Dodaj do ulubionych

X Factor 20.03

20.03.11, 20:26
No nie, Sablewska też -Daj czadu.:/ Było dzisiaj trochę freacków, to taka sól tego programu;)
Program jeszcze trwa, ale podobał mi się chłopaczek od Spidermana, wydaje mi się, że podjął słuszną decyzję o aktorstwie, ma w sobie jakiś urok, chociaż jest jeszcze mocno "surowy" i nieoszlifowany. Ciekawa jestem Kuźniara na żywo, bo krytykuje się Kazadi, ale chyba zdecydowanie lepiej się sprawdziła niż ten sztywny pan.
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: X Factor 20.03 20.03.11, 20:42
      Chlopak od Geogra Michaela - bombowy :)
      Dziewczyna od psychologii z dziwna reakcja ciala - swietna :)
      Jarek jak zawsze - przystojny :)
    • siuil_a_run Re: X Factor 20.03 20.03.11, 21:39
      kseruje swojego posta z zeszlotygodniowego watku, w ktorym sie dopisalam bez pomylke ;)

mnie po nudnym zeszlotygodniowym odcinku, z ktorego nie zapamietalam nikogo, dzisiejszy odcinek przywrocil nadzieje na to, ze finaly na zywo moga byc ciekawe :) podobala mi sie dziewczyna, ktora spiewala Queen, bardzo fajna tez Norah Jones ;) i zachwycili mnie dzis panowie: chlopak z Plocka i ten ostatni, siedemnastolatek z kedziorami. po prostu och i ach, a ochy i achy mi sie rzadko juz zdarzaja w tych programach w wersji nadwislanskiej ;) gosc od Careless Whisper pod dzwiekiem, ale ladna barwa. dziewcze, ktore spiewalo Bjork - troche za duzo dziwnych rzeczy robila z glosem, a malo spiewala, ale ciekawa jej jestem, troche przypomina mi Diane Vickers z brytyjskiego XF trzy sezony wstecz.

na razie brakuje mi grupy, ktora by mnie pozamiatala - te dziewczyny, na ktorych punkcie jury oszalalo tydzien temu, na mnie nie zrobily szczegolnego wrazenia. smiem nawet przypuszczac, ze w wersji brytyjskiej daleko by nie zaszly. no, ale tam poprzeczka dla grup jest baaardzo wysoko, to jest generalnie zawsze najslabszy punkt kazdego sezonu, grupy musza starac sie piec razy bardziej, zeby zapasc w pamiec i zachwycic publicznosc. zazwyczaj w sezonie jest maksimum jedna, ktorej udaje sie zajsc dalej niz pierwsze dwa odcinki live. a juz zespolowi zenskiemu udalo sie to chyba raz. brytyjska publika nie kocha girlsbandow ;) bardzo jestem ciekawa, jak to u nas bedzie wygladalo.

w ogole XF ogladam glownie przez sentyment dla brytyjskiej wersji, i dla Czeslawa ;) ale jesli nastepne odcinki beda takie, jak dzisiejszy, to sie pewnie wciagne.

a o Polsatowskim programie ciagle zapominam, cholercia. a chcialam ogladac oba i sobie porownywac.
      • lejdimakbet Re: X Factor 20.03 20.03.11, 21:53
        ściagasz ipla i oglądasz polsatowski program kiedy chcesz :)
      • pppaaappp Re: X Factor 20.03 20.03.11, 22:59
        To zobacz polsatowski bo , wiem że nie wierzysz, ale tym razem chyba pierwszy raz w historii, produkcja TVNu jest trzy razy słabsza. Zwłaszcza jesli ocenić jury i jego kompetencję ale i jeśli porównać uczestników nie mówiąc o ciekawszej realizacji (coś świeżego a tu kalka Mam Talent). Krótko mówiąc - cienko. A wynikami bym się na miejscu TVN nie podniecała, w czasie Polsatu są chóry w TVP2 i razem mają jak czytałem dwa razy więcej widzów niż X Factor.
        • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 00:01
          Mam podobne zdanie. Jury w XF to jakas porazka. Juz ktorys z kolei odcinek obejrzalam i na dluzsza mete nie da sie sluchac ani Czesia ani Sablewskiej. Czesio ma ADHD i mowi niewyraznie, popisujac sie w dodatku znajomoscia jezykow obcych (strasznie to zasciankowe) a sablewska to jakis dziwolag, nie majacy pojecia o talentach. Skad oni ja wzieli? Jedynie Wojewodzki, ktory czesto mnie drazni w innych programach zdaje sie tu jeszcze zachowywac jakis rozsadek i wyczucie.

Sami uczestnicy, poziom taki sobie. W porownaniu do polskiej - wersja brytyjska to mega hit! Uwielbialam ang. XF. Tam to byla rozrywka wysokich lotow, ale samo jury bylo na poziomie i ich komentarze tez jak najbardziej odzwierciedlaly zdanie o uczestnikach bez wzgledu na to czy byly to pozytywne czy negatywne oceny. U nas sablewska rżnie wielka znawczynie od rynku muzycznego a zgrzebac slowa nie potrafi zeby uzasadnic jakos swoj wybor. Jest cienka, po prostu, a sadzi sie co to nie ja - wszystko to razem daje obraz zalosny. Ogolnie porgram kiepsciutki jak na razie...
          • oleena Re: X Factor 20.03 21.03.11, 10:54
            Co zaściankowego w tym, że Czesławowi lepiej się gada w językach skandynawskich niż po polsku?
          • siuil_a_run Re: X Factor 20.03 21.03.11, 11:05
            prosze mi tu Czeslawa nie obrazac :) rany, to chyba tylko w PL mozna znajomosc jezykow obcych i korzystanie z niej potraktowac jako przejaw zasciankowosci :P zwlaszcza u czlowieka, ktory wychowal sie mowiac w jezyku innym niz polski i moze mu to po prostu przychodzic naturalnie.
            • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 11:18
              jak Czeslaw bedzie gadal wsrod publiki dunskiej to niech sobie gada do woli po dunsku - tutaj jest to nie na miejscu. To tak jak Polacy jada do UK i gadaja miedzy soba po polsku w obecnosci Anglikow - jest to odbierane w Anglii jako przejaw braku kultury co najmniej i ja sie z tym zgadzam. Jesli ktos nie zna jezyka polskiego na tyle, zeby gadac w nim skladnie, to nie powinien w takim programie wystepowac. Tyle w temacie.

P.S. Osobiscie do Czeslawa nic nie mam, ale to jest program ogolnopolski a nie jesgo koncert i kryteria sa tu troche inne.
              • notting_hill Re: X Factor 20.03 21.03.11, 11:34
                Ale on przecież do ziomka Skandynawa zagaduje w bliższym im języku.... Równie dobrze można to potraktować jako rodzaj wsparcia. Ja tak to odbieram. Chyba się czepiasz, tym bardziej, że są napisy...
                A już Skandynawów posądzanie o zaściankowość jest całkiem od czapy, nie ma chyba w naszym kręgu kulturowym ludzi, którym mniej zależy na pozorach.
                • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 22:02
                  Chyba się
                  > czepiasz, tym bardziej, że są napisy...

Publika w teatrze, gdzie odbywaja sie proby do XF i skad emitowany jest program tez widzi te napisy? Mysl troche zanim cos napiszesz ok? Po waszych komentarzach widze, ze Polak jest jednak glupi i zakompleksiony - caly czas mamy "kompleks zagranicy", niewazne kto, neiwazne jak, ale "byl zagranica", "jest zza granicy", "mowi w innym jezyku wiec jest kims, trzeba mu dac fory"..... totalna bzdura! Gdyby ta sama sytuacja zdarzyla sie w tej waszej tolerancyjnej skandynawii to publika by go WYGWIZDALA, bo tam ludzie sie nie cackaja - przychodza obejrzec show, to chca sie dobrze bawic, a wiec i ROZUMIEC! Ale u nas oczywiscie nikt nic nie rozumie, ale jest cool. Zenua. Widze, ze jak bylismy zasciankiem, tak jestesmy.
                  • roman.w.ogrodzie Re: X Factor 20.03 21.03.11, 23:13
                    > Publika w teatrze, gdzie odbywaja sie proby do XF i skad emitowany jest program
                    > tez widzi te napisy?

Nikogo tutaj poza tobą nie obchodzi komfort publiki w teatrze. Jeśli tak cię martwi jej dyskomfort załóż może jakiś fundusz, czy coś.

> Po waszych komentarzach widze, ze Polak jest jednak glupi i zakompleksiony

Ale tylko ten o nicku barozra.

> caly czas mamy "kompleks zagranicy"

Najwyższy czas, byście się go pozbyli, barozro.

> Gdyby ta sama sytuacja zdarzyla sie w tej waszej tolerancyjnej skandynawii t
                    > o publika by go WYGWIZDALA, bo tam ludzie sie nie cackaja

Och, jesteś również znawczynią społeczeństw skandynawskich?

> Ale u nas oczywiscie nikt nic nie rozumie, ale jest cool.

Nie nikt, tylko barozra. I niesamowicie szykanowana publika z teatru.

> Widze, ze jak bylismy zasciankiem, tak jestesmy.

Jesteście, barozro, jesteście.
                    • obraza.uczuc.religijnych Re: X Factor 20.03 22.03.11, 09:25
                      Ja tam nie mam nic przeciwko Czesławowi porozumiewającemu się ze Skandynawami w ich językach, zastanawia mnie jednak ten wysyp śpiewających Skandynawów. W każdym odcinku okazuje się że zaśpiewać chce jakiś Duńczyk czy Norweg, a Czesław ma możliwość popisania się swoimi umiejętnościami. Czy to tylko przypadek?
                  • spacey1 Re: X Factor 20.03 22.03.11, 09:15
                    chyba żartujesz. W Skandynawii język angielski jest praktycznie znany każdemu, na pewno nie wygwizdaliby kogoś, kto przemówiłby w ym języku. Właśnie to jest przejaw zaściankowości, że paradoksalnie uważamy się za pępek świata i wymagamy od każdego, aby mówił po naszemu skoro ma czelność u nas mieszkac i jeszcze na dodatek występować w TV.
                    Dla mnie wystąpienie czesława było urozmaiceniem show. na pewno obcokrajowiec biorący udział w castingu nie spodziewał się, ze magle polski juror zasunie do niego wojczystym języku i ten efelt zaskoczenia fajnie było oglądać. Tak należy to czytać, a nie jako chęć wylansowania się przez Cześka. Człowiek, który przez lata mieszka za granica naprawdę traktuje mówienie tamtym językiem jako coś naturalnego, a nie okazję do lansu. A drażliwi Polacy (tylko ci drażliwi, zaznaczam, nie wszyscy) odbierają to jako obraze uczuć. I to jest właśnie zaściankowe.
                  • sadosia75 Re: X Factor 20.03 22.03.11, 18:46
                    widze, ze Polak jest jednak glupi i zakompleksiony - caly czas mamy "komplek
                    > s zagranicy", niewazne kto, neiwazne jak, ale "byl zagranica", "jest zza granic
                    > y", "mowi w innym jezyku wiec jest kims

A powiedz mi w takim razie dlaczego sygnature masz w tym okropnym jezyku obcym a nie w naszym pieknym ojczystym? Kompleksy ?
              • roman.w.ogrodzie Re: X Factor 20.03 21.03.11, 13:34
                > ale to jest program ogolnopolski a nie
                > jesgo koncert i kryteria sa tu troche inne.

Właśnie. Nie powinni też, z tego samego powodu, śpiewać w językach obcych. A w YCD powinni tańczyć tylko tańce ludowe.

Jak śpiewak/tancerz będzie śpiewał/tańczył wśród publiki zagranicznej, to niech sobie gada/tańczy do woli po zagranicznemu - tutaj jest to nie na miejscu. Przejaw braku kultury. I zaściankowość.
                • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 22:19
                  Argument ze spiewem w winnym jezyku jest kompletnie nietrafionym argumentem - mylisz dwie sprawy. Ja sie nie czepiam, ze Norweg zaspiewal w obcym jezyku, niewazny jest jezyk wykonania utworu - najwazniejszy jest glos, muzykalnosc, sztuka interpretacji - tu nikt nie musi znac jezyka w ktorym ktos spiewa, bo wzbudza emocje, porusza.... ludzie od razu "slysza", "czuja" czy ktos jest "dobry" czy nie, stad na koncerty ludzie jezdza po swiecie za ulubionymi kapelami nawet jak slowa z tego nie rozumieja, ALE w takim programie jak XF ocena wykonania utworu przez jurora (obojetnie czy ktos spiewa w jezyku ojczystym czy obcym) jest bardzo wazna, i musi byc zrozumiala dla publiki, ktora tez ostatecznie ocenia, tym bardziej ze na tym sie zasadza cala forumla programu i o atrkacyjnosci tego programu swiadcza zwlaszcza wypowiedzi jurorow, na ktore publika CZEKA. Jaki jest wiec sens czekac na cos, czego sie nie rozumie? Myslenie nie boli.
                  • roman.w.ogrodzie Re: X Factor 20.03 21.03.11, 22:57
                    > ALE w takim programie jak XF ocena wykonania utwor
                    > u przez jurora (obojetnie czy ktos spiewa w jezyku ojczystym czy obcym) jest ba
                    > rdzo wazna, i musi byc zrozumiala dla publiki, ktora tez ostatecznie ocenia, ty
                    > m bardziej ze na tym sie zasadza cala forumla programu i o atrkacyjnosci tego p
                    > rogramu swiadcza zwlaszcza wypowiedzi jurorow, na ktore publika CZEKA. Jaki jes
                    > t wiec sens czekac na cos, czego sie nie rozumie?

Publiką, dla której powstał program jest publika telewizyjna. Publika telewizyjna miała napisy.

> Myslenie nie boli.

A skąd Ty możesz o tym wiedzieć?
                    • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 23:05
                      pieprzysz gosciu, tylko tyle powiem, idz lepiej do tego swojego ogrodka, bo bredzisz.
                      • roman.w.ogrodzie Re: X Factor 20.03 21.03.11, 23:16
                        barozra napisała:

> pieprzysz gosciu, tylko tyle powiem, idz lepiej do tego swojego ogrodka, bo bre
                        > dzisz.

Ale przecież głównie cytowałem ciebie.
                        • barozra Re: X Factor 20.03 21.03.11, 23:21
                          jasne, glupi zawsze pozostanie glupkiem.... poszukaj glupszego od siebie - moze ci uwierzy.

--
                          if you don't have anything nice to say, shut up ;-)
              • roman.w.ogrodzie Re: X Factor 20.03 21.03.11, 13:38
                P.S: A już szczytem chamstwa jest nieużywanie na polskim forum, wśród polskiej publiki, polskich znaków diakrytycznych.
                • xemxija Re: X Factor 20.03 21.03.11, 13:50
                  Ale Czeslaw to mnie zdenerwowal wczoraj, kiedy w taki nieladny sposob powiedzial "nie" Norwegowi. Najpierw myslalam, ze Norweg chcial Czeskowi w leb przydzwonic mikrofonem, a pozniej zdalam sobie sprawe, ze on sie spodziewal "tak" od Czeslawa, i juz podnosil reke w gescie zwyciestwa. Nieladnie Czeslaw sie zachowal. Mogl od razu powiedziec "nie", bez dawania zludnych nadziei.
        • siuil_a_run Re: X Factor 20.03 21.03.11, 11:01
          tak gwoli scislosci, to jest to format, a w oryginale XF byl znacznie wczesniej niz MT. jesli wiec juz mowic o jakiejs kalce, to raczej w druga strone (jedyne, co do XF zostalo przeniesione z MT to przesluchania przed publicznoscia).

tak czy kwak, musze sie ogarnac i Polsatowski szol zaczac ogladac. wcale sie nie zdziwie, jesli wyjdzie im lepiej, majac w pamieci Idola :)
        • fajnyfred Re: X Factor 20.03 22.03.11, 13:19
          Akurat jury w XFactor jest o wiele inteligentniejsze od tego z polsatowskiego Tylko Muzyka,a i sam XFactor też jest lepszy pod każdym względem.A Maja Sablewska jest boska i Czesio też świetny.
    • cestina Dziewczyny 21.03.11, 11:35
      "Na początku (rok 2008) był duet: Anna Karamon i Aleksandra Nowak. Od marca 2009 – już zespół. Wśród osiągnięć duetu można wymienić m.in. Nagrodę Grand Prix przyznaną przez TVP za Największą Osobowość Festiwalu Spotkania Zamkowe 2008, nagrodę Festiwalu Piosenki Studenckiej 2008, liczne nagrody publiczności.

W maju 2009 zespół DZIEWCZYNY debiutuje w pełnym składzie, dwukrotnie wygrywając program Hit Generator (TVP 2). Następnie nagrywa klip do piosenki „Chimera”, wypuszcza singiel „NIGDY”, nagrywa płytę oraz kwalifikuje się z piosenką „Cash box” do Krajowego Finału Eurowizji 2010 roku.

Członkowie zespołu to grupa czołowych muzyków sceny jazzowej i rozrywkowej. W swojej dotychczasowej karierze współpracowali i współpracują m.in. z Anną Serafińską, Jose Torresem, Urszulą Dudziak, Olo Walickim, Grażyną Łobaszewską, Edytą Górniak, Marylą Rodowicz, Mariką, Moniką Brodką, zespołem Sofa, Stanisławem Sojką, Ewą Bem, Lorą Szafran i wieloma innymi. "

Wydały już płytę, promują ją od roku,widziałam je już we wszystkich telewizjach śniadaniowych, na co im ten X Factor ?
      • koza_w_rajtuzach Re: Dziewczyny 21.03.11, 16:43
        no właśnie, tak mi się coś kojarzyło, że już je gdzieś widziałam.. wg mnie nie mają czego szukać w tym programie.
    • adam.2x Kiepska jakość 22.03.11, 01:38
      Ja widzę w tym programie dwa główne problemy jakościowe:

1. Realizacja muzyczna. Nie wiem czy to jest specyfika transmisji satelitarnej, mojego telewizora czy jakiś innych połączeń ale tak fatalnego technicznie programu jeszcze nie słyszałem. Muzyka zagłusza uczestników i całość zlewa się w kakofonię. Ciekawe czy widownia na miejscu słyszy to inaczej.

2. Język angielski w prawie wszystkich występach. Może ta kakofonia z tego w dużej mierze wypływa. Czemu nie posługują się wykonawcy językiem polskim? Jedna góralka była fajna i miała styl. Reszta, łącznie z jurorami powinna się zastanowić na celowością angielskiego w tym zastosowaniu. Być może wykonawcy zauważyli że byle jaka dykcja i wymowa byłaby dla nich zabójcza po polsku a umiejętność angielskiego u jurorów i publiki jest na tyle ograniczona że wszystko przejdzie. Zachwyty publiki i jurorów nad wieloma wykonawcami anglo-języcznych produkcji były wrost śmieszne jeśli nie powiedzieć żałosne. Uważam że jest wielka liczba polskich utworów przy których wykonawca może pokazać swe umiejętności jeśli je posiada. Jeżeli wykonawcom i jurorom wydaje się że te produkcje "angielskie" mogą być wstępem do międzynarodowej kariery wykonawców polskiego X-Factora w tym języku to ja po wysłuchaniu dwóch programów dam radę: please, get real.
    • anonimowa_melancholiczka Re: X Factor 20.03 22.03.11, 13:57
      Właśnie obejrzałam trzeci odcinek i muszę stwierdzić, że poziom jest niziutki IMO. Bardzo słabe osoby są przepuszczane dalej. Okropna była ta psycholożka,fałszowała jak opętana, barwna osobowość to nie wszystko. Kolejny kwiatek - zespół Dziewczyny, zgadzam się z Wojewódzkmi, że to było tandetne, a osobiście nie przepadam za duetami wszelakimi.Po za tym nie wiem, co w programie szukał zespół, który startował w polskich preselekcjach Eurowizji. Podobna sytuacja, jak z zespołem Enej z MBTM, który powycierał się już chyba ze swoim repertuarem po wszystkich telewizjach śniadaniowych. No i ostatni, najgorszy - niejaki William - Freddie się chyba w grobie przewraca po usłyszeniu tego wykonu, a sam facet jakiś taki obleśny jak dla mnie. Bezbarwne chłopczyki od ballad nie wiedzieć czemu, zachwyciły jury, mnie z kolei usypiając przed monitorem. Zapamiętałam jedynie tą laseczkę z Malborka (btw, czy nie ma innych piosenek, tylko wyświechtane na wszelkie sposoby "Stop"?) oraz uroczą, dziewczęcą studentkę farmacji śpiewającą "Show must go on". Reszta blado.
      Jury jest całkiem w porzo, choć żałuję, że Wojewódzki nie jest już tak ostrym jurorem, jakim zwykł być w nieodżałowanym "Idolu". Majkę cenię za to, że ma swoje zdanie, mogłaby jednak czasem wyjasnić dlaczego. A Czesław- wiadomo, sam urok i czar, choć niektórych jego wyborów nie pojmuję;)
      Najsłabszym ogniwem programu jest Kuźniar, to że jest niewłaściwa osobą na niewłaściwym miejscu najbardziej uwidacznia się w tych momentach, kiedy mówi do uczestników lub ich bliskich, a oni nie zwracają na niego najmniejszej uwagi. Oj, powinien się uczyć od Maćka Rocka:)
      • kelle1986 Re: X Factor 20.03 22.03.11, 18:04
        anonimowa_melancholiczka napisała:

> Właśnie obejrzałam trzeci odcinek i muszę stwierdzić, że poziom jest niziutki I
        > MO. Bardzo słabe osoby są przepuszczane dalej. Okropna była ta psycholożka,fałs
        > zowała jak opętana, barwna osobowość to nie wszystko. Kolejny kwiatek - zespół
        > Dziewczyny, zgadzam się z Wojewódzkmi, że to było tandetne, a osobiście nie prz
        > epadam za duetami wszelakimi.Po za tym nie wiem, co w programie szukał zespół,
        > który startował w polskich preselekcjach Eurowizji. Podobna sytuacja, jak z zes
        > połem Enej z MBTM, który powycierał się już chyba ze swoim repertuarem po wszys
        > tkich telewizjach śniadaniowych. No i ostatni, najgorszy - niejaki William - Fr
        > eddie się chyba w grobie przewraca po usłyszeniu tego wykonu, a sam facet jakiś
        > taki obleśny jak dla mnie. Bezbarwne chłopczyki od ballad nie wiedzieć czemu,
        > zachwyciły jury, mnie z kolei usypiając przed monitorem. Zapamiętałam jedynie t
        > ą laseczkę z Malborka (btw, czy nie ma innych piosenek, tylko wyświechtane na w
        > szelkie sposoby "Stop"?) oraz uroczą, dziewczęcą studentkę farmacji śpiewającą
        > "Show must go on". Reszta blado.

Oj zgadzam sie! Mnie nikt nie zachwycil w tym odcinku:( Laska ktora spiewala Show must go on byla bardzo urocza ale wykonanie takie sobie. William tez nie dal rady. Kazdy kto sie zabiera za Queen u mnie nie ma szans;p
        No i to "Stop"... za przeproszeniem, do wyrzygania. Dziewczyna piekna, piekny glos ale ja sie wynudzilam...
        Zespoly to pieta achillesowa tego programu. Te cale Dziewczyny to nic specjalnego juz nie mowiac o tym trio z zeszlego (?) odcinka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka