Dodaj do ulubionych

Tylko muzyka

04.09.11, 20:49
Namnożyło się w stacjach telewizyjnych podobnych programów-różnych"Must be the musiców" czy "Voice of Polandów"...Nie oglądam tego typu programów,jestem tradycyjny,uważam,że program musi być naturalny w swojej wymowie,konwencji bez jakichś komercyjnych ubarwien tylko dlatego,że dany program jest licencją zagranicznego formatu.Dlatego chętnie oglądam tylko "Szansę na sukces".z powodzeniem prowadzoną od 18 lat przez Wojciecha Manna.
Ale do rzeczy: przypadkiem trafiłem na Polsacie na początek programu "Tylko muzyka".Z całym szacunkiem,- dwie młode 17 letnie dziewczyny z małej wioski,doceniam ich ambicje stania się gwiazdami,ich aspiracje itd..ale przecież one śpiewały fatalnie,zupełny brak głosu-tymczasem jurorka Kora aż piałą z zachwytu nad ich wspaniałym występem że aż podbiegła do nich.Co najmniej dziwię się tak doświadczonej wokalistce.Całę szczęście,że jej zachwytu nie podzielali pozostali jurorzy.Jakiż tu obiektywizm w ocenach? a śpiewającym dziewczynom życzę tylko doskonalenia warsztatu,bo wiele nauki przed nimi,choć jak wspomniałęm doceniam ich ambicje.
Ponadto pokazywane przez kamerzystów zachowanie jurorów,ich dziwne miny,uśmiechy podczas występów wydają się takie sztuczne,wyreżyserowane,nienaturalne,dlatego według mojej oceny program jest taki nienaturalny,ale widać taki wymóg licencji.Dobrze,że przełączyłęm na TVP2 na nadawany na żywo koncert zespołu Plateau z repertuarem Marka Grechuty
Obserwuj wątek
    • cestina Re: Tylko muzyka 04.09.11, 23:10
      Według mnie "Tylko muzyka", jak na razie jest najlepszym programem muzycznym. W "Szansie na sukces" masz samych solistów, wykonujących tylko covery. Jeśli myślą o dalszej karierze ciężko jest im się dalej przebić. A w MBTM można usłyszeć również zespoły wykonujące własny materiał, z małym dorobkiem i pojęciem jak w Polsce rynek muzyczny funkcjonuje. Pierwszą edycję wygrał taki właśnie zespół, ich płyta bardzo dobrze się sprzedaje. To chyba jedyny taki przypadek jak do tej pory, żeby zwycięzca wydał własny materiał i że ludzie to kupują. To jest program dla ludzi, którzy oprócz ładnego głosu, mają pomysł na siebie, piszą teksty, komponują.
      A nastolatki były tragiczne, myślę, że Kora chciała docenić ich odwagę i determinację;) Trzęsły się biedne jak osika, gardła ściśnięte, przez to fałsz niemiłosierny, po co je dołować przy publiczności. Jak ochłoną łatwiej im przyjdzie przyjąć krytykę, a dalej i tak się nie dostaną, to pewne. Za duża konkurencja.
      Ja MBTM odbieram bardzo pozytywnie, po za jednym, małymi dziećmi. Ich w takich programach nie trawię, choćby nie wiem jak pięknie śpiewały i grały.
      • atraks Re: Tylko muzyka 04.09.11, 23:27
        Jak na razie to ten program ma zasługi w psuciu rynku muzycznego. Przecież ten cały Enej jest beznadziejny - zespół na wesela i festyny.
        • barti84 Re: Tylko muzyka 04.09.11, 23:38
          dokładnie. Skakałem między TzG i MBTM. Kora napompowane usta, jakaś obroża, aby zakryć zmarszczki i ta obleśna opalenizna.
          Program słaby, jakieś te zespoły nijakie... I nic nowego.
    • kubissimo Re: Tylko muzyka 04.09.11, 23:39
      a do mnie ten format akurat trafia.
      ok, dopuszczaja tu kosmitow (to w Polsacie wyklulo sie to okreslenie), ale zauwaz, ze nigdy nie sa oni chamsko potraktowani. Czasem nawet widac, ze jurorzy męczą się z wymysleniem czegos milego, ale mimo wszystko staraja sie nie pastwic nad takimi osobami, choc byloby to duzo prostsze.
      Nawet jesli przepuszczono wspomniane dziewczynki, to przed polfinalami jurorzy i tak robia selekcje osob i moge sie zalozyc o duzo, ze one nie przejda dalej.

Natomiast duzym plusem tego programu jest uwzglednienie tego, ze muzyka ma niejedno oblicze i w tym formacie mieszcza sie wszyscy, ktorzy na przyklad nie moga wystapic chociazby w Szansie na sukces (tamten program szanuje, ale raczej dobrze wspominam, niz sledze na biezaco). No i przede wszystkim fajnie, ze tu doceniaja ludzi z wlasnym dorobkiem.

Szkoda, ze po wystepie dwoch dziewczynek zmieniles program, bo chwile pozniej pół Polak pół Kongijczyk znakomicie zaśpiewał Niemena. Potem tez bylo kilka fajnych osob.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka