Dodaj do ulubionych

Błędy językowe

01.09.11, 19:21
Dziś oglądałam "Kawę czy herbatę"... Prowadząca, niby bardzo wielka poliglotka, cały czas, podczas prowadzenia programu liczby nazywała cyframi. Dla niej cyframi było: 18, 67 itd... Dlaczego telewizja niby z misją propaguje podstawowe błędy - językowe i logiczne. Gdybym była władna, wyrzuciłabym taką prezenterkę, która nie zna języka polskiego... :)
Obserwuj wątek
    • pawel-strzalka Re: Błędy językowe 01.09.11, 19:56
      Kiedyś w publicznych mediach obowiązywało coś takiego jak karta mikrofonowa i ekranowa. Nie wystarczyło mieć duże cycki albo sypiać z dyrektorem anteny żeby prowadzić program/audycję. Trzeba było mieć prezencję w tv (a nie tylko urodę), trzeba było mieć dykcję i na dodatek dobrą znajomość języka ojczystego. O ile w PR nie jest źle, to w TVP niestety znajomość zasad gramatycznych polszczyzny jest odwrotnie proporcjonalna do ilości wypełniacza w ustach i ilości odpiętych guzików w bluzce.
      • agatazegis Re: Błędy językowe 01.09.11, 20:33
        Tak, tylko dlaczego w najwyższych organach TV nie wymagają podstawowych zasad poprawnej polszczyzny? Tym bardziej, że chcą być telewizją z misją? Jaką misją? Że 96 to cyfra?
      • agatazegis Re: Błędy językowe 01.09.11, 20:38
        Czego więc mamy wymagać od najmłodszego pokolenia, które bazuje na TV?
      • matti_hautameki Re: Błędy językowe 01.09.11, 21:20
        pawel-strzalka napisał:
        > i ilości odpiętych guzików w bluzce.

Jeśli chcemy być tacy czepialscy, to "ilość" może być np. wody albo cukru, a guzików tylko "liczba" (są policzalne) :]

A z wypowiedzią nie trudno się nie zgodzić, dlatego coraz rzadziej oglądam TV...
        • matti_hautameki Re: Błędy językowe 01.09.11, 21:22
          > A z wypowiedzią nie trudno się nie zgodzić

Heh, a tu mnie zawiodła logika :)
          • ewa9717 Re: Błędy językowe 01.09.11, 21:53
            Jak już, to już: nietrudno ;)
        • agatazegis Re: Błędy językowe 01.09.11, 22:03
          A ja myślę, że nie jest to kwestia guzików... Tylko dobrego smaku
        • agatazegis Re: Błędy językowe 01.09.11, 22:32
          Gdzie widzisz błędy z illością?
          • misiania Re: Błędy językowe 02.09.11, 00:22
            jeśli coś jest policzalne - liczba (szklanki piwa). Nie potrafię podać dokładnej liczby szklanek piwa, przypadającej na jednego biesiadnika.
            jeśli coś jest niepoliczalne - ilość (dużo piwa). Nie jesteśmy w stanie wypowiedzieć się na temat ilości piwa, wypitego na imprezie, albowiem nas nam nie było.
            • bakali Re: Błędy językowe 02.09.11, 09:15
              A ja pamiętam, że żeby być dziennikarzem mówiącym, przede wszystkim nie mozna było mieć wady wymowy. Przeraża mnie niedawna tendencja do zatrudniania jako lektorów osób z wada wymowy, np. nie wymawiających "r". Ja takiego lektora nie mogę słuchać, dla mnie jest to nie do przyjęcia. Odbieram to jako dziwnie pojęte równouprawnienie, na zasadzie: twoja ułomnośc nie czyni cię gorszym od innych. Owszem, nie czyni. Ale w pewnych zawodach dyskwalifikuje.
              Poza tym, prawie każdą wadę wymowy można leczyć logopedycznie.
          • wnukmarycha Re: Błędy językowe 02.09.11, 19:24
            Litr wody to ilość. Na litr wody składa się ściśle określona liczba kropli, które zawierają określona ilość wody.

Gdy słyszę w relacjach, że na sali sejmowej była mała ilość posłów, zastanawiam się, czy autor relacji mówi o sumie masy, ciężaru, wzrostu lub objętości ciał posłów biorących udział w obradach.
    • toreon Re: Błędy językowe 02.09.11, 09:36
      A któraż to prezenterka? Chyba nie Agacia Konarska?
    • stara_dominikowa Re: Błędy językowe 02.09.11, 11:26
      Nie ma już błędów językowych. Jest oglądalność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka