Dodaj do ulubionych

dwa pytania, tylko dwa

05.05.08, 09:08
1. czy nazwanie pracownika urzedu miejskiego debilem, w zwiazku ze
zmuszaniem rowerzysty do jezdzenia w poprzek jezdni na ktorej jest
podwojna ciagla linia jest zachowaniem nieetycznym??
2. czy nazwanie fiutem administratora niniejszego forum, ktory
usunal posta o powyzszym temacie jest nieetyczne??
Obserwuj wątek
    • erleusortok Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 09:17
      Nazywanie kogoś tymi słowami jest moim zdaniem sprzeczne z zasadami Netykiety:
      forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
      • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 09:28
        rozumiem ze uwazasz swoje zdanie za jedynie sluszne ... i guzik Cie
        obchodzi ze tam byla zawarta dosc istotna uwaga na temat efektow
        pracy urzednikow miejskich, tych urzednikow, ktorzy sa oplacanie
        miedzy innymi z moich podatkow, wiec moge ich nazywac adekwantnie do
        efektow ich pracy
        • zwierz.alpuhary Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 09:37
          swoje uwagi możesz wyrażać w sposób nie obrażający nikogo i nie łamiący prawa oraz regulaminu tego forum. Przerabialiśmy ten temat wielokrotnie, więc dalszego komentarza w tej sprawie nie będzie.
          PS: czy ktoś stoi nad tobą z batem i każe ci tutaj siedzieć?
          • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 10:25
            nazwanie debilem kogos, kto nakazuje rowerzyscie przejazd w poprzek
            jezdni na ktorej znajduja sie dwie linie ciagle to bardzo lagodne
            okreslenie ... no tak, rozumiem, ze forum zarzadzaja ludzie z
            poprzedniej epoki, wyznajacy jedynie sluszna idee, kto sie nie
            zgadza z ich linia myslenie nie ma prawa glosu, wspolczuje
            • burza_gradowa Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 10:42
              Zbednarku, ja współczuję Tobie, że z takim trudem przychodzi Ci zrozumienie
              prostego faktu: na forum możesz zaprezentować każdą opinię pod warunkiem, że nie
              użyjesz słów obraźliwych lub w inny sposób nie pogwałcisz netykiety. To chyba
              proste. Już dwie osoby Ci to wyjaśniły wiec nie wiem.. mają ci to Morsem nadać?
              • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 10:54
                podsumowaniem niech ebdzie stare powiedzenie, swoj swojego zawsze
                ebdzie bronil ... i tyle w temacie
            • sqh Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 15:45
              z.bednarek napisał:

> nazwanie debilem kogos, kto nakazuje rowerzyscie przejazd w
              > poprzek jezdni na ktorej znajduja sie dwie linie ciagle to bardzo
              > lagodne okreslenie ...

O ile dobrze zrozumiałem Twój wycięty post, to w miejscu, w którym -
              Twoim zdaniem - kończy się ścieżka rowerowa (wzdłuż Aleji AK w
              stronę Centrum, po lewej jej stronie), tak naprawdę zmienia się ona
              w drogę dla pieszych i rowerów, co było przynajmniej jeszcze jakiś
              czas temu syganlizowane odpowiednim znakiem drogowym. Za Komorowską
              ścieżka tylko dla rowerów pojawia się ponownie.
    • piotr.jasinski Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 11:45
      MSZ
      Ad. 1 - nie widzę sprzeczności z netykietą
      Ad. 2 - tu raczej sprzeczność występuje

Miłego dnia
      • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 12:02
        widze ze jeszcze sa normalni ludzie na tym forum, a gdy dodam ze pkt
        2 byl nastepstwem pkt 1 czyli wymuszonym na mnie przez adminow tego
        forum, to az sie cisnie pytanie, czy ci admini nie powinni zostac
        wymienieni na ludzi z biezacej epoki ???
        • wfe416n Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 12:30
          Zbysiu a jak napiszę coś takiego - "fiut bednarek" czepia się o przebieg ścieżki rowerowej a powinien być zadowolony z faktu że jest - fajnie?
          Głupotę trzeba tępić i piętnować ale używając normalnego języka ( za nazwanie Ciebie "fiutem" przepraszam - to był tylko przykład ).
          • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 12:43
            zamiast wymyslac przyklady, ktore mozna mnozyc, trzymajmy sie faktow.
            a fakty sa takie, ze zamiascilem posta z info o tym ze pracownik
            urzedu miejskiego wymyslil sciezke rowerowa, ktora konczy sie w
            miejscu, w ktorym na jezdni jest podwojna ciagla ... to jest
            ewidentny przyklad debilstwa i nazwalem to po imieniu, a admin w
            swej nadgorliwosci usunal tego postac za co zostal nazwany fiutem,
            podkreslam admin a nie konkretna osoba ... nozyczki i noz to bardzo
            pozyteczne narzedzia, jednak nieumiejetne poslugiwanie sie nimi moze
            prowadzic do tragicznych skutkow
            • swistak133 Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 13:00
              Zgadzam się. Wiele ścieżek rowerowych zaprojektowali ludzie, którzy albo są niedorozwinięci umysłowo (debilizm), albo bezczelni (chamstwo).

Często lepiej, gdyby ścieżki nie było w ogóle, bo gdy już jest, to przepisy zobowiązują rowerzystę do korzystania właśnie z niej. Co jednak, gdy ścieżka poprzedzielana jest krawężnikami, najeżona słupkami i po 30 metrach okazuje się, że jej dalszy ciąg znajduje się po przeciwnej stronie ulicy?

Słowa z.bednarka są uzasadnione. Inaczej się tego nazwać nie da. Pruszkowskie ścieżki rowerowe projektowane są przez ludzi, których zdefiniowałem na początku mojej wypowiedzi.
              • wfe416n Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 13:29
                swistak133 napisał:

> Słowa z.bednarka są uzasadnione. Inaczej się tego nazwać nie da.
                > Pruszkowskie ścieżki rowerowe projektowane są przez ludzi, których > zdefiniowałem na początku mojej wypowiedzi.

macie rację tylko używanie takiego słownictwa zniża Was do poziomu "budki z piwem" a jesteście ludźmi wykształconymi ( ponoć ), dobra tyle mojego.
                • swistak133 Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 15:46
                  > macie rację tylko używanie takiego słownictwa zniża Was do poziomu >"budki z piwem" a jesteście ludźmi wykształconymi ( ponoć ), dobra >tyle mojego.

O poziomach dyskutował z Tobą nie będę. Zapraszam Cię jednak, abyś wsiadł na rower i przejechał się choćby dwoma pruszkowskimi ścieżkami: wzdłuż Powstańców i wzdłuż Armii Krajowej. Zapewniam, że będzie to emocjonująca podróż do nikąd. Jadąc tymi ścieżkami trudno nie zastanawiać się jaka to myśl (bezmyśl?) przyświecała ich twórcom. No to również tyle mojego w tym wątku.
      • zwierz.alpuhary Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 12:52
        > Ad. 1 - nie widzę sprzeczności z netykietą

netykieta nie ma żadnej mocy prawnej. Za to kodeks cywilny jak najbardziej.
        • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 14:44
          ale sie usmialem, golym okiem widac ze te sciezki sa do bani, a
          zgode na ich realizacje musieli zatwierdzic urzednicy miejscy ...
          kurde mialem taka okazje spotkac sie z nimi w sadzie, w koncu im
          nawytykac, a tu masz babo placek
          a swoja droga WFE nawet jak dostane 3 dyplom z politechniki to i tak
          debila bede debilem nazywal, bo dla mnie czarne nie jest biale,
          tylko wlasnie czarne
        • piotr.jasinski Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 15:37
          > netykieta nie ma żadnej mocy prawnej. Za to kodeks cywilny jak
          najbardziej.

1. powołałeś się na netykietę
          2. krytyka urzędników w świetle orzecznictwa sądów krajów Unii
          Europejskiej jest dopuszczalna na conajmniej tak ostrym poziomie.

Pozdrawiam
          • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 15:41
            no wiec sluchajcie dzieci komuny, wyznawcy jedynie slusznej mysli i
            idei, jeszcze raz ktorys skasuje mojego posta z dosadna ocena
            miejskich urzednikow, oczywiscie poparta faktami i dowodami, a
            wystapie na droge sadowa o uniemozliwianie mi korzystania z moich
            praw europejczyka
            • kol Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 16:31
              Spoko. A ten ktorego nzwiesz fiutem deilem czy innym k...em pozwie cie o
              znieslawienie z art. 212 par. 1 kk za co grozi kara grzywny lub rok pierdla. Ale
              rok nie wyrok nie martw sie chlopie. A te pare tysi grzywny to tez przeciez nie
              wydatek. Wiec co, licytujemy sie, kto bardziej na tym straci
              • leo48 Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 16:48
                A ja z tego miejsca stanowczo protestuję przeciwko negatywnym
                implikacjom towarzyszącym pojęciu "budki z piwem". Co prawda takowe
                w sensie fizycznym już nie istnieją, piwo zaś konsumujemy w
                rozmaitych innych miejscach, wszelako ostatnio zdarzyło mi się przy
                piwie, wraz z kilkoma osobamai z tego forum podyskutować o sprawach
                i na poziomie dla łam tego forym raczej niedościgłych. Stańmy razem
                twardym murem przeciwko niesprawiedkiwym skojarzeniom okołopiwnym !
              • piotr.jasinski Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 16:48
                po pierwsze nie rok, tylko nawet dwa.
                po drugie istnieje art. 213 par.2, którym bym się bronił.

Ale nie sądzę, żeby nazwanie debilem, bliżej nieokreślonego
                urzędnika, wyczerpywało znamiona przestępstwa.
                Co do "fiuta" to oczywiście było niefajne i autor się wycofywał.

A jakby co, to pewnie w Straburgu by sie obronił, a odszkodowanie by
                Polska zapłaciła z naszych podatków...
                • kol Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 17:00
                  Piotrze forum nie jest raczej srodkiem masowej komunikacji a tak mowi o tym
                  kodeks. Pod tym pojeciem kryja sie media podlegajace prawu prasowemu a nie
                  forum. Tak wiec rok raczej.

Poza tym ciezko 213 kk ciezko byloby sie bronic dlatego ze okreslenie fiut nie
                  jest zarzutem prawdziwym badz tez nie, ale pejoratywnym okresleniem innej osoby,
                  dokladniem okresleniem mocno negatywnym. Bednarek moglby oczywisicie powolac
                  sie na niska szodzliwosc czynu, tudziez swoja niepoczytalnosc, ale raczej nie na
                  213 k
                  • piotr.jasinski Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 21:54
                    kol - nie doczytałeś całosci. Fiuta nie bronię i nie broniłem. Mój
                    wywód tyczy się nazwania nieokreslonego bliżej urzędnika debilem (co
                    było początkiem tej mini awantury - fiut jest wtórny)

I wg mnie okreslenie w ten sposób urzędnika jest akceptowalne w
                    kontekście o którym pisał zbednarek
                • ibor25 Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 20:42
                  art. 212 par. 1 kk - podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia
                  wolności do roku.

art. 212 par. 1 kk - Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za
                  pomocą środków masowego komunikowania,
                  podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

kol dobrze napisal
                  • ibor25 Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 20:44
                    mial byc paragraf 2 ofkors:)

art. 212 par.2 kk - Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za
                    pomocą środków masowego komunikowania,
                    podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
                    2
                    • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 21:59
                      Jeżeli ktoś zgodnie, z art.212 par. 1 k.k., pomawia osobę, grupę
                      osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie
                      mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości,
                      które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę
                      zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju
                      działalności popełnia przestępstwo zagrożone karą grzywny,
                      ograniczenia albo pozbawienia do roku wolności.
                      Kodeks karny dopuszcza jednak, w art. 213 par. 1 i par. 2,
                      okoliczności wyłączające odpowiedzialność karną. Mianowicie, jeśli
                      zarzut jest prawdziwy i uczyniony został niepublicznie albo jeśli
                      publicznie rozgłaszany i podnoszony prawdziwy zarzut służy obronie
                      społecznie uzasadnionego interesu, to przestępstwo nie zostaje
                      popełnione.

w najblizszym czasie wykonam fotki, zeby miec dowod na debilizm
                      urzednikow, bo przekazane przeze mnie informacje sluza obronie
                      spoleczenie uzasadnionego interesu - rowerek to relaks a nie
                      denerwowanie sie, bo debil skonczyl sciezke w tym miejscu co trzeba.
                      • sqz Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 23:39
                        I naprawde uważasz że najlepszą metodą na to by ścieżki rowerowe
                        były dobre jest nawyzywanie urzędnika za to odpowiedzialnego??
                        Gratuluje pomysłu. Nie dziwie sie adminom że wycieli posta w którym
                        naruszasz czyjąś godność osobistą. Też bym tak zrobił gdybym
                        odpowiadał za treści na forum. Nie chciałoby mi się latać po sadach
                        bo jakiś ............... (Tu wpisz co chcesz)nie potrafi sformuować
                        zarzutów wobec urzednika bez używania określeń wulgarnych i
                        obraźliwych. Jeśli chcesz by Cię szanowano i traktowano poważnie sam
                        szanuj innych.
                      • kol Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 00:50
                        bednarek podszkol sie z kk, gdyz - teoretycznie pisze i łopatologicznie;
                        1. jesli bys pomawial urzednika ze sciezka jest glupio skonczona i ze sie nie
                        zna na swojej robocie a pozniej okazaloby sie ze sie myliles, mozesz powolac sie
                        na 213 kk. W interesie spolecznym broniles czegos co do czego byles przekonany,
                        ze jest prawdziwe. Stad brak przestepstw, ale to trzeba oczywiscie udowodnic.
                        2. Samo uzycie slowa debil, czy fiut nie wyklucza zas twojej odpowiedzialnosci i
                        nie ma znaczenia dla 213 kk, gdyz nie jest okreslenia te nie sa trescia zarzutu,
                        ktory podnosisz, a jedynie obrazliwymi epitetami, ktorych uzycie w okreslonej
                        sytuacji moze byc karane. Sad moze wiec powiedziec masz racje- sciezka jest do
                        bani, ale okreslanie kogos z tego powodu debilem czy fiutem nie miesci sie w
                        normach ogolnoludzkich, bo okresla czlowieka jako calosc, a nie jest
                        wyznacznikiem decyzji podejmowanych przez urzednika. Mowiac prosciej: mowiac o
                        kims fiut , mowisz o nim w w ogole, a nie tylko wtedy gdy podejmuje
                        kontrowersyjne decyzje.
                        • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 08:36
                          i w ten oto sposob, uzytkownicy forum pruszkowskiego udowodnili ze
                          nawet gdy masz racje czlowieku to siedz cicho bo prawo broni
                          ulomnych, a ty masz im jeszcze placic za ich debilne decyzje, a
                          jazda na rowerku po naszym miescie zamiast full relax jest full
                          nerwus, bo zaraz sciezka ci sie skonczy ... a gdy powiesz o tym
                          wszem i wobec to wyciagna na ciebie paragrafy ... nie wiem jak to
                          dokladnie bylo za komuny, ale z opowiesci slysze, ze wowczas byla
                          jedna sluszna idea komunistyczna, dzis mamy idee urzednicza, a kto
                          sie z nia nie zgadzal byl zgladzany, dzis juz nie mozna ludzi
                          fizycznie eliminowac, ale zawsze mozna znalesc paragraf i wsadzic do
                          pierdla, co za cudowna przemiana ze zlego na gorsze
                          • sqz Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 11:09
                            Nikt Ci nie każe siedzieć cicho. Moim skromnym zdaniem udawadnianie
                            swoich racji poprzez obelgi nie jest właściwą drogą do przekonania do
                            nich. Każdy z nas na każdym kroku spotyka się z decyzjami które są
                            debilne, ale nie każdy z nas pisze o tym, że osoby je wydające są
                            debilami. Kwestia smaku i wychowania jakich słów używasz do wyrażenia
                            własnych opinii. Jesli uważasz, że używając słów obraźliwych bardziej
                            przekonasz do swoich racji to jest to Twój wybór, nie wszyscy muszą
                            go akceptować.
                            • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 12:48
                              ale mi juz nie chodzi o sam fakt nazwania tego urzedasa debilem,
                              chociaz tego nie cofam, ale o to ze nagle spora czesc z Was stanela
                              za nim murem, a ludzie czytaja to forum i wyciagaja wnioski.
                              • sqz Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 12:58
                                Drogi bednarku jeżeli to poprawi Ci samopoczucie to wiedz, że gdyby
                                ktoś Cie tutaj nazwał debilem tudzież fiutem te w Twej obronie też
                                stanę :)
                                • kol Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 13:54
                                  Co do meritum sporu a wiec samyh sciezek, to dodam tylko jedna rzecz. Ja ich
                                  prawie w Pruszkowie nie zauwazylem. Fajnie by bylo zeby bylo ich wiecej i przy
                                  kazdej ulicy, ale mowiac szczerze Pruszkow jest tak maly, ze poza dwoma, trzema
                                  ulicami mozna smigac po ulci. Zreszta co to za radosc wycieczki rowerowe
                                  pomiedzy blokami, kamienicami. Do lasu trzeba nam jechac, do lasu
                                  • z.bednarek Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 14:16
                                    racz zauwazyc Kol, ze jakos z tego blokowiska trzeba wyjechac ... no
                                    chyba ze Ty bierzesz rower na plecy, idziesz do lasu, tam go z
                                    plecow zdejmujesz i smigasz :)
                                    ja mam w zwyczaju smigac powstancow, wojska polskiego i AK na ostoje
                                    do znajomych i stamtad do komorowa do lasu i uwierz mi, sciezki przy
                                    tych ulicach mogl tylko debil zatwierdzic do realizacji.
                                    • sqz Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 15:43
                                      Podoba mi sie ścieżka na Powstańców, zwłaszcza jej użytkowanie przez
                                      rowerzystów. Ilekroć poruszam się wzdłuż tej ulicy samochodem, mijam
                                      kilku rowerzystów na ulicy nie widząc żadnego na ścieżce. Dziwne to
                                      dla mnie. I nie przekona mnie to że ścieżka jest niewygodna bo coś
                                      jej dolega. Ulicy też są złej jakości a jakoś kierowcy po chodnikach
                                      i po ścieżkach nie jeżdżą. I tak jak tam sobie jade to się
                                      zastanawiam po co miasto wywaliło kase (m.in moją) na coś co jest
                                      zupełnie zbędne bo i tak z tego nikt nie korzysta.
                                      • wfe416n Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 17:42
                                        sqz napisał:

> Podoba mi sie ścieżka na Powstańców, zwłaszcza jej użytkowanie
                                        > przez rowerzystów. Ilekroć poruszam się wzdłuż tej ulicy
                                        > samochodem, mijam kilku rowerzystów na ulicy nie widząc żadnego na > ścieżce. Dziwne to dla mnie.

bo tylko między ul. Chopina a Daszyńskiego lub Obrońców Pokoju jest zakaz poruszania się rowerami po ulicy.
                                      • swistak133 Re: dwa pytania, tylko dwa 06.05.08, 21:34
                                        > zastanawiam po co miasto wywaliło kase (m.in moją) na coś co jest
                                        > zupełnie zbędne bo i tak z tego nikt nie korzysta.

No właśnie. Jak już pisałem z tego g...wna nie da się korzystać. Poruszam się zarówno samochodem jak i rowerem, zależnie od sytuacji i nastroju, więc mam pogląd z obydwu perspektyw. Zachęcam cię do przejechania się po tej pseudo-ścieżce. Śmignięcie rowerem po ulicy zajmuje mi jakąś jedną szóstą tego co lawirowanie po tym czymś, co i tak kończy się szybciej niż się zaczęło.
          • zwierz.alpuhary Re: dwa pytania, tylko dwa 05.05.08, 16:41
            - nie ja, tylko erleusortok, ale mniejsza o to
            - nie znam się na orzecznictwie w UE, wiem za to, że w Polsce za mniej dotkliwe sformułowania można dostać parę tysięcy grzywny

Abstrahując od tego wszystkiego "debil" jest słowem powszechnie uznawanym za obraźliwe, niezależnie od kontekstu. To nie jest prywatna strona z.bednarka, na której może głosić co chce, tylko firmy Agora i to ona ustala tutaj standardy wypowiedzi a my (admini) jesteśmy tu po to, żeby tych standardów pilnować.
            Prywatnie uważam, że tego rodzaju żale z użyciem wyzwisk są przejawem niemocy i niezdolności do poważniejszych działań, które mogłyby rozwiązać problem. Jest milion przykładów na to, że takie problemy można załatwić w inny sposób - jeśli oczywiście naprawdę się tego chce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka