matt_banco
06.09.12, 22:22
Obejrzalem 1 odcinek i czuje sie lekko zmieszany ;-) Nie bylo zle. Powsciagliwy i "szwedzki" Linda prawie nie irytowal (jak mial ostatnio w zwyczaju). Widac, ze szukano troche innego pomyslu na tego aktora. Pani komisarz ... no nie powiem, nietrywialna i to nie tylko z urody (ma ten podobny niepokojacy typ urody jak Ewa Dałkowska, do ktorej jest podobna). Sposob na wprowadzenie postaci ... no tez nie az tak ograny, chociaz te retrospekcje troche zbyt teatralne i wystylizowane. Wyraznie widac starania o budowanie klimatu ... no powiedzmy, ze nie do konca udane (te deszcze, parasolki), ale cos w nich jest. Ladnie wygrane lokalizacje i ich nieopatrzenie (spektakularna scena wyciagania zwlok ze zbiornika wodnego, lokalizacja mieszkania pani komisarz).
Cieszy technika krecenia, aczkolwiek te zblizenia sa zabojcze ... w HD daje to troche przytlaczajace wrazenie. Nie wiem jeszcze co z muzyka ... w jednym scenach mi sie podobala, a inne rozwala swa nachalnoscia.
Fajne postaci w tle ... Muskala ustawila swoja postac jedna scena. Kapitalna w tym zuciu gumy i dziwacznej fryzurce. Podobnie jak Jakubik ... tez podfryzowany zacnie. A jeszcze jest Zielinski.
Nie powiem zeby mi sie ten odcinek tak do konca podobal (sposob narracji wykluczal w zasadzie zwawsze tempo), ale przynete udalo sie zarzucic.