kachad 27.05.08, 14:05 Szukam szczęśliwych właścicieli fretek z naszego miasta w celu wspólnych sobotni-niedzielnych spacerków po parku Potulickich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kachad Re: Fretkowe spacerki 28.05.08, 12:09 Hm, nie ma fretek w naszym mieście czy nie ma chętnych na spacerki;)? Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Fretkowe spacerki 28.05.08, 13:56 Kachad, mam pytanie trochę nie na temat. Czy mogłabyś mi powiedzieć słów kilka o hodowli fretki w domu? Czy to trudne w utrzymaniu zwierzątko? Ma jakieś szczególne wymagania? Czy całodniowa nieobecność w domu jest dla fretki stresująca? I czy jej zapach jest faktycznie niełatwy do zniesienia? Córka mnie bardzo męczy o fretkę i stąd moje pytania. Mieszkam w bloku i nie jestem do końca pewna czy to dobry pomysł... Z góry dziękuję. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kachad Re: Fretkowe spacerki 28.05.08, 14:23 A więc; - fretka to zwierzę absolutnie nie dla dzieci, chyba że córka to nastolatka; - fretki są bardzo ciekawskie, wszędobylskie i potrzebują dużo ruchu, wejdą wszędzie, wykopia kwiatki, będą się wspinać po firankach; - zapach jest odczuwalny, jednak kastrowane fretki nie "pachną" tak intensywnie jednak w chwilach, zdenerwowania, podniecenia czy radości potrafią wypuszczać tzw "baka" który jest bardzo intensywny; - kastracja fretki jest koniecznością, gdyż: samiec w ruji śmierdzi niemiłosiernie, samica natomiast popada w ruje permanentną co kończy się jej śmiercią; Generalnie choć bardzo kocham moje freciaki to raczej zniechęcam niż zachęcam do nabycia. Wszystko o fretkach znajdziesz na www.fretki.org.pl A tak w ogóle to zapraszam do obejrzenia na miejscu u mnie;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: Fretkowe spacerki 28.05.08, 14:32 Bardzo, bardzo dziękuję :-) Te argumenty przekonają moją 10 latkę, że chomik będzie lepszy (przynajmniej mam taką nadzieję...). Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: Fretkowe spacerki 05.06.08, 08:19 Moniko, nie chomik! Chomiki są.. No, nierozgarnięte intelekualnie i chomikujące (o czym się przekonasz, jak odsuniesz szafy). Ja zawsze trzymałem zwierzaki na początku w klatce, potem (jak nauczyły sie przychodzić na wołanie) hasały po mieszkaniu wolno. Wsystkie Twoje wymagania co do zwierzątka inteligentnego, przyjaznego, z którym będzie kontakt i które nie narobi szkód spełni szczurek. Samiec, czy samica. Chyba raczej to drugie. Są świetnymi towarzyszami i nawet, jesli będziesz mieć na początku odruchy ucieczki, czy łapania za miotłę :) , to znikną po paru dniach.. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
kachad Re: Fretkowe spacerki 04.06.08, 10:03 Niestety, od wczoraj mam już tylko jedną fretkę, wczoraj odeszła po 2 miesiącach walki nasza mała Pepsi:(( Robiliśmy wszystko, nie udało się:(.......... Odpowiedz Link Zgłoś
ramirez71 Re: Fretkowe spacerki 05.06.08, 08:20 Przykro mi kachad, wiem, jak to boli, sam miałem zwariowaną parkę tchórzofretek.. Odpowiedz Link Zgłoś