bacia40 22.08.05, 19:04 Te śliczne błękitne ptaszki miałam okazję obserwować co dzień na działce mojej kwatery. Poznałam zwłaszcza ich ranne obyczaje. Szczególnie urokliwe są w locie.Kto je jeszcze widuje?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bacia40 Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 12:37 Na pewno.Wiem to nie tylko od właścicieli działki ale też ze "słownika ptaków"-rudy brzuszek, niebieski grzbiet, długi mocny dziób, poluje na małe rybki i wodne owady- to na pewno on.No więc nikt nie widział? Odpowiedz Link
ralston Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 13:16 Zimorodka raczej nie da się pomylić z żadnym innym ptakiem.Ubarwienie i kształt ma bardzo charakterystyczny. Na Roztoczu akurat mi się nie zdarzyło zobaczyć, ale parokrotnie obserwowałem je na Pogórzu Przemyskim. Bardzo interesujące stworzenia... Odpowiedz Link
ralston Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 16:40 Ależ nie ma za co. Zimorodki są odpowiedzialne za jeszcze jedną przygodę w moim życiu. Kiedyś, jeszcze w licealnych czasach brałem udział w akcji inwentaryzacji zimorodków. Dostaliśmy z kolegą do przebadania całą długość Sokołdy (Podlasie). Zimorodka nie znaleźliśmy ni sztuki, za to przemoczyliśmy nogi do cna łażąc po podmokłych przybrzeżnych łąkach. Gdzieś tam wtedy zadzierzgała się przyjaźń, która trwa do dziś. Teraz rowerami przemierzamy odcinek po odcinku całą wschodnią granicę Polski. I ta trasa zaprowadziła nas na Roztocze, w którym z miejsca się zakochałem. Stąd też i moja tutaj obecność. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 17:51 Moja przygoda z zimorodkiem jest wstydliwa. Szpanowałem w Dolinie Koscieliskiej przed towarzyszka podróży. Na pytanie = co to za ptaszek czarnobiały nurkuje w potoku? Odpowiedziałem odrazu - zimorodek. Potem byliśmy w Muzeum Zakopiańskim. Były zdjecia i wypchane ptaszki. Moja koleżanka podrózy stwierdziła - po obejrzeniu zimorodka wyglądającego tak jak teraz opisujecie - ŚWIETNIE ZNASZ SIE NA ZIMORODKACH. Ze wstydu mao się nie zapadłem pod ziemię. m Odpowiedz Odpowiedz Link
ralston Re: Zimorodki na Roztoczu 24.08.05, 10:29 A co to było tam w strumieniu? Pluszcz? Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zimorodki na Roztoczu 29.08.05, 07:55 Nie jestem pewien - chyba pluszcz. Ale ten nurkujacy "zimorodek" to nie był zimorodek. Dwa dni temu idąc w tym samym miejscu Doliną Kościeliską - już niestety - nie zastałem żadnych nurkujacych pluszczy i "zimorodkow". m Odpowiedz Link
czuk1 Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 17:44 ..i w tym celu ( tj. szukania pozywienia) nurkuje... m Odpowiedz Link
bacia40 Re: Zimorodki na Roztoczu 23.08.05, 23:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12827&w=11910045&a=12189538 przeczytajcie ten "niemożliwy opis" Odpowiedz Link