Dodaj do ulubionych

pytanie o Magdę

03.06.12, 12:33
Restauratorka Gessler konsekwentnie przedstawia się jako "Magda" a nie "Magdalena". Podobnie zresztą jak artystka Umer.
Czy to znaczy, że tak ma na imię.
Tak się jakoś składa, że Magda to nie tylko zdrobnienie od Magdaleny ale również imię samo w sobie. Tyle, że o ile Magdalena bardzo mi się podoba (ma w sobie niezwykły urok) o tyle imienia " Magda" nie lubię. Być może dlatego też, że nie przepadam za dwoma wskazanymi wyżej osobami.
Obserwuj wątek
    • mmk9 Re: pytanie o Magdę 03.06.12, 13:45
      > Tak się jakoś składa, że Magda to nie tylko zdrobnienie od Magdaleny ale równie
      > ż imię samo w sobie.

????????????? Może kiedyś tak się stanie, ale wymienione panie na 100% nie mają "Magda" w metryce. Mogą mieć "Franciszka" i "Władysława", a "Magdę" obrały na imię "do użytku" lub artystyczne. W dawnych, mniej luzackich czasach nie można było nadawać formy zdrobniałej, bo wszyscy wiedzieli, że słodkie aniołki dorastają i "prof. Ziutek Jankowski" albo "Naczelny Lekarz Kraju Andzia Kubiak" brzmi nie najlepiej.
      • maniaczytania Re: pytanie o Magdę 03.06.12, 15:31
        mmk9 napisała:

> > Tak się jakoś składa, że Magda to nie tylko zdrobnienie od Magdaleny ale
        > również imię samo w sobie.
        >
        > ????????????? Może kiedyś tak się stanie, ale wymienione panie na 100% nie mają "Magda" w metryce. Mogą mieć "Franciszka" i "Władysława", a "Magdę" obrały na
        > imię "do użytku" lub artystyczne. W dawnych, mniej luzackich czasach nie można
        > było nadawać formy zdrobniałej, bo wszyscy wiedzieli, że słodkie aniołki dorastają i "prof. Ziutek Jankowski" albo "Naczelny Lekarz Kraju Andzia Kubiak" brzmi nie najlepiej.

Sprawdzilam, rzeczywiscie Magda Gessler ma na imie Magdalena, uzywa po prostu krotszej formy, ale juz Magda Umer naprawde nazywa sie Malgorzata Magda, czyli uzywa drugiego imienia.
        I akurat w przypadku tego imienia jak najbardziej funkcjonuja dwie wersje, nawet w maju sa imieniny i Magdaleny i Magdy.
        • ewa9717 Re: pytanie o Magdę 03.06.12, 16:22
          Znam dwie Magdy i jedną Hankę (nie Hannę), tak mają w dowodach i metrykach.
          • koza_w_rajtuzach Re: pytanie o Magdę 04.06.12, 20:35
            Hankę to i ja znam (z forum nawiasem mówiąc), może znamy tą samą? :)
    • zdzisnadzis Re: pytanie o Magdę 03.06.12, 19:04
      no i co w zwiazku z tym???
    • koza_w_rajtuzach Re: pytanie o Magdę 04.06.12, 20:40
      > Czy to znaczy, że tak ma na imię.

Właściwie to co za różnica? Prawdopodobnie ma na imię Magdalena, ponieważ jest to jednak częściej nadawane imię niż Magda, tak samo jak częściej nadaje się imię Jakub aniżeli Kuba. Sama przedstawiam się "Ania", ale w dokumentach mam Anna. O czym to świadczy? Tylko o tym, że skoro większość mojego życia nazywano mnie Anią, to ciężko mi się poczuć Anną, uważam, że brzmiałoby to trochę sztucznie i nienaturalnie, choć faktem jest, że od co najmniej 10 lat nazywana jestem Ańcią (pomijam już "mamooo"), ale tak jednak przedstawiać się nie będę, bo to infantylne ;).
    • stary.inkwizytor Re: pytanie o Magdę 05.06.12, 12:18
      piotr7777 napisał:

> Być może dlatego też, że nie
      > przepadam za dwoma wskazanymi wyżej osobami.

Dwiema, nie dwoma...

A ja bardzo lubię Magdę Umer. Ma dla mnie taki niezwykły urok, jak mgła unosząca się latem nad jeziorem, która spowija przestrzeń i otula wszystko. Jest dla mnie ucieleśnieniem kobiecości, delikatna, wrażliwa, przyjazna ludziom, a jednocześnie wykształcona, świetna pani reżyser i sprawna organizatorka imprez. Jak Ona to godzi? Nie wiem, ale jednocześnie i wzrusza mnie i zachwyca i wzbudza podziw.
      Oczytana, inteligentna, a jednocześnie potrafi wyłuskać prawdziwy talent, zaprzyjaźnić się i go adorować. Bezinteresownie często. Bez cienia zawiści.

Nie darzę sympatią natomiast Magdy Gessler. Dla mnie to baba-chłop, agresywna, wulgarna, taka pospolita...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka