, którą później uznano za nieważną, w której
                                                  dopytywali się oni, czy aby dostaną dietę za tę sesję. Żeby było weselej, o ile
                                                  dobrze pamiętam, wszyscy oni kandydowali i wygrali w tym roku. Przed obecnymi
                                                  wyborami, jeden z kandydatów otwarcie powiedział mi, że jego głównie interesują
                                                  pieniądze i jeśli go poprę, to On odwdzięczy mi się agitując za moją osobą w
                                                  wyborach do Rady Gminy za 3,5 roku. Co więcej, wielu z obecnych sołtysów jest
                                                  już którąś tam kadencję z rzędu. Najpierw przytakiwali Rajkowskiemu, potem
                                                  Iwickiemu, teraz znowu Rajkowskiemu. I przytakiwali by każdemu, kto by został
                                                  wójtem. Broń Boże nie namawiam tu sołtysów do buntu, tylko staram sie udowodnić
                                                  tezę, że dla niektórych każdy grosz się liczy. Powiedz Jolu ilu Sołtysów
                                                  zwoływało posiedzenia Rad Sołeckich i zebrania mieszkańców? Ja znam tylko dwie
                                                  Rady Sołeckie, które starały się działać w imieniu mieszkańców. Pierwsza, dzięki
                                                  naszemu wspólnemu znajomemu Grześkowi (Mieczysławowi Burchertowi) w Raszynie I i
                                                  druga to moja w Dawidach Bankowych. Czy wiesz, że jak się w końcu zbuntowałem i
                                                  stwierdziłem, że skoro we wszystkich możliwych miejscach widnieję jako członek
                                                  ciała doradczego a nie Przewodniczący Rady Sołeckiej, bo takim mnie wybrano na
                                                  wniosek Pawlikowskiego, (w statucie sołectwa było napisane dwuznacznie, raz, że
                                                  rada wybiera przewodniczącego z pośród siebie i drugi, że radzie przewodniczy
                                                  sołtys), postanowiłem rok przed wyborami nie zwoływać takich spotkań, to Sołtys
                                                  Pawlikowski nie zwołał ani jednego. Więcej działających Rad nie znam. To również
                                                  o czymś świadczy.
                                                  • grocholica Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 00:21
                                                    Hej,

1) a kim jest Tadeusz Pilarski z N. Grocholic?

2) panie Jacku W. - pisze pan o możliwościach pozyskiwania przez sołtysów środków unijnych, na co mogą być przeznaczane

3) a może gmina powinna zorganizować jakieś szkolenie dla tych nowo wybranych sołtysów - o tych środkach unijnych i wogóle sprawach, którymi powinni się zajmować

Aga
                                                  • janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 10:23
                                                    Tadeusz Pilarski, zapewne mieszkaniec Nowych Grocholic. Takiego Sołtysa (wójta,
                                                    radnego, posła, senatora) mamy na jakiego głosowaliśmy.

Środki można przeznaczać na m.in. budowę sieci wodnej, kanalizacyjnej, walkę z
                                                    bezrobociem, szkoły (remonty, dodatkowe godziny języków, muzyki, WF w tym
                                                    basenów), a nawet na tzw "darmowy internet" (czy telefony).

Kto miałby takie szkolenie zrobić? Pracownik Urzędu który pozyskał o zgrozo może
                                                    kilka tysięcy zł? Sam wójt Rajkowski stwierdził że projekty unijne jadą do firmy
                                                    Ernst&Young, bo Urząd "NIEUmie".
                                                  • raszyniak1 Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 10:39
                                                    janek_raszyn = jacek-wisniewski ?
                                                  • jacek-wisniewski Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 12:11
                                                    NIE. Jak zwykle wolę się podpisywać "jacek-wisniewski". Nie ze wszystkimi
                                                    wypowiedziami "janek_raszyn" zgadzam się, ale na tym właśnie polega swobodna
                                                    wymiana informacji i poglądów.
                                                  • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 12:41

panie jacku,kiedy jako przewodniczacy rady osiedla zorganizuje pan spotkanie ze
                                                    swoimi mieszkancami?
                                                  • jacek-wisniewski Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 16:11
                                                    Do "raszyniak 1". Na 100% NIE.
                                                    Do pzb. Już w Poniedziałek jestem umówiony do Wójta z przedstawicielami
                                                    Wspólnoty Mieszkaniowej z bloków przy ul. Poniatowskiego w sprawie sklepu (
                                                    sądzę, że niestety i baru ). Duże spotkanie zamierzamy ( Zarząd Osiedla )
                                                    zorganizować po wakacjach, kiedy będzie finalizowana sprawa nowych umów na
                                                    odbiór ścieków i dostarczanie wody przez firmę WOD - KAN oraz sprawa tzw.
                                                    "zwrotów za udziały w budowie przyłączy". Ale jeżeli będzie potrzeba w jakiejś
                                                    innej sprawie wcześniej, to czemu nie?
                                                  • raszyniak1 Re: Wybory sołtysów 09.06.07, 13:47
                                                    Chyba jednak TAK
                                                  • raszyniak2 Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 19:32
                                                    Mnie tez się wydaje ,że janek_raszyn to pan Wiśniewski.Odpisał grocholicy ,że
                                                    niejaki pan Pilarski to zapewne mieszkaniec Grocholic,a wcześniej tj 26 maja
                                                    br w wątku WYBORY SOŁTYSA w NG pisał ,że był na tych wyborach .Chyba pan
                                                    janek/jacek juz się gubi z której części raszyna pochodzi i co juz wczesniej
                                                    pisał.
                                                  • janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 20:20
                                                    Zapewniam iż nie jestem Jackiem Wiśniewskim.

smile

A poglądy można mieć podobne w wielu kwestiach, a w pewnych inne, ot demokracja.

A tak w ogóle: Jacka Wiśniewskiego jakoś na wyborach w Nowych Grocholicach nie
                                                    było, bo to nie jego rejon.
                                                  • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 20:24

---
                                                    *ja nie sadze,zeby pan jacek znal na pamiec rozklad jazdy autobusow lub pociagow
                                                    do bydgoszczy,ale okazuje sie,ze zna go doskonale pan janek...moze stamtad
                                                    pochodzi?...jak myslisz doroto?
                                                  • dorota022 Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 21:52
                                                    <ale okazuje sie,ze zna go doskonale pan janek...moze stamtad pochodzi?>
                                                    zgadzam się z tobą pzb /po przejrzeniu oświadczeń majątkowych z BIP pkt. A /
                                                  • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 22:01

---
                                                    *ach ten nieszczesny BIP,jak potrzeba,to go nie ma,a jak nie potrzeba,to jest...
                                                  • janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 22:35
                                                    Ah!
                                                    BIP!

Wiadomo ile zarabia nowa "Pani kierownik USC" ?
                                                    Albo ile zarabiała i czego się na Urzędach oficjalnie dorobiła?
                                                    ot, ten bip! wszystko wiadomo. Można np porównać ex-Wójta zeznanie "0" oraz
                                                    aktualne radnego smile
                                                  • patrzacy.z.boku Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 23:13
                                                    widze,ze janek jest w przeciwienstwie do np. beaty zorientowany w deskach forum
                                                    i rowniez jak ja czerpie z niego wiedzesmile.czy moze sie janek odniesc w
                                                    komentarzu do wierszyka popelnionego przeze mnie na jego temat?czy uwaza janek
                                                    podobnie jak ziggy,ze tworczosc moja plytka jest i beznadziejna,czy moze od
                                                    czasu do czasu jakias trafna skladnia sie zdarzy?caly czas mam nadzieje na
                                                    wspolprace z wojtem w kwestii pewnego wieczorku...
                                                  • janek_raszyn Re: Wybory sołtysów 10.06.07, 23:48
                                                    Prawdziwa cnota...

Wierszyki fajne są, a i oddają sporo smile

Tworzyć, tworzyć i tworzyć raz jeszcze. Do "Grobli" pisywać (w OSP w Falentach/
                                                    Domie kultury można znaleźć).
                                                    Dla mnie współpraca z wójtem jest prosta: przed wyborami on mówił "2005% normy"
                                                    a jest nawet nie 50%.
                                                    Wieczorki poetyckie czy też jakiekolwiek inne, wydarzenia _kulturalne_ są mile
                                                    widziane, i nie jest prawdą że "nie potrzeba nam Kolejnej Sali Kinowej", po
                                                    prostu na budowę Domu Kultury pieniędzy nie ma.
                                                    Jest za to na gronkowca na basenie. Ech, może ja głupi jestem ale już zwykłe
                                                    mydło zabija bakterie. Oszczędzają na mydle ? A może na instalacji chlorującej wodę?
                                                    Ech, to i na kulturze oszczędności będą.
                                                    SP ZOO powstać musi. Polskie Zoo.
                                                    Ktoś obstawi kto zostanie prezesem, kto prokurentem a kto główną księgową?
                                                  • acilu_jesienna Re: Wybory sołtysów 12.06.07, 08:42
                                                    > Mimo wszystko, nadal
                                                    > uważam, że wielu z was sołtysów (nie mam na myśli tu ciebie) powód finansowy
                                                    > kandydowania stawia na pierwszym miejscu. Jeszcze w poprzedniej kadencji, pewna
                                                    > pani sołtys, powiedziała osobie której ufam w 100%, że nadal będzie kandydować
                                                    > bo, i tu coś w tym stylu: pójdę raz czy dwa razy w miesiącu na sesją, pozbieram
                                                    > trochę podatków a przy okazji pogadam z ludźmi i te 5 stówek miesięcznie
                                                    > wpadnie, zawsze to coś.

Samo sedno !!!
                                                    Jakiś czas temu pisalam i ostrzegałam, ze pewien megaloman, co to siedzi na
                                                    garnuszku u rodzicow startuje a to na radnego albo na wojta by podreperowac
                                                    budzet dietami.
    • brodaty_gazetek Re: Wybory sołtysów 10.07.07, 00:24
      albo by tak chociaż sołtysem zostać ...
    • bendom2 Re: Wybory sołtysów 19.07.07, 16:40
      Czy wiecie moze czy jak rozmionrzom parnlamęt, no ten sejm znaczy sie, to tez
      bendom wybory soltysow?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka