Gość: chris IP: *.stawiszyn.sdi.tpnet.pl 17.06.04, 22:46 jutro obejrze ten film. podobno jest fajny! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WoRaS Mi się bardzo podobał (trochę wtórny ale fajny) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:33 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osobiście CO TO ZA RECENZJA?!! TEN FILM JEST GENIALNY !!! IP: *.chello.pl 16.07.04, 23:09 Ten recenzent Gazety UPRAWIA SABOTAŻ!!! (Albo udaje głupiego albo nim jest...) Film z gatunku NIEPOKORNYCH, "nieuczesanych", ale AUTENTYCZNYCH !!! To pierwszy od kilku lat film który inspiruje do MYŚLENIA, "zabija klina" - wywołuje jakis filozoficzny/teologiczny niepokój który każe już potem człowiekowi patrzeć na otaczający świat INACZEJ! ODKRYWA DODATKOWY WYMIAR naszej rzeczywistości i miejsca w niej! Są w tym tęsknoty za klimatami jakby typu "Lot nad kukułczym gniazdem" i innych pokrewnych głosów z epoki po Wojnie Wietnamskiej kiedy akademickie ruchy anarchizujące i PODWAŻAJĄCE JEDYNĄ POPRAWNĄ POLITYCZNIE WERSJĘ dały grunt pod Philipa Dicka i WIELKĄ PRZYGODĘ Z PSYCHOLOGIĄ demaskującą PERFIDNĄ MISTYFIKACJĘ trzymającą (prawie) całe społeczeństwo w pokornym stanie zagubienia. Chyba ten film jest rezultatem także m.in. Wojny w Iraku, ale bardzo pośrednio, na płaszczyźnie metafizycznej, bo z polityką nie ma nic wspólnego... Ludziom myślącm caraz bardziej przestaje się podobać otaczający nas porządek, szukają całkowicie nowej, SZOKUJĄCEJ PRAWDY aby nie utonąć w chaosie. Ta recenzja Gazety, szczególnie z powyższego punktu spojrzenia, może jest na zamówienie polityczne także? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bliżej prawdy Tu jest/są znacznie trafniejsza/e recenzja/e IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.07.04, 22:18 Tu jest/są znacznie trafniejsza/e recenzja/e: film.o2.pl/film/efektmotyla/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniak a ja film obejrzalem po spaleniu tuby i powiem ze IP: *.inapg.inra.fr 22.07.04, 10:34 mi sie nie tyle podobal co emocje towarzyszace projekcji byly na najwyzszym poziomie.gacie pelne strachu hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudi Re: a ja film obejrzalem po spaleniu tuby i powie IP: 193.29.207.* 06.08.04, 19:42 blancjo i elegancjo dla mnie o'k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Efa Re: CO TO ZA RECENZJA?!! TEN FILM JEST GENIALNY ! IP: 212.127.77.* 09.08.04, 08:56 Ojej.... Bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INTELEKTUALISTA RECENZENCIE GAZETY! TO KINO A NIE UNIWERSYTET!! IP: *.chello.pl 19.08.04, 21:23 > Ojej.... Bez przesady... Przecież to tylko film a nie rozprawa naukowa/filozoficzna! Jak na film był świetny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osobiście_ubawiona :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:34 Gość portalu: Osobiście napisał(a): > To pierwszy od kilku lat film który inspiruje do MYŚLENIA Taa, jasne, od czasów Tarkowskiego nic tak nie dawało do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laid-back Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:54 mossakowski mnie tak wqrwia ze to przechodzi ludzkie pojecie! ten czlowiek w ogole na filmach sie nie zna - jego oceny to jakas zenada ja wiem ze w wybiorczej byle przyglup moze pisac ale chyba sa jakies granice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mchro Re: Efekt motyla IP: *.pl 18.06.04, 11:22 Zgadzam sie z laid-back mossakowski to maxi kretyn - zero pojecia o filmach. Film calkiem niezly, a Kutcher rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L77 Re: Efekt motyla IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 20.06.04, 10:41 Ten film to mistrzostwo świata dla mnie jeden z najlepszych,a co do opinii Redaktora - Człowieku zmień profesję bo jako krytyk i recenzent filmowy kariery długiej nie wróżę.F**k It. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobiasz Re: Efekt motyla IP: *.stock9.one.pl 18.06.04, 17:14 Masz rację, mało jest tak wkurwiających recenzentów, jest to jedyny film od dłuższego czasu, który mogę spokojnie polecić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niezadowolony Efekt motyla to BEZNADZIEJNY film IP: *.lodz.mm.pl 28.06.04, 16:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vigo jedna gwiazdka to przesada(dałbym mu 3) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 00:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. Oszukac Kutchera IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.06.04, 01:39 Bohater filmu ma co zmieniac - a to kolega zabija mu psa , no i jeszcze ta heca z dynamite w mini domku ,nieladnie tez zapomniec o swojej dziewczynie. No ale , ma sie ten szusty zmysl i mozna cos w koncu pozmieniac , trzeba jednak wiedziec jak to dziala , no bo jak nie wiesz - to i za kratami posiedzisz , raczki moze odebrac i co tam jeszcze. Oj ta baba , i tak cie mnie w wielkim miescie . Debiutujucy Scenarzysci "Oszukac Przeznaczenie 2" robiom postepy , ale czy bohater "Efektu motyla" tez nie proboje zmienic losu ? moja ocena: 2.5/6.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analfabeta Re: Oszukac Kutchera IP: *.t-systems.com.pl 18.06.04, 16:11 > ... robiom postepy ... moja ocena 0.1/6.0 ;-) PS. Listości, sam jestem Edi Orzeł z polskiej ortografi, ale jeżeli ma to ktoś czytać to może warto się trochę postarać przy pisaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salome Szkoda czasu! IP: *.polkomtel.com.pl 18.06.04, 12:09 Pseudointelektualna rozrywka. Dla małowymagających w sam raz! Odpowiedz Link Zgłoś
guzu19 Re: GW: ska˛d Wy bierzecie tych "recenzentów" ??? 29.07.04, 11:23 oto jest pytanie.. wielu z nas zadaje je sobie od dawna. co z tego? najwidoczniej gazecie nie zalezy na swoich czytelnikach. coz... trudno. autor recenzji zaluje ze byl na pokazie filmu "efekt motyla". trudno sie z nim nie zgodzic. ja rowniez bardzo tego zaluje. tacy ludzie nie powinni opisywac filmow. w zasadzie nie powinni recenzowac czegokolwiek. o gustach sie nie rozmawia, trudno jest wiec krytykowac tego recenzenta tylko za to, ze "efekt motyla" mu sie nie podobal. to juz jego problem, ze nie zrozumial filmu. jest jeszcze jedno, co nie podlega zadnej dyskusji i zostalo juz wspomniane w wielu poprzednich postach, on nie potrafi pisac recenzji. i to jest fakt. propozycja dla gazety: znajdzcie mu inne zajecie. niech robi cokolwiek, byleby juz nic nie pisal. jestem pewien, ze wszystkim wyjdzie to na dobre. on nie bedzie musial sie meczyc na premierach "kiepskich" filmow, my, czytelnicy, nie bedziemy musieli czytac takich "recenzji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sy Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 12:27 Cóż mogę dodać do wypowiedzi Pana M.:`Okrutne, nudne i pretensjonalne`, który co rusz mnie zaskakuje. Owy jegomośc chyba rzeczywiście się starzeje gdyż sypie gwiazdkami dwukroć bardziej na film porażkę- Van Helsing czy film tak głupiutki jak Torque,po trzykroć na film nudny jak flaki z olejem- Złodziej życia,a także następny ze wspaniałą wstawką 5 minutową- Pojutrze, wspominając jeszcze tylko (jeżeli mnie pamięć nie myli po 4 lub 5 gwiazdki) na otwarcie sezonu powakacyjnego dla 4 filmów z których może 1 był godny polecenia! Może film nie jest jakąś rewlacją na miarę oskara ale zapewniam że jest godny polecenia a winę za jedną gwiazdkę i wypowiedż Mr.M mogę zrzucić jedynie na chwilowy brak niepoczytalności i brak tego filmu w pamięci. Polecam z 4 gwiazdkami, może 5! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motyl Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 14:49 Film jest rewelacyjny zdecydowanie polecam! Recenzent gazety albo filmu nie zrozumiał albo już się wypalił.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analfabeta dam **** (4/6) IP: *.t-systems.com.pl 18.06.04, 16:13 Pozdrowienia :D Odpowiedz Link Zgłoś
dafni Re: Efekt motyla 18.06.04, 16:49 Dla mnie totalna beznadzieja. Dawno nie widziałam czegoś tak źle zagranego, tak wtórnego i naiwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: Efekt motyla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:40 Recenzent albo cierpi na zatwardzenie mózgu, albo tego filmu nie oglądał. Zdecydowanie warto go obejrzeć, chociaż z pewnością jest trudny i okrutny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Efekt motyla IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.04, 19:27 Film swietny ! Nietuzinkowy , niekomercyjny. Prawda ze trudny i pokrecony ale daje do myslenia. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonhart Ocena Gazety jest bardzo nieuczciwa, ponieważ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 01:51 ...z całą pewnością nie jest to obraz wtórny. Jest to wyjątkowo interesujące kino reprezentujące nurt niepokojacego thrillera w stylu Finchera (Fight Club), Nolana (Memento), czy M. Night Shyamalana (6ty zmysł, Niezniszczalny). Nie wiem, czy ktoś z Was widział film Donnie Darko (jeśli nie, polecam - fenomenalne kino!). Wszystkie wspomniane przeze mnie filmy, są inteligentnymi, zaskakującymi thrillerami, które prowadzą widza niezwykłą, natchnioną tajemnicą ku niesamowitemu końcowi, który zaskakuje i powala. Taki jest właśnie Efekt motyla: zaskakujący, ciekawy, mądry. Kutcher zaskakuje dojrzałym aktorstwem, które nie stoi może na doskonałym poziomie, ale mieści się w granicach rozsądku i nie powoduje zażenowania. Wspaniała jest Amy Smart, której wreszcie 'pozwolono' coś zagrać. Słowem: film godzien uwagi dzięki pomysłowi, scenariuszowi i ciekawym rozwiązaniom. POLECAM!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ocena Gazety jest bardzo nieuczciwa, ponieważ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.04, 11:38 świetny film, efekt motyla to film po którym myslisz, analizujesz, tego oczekuje od kina, goraco polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ice_ice Re: Ocena Gazety jest bardzo nieuczciwa, ponieważ 12.10.06, 22:36 Jeśłi oglądałeś film "Frequency" - "Częstotliwośc" - to z pewnością uznasz, że "Efekt Motyla" jest wtórny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hoodys Ciekawe co za imbecyl dał jedna gwiazdke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 12:39 Wystarczy poczytac opinie na forach i grupach dyskusyjnych kazdy ocenia ten film na 9 lub 8 wiec cos z ta ocena 1 gwiazdkowa jest nie tak. Dowody:) -> www.pclab.pl/thread24885.html i przegladnijcie sobie useneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /e Re: Efekt motyla IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.04, 20:00 Bylem wczoraj na filmie, jest moim zdaniem w porzadku i mozna go polecic, na pewno nie jest to arcydzielo ale spokojnie mozna pojsc Recenzja GW jest zenujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polcia kilka słów do recenzenta IP: *.chello.pl 20.06.04, 12:18 Jeżeli chodzi o czytanie recenzji w gazecie wyborczej(myslę szczególnie o tych w co jest grane)to moja cierpliwość ma swoje granice.Pomine fakt przyznania filmowi jednej gwiazdki, powiedzmy że jest to prawo recenzenta.Jednak dobrze byłoby gdyby PMOSS wrócił do podstawówki i nauczył się czegos pożytecznego o pisaniu recenzji np.że nie opowiada się całego filmu na łamach gazety.Po drugie proponowałabym żeby jednak obejrzał ten film po raz drugi bo zarzuty wobec Ashtona Kutchera sugerują, ze nie bardzo zrozumiał co dzieje sie w filmie z głównym bohaterem.No i trzecia uwaga, czy nasi polscy recenzenci zawsze musza czepiać sie tego co popularne i od razu mieszać to z błotem. Recenzent zarzuca temu filmowi ,że nie jest "poetyckim obrazkiem" tylko wzbudza w nas uczucie obrzydzenia jednak gdyby był to kolejny film LARSA VON TRIERA to ten sam efekt byłby prawdopodobnie dla recenzenta jego atutem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem lepiej Re: kilka słów do recenzenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.04, 19:37 dokładnie,popieram!! juz dawno przestalem czytac recenzje z co jest grane,bo polegaja one(wg PMOSSA) na streszczeniu filmu od poczatku do konca...a co do efektu motyla,moze nie jest to dzielo, ale na pewno nie zarzucilbym temu obrazowi nudy, mnie wciagnal i to bardzo, a po wyjsciu z kina wszyscy zaczeli dyskutowac-jak to po ciekawym filmiku bywa. wiec nie wiem gdzie byl PMOSS......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kis Czy czarne jest biale? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 12:52 Autor scenariusza zalozyl, ze tak i na tym zalozeniu oparl cala historie, albo dokladaniej - kilka alternatywnych. Sek jednak w tym, ze POWODEM powrotu bohatera w przeszlosc byla smierc jego ukochanej, ktorej to smierci zapobiegl. SKUTKIEM takiego dzialania w przeszlosci jest wyeliminowanie jego powodu. Sprzecznosc. A wiec efektowny cytat z Teorii Chaosu na dziendobry ma sie nijak do sensownosci filmu. Trzeba jednak przyznac, ze taki pomysl faktycznie miesza w glowie i bezposrednio po wyjsciu z kina czlowiek dochodzi do odwiecznego i jedynego slusznego wniosku: cale zlo swiata to wina kobiet. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Efekt frustracji PM IP: *.dyn.optonline.net 20.06.04, 16:33 Ja tez zazdroszcze Kutcherowi ze jest piekny, mlody, bogaty i sypia z Demi Moore. Natomiast w odroznieniu od autora recenzji nie probuje odreagowac zazdrosci i frustracji piszac zenujace farmazony! Film jest znakomity, recenzent zalosny! Odpowiedz Link Zgłoś
selena8 Re: Efekt motyla 20.06.04, 18:08 cytat z komentowanego art. "gdybym miał takie umiejętności odwracania przeszłości jak bohater filmu..." to zanim zostaniesz krytykiem - skończ psychologię. Odpowiedz Link Zgłoś
tywonek1 Re: Efekt motyla 21.06.04, 09:39 Beznadziejna to jest powyższa "RECENZJA" tego filmu. Film jest super. Zaczymam wątpić w te wasze *. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dTomo Re: Efekt motyla IP: *.dgt.com.pl / 195.117.141.* 21.06.04, 10:44 Beznadziejny. Niezwykle rzadko mi się to zdarza, ale wyszedłem w połowie filmu - okrutny, bezsensowny i bez treści. Zgadzam się w całości w recenzją w GW. Nie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veetia Re: Efekt motyla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 12:41 w sumie film ciekawy i godny polecenia; co pewne, to nie jest nudny - ogląda się dobrze; ciekawa mieszanka thrillera na początku i kina familijnego na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Efekt motyla IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.04, 15:50 Film jest bardzo fajny i ciekawie nakręcony, stanowczo nie zgadzam się z jedną gwiazdką, ale to już nie pierwszy raz Gazeta pokazuje, że nie jest źródłem miarodajnych ocen filmów. *** Odpowiedz Link Zgłoś
adhamah Re: Efekt motyla - POLECAM 22.06.04, 12:53 Jest świetny! Zdecydowanie polecam wszystkim i wcale nie nazwałbym go thillerem. To wg mnie coś z pogranicza obyczajówki i fantastyki. Kto nie był jeszcze nich się zbiera i idzie do kina :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Efekt motyla - POLECAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 16:25 Dobrze ze przez pojsciem do kina nie przeczytalam tej recenzji;) Bylam, zobaczylam i musze przyznac ze to jeden z lepszych filmow jakie ostatnio widzialam a mnie naprawde trudno dogodzic jesli chodzi o kino! ;) No i wreszcie mozna sie troche pobac;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś