babciadarii 18.06.07, 19:21 Czy w Pruszkowie płaci sie jakiś podatek od psów? Jeśli tak to gdzie i gdzie mogłabym znaleźć info na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sqh Re: Podatek od psów 18.06.07, 20:19 Tak. Wynosi on 1 zł rocznie od psa: Uchwała Nr XXXVII/414/05 Rady Miejskiej w Pruszkowie z dnia 24 listopada 2005r. w sprawie podatku od posiadania psów Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 8, art. 40 ust.1, art.41 ust. 1 i art. 42 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminny (Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.), art. 14 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych (Dz. U. z 2002r. Nr 9, poz. 84 z późn. zm.) oraz art. 4 i 13 ustawy z dnia 20 lipca 2000r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych ( Dz. U. Nr 62, poz. 718 z późn. zm.) Rada Miejska w Pruszkowie uchwala, co następuje: § 1. Określa się roczną stawkę podatku od posiadania psów na terenie Miasta Pruszkowa w kwocie 1,00 zł od jednego psa. § 2. 1. Podatek jest płatny z góry bez wezwania do 31 marca każdego roku lub w ciągu dwóch tygodni od dnia wejścia w posiadanie psa. 2. Obowiązek podatkowy wygasa z upływem roku, w którym ustały okoliczności uzasadniające ten obowiązek. § 3. 1. Rada zarządza pobór podatku od posiadania psów w drodze inkasa i określa jako inkasenta Urząd Miejski w Pruszkowie. 2. Wysokość wynagrodzenia dla inkasenta określa się w wysokości 0%. 3. Podatek wpłacany będzie w kasie Urzędu Miejskiego w Pruszkowie w godzinach urzędowania. § 4. Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Pruszkowa. § 5. Uchwała podlega ogłoszeniu w Dzienniku Urzędowym Województwa Mazowieckiego. § 6. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia z mocą obowiązującą od dnia 1 stycznia 2006 roku. Przewodniczący Rady Miejskiej w Pruszkowie Eugeniusz Kulpa Źródło: www.pruszkow.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=294&Itemid=0 Odpowiedz Link Zgłoś
szwagier68 Re: Podatek od psów 19.06.07, 17:22 dla mnie osobiście to nie zła komedia...a może jednego lub kilku zer ktoś zapomniał? ciekawe ile kasy wzieli ci co uradzili tą uchwałę- bo niewontpliwie sporo czasu zajeło wymyślenie takiego nonsensu... a same teksty - ile to wymagało posiedzeń... ciekawe na co zostaną przeznaczone te zlotówki, no i kto tam pujdzxie stać w kolejce do kasy żeby dać te złotówkę myślę że koszt wprowadzenia ustawy i druku pokwitowania zdecydowanie przekroczył wpływy z tego tytułu... Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Podatek od psów 19.06.07, 18:22 To jest po prostu symboliczna kwota,a Uchwała taka musi być bo wymaga tego ustawa o samorządach. Akurat nie ma co się oburzać, bo niby dlaczego właściciele psów płacą podatki a kotów czy innych zwierzątek nie - to jest dopiero bzdura. Ale nie długo pies stanie się zwierzęciem gospodarczym i będzie można przetopić go smalec, więc problem podatkowy zniknie, ale przyjdą inne wydatki (specjlna buda lub pomieszczenie, specjalna dieta, itd.) - to jest nastepna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Podatek od psów 19.06.07, 19:13 a gdzie ja tej swojej suce budę postawię ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Podatek od psów 19.06.07, 19:51 Oddzielne pomieszczenie jak dla zwierząt gospodarskich ;) ja wiem może jeszcze jeden pokoik, albo w ostateczności zamienic mieszkanie na większe :):):) Dobrze, że o kotach nic nie mówią (narazie) bo mam dwa - wakacyjne znajdy :( Odpowiedz Link Zgłoś
mysza63 Re: Podatek od psów 19.06.07, 20:29 To chyba nam przyjdzie z łazienki zrezygnować bo ja mam tylko pokój z kuchnią więc każdy ma w tym pokoju swój osobisty kąt, suka też. Myślisz, że mi to uznają? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka2266 Re: Podatek od psów 19.06.07, 21:50 No wiesz jak będą odpowiednie warunki..klimatyzacja w upały, nie za duży przeciąg, to może. A! Jeszcze obowiązek przynajmniej raz w roku wydanie potomstwa - w końcu zwierze gospodarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: Podatek od psów 19.06.07, 23:36 czy w związku z posiadaniem takiego zwierzęcia gospodarskiego można się przenieść do KRUSu i płacić groszową składkę emerytalną? Odpowiedz Link Zgłoś