Dodaj do ulubionych

Telkab ping/loss

04.12.05, 23:17
Ludzie przeciez to paranoja, co to ma wogóle być, jestem uzytkownikiem internetu udostępnionego przez sieć telkab od 4 miesięcy i jak narazie mam tylko negatywne opinie.
1. Net sie czesto zawiesza, tzn. pare razy dziennie na okolo 1-2 min i nic nie chodzi oprocz p2p.
2. Pingi i Packet Lossy w grach sieciowych są tragiczne, pingi rzedu 400 i wyzej, packet lossy 5% i wyzej.
We wczesniejszym moim miejscu zamieszkania i tamtejszej kablowce, takie sytuacje z netem jak powyzej praktycznei sie nie zdazaly.
I teraz moje pytanie skierowane do innych uzytkownikow telkab`a czy wy tez macie podobne problemy z netem?
Obserwuj wątek
    • grinti Re: Telkab ping/loss 05.12.05, 10:57
      korzystam z telkabu i powiem prawdę:
      nic nie zrozumiałam z tych technicznch słów które tam wstawiłeś
      ale w okresie 4 miesięcy ktory wymieniłeś rzeczywiście problemy zdarzały się
      znczanie częściej niż to było poprzednio, więc może to jakieś przejściowe
    • kalwa1 Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 20:59
      witam!
      potwierdzam, mam to samo i szlag mnie trafia!!!! ostatno nie wytrzymałam i
      zadzwoniłam do kablówki, przyszedł pan, wszedł na stronę gdzie określa się
      prędkość przesyłu netu i stwierdził że wszystko oki, szkoda że nie zmam się tak
      jak ty na tych dziwnych określeniach :) wtedy bym mu nagadała!!! no cóż chyba
      zrezygnuje bo dostaje białej gorączki, wogóle dziwnie wolno to wszystko działa
      od momentu instalacji netu za zeta, a ostatnio stwierdził że mam wirusa, z czym
      zgodzić sie nie mogę, bo mam kompa pod kontrolą kumpla informatyka, wiec
      świadczy to ich profesjonaliźmie, no cóż dużop by pisać...
      • zwierz.alpuhary Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 21:13
        a nie masz jakiegoś antywira? Ja polecam AVG (darmowy), zawsze można sobie na
        skaner.mks.com.pl przeskanować
        • kalwa1 Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 21:51
          mam bullguard - rewelka :)
          taka głupia to nie jestem :P
          nie jestem mistrzem komputerowy ale pewne rzeczy kumam :P
          • zwierz.alpuhary Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 22:05
            to może jakiś spyware albo trojan?
            • kalwa1 Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 22:44
              ja mam wszysko oki, kablówka nawala i takie ma wykręty :) moim znajomy też tak
              mówili
              • zwierz.alpuhary Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 22:50
                jeśli używasz Mozilli, mogę polecić plugin o nazwie Fasterfox - u mnie akurat
                wszystko chodzi bez zarzutu ale strony i tak się szybciej ładują
                • checksum Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 10:28
                  Fasterfox z domyslnymi ustawieniami jest zły - szczególnie dla serwerów na
                  których stoją strony które oglądasz - no i zacina ci łącze - pobiera wszystkie
                  linki na stronie, na której jesteś.

K.
                  • zwierz.alpuhary Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 10:43
                    a jakie to są domyślne ustawienia? Bo ja mam ustawione na "turbo"
                    co to znaczy że zacina łącze? Ja nie zaobserwowałem żadnych problemów
                    • mr.jedi Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 10:46
                      i co ten turbofox ma w domyśle dawać..?
                      • zwierz.alpuhary Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 11:10
                        przyspiesza ładowanie stron
                        fasterfox.mozdev.org
          • zxyz Re: Telkab ping/loss 08.12.05, 15:34
            bullguard - pewnie w pakiecie z p2p - jeżeli tak to wszystko tłumaczy.
            "Aplikacja zabezpiecza również programy P2P, takie jak Kazaa, ICQ i MSN Messenger".
            Moim zdaniem to kiepski program a raczej spyware.
    • an_s Re: Telkab ping/loss 07.12.05, 23:26
      a oto moja prędkość z ostatnich dni ze strony która mierzy prędkość - powinnam
      mieć 256.

Date/time Throughput

7 grudnia 2005 23:05:55 10,743 Bps 86 kbps
      7 grudnia 2005 23:04:52 14,274 Bps 114 kbps
      7 grudnia 2005 23:02:39 5,457 Bps 44 kbps
      7 grudnia 2005 22:58:03 32,039 Bps 256 kbps
      7 grudnia 2005 18:02:12 30 Bps 0 kbps
      7 grudnia 2005 17:53:57 7,488 Bps 60 kbps
      7 grudnia 2005 17:45:44 5,230 Bps 42 kbps
      7 grudnia 2005 17:37:28 6,182 Bps 49 kbps
      7 grudnia 2005 17:28:59 8,555 Bps 68 kbps
      7 grudnia 2005 17:20:50 11,878 Bps 95 kbps
      7 grudnia 2005 17:10:59 13,058 Bps 104 kbps
      7 grudnia 2005 08:08:46 0 Bps 0 kbps
      7 grudnia 2005 08:08:46 0 Bps 0 kbps
      7 grudnia 2005 08:01:05 11,840 Bps 95 kbps
      7 grudnia 2005 07:56:37 0 Bps 0 kbps
      6 grudnia 2005 10:21:51 17,906 Bps 143 kbps
      6 grudnia 2005 10:11:43 2,414 Bps 19 kbps
      6 grudnia 2005 09:56:22 5,113 Bps 41 kbps
      7 listopada 2005 07:42:03 12,862 Bps 103 kbps
      7 listopada 2005 07:35:21 11,264 Bps 90 kbps
      2 listopada 2005 18:03:37 23,668 Bps 189 kbps
      2 listopada 2005 17:55:19 26,223 Bps 210 kbps
      2 listopada 2005 17:48:46 46,188 Bps 370 kbps
      2 listopada 2005 17:40:38 35,136 Bps 281 kbps
      2 listopada 2005 17:34:02 24,712 Bps 198 kbps

Average: 13,290 Bps 106 kbps
      Middle: 11,264 Bps 90 kbps

a przez ostatnie 2 tygodnie w ciągu dnia wcale nie działało kilka razy.
      załamka, ja czasami pracuję w domu, a przy tych prędkościach to nawet poczty
      nie mogę wysłać.

chyba zrezygnuję z powodu nie dotrzymania warynków umowy ze strony kablówki
    • cinosan Re: Telkab ping/loss 08.12.05, 00:24
      a co powiecie na to: nie działała poczta outlook.Na interwencję zawsze mi
      odpowiadano-a internet jest? -no jest! to my nic nie poradzimy,to coś z
      komputerem! I co się okazuje? że w umowie były inne parametry DNS-ów,inny adres
      IP i ktoś madry na forum podpowiedział mi o istniejącej stronce Tel-Kabu, wg
      której można było pozmieniać i ustawić tak by wreszcie zaczęło "toto" działać!
      Od kwietnia była taka mordęga! A w ciągu dnia też często net "wysiada" i jak
      się zadzwoni to obiecują zawsze,że w ciągu godziny naprawią!Uważam że za te
      pieniążki nie są rewelacyjni ze swoją ofertą!
      • jok3r3 Re: Telkab ping/loss 12.12.05, 15:56
        Olewają ludzi jak tylko mogą, wysłałem do nich maila to nawet nie raczyli odpwiedzieć...
      • mr.jedi Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 10:44
        Na stronie telkabu nigdy nie bedzie ustawien dla zadnego DNS'a, z tego prostego
        wzgledu, ze ktos majacy troszke wiedzy z zakresu sieci, moglby sie podlaczyc "na
        dziko" i oni nawet by tego nie zauwazyli.

Przysłali pana mowisz.. tak, znam to. Raz wezwalem owego "fachowca", i wicej
        tego nei zrobie, bo to szkoda czasu.. umawial sie na 9.30, i ze mu zajmie to
        kilka minut.. ja mam 10.11 (to jeszcze poprzedni rozklad) pociag, a ten przylazł
        sobie szczesliwy o 10, kiedy ja wychodze, i jeszcze oburzony, ze nie czekam na
        niego. To kazalem mu przyjsc po 16.
        przyszedł 15.57, i stał skurczybyk pod drzwiam do punkt 16, po czym rozsiadł sie
        wygodnie, 3 razy mi komputer zawiesił, wysypał mi sie win2000 po tych jego
        "testach", po czym zaczął coś opowiadać, o złej konfiguracji, i to jest wina
        tego, że mam 2 a nie jeden, systemy operacyjne w komputerze (to nawet moj brat,
        bedacy w 1 klasie gimnazjum wiedzial troche wiecej, niz on).. zapytalem go, czy
        on wogole wie, o czym on mowi, stwierdził, ze wie, chociaz juz nie tak pewnie,
        poprosilem go o pokazanie kwalifikacji.. i tu bestseller:
        "a bo wie pan, ja to tylko tak dorywczo robie, ja jestm hydraulikiem.."
        .
        .
        .
        .
        .
        <!>
        w tym momencie zwątpiłem w przyciąganie ziemskie..

a do tego dochodzi cena za ten szajs.. bez komentarza..

rada: jak coś zgłaszasz, to poproś o numer zgłoszenia, i nazwisko tej
        telefonistki, zeby wiadomo było, na kogo sie powołać. A najlepiej zgłaszać
        reklamacje codziennie. Z "neo-zdradą" udało mi sie w ten sposób nie płacić
        abonamentu za net przez 4 miesiące, i dopiero po tym czasie zrobili to, co mieli
        zrobić, czyli migrację łącza..

ot, co.. polska rzeczywistość..
        • derekpl Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 14:03
          E tam czepiasz sie - to jest pan zlota raczka :)

Kurcze kiedys wystarczylo troche z elektryka, chydraulika, budowlanca a dzisiaj to i informatykiem trzeba byc :P
          • mimrood Re: Telkab ping/loss 13.12.05, 15:35
            heh a myslalem, ze tylko ja mam problemy. Co do pogrania w sieci to mozna
            pomarzyc.. Loss, choke, ping z kosmosu i bezradnosc Pana/Pani w telkabie.
            Postanowilem zadzwonic i spytac sie co sie tam u diabla dzieje.
            Zdenerwowany dzownie do naszej kabloweczki, i sie pytam jak to jest ze ping na 2
            hopie - lacza Energis- skacze nam do 400 i co maja z tym zrobic.
            A Pan mi na to, ze jak mam do bramy ok to oni juz nie sa wstanie nic zrobic, a
            poza tym mielismy awarie :) (standard jak za karzdym razem dzwonie do nich lub
            do tej zlotej raczki).
            Ja dalej wierce dziure i pytam sie jak to jest, ze sprzedajecie usluge ktora nie
            dziala. Pan dalej w zaparte, ze jak do bramy jest ok to on nic nie poradzi to
            sie pytam KTO moze cos zaradzic, jaki administrator pozwoli sobie na takie
            dzialanie sieci.. cisza.. po chwili to on postara sie gdzies tam do Pana Boga
            zglosic i moze cos bedzie dobrze. Zadzialalo ping spadl ale w gry sieciowe nie
            da sie dalej pozadnie pograc. Dalej wystepuja sytuacje jak np stoisz na lini
            bramkowej centralnie miedzy slupkami strzelasz... i nie trafiasz...
            flustrujace. czasem to az nerwy czlowiekowi puszczaja. Chcesz sie zrelaksowac a
            tu jeszcze bardziej ci cisnienie podnosza.
            Ciekawe czy mozna by wywrzec jakis nacisk na nich aby to poprawili.
            • cinosan .....moze Wam sie przyda.... 14.12.05, 09:19
              www.telkab.pl
              • kahewa Re: .....moze Wam sie przyda.... 14.12.05, 09:23
                no co to? pogięlo ich? to przeciez nie każdy "wchodzi na ich stronę! nie można
                ludzi było inaczej zawiadomić? a skąd niby mają te wiadomosci o naszych
                wirusach? cytat z tej stronki":W związku z powyższym informujemy, że od
                czwartku (24-11-2005) będziemy zmuszeni odłączać abonentów których komputery
                wykazują obecność wirusa. W przypadku odłączenia modemu od sieci prosimy o
                kontakt z Biurem Obsługi Abonenta"
                • derekpl Re: .....moze Wam sie przyda.... 14.12.05, 10:49
                  Sytuacje - jakie opisujecie - maja znamiona - przeciazenia lacza kablowki ze swiatem - dlatego tez chca blokowac ruch z komputerow zarazonych, prawdopodobnie - blokowac beda te komutery - ktore generuja najwiekszy ruch w sieci, a wiec takze te ktorych uzytkownicy kozystaja z P2P.
                  Generalnie nie znam cennika ale cyba cenowo za usluge - cyba neostrada jest przyblizona - dlaczego wiec nie skozystacie z tej oferty - dla przecietnego zjadacza chleba oferta 512 kbp/s z limitem na 15 GB spokojnie wystarczy.
                  • erleusortok Re: .....moze Wam sie przyda.... 14.12.05, 11:18
                    Koszt Neostrady 512kbps jest podobnego rzędu. Ale póki co chyba nie da się mieć samej Neostrady (bez telefonu i opłaty abonamentowej) - to jeden argument przeciw. A drugi - poziom obsługi potencjalnego klienta TPSA, skutecznie mnie zniechęcili do założenia u nich telefonu, zatem czemu miałbym chcieć od nich jakąś inną usługę?
                    Oczywiście dla osób mających telefon w TPSA Neostrada może być dobrym rozwiązaniem.
                    • cinosan tel-kab 14.12.05, 11:39
                      Ludzie, jeżeli nie wiecie jak działa neostrada - przynajmniej w Pruszkowie to
                      zapraszam na forum "Komputery".Dopiero tam dowiecie sie na ten temat fajnych
                      rzeczy! A swoja droga mając neostrade czym prędzej z niej uciekliśmy
                      i "kablówka" była dla nas wybawieniem ,az do czasu, gdy jej łącza zaczeły
                      się "grzać" od ilości połączeń.Teraz jest bardzo kiepściutko i usługami i z
                      obsługą !
                      • derekpl Re: tel-kab 14.12.05, 11:47
                        Kozystam z neo od kilku lat i jestem zadowolony - jak w kazdej usludze zdazaja sie problemy - ale na tyle zadko ze nie zucaja sie cieniem na calosztalt i w porownaniu z kablowka - pruszkowska - jak dzien do nocy.

Jako alternatywa pozostaje jeszcze opcja radiowa - na terenie pruszkowa jest 2 lub trzech providerow radowek - tam nie potrzebujesz miec telefonu.
                        • erleusortok neo vs tel-kab 14.12.05, 12:34
                          derekpl: rozumiem, że masz osobiste doświadczenia zarówno z neostradą, jak i z telkabem?
                          • derekpl Re: neo vs tel-kab 14.12.05, 12:42
                            Osobiste z neostrada, DSL'em i kilkoma innymi providerami nie tylko komercyjnymi od znajomych z telekabem (ale osobiscie takze uzywalem)
        • cinosan Re: Telkab ping/loss 14.12.05, 18:00
          no to sobie popatrz!www.foto.pruszkow.pl/internet.html
          • jok3r3 Re: Telkab ping/loss 14.12.05, 22:49
            cinosan to takie rzeczy można udostępniać?

Btw. Kto przyjął tą starą babe do Telkabu? Toż to ona nie wie nawet co to jest sieć lan. To jak nam ma pomóc? Tyle młodych ludzi nie może znaleźć teraz pracy... a na takich stanowiskach zatrudniają osoby kompletnie nie znające się na tym co robią, chyba ta Pani po rodzinie trafiła do biura Telkabu, innego wytłumaczena nie widze.

• derekpl Re: Telkab ping/loss 14.12.05, 22:50
              Trzeba wspierac swoich - NIE ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka