Dodaj do ulubionych

TVN i GRANICE

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 00:15
Zazwyczaj nie wypisuje niczego publicznie - jestem po raz pierwszy na forum internetowym. To co mnjie sklonilo do napisania tej wiadomosci to program GRANICE, ktory przed chwila obejrzalem na TVN.

Prawde powiedziawszy najbardziej oczekiwana przeze mnie wiadomoscia bylo nazwisko producenta - przez caly program zastanawialem sie kto moze wykazac sie tak daleko posunieta skleroza (nie bedaca bynajmniej chyba rezultatem podeszlego wieku albo problemow ze zniejszeniem swiatla naczyn wiencowych). A przeciez zupelnie wydawala sie nie pamietac tego co mialo miejsce jeszcze przed kilkoma laty na granicy niemiecko-polskiej...

Przez kilkanascie minut z przerazajacym mnie sadyzmem, odwolujac sie do najbardziej prymitywnych odczuc, z prostackim (sic!) zacieciem pokazywala kolejne sukcesy polskich pogranicznikow, ktorzy po raz kolejny "odniesli sukces" wypraszajac z pociagu, w daleki od humanitaryzmu sposob, kobiety (chyba wiekszosc)- mieszkanki bylych republik radzieckich. Zdobycz kontroli celnej byla przy tym imponujaca - rosyjski spirytus! Co ciekawe - wlewany do plastikowych pojemnikow (co sie z nimi nastepnie dzieje - czy sa niszczone? czy jest uzywany do produkcji przemyslowej? - te pytania okazaly sie dla Producentki Programu za trudne...). Czy wygonione na zewnatrz kobiety, pedzone jak bydlo (!) do podstawionego autobusu zagrazaja polskiej gospodarce, czy nie generuja dochodow budzetowych tworzac deficyt obrotow biezacych? Czy moze tworza miedzynarodowe sieci przestepcze zagrazajace bezpieczenstwu narodowemu Polski? Czy moze sa po prostu BIEDNYMI ludzmi, probujacymi przezyc za kilka dolarow, utrzymac swoje rodziny, wydac za maz swoje corki dajac im skromne wiano? A moze to tacy sami ludzie jak MY - rowniez Pani Producent.... Moze jednak maja wlasne marzenia, moze chca rowniez zyc GODNIE w warunkach jakze roznych od tych jakie teraz sa w Polsce a jakze podobnych do tego co bylo jeszcze kilka lat temu....

Jestem mlodym czlowiekiem i korzystajac z modnego jezyka TVN mozna zaliczyc mnie go yuppies. Nie znaczy to jednak, ze jestem egoistycznym, zaslepionym GLUPCEM nie czulym na krzywde innych.

Telewizja ma olbrzymia sile przekazu - powinna byc rowniez tego swiadoma. TVN zawsze cenilem - byla to prezna, nowoczesna, nonkomformistyczna telewizja. Programy takie jak GRANICE rozklada mnie na lopatki... Czy naprawde kierownictwo stacji, ktora jest wydawca m.in. Faktow zdaje sobie sprawe z przekazu programu GRANICE???? Czy Pani Producent nie powinna raczej pisywac do Nie lub Skandali zamiast narazac na szwank dobre imie niezaleznej stacji??

Nie wierze w reinkarnacje - jednak jesli istnieje zycze z calego serca aby autorka programu GRANICE urodzila sie w biednym kraju i zyjac na skraju nedzy probowala przejsc przez swoje zycie godnie... Paradoksalnie moze wowczas bylaby bogatsza...duchowo....
Obserwuj wątek
    • jultomte Re: TVN i GRANICE 20.03.02, 09:04
      Brawo, chociaz jeden trzezwo myslacy...
      A tak na marginesie to ciekaw jestem jak wyglada sytuacja na owej granicy kiedy
      celnikom nie towarzyszą kamery TVN-u... Bo wiem co sie dzieje na naszej
      zachodniej granicy. Chodzi mi o tak zwane wystawki czyli Sperrmüll. Niemcy to
      taki naród ze jak czegos maja dosc wystawiaja to przed dom i mozna to sobie
      zabrac - oczywiscie w wiekszosci sa to stare uszkodzone rzeczy ale czasem
      zdarzy sie cos lepszego. I nasi rodacy jezdza za granice, zbieraja to wszystko,
      naprawiaja jak sie da, a nastepnie sprzedaja na gieldach... rozumiem ze panuje
      u nas wielkie bezrobocie i dla wielu jest to jedyny sposób na jakis zarobek.
      Oficjalnie jednak istnieje zakaz przywozenia do nas syfu i innych smieci -
      istnieje jednak sposob na obejscie owego zakazu - wystarczy banknot wlozony
      dyskretnie np. w paszport.
      I wierzcie mi - zadnego strachu, zadnych wyrzutow - jezeli dasz im za malo będą
      sie kłócic ze chca wiecej. Ludzi przywozących te syfy do Polski jest multum -
      nietrudno sobie wyobrazic ile kasy dostaje na lewo celnik podczas jednej zmiany
      za przepuszczenie kilkudziesieciu busów - podejrzewam ze w srody, czwartki
      kiedy wypelnione po brzegi busy wracaja do kraju, na granicy są zapisy kto ma
      miec akurat służbe.
      I tu nasuwa mi sie pytanie - dlaczego TVN nie pokazuje tego? Dlaczego nie
      pokazuje Polaków w dresach wwożących smieci i dających w łapę? Bo GRANICE to
      program od poczatku do konca wyrezyserowany, ktory z rzeczywistoscią nie ma nic
      wspolnego.
      • Gość: acur Re: TVN i GRANICE IP: *.interkom.pl 20.03.02, 10:18
        jultomte napisał(a):

> A tak na marginesie to ciekaw jestem jak wyglada sytuacja na owej granicy kiedy
        >
        > celnikom nie towarzyszą kamery TVN-u...

jak to jak? odpowiedź padła wczoraj! Wyraźnie było powiedziane, że "był to
        wyjątkowo pechowy dzień dla przemytników". Po pierwsze "przemytnicy" - haha te
        kobitki to przemytnicy, no ale dura lex, sed lex! "Wyjątkowo pechowy", przecież
        gdyby tak celnicy pracowali codziennie to te babiny po trzech dniach by
        zrezygnowały ze szmuglu! A może konkurencja TVN-u zrobi taki sam program, ale
        ukrytą kamerą również dla celników? To może bić Adasia w "słupkach".
        pozdro
      • Gość: mmmmmmmm Re: TVN i GRANICE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.02, 14:27
        Nie bardzo rozumiem jak wyobrażasz sobie pokazywanie jak celnicy biorą w łapę.
        Po pierwsze nie dadzą tego przecież sfilmować a po drugie komenda straży
        granicznej (czy jak jej tam) nie wyraziłaby zgody na emisję. A co do programu:
        w zasadzie dopiero z niego uświadomiłem sobie w jakiej nędzy żyją ludzie w WNP.
        Może zbyt wielu walorów edukacyjnych nie ma (a który program teraz ma?) ale ja
        go lubię. Z pewnością jest dużo mniej szkodliwy niż np. "Prawdziwe Psy", gdzie
        poza przekleństwami i scenami morderstw za wiele się nie zobaczy.
      • Gość: berta2002 TVN przekroczyl juz dawno GRANICE dobrego smaku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 03:34
        • Gość: Juhha Granice IP: *.hamk.fi 17.04.02, 13:14
          Takich programow o innych narodach i w innych tzw.europejskich tv jest niestety mnostwo.
          W kazdej telewizji lansuje sie jakas opcje. W Niemczech dlaej pokazywane sa obrazki z polskiej wsi z koniem na
          pierwszym planie. Zarty Niemcow na temat Polakow opowaidane w programach rozrywkowych w tv sa wredne
          i glupie. Przyklad Malysza i komentatorow niemieckich jest tylko jednym z wielu. NIemcy uwazaja nas za idiotow,
          przestepcow i brudasow. My staramy sie tak samo pokazac sasiadow zza wschodniej granicy.
          Dlaczego w Polskiej tv prywatnej probuje sie wzbudzac nastroje ksenofobii, tego nie wiem.
          Wiem tylko, ze ten watek i kilka innych pokazuje, ze w Polsce sa ludzie wrazliwi i myslacy. robi sie cieplej na
          sercu.
    • Gość: Baska TVN i GRANICE IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 05:22
      Gość portalu: mickeyy napisał(a):

> Zazwyczaj nie wypisuje niczego publicznie - jestem po raz pierwszy na forum int
      > ernetowym. To co mnjie sklonilo do napisania tej wiadomosci to program GRANICE,
      > ktory przed chwila obejrzalem na TVN.
      >
      > Prawde powiedziawszy najbardziej oczekiwana przeze mnie wiadomoscia bylo nazwis
      > ko producenta - przez caly program zastanawialem sie kto moze wykazac sie tak d
      > aleko posunieta skleroza (nie bedaca bynajmniej chyba rezultatem podeszlego wie
      > ku albo problemow ze zniejszeniem swiatla naczyn wiencowych). A przeciez zupeln
      > ie wydawala sie nie pamietac tego co mialo miejsce jeszcze przed kilkoma laty n
      > a granicy niemiecko-polskiej...
      >
      > Przez kilkanascie minut z przerazajacym mnie sadyzmem, odwolujac sie do najbard
      > ziej prymitywnych odczuc, z prostackim (sic!) zacieciem pokazywala kolejne sukc
      > esy polskich pogranicznikow, ktorzy po raz kolejny "odniesli sukces" wypraszaja
      > c z pociagu, w daleki od humanitaryzmu sposob, kobiety (chyba wiekszosc)- miesz
      > kanki bylych republik radzieckich. Zdobycz kontroli celnej byla przy tym imponu
      > jaca - rosyjski spirytus! Co ciekawe - wlewany do plastikowych pojemnikow (co s
      > ie z nimi nastepnie dzieje - czy sa niszczone? czy jest uzywany do produkcji pr
      > zemyslowej? - te pytania okazaly sie dla Producentki Programu za trudne...). Cz
      > y wygonione na zewnatrz kobiety, pedzone jak bydlo (!) do podstawionego autobus
      > u zagrazaja polskiej gospodarce, czy nie generuja dochodow budzetowych tworzac
      > deficyt obrotow biezacych? Czy moze tworza miedzynarodowe sieci przestepcze zag
      > razajace bezpieczenstwu narodowemu Polski? Czy moze sa po prostu BIEDNYMI ludzm
      > i, probujacymi przezyc za kilka dolarow, utrzymac swoje rodziny, wydac za maz s
      > woje corki dajac im skromne wiano? A moze to tacy sami ludzie jak MY - rowniez
      > Pani Producent.... Moze jednak maja wlasne marzenia, moze chca rowniez zyc GODN
      > IE w warunkach jakze roznych od tych jakie teraz sa w Polsce a jakze podobnych
      > do tego co bylo jeszcze kilka lat temu....
      >
      > Jestem mlodym czlowiekiem i korzystajac z modnego jezyka TVN mozna zaliczyc mni
      > e go yuppies. Nie znaczy to jednak, ze jestem egoistycznym, zaslepionym GLUPCEM
      > nie czulym na krzywde innych.
      >
      > Telewizja ma olbrzymia sile przekazu - powinna byc rowniez tego swiadoma. TVN z
      > awsze cenilem - byla to prezna, nowoczesna, nonkomformistyczna telewizja. Progr
      > amy takie jak GRANICE rozklada mnie na lopatki... Czy naprawde kierownictwo sta
      > cji, ktora jest wydawca m.in. Faktow zdaje sobie sprawe z przekazu programu GRA
      > NICE???? Czy Pani Producent nie powinna raczej pisywac do Nie lub Skandali zami
      > ast narazac na szwank dobre imie niezaleznej stacji??
      >
      > Nie wierze w reinkarnacje - jednak jesli istnieje zycze z calego serca aby auto
      > rka programu GRANICE urodzila sie w biednym kraju i zyjac na skraju nedzy probo
      > wala przejsc przez swoje zycie godnie... Paradoksalnie moze wowczas bylaby boga
      > tsza...duchowo....
      Calkowice sie zgadzam. Nie moglabym tego lepiej ujac.
      Brawo za wrazliwosc i odwage w formulowaniu pogladow.
      Ja widzialam ten program bardzo pobieznie i tylko jeden raz. NIestety moje
      wrazenia byly bardzo podobne. Bylo mi przykro, gdy ogladalam identyczne programy
      na telewizji niemieckiej 10 lat temu, i jest mi przyrko, gdy taka propagande
      uprawiaja polskie media. Ludzie z Bialorusi i Ukrainy przemycaja towary, bo chca
      lepiej zyc. Tak jak my, 12 lat temu.

• Gość: fan? Re: TVN i GRANICE (przyzwoitości) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.02, 16:09
      Popieram ,miałem dokładnie takie wrazenia ogladajac te biedne kobiety złapane
      na "przemycie" a gdzie tiry z alkoholem,gdzie prawdziwy przemyt?
      Program ujawnił (przypadkowo)różnice miedzy prawem w teori a
      praktyką .Ogladałem odcinek w którym celnicy pod okiem kamery usiłowali
      sprawdzać każdą"mrówkę" ,oczywiście 99% miało troche więcej niż
      wolno.Sumienność celników wywołana obecnością kamery spowodowała blokadę
      przejścia ,dla potrzeb filmowców doprowadzono ponad 100 osób do
      desperacji ,ludzie ci odsyłani wciąż wracali czekając kiedy celnicy
      wreszcie "znormalnieją" i zaczna puszczać ,a tu nic .Kamery patrzą im na ręce.
      W końcu zdesperowani ludzie ,dla których utrata tych paru kartonów fajek to
      tragedia finansowa ,zaczeli na siłe przedzierać sie przez przejście(trzech
      celników kontra ponad 100 osób czekających cały dzień),totalny blamaż
      antyludzkich przepisów.Całość przez kamery kręcące "życiowe sceny".Tylko że w
      życiu jest dokładnie na odwrót,przechodzą wszyscy którzy "nie przeginają" czyli
      99% mrówek.
      Zreszta uważam że ten "dokument" to nie jedena wpadka tvn ,jeszcze gorszy był
      cykl o Rutkowskim.Jakim prawem ten gostek z długa bronią i gorylami w
      kominiarkach rozwalaja komus drzwi w domu i go aresztuje a całość filmuje tvn?
      Jeśli nawet to był przestępca ,to gdzie policja ,nakaz aresztowania itp?
      A tvn robi z tego dokument o "trudnej " pracy detektywa .Niedobrze mi.
      Pozdr.
    • Gość: TV widz Re: TVN i GRANICE IP: *.garwolin.sdi.tpnet.pl 16.04.02, 22:56
      O Jezu, znowu pokazują dręczenie biednych ludzi zza Buga.
      Nasi dzielni pogranicznicy właśnie wytropili nielegalnych emigrantów z Kaukazu.
      Przerażone oczy dziecka wodzą za chodzącym po pokoju polskim urzędnikiem-
      wojakiem, który z wprawą esesmana przesłuchuje ojca rodziny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka