reniatoja 05.10.04, 18:17 Dlaczego, do jasnej anielicy, na Lubiczach NAPARZAJĄ herbate? Czy normalne ZROBIENIE herbaty (tak jak to ma miejsce u targetu serialu, czyli u przecietnego Polaka w domu) odebraloby cos z dostojeńswa rodowi, czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jo-jo Re: "Juz naparzyłam" IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 18:58 Naparza czaju - Ciocia Stasia. Dorota zaparzyła ;) Przynajmniej w dzisiejszym odcinku :) Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: "Juz naparzyłam" 05.10.04, 19:16 Nieprawda! Właśnie dzisiaj ciocia Stasia zerwała się, żeby ZROBIC herbate na co Dorota spojrzeniem siąsć na d jej kazała i orzekła, że herbatę już NAPARYZYŁA. Tak było! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo-jo Re: "Juz naparzyłam" IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 19:24 Wydawało mi się, że zaparzyła, ale nie będę się kłócić. Mam za to proste wyjaśnienie: Lubicze przejęli sposób wyrażania się Cioci Stasi :-))))) Mój bratanek mówił "kiwa" zamiast kiwi, i do dzisiaj nasza rodzina je kiwy i robi sałatkę z kiw :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saga Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:21 Prawdziwą herbatę się ZAPARZA, a ROBI to się wywar z ekspresowej na sznurku. To, że się o czymś nie wie to jeszcze nie oznacza, że to nie istnieje. Rodzina Lubiczów to tzw. stara inteligencja z tradycjami i kulturą, a nie pierwsze pokolenie z "dyplomem" w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo-jo Re: "Juz naparzyłam" IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.10.04, 19:25 Ale my rozmaiwamy o róznicy między zaparzaniem a naparzaniem, a nie zaparzaniem a robieniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saga Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:44 drogi(a) jo-jo, autorka wątku wyraźnie pyta dlaczego u Lubiczów herbatę ZAPARZAJĄ (NAPARZAJĄ) a nie ROBIĄ jak u "normalnych" ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 6 Re: "Juz naparzyłam" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:40 bardzo smieszne, widac 'klasowa swiadomosc' nabywasz z telewizora, tak sie sklada, ze znam rodzine, ktora kiedys posiadala palac w wilanowie i oni 'robia' herbate , widocznie komunisci ich zdeklasowali do cna ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saga Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 10:02 Wprost uwielbiam słuchać tych, którzy całą swoją "świadomość" czerpią z tego, że KOGOŚ znają. Jest to zresztą motyw wykorzystany do cna w komediach, więc daruj sobie te pałacowe wątki. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: "Juz naparzyłam" 06.10.04, 07:10 Gość portalu: saga napisał(a): > drogi(a) jo-jo, autorka wątku wyraźnie pyta dlaczego u Lubiczów herbatę > ZAPARZAJĄ (NAPARZAJĄ) a nie ROBIĄ jak u "normalnych" ludzi. Doskonale wiem, że herbate sie ZAPARZA, ale posługujemy sie na codzien językiem kolokwialnym i najczesciej używamy czasownika robić, w kontekscie herbaty. A juz naparzanie to esencja pretensjonalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Duncan Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 08:52 A może cioci Stasi nudzi się już trochę u Lubiczów i chciałaby się z nimi trochę ponaparzać, czyli mówiąć wprost, każdemu natrzaskać troche po mordzie ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saga Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 09:06 Oczywiście możemy "robić" herbatę, zupę, sex, "biznesy" itd. Problem polega na wykpieniu tych, którzy znają i używają jeszcze kilku innych czsowników, niekoniecznie z powodów snobistycznych. Tępiąc wszystko co odbiega od naszej wąsko pojętej "normalności" należy pamiętać, że tzw."prostota" często o włos graniczy z prostactwem. Co do esencji pretensjonalności to jest nią dla mnie z całą pewnością "target". Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: "Juz naparzyłam" 06.10.04, 10:17 Gość portalu: saga napisał(a): > Oczywiście możemy "robić" herbatę, zupę, sex, "biznesy" itd. Problem polega na > wykpieniu tych, którzy znają i używają jeszcze kilku innych czsowników, > niekoniecznie z powodów snobistycznych. Tępiąc wszystko co odbiega od naszej > wąsko pojętej "normalności" należy pamiętać, że tzw."prostota" często o włos > graniczy z prostactwem. Co do esencji pretensjonalności to jest nią dla mnie z > całą pewnością "target". _____ ..nie upieram się co do szerokiego czy wąskiego pojęcia normalności..w jednym masz całkowitą rację - kiedy lubimy sobie pożartować z czegoś lub z kogoś to często /tak jest akurat u mnie/ sięgamy po różne 'crossy' słowno- stylistyczne.Byleby były one w naszym rodzimym języku.Mnie osobiście oprócz tego 'target' zawsze targają te wszelkie 'rotfole, lole' i inne durne zlepki anglosaskich słów.pozdr...8) Odpowiedz Link Zgłoś
norah Re: "Juz naparzyłam" 06.10.04, 14:33 ja też ROBIE herbatę, ale swoją drogą woda + herbata to NAPAR, anie ZAPAR :)))) (a już zdecydowanie nie WYWAR brrr.... jak napisał któryś z Przedmówców! pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: "Juz naparzyłam" 06.10.04, 17:35 Gość portalu: saga napisał(a): > Co do esencji pretensjonalności to jest nią dla mnie z > całą pewnością "target". Droga Sago, bardzo żałuje, że w moim poście nie wyczułaś ironii, którą własnie (nieudolnie jak widac) próbowałam zmieścić w przytaczanym przez Ciebie "targecie". Naprawdę żałuję. Na przyszłosć, żeby nie było takich niedomówień - wierz mi lub nie, wszysktie moje wypowiedzi na temat Klanu są zawsze żartobliwe, prześmiewcze, ironiczne i nigdy nie traktuj ich poważnie. Nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saga Re: "Juz naparzyłam" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 21:59 tak się właśnie zastanawiałam jak wybrniesz z tej sytuacji. Obrócić wszstko w żart to dobra i wypróbowana metoda. Zawieszamy broń. Odpowiedz Link Zgłoś
charlie_x Re: "Juz naparzyłam" 06.10.04, 22:04 reniatoja napisała: > Gość portalu: saga napisał(a): > > > Co do esencji pretensjonalności to jest nią dla mnie z > > całą pewnością "target". > > Droga Sago, bardzo żałuje, że w moim poście nie wyczułaś ironii, którą własnie > (nieudolnie jak widac) próbowałam zmieścić w przytaczanym przez > Ciebie "targecie". Naprawdę żałuję. Na przyszłosć, żeby nie było takich > niedomówień - wierz mi lub nie, wszysktie moje wypowiedzi na temat Klanu są > zawsze żartobliwe, prześmiewcze, ironiczne i nigdy nie traktuj ich poważnie. > Nigdy! > ________ ..8)..trochę już Cię poznałem,więc bardzo szybko łapię co i jak..chociaż wydaje mi się,że w realu jesteś osobą bardzo 'zasadniczą'.miłego wieczoru..8) Odpowiedz Link Zgłoś