Dodaj do ulubionych

Magiczne Działanie Forum

26.08.06, 12:36
I po raz kolejny się potwierdziło, że jaśnie nam panujący Janusz Werczyński
czyta forum :-)

Jakiś czas temu założyłem wątek o „zielonym chodniku” przy ul. Bandurskiego.
Nie minął tydzień jak jechałem tam powtórnie, a część chodnika była już
oczyszczona (o czym pisałem parę dni temu na forum).

A jadę dzisiaj i już cały chodnik przy Bandurskiego jest tak wyczyszczony, że
nawet źdźbła trawy nie ma na chodniku, ani przy krawędzi krawężnika.

A chłopaki z Referatu Technicznego tak się rozpędzili, że wyczyścili
dokładnie z narostów trawy także chodnik przy Okólnej, a nawet zdemontowali
część płytek na chodniku przy Bandurskiego które były najbardziej zniszczone,
i pewnie będą kłaść nowe.

Jak widać presja społeczna i publiczne nagłośnienie sprawy działają.
Obserwuj wątek
    • emtezet Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 15:13
      Skoro twierdzisz że Forum ma magiczne działanie i czyta je Sam Panujący to ja
      publicznie powiem ze czery lata temu utwardzono niektóre ulice w sposób
      karygodny a obecnie nie mozna się doprosic o ich wyrównanie. Utwardzono to
      wielkie słowo. Wyrzucili na drogę mielony beton, który tak pyli że latem trudno
      wytrzymać. Zajeżdżam kolejne samochody ale to nie jest powód żeby równac drogi
      tak twierdzi Pani Królak z wydziału dróg). O ile Pierwszy Markowianin czyta
      Forum to niech spododuje przynajmiej ich wyrównanie, bo na więcej liczyć nie
      można.
      • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 16:45
        A nie pomyślałeś, że najlepszym sposobem budowy dobrej drogi jest utwardzenie
        jej kruszywem, a potem pozostawienie jej na kilka lat aby się wszystko dobrze
        ubiło, i dopiero potem wylanie asfaltu?
        Taki sposób budowy drogi jest o wiele tańszy, niż budowanie drogi bezpośrednio
        na nieprzygotowanym gruncie, gdyż o wiele są niższe koszty przygotowania
        podbudowy drogi, a tym samym znacznie potem spada koszt samej inwestycji.

A to że wysypano gruz nie jest niczym dziwnym, gdyż można go bardzo często
        dostać za darmo, i koszty utwardzenia takiej drogi to tyle, co wynajęcie maszyn.
        Tak robią wszędzie... nawet w Warszawie, i nie ma w tym żadnej sensacji.

• emtezet Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 19:25
          Czlowieku. Czy ty wiesz o czym piszesz. Czy jechałeś kiedyś taką ulicą. Pył
          jest taki ze nic nie widać. Temu w samochodzie nic nie szkodzi. Przyjdź do nas
          na taras latem. Ja mam alergię na kurz. Łykam takie ilści zyrtecu że nie muszę
          jeśc. A moje wnuczki kichają jak po tabace. Lekarz mówi żeby podać Burmistrza
          do sądu a ty pleciesz że to tania dobra podbudowa. A już myslałem ze ty jesteś
          normalny gośc, jakich ostatnio ciężko znależc na tym forum. Po tym tekście
          zaczynam wątpić. Biednego nie jest stać na rzeczy tanie. Lepiej jakby wogóle
          nie robił. Było tylko błoto. Teraz jest nierówno, błoto i kurz.
          • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 20:23
            emtezet napisał:

> Czlowieku. Czy ty wiesz o czym piszesz. Czy jechałeś kiedyś taką ulicą. Pył
            > jest taki ze nic nie widać. Temu w samochodzie nic nie szkodzi. Przyjdź do
            > nas na taras latem.

A czego oczekujesz?
            Pokaż mi samorząd, który jest stać, aby w błotnistą drogę w roli wstępnego
            utwardzenia wsadzać kruszywo pierwszego gatunku... żebyś nie nie napracował to
            sam odpowiem, że takiego nie znajdziesz. Sam znam gminę która do takich celów
            stosuje odpady budowlane, i bynajmniej nie jest to tylko gruz, ale i śmieci.

> Ja mam alergię na kurz. Łykam takie ilści zyrtecu że nie muszę
            > jeśc. A moje wnuczki kichają jak po tabace. Lekarz mówi żeby podać Burmistrza
            > do sądu a ty pleciesz że to tania dobra podbudowa.

Może zabrzmi to brutalnie, ale to akurat jest Twój problem – samorząd może
            wykorzystać każdy materiał do utwardzenia pod warunkiem że nie jest on prawnie
            uznany za szkodliwy dla zdrowia (np. nie wolno używać płyt azbestowych w każdej
            postaci). I nikt nie ma obowiązki chodzić i pytać się czy przypadkiem jakiś z
            mieszkańców nie jest na coś uczulony.
            Jeżeli uważasz że obecna nawierzchnia jest zła możesz na swój koszt (w
            porozumieniu z UM) wyłożyć ulicę najdroższym kruszywem jakie jest na rynku –
            mamy demokrację, i każdy może swoim majątkiem rozporządzać wg. sumienia.

> Lepiej jakby wogóle
            > nie robił. Było tylko błoto. Teraz jest nierówno, błoto i kurz.

Założę się że wtedy byś pierwszy biegał i krzyczał że nic się na twojej ulicy
            nie robi. I efekt jest zawsze ten sam – czy coś się robi czy nie, i tak są
            zawsze niezadowoleni.

• emtezet Re: Magiczne Działanie Forum 27.08.06, 19:10
              No i widzisz mądralo. Sam się obnażyłeś. Ja mam sobie zrobić ulicę. Idź
              człowieku do ortopedy i lecz się na nogi, bo na głowę za późno. A co tak
              bronisz tej władzy. Słyszałem że Pan Werczyński sam pisze na forum pod róznymi
              loginami. Coś mi tu śmierdzi. Z takimi dyskutował nie będę.
              • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 27.08.06, 19:54
                emtezet napisał:

> Słyszałem że Pan Werczyński sam pisze na forum pod róznymi
                > loginami. Coś mi tu śmierdzi. Z takimi dyskutował nie będę.

Powiem szczerze, że nie wiem czy mam się śmiać czy płakać.
                Już mnie na tym forum posądzano że jestem policjantem który pracuje na lokalnym
                komisariacie, innym razem że jestem tajemniczym „wysokim urzędnikiem” i wieloma
                innymi osobami.

Ale że jestem burmistrzem dowiaduje się pierwszy raz.

No kto przebije kolegę i zgadnie kim jeszcze jestem? :-)

• edyta824 Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 11:08
                  Przepraszam, że się wtrącam ale co nie wejdę w jakiś wątek na forum i zobaczę
                  logan.marki to zawsze osoba pod tym nickiem chce być mądrzejsza od wszystkich
                  innych. Przypominam Panu, że dyskusja polega na wymianie poglądów a nie
                  obrażaniu innych mógłby się Pan ograniczyć do nie zabieraniu głosu jeżeli chce
                  Pan kogoś obrazić. Co do drogi to pewnie sam ma Pan asfalt pod domem lub gdzie
                  tam Pan mieszka, trzeba rozumieć problemy innych a nie traktować wszystkich z
                  góry. Ton Pana wypowiedzi wskazuje, że nie jest Pan osobą towarzyską, więc
                  proszę w imieniu innych użytkowników, niech Pan nie obraża innych użytkowników
                  bo raz, że to nie jest dobrze widziane w kulturalnym środowisku, drugie niech
                  Pan przyjmie do wiadomości, że jak ludzi wielu na świecie, każdy ma prawo do
                  swoich racji i opinii, więc proszę nam oszczędzić swoich wywodów i nie
                  komentować w tak obraźliwym tonie a tak poza tym to Panu przeszkadza trawa na
                  chodniku chociaż jak Pan sam napisał jeździ Pan samochodem to komuś może
                  przeszkadzać smród kurzu w jego własnym mieszkaniu ewentualnie domu.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o wyrozumiałość dla ludzi mniej światłych od
                  Pana, który wie wszystko.
                  • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 11:50
                    Po pierwsze nikogo nie obrażam, chyba że za obrażanie kogoś można nazwać
                    stwierdzenie że Miasto nie ma obowiązku chodzić i pytać się mieszkańców danej
                    ulicy, czy tym co będzie utwardzać ulicę wszystkim się podoba, i że jak komuś
                    się nie podoba to jest jego problem.

A po drugie zgadzam się że każdy ma prawo do wygłaszania własnych opinii.
                    Dyskusja właśnie polega na wymianie opinii, ale jeżeli ktoś mi pisze (w tym
                    wątku) że on ma uczulenie na kurz, i że miasto mu musi wymienić nawierzchnię
                    przed domem bo jemu się to nie podoba to jaki to jest argument? – równie dobrze
                    ktoś może napisać że mu się kolor kostki na chodniku nie podoba, i miasto musi
                    położyć nowy chodnik.

Każda jednostka samorządowa tak inwestuje, na ile jest ją stać, i na ile taki
                    wydatek jest uzasadniony ekonomicznie.
                    To jaki jest sens robienia drogi asfaltowej jak widmo że trzeba będzie kłaść
                    wodociągi, kanalizację, a i tak połowa ulicy jest jeszcze nie zabudowana i
                    wiadomo że ludzie będą w przyszłości kuli asfalt i chodniki aby się podłączyć.
                    A wtedy ci sami ludzie którzy teraz domagają się asfalt pobiegną z pretensjami
                    do UM, że im całą ulicę i chodniki zniszczyli, iż że oni chcą aby wszystko
                    zbudować od początku, i że miasto marnuje pieniądze publiczne na drogę która
                    została kiedyś zrobiono i zaraz ją rozkopano.

A tak już na marginesie trzeba stwierdzić, iż jeżeli ktoś kupuje działkę za
                    grosze na jakimś zadupny miejscu gdzie rosły metrowe zarośla i oczekuje że mu
                    gmina na dzień dobry zbuduje asfaltową drogę, wodociąg i kanalizację, a potem ma
                    pretensje że tego nie ma to chyba jest coś nie tak.

• edyta824 Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 12:10
                      Ton Pana odpowiedzi wskazuje na to, że lepiej z Panem nie wchodzić w "dyskusję"
                      bo to pojęcie jes Panu obce. Swoją drogą idę o zakład, że miejsce gdzie Pan
                      mieszka kiedyś też było totalnym zadupiem i teraz stało się City Center. Tak na
                      marginesie Pana wywody są śmieszne, rozumiem, że pisząc poprzedniego posta miał
                      Pan plan zagospodarowania przestrzennego przed sobą. Pana wypowiedzi na każdy
                      temat na tym forum ograniczają się do gnojenia każdego kto ma inne zdanie. Coś
                      Pan chce komuś udowodnić???? Radzę udać się do terapeuty. Nie tędy droga.

Pozdrawiam serdecznie z zadupia przy Wspólnej!!!!! U nas jest betonowa więc
                      gorszej kategorii niż w Centrum Blondynu. Śmiech na sali!!!!
                      • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 12:33
                        edyta824 napisała:

> Tak na marginesie Pana wywody są śmieszne (...)

Śmieszne wywody?
                        Parę miesięcy temu na posiedzenie Komisji Budżetowo- Gospodarczej przyszła
                        grupa mieszkańców pewnej ulicy w Strudze. Przyszli z pretensjami że ich ulica
                        ostatnio stała się błotnista i ciężko się po niej jeździ.

Jak się okazało jakiś czas temu ci sami mieszkańcy przyszli do UM z pretensjami
                        że nie mają utwardzonej ulicy. No więc została ona na wniosek mieszkańców
                        wstępnie utwardzona.
                        Ale niedługo potem kopano wodociąg, i w efekcie tych prac i późniejszych prac z
                        przyłączami droga ponownie stałą się błotnista i w tej sprawie przyszli właśnie
                        mieszkańcy.

Jaki z tego wniosek?: tę samą drogę tylko dlatego że mieszkańcy wywierali
                        naciski trzeba utwardzić 2 razy, a załażę się że jak położą im kanalizację to
                        ponownie przybiegną z krzykiem aby im utwardzić 3-ci raz.

I tak miasto zamiast utwardzić 3 ulice za te same pieniądze będzie utwardzać
                        jedną, ale za to aż 3 razy – a i tak mieszkańcy nigdy nie są zadowoleni.
                        • logan.marki CD... 28.08.06, 12:53
                          I jeszcze coś w roli suplementu do mojej wcześniejszej wypowiedzi:
                          Twoja postawa (i nie tylko twoja) pokazuje to, co zauważył ostatnio Pan
                          Orłowski w swojej wypowiedzi na temat lobbowania za obwodnicą – Otóż większość
                          mieszkańców Marek tylko patrzy na pewne sprawy z punktu widzenia własnych
                          interesów, i tego co ich osobiście dotyczy.

Nikt nie próbuje spojrzeć na problem budowy dróg w Markach bardziej
                          horyzontalnie i perspektywicznie, ale liczy się tylko co jest teraz i to w tych
                          konkretnych miejscach które interesują daną osobę.
                          A to że miasto uginając się pod presją mieszkańców wydaje pieniądze bez
                          większego sensu ekonomicznego kogo to obchodzi – i tak mieszkańcy będą mogli
                          zwalić winę na władze miasta.
                          • edyta824 Re: CD... 28.08.06, 13:18
                            Natomiast Twoja postawa wskazuje na , że tak to nazwę ZNIECZULICĘ na ludzkie
                            problemy nie liczy się tylko budżet czy założenia trzeba czasami wyjść do
                            ludzi. Spostrzeżenia innych w różnych tematach jak zauważyłam były też pod
                            adresem Pana, jak widać to walenie głową w mur. Mam propozycję zakończmy
                            dyskusję na etapie wymiany zdań bez obrażania innych. A jak Pan tak strasznie
                            lobbuje za UM to radzę zatrudnić się na etacie urzędnika wykazuje już Pan
                            typową postawę dla tej części pracowników.

Pozdrawiam,
                            Edyta
                            • logan.marki Re: CD... 28.08.06, 13:35
                              edyta824 napisała:

> Mam propozycję zakończmy
                              > dyskusję na etapie wymiany zdań bez obrażania innych.

I znowu – Ja proszę o podanie konkretnych przykładów z życia Marek na
                              potwierdzenie Twojej teorii, a w odpowiedzi słyszę że kogoś obrażam.
                              Czy sytuacja gdy ktoś prosi drugą osobę o przykłady jest jej obrażaniem?

Skoro już nie wiesz jak wyjść z twarzą z całej tej sytuacji to przyznaj że nie
                              potrafisz podać konkretnych przykładów, a Twoja postawa jest jedynie
                              subiektywną opinią determinowaną przez osobisty interes jako mieszkańca
                              konkretnej ulicy. I sprawa będzie jasna.
                              • edyta824 Re: CD... 28.08.06, 13:45
                                Jesteś żałosny hahahahahahaha Wyjść z twarzą z utarczki z Tobą ??hahahahha Ja
                                mam propozycję przeprowadź się do Warszawy wszystkim ulży skoro taki światowy
                                jesteś i piszesz innym, że kupują mieszkania i dzialki na zadupiach to kup
                                sobie dom w Sztolycy i krzyżyk na drogę .Co do wydawania pieniędzy na zbędne
                                inwestycje to powiem tak nie Tobie sądzić co jest zbędne dla kogo skoro
                                jeździsz samochodem i trawa Ci na chodniku przeszkadza a nie potrafisz dostrzec
                                fatalnej kondycji dróg w Markach znam Twoją postawę w sprawie obwodnicy i
                                powiem szczerze gdyby Władze z UM się postarały i wykazały inicjatywę dawno
                                byłaby odwodnica. Przykład???? Spójrz na takie miasta jak np. Siedlce- tranzyt
                                na Terespol, Sochaczew- tranzyt na Poznań, Mińsk Mazowiecki- tak jak w
                                przypadku Siedlec. To przykład, że jak się chce to można ale nie lepiej wydawać
                                swoje osądy oparte na tylko sobie znanych kryteriach. Powtarzam to co jest
                                zbędne w Twojej opinii nie musi takie być w opinii innych. Nie byłam na
                                spotkaniu w sprawie obwodnicy i nie mogłam uczestniczyć w inicjatywach na
                                rzecze jej powstania bo jeszcze nie mieszkałam w Markach ale jeżeli w jej
                                obronie bądź nie występują tacy ludzie to chyba długo to jeszcze potrwa.
                                Polecam formy samokształcenia.

Pozdrawiam
                                • logan.marki Re: CD... 28.08.06, 13:53
                                  edyta824 napisała:

> (...) skoro jeździsz samochodem i trawa Ci na chodniku przeszkadza a nie
                                  > potrafisz dostrzec fatalnej kondycji dróg w Markach (..)

Akurat tu trafiłaś jak kulą w płot. Każdy na tym forum wie, że ja jestem
                                  głównie pieszym, a od przystanku pasażerem wdzięcznych pojazdów pod banderą
                                  Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie.

Ale dlaczego zmieniasz temat – jeszcze raz proszę podaj przykłady na Twoją
                                  teorię, skoro twierdzisz że moja jest nie prawdziwa.

Ps. A pierwsze zdanie twojego postu którego nie cytowałem pozostawię bez
                                  komentarza – ludzie przeczytają i sami osądzą.

• logan.marki Gdzie Twoje argumenty? 04.09.06, 17:01
                                    I gdzie te argumenty? Cały czas czekam aż dasz argumenty i przykłady na
                                    potwierdzenie Twojej teorii, a pewnie je masz skoro twierdzisz że nie mam racji.

Czekam z niecierpliwością...

• logan.marki Czekam dalej... 05.09.06, 23:32
                                      Żeby nikt nie powiedział że unikam dyskusji, więc podbijam wątek po raz kolejny
                                      (i ostatni).

Podaj 3 argumenty jakie mają decydować o tym, że lepiej jest coś zrobić, żeby to
                                      potem doszczętnie zniszczyć układając wodociąg albo kanalizację, tylko dlatego
                                      że chcą tego mieszkańcy?

Tylko przyjmijmy jedną zasadę – to że chcą tego mieszkańcy uznajemy że nie jest
                                      argumentem. Czekam na merytoryczne argumenty.

• logan.marki I się nie doczekałem... 09.09.06, 09:58
                                        Czekałem na jakieś sensowne argumenty, i nie odczekałem się nawet jednego
                                        bezsensownego, nie licząc tego że Twoim argumentem było to że tego chcą mieszkańcy.

Tak więc Twoją wypowiedz klasyfikuję jako kolejną z całej serii jakie już w
                                        przeszłości pojawiały się na forum, a ich autorom chodziło tylko aby się wyżalić
                                        – z sensem lub bez.

Ps. A teraz napisz że Cię obrażam...
                      • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 13:14
                        edyta824 napisała:

> Pana wypowiedzi na każdy
                        > temat na tym forum ograniczają się do gnojenia każdego kto ma inne zdanie.

A to jest cecha osób które poza stwierdzeniem „Bo Ja chcę...” nie mają na
                        poparcie swoich słów żadnych argumentów ani faktów.
                        To forum też jest dotknięte obecnością takich właśnie osób, które jak tylko
                        ktoś nie zgadza się z ich narzekaniami, to mówią że ktoś je obraża. Ale czego
                        więcej wymagać od takich ludzi?

Ja przedstawiłem konkretne fakty i przykłady z życia naszego miasta na poparcie
                        mojej tezy. Skoro uważasz że są błędne, to podaj inne przykłady im przeczące.
                        • edyta824 Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 13:23
                          Forum jest miejscem gdzie głos mogą zabrać wszyscy mieszkańcy społeczności
                          Mareckiej a Pan jest osobą, która jak mniemam ma za aspirację uchodzić jako
                          jego GWIAZDA. Oświecę Pana, proszę brać do siebie uwagi innych i nie robić z
                          siebie Gwiazdy bo wydaje mi się, że na tym forum jest całkiem sporo osób z
                          którymi można wymienić się opinią w sposób kulturalny i miły bez obrażania
                          wszystkich a Pan jest raczej mniej sympatycznie postrzegany. Zresztą oszczędzę
                          sobie pisania bo to raczej do Pana i tak nie trafi. Radzę poczytać posty to
                          dobra lektura.
                          • emtezet Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 18:45
                            Droga Pani Edyto. Już Panią "kocham". Proszę nie wdawać się z tym osobnikiem w
                            żadną dyskusję bo on ma problemy z samym sobą. Ma pani rację że lubi ludzi
                            dołować, bo jest po drugiej stronie kabli, przez co czuje się bezpieczny.
                            Inaczej pewnie długo nie mógłby nic napisać. I proszę mu nie schlebiać że jest
                            mądry, bo z samozachwytu nie wyjdzie z łazienki. A wracając do meritum to mam
                            wrażenie że co jakiś czas pojawiają się na tym forum odważne i wrażliwe na losy
                            naszego miasta kobiety, ale przez takich jak ten wszechmądry później gdzieś
                            znikają. Pani Edyto. Proszę nie wycofywać się z forum. Wymyślę sposób aby
                            wszystkich którym leży na sercu los tego miasta zjednoczyć i raz na zawsze
                            rozprawić się z kliką Burmistrza. Na początek proponuje spotkanie. Jak i gdzie
                            trzeba ustalić.

pozdrawiam serdecznie
                            • logan.marki Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 20:05
                              Żeby się nie rozpisywać ujmę sprawę krótko.
                              Nie będzie mi na forum wykładnią moralności osoba, która już 4 lata temu robiła
                              propagandę przedwyborczą na forum stosując tę samo retorykę o
                              tajemniczej „klice burmistrza”, a która to nie zebrała (jak się dowiedzieliśmy
                              ostatnio) nawet 100 głosów w wyborach.

A teraz jesteśmy na forum świadkami tej samej śpiewki, i ofiarami tej
                              propagandy stają się głównie osoby nowe w Markach (jak choćby osoba z któą
                              rozmawiałem w tym wątku), które nie wiedzą jak wygląda sytuacja, i łatwo
                              podłapują takie populistyczne slogany.

Bajki to niech Pan lepiej dzieciom opowiada, a nie poluje na naiwnych w swojej
                              niewiedzy ludzi.
    • nowymarecki Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 17:33
      To może i z kradzieżami kabli telefonicznych coś da się zrobić ?
      PANIE BURMISTRZU POMOCY !!!!!!
      • w.karpinski Re: Magiczne Działanie Forum 26.08.06, 17:40
        nowymarecki napisał:
        > To może i z kradzieżami kabli telefonicznych coś da się zrobić ?
        > PANIE BURMISTRZU POMOCY !!!!!!

Stan na dzień 18 lipca
        www.marki.pl/serwis/index.php?action=szukaj&szukane=kabl

W.Karpiński
    • monikabu1 Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 14:26
      Witam,
      Jeżeli forum ma naprawde magiczne działanie i P. burmistrz śledzi je ma bieżąco
      to jestem ciekawa jak zostanie rozwiązana sprawa wygranego przetargu na nową
      nawierzchnię i wkonywanych prac na terenie ul.Szpitalnej ( której dot.
      przetarg).
      bip.marki.pl/pl/bip/przetargi/2006/34
      Prace są w trakcie. Firma wylewająca nawierzchnię jest mniej więcej w połowie
      odcinka drogi( tak było 27-08-2006) . Jednak widok jaki zobaczyłam idąc
      ul.Szpitalną na spacer "zwalił mnie z nóg" tzn na odcinku który został już
      wylany są ogromne dziury. Przedmiotowa nawierzchna mineralno – bitumicza ma w
      niektórych miejscach może z pół cm.grubości(max) , jest wylana bezpośrednio na
      piach ( przez co nie trzyma się i odpada wielkimi płatami). Nawierzchnia ta nie
      wytrzyma próby pierwszych jesiennych deszczy, a co dopiero mówić o zimowych
      mrozach. W końcu to jeszcze kilka m-cy , a droga ta nie wytrzymała w stanie
      nienagannym nawet do ukończenia prac.
      Druga myśl jaka się pojawia to koszty "wykonanych robót"-czy ktoś z Gminy
      przyjdzie przed opłaceniem FVAT i sprawdzi czy warto zapłacić firmie
      wykonującej taką "lipę". Skoro się płaci niemałe pieniądze to może warto
      czasami sprawdzić za co??
      Jestem załamana tym co zobaczyłam.

Pozdrawiam.
      • slaw Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 21:32
        Co fakt to fakt, ul. Szpitalna wygląda jak klepisko pomalowane cienko asfaltem.
        Płaty asfaltu odrywają się od powierzchni jak tylko wiatr mocniej zawieje.
      • grezak Re: Magiczne Działanie Forum 28.08.06, 21:50
        jedynym kryterium wyboru oferty była cena, pewnie dlatego wykonawca oszczędza
        jak może. Zauważyłem, że w każdym przetargu istotnym czynnikiem wyboru oferty
        jest zawsze cena, co do gwarancji to nie zauważyłem aby z nie korzystano,
        przykład, ułożenie wodociągu na Jutrzenki, wykonawca "połatał" asfalt na ulicy,
        który po roku użytkowania zapadł się i tworzy "koryto" na całej ulicy.
        pozdrawiam
        • grezak Re: Magiczne Działanie Forum 25.09.06, 21:42
          grezak napisał:

> jedynym kryterium wyboru oferty była cena, pewnie dlatego wykonawca oszczędza
          > jak może. Zauważyłem, że w każdym przetargu istotnym czynnikiem wyboru oferty
          > jest zawsze cena, co do gwarancji to nie zauważyłem aby z nie korzystano,
          > przykład, ułożenie wodociągu na Jutrzenki, wykonawca "połatał" asfalt na
          ulicy,
          >
          > który po roku użytkowania zapadł się i tworzy "koryto" na całej ulicy.
          "Koryto" zostało połatane, byle jak, ale idąc chodnikiem jest mniejsza szansa
          na ochlapanie w deszczowy dzień przez przejeżdzający samochód, zacząłem wierzyć
          w magię forum.
      • k.bychowski Re: Magiczne Działanie Forum 05.09.06, 11:08
        > Skoro się płaci niemałe pieniądze to może warto
        > czasami sprawdzić za co??

A może warto poczekać do końca prac zanim się zacznie lament?
        Chyba że piszemy o różnych miejscach, bo ta Szpitalna którą ja oglądam dość
        często jest całkiem przyzwoicie wykonana.

> Jestem załamana tym co zobaczyłam.

Ale czym konkretnie?
      • k.bychowski *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* -*-*-*-*-*-*-*-* 11.09.06, 16:36
        Pytam się raz jeszcze:
        w którym miejscu na ul. Szpitalnej są dziury?
    • ziuta59 Re: Magiczne Działanie Forum 06.09.06, 13:02
      Fajnieeeeee.....

Pan Burmistrz czyta forum i jedyne co udało się zrobić to odchwaszczenie czy
      opielenie chodnika.....

Raz jeszcze fajnieeeeeeeee...
      Na wiele go stać!!!

A gdzie budowa kanalizacji a następnie utwardzanie PORZĄDNE okolicznych dróg!!!

U mojej babci na głębokiej wiosce wodociąg, kanalizacja to już od kilku ładnych
      lat funkcjonuje i to za czasów gdy nie było DOTACJI Z UNII!!!!!!

A TELEFON NIGDY NIE MILKNIE ZAWSZE JEST SYGNAŁ!!!!!!!!

Czy w U.M aby napewno pracująkompetentni ludzie????

Jak widzę jak inne miasta wyrywają pieniązki dla siebie, by lepiej i
      funkcjonalniej się mieszkańcom mieszkało a pomyślę co samorząd robi dla nas to
      mi RĘCĘ WIĘDNĄ !!!!

Wszystko wstrzymuje kanalizacja!!!

Ludzie budowa kanalizacji to podstwa, to nie jest organizacja wyprawy w
      kosmos!!!!

Naprawdę Panie BURMISTRZU przecież to nie Pan będzie rowy kopał A PIENIĄDZE NA
      INWESTYCJĘ LEŻĄ NA ZIEMI !!!!

Ja chcę funkcjonować tak jak inni już od kilkunastu lat żyją w cywilizowanym,
      mieście!!!

Z prądem, wodą i telefonem!!!!!

Pozdrawiam
      • pix3 " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 15:16
        Droga Ziuto !
        Po przeczytaniu twojego postu serce mi urosło i zapałałem do ciebie wielkim
        uczuciem !
        Jest mi bardzo miło, gdy i inni zaczynają wyrażać mój punkt widzenia i szukają
        rozwiązań kłopotów U ICH ŻRÓDŁA.
        Zostałem oficjalnie nazwany na tym forum " użytecznym idiotą " za moje
        niepochlebne opinie o pracy naszego samorządu i za , momentami, ostrą krytykę
        niektórych jego poczynań.
        Wcale się tym nie martwię - jednym z najbardziej znanych z literatury idiotów
        ( na co też i były stosowne papiery ) był sam Wojak Szwejk.
        Ci którzy przeczytali jego przygody dobrze wiedzą, jak to w rzeczywistości
        było z jego rozumem.
        W każdym bądz razie pozwoliłem sobie mianować cię dziś Urzędowym vice-Idiotą ( -
        tką ).
        Mam nadzieję, że przyjmiesz ten tytuł z radością i pozostaniesz wierna swoim "
        idiotycznym " poglądom : )
        Pozdrawiam.
        • krystyna.siennicka Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 16:56
          pix3 napisał:
          > Zostałem oficjalnie nazwany na tym forum " użytecznym idiotą " za moje
          > niepochlebne opinie o pracy naszego samorządu i za , momentami, ostrą krytykę
          > niektórych jego poczynań.

Nie za to nazywam "pixiarzy" użytecznymi idiotami.
          Nazywam ich użytecznymi idiotami za to,
          że swoimi postami sprowadzają forum do poziomu rynsztoka
          i skutecznie blokują normalną i rzeczową dyskusję.

Naiwność, głupota czy działanie na zlecenie?

Krystyna Siennicka
          • logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 17:13
            krystyna.siennicka napisała:

> (...) skutecznie blokują normalną i rzeczową dyskusję.

Tak się składa że akurat Ja się wywodzę z tamtych czasów, i wtedy zaczynałem na
            tym forum.
            Ówczesne dyskusje sprowadzały się do tego, że pewna grupa osób przy każdej
            okazji wymieniała się uprzejmościami, a konkluzja większości wątków kończyła się
            na tym, że wszyscy atakują biednych radnych i burmistrza, a oni przecież tacy
            zatroskani o mieszkańców.

Tamte czasy już się skończyły, i całe szczęście. Bo trzeba było skończyć z
            ideologizowaniem każdej sfery życia w Markach, i robieniem jakiś wywodów
            oderwanych od rzeczywistości.

Ja stoję na stanowisku że forum służy do:
            1.dostrzeżenia problemu
            2.zapoznania z nim reszty mieszkańców
            3.znalezienia przyczyn oraz winnych takiej sytuacji
            4.dyskusja jak rozwiązać problem

A to że są osoby które mają nieco bardziej dosadnego wyrażania emocji i własnych
            przeżyć (mają do tego oczywiście prawo) to jest jeden z elementów każdego forum.

I tyle ode mnie w tym temacie.
          • pix3 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 17:14
            Nie chciało mi się już pisać, ale zmieniłem zdanie.
            Jeśli szanowna pani Krystyna uważa, że swoimi wypowiedziami sprowadzam to
            forum do rynsztoka to ja juz zupełnie nie rozumiem co tu powinienem pisać, aby
            owa pani miała zdanie inne niż ma.
            Naiwność ( może, bo ciągle mam nadzieję że coś się ruszy w tym naszym mieście
            i wreszcie będzie się można zacząć z nim identyfikować ).
            Głupota - bez komentarza ( sami oceńcie ).
            Działanie na zlecenie - no, tu to już wymiękłem ( ale przecież zaczęła sie IV
            RP - podstawą stosunków międzyludzkich jest serdeczna nieufność ). Albo mi się
            pixi albo ktoś zaczyna łapać paranoję i nie mam tu siebie na myśli.
            Więc droga Pani Krystyno , proponuje unikać stresów, nie denerwować się i
            najlepiej skontaktować się z lekarzem pewnej specjalności...
            • tomt3 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 19:12
              Szanowny Pixie.
              Naucz się w końcu porządnie pisać na forum kiedy polemizujesz z Panią Radną.Twoje posty powinny być conajmniej w tym tonie:
              "Szanowna Pani Radno!Jestem pod ogromnym wrażeniem ogromu sił i bezwymiernego wkładu pracy jaką Pani i inni Szanowni Radni włożyli w rozwój i funkcjonowanie naszego pięknego miasta.Pięknieje i staje się coraz bardziej komfortowe i przyjazne dla mieszkańców dosłownie w oczach.Tylko wieczni malkontenci(a gdzie ich nie ma)czepiają się jakichś drobnych szczegółów,które inteligentni ludzie pomijają.Przecież to że brak jest obwodnicy powoduje że miasto tętni całą dobę życiem-dosłownie.Chcą kanalizacji?A przecież każdy to wie że najbardziej ekologiczna jest zwykła,drewniana wygódka z serduszkiem na drzwiach,podobno już w ameryce do tego wracają.To samo dotyczy wody.Nie ma to jak z własnoręcznie wykopanej studni.Czepiają się że drogi są dziurawe?Przecież gołym okiem widać że jednak jest więcej asfaltu niż dziur.Do innych bzdurnych wypowiedzi nie będę nawiązywał,i bardzo Panią Radną jak i innych Szanownych Radnych proszę o to byście nie zważali na tych tak zwanych "użytecznych idiotów" i,tak jak do tej pory,bez względu na opinie innych robili swoje.Przecież jak się nie podoba to ci inni mogą się wyprowadzić,nikt ich tu nie trzyma,a władza i tak za wszelką cenę zostanie na posterunku."
              Tak więc dałem Ci Pixie próbkę,jak się powinno kulturalnie dyskutowac z przedstawicielami naszego samorządu.Zresztą zapewne oczekują tego.
              • pix3 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 19:51
                Zawstydziłeś mnie drogi tom3.
                Zupełnie nie wiem co powiedzieć.
                Zrobiłem tyle złego krytykując radnych, niewiedząc ( jestem w końcu tylko "
                użytecznym idiotą " ) ile zdrowia i wysiłku ( zapewne ) każdy z nich włożył w
                to, aby nasze miasto było takie piękne, nowoczesne i funkcjonalne jak obecnie.
                Uparcie tego nie zauważając, starałem się uczynić rynsztok z tego forum i
                uniemożliwiałem innym wypowiedzenie - powiem więcej, torpedowałem każdą
                rzeczową dyskusje swoimi komentarzami, które napewno odstraszyły już wiele osób
                i nadszarpnęły dobrą opinię naszego samorządu.
                Wezmę sobie do serca twoje, jakże gorzkie, słowa pod moim adresem i postaram
                się skorzystać z twoich rad odnośnie zwracania sie do radnych ( których
                niesłusznie przecież uważałem za leni i nieudaczników ).
                Myślę też, ze powinienem jakoś odpokutować swoje grzechy względem władzy
                lokalnej i postanowiłem, ze wymyślę sobie pokutę.
                Tylko na razie jeszcze nie wiem jaką.
                Pozdrawiam wszystkich radnym miasta Marki.

• xar-rax Re: " Idiotyczna Użyteczność " 06.09.06, 20:08
                  > Zupełnie nie wiem co powiedzieć.

Ja również. Nazywacie tę Panią radną. Wkradła się nieścisłość jest to BYŁA
                  Radna. Radna z poprzedniej kadencji.
                  Gdy była radną nie zrobiła NIC a teraz się uaktywnia na forum gdyż tworzy swoją
                  jak zwykle słuszną grupę do wyborów. W poprzedniej kadencji potrafiła tylko
                  podnosić rękę jak kazał Jaśnie Panujący. I teraz również razem z nim idzie do
                  wyborów.
                  Nie daj Boże aby jej i jej przywódcy plany się udały. Czekają nas znowu 4 lata
                  marazmu a miasto na taki stan rzeczy nie zasługuje.
                  Pozdrawiam xar;-)
                  • emtezet Re: " Idiotyczna Użyteczność " 08.09.06, 13:37
                    Nareszcie wszyscy są zgodni. Chwała naszemu panującemu.Chwała prawie świętej za
                    życia Przewodniczącej. Chwała moherom loganowi i Panu Redel. To nic że aż boli
                    od ich nie powiem czego. To nic że nie robią nic. To nic że J.W. Werczyński
                    obstawił kilka list wyborczych. Chwała!!! Po stokroć chwała!!! Takim chwała i
                    cześć!!! Prekursorzy tej tonacji na Forum. Wam także ale już od serca.
                    • logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 08.09.06, 18:41
                      emtezet napisał:

> Chwała moherom loganowi i Panu Redel.

Chyba za bardzo sobie chłopcze pozwalasz.
                      Teraz nie mam czasu się bawić z tobą w przepychanki słowne, ale jak tylko znajdę
                      czas to sobie przestudiuję regulamin i pomyślę pod który paragraf ciebie podciągnąć.
                      Niby już mógłbym zgłosić sprawę do Administracji Portalu ale jeszcze poczekam.

A za to co wypisujesz na forum na temat Burmistrza, powinien on zrobić to samo
                      co zrobił 4 lata temu z Panem Krajewskim. Jak zasiądziesz na ławie oskarżonych
                      to ciekawe jak wtedy będziesz śpiewał...
                      • pix3 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 08.09.06, 19:09
                        Eee..
                        Nie sądzisz drogi loganie, że trochę przesadzasz ?
                        Trochę pachnie mi to histerią przedwyborczą , gdy często zdarzało mi się
                        widywać sytuację, gdzie wobec mało przychylnych ocen po skończonej kadencji,
                        przyjmowano zasadę że najlepszą obroną jest atak.
                        Ale w tym przypadku, to jak kulą w płot ( sam musisz przyznać ).
                        ŻYJEMY W WOLNYM KRAJU , a osoby pełniące funkcje publiczne muszą się liczyć z
                        potencjalnie złą oceną swoich poczynań , oczywiścię przeprowadzoną w sposób
                        dopuszczalny przez reguły Państwa Prawa .
                        Forum lokalne jest miejscem, gdzie każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy i jeśli
                        robi to w sposób kulturalny ( lub dodatkowo, jak w tym przypadku, wręcz
                        FANTAZYJNY i NIETUZINKOWY ) to nie można mu mieć tego za złe.
                        Moim zdaniem emtezet nie przekroczył żadnych norm i nie powinieneś się tak
                        unosić bez potrzeby .
                        No, chyba że jesteś kimś z bezpośredniego otoczenia Burmistrza m. Marki, ale w
                        takiej sytuacji to już zupełnie inna historia.
                        Pozdrawiam.
                      • jerzykrajewski7 Nie strasz 09.09.06, 11:49
                        Drogi Panie Logan Marki!

Proszę nie straszyć emtezet, że za tą łagodna krytykę burmistrza trafi na ławę
                        oskarżonych.

Moje publikacje 4 lata temu, za które trafiłem na ławę oskarżonyn na prywatny
                        wniosek Janusza Werczyńskiego, to był atak z grubej rury na granicy prawa. Nie
                        znam innych takich przypadków w Polsce. Dla przypomnienia: użyłem
                        słów "łobuz", "nieuczciwy kłamca" (tak jakby kłamca mógłby być uczciwy - to
                        jeden z moich błędów)

Najgorsze było opublikowanie doniesienia do prokuratury z informacjami od osób,
                        które później wycofały się z zarzutów stawianych Januszowi Werczyńskiemu.

Żadne z zarzutów nie potwierdziły się. W świetle tego Janusz Werczyński jest
                        jednak porządnym człowiekiem.

Mimo popełnionych przez mnie błedów, w bardziej cywilizowanym kraju pewnie
                        wygrałbym sprawę w sądzie o zniesławienie, którą wytoczył mi Janusz Warczyński,
                        bo działałem w interesie społecznym, ale u nas za bardzo liczą się układy
                        (mówią o nich nawet premier i prezydent), więc odpuściłem sobie walkę.

Przez ostatnie dwa lata nie słyszałem złego słowa o Januszu Werczyńskim.
                        Miasto rozwija się, stało się modne, ceny nieruchomości rosną, w południowej
                        części miasta 1 mkw. działki kosztuje już 100 dolarów (trzy razy wiecej niż dwa
                        lata tamu i dziesięć razy więcej niż 10 lat temu). Postępuje budowa wodociągu,
                        powstają nowe ulice i chodniki. Budowa tych ostatnich ruszyła dynamiczniej w
                        ostatnich miesiącach przed wyborami, ale to typowy wyborczy chwyt marketingowy.

Na przetargu na 5 działek 7 września 2006 r. miasto wzbogaciło się o milion
                        złotych. Ktoś w urzedzie musiał dobrze pomyśleć przy przygotowywaniu ich do
                        sprzedaży (miasto zamieniło z prywatnym właścicielm wąską działkę, dzięki czemu
                        mogło zaoferowac 5 a nie mniej działek).

Miasto rozwija się, a zadłużenie wzrosło niewiele.

O nieprawidłowościach usłyszymy pewnie w kampanii wyborczej. Po to wybory m.in.
                        są, by opozycja mogła głośno powiedzieć o tym, co się jej nie podoba.

Ja mam nadzieję, że Janusz Werczynski tym razem nie bedzie prowadził kampanii
                        wyborczej w kościele, że po przygodach ze mną, jest ostrożniejszy i będzie
                        zachowywał się bardziej przyzwoicie.

Choć rozumiem, że i jego też czasami ponoszą emocje i zachowuje się mniej
                        racjonalnie.

Bo ogólnie to wykształcony, bystry i bardzo zdolny polityk. Ma największą
                        szansę zostać burmistrzem Marek na kolejną kadencję. Warto jednak do Rady
                        Miasta wybrać jego przeciwników, by kontrolowali pracę Urzędu Miasta.

Pozdrawiam

Jerzy Krajewski

• rafal.redel Re: Nie strasz 09.09.06, 22:01
                          Fakt, straszenie sądem to w tym kontekście zdecydowana przesada.
                          Choć jednoznacznie oceniam działania osób takich jak "emtezet" czy "pix3"
                          (którzy krytykę utożsamiają z licytowaniem się na obraźliwe sformułowania typu
                          "banda debili", "starsza od węgla" itp.) to jestem zdecydowanie przeciwny, by
                          był to pretekst do ograniczania wolności słowa.
                          Ale najciekawsze jest to, że - jak zdaje się wynikać z postów "emtezeta" czy
                          "pixa" - są oni przekonani, że licytowanie się na obraźliwe określenia na forum
                          to rodzaj społecznej pracy na rzecz poprawy bytu mieszkańców Marek. Zaś ci,
                          którzy zamiast tego typu określeń woleliby więcej weryfikowalnych faktów,
                          sensownej krytyki, punktowania działań & zaniechań - słowem wszystkiego co
                          mogłoby pomóc przy dokonaniu sensownego wyboru na następne 4 lata - to
                          niechybnie agenci burmistrza.
                          A zresztą, chyba szkoda klawiatury, bo ja nie przekonam ich, oni nie przekonają
                          mnie. Stary Pustelnik i Przyjaciele mogą mieć rację - nie zawsze podejmowanie
                          dyskusji jest sensowne.
                          • xyz777 Re: Nie strasz 09.09.06, 22:27
                            rafal.redel napisał:

> Stary Pustelnik i Przyjaciele mogą mieć rację - nie zawsze podejmowanie
                            > dyskusji jest sensowne.

Nie jestem przekonana, czy taka strategia nie jest trochę niefortunna?
                            Wszak stara, mądra maksyma głosi "Nieobecni nie mają racji".
                            • rafal.redel Re: Nie strasz 09.09.06, 23:00
                              xyz777 napisała:
                              > Nie jestem przekonana, czy taka strategia nie jest trochę niefortunna?
                              > Wszak stara, mądra maksyma głosi "Nieobecni nie mają racji".

Maksyma może i stara, ale nie jestem przekonany, czy rzeczywiście mądra. Jeśli
                              istnieje jakaś racja, to nie sądzę, by zależała od listy obecności.
                              Dobranoc.
                              • xyz777 Re: Nie strasz 10.09.06, 00:01
                                rafal.redel napisał:

> Maksyma może i stara, ale nie jestem przekonany, czy rzeczywiście mądra.

Maksyma ta funkcjonuje w świecie polityki od wielu, wielu lat.
                                Przyjmowana jest jako aksjomat przez czołowych polityków świata!
                                Ostatnio użył jej Toni Blair w wywiadzie na temat jego ewentualnej rezygnacji ze
                                stanowiska premiera WB. Zastosował ją też dla podkreślenia konieczności udziału
                                wojsk brytyjskich w wojnie w Iraku.
                                Maksyma ta jest powszechnie używana w uzasadnieniach konieczności udziału w
                                wyborach.
                                Oczywiste jest jednak także i to, że ma Pan prawo kwestionować jej zasadność, a
                                nawet nadać jej etykietkę głupiej!

> Jeśli istnieje jakaś racja, to nie sądzę, by zależała od listy obecności.

Jesli istnieje jakaś racja, to dobrze by ją było przedstawić, wyartykułować.
                                Trzeba zaistnieć, nie milczeć.
                                Ponieważ:
                                "Nieobecni jednak nie mają racji".

• rafal.redel Re: Nie strasz 10.09.06, 09:13
                                  xyz777 napisała:
                                  > Jesli istnieje jakaś racja, to dobrze by ją było przedstawić, wyartykułować.
                                  > Trzeba zaistnieć, nie milczeć.
                                  Ależ ja swój pogląd na sposób dyskutowania na forum o sprawach lokalnych (o ile
                                  nadal o tym rozmawiamy) przedstawiłem. Tak więc w tym sensie - nawet jeśli nie
                                  do końca trafia do mnie cytowana maksyma - byłem "obecny", choć nieskuteczny.

• xyz777 Komedia pmyłek... 10.09.06, 19:58
                                    rafal.redel napisał:

> Ależ ja swój pogląd na sposób dyskutowania na forum o sprawach lokalnych (o ile
                                    > nadal o tym rozmawiamy) przedstawiłem. Tak więc w tym sensie - nawet jeśli nie
                                    > do końca trafia do mnie cytowana maksyma - byłem "obecny", choć nieskuteczny.

Istotą zagadnienia są problemy nurtujace społeczność Marek. I to one są treścią
                                    wypowiedzi szeregu dyskutantów. Pana udział w dyskusji sprowadza się do
                                    komplementowania jednych, a udzielaniu reprymendy drugim. Czy nie odnosi Pan
                                    wrażenia, że nie wnosi do dyskusji niczego twórczego merytorycznie?
                                    Czy problemy Marek są Panu obce, nie podziela Pan poglądów innych mieszkańców
                                    Marek utyskujących na wiele mankamentów działalności obecnych władz?
                                    I takie właśnie racje miałam na myśli, bolączki dnia codziennego i koncepcje ich
                                    rozwiązania. I do takich właśnie pojęć odnosi się cytowana przeze mnie maksyma!
                                    Trzeba ją zrozumieć by zaakceptować, inaczej nie trafia do przekonania...
                                    • xyz777 Re: Komedia pomyłek... 10.09.06, 20:20
                                      A tak na marginesie...
                                      Czy doczekamy się od Pana stosownej reakcji na incydent ewidentnego obrażenia
                                      grupy dyskutantów poprzez nadanie im miana "idiotów"?
                                      Czy ma Pan cywilną odwagę, by wymusić okazywanie szacunku przez wszystkich
                                      uczestników forum, niezależnie od ich pozycji społecznej?
                                      • rafal.redel Re: Komedia pomyłek... 10.09.06, 22:11
                                        Rzeczywiście całkowita komedia pomyłek. Fragmentów o "pozycji społecznej"
                                        forumowiczów oraz o "wymuszaniu okazywania szacunku" (niby jak mam to zrobić?
                                        zresztą czy na kimkolwiek cokolwiek wymusiłem?) to zupełnie nie zrozumiałem.
                                        Odwagi cywilnej też zresztą nie mam. I właśnie dlatego głoszę swoje poglądy pod
                                        własnym nazwiskiem, bo bałbym się ukryć za nickiem.
                                        Kończę, bo im dłużej rozmawiamy, tym mniej się rozumiemy. Dobranoc raz jeszcze.

• xyz777 Re: Komedia pomyłek... 10.09.06, 22:33
                                          Przyznaję, oczekiwałam uczciwej odpowiedzi, pozbawionej uników i frazesów, ale
                                          skoro nie stać Pana na to, to trudno, odważny Rafale Redel...
                                          Dobranoc.

• logan.marki Re: Nie strasz 10.09.06, 21:38
                            rafal.redel napisał:

> A zresztą, chyba szkoda klawiatury, bo ja nie przekonam ich, oni nie przekonają
                            > mnie. Stary Pustelnik i Przyjaciele mogą mieć rację - nie zawsze podejmowanie
                            > dyskusji jest sensowne.

Jeszcze wczoraj byłem gotów się nie zgodzić z Twoją teorią, ale teraz jestem
                            coraz bardziej mam ochotę przyznać Tobie rację. Po prostu trzeba przetrzymać na
                            forum wysyp wyborczych wątków, i osób które się specjalnie na tę okazję
                            uaktywnili i zawitali na forum.
                        • tomt3 Re: Nie strasz 10.09.06, 21:09
                          jerzykrajewski7 napisał:
                          > Przez ostatnie dwa lata nie słyszałem złego słowa o Januszu Werczyńskim...
                          Na tym forum dość często pojawjają się słowa krytyki;
                          >Miasto rozwija się..
                          Co takiego się rozwineło?Chybatylko transport kołowy;
                          >stało się modne, ceny nieruchomości rosną, w południowej
                          > części miasta 1 mkw. działki kosztuje już
                          > lata tamu i dziesięć razy więcej niż 10 lat temu)...
                          No to już z pewnością tylko i wyłącznie zasługa ekipy panującej;
                          >Postępuje budowa wodociągu..
                          Chcą mieć kasę to budują,a i tak odbiorcy płacą za wszystko.W wielu innych
                          gminach miasto dotuje 100% sieci wod-kan.A skąd tamtejszy samorząd ma na to
                          pieniądze?Trzeba tę naszą władzę na nauki wysłać;
                          > powstają nowe ulice i chodniki...
                          Oczywiście.Szybciej buduje się w Polsce jedynie autostrady;
                      • emtezet Re: " Idiotyczna Użyteczność " 10.09.06, 16:24
                        A co ja według Ciebie szanowny sługusie wypisuję co moze mnie zaprowadzic na
                        ławe. Wiesz starcze. Ja już przeżyłem całą komunę. W niej poligony Kazachstanu
                        i Afganistanu. Cele podziemii pałacu Mostowskich dla przeciwników jedynie
                        słusznego ustroju na ziemi i teksty takich zacniaków jak ty mnie nie ruszają. A
                        niby za co mnie pozwiesz razem z JW. panującym. Chwała wam chwała. Juz Ci
                        kiedyś napisałem lecz się na nogi, bo na głowe za późno. I życzę ci zdrowia.
                        Niby już mógłbyś zgłosić ale Ci się nie chce. Zgłoś zgłoś!!! Tak jak wszyscy
                        przed Tobą. Za parę lat będziesz mówił że ty tylko wykonywałeś polecenia. A jak
                        chcesz posłuchac jak śpiewam to poproś. Mam jeszcze nagrania z okresu
                        jakprowadziłem zepół mzyczny to Ci podeślę. Nawet nie wiesz jak bardzo sie
                        obnażyłes tym swoim postem. dwa razy O. Obnażony Ośmieszony. HA!HA!HA!
                        • logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 10.09.06, 16:44
                          emtezet napisał:

> A co ja według Ciebie szanowny sługusie wypisuję co moze mnie zaprowadzic na
                          > ławe.

Nie wiesz biedaku co napisałeś? Więc przypomnę.
                          Po pierwsze piszesz do „klice burmistrza” jak rządzi miastem. W toku
                          postępowania sądowego można łatwo wykazać, iż to określenie jest równoważne z
                          porównaniem do nieformalnej grupy towarzysko/finansowo/przestępczej, co z kolei
                          popularnie nosi nazwę „grupy przestępczej”, która czepie korzyści z rządzenia
                          Markami. Ponadto pisząc „klika burmistrza” wskazujesz kto twoim zdaniem jest
                          szefem tej grupy przestępczej.

Reasumując: Publicznie sugerujesz mieszkańcom że Markami rządzi grupa
                          przestępcza której szefem jest obecny burmistrz Janusz Werczyński - czy to nie
                          powód to procesu cywilnego o zniesławienie?

Sprawa druga: Sugerowałeś publicznie, iż wybory zostały sfałszowane przez
                          obecnie rządzących miastem. Czy publicznie sugerowanie iż obecnie rządzący
                          Burmistrz i Rada Miasta fałszuje demokratyczne wybory nie jest dostatecznym
                          powodem aby szukali oni aby szukać prawdy przed sądem?

O innych drobnych rzeczach jakie pisałeś na forum nie wspomnę.
                          • emtezet Re: " Idiotyczna Użyteczność " 10.09.06, 21:22
                            Pisze co mi sie podoba. Zrozum to wreszcie. A to jest tylko twoja
                            interpretacja. Czyżbys był tak wszechwiedzacy ze już wiesz jak zrobi sad. Masz
                            strasznie dużą wiedzę prawną. Cos mi tu cuchnie. A jesli jestes tak dokładny to
                            przeczytaj starcze moja wypowiedź. Nie powiedziałem ze wybory sfałszowano.
                            napisałem że nie wieżę w ich uczciwość. MAM TAKIE PRAWO. TY NIE POWINIENES ISC
                            DO ORTOPEDY TYLKO DO WETERYNARZA. POTRZEBNA CI KONSKA DAWKA. I nie strasz mnie
                            więcej razy sądem bo sam jutro pójde do prokuratury żeby ustalili twoje dane bo
                            ciagle na tym forum kogoś straszysz. A tak wogóle panie Redel zrób pan cos z
                            tym osobnikiem bo blokuje prawo wolnosci słowa zastraszając porządnych ludzi.
                            DRODZY FORUMOWICZE !!! LICZE NA WAS!!! NIE BÓJCIE SIE!!!
                            • edyta824 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 08:29
                              Witam,

Jestem "Młodym" użytkownikiem forum, wolę nie wchodzić z butami w takie
                              dyskusje bo nie znam faktów ale w jednym ma Pan moje całkowite poparcie
                              użytkownik "logan.marki" ogranicza się do gnojenia użytkowników o opinii
                              odmiennej od jego własnej. Też uważam, że powinno się z Tym zrobić porządek.
                              Swoją drogą nie zajmuje niczyjej strony, bo jak powiedziałam nie znam faktów,
                              ale za to wychowano mnie porządnie i potrafię wyczuć chamstwo które zionie z
                              wypowiedzi w/w użytkownika na kilometr. Zwracałam już Mu na to uwagę ale
                              oczywiście zostałam zgnojona jak wszyscy inni, którzy "ośmielili" się mu coś
                              zarzucić.

Mimo wszystko serdeczenie wszystkich pozdrawiam,
                              "Świeża" mieszkanka Marek
                              • logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 10:04
                                edyta824 napisała:

> Zwracałam już Mu na to uwagę ale
                                > oczywiście zostałam zgnojona jak wszyscy inni, którzy "ośmielili" się mu coś
                                > zarzucić.

Pokaż Mi jeden post w którym piszałem do Ciebie słowa powszechnie uznanyne za
                                obelżywe.

Bo jak na razie całą nasza dyskusja toczyła się w ten sposób że zarzucasz mi
                                mijanie się z prawdą, a kiedy jak prosiłem o podanie jakichś argumentów, to w
                                odpowiedzi słyszałem że Ciebie obrażam.

Chyba że Twoim zdaniem dyskusja na forum ma polegać że każdy będzie na forum
                                kolejno wylewa swoje żale i kompleksy jaki to zły świat jak to władza paskudna i
                                ogólnie wszystko do kitu, a Ja jeden wspaniały i nieskazitelny pośród tego
                                gnoju. Jak chcesz forum gdzie są tylko tacy ludzie to mogę kilka polecić.

Ps. Napisz proszę te 3 argumenty o które prosiłem. A... i oczywiście teraz
                                pewnie Ciebie obraziłem.
                                • edyta824 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 11:32
                                  Bo jak na razie całą nasza dyskusja toczyła się w ten sposób że zarzucasz mi
                                  > mijanie się z prawdą, a kiedy jak prosiłem o podanie jakichś argumentów, to w
                                  > odpowiedzi słyszałem że Ciebie obrażam.

Radzę przestudiować swoje posty a może spadną Ci klapki z oczu.

Chyba że Twoim zdaniem dyskusja na forum ma polegać że każdy będzie na forum
                                  > kolejno wylewa swoje żale i kompleksy jaki to zły świat jak to władza
                                  paskudna

Założe się, że Tym kto leczy swoje kompleksy jesteś Ty bo ja nie mam żadnych:)

Co do Twojego postu, w odpowiedzi na przychylną mi opinię ostatnim razem,
                                  pozostawiłam to bez komentarza ale teraz coś napiszę, takie osoby jak Ty
                                  powodują, że ludzie nawet nie chcą odwiedzać tego forum jak ja np.

>Ps. Napisz proszę te 3 argumenty

Nic nie napiszę bo jak już napisałam sam nie znasz definicji słowa dyskusja a z
                                  osobami o ograniczonym toku myślenia nie mam zamiaru rozmawiać. Tak jak
                                  poprzednim razem polecam formy samokształcenia!!! A tak na marginesie moje 3
                                  Argumenty ze strony nowego mieszkańca???
                                  Po pierwsze primo!!!! -fatalna nawierzchnie dróg, stawianie blokowisk na każym
                                  wolnym skrawku zielonej przestrzeni - wygląda mi to na jak to napisano
                                  ostatnio o Warszawie - chaotyczne planowanie przestrzeni.

Po drugie primo!!! - brak obwodnicy tak jak już pisałam inne miasta chciały i
                                  mają prosisz o przykłady????- sprawdź w google.pl - Siedlce, Sochaczew, Mińsk
                                  Mazowiecki!!! i jeszcze kilka innych

Po trzecie primo!!!! - brak jakiegokolwiek miejsca gdzie można by spędzić wolny
                                  czas w tym "mieście" chyba, że mowa o Real`u i Wesołym miesteczku wątpliwej
                                  jakości na polu obok głównej ulicy lub korcie tenisowym ( nie każdy w niego gra
                                  szczególnie z dziećmi)!!!

Po czwarte!!!!!- nawet ja jestem w stanie zauważyć ( mieszkam 2 tygodnie)
                                  wandalizm wszechobecny w Markach - tutaj kłania mi się Twój post o nowym
                                  komisariacje o dużej powierzchni w połowie wykorzystanej ze względu na brak
                                  wakatów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A nadmienię, że są to obserwacje z 2
                                  tygodni!!!

Nie wciągniesz mnie w swoje pseudo samouwielbieńcze debaty bo wydaje mi się, że
                                  reprezentuję całkiem inne poglądy. Wydaje mi się, że masz na celu chwalenie pod
                                  niebiosa obecnie rządzących. Powiem tak, kupiłam dom w Markach ale tylko tu
                                  mieszkam bo spędzanie wolnego czasu to raczej rzecz nie możliwa w Markach.
                                  Chyba , że mnie oświecisz i napiszesz o hurtowniach alkoholu rajstop czy
                                  manekinów!!! A może coś o nagminnym wycinaniu okablowania TP albo o zielonych
                                  furtkach na wozach albo trawie wyrastającej do kolan z chodników, a może
                                  jeszcze o robotach drogowych, gdzie asfalt rozpada się jeszcze przed końcem
                                  robót albo o wszechobecnych fotoradarach, doskonałej komunikacji miejskiej,
                                  warsztatach samochodowych po wizytach w których giną samochody, wszechobecnych
                                  żłobkach, dzięki którym ludność w Markach może planować powiększenie rodziny!!!

To wszystko świadczy o tym jak tutaj się dobrze żyje WSZYSTKIM!!!!!!

Pozdrawiam wiecznie narzekających z kompleksami, użytecznych idiotów i tych ,
                                  którzy ośmielają się mieć inne zdanie o otaczającej rzeczywistości niż Obenie
                                  Nam Panujący i Logan.Marki!!!!!

• logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 12:01
                                    A widzisz jednak mamy zbieżne poglądy na pewne tematy:

Co do obwodnicy to zależy ona nie od UM Marki, ale od instytucji postawionych w
                                    swoich kompetencjach dużo wyżej. I na nich bynajmniej jakieś tam protesty z
                                    Marek nie wiele ruszają, gdyż oni obracają dziesiątkami miliardów złotych
                                    rocznie na budowę dróg, i inwestycje prowadzone są wg. planu inwestycyjnego.

Miejsca spędzania wolnego czasu – tu się zgadzam że ich brakuje. Ale jak już się
                                    je będzie organizować to trzeba zadbać aby służyły one rekreacji, a nie miejscu
                                    schadzek okolicznej młodzieży. Jak się tego nie dopilnuje to wyrasta kolejna
                                    melina, i to w dodatku postawiona za pieniądze publiczne.

Wandalizm i Policja... i ginące kable oraz furtki – tu jedno wynika z drugiego.
                                    Jest za mało policjantów, więc młodociani mieszkańcy Marek mogą bezkarnie puścić
                                    wodze swojej fantazji. I tu się zgadzam że wina leży po stronie samorządu że
                                    kompletnie olała sprawy związane z bezpieczeństwem publicznym (nawet jednej
                                    uchwały umożliwiającej rozpoczęcie budowy komisariatu od pół roku podjąć nie
                                    potrafią).

Zielone chodniki – tu też się zgadzam że to jest obowiązek kierownika Referatu
                                    Dróg pilnować takich rzeczy, gdyż nawet on ma służbowy samochód do tych celów
                                    zakupiony. To jest ewidentne niewypełnianie obowiązków.

Komunikacja miejska – tu można by wiele pisać, jest po prostu dno.

Żłobki – tu się na początku radził bym się zastanowić jakie jest zainteresowanie
                                    społeczne. Bo raczej na 10 dzieci otwierać się nie opłaca. Kiedyś czytałem o
                                    pewnym żłóbku w Warszawie, gdzie jest zapisanych 40 dzieci. Opłaty rodziców
                                    pokrywają niecałe 20% kosztów funkcjonowania, a dzielnica dopłaca prawie 1 mln.
                                    złotych rocznie do jego funkcjonowania.
                                    Czy Marki stać na taki wydatek?

A na koniec chciałbym się coś dopytać – gdzie widziałaś drogi w Markach które
                                    już się rozpadały w fazie budowy. Bardzo chciałbym je zobaczyć.
                                    • edyta824 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 12:10
                                      Co do dróg wystarczy poczytać posty z kilku dni wstecz, po przeczytaniu których
                                      nie tylko szczęka mi opadła ale też wszystko inne.

• logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 12:24
                                        edyta824 napisała:

> Co do dróg wystarczy poczytać posty z kilku dni wstecz, po przeczytaniu których
                                        > nie tylko szczęka mi opadła ale też wszystko inne.

Jak sobie przypominam wtedy była mowa o nowej nawierzchni na ulicy Szpitalnej.
                                        Jak się później okazało to co widzieli mieszkańcy, i ich zdaniem odpadało już na
                                        etapie prac była to tylko cienka nawierzchnia kładziona na gruntową drogę –
                                        potem na to położono jeszcze podbudowę, i warstwę ścieralną. Obecnie wbrew
                                        obawom jest to normalna droga.

• pix3 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 16:19
                                    Brawo edyta824 !!!!!!!!!1
                                    Jest mi niezmiernie miło, że ktoś zupełnie obcy i mi i temu miastu natychmiast
                                    zauważył to, co doprowadzało i doprowadza mnie nadal do szału. Dałem temu
                                    wyraz w moich licznych poprzednich postach ( jeśli miałabyś chwilę czasu to
                                    zachęcam do ich lektury. Będzie mi bardzo przyjemnie jesli i inni poprą mój
                                    punkt widzenia ).
                                    Zgadzam się z tobą w 100 procentach min, w kwestiach : braku miejsc kulturalnej
                                    rozrywki, bezpieczeństwa, stanie dróg i braku obwodnicy.
                                    Uważam i zawsze uważałem , że całą winę za taki stan rzeczy ( który istnieje
                                    odkąd tylko sięgnę pamięcią ) ponosi SAMORZĄD m. Marki.
                                    Swoją nieudolnością i brakiem zaangażowania ( wnioskuję to po obecnym stanie
                                    rzeczy ) doprowadził do tego, że Marki nadal przypominają peerelowskie
                                    miasteczko, w którym gdzieniegdzie nie ma NAWET KANALIZACJI, którego okoliczne
                                    lasy coraz bardziej przypominają wysypisko śmieci - Winni temu są przede
                                    wszystkim właściciele okolicznych domów jednorodzinnych, którzy właśnie
                                    okoliczne lasy traktują jako miejsce, gdzie można bez żadnych konsekwencji
                                    pozbyć się np. starych mebli, odpadów poremontowych lub zwykłch codziennych. Co
                                    więcej , jest na to ogólne społeczne przyzwolenie poparte brakiem stanowczej
                                    lub w ogóle jakiejkolwiek reakcji ze strony samorządu ( robić tego nie muszą
                                    mieszkańcy osiedli, bo każde z nich ma swoje punkty zbiórki odpadów, z których
                                    coraz cząściej próbują nielegalnie, często pod osłoną nocy kożystać mieszkańcy
                                    terenów z okolic osiedli ),
                                    gdzie jedyną rozrywką są wyjazdy do Warszawy a prawdziwą wizytówką Marek są
                                    obecnie : menele ( z roku na rok jest ich coraz więcej ) i złodzieje ( mam
                                    nadzieję , że fakt iż sprawa komisariatu stoi w miejscu nie jest efektem
                                    działań okolicznego, złodziejskiego lobby ).
                                    Za swoje poglądy i bardzo nieprzychylną ocenę członków naszego samorządu ( tj.
                                    Burmistrza i Radnych ) zostałem niedawno na tym forum nazwany " użytecznym
                                    idiotą " przez jednego z nich.
                                    Od samego początku nie bardzo się tym faktem przejęłem i to się chyba nie
                                    zmieni, zwłaszcza że z radością zauważyłem że coraz więcej osób ma poglądy
                                    podobne do moich.
                                    Nie pozostaje mi więc nic innego, jak jeszcze raz serdecznie pogratulować Tobie
                                    odwagi wyrażania swoich poglądów i życzyć wytwałości w Twojej działalnośći na
                                    rzecz Marek.
                                    W takim razie NIECH ŻYJĄ UŻYTECZNI IDIOCI !!!
                                    Pozdrawiam .
                                    • emtezet Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 23:30
                                      Nareszcie. jest nas coraz wiecej. Teraz pora na konkretne działania. pix i
                                      edyta. Co myslicie o spotkaniu i zwarciu szeregów. Ten sługus logan to
                                      przeczyta i doniesie wiec trzeba opracowac sposób spotkania bez udziału jego
                                      kolesiów. Może macie jakies propozycje. Ja mam dla inteligentnch numer tlefonu
                                      878 524 905.
                                      • logan.marki Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 23:40
                                        emtezet napisał:

> Ten sługus logan to
                                        > przeczyta i doniesie wiec trzeba opracowac sposób spotkania bez udziału jego
                                        > kolesiów. Może macie jakies propozycje.

Tak donoszę... masz już nawet założoną teczkę operacyjną jako TW (Tajny
                                        Współpracownik) o pseudonimie „Ponury Bolek”. Zobaczysz... namierzę was, wezwę
                                        doborowe jednostki wojska do zadań specjalnych, a jak już was otoczę i odetnę
                                        wszelkie drogi ucieczki to się policzymy.
                                        Więc pamiętaj – agenci mojego wywiadu mogą się czaić za każdym krzakiem,
                                        drzewem, a nawet jakiś może leżeć i śledzić Ciebie schowany w wózku dziecięcym
                                        jaki będzie pchała kobieta (też agentka) udająca matkę z małym dzieckiem.

Jesteś cały czas obserwowany... miej się na baczności.
                                        • emtezet Re: " Idiotyczna Użyteczność " 11.09.06, 23:54
                                          Osmieszasz sie po raz drugi.
                                        • edyta824 Re: " Idiotyczna Użyteczność " 12.09.06, 07:42
                                          HAHAHAHAHAHAHAHA

Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać!!!!:) Gratuluję poczucia humoru i
                                          wyobraźni ;). Ja też jestem na radarze???;)

Tak na marginesie apropos obwodnicy może i jest to decyzja innych organów ale
                                          uważam, że gdyby naciskać, stosować jakąś akcję informacyjną w szerszych
                                          mediach ( jest taka możliwość) Władze Obecnie Nam rządzące mogłyby wywalczyć
                                          jakieś konkretne decyzje a tak obudzimy się z ręką w nocniku. Wczoraj o mały
                                          włos a zostałabym staranowana przez TIR`a który przypomniał sobie, że musi
                                          skręcić w lewo w okolicy 11-Listopada, więc jak dobrze pójdzie może nie dożyję
                                          konkretów. Może to właśnie o to chodzi, żeby w końcu stało się coś złego ( nie
                                          mówię o pojedynczych przypadkach, bo z tym spotykamy się codziennie) ale jak
                                          stanie się coś na szerszą skalę np. mały karambol albo śmierć (np. wypadek z
                                          powodu wymuszania pierwszeństwa- codzienność). Swoją drogą zastanawia mnie
                                          jedna rzecz, dlaczego nie ma ani jednego Fotoradaru w Markach?? Ani jednego ??
                                          Myślisz, że Wszechmocni nie mogliby wpłynąć na postawienie kilku?? Jestem
                                          pewna, że mogliby, tylko
                                          cała rzecz w tym , że chcieć to znaczy móc. Problem w tym, że nie bardzo się
                                          komukolwiek chce coś zrobić w tym kierunku. Taka smutna prawda, nie piszę tego
                                          z ironią czy jakimikolwiek dziwnymi pobudkami szkoda mi siebie i ludzi
                                          mieszkających w Markach tak naprawdę po części zostawionych samym sobie. Taka
                                          smutna prawda, ja z pozycji obywatela nie widzę chęci uregulowania spraw
                                          nękających zwykłych szarych mieszkańców Marek przez Obecnie nam Panujących.
                                          Trochę mnie to martwi, ale jak to powiedział mój mąż "nigdy nie jest tak źle,
                                          żeby nie mogło być gorzej" Pani Burmistrzu Uchowaj. Może ktoś nas w końcu
                                          wysłucha. Wcale nie uważam, że wszyscy są źli i jak to źle jest w ogóle tylko
                                          dostrzegam skalę zjawiska, wystarczy poczytać posty na tym forum by dojść do
                                          wniosku, że nie jestem osamotniona w swoich osądach.

Pozdrawiam Wszystkich i Tych zawiedzionych i Tych, którzy mają nadzieję na
                                          lepsze jutro.
                                          Edyta
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka