Dodaj do ulubionych

DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!!

IP: *.telsten.com / *.telsten.com 11.06.04, 17:35
Już jutro o 19.00!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • zsa-zsa Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 11.06.04, 19:53
      trzeba jeszcze mieć BBC Prime
    • Gość: iza Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.04, 21:12
      Och,ten boski pan Darcy.Jadę jutro do Krakowa i oby wróciła na czas.
    • Gość: M Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.elk.mm.pl 11.06.04, 22:05
      Też uwielbiam tę wersję, świetnie oddaje klimat prozy Austen.Wyjątkowo dobrze
      zostali dobrani także aktorzy.Już się cieszę na jutrzejszy wieczór.
      • Gość: ewanna Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.04, 12:44
        Świetnie, tylko w tym samym czasie meczyk jakiścić tam w Portugalii i można
        sobie tylko pomarzyć. Na szczęście mam to na DVD, więc jakoś przeżyję EURO 2004.
        • Gość: Alka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.morena.csc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 12:58
          BBC Prime w ogóle się przygotowało na Mistrzostwa: "strefa wolna od piłki
          nożnej" heheh:P jak dla mnie pomysł ok, zwłaszcza, że będą absolutnie
          fantastyczne Edina i Patsy:)
        • Gość: aga Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.devs.futuro.pl 20.06.04, 11:05
          zazdroszczę chętnie obejrzałabym to na dvd
    • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 14.06.04, 17:53
      wspaniale zrobiony serial, duza zasluga dobrego scenariusza: powycinali
      wszystkie dluzyzny, ktore wspolczesnie raza w wersji ksiazkowej, pozostala duza
      dawka humoru i dobrzy odtworcy glownych rol
      podobno planowany jest film kinowy z Kyra Jakjetam (grala w Piratach z Karaibow)
      w roli Elzbiety, ale nie ma jeszcze aktora do roli pana Darcy'ego... ciekawe
      jakie sa wasze typy?
      dla mnie Colin Firth tak bardzo sie zrosl z ta rola, ze trudno mi sobie
      wyobrazic kogos innego
      • Gość: myslenie-szkodzi Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 14.06.04, 19:18
        tamara23 napisała:
        > dla mnie Colin Firth tak bardzo sie zrosl z ta rola, ze trudno mi sobie
        > wyobrazic kogos innego

prawda? :) pasuje jak ulał :)

Odtwórczyni roli Lizzy też była wspaniała :)
        Jedynie aktorka grająca Jane raziła mnie nie raz brakiem emocji w
        poszczególnych scenach (w ostatnim odcinku, gdy Lidia informuje o obecności
        Darcy'ego na ślubie najbardziej to się rzuciło w oczy )

a tak w ogóle to... Pani Bennet jest extra :D

Pozdrawiam,
        myslenie-szkodzi (wierna fanka DiU)
    • Gość: Agatka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 10:53
      hmmm...... dziwne, sprawdzalam i w programie ani widu, ani sluchu ...

:(

a ja tak wielbie ów serial, ech...i ta scena z mokra koszula :))))
      • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 15.06.04, 11:04
        bo to tylko w soboty o 19 po dwa odcinki na raz!

> a ja tak wielbie ów serial, ech...i ta scena z mokra koszula :))))

no... scena kapieli w stawie chyba najlepsza;)
        w pierwszym odcinku byla juz kapiel pana Darcy'ego w wannie, ale to dopiero
        zapowiedz tego co bedzie w odcinku bodajze piatym (?) :))))
        • Gość: Agatka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 11:37
          chochlibka!

czyli pierwsze dwa juz byly?
          no ja sie normalnie zastrzele......
          obiecalam sobie, ze w koncu nagram wszytskie odcinki, by potem bez konca
          odtwarzac w czasach kryzysu emocjonalnego i stanach napiecia PM :-)

co do filmu pelnometrazowego...hmmm, nie wiem czy bylby to dobry pomysl...
          poza tym nie wyobrazam sobie kto moglby zagrac Darcy'ego i Elisabeth...

• Gość: baba Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.waw.pl 15.06.04, 11:14

Colin Firth tak mi sie podobal, ze kiedy pozniej ogladalam wersje z LAURENCE
        OLIVIEREM nie moglam na niego patrzec !!!!! Na Oliviera !

Oprocz pary glownych bohaterow, drugie miejsce pod wzgledem kunsztu
        aktorskiego dalabym panu Collinsowi i LIdii.Zeby odstawic takich idiotow trzeba
        byc podobno niezwykle inteligentnym aktorem (ktos tak powiedzial daaawno temuo
        Halinie Kowalskiej- dyzurnej idiotce naszego ekranu).
        Wszyscy zreszta sa wspaniali, moze tylko z jednym malutkim zastrzezeniem.
        W ksiazce wyraznie jest podkreslone, ze Jane byla zdecydowanie ladniejsza od
        Lizzy- tutaj powiedzialabym, ze jest raczej odwrotnie, a nawet jesli komus
        bardziej podoba sie Jane, to na pewno roznicy wielkiej nie ma.

Dobrze byloby, zby powstal film kinowy, ale oczywiscie odtworcy z serialu
        troszke juz "wyrosli" i tzreba sie pogodzic, ze ich tam nie zobaczymy...
        Pozdrawiam
        • Gość: cukerro Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.chello.pl 16.06.04, 08:51
          A wiecie moze ile jeszcze bedzie odcinkow na BBC Prime?
          Domyslam sie,ze puszczaja po 2 odcinki pod rzad;)))
          Szkoda,ze nie powtorza jeszcze raz tych 2 pierwszych odcinkow,bo chcialam
          nagrac!!!!
          PS:Jest juz nowy p.Darcy to ekranizacji z Keira Knightley.
          Nazywa sie Matthew MacFadyen(Enigma) i wydaje mi sie,ze nie pobije roli Colina
          Firtha
          • Gość: alanim Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.pl 16.06.04, 09:57
          • Gość: alanim Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.pl 16.06.04, 09:59
            Oczywiście, bo rola jest nie do obicia. Rownież rola Marka w Bridget Jones.
    • tamara23 dzisiejsza GTV 18.06.04, 10:06
      nieciekawy ten artykulik o serialu w dzisiejszej Telewizyjnej
      zamiast wiadomosci na temat obsady czy rzeczowej recenzji jakies rozwazania
      pseudohistoryczne...
      • Gość: myslenie-szkodzi Re: dzisiejsza GTV IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 18.06.04, 16:32
        prawda?

spodziewałam się jakiś konkretów. e...
    • ulster Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 18.06.04, 13:38

> Już jutro o 19.00!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Artur Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.gdc.pl / *.godula.net 18.06.04, 20:09
        BBC PRIME IS THE BEST !!!!! :)
        • fringilla Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 18.06.04, 21:24
          He he, wszystko zostało już powiedziane, serial jest wsapaniały, a Colin jest
          booooski.
          Ale dlaczego gazeta nie napisała o tym tydzień temu, kiedy były pierwsze dwa
          odcinki.
          Oj, dali plame :(((
          • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 19.06.04, 16:16
            pewnie zorientowali sie dopiero po przeczytaniu tego forum... ;)

• Gość: M Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.elk.mm.pl 19.06.04, 20:58
      Właśnie zobaczyłam scenę oświadczyn i pływania w stawie! Po prostu perełki!Nie
      dziwię się, że swego czasu połowa Angielek była pod jego urokiem, ja też jestem!
      Pozdrawiam wszystkich wielbicieli i wielbicielki serialu.
      • aasiek Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 19.06.04, 21:46
        Tez widziałam. :)))))))))))))))))))
        • Gość: baba Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.waw.pl 19.06.04, 22:41

Boszszsz
          co za facet...
          • Gość: mała Chciałam nagrac ale padło mi video!!!!! IP: *.devs.futuro.pl 20.06.04, 11:09
            a to pech!!!!!!!!!!
            Moze ktoś udostępni, moze na dvd?
          • Gość: Agatka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 09:47
            co nie :)

ech, nie wahalabym sie ani minutki :)

heheheheheheh
      • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 21.06.04, 12:39
        Gość portalu: M napisał(a):

> Właśnie zobaczyłam scenę oświadczyn i pływania w stawie! Po prostu perełki!
        Nie
        > dziwię się, że swego czasu połowa Angielek była pod jego urokiem, ja też
        jestem

no ale juz wszystko co najlepsze za nami...:(
        troche sie pomylilam w rachubach, myslalam ze slawetna kapiel odbywa sie w
        przedostatnim odcinku
        teraz juz nie ma na co czekac ;)

swoja droga kiedy serial byl rozczlonkowany na szesc czesci i na kazda czekalo
        sie caly tydzien budzilo to znacznie wiecej emocji (scena oswiadczyn konczyla
        odcinek i przez calych siedem dni trzeba bylo czekac na nastepny, tu jakos
        wszystko sie tak szybko stalo)
        wydaje mi sie tez, ze zauwazylam pewne niewielkie skroty w stosunku do wersji 6-
        odcinkowej, ale moze juz pamiec nie ta...
        • Gość: baba Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 20:26

Na przyklad jakich scen nie ma ?
          • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 23.06.04, 15:00
            tak mi sie zdawało że nie było np. sceny dzień po oświadczynach, kiedy Elżbieta
            nie je śniadania tylko od razu wychodzi na spacer, ale teraz już nie jestem
            pewna, może też wyszłam na herbatę :)
        • Gość: Agatka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 09:23
          ano i po kąpieli (hehehehehehehe)
          ech....

Zdecydowanie masz racje, dwa odcinki pod rzad, powoduja, ze wszytsko jakos
          tak "zlewa" sie w jedno i byc moze dlatego odnosi sie wrazenie, ze cos umknelo.
          Czlowiek nie emocjonuje sie juz tak bardzo jak wtedy, kiedy Pride i Prejudice
          emitowala telewizja polska. A moze po prostu sie starzejemy? I wiemy juz, ze
          takich facetow jak Fitzwilliam Darcy to ni ma :)

pozdrawiam cieplutko
          Aga

ps. wlansie czytam Dume i uprzedzenie in english :-) a co... :-)

• Gość: ja Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 09:52
            Postanowiłam też wyjąć z szafy z książkami "Dumę i uprzedzenie" i przeczytać po
            raz kolejny,chociaż lepiej czyta mi się Austin jesienią lub zima.
            • Gość: Agatka Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 10:49
              a to fakt, jesienno - zimowe wieczory sprzyjaja lekturze powiesci Austen.

kurcze, rzeczywiscie latem jakos chyba mniej czytam.....latem sie sportuje
              raczej, ale zeby nie bylo zem jakas malo kontent, czytac lubie :)

nie ma jak maslo maslane :)

hehe
              • Gość: mała Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.devs.futuro.pl 22.06.04, 20:25
                ja tez wzięłam się do czytania i skończyłam więc zaczynam Emmę
                • Gość: baba Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.acn.waw.pl 22.06.04, 21:01

Mnie sie Emma najmniej podoba.
                  Niedocenione sa natomiast Perswazje, tak mi sie wydaje...
                  • tamara23 Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! 23.06.04, 15:09
                    ja też wróciłam do wersji książkowej :)

ale jakkolwiek zawsze byłam zwolennikiem słowa pisanego i uważałam, że
                    ekranizacja zwykle zubaża treści przekazane w powieści, to w przypadku Dumy, a
                    i chyba Rozważnej i romantycznej stwierdzam, że wersja filmowa jest rewelacyjna
                    trochę mnie męczą w powieściach Austen te długie przemowy bohaterów
                    w serialu skrócono je znacznie, przez co dialogi toczą się żywiej, ale "duch"
                    pozostał...

BTW jakoś tak w styczniu i lutym w RdC przed północą Dumę i uprzedzenie czytała
                    Joanna Szczepkowska

• Gość: ika dla chętnych do wzięcia od zaraz :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 01:20
      hal9000.chickenkiller.com/pp/
      • Gość: ulster Re: dla chętnych do wzięcia od zaraz :-) IP: 217.153.80.* 30.06.04, 16:30
        dzięki Ci :)
        jesteś aniołem :)
    • Gość: Aga Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.lublin.mm.pl 30.06.04, 14:25
      Nie wiecie przypadkiem, czy "DiU" jest na dvd??????????????
      • Gość: kamilac Re: DUMA I UPRZEDZENIE W BBC PRIME!!! IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 30.06.04, 17:14
        Jest. Wydalo BBC. Mozna kupic na przyklad w amazon.co.uk albo
        www.bensons-world.co.uk albo w samym bbcshop

www.bbcshop.com/icat/298&source=254
        KamilaC

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka