16.09.14, 12:30
A ja chętnie posłuchałbym debaty kandydatów na burmistrza. Może jest jakaś szansa aby do niej doszło, jeśli kandydaci zaglądają na forum proszę zorganizujcie debatę.
Obserwuj wątek
    • rokerperejro88 Re: debata 16.09.14, 13:51
      W jednym z wywiadów z Panem Gniadowiczem wspominał on o chęci debaty z obecnym burmistrzem. Nie mam pojęcia czy coś zostało poczynione w tym kierunku.

Podobnie jak Pan mam nadzieję, że do takowej dojdzie.
      • pawel759 Re: debata 16.09.14, 15:27
        www.facebook.com/wspolnotakobylka/posts/802409163114556
      • kumaguero Re: debata 17.09.14, 11:18
        czy jest tylko dwóch kandydatów na burmistrza?
    • banan.1980 Re: debata 16.09.14, 15:43
      sup[er mieszkancy sie wiele doweidza jesli dobrze ta debate zrobia z ciekawymi pytaniami
      po tych katastrofalnych 2 kadencjach w ciemno moge obstawic zwyciezce
      no chyba ze rr stchorzy co tez niewykluzcone
    • rokerperejro88 Re: debata 16.09.14, 21:26
      No to czekamy z niecierpliwością na debatę. Myślę, że to wiele zainteresowanym mieszkańcom rozjaśni.
      Faktycznie nie chciałbym być na miejscu Pana Roguskiego...

Ogromny plus dla Pana Gniadowicza za dotrzymanie słowa z wywiadu :)
      • agnieszka375 Re: debata 17.09.14, 13:15
        świetny pomysł, brawo! :) z miłą chęcią posłuchałabym obu kandydatów. Jestem przekonana że pomimo braku sukcesów p.Burmistrz podejmie wyzwanie :) Nie widzę innej możliwości. Myślę że mieszkańcy będą ZA.
        Czekamy wobec tego na informację kiedy odbędzie się debata. pozdrawiam
        • epi234 Re: debata 17.09.14, 13:58
          Tak ja również uważam, że taka debata to świetna sprawa. Mieszkańcy będą mogli ocenić przygotowanie merytoryczne kandydatów. Wydaje mi się, że nawet jest to konieczne, bo nie mamy informacji o działaności Urzędu Miasta w Kobyłce, czy sprawach finansowych np. o rosnącym długu, pobranych wysokich opłatach za śmieci od mieszkanców, i innych nikt nas nie informował. Tak to bardzo dobry pomysł. Mam nadzieję , że do tego spotkania dojdzie.
          • daria_maciag Re: debata 17.09.14, 14:02
            Nareszcie jakieś dobre wiadomości dla nowych mieszkańców, którzy nie wiedzą na kogo głosować i nie znają osobiście kandydatów. Świetny pomysł! Jestem przekonana że pan burmistrz wyrazi chęć udziału w takiej debacie :) kto wie kto wie...może mnie przekona ;) pozdrawiam i mam nadzieję do zobaczenia niebawem na spotkaniu z mieszkańcami!
            • artur7770 Re: debata 17.09.14, 14:27
              A mnie bardzo cieszy że pomimo tych podziałów które prezentują Państwo na forum, p.Hubert Gniadowicz zaproponował debatę a pan Robert Roguski odwołał się do niej z "entuzjazmem" :)
              To bardzo dobra wiadomość, będziemy mogli posłuchać co nowy kandydat ma do zaproponowania, no i jak p.Burmistrz wytłumaczy się z kilku spraw które nurtują NAS-Mieszkańców.
              Panie Hubercie, jeśli odwiedza Pan forum to serdecznie dziękuję za ten pomysł! pzdr.
              ps A może już coś wiadomo w tej sprawie? :)
              • pawel759 Re: debata 18.09.14, 00:23
                no to czekamy :)
    • banan.1980 Re: debata 19.09.14, 08:50
      waidomo juz czy nasz swiatly wydal zgode czy na gwiazdy trzeba czekac?
      • artur7770 Re: debata 19.09.14, 10:35
        właśnie już trzy dni minęły... ? :)
    • banan.1980 Re: debata 21.09.14, 13:25
      no minely. moze zastanawia sie czy lepzsa kompromitacjia w debacie czy lepsza kompromitacja przy odmowie debaty hehehe
    • 11111 Powoli! 21.09.14, 13:46
      Do wyborów jeszcze dwa miesiące, więc się tak nie niecierpliwcie. Z biegiem czasu z pewnością dojdą jeszcze inni kandydaci, więc dobrze byłoby także posłuchać co oni mają do zaproponowania.

Zmartwię was pewnie także, ale debata nie polega wcale na obszczekiwaniu i łapaniu zębami za nogawki urzędującego burmistrza. Odbywa się ona w ten sposób, że wszyscy kandydaci odpowiadają kolejno na te same pytania (jak zamierza pan rozwijać miasto, jakie priorytety pan zastosuje - kulturę czy inwestycje itp.) i nie ma w niej miejsca na pytania dla konkretnego kandydata. Czyli z pyskówki i rozliczania RR nic nie będzie...
      • damyk1 Re: Powoli! 21.09.14, 19:41
        Powoli to fakt, jednak człowiek jest człowiekiem, jak Burmistrz zachachmęci z tą debatą, pomimo faktu że go popieram i sobie to "Oleje" Stwierdzę że jest dzieckiem i oddam wtedy głos na WS...
        Bardzo już mnie ciekawi że 3 dni minęły i... cisza....
        A może pomimo że go popieram, jednak w dochodzę do wniosku że jest coś nie tak...
        Nie cofnę swoich argumentów które pisałem tutaj ale jestem czlowiekiem (ludzziem jak to w jednej z bajek) że trzeba być honorowym. Jak Honor pada, to pada wszystko....
        • bolo-777 Re: Powoli! 21.09.14, 21:18
          Liczę na debatę z udziałem wszystkich kandydatów na burmistrza. Być może poczekać należy na programy wyborcze, zgłoszenia kandydatów. Jeśli jednak pan Roguski odmówi udziału w debacie to nie oddam na niego swojego głosu.
        • daria_maciag Re: Powoli! 22.09.14, 10:36
          Mam nadzieję że dziś lub jutro Pan Burmistrz odpowie na prośbę p.Huberta. Jeśli pan Robert faktycznie nie podejmie się debaty to chyba już nie będę miała żadnych wątpliwości na kogo oddać swój głos, a nie ukrywam że małe szanse dawałam panu Robertowi.
          No cóż pozostaje nam czekać.
          Panie Hubercie jeśli zagląda Pan na forum, to bardzo proszę o informację czy Pan burmistrz odezwał się w tej sprawie. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie!
          • banan.1980 Re: Powoli! 22.09.14, 12:05
            jestem pewien ze rr sie obawia tej debaty bo moze na niej tylko stracic
            jesli by bylo inaczej to by sie zgodzil od razu a szczegoly dogadali by potem
            poczekajmy jeszcze ale jak nie bedzie zgody w dwuch najblizszych dniach to kompromitacja stanie sie faktem juz teraz
        • damyk1 Zmiana zdania - NAGŁA!!! 26.09.14, 20:47
          Jednak sytuacja zmienia się diametralnie.
          Mam gdzieś debatę, WS pokazała co umie, a teraz na miesjcu Burmistrza bym sobie olał WS za to co zrobili...
          forum.gazeta.pl/forum/w,17460,154897030,154897030,modernizacja.html
          Tutaj już nie potrzeba debaty... I tak wszyscy wiemy że potrafią tylko szambo zrobić.
        • rokerperejro88 Re: Powoli! 27.09.14, 10:35
          damyk1 napisał

"Powoli to fakt, jednak człowiek jest człowiekiem, jak Burmistrz zachachmęci z tą debatą, pomimo faktu że go popieram i sobie to "Oleje" Stwierdzę że jest dzieckiem i oddam wtedy głos na WS...
          Bardzo już mnie ciekawi że 3 dni minęły i... cisza....
          A może pomimo że go popieram, jednak w dochodzę do wniosku że jest coś nie tak...
          Nie cofnę swoich argumentów które pisałem tutaj ale jestem czlowiekiem (ludzziem jak to w jednej z bajek) że trzeba być honorowym. Jak Honor pada, to pada wszystko...."

Panie damyk. Nie mam pytań. Najpierw Pan pisze o honorze i stwierdzeniu, że jak uniknie debaty to jest dzieckiem. Teraz już Panu debata niepotrzebna.
          Brak mi słów po prostu. Tym stwierdzeniem całkowicie zmieniłem o Panu opinię.
          "Honor pada, to pada wszystko?" Ręce mi opadły jak takie rzeczy czytam.

Idź popisz Pan sobie troche hejtu. Wszędzie już Pana widać na lokalnych forach.
          Stanowisko WS też już Pan ma. Popucuj Pan się lajkami ze swoją ekipą i z kilkoma członkami JP.
          Ja wyłączam komputer i odpocznę parę dni, bo tyle ile jadu się naczytałem to mi starczy na parę dni. Kampania wyborcza prowadzona w ten sposób jest obrzydliwa.

Merytorycznie wypowiem się tam jak opadnie kurz syfu dzielenia mieszkańców.

Miłej soboty i polecam poczytać co to jest "honor"
          Pozdrawiam

• antoni_68 Re: Powoli! 27.09.14, 10:48
            rokerperejro88 napisał : "kampania wyborcza prowadzona w ten sposób jest obrzydliwa"

HA HA. Napisal to Największy pieniacz na tym forum, ktore juz dawno pozbawił sensu poprzez swoje wypowiedzi. Szczyt hipokryzji.

No comment..
    • hubert_k12 Re: debata 22.09.14, 22:32
      O ile dobrze sobie przypominam, to poprzednie wybory w wykonaniu Wspólnoty Samorządowej zakończyły się "kompromitacją", więc zamiast tej anonimowej nagonki proponuję powrócić do robienia sweet foci na facebooku i banerach- a może i wynik będzie lepszy.
      • rokerperejro88 Re: debata 23.09.14, 08:24
        Bla bla bla. 8 lat temu też się nikt nie spodziewał takiego wyniku. Zaczekajmy do listopada.
        Wydawało mi się, że to temat dotyczący debaty, a nie prorokowania wyników wyborów.

Tutaj faktem jest, że oczekujemy na decyzję burmistrza i śmiem sądzić, że jeszcze nie zapadła. Przecież można ją podjąć od razu. Kwestie organizacyjne są już do dogadania.

Odkąd pamiętam w każdych wyborach, od parlamentarnych i prezydenckich po samorządowe, od debaty zawsze się migał kandydat, który mógł więcej stracić albo miał więcej do ukrycia.

Wydaje mi się, że w tym przypadku jest podobnie. Nazywajmy rzeczy po imieniu:
        Jeśli burmistrz boi się wyjść publicznie rozmawiać z kontrkandydatem to nie nadaje się na burmistrza.

Niemniej mam nadzieję, że na dniach usłyszymy, że jednak do tej rozmowy dojdzie.
      • agnieszka375 Re: debata 23.09.14, 10:39
        O ile mi wiadomo to największą "kompromitacja" może pochwalić się pan Burmistrz RR- wystarczy podsumować jego ostatnie osiągnięcia.
        • bolo-777 Re: debata 23.09.14, 11:50
          Nie myli się i nie robi błędów tylko ten co nic nie robi. Liczę na debatę z udziałem wszystkich kandydatów na burmistrza. Oczywiście obecny będzie musiał podsumować swoją kadencję, przedstawić plan na najbliższą. Liczę na merytoryczną debatę.
        • k.dworak12 Re: debata 23.09.14, 13:57
          No fakt: nie poprzesuwał słupów, wogóle zaniedbał Kobyłke bo są słupy, zaniedbał stację PKP oraz doprowadził do tego że trzeba buty kupować w innych miastach.
    • internetowykobylczanin84 Re: debata 23.09.14, 19:18
      "Z obserwacji TwarzoKsiązki"
      Zastanawia mnie ile Pan Sebastian Ż, zużył mydła aby zmyć z siebie tą cała wazelinę jaką przez 2 kadencje nagromadził na sobie wchodząc obecnemu Burmistrzowi w przysłowiową d*** .
      Proszę nie traktować tej wypowiedzi jako ataku na którąś ze stron. Ma raczej ona świadczyć jak ludzie są fałszywi .
      • rokerperejro88 Re: debata 23.09.14, 20:43
        www.facebook.com/burmistrzmiastakobylka

Z informacji na stronie Pana Gniadowicza wynika, że burmistrz unika odpowiedzi w sprawie debaty. Zapewne strach przez niewygodnymi pytaniami spędza sen z powiek.

Czy ktoś ma jeszcze wątpliwości na kogo głosować?
      • damyk1 Re: debata 23.09.14, 20:50
        Czy chodzi Tobie o wpis na FB?
        A może coś więcej powiesz o tym walenizarstwie, uświadom nas skoro coś piszesz?
      • mieszkanieckobylki Re: debata 25.09.14, 12:54
        Czy mógłby pan wyjaśnić o co chodzi z tą wypowiedzią? Bardzo chętnie się odniosę do tych słów.
    • banan.1980 Re: debata 24.09.14, 08:42
      no to wszystko jasne
      nie trzeba bylo propozycji debaty zeby wiediziec

burmistrz ma w glebokim powazaniu miezszkancow i liczby ze wygra tylko mydleniem oczu
      • artur7770 Re: debata 24.09.14, 10:31
        Szkoda... liczyłem na pana Roberta. Trochę to nie w porządku wobec nas-mieszkańców. Wygląda na to że nie liczy się nasze zdanie i nasze prośby.
        Dawałem Panom 50 %/50% szans no ale...Panie Hubercie ma Pan głos mój i mojej rodziny. pzdr
    • antoni_68 Re: debata 24.09.14, 10:37
      Pani 'agnieszka375', cóż za wściekłość.. aż kipi. Zakasamy rękawy i do roboty, siedząc na forum i wszystko negując nic pani nie zmieni.

• daria_maciag Re: debata 24.09.14, 10:47
        Bardzo zła wiadomość, ale może jeszcze pan burmistrz nie podjął ostatecznej decyzji i spotka się z nami ?
        W innym wypadku chyba faktycznie nie ma co myśleć o oddaniu na niego głosu. W sumie dziwne, bo przecież tak mocno chwali się swoimi osiągnięciami że nie powinien bać się konfrontacji, ale z drugiej strony debata jest między dwoma kandydatami (bez grupy wsparcia), może dlatego p.Robert ma obawy.
        • agnieszka375 Re: debata 24.09.14, 10:55
          Czekajmy cierpliwie. Może potrzebuje więcej czasu.
        • rokerperejro88 Re: debata 24.09.14, 10:56
          Osoba pełniąca funkcję burmistrza powinna być przede wszystkim słowna.
          Poprosił o 2-3 dni na podjęcie decyzji, bo pewnie p Gniadowicz zadzwonił z zaskoczenia. Dostał i później olał sprawę. Jawny brak szacunku dla kontrkandydata i zainteresowanych sprawami miasta mieszkańców.

Mnie to osobiście nie dziwi. Cieszy mnie tylko fakt, że część bardziej kumatych osób otworzy oczy.

Niewykluczone jeszcze, że debata się odbędzie, bo na pewno o podkuleniu ogona będzie głośno.
          Jednak już teraz widać jaki stosunek do rozmowy z kimkolwiek o sprawach miasta ma obecnie urzędujący burmistrz...
          • 75anka Re: debata 24.09.14, 11:10
            A co z innymi kandydatami? czy tacy w ogóle są zgłoszeni?
            • rokerperejro88 Re: debata 24.09.14, 11:16
              Chyba na ten moment nic nie wiadomo. Przynajmniej mi.
              W lokalnej prasie nikt się nie zdeklarował. Podejrzewam, że miesiąc przed powinni ujawnić się już wszyscy.
              • 75anka Re: debata 24.09.14, 11:20
                No tak, już czas najwyższy żeby było wiadomo kto jeszcze startuje. Nie jestem do końca w temacie ale widzę że ewentualna debata miałaby się odbyć miedzy dwoma panami. gdzie szukać informacji odnośnie debaty?
                • rokerperejro88 Re: debata 24.09.14, 11:24
                  Z tego co mi wiadomo nie tylko u nas kandydaci wyczekują do ostatniej chwili. Ktoś na pewno jeszcze się pojawi.
                  Jednak w mojej skromnej ocenie batalia odbędzie się głównie między tymi dwoma od debaty i tutaj bym upatrywał przyszłego zwycięzcy.

Informacje o debacie (a raczej jej braku) są na facebooku p. Gniadowicza:

www.facebook.com/burmistrzmiastakobylka

Pozdrawiam
                  • 75anka Re: debata 24.09.14, 11:27
                    dzięki za link. Tyle się tutaj dzieje że chyba warto zainteresować się tematem. pozdrawiam
                    • 75anka Re: debata 08.10.14, 12:59
                      Drodzy, czy już wiadomo jakie jest oficjalne stanowisko Pana Burmistrza odnośnie debaty?
                      W ogóle będzie czy nie będzie ? ;) pozdrawiam Wszystkich
    • rokerperejro88 Re: debata 24.09.14, 12:01
      Nie ma problemu.
      Myślę, że warto tam zaglądać, bo jeśli jeszcze ma do tej debaty dojść to tam uda się o tym najszybciej dowiedzieć.

Pozdrawiam
    • rokerperejro88 Re: debata 25.09.14, 21:31
      Jutro będzie 10 dzień oczekiwania...

Burmistrz ma czas wciskać kiełbasę w radio Fama, ale niestety na rzetelną rozmowę z kontrkandydatem na oczach mieszkańców już nie. Ba! Minuta na określenie się to też za dużo czasu.

Długo trzeba było o tym gadać, ale czy ktoś wciąż ma jeszcze wątpliwości jaki jest stosunek burmistrza do mieszkańców?

• rajqu Re: debata 26.09.14, 09:06
        Burmistrz znajdzie czas 17 listopada...
    • malami-81 Re: debata 26.09.14, 11:02
      ja nie mam żadnych wątpliwości - 16 listopada oddam swój głos na Pana Huberta Gniadowicza. podobnie jak nie mam żadnych wątpliwości, że debata tylko utwierdzi mnie w tym przekonaniu.
      • antoni_68 Re: debata 26.09.14, 12:00
        A ja wręcz przeciwnie! Jak sobie pomyśle o rządach WS z Gniadowiczem na czele to czas uciekać z Kobyłki. Na szczęście wierze w trzeźwośc umysłów mieszkańców naszego miasta, bo gołym okiem widać ze te forum opanowane jest przez Wspólnotę robiącą tzw czarny pijar naszym wlodarzom
        • banan.1980 Re: debata 26.09.14, 12:22
          a se uciekaj

im nie trzeba robic czarnego pru bo sami sobie wystarzcajacy robia
          debata przykladem
          • antoni_68 Re: debata 26.09.14, 12:51
            Nawet jesli dojdzie do debaty, to o jej ewentualnych warunkach beda decydować wszyscy kandydaci razem przy porozumieniu z obecnymymi władzami. NA PEWNO NIE SAMA WSPOLNOTA SAMORZADOWA. Pragnę zaznaczyć drodzy członkowie WS, ze dopiero aspirujecie na stanowiska, wiec moze troszeczkę pokory?
            • na.po.leon Re: debata 26.09.14, 13:23
              Forum wygląda tak jakby istniał tylko kandydat WS i obecny burmistrz. A może burmistrz powinien zaczekać na innych kandydatów i debata powinna się odbyć ze wszystkimi kandydatami?
              Poza tym działania sympatyków WS na tym forum dają wiele do myślenia.
              • banan.1980 Re: debata 26.09.14, 13:53
                ta najlepiej wogle zaczekamjy z decyzja do 16 listopada

o jakiej debacie wszystkich kandydatow jak widac inicjatywa jedenego to juz za duzo
            • rokerperejro88 Re: debata 26.09.14, 15:32
              "Nawet jesli dojdzie do debaty, to o jej ewentualnych warunkach beda decydować wszyscy kandydaci razem przy porozumieniu z obecnymymi władzami."

Toż Pan odkrył wielką Amerykę.
              Przypomnę Panu o jednym małym szczególiku: ciężko jest przeprowadzić debatę jeśli nie ma tej debaty z kim prowadzić...

"Pragnę zaznaczyć drodzy członkowie WS, ze dopiero aspirujecie na stanowiska, wiec moze troszeczkę pokory?"

Po 1: Nie wiem czy inni użytkownicy to członkowie WS, ale ja takowym nie jestem.
              Po 2: Nawet jeśli to nie wiem o co Panu z tą pokorą chodzi. Nieważne.

"Poza tym działania sympatyków WS na tym forum dają wiele do myślenia."

Odkąd jestem na tym forum to sympatycy WS dają wiele do myślenia bo:
              - "robią złą propagandę i czarny PR"
              - "opanowali forum w niecnych celach"
              - "wyłącznie narzekają i krytykują"
              - są "ujadającymi kundlami" jak to jeden z sympatycznych zwolenników burmistrza w innym niezwykle mądrym temacie ujął.

Szkoda gadać.

Czasem się zastanawiam co ja tu robię.
              W sumie trzyma mnie tu tylko fakt, że jest tu też na szczęście trochę trzeźwo myślących ludzi.

Pozdrawiam

• closh Re: debata 26.09.14, 17:42
                Porozmawiajcie lepiej o super bezpiecznych jednopoziomowych przejazdach kolejowych. Czytaj: wcześniej zamykanych i później otwieranych.
    • rokerperejro88 Re: debata 26.09.14, 18:10
      To temat o debacie i o tym tutaj się rozmawia.

Tam widzę już się utworzyło kółeczko wzajemnej adoracji, więc jak zawsze Panowie na pewno dacie radę i życzę Wam powodzenia! ;)
      Ja już nie mam siły po raz 10 gadać w znakomitej części tego samego i sobie chyba trochę odpocznę.

Może czasem się pośmieję, że już za pasem wybory, a debaty coś nie widać, bo nasz najlepszy na świecie burmistrz podjął decyzję, ale czeka na telefon od Pana Gniadowicza, żeby ją światu oznajmić ;p

Pozdrawiam serdecznie
      • closh Re: debata 26.09.14, 18:20
        Jest to kółko różańcowe. Nakryłeś mnie.
        Zajrzę tu ponownie jak otworzą szlaban.
    • rokerperejro88 Re: debata 27.09.14, 09:49
      W obliczu ostatnich burzliwych wydarzeń tym bardziej mam nadzieję, że burmistrz spotka się z Panem Gniadowiczem i z mieszkańcami w cztery oczy i wyjaśni czy urząd zrobił wszystko jak należy by bezkolizyjne przejazdy powstały.
      W szczególności ciekawi mnie jego stosunek do mieszkańców tamtejszych rejonów. Oni na pewno na takie spotkanie by chętnie przyszli i dostalibyśmy informację z pierwszej ręki.
      Tak więc: Panie Burmistrzu prosimy o debatę!
      • damyk1 Re: debata 27.09.14, 10:10
        jak dla mnie debata już nie ma sensu.Tak jak wcześniej napisałem o nagłej zmianie decyzji. Wszyscy widzimy co umie wspólnota. Tylko krytykować i szukac dziury w całym.
    • agata_zientek1 Re: debata 09.10.14, 20:39
      musza mieć duża odwagę żeby tu wejśc :)
      • kobylka02 Re: debata 09.10.14, 23:09
        proponuję p. Gniadowiczowi zorganizowanie debaty z tutejszymi przedsiębiorcami, przypuszczam wyleci z niej na kopach za zasługi dla budowy kolei
        • tomaszko74 Re: debata 10.10.14, 07:56
          Ale o jakiej debacie mowa,wiadomo że urządujący burmistrz zawsze jest na straconej pozycji bo nie wszystkie obietnice zostały spełnione i nie zawsze z Jego winy.A nowy kandydat to i metro może obiecywać i nikt nie jest wstanie tego zweryfikować a jego zwolennicy powiedzą że na pewno ono powstanie.
          • kobylka02 Re: debata 10.10.14, 09:32
            taak, kandydat na burmistrza już nam załatwił bezkolizyjne przejazdy przez tory
            • 75anka Re: debata 10.10.14, 10:49
              a jaki jest udział pana Huberta w zablokowaniu inwestycji? chodzi mi konkretnie o Jego osobę?
              • na.po.leon Re: debata 11.10.14, 16:12
                Mógł wraz z za przeproszeniem "członkami" wspólnoty wesprzeć protest w nieco innym wydaniu nie tylko nie, bo nie ale np. powalczyć o godziwe odszkodowania dla ludzi. Za bardzo się skupili na złym burmistrzu, cokolwiek wyszło z ręki burmistrza czy urzędu na pewno było i jest złe z założenia.
            • kobylka02 Re: debata 10.10.14, 20:24
              przepraszam, Gniadowicz orędownikiem budowy tuneli w Kobyłce

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka