Dodaj do ulubionych

Co z tą Polską odc.1 - opinie >>>

IP: *.demo.pl 30.09.04, 21:52
Myslałem, że scenografia bedzie bardziej "amerykańska". Ale nie to jest
najważniejsze. Lis jak zwykle profesjonalny, ale czemu pozwala sobie na
teksty: "mówią mi, że tu mam stać" albo "to jest stacja prywatna, która musi
na siebie zarobić". Nie wie, jak zwszytsko zmieści się w tym jednym
programie. JUż 21:50, przed nami ciag dalszy rozmowy z posłem Ziobro, rozmowa
z Millerem no i prałat Jankowski. Jak na razie mam mieszane uczucia
Obserwuj wątek
    • Gość: Alla A ja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:11
      Szczerze mówiąc ja jestem bardzo rozczarowana :/ Lisem jako prowadzącym,
      atmosferą programu, no poprostu spodziewałam się czegoś bardziej
      profesjonalnego... Ehhhh, co z tą Polską ;)
      • Gość: cotty Re: A ja... IP: 195.136.112.* 30.09.04, 22:59
      • Gość: Gosiek Re: A ja... IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:12
        Bardzo mi sie podobalo.Ale to musza byc nesrwy pzry takim pierwszym
        programie..Gratuluje P.Tomku :)
        • Gość: mon Re: A ja... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 12:36
          Gość portalu: Gosiek napisał(a):

> Bardzo mi sie podobalo.Ale to musza byc nesrwy pzry takim pierwszym
          > programie..Gratuluje P.Tomku :)

ja tez
          • Gość: kobieta Re: A ja... IP: *.crowley.pl 21.10.04, 13:27
            I po co ta sama kretynka powyciągała stare jak świat wątki o programie Lisa, po
            to żeby ten jeden który jej dotyczy utonął w tłoku?
    • Gość: ann Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:35
      moim zdaniem to pierwsze koty za płoty , ale juz widdac , ze Lis jest
      wmagajacy. nie amerykanizuje,ale w roli przywódcy narodu spisze sie.
      • Gość: ......... Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:51
        1. Gacie mi spadły już po czołówce w stylu TVNowskich "Faktów", tego gościa nie
        stać na nic więcej niż to co dostał od Waltera!
        2. Opadła mi reszta, kiedy zrozumiałem o co chodzi w spotkaniu Millera i Ziobry
        pod przywództwem przyszłego (mam nadzieję niedoszłego) prezydenta, miało być
        pojednanie, hahahahaha. Tylko po co pojednanie, kogo obchodzi pojednanie
        Millera i Ziobry, czemu mieli by się jednać i przepraszać? Czy po to, żeby nie
        ścigali siebie na wzajem za przekręty??? Czy tak ma wyglądać prezydentura
        Lisa??? Przeciez on nie radzi sobie nawet w studiu, to co z tą Polską będzie
        pod jego przywództwem??????
        3. Rozmowa z księdzem o czym była? Prosze o legendę do programu, bo nie widze
        celu ani sensu. Chyba, że celem był popis niby wiedzy prowadzacego: "ja
        pamiętam, ja byłem, ...."
        4. Zaznaczam, że moja ocena może być nierzetelna, po prostu nie dałem rady
        oglądać tego programu do końca.
        5. Przełączyłem na Durczoka, ten przynajmniej nie stroi idjotycznych min i wie
        jak się zachować przed kamerą.
        6. Czekam na odpowiedź PR Kingi i Tomka, może potrafią mnie przekonać, że
        program był całkiem poprawny, hahahahahahahahaha
        • Gość: Ludek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:17
          Hehehe..widac ze nie ogladales programu do konca,bo chyba po prostu go nie
          zrozumiales! Pojednanie..pomysl czy to byl pomysl prowadzacego! A to ze
          potrafil z tego wybrnac, to tylko na plus dla niego.A jak Ci gacie spadaja,to
          kup sobie pasek.Pozdrawiam krytyku.Hehe
      • Gość: widz Słabiutko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:56
        Spodziewalem sie lepszego programu a tu dostalismy to, co jest targetem widowni
        Polsatu. Taka Ewe Drzyzge w Polsacie, tyle ze gorzej przygotowana, ktora jest
        na rozkazy Pana realizatora, ktory kaze stac to tu, to tam, bo 'tu jest srodek
        i tu mi kazali stac"... To mialbyc program autorski Lisa a nie Pana
        realizatora. Druga uwaga to jezyk polski: Lis przytacza cytat Millera i
        mowi "Cytat z Pana..." Czy wszyscy dziennikarze warszawscy nie zrozumieja, ze
        mowi sie "Panski cytat"? Tyle razy juz jezykoznawcy tlumaczyli, ze 'cytat z
        Pana' jest bledem jezykowym i takiemu wytrawnemu dziennikarzowi, jak Lis, po
        prostu to nie przystoi poslugiwac sie taka polszczyzna. Trzecia sprawa: gdzie
        byl dzwiekowiec w czasie nagrywania rozmowy na plebanii? Te szuranie mikrofonu
        w klapie marynarki Lisa byl chyba slyszalny i dokuczliwy. Przeoczenie czy po
        prostu lenistwo... Ogolnie program sredni, typowe jak dla Polsatu. Wiem, ze
        jeden program to za malo by oceniac, ale ogolnie spodziewalem sie mocnego
        wejscia Lisa w Polsacie. Wypadl na 3+.
        • Gość: b m Re: Słabiutko IP: *.chello.pl 01.10.04, 10:49
          Najlatwiej wszystko i wszystkich krytykowac! Moim zdaniem,Lis wypadl bardzo
          fajnie.Przede wszystkim naturalnie, spontanicznie, kulturalnie. A bledy
          jezykowe?(szczerze mowiac wogole ich nie zauwazylam)-to nie jest program
          skierowany tylko do jezykoznawcow ale do WSZYSTKICH.Troszke wyrozumialosci moi
          Drodzy! :)
    • deltalima Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 22:43
      generalnie rozczarowałem się... zwłaszcza wizyta u prałaciny wypadła żenująco.
      lis zachowaywał się jak grzeczny, skromny, cichy chłopiec a nie jak rasowy
      dziennikarz, który nie obawia się zadawać ostrych, odważnych pytań.
      • Gość: Wojtek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 10:52
        A nie pomyslelas/es ze to czysta psychologia? Czy myslisz, ze gdyby Redaktor
        atakowal to Pralat by cos powiedzial? Czasem 3ba troche wyczucia..!
    • ulryk Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 22:45
      Playboy Lis,tyle.I po co on namawiał Millera i Ziobre do podania sobie dłoni? A
      prałat to chyba był naćpany.
      • Gość: Artur Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 22:54
        Powtarzam bedzie dobrze :) widac ze Lis nie chce atakowac rozmowcy raczej
        zadaje pytania a wnioski zostawia widzowi (tak jak z dzaguarem u pralata czy
        bialym mundurem - szkoda ze nie spytal o order virtuti militari).wogole ten
        pralat jakos dziwnie mowil - ze jak dostanie degret odwolania to dopiero
        zacznie rozmawiac..no ale nic..zobaczymy..
      • Gość: Zuza Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 10:54
        To chyba Ty byles nacpany,bo nie uwaznie ogladales-to nie Lis namawial do zgody
        i to nie byl jego pomysl,tylko jakiegos kolesia z widowni.
        • ulryk Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 23:07
          A Ty wobec tego, "uważnie" przeczytaj wcześniejsze wpisy.Inni zauważyli to
          samo. Zresztą spokojnie... Kolejne pewnie będą lepsze.
    • Gość: red Re: Co z tą Polską odc.1 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.09.04, 22:51
      Kompletna załamka. Facet dał sie "trzasnąć" Millerowi. Nie było zadnych
      konkretów. Napawał się własnym głosem. Pajacował. Co to w ogóle za pytanie np:
      10 lat temu, wted, 10, 10 lat temu, pamietam, ze miał pan kucyka. I zdaje się
      ze ten kucyk - tak sobie myślę - że 10 lat temu to wydaje mi się - tak w
      kwietniu - tuż przed wielkanoca... itd itp. Takie pytanie zadaje
      dziennikarz ??? Pytam raz jeszcze, gdzie u liha konkrety. Z całego programu nie
      dowiedziałem sie absolutnie niczego - no moze poza tym, jak wiele uwielbienia
      dla siebie samego ma pan Lis. Przez chwile myślałem nawet, ze program prowadzi
      ziobro, a nie lis, który stał jak panienka i 3 razy próbował przerwać posłowi,
      by móc w ogóle cokolwiek powiedzieć. Nie mówię już o błędach realizacyjnych
      (kamery źle kadrują, bo kadru szukają. Scenografia o kant d... Co to ?! studio
      TV4 i zaraz na tych fotelach rozkraczy się jakaś lala z różowej landryny? A i
      jeszcze jedno... gdzie ten lis z włoskami co do milimetra i przedziałkiem od
      linijki. Facet wygląda jak zwykły szmaciarz w garniturzez ze stadionu 10 lecia.
      Sorki za chaotyczna wypowiedź, ale jeśli ogladaliscie ten program, to do chaosu
      już przywykliście. A i jeszcze jedno. Moze ktos powie, ze jadę po lisie, ale on
      za taki program ( choćby nieemisyjny dxwiek na jankowskim ) po autorze
      przejechałby sie jak po burej suce.
    • Gość: iziss Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:53
      troche chaotycznie wedlug mnie wypadl ten program. Lis nie wiedzial czy stac
      czy siadac, chodzil po tym studiu, tlumaczyl sie z reklam (przeciez kazdy wie,
      ze musza byc). Zobaczymy co pokaze nastepnym razem, w kazdym razie jeszcze
      sprobuje to ogladac. Poza tym podali numer pod ktory trzeba wyslac smsa
      (postanowilam raz sprobowac), jesli ma sie ochote trafic na widownie, ale numer
      nie dziala. Czy tylko mi?
      • Gość: hubert Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: 195.136.112.* 30.09.04, 22:58
        jak dla mnie program jest czyms zupelnie innym niz to co do tej pory moglismy
        ogladac w polsacie. czolowka, i tu nie zgadzam sie z przedmowca, moim zdaniem
        rewelacyjna: muzyka i grafika super. dynamizm i profesjonalizm.
        ja chyba bardziej czuje o co chodzilo lisowi z ziobrem i milerem: czy nasi
        politycy nie moga sie przelamac do ludzkich gestow. jak dla mnie ktos kto
        pielegnuje w sobie nienawisc nie moze byc dobrym politykiem
      • Gość: andrek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:59
        Na czat natomiast się dopchałem - jest tam z 4 tysiące ludzi.
      • Gość: asia Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:24
        mi dziala
    • Gość: katreen Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: 195.136.112.* 30.09.04, 23:00
      program bardzo mi sie podobal. dynamiczny, autentyczny, profesjonalny.
      publicznosc troche niemrawa, mogli by mnie wziasc to bym ich rozkrecila
    • kubissimo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 23:05
      nie widzialem calosci
      widzialem tylko wywiad z Jankowskim i koncowke, gdzie Lis biegnie sciskac rece
      widowni :/
      nie wiem co mailo wyniknac z wywiadu z ksiedzem. bo jezeli nic, to plan zostal
      wykonany
      zabawne byly te wspominienia Lisa wystekane zadumanym glowem, o fluidach, o
      tym, ze tu byl 18 lat temu, ze cos tam cos tam

ogolnie jestem zawiedziony

a czolowka wyglada na arcydzielo kogos, kto wieki temu bardzo lubil
      ogladac "Blizej swiata" na tvp2 i do dzis chce miec duzo wszystkiego :/
      • Gość: a Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 23:19
        z tym programem wiazano tyle oczekiwan ze nic dziwnego ze teraz wiekszosc jest
        nieco rozczarowana. Program oceniam - lepiej niz Najsztub ale gorzej niz
        dzisiejszy Durczok (w polowie Lisa przelaczylam na jedynke), ktory tez byl
        tylko sredni. Dobra nauczka i dla Lisa i Polsatu, nie zapowiadajcie ze
        bedzie 'naj' jak bedzie srednio. To sie moze oplaca przy proszku do prania ale
        nie przy publicystyce.
    • Gość: ellis Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.itpp.pl 30.09.04, 23:10
      1. O czym był program? O tym że maja sie pojednać? I dlaczego tak stara sprawa.
      2. Dlaczego Lis nie rozmawia tylko pyta? To róznica. Dlaczego nie przerywa
      kiedy rozmówca mówi ewideentna bzdure? Np. jankowski mowi o liscie Zydów w
      rządzie a Lis stawia kolejne pytanie. I nic.
      3 Dlaczego Lis stawia tak dlugie pytania. Kazde to mini wyklad o tym co Lis wie
      i co pamieta.
      4. Dlaczego ten program jest taki ospały?
      5. Sadziłem że pobije Najsztuba który jest słaby ale nie pobił. Najsztub sie
      przynajmniej wyglupia i program jest szybszy. A poznawczo sa tak samo zerowe.
      6. Mam wrażenie że jednak lepiej żeby Lis był prezydentem. Jest inteligentny i
      masę rzeczy wie. Całkiem poważnie sądzę, że lepszego prezydenta nie znajdziemy.
      Ale niech nie robi tego programu.
      • Gość: ja Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 23:35
        ellis bo żydzi w rządzie to fakt, a nie bzdura. ja nie mam jednak nic przeciwko
        żydom, bo sam nim jestem i wprost rozpiera mnie duma . naprawdę
    • bystra1 Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 23:25
      zgadzam sie z przedmowca, a ogladalnosc wysoka.
      tomaszlis.wp.pl/czat.html
      • riki_i Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 23:36
        1. Miał barwnych gości, więc to się jeszcze jakos obroniło, ale na długo mu
        takich postaci nie wystarczy.
        2. Rozmowa z widownią - porażka. Za mało czasu jest na to, ledwie wystarcza na
        jedno pytanie, to pytanie widza uznał zresztą za głupie i dalej sam nawijał. Po
        co więc zaczynał?
        3. Mizdrzy się do kamery prawie jak Elzbieta Jaworowicz.
        4. Pomysł pojednania Millera z Ziobrą żenujący. Niby co? Odpuszczenie grzechów
        w 30 sekund? Braterstwo w robieniu przekrętów przez obie opcje polityczne?
        Głupie teatralne zagranie, "inscenizacja" jak to trafnie określił Miller.
        5. Millera nie znoszę, ale wypadł nieźle, zwłaszcza w komentarzu o ferowaniu
        wyroków sadowych na sali sejmowej i myleniu władzy ustawodawczej z sądowniczą

Strasynie duzo powietrza w tym Lisie, niedlugo wzleci w powietrze
    • transsybir Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 30.09.04, 23:30

Program był świetny. Kto wie , być może Tomasz Lis jakościowo podniesie cały
      Polsat , chociaż on pewnie chciałby pociągnąć do góry całą Polskę :-))

i jedna sytuacja tylko budzila moją agresję. Henryk Jankowski, który chcialby
      być polskim mężem opatrznościowym a jest tylko małym Heniem .

Na przykład tu, na tym łóżku, umarła zapita na śmierć kobieta, inna wróciła po raz kolejny na dworzec, a była jedną z najbogatszych kobiet w Warszawie, ma chorobę weneryczną trzeciego stopnia, zaburzenia psychiczne i mimo to pije nadal...

█▄▄▄▄▄▄TRANSSYBIR▄▄▄▄▄▄█

• Gość: pokrybala Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 00:03
      Miała być rewelacja, a wyszło cienko. Lis nie bardzo wiedział, jak się
      poruszać, gdzie stać itp. Trochę przerost formy nad treścią. Widac było, że
      wrzeszczą mu do ucha, że ma stanąć, bo zamysłem najwyraźniej było, że będą Lisa
      wygłaszającego swoje refleksje zdejmować w duzym zbliżeniu. Te komentarze
      dotyczące strony techncznej (o miejscu stania, konieczności przejścia,
      reklamach itp) były zupełnie niepotrzbene.
      Dobór osób, a raczej problemu (konflikt Ziobro-Miller) beznadziejny. Kogo to
      dzisiaj obchodzi?!. Na start można było coś ciekawszego wymyslić. Przecież ten
      Ziobro zawsze słabo wypada w telewizji, rozpedza się plotąc coś językiem z
      pisma urzedowego, w dodatku z góry wiadomo, co powie. Jest po prostu
      nieciekawy, niemedialny. Miller marnie skończył, ale jest przecież czlowiekiem,
      na którym można było w jakimś sensie "zawiesić" program, ale musiałby być inny
      temat. Miller ma dziś niewiele do stracenia, na pewno dałby się wypuścić na
      różne zwierzenia, jakąś refleksję itp. On gdy się wyluzuje, jest dobry, poza
      tym to przecież facet, który o polskim zyciu politycznym ostatnich
      kilkudziesięciu lat wie sporo. Tymczasem polemika z nudnym ziobrą musiała się
      skończyć tak, jak się skończyła. Próba odgrzewania starego barszczu. I ten
      zamysł pogodzenia dwóch gości? A po cholerę?
      Z publicznością - niewypał. Lis ze dwa razy powiedział, że publiczność nie
      będzie pełniła roli scenografii. Ale lepiej, żeby pełniła. Trafił na bardzo
      słabych rozmówców, zresztą lis nie bardzo chyba umiał tak nawiązć kontakt, by
      rozmówca coś ciekawego powiedział. Wyszło jak rozmowa ucznia z nauczycielem (to
      znaczy, że uczeń próbuje wyartykułować to, co wydaje mu się, że nauczyciel od
      niego chciałby usłyszeć).
      Rozmowa z pralatem z pozycji klęczącej. Nie chodzi o to, by być niegrzecznym,
      ale żeby o coś zapytać. Tymczasem list w jednym pytaniu podawał daty wydarzeń,
      nakreślał tło itp. Myślał, że przygważdża prałata jakimś podstepnym pytaniem,
      robił minę szczwanego lisa i ... kicha.
      Nie znalazłem w programie nawet próby odpowiedzi na pytanie, co z ta Polską.
      Może pierwsze koty za płoty
      • Gość: boss Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 00:30
        cóż, mierne to było...
        i w końcu zdałem sobie sprawę, że przecież Lis niegdy nie robił wywiadów: czytał
        wiadomości, wciął tu i ówdzie jakiś komentarz złośliwy - a przede wszystkim
        podobał się paniom, bo był takim ułożonym hitlerjugend.

być może jako moderator w dyskusji kilku ciekawych osobowości by sie sprawdził -
        bo tam gadaliby za niego i widz nie byłby skazany na jego mizerne treściowo
        monologi?

widać jedno: nie każdy dziennikarz nadaje się do wszystkiego.
        jak sobie jeszcze pomyślę, że zamiast Gawryluk włupił tę pacynkę Smoktunowicz -
        qurcze, on jest jak pożar: będą zgliszcza. sam po sobie nic nie zostawi, a co
        było jaśniejszym punktem Polsatu wysłał na Madagaskar...

zawód, kompletny zawód (jest jak wisła kraków: dobry na jednym podwórku, na
        innym się kładzie)
        • kubissimo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 00:53
          nie nazwalbym Smoktunowicz pacynka
          • Gość: boss Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 01:11
            "nie nazwalbym Smoktunowicz pacynka"

a ja inaczej jej nie nazwę. drażni mnie swoim samozachwytem...
            • kubissimo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 01:26
              hmmm
              musi go swietnie maskowac, bo nigdy nie zauwazylem :/
              • legenda_o_wilku_lobo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 09:10
                No coś ty??? dwa razy w życiu chyba widziałam dziennik TV4. Ten drugi i ostatni
                raz utkwil mi w pamięci jak to Smoktunowicz czyta o karambolu, ileś tam
                zabitych, ileś rannych co 2 sekundy delikatnie odchylając glowę żeby poprawić
                wlosy. jak mnie zmrozilo tak już zostalo.
        • Gość: pokrybala Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 00:54
          Szczególnie widoczny był brak refleksu i umiejetnej riposty. Kilka przykladów:
          - gdy facet z sali powiedział, że Miller jest zerem. Lis zabrał mu głos -
          najgorsze wyjście. Po cholerę mówi, że publiczność nie będzie dekoracją, jeżeli
          publiczność może mówić tylko to, co lis chce. powinien inaczej zareagować
          - gdy Miller, wyraźnie rozbawiony, powiedział: Pan bedzie kiedyś prezydentem.
          Lis - nawet jeżeli chce byc prezydentem - powinien dac jakąś szybka ripostę. A
          on złozył rączki, zrobił niewinna minkę...
          - długie namawianie do pojednania. Widac było, że nic z tego nie wyjdzie, ale
          Lis pewnie myslał, że ziobro i miller będa niejako zmuszeni sytuacją, chciał do
          tego doprowadzic i stracił 5 minut na nic.
    • Gość: gizmo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 08:53
      a mnie sie nawet podobało. Zaproszenie Millera ok ale za adwersarza mógłby mu
      posłużycz ktoś myślący a nie pacynka Ziobro. Zero zęba w tej dyskusji.
      Pozytywnie w przeciwieństwie do przedmówców oceniam wywiad z Heńkiem. Taki
      sposób prowadzenia dysputy pokazał po prostu jaki jest nasz Henio. Myślenie na
      poziomoie księżula z zapadłej wiochy i to z lat 20-tych.
      • zbychooo Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 09:19
        Mnie też program się podobał i z niecierpliwością czekam na następne odcinki.
        Lis w telewizyjnym studio czuje się jak ryba w wodzie, program dużo ciekawszy
        niż ten Najsztuba w TVN. Oczywiście były pewne niedociągnięcia, ale myślę że z
        każdym odcinkiem będzie ich mniej. Jak znam życie, to Lis z tysiąc razy obejrzy
        każde ujęcie, każdą pozę i będzie to szlifował aż do bólu ;-) Zobaczymy jak
        będzie dalej....
    • Gość: amadea Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.04, 09:28
      dobrze powiedział w pewnym momencie Miller, stwierdził że Lis bedzie
      prezydentem i takie według mnie było założenie tego programu, Lis szuka
      popularności, zyskuje sobie grono fanów.robi wokół siebie szum, "pojechał" po
      każdym ze swoich rozmówców, pokazuje że wszyscy dookoła są źli......on jako
      przyszła głowa państwa byłby w porządku.ale to tylko moje skromne zdanie.
      • maniusza Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 09:37
        ja też uważam że program był dobry. Lis jest profesjonalistą i uważam że to co
        robi robi dobrze. po rozmowie z Jankowskim nie można było spodziewać się za
        dużo, to jednak ksiądz i choć kontrowersyjny to z charyzmą, trudno go atakować
        i mieszać z błotem
        generalnie bardzo mi się podobało. jak zwykle problem tkwi w tym że po takiej
        reklamie ludzie spodziewają się Bóg wie czego i co by nie było to będzie dla
        nich rozczarowanie
        ja z przyjemnością obejrzę następny program
        • Gość: ewa Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: 212.87.3.* 01.10.04, 09:49
          a czego sie z tych rozmow dowiedzieliscie czego nie wiedzieliscie przed
          programem, bo ja chyba nic. To ze Jankowski jest antyseminata wiadomo od lat, ze
          nie zrezygnuje z probostwa po dobroci tez wiadomo, ze Ziobro z Millerem sie nie
          lubia, tez nie jest nowym faktem. Moj podstawowy zarzut jest taki ze ten program
          nic nowego nie wnosi - to tylko taka zabawa na wizji, i to troche nudna. No i po
          co p. Lis zaprasza publicznosc jezeli nie chce jej sluchac, brakowalo tylko
          stwierdzenia o 'przypadkowym spoleczenstwie'? Albo trzeba te publicznosc dobrze
          sobie wybrac albo zaakceptowac ze nie kazdy madrze bedzie gadac. Ale z ta
          publicznoscia to akurat zarzut nie tylko do jego programu, np u Skowronskiego,
          ktorego program bardzo lubie, publicznosc to juz czysta dekoracja.
          • ada1 Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 09:59
            Kochani, mam propozycję, przeczytajcie uważnie wszystkie wątki w tym temacie,
            zobaczycie wtedy jak skrajne i różne zarzuty wysuwane są pod adresem Lisa i
            jego programu. Jak różne oczekiwania i jak inny odbiór tych samych zdarzeń
            zaprezentowaliście tutaj. A oto kilka przykładów:
            - ktoś z was oburzony pisze Lis jest be, bo przerywa rozmówcom, aż 3 razy
            przerwał jednemu z nich! Natomiast kilka wpisów niżej następny forumowicz
            narzeka: Lis jest be, bo nie przerywa rozmówcom gdy opowiadają bzdury. Wygląda
            na to, że jak Lis przerywa to źle, a jak nie przerywa, to jeszcze gorzej ;-)))
            - jedni narzekają że mówi o reklamach oraz głośno opowiada o komendach
            realizatora ze słuchawki, a dla drugich jest to zaleta, bo dzięki temu
            wprowadza luzacką atmosferę w programie.
            - ktoś tu napisał, że Lis nie jest ostry i nie zadaje trudnych oraz
            niewygodnych pytań, a zaraz potem inny forumowicz stwierdza: Lis pojechał po
            każdym ze swoich rozmówców! Więc jak to jest? Czy w prześciganiu się w
            krytykowaniu Lisa, tak się zapędzacie, że nie widzicie absurdu tych
            wykluczających się zarzutów???
    • Gość: mędrzec Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.04, 09:46
      Cieniutko. Taki trochę inny "Czarny kot - Biały pies", czyli niec specjalnie
      dobrego. Udział publiczności mizerny, a Lis tak podkreślał, że będzie on ważnym
      elementem programu. W sumie nie mogłem się pozbyć wrażenia, że oglądam typową
      dla POLSATU amatorską realizację. A już szczytem braku profesjonalizmu było to,
      jak Lis powiedział, że Miller i Ziobro wychodząc przepuszczali się wzajemnie.
      Przecież był to zapewne największy smaczek wizualny programu, a w ogólem tego
      nie pokazano. Kompromitacja realizatorów.
      • ada1 Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 01.10.04, 10:02
        Gość portalu: mędrzec napisał(a):

A już szczytem braku profesjonalizmu było to,
        >
        > jak Lis powiedział, że Miller i Ziobro wychodząc przepuszczali się wzajemnie.
        > Przecież był to zapewne największy smaczek wizualny programu, a w ogólem tego
        > nie pokazano. Kompromitacja realizatorów.

Program był na żywo, więc jak twoim zdaniem mieli pokazać sytuację która działa
        się podczas bloku reklamowego?
        • Gość: Riki Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 10:27
          ada1 napisała:

> Program był na żywo, więc jak twoim zdaniem mieli pokazać sytuację która
          działa się podczas bloku reklamowego?

Jak to jak? Podczas bloku reklamowego należało nagrać obraz z kamery na taśmę,
          a następnie ja przewinąć o 3 minuty do tyłu i puścić. Trudne? No tak, w
          PolSzmacie podobna operacja przekracza umiejętności realizatorów
          • Gość: ewa Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: 212.87.3.* 01.10.04, 10:44
            O ile wiem to realizatorow tego programu Lis przyprowadzil ze soba, przy jego
            programie nie pracuje praktycznie nikt ze 'starego' Polsatu
          • Gość: * Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.crowley.pl 01.10.04, 15:15
            Programów na żywo się nie nagrywa, ciołku!!!
            • Gość: Riki Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 22:51
              Sam jestes ciołkiem, a właściwie ćwokiem! Jak lecą reklamy to nie ma programu
              na żywo, mimo to w studio coś sie dzieje i mozna to kontrolnie nagrać. A nuż
              się coś ciekawego trafi. Ale o czym tu rozmawiac z małoletnim palantem....
      • Gość: Waldi Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:22
        To pojdz tam jako publicznosc.Moze zablysniesz.
    • Gość: Mar Tu jest punkt zero! IP: *.skorosze.2a.pl 01.10.04, 10:49
      "Tu jest punkt zero" - to nie był brak profesjonalizmu, ale złośliwe nawiązanie
      do "pan jest zerem" - bo następny punkt to było zaprosenie posała Ziobry na
      fotel...
    • Gość: Kazu Takie sobie IP: *.man.czest.pl 01.10.04, 10:54
      Jak ktoś trochę obserwuje półświatek polityki, to o niczym nowym nie mógł być
      zaskoczony w programie Lisa. Miller o Ziobrze, że ten jest tak zdolny, że
      zdolny do wszystkiego - to było niezłe. A zaś Ziobro niczego nowego nie
      powiedział. Był taki, jakiego się zna i nielubi. Pytania Lisa też nie "odkryły"
      niczego, nie wydobyły niczego nowego.
      Lis nie był agresywny i to nie daje nadzieji na sukces tego programu. Bez
      emocji nie ma widowni, a Polsat na to nie pozwoli.

O Lisie można było się czegoś jednak dowiedzieć. Przypomninając prałatowi o
      jego znanej wypowiedzi z "gwiazdą Dawida" powiedział, że bardzo zaszkodziło to
      Lechowi Wałęsie podczas jego pobytu w USA.
      Istotna jest więc szkoda Lecha Wałęsy, a nie fakt haniebnej wypowiedzi prałata.
      Lis chciał być miły dla wszystkich: Millera, Ziobry i prałata. Chciał być
      redaktorem "wszystkich".
      Prawie jak prezydent wszystkich Polaków.
    • Gość: Ludek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:19
      Czemu?....Bo jest nie tylko profesjonalny ale i spontaniczny.
      • Gość: Dyzi0 Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.centrum.gliwice.pl / *.centrum.gliwice.pl 01.10.04, 11:23
        Czy za spontanicznosc uwazasz gadanie nam wszystkiego, co mu na sluchawke
        realizator nadaje? Wg mnie to ani spontaniczne, ani naturalne nie bylo. Bylo za
        to wlasnie nieprofesjonalne. ALe moze sie myle?
    • Gość: Ludek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.chello.pl 01.10.04, 11:23
      Czemu..?Po jest nie tylko profesjonalny ale i spontaniczny..
    • Gość: nitek Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.icpnet.pl 01.10.04, 11:29
      Program obejrzalem ale nic nowego sie nie dowiedzialem .
      Lis grzeczny jak chlopczyk z przedzialkiem , bal sie zadac kontrowersyjnych
      pytan , scenografia do dupy .
      • Gość: jajko Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 12:07
        zenada i jeszcze raz zenada!
        lis chyba za duzo naogladal sie "wybacz mi" i programu skowronskiego na
        polsacie. nie ogladalam od poczatku, ale do czego sluzyla ta "kabina
        prysznicowa" wsrod publicznosci? czy z niej wyszli goscie czy przyfrunal w niej
        sam prowadzacy program? i ta mlodziezowka partyjna wsrod publicznosci, to juz
        nie ma innych chetnych do zabrania glosu? program bez zeba. brak elokfentnych
        puent. nowy program najsztuba to przy tym mistrzostwo. myslalam, ze nic
        gorszego od "warto rozmawiac" telewizja nam w tym roku nie zaprezentuje, ale
        przy tym to przynajmniej niezle mozna bylo sie posmiac a na "co z ta polska"
        usnac z nudow.
    • lisovva wklejam bo warto! 01.10.04, 12:13
      Program poruszył mnie do głębi. Swoim poziomem. I scenografią, rodem z
      albańskiej telewizji. Miał to być triumfalny powrót redaktora prowadzącego.
      Powrócił. Na tarczy. Zacznijmy od tytułu. Ultrasamobój. Wiem, przypomnienie o
      istnieniu bestseleru. Jednakowoż – czy ów usprawiedliwia tę chybioną nazwę?
      Czy istnieje jakaś „tamta” Polska? Czy tytuł ma być telewizyjnym alter ego
      formy pisanej, żyjącym swoim schizofreniczno-odrębno-nawiązującym życiem?
      Prowadzący odświeżony wizualnie, jednak trendy image wydaje się być
      nieadekwatny. Zbyt abnegacki w swej luzackości. Wszak temat poważny: Polska,
      przyszłość, nadzieja, prawda, sprawiedliwość. A tu takie długie włosy w
      twórczym nieładzie i pekaesy... Forma mająca się nijak do treści. Treść
      nienadążająca za formą. Publiczność mająca być czymś więcej niż scenografią,
      której zarzuca się zbyt kolokwialny język i odbiera prawo głosu. W moim
      mniemaniu przede wszystkim prawo do życia odebrac należałoby wystojowi. A to,
      co mówi publiczność, ustala się wcześniej zgodnie ze scenariuszem. Chyba że
      takowy nie istniał i cały program był pójściem na żywioł. Pytania zadawane
      gościom. W oderwaniu. Nie wynikały z siebie. Ostentacyjne rozsadzenie
      niegrzecznych urwisów, mające dodać splendoru i poczucia niezwykłości „sic et
      nunc”. Rozmowa z prałatem Jankowskim. O niczym. „Dziennikarska robota”
      (przecudne określenie!) nie polega na wyglądaniu (vide red. Najsztub – czy on
      musi być śliczny?) i zadawaniu uprzednio skrupulatnie przygotowanych pytań,
      lecz na uzyskiwaniu na nie odpowiedzi. Celem programu opiniotwórczego,
      publicystycznego w założeniu, nie jest darmowe udostępnianie czasu antenowego
      w celu rozświetlenia firmamentu porażającym intelektem zaproszonego gościa
      (krzesło i krzesło elektryczne, dowód – dowód osobisty, zdolny – zdolny do
      wszystkiego) i błyszczenie światłem odbitym. Przewodnią myślą prowadzącego
      powinny być słowa przypisywane królowi-słońce: „państwo to ja”. Zważywszy na
      fakt, jak powiedział-przepowiedział, mam nadzieję z wystarczająco widoczną
      dla wszystkich telewidzów kpiną w głosie, premier Miller: „będzie pan
      prezydentem”.
      Cóż... Droga do doskonałości idzie przez powolną eliminację dowolności –
      innego wyjścia nie ma.

--------------------------------------------------------------------------------

• Gość: maxWroc Re: wklejam bo warto! IP: *.neting.com.pl 03.10.04, 11:28
        moje zarzuty wobec tego programu to przede wszystkim:
        -FATALNA SCENOGRAFIA!!!!!!ludzie ja nie wiem kogo oni w tym polsacie
        zatrudniaja ale ten od scenografii musi miec niezle chody bo ja bym go wywalil
        jakby mi cos takiego odstawil i tu nie chodzi tylko o program Lisa ale o
        wszystkie programy polsatu-czy oni tam tego nie widza? no i dziwie sie ze Lis
        zgodzil sie na takie za przeproszeniem gowno?!? ten podest wygladal jak jakis
        gigantyczny, drewniany penis;)
        -PUBLICZNOSC-przede wszystkim stronnicza (proziobrowska) po drugie jak juz sie
        chce zadawac pytania publicznosci to trzeba dac sie jej wypowiedziec
        to glowne rzeczy ktore mnie razily w tym programie-wydaje mi sie ze do
        nadrobienia-przede wszystkim niech zatrudnia specow od scenografii z tvn ktory
        pod wzgledem oprawy programow nie ma sobie rownych w polsce
        • Gość: ewa o scenografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 11:57
          ale scenografie i realizacje robili ludzie ktorych przyprowadzil Lis do
          Polsatu!! Nastepnym razem zwroc uwage na napisy koncowe! Lis to nie jest
          czlowiek ktory slucha uwag innych, nawet dotyczcych scenografii. On o tym
          programie decydowal w 100%!!!
    • Gość: magda Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 14:01
      Lis wyglada okropnie z tymi wlosami na "gel", jak totalny obles. Ten program
      nie mial zadnej tesci. Mialam nadzieje,ze skoro dostal wolna reke to przyisnie
      pralata a on jak w TVN taki grzeczny,ze chuj z nim i tym jego programem.Takiego
      piprzenia w tv jest duzo a Lis chyba powinien isc na emeryture!
      • Gość: / Re: Nieładnie Madzia....... IP: *.crowley.pl 01.10.04, 15:27
        Magda ty syfiaro, jak ty się wyrażasz!!!??? skąd ty wyszłaś? z rynsztoka, czy z
        TVN?????????????????????????/
      • Gość: Kaz :-)) :-)) :-)) :-)) IP: *.man.czest.pl 02.10.04, 17:55
        Alem się usmiał. Chciałbym usłyszeć, jak Magda czyta to, co pisze. :-))
    • Gość: ale Re: Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> IP: 193.111.166.* 01.10.04, 14:40
      Juz ostatni Lisowczycy pozostali by bronić swej reduty- ale to już tylko
      szaleńcy i fanatycy, którzy prędzej zemra niż stana twarzą twarz z faktami.
      A fakty sa takie, ze program był słaby. Słaby w swej warstwie wizulanej,
      fonicznej i merytorycznej.
      Lis był ciekawym prezenterem wiadomości, ale nie jest żadnym wybitnym
      dziennikarzem - dał temu niezbite dowody wczorajszego wieczora.
      Scenografia rzeczywiście nie najpiekniejsza. Publicznośc rzeczywiście nie
      najlepiej dobrana (tu powinien na nauki iśc do Pospieszalskiego, który sam
      tylko chyba wie gdzie takich oszołomów można znaleźć i jak ich przyciagnąc do
      studia). Publicznośc miała nie być elementem scenografii - była zawalidrogą,
      która prowadzącemu wyraźnie przeszkadzała, która wytrąciła go z rytmu.
      Konfrontacja Miller-Ziobro to był taki pewniak, który musi smakowac, taka bułka
      z mielonym kotletem przyprawiona ketchupem. Ale po takiej reklamie
      oczekiwaliśmy, że nasz dzielny prezenter zabierze nas do wykwintnej
      restauracji, a on nam zaserował kolację w MacDonalds.
      Dżwięk tez był nie najlepszy... Szurum - burum w mikrofonach jak w latach 80-
      tych.
      Wiele też obiecywać sobie mogliśmy po wywiadzie z Jankowskim. Dośc powiedzieć,
      że zasnęłam w połowie i obudziły mnie reklamy. To co zapamiętałam było miałkie
      i nijakie. Może nie powinnismy oczekiwac, ze Lis zmusi prałata do publicznej
      autoegzekucji, ale z pewnośćią wiele nowego się nie dowiedzieliśmy.
      Lis miał jakiś za duży nieelegancki garnitur. Jest teraz w dupkę czesany. Jest
      ładny, ale bez wyrazu. Zupełnie jak jego dziennikarstwo - miałkie i nie
      porywające.
      Nie spodziewałam się cudów, ale to co zobaczyłam jeszcze mnie rozczarowałao
      (mnie! która darze Lisa wyjątkową antypatią).
      I to byłoby na tyle
      • ko_bie_ta Re: Co z tą Polską odc.1 - opinia pozytywna. 01.10.04, 16:24
        Widzę że dzisiaj jest niezły kocioł na forum, wszyscy żyją Lisem i jego
        programem ;-)))
        Obejrzałam uważnie od początku do końca i obiektywnie stwierdzam, że więcej
        było pozytywnych wrażeń, niż tych negatywnych. To co mi się podobało, to przede
        wszystkim osoba prowadzącego, który jest niewątpliwie lokomotywą tego programu.
        Bardzo dobry scenariusz i sposób narracji. Świetny pomysł z wykorzystaniem
        publiczności (tylko szkoda że za pierwszym razem nie wyszło to najlepiej ;-),
        mam nadzieję, że ten punkt red. Lis doszlifuje i w następnych odcinkach nie
        będzie wrażenia sztuczności. Ciekawe dialogi prowadzone z lekkością i swadą -
        bez spięcia, zadęcia, a często z przymrużeniem oka. Profesjonalna czołówka i
        oprawa muzyczna. Mnie się taki styl rozmowy podoba, bez rzucania się rozmówcy
        do gardła i wbijania go w podłogę, a zarazem bez taryfy ulgowej z wieloma
        niewygodnymi i kłopotliwymi pytaniami.
        Tyle o plusach, teraz czas na niedociągnięcia. Pomimo całego profesjonalizmu i
        obycia Lisa w telewizji, da się zauważyć, że ma on jeszcze problemy ze
        swobodnym poruszaniem się po studio, czasami wygląda to trochę niezręcznie tzw.
        poza grzecznej panienki, o której już ktoś tu wspomniał. Druga rzecz to
        scenografia, spodziewałam się czegoś więcej, a tu scenografia bardzo
        przeciętna, dodatkowo studio w którym jest program, sprawia wrażenie bardzo
        małego pomieszczenia, tak jakby było tam zbyt mało przestrzeni. I na koniec
        rozmowy z publicznością - trzeba je dopracować, bo jak na razie nie wypadają
        zbyt dobrze.
        Tyle o programie, zobaczymy co będzie dalej, przecież to dopiero pierwszy
        odcinek.....
        Z tego co pamiętam to Fakty też rozpoczynały niezbyt szczęśliwie, dopiero z
        czasem ewoluowały i stawały się coraz lepszym programem informacyjnym, aż w
        końcu zdobyły palmę pierwszeństwa, dystansując pozostałe stacje. Mam cichą
        nadzieję, że tym razem też tak będzie, czego z całego serca red. Lisowi życzę.

P.S. Dziękuję red. Lisowi że udało mu się namówić ks. Jankowskiego na wywiad, a
        po tym co usłyszałam i zobaczyłam, dręczą mnie dwa pytania: gdzie jest ta
        sławetna charyzma księdza prałata? i jak ktoś o takim poziomie intelektualnym
        może za sobą pociągnąć tłumy?
        • Gość: fiona Re: Co z tą Polską odc.1 - opinia pozytywna. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.04, 00:27
          Jestam na TAK. Lis mnie nie zawiódł, choć trochę wpadek jak na "debiut"
          przystało - miał. To że zapytał tylko dwóch (i to tych samych) kolesi z
          widowni, to że pogubił się w pewnym momencie czy dać czy też nie dać się
          jeszcze komuś wypowiedzieć, to że nie wypowiedział się ten pierwszy tak mocno,
          jak chciał, i to... właściwie wszystko. Świetne wyczucie. Goebells i Ziobro,
          brawo. Smaczek w postaci rozmowy z Jankowskim (mimo iż nagrywanej wcześniej) -
          jeszcze wieksze brawa. Nie udało się to żadnemu z dziennikarzy od początku
          słynnej afery.
          Summa (sic!)summarum: Lis jest za dobrym dziennikarzem by zostać prezydentem.
          No i oglądalność miał 7 procentową, co na Polsat o tej porze jest wydarzeniem
          na skalę międzynarodową!!!
        • bladatwarz Moze, bo 02.10.04, 04:28
          Zycie to rozmowa kontakt, a nie szklany ekran. :)
    • steed Co z tą Polską odc.1 - opinie >>> 02.10.04, 15:43
      Nie można całkowicie potępić Lisa za ten program, ale po tylu zapowiedziach i
      przechwalankach widz powinien przeżyć szok. I przeżył ale chyba nie taki o jaki
      chodziło autorowi.
      Kilka dni przed pierwszym odcinku w jakimś portalu, że "Co z tą Polską" ma być
      programem w 100% procentach profesjonalnym i przebić jakością i DOPRACOWANIEM
      SZCZEGÓŁÓW "Najsztub pyta", które jak powiedział Tomasz Lis był
      przygotowywany "jak najszybciej - żeby zdążyć przed Polsatem".
      Porażka!

Wywiad z ks. Jankowskim? Ktoś powinien polecieć za oświetlenie, na WP prałacie
      widać było cienie. To niedopuszczalne.

Podsumowując - codzienne "Prześwietlenie" w TVN24 w wykonaniu Morozowskiego i
      Sekielskiego bije Lisa na głowę.
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka