kelle1986 28.10.10, 23:18 Oglądaliście? Jak wam się podobało? Wg mnie rewelacja, pełno emocji, świetna gra aktorska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
celebrity Re: Cisza 28.10.10, 23:42 mnie sie podobalo:) duzo emocji, dramatyczne... choc 1 rzecz byla irytujaca ale nie bede sie czepiac. Bardzo dobry film. Odpowiedz Link Zgłoś
lenawawa Re: Cisza 29.10.10, 08:32 Olszówka i Perchuć fenomenalnie. Chociaż do końca nie dotrwałam.... Odpowiedz Link Zgłoś
jodipiku Re: Cisza 29.10.10, 10:03 hm,mnie w sumie tez. Perchuc i Olszowka - rewelacja.Genialni aktorzy, Antek Kroilkowski tez a porzadku-lubie tego chlopaka. Drażniąca natomiast jest Olga Frycz-no nie trawie tej dziewcyzny. Wszedzie taka sama, i w Rozlewisku i tu...zero emocji w zwiazku ze smiercia brata, no na milosc Boską, chyba sie kochali jako rodzenstwo. No a Sadowski- tez bardzo dobrze na sali rozpraw... Ogolnie w porządku ale troche przydlugawe i brakowalo mi jednak momentu jak ta lawina zeszla (z punktu widzenia turystow) ida sobie w gory i nagle wiadomosc w TV... scena jak wylowiona Wojtka-mialam dreszcze i potok lez...nie jestem sobie w stanie wyobrazic co czuli rodzice... Olszowka na prawde dala rade. Muzyka dobrze dobrana,ciekawe zdjecia. Ogolnie ok ale chyba troszke wiecej emocji sie spodziewalam. W porownnaniu z odcinkeim1) Krzysztof-wg.mnie bylo gorzej.Tak to emocje siegaly zenitu...ale najlepsza produkcja TVN... Odpowiedz Link Zgłoś
kaska82 Re: Cisza 29.10.10, 11:04 Pomysł zrobienia całego cyklu tego typu filmów uważam za genialny i brawo dla TVN. "Krzysztof" wzbudził we mnie o wiele więcej emocji, ale i temat bardziej "nośny" (mówiąc brzydko). Olszówka, poniekąd, ratuje ten film, bo momentami nie oddaje on całego cierpienia rodzin, dramatyzmu sytuacji. Brakowało mi scen z udziałem nauczyciela, pokazania jego walki z samym sobą, ze szczególnym uwzględnieniem czasu po wypadku. Sadowski grał za mało. Scena z zejściem lawiny za krótka i żle pokazana, można było wycisnąć z tego fragmentu o wiele więcej. Jednak to bardzo dobry film. Ma być jeszcze o Przemku Salecie, pewnie historia z oddaniem nerki dla córki. Odpowiedz Link Zgłoś
corneliss Re: Cisza 29.10.10, 11:57 siedzialam wbita w fotel, tym bardziej ze lazenie po gorach zima jest mi bliskie emocje niesamowite, piekne pokazane, moglo byc wiecej odczuc innych rodzicow no i rowniez uwazam ze za malo P. Sadowskiego - nie ma nic o jego walce z samym soba, zaraz jest proces film jednak niesamowity z serii widzialam zajawke o historii Agaty Mroz (gra Olga Bołądź) Odpowiedz Link Zgłoś
nick_ze_hej Re: Cisza 29.10.10, 13:19 Pomysł zrobienia całego cyklu tego typu filmów uważam za genialny i brawo dla T > VN. "Krzysztof" wzbudził we mnie o wiele więcej emocji, ale i temat bardziej "n > ośny" (mówiąc brzydko). "Krzysztof" moim zdaniem w ogóle nie powinien powstać. Jeszcze nie teraz. Oprócz tego, że został zabity człowiek, a w śledztwie popełniono masę błędów, tak naprawdę nie wiemy nic. Odpowiedz Link Zgłoś
bez_portek Re: Cisza 29.10.10, 21:26 zgadzam się, śledzę sprawe w mediach i też uważam, że za wcześnie na "Krzysztofa" co do "Ciszy" film bardzo mi się podobał Odpowiedz Link Zgłoś
dona.a Re: Cisza 29.10.10, 12:57 jodipiku napisała: > Drażniąca natomiast jest Olga Frycz > no nie trawie tej dziewcyzny. Wszedzie taka sama, i w Rozlewisku i tu...zero > emocji w zwiazku ze smiercia brata, no na milosc Boską, chyba sie kochali jako > rodzenstwo. Wg mnie masz rację, gdyby nie nazwisko pewnie nie oglądalibyśmy jej na ekranie, z urody nijaka, ani brzydka ani ładna, taka sama w grze, wydaje mi się, że jej czas się kończy, raczej nie pociągnie bardziej wymagającej roli, o wiele bardziej interesująca jest, porównywalna wiekowo, Natalia Rybicka. O ile dobrze pamiętam to w tamtym wypadku zginęli dwaj bracia, myślałam, że może nawet będzie o tym jakiś wątek, ale może rodzice się nie zgodzili, bo to niewyobrażalna tragedia. Olszówka też mi się podobała, a przecież ona nie ma dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Cisza 29.10.10, 14:01 wg mnie Olszówka jest kobietą niezwykle wrażliwą z ogromnymi pokładami empatii. Wydaje mi się, że w życiu często miotają nią skrajne i przesadzone emocje, co dostarcza materiału do roli. jej rozchwianie emocjonalne, przez które jest tak często krytykowana, zapewne pomaga jej bardzo w graniu ( nie zapomnę filmu w którym grała porwana i gwałconą dziewczynę w jakims domku nad jeziorem - nie pamietam tytułu) Ciszy niestety nie widziałam a do Olszówki mam duuuuużo sympatii:-) Odpowiedz Link Zgłoś
balbins Re: Cisza 30.10.10, 16:41 "Strefa ciszy"-pewnie o ten film chodzi,rewelacyjna rola Olszówki wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Cisza 30.10.10, 20:37 sprawdziłam, niesamowite, że gra tam kilku dobrych aktorów a ja pamiętam tylko Olszówkę Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: Cisza 29.10.10, 14:36 Tak, Rybicka jest świetna, z tego najmłodszego pokolenia, tak samo Joasia Kulik (Nowa, ale i wiele sztuk teatru telewizji). Natomiast para Frycz-Królikowski natrętnie przywoływała skojarzenia z Domu nad Rozlewiskiem i to wybitnie przeszkadzało mi w odbiorze ich gry tutaj. Rewelacyjni: Olszówka, Perchuć, starszy Królikowski i Sadowski. Tą serią spokojnie mogą się wpisywać w "TV misyjną" - w dobrym tego słowa znaczeniu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Cisza 29.10.10, 15:01 podobno cisza ma byc powtarzana 1.11 o 14.45 - postaram się nadrobić:-) Odpowiedz Link Zgłoś
matt_banco Re: Cisza 29.10.10, 15:04 W "Nowej" to siostra Joanny Kulig grala czyli Justyna Schneider vel Kulig. Asia to raczej w "Szpilkach na Giewoncie" sie udziela. Oczywiscie obie sa interesujace, chociaz Justyna jest chyba lagodniejsza ;-) Niemniej troche maja problem z tym podobienstwem, ale nie az takich jak siostry Chapko, ktore sie chyba wszystkim myla, mimo ze rozsadnie rozlaczyly sie juz chyba na poziomie szkoly aktorskiej i kariery teatralnej. Frycz jest specyficzna, czasami sprawdza sie jej lekkie wycofanie i pewna taka nieobecnosc. Niemniej istotnie jak na razie jej paleta mozliwosci nie jest zbyt szeroka, no ale nie widzialem wystepu w "Wszystko co kocham". Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Cisza 30.10.10, 20:16 dona.a napisała: > O ile dobrze pam > iętam to w tamtym wypadku zginęli dwaj bracia, myślałam, że może nawet będzie o > tym jakiś wątek Był wątek - ojcem był Paweł Królikowski. Ogólnie film mnie rozczarował, chociaż gra aktorka niezła i to ratowało kiepski scenariusz. Wszystko po trochu rozpoczęte i nie skończone. Głowna bohaterka czyli lawina w ogóle pominięta. Odpowiedz Link Zgłoś
bm_ka Olga Frycz 30.10.10, 12:28 mamy dowód na wielkie umiejętności Olgi Frycz - wielu z piszących w tym wątku przypisało jej grę prawdziwym zachowaniom Olgi Frycz, samej aktorce. Ona miała zagrac taka osobę! Tam pada kilka słów dosadnie opisujących stan emocjonalny siostry Wojtka i to właśnie oddała aktorka. Uważam, ze Olga Frycz to bardzo dobra młoda aktorka z wielkim zasobem na przyszłośc. Klasą jest przestrzegać etykiety ale lekceważyć konwenanse. J.Waldorff Odpowiedz Link Zgłoś
bez_portek Re: Olga Frycz 30.10.10, 13:43 zgadzam się z bm_ka widziałam olge frycz chyba we wszystkich filmach/serialach, wstyd sie przyznac ale nawet kilka odcinków domu nad rozlewiskiem widziałam, dla mnie to jest bardzo fajna naturalna dziewczyna i świetnie zapowiadająca sie aktorka Odpowiedz Link Zgłoś
kelle1986 Re: Cisza 29.10.10, 17:13 "Krzysztofa" nie widziałam bo temat mnie totalnie nie ujmuje ani nie interesuje. Co innego tragiczna śmierć nastolatków pod lawiną. Mnie też zastanowiła gra Olgi Frycz, jakby ją to nie obeszło w ogóle.. Super pomysł z tą serią, jeśli szykuje się film o historii Agaty Mróz- nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: Cisza 29.10.10, 20:38 znaczy się filmy o zdarzeniach, które miały rzeczywiście miejsce? takie paradokumenty? strasznie mnie żenują. nie mogę oglądać. serdecznie przepraszam. podobnie jak rekonstrukcji bitew powstańczych, odbijania Bytnara Rudego, wychodzenia z kanałów i potyczek z sowietami. to jakaś straszna pomyłka. ale może jestem perwolniety? Odpowiedz Link Zgłoś
tiopental Re: Cisza 30.10.10, 21:00 Zszedłem kawał Tatr i ten film musiałem obejrzeć. Muszę przyznać, że cały nastepny dzień byłem pod wrażeniem. Bardzo dobra gra aktorska. Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: Cisza 31.10.10, 19:24 Mam pytanie czy można go gdzieś oglądnąć, ściągnąć itp . Bardzo mi na tym zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
duffy_online Re: Cisza 31.10.10, 21:56 Powtórka jutro czyli 1.11 o godzinie 14.45 chyba Na mnie film zrobił ogromne wrażenie świetna gra aktorska i niektóre sceny powodowały dreszcze Straszna tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
lenawawa Re: Cisza 01.11.10, 16:56 Dokończyłam dzisiaj oglądanie filmu. Bardzo mi się podobał - moim zdaniem wszystkiego było tyle ile trzeba...scena nad Czarnym Stawem(chyba)przejmująca. Tak sobie pomyślała,że gdyby rolę mamy Wojtka zagrała Krystyna Janda to film musiałby mieć inny tytuł...pani Olszówka jest świetną aktorką. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Cisza 01.11.10, 19:23 Doskonały film. Zrobił na mnie wielkie wrazenie, siedzialam i w glowie bylo mnostwo mysli, sama mam syna, wiem co to lek o najblizsza osobe ale na szczescie nie wiem co to bol po stracie. Olszowka wspaniale pokazala emocje. I na koniec, zdjecie tych wszystkich dzieciakow... Odpowiedz Link Zgłoś
highway_star Granice odpowiedzialności 01.11.10, 23:17 Jak dla mnie niewiele mówi się tu o odpowiedzialności wychowawcy za młodzież, która poszła na tą tragiczną wyprawę. W czasach licealnych sporo chodziliśmy po górkach z wychowawczynią, która była również przewodnikiem górskim. Chodziliśmy wyłącznie od maja do października. Usłyszeliśmy od niej jedno - że nigdy nie weźmie nas w Tatry, a zimą to możemy po Dolinie Kościeliskiej sobie pospacerować. Tyski "guru" młodzieży - pan Sz. jest przynajmniej dla mnie osobą wysoce nieodpowiedzialną, nie zapewnił grupie przewodnika tatrzańskiego podczas wspinaczki zimowej, w grupie miał dziewczynę (zginęła), która nie była w Tatrach nawet latem, wyszedł na szlak w trakcie załamania pogody (ocieplenie i opady). Słowacy bardzo dobrze czynią zamykając szlaki tatrzańskie na okres 1 listopada - 15 czerwca. Dzisiaj zginęła w Tatrach Bielskich Polka. Zakazy i zdrowy rozsądek ? - to nie dla nas, adrenalinka jest ważniejsza, a zakazy są po to, aby je łamać przecież. Czemu zakładamy się ciągle z Panem Bogiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Cisza 01.11.10, 23:43 Przypomniały mi sie słowa doktora Janusza Korczaka, mało znane, ale jakże szokujące (i niestety prawdziwe). Nie zacytuję dosłownie, ale twierdził, że rodzic musi godzic się na śmierć dziecka. To znaczy dając dziecku coraz to więcej swobody, która pozwala rozwijać się i realizować marzenia, jednocześnie musi brać pod uwagę to najtragiczniejsze zakończenie. Jednak z lęku przed śmiercią nie można trzymać dziecka w klatce, bo wtedy rozwój i spełnianie marzeń nie będzie możliwe. Cały czas podczas oglądania filmu to stwierdzenie było gdzieś z tyłu mojej głowy. A obok mnie moje dzieci - 8 letnia córka i 10 letni syn. Rodzice muszą dokonywać dramatycznych wyborów i są skazani na wieczny lęk... A jednak dać dzieciom wolność, to jedyne, co możemy zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Cisza 02.11.10, 09:18 Mnie sie nasuwa jeszcze jedna refleksja. Rodzice obwinili za wszystko nauczyciela, mieli do niego pretensje. Ja rozumiem, że on pewnie zbagatelizował wiele rzeczy doprowadzając do tak tragicznego finału i nie chce go absolutnie bronić. Myślę sobie jednak, że ci wszyscy rodzice próbowali w ten sposób zrzucić z siebie odpowiedzialność, za to że zgodzili się na ten wyjazd. Przecież oni wszyscy wyrazili pisemna zgodę, znali tego człowieka, wiedzieli gdzie dzieciaki idą, tak samo mogli założyć, że może sie coś stać, przecież zawsze może się coś stac ... Nie umniejszam winy, bądź zaniedbań nauczyciela, bo nie znam sprawy dokładnie, choć samo wydarzenie pamiętam... Myślę sobie, że... choć wcale nie chce tak myśleć, tez mam syna ... tak jak ojciec tego Wojtka czułabym sie współwinna, a Olga Frycz wg mnie zagrała normalnie, przecież wcieliła sie w role siostry, nie odgrywała swoich emocji. Pomijam już fakt, że film skupił się na matce, która po stracie syna zapomniała, że ma jeszcze jedno dziecko, a nie na siostrze rozpaczającej po śmierci brata. Inna sprawa, że nie trzeba od razu rwać włosów z głowy, kiedy jest się pogrążonym w rozpaczy ...każdy ze śmiercią radzi sobie inaczej. Miałam koleżankę, fajną, rozrywkową dziewczynę. Jej brat zginął w wypadku. Na codzień zwyczajnie o tym mówiła, jakby się pogodziła ... ale byłam świadkiem jej kilkugodzinnej wręcz rozpaczy, która do niej po latach wracała i raz na jakiś czas ta strata bliskiej osoby rozdzierała ja niemal do żywego. A potem znów wracała do życia ... więc nie osądzajcie tak łatwo Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Cisza 02.11.10, 09:41 To prawda, kązdy człowiek inaczej przezywa ból po stracie bliskiej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
irmelin Re: Cisza 02.11.10, 12:33 Nareszcie powstają "filmy telewizyjne" Cisza -doskonały film, świetna Olszówka i Perchuć. Ja osobiście płakałam przez pół flmu, bo kocham Tatry, bo wiem jak są niebezpieczne i piękne bo kocham swoje dzieci nad życie i boję się że kiedyś też będą chcieli poprostu jechać w góry....a ja odejdę od zmysłów ale im pozwolę. Po filmie długo patrzyłam na moje śpiące dzieci i płakałam. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Cisza 02.11.10, 23:01 Rodzice pozwalając na wyjazd dzieci zakładali, że jedzie z nimi doświadczony nauczyciel, który na miejscu będzie w stanie odpowiedzialnie stwierdzić, czy wyjście w góry w tym konkretnym dniu, przy tej a nie innej pogodzie jest bezpieczne. Absolutnie nie mogli dzień czy dwa wcześniej siedząc w domu zakładać, jaka będzie pogoda. Dlatego moim zdaniem wina nauczyciela jest większa, ni z rodziców. On w tym momencie podjął złą decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst Bardzo ciekawy reportaż o tym nauczycielu: 18.11.10, 08:42 Człowiek z lawiny Teraz Mirosław Szumny, nauczyciel geografii, myśli krótkodystansowo. Teraz Himalaje to droga z Osiedla A do liceum, cały dzień nauczania o Ziemi i powrót do schroniska dom. Świat Szumnego stał się powolny, ma wielkość miasta Tychy. Dwa lata temu plany podboju szczytów i mało znanych ziem przepadły na zawsze w lawinie pod Rysami wraz z ośmiorgiem młodych ludzi z kierowanej przez nauczyciela wyprawy. Przepadały dalej w szpitalu, na cmentarzu, na sali sądowej i w proszkach uspokajających. Żaden dumny Mont Blanc ani tajemnicza Laponia, tylko małe mieszkanie po ojcu na górniczo-hutniczym Osiedlu A w Tychach, gdzie z fresków na ścianach bloków patrzą kobiety z kilofami w rękach, a nocami śpiewają bezrobotni. Mirosław Szumny przejeździł dwa lata do sądu w Katowicach na własny proces, w tym cały rok 50 urodzin. Groziło mu 8 lat więzienia. W marcu 2005 r. dostał rok w zawieszeniu. więcej: archiwum.polityka.pl/art/czlowiek-znbsp;lawiny,397066.html Odpowiedz Link Zgłoś
pepsic Re: Bardzo ciekawy reportaż o tym nauczycielu: 19.11.10, 09:13 I bardzo smutne dopowiedzenie "Ciszy". Co do filmu - mam wrażenie, że został słabo zmontowany. Być może w wyniku konsultacji z rodzinami niektóre sceny powycinano. Odpowiedz Link Zgłoś