Dodaj do ulubionych

komunikacja lokalna

02.11.07, 14:20
A może by tak Społeczny Komitet na rzecz uruchomienia pruszkowskiej linii
miejskiej? Może ktoś z Was zna jakiegoś radnego, do którego można by się
doczepić (jak piajwka)? Rzucam myśl, a jak ktoś złapie, to może zespół wzespół...
Obserwuj wątek
    • wfe416n Re: komunikacja lokalna 02.11.07, 14:48
      ale taka linia chyba jeszcze istnieje
      • deptaczek Re: komunikacja lokalna 02.11.07, 15:06
        naprawdę?? przyznam szczerze - jako żywo nie wiedziałam.
        czy chodzi o linię nr 10 (właśnie znalazłam na pruszkow.pl)?
        jeśli tak, to proponuję komitet na rzecz rozbudowy komunikacji miejskiej do
        rozsądnych rozmiarów i stosownie do potrzeb społecznych.
        Taki Ciechanów ma mniej niż 50 tys. mieszkańców i 7 linii miejskich oraz 7
        podmiejskich. Średnio codziennie autobusami jeździ tam 10.000 osób. Czyli można.
        Jakby w Pruszkowie były ze 3 linie, to nikt nie dyskutowałby jak daleko mu do
        potencjalnego placu zabaw.
        • margot79 Re: komunikacja lokalna 02.11.07, 16:25
          Popieram inicjatywę. Nie każdy ma samochód (i dobrze, nasze miasto ma ich dużo,
          a będzie miało jeszcze więcej), poruszanie się po Pruszkowie bez komunikacji to
          udręka...

Należy stworzyc silne (a przede wszystkim maksymalnie upierdliwe ;) )lobby na
          rzecz komunikacji miejskiej w Pruszkowie, mieście ponad 50-tysięcznym.
          • wfe416n Re: komunikacja lokalna 02.11.07, 20:01
            były ( są ? ) dwie linie lecz ze względów ekonomicznych zostały ( przynajmniej jedna )zlikwidowane, mam tylko prośbę nie płaczmy później że bilet kosztuje np 3 zł. Pamiętam że na początku bilet kosztował 1 zł ale i tak nikt nie kupował i nie kasował biletów.
            Myślę że porównywanie Pruszkowa z Ciechanowem mija się z celem ze wględu na charakter zabudowy ( niska zabudowa i wiele domów jednorodzinnych ).
            • mike_007 Re: komunikacja lokalna 03.11.07, 01:38
              Ano są dwie linie miejskie, tylko że autobusy PKSu jeżdżące na nich nie są odpowiednio oznakowane, przez co wiele osób nie wie o ich istnieniu.

Linia 1 - Os. Staszica - PKP - WKD - Ostoja - Komorów

www.pksgrodzisk.eu/rozklady/html/Pruszkow-Komorow.htm
              Linia 2 - Os. Staszica - Gąsin - Żbików - Gąsin - Os. Staszica

www.pksgrodzisk.eu/rozklady/html/OsStaszica-OsStaszica.htm

A poza tym co tu mówić, układ (i stan techniczny) ulic w Pruszkowie nie jest zbyt korzystny dla komunikacji miejskiej.
              • zwierz.alpuhary Re: komunikacja lokalna 03.11.07, 16:01
                > A poza tym co tu mówić, układ (i stan techniczny) ulic w Pruszkowie nie jest zb
                > yt korzystny dla komunikacji miejskiej.

dla autobusów może nie jest korzystny, ale to nie przeszkadza jeździć po mieście
                dziesiątkom mniejszych furgonetek i busów a myślę, że takie pojazdy byłyby tutaj
                odpowiedniejsze
                • mike_007 Re: komunikacja lokalna 03.11.07, 19:46
                  >dla autobusów może nie jest korzystny, ale to nie przeszkadza >jeździć po mieście dziesiątkom mniejszych furgonetek i busów a >myślę, że takie pojazdy byłyby tutaj odpowiedniejsze

Zgoda, ja też uważam że nie muszą to być tak duże autobusy jak te w Warszawie, chociaż małe też tam jeżdżą, ale dopóki nasze miasto nie będzie sie chciało dokładać do komunikacji miejskiej, to nic z tego nie wyjdzie. Bo na to że Pruszków utworzy własną miejską spółke autobusową szanse są raczej zerowe.

Jendak z drugiej strony, gdyby miasto miało dobrze opracowane plany w kwesti wprowadzenia komunikacji lokalnej w obrębie Pruszkowa, to może UE dołożyłaby się do tego?
                  • mag_ Re: komunikacja lokalna 04.11.07, 09:05
                    Ja, jako mieszkanka Ostoi, wypowiadam się oczywiście w swoim imieniu:), ale
                    myślę, że pozostałe willowe dzielnice miasta mają podobne problemy. Drogi w
                    ramach dzielnicy/osiedla są wąskie. Nikt z nas o zdrowych zmysłach nie domaga
                    się 18-metrowego Solarisa, nawet krótki 11-metrowy też by nie wszedł. Ale
                    samochody typu Mercedes Sprinter, Renault Traffic czy inne tego typu samochodu
                    kilkuosobowe, myślę, że spokojnie by weszły. Mam to szczęście (czy nieszczęście)
                    mieszkać prawie w samym środku Ostoi - więc przystanek na Ireny czy przy
                    szpitalu nie bardzo mnie urządza, bo ten ostatni leży akurat w połowie drogi do
                    WKD i wielokrotnie się zdarzało, że przy WKD byłam równocześnie z autobusem,
                    startując od skrzyżowania Armii Krajowej/Andrzeja/ks. Józefa.
                    Powiem szczerze, że brakuje mi takiej linii, która by jeździła po osiedlu
                    (oczywiście może być częścią dłuższej linii ;)). Bo puszczenie linii po
                    obrzeżach Ostoi, ul. Ireny i Armii Krajowej zupełnie nie urządza mieszkańców
                    ulic Trojdena, Żeromskiego, Dąbrowskiego itd. Linia nie musiałaby znów tak
                    często jeździć, wystarczy na początek co 30-40 minut. Jakby się okazało, że
                    cieszy się bardzo dużym powodzeniem, można ilość kursów zwiększyć. I oczywiście
                    cena za bilet musi być odpowiednia. Jeżeli za przejazd do Warszawy L. Wnukiem
                    płaci się 4 pln, to myślę, że bilet po mieście nie powinien być droższy niż 2 złote.
                    A mój postulat do spełnienia niemal od ręki jest taki, żeby wszystkie przystanki
                    linii jeżdżących w tej chwili (1, 10 i co tam jeszcze jeździ?) odpowiednio
                    oznakować oraz pilnować aktualności rozkładów jazdy i tras. Wiem, że to leży w
                    gestii przewoźników i że oni są prywatni. Ale miastu też powinno na tym w końcu
                    zależeć.
                    • humptyangel Re: komunikacja lokalna 04.11.07, 13:02
                      przez środek Ostoi nie ma jak puścić autobusu ze względu na to, ze drogi nie są
                      tam przystosowane do prowadzenia komunkacji-są do drogi klasy lokalnej (L) z
                      progami spowalniającymi, by zachować tzw. tempo "30". Jedyne drogi po których
                      można prowadzić linie to Ireny. Niestety.
                      • mag_ Re: komunikacja lokalna 05.11.07, 12:09
                        Progi spowalniające to dopiero są teraz budowane, przy okazji remontu dróg -
                        cała reszta dróg jest nadal wolna od tego ustrojstwa, np. Trojdena czy ks. Józefa.
                        A swoją drogą co ja myślę o tych progach to może się nie będę wyrażać, mam
                        wrażenie, że żaden z mieszkańców drogi obdarowanej tym prezentem nie miał
                        możliwości wypowiedzieć się co o nim sądzi. Ładowanie progu spowalniającego tuż
                        przed/za podjazdem do domu jest idioctwem najwyższej klasy. Jakby mi ktoś na
                        mojej drodze takie coś postawił, to niech dołączy do tego instrukcję parkowania
                        - Skoda Felicja Combi, która ma promień skrętu 11 m - przy takiej konstrukcji
                        może mi się ciężko skręcać na podjazd do bramy....
                • humptyangel Re: komunikacja lokalna 04.11.07, 08:57
                  Stan utrzymania nie gra roli. Problemem jest brak odpowiedniej geometrii dróg i
                  infrastruktury tj. powierzchni przystankowych.

Co do pojazdów-wozy max 10 metrowe, klasy midi spokojnie wystarczą
                  • mysza63 Re: komunikacja lokalna 05.11.07, 10:25
                    Ja jestem, za małymi busikami. Chodzenie na piechotę do Komorowa do pracy jest zapewne dobre dla zdrowia ale nie zawsze mam na to ochotę. Autobusiki są ale myślę, że za duże. Lepsze byłyby właśnie takie kilkuosobowe busy. No i taki mały łatwiej by się zmieścił w małych uliczkach Ostoi.
                    • basiak63 Re: komunikacja lokalna 05.11.07, 21:56
                      Ja też jestem za wprowadzeniem małych busików. Czasami muszę
                      dojechać na Parzniewską, dopóki nie ma śniegu jeżdżę rowerem ale co
                      będzie , gdy zacznie się zima?
                      A może podpowiecie mi, jak się dostać komunikacją jakąkolwiek (
                      oprócz taksówki) na Parzniewską lub Błońską?
                      • wfe416n Re: komunikacja lokalna 06.11.07, 07:18
                        Błońską to chyba MK2 jeździ?
                      • mike_007 Re: komunikacja lokalna 13.11.07, 15:30
                        Na Błońską dojedziesz "miejską linią" nr 2, jej rozkład jest na prawie na początku wątku, a także linią PKS Pruszków PKP - Koszajec - Brwinów - Błonie www.pksgrodzisk.eu/rozklady/html/pruszkowPKP_bloniePKP.htm
                        • kol Re: komunikacja lokalna 13.11.07, 16:45
                          Skoro to taki swietny biznes, to prpoonuje zeby pomyslodawca zalozyl firme i
                          dzialal. Moim zdaniem to biznes jak na takie miasto srednio oplacalny.
                          Przewoznik musialby sie niezle napocic, zeby zarobic. Do wiekszosci miejsc mozna
                          dojsc na piechote. W ciagu dnia ruch w Pruszkowie zamiera - wiekszosc ludzi jest
                          w pracy - poza miastem. Mlodziaki nie zaplaca za bilet, bo nie maja kasy. Starsi
                          - podobny problem. A ci w srednim wieku wybieraja nogi lub bus. Zreszta
                          wystarczy popatrzyc na to jaki ruch ma taxi.
                          Jedyna linia, ktora mialaby sens i moglaby sie sprawdzic powinna byc
                          skomunikowana z PKP lub WKD. Taki biznes moglby wypalic. Oczywiscie o ile
                          odjazdy i przyjazdy bylyby dostosowane jak wspomnialem do pociagow. Jezdzenie
                          tylko po oddalonych od siebie dzielnicach mija sie z celem.
                          • mysza63 Re: komunikacja lokalna 13.11.07, 19:23
                            Kol masz chyba sporo racji bo ja ostatnio rano jeżdżę autobusem do Komorowa i faktycznie przy stacji PKP sporo osób wysiada (on startuje ze Staszica) i potem przy WKD trochę a do Komorowa to już całkiem sama jadę (nie licząc oczywiście kierowcy). Troszkę większy ruch jest w południe ale wieczorem znowu to samo. Dlatego chyba lepszy byłby na tej trasie taki mały bus jak te co kursują po Gąsinie i Żbikowie.
                            • mike_007 Re: komunikacja lokalna 14.11.07, 10:14
                              Tylko że z komunikacją na Zbików jest jeden problem- przejazd kolejowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka