Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2021 - 9 (vol. 131)

• grek.grek 22:40 TVN7 "Incepcja" [2010] 04.09.21, 08:43
      Zmieścił się w sierpniu, a teraz powraca w sierpniu.

Obsada hollywoodzka, efekty specjalne zapierają dech, akcja zaś toczy się w... psychice, podświadomości ludzkiej, gdyż oto grupa wyrafinowanych przestępców przyszłości wkrada się do snu biznesmena, aby w jego umyśle zaszczepić konkretną myśl, tudzież ideę. To dopiero intryga ! :]

Za chińskiego boga - wciąż oraz niezmiennie - nie mogę załapać krok po kroku, jak się ta misja realizuje, co dokładnie znaczą i jak się ze sobą łączą zamieszczone w filmie symboliczne przedmioty, generalnie : podziwiałem dotąd głównie wyobraźnię reżysera Christophera Nolana oraz nieskończone możliwości techniczne współczesnego kina, a także podążałem za suspensem, bo nawet nie znając detalicznie sensu i mechaniki dokonywanych przez bohaterów czynności, można się zorientować, kiedy rośnie zagrożenie dla powodzenia ich przedsięwzięcia :].

Na tym poziomie również można doznać pewnej satysfakcji z filmu, gwarantuję ;]
      • grek.grek Re: 22:40 TVN7 "Incepcja" [2010] 04.09.21, 08:44
        grek.grek napisał:

> Zmieścił się w sierpniu, a teraz powraca w sierpniu*

* we wrześniu, ściśle rzecz ujmując ;]
    • grek.grek 23:45 Kultura "Szczęśliwy człowiek" [1973] 04.09.21, 08:47
      Film Lindsaya Andersona.

Rzecz o wzmożeniu turbokapitalistycznym : w jego motorykę wpada główny bohater filmu, najmujący się do roli agenta handlowego i przechodzący cały proces obróbki swojej osobowości, charakteru i sposobu myślenia, aby mógł być przydatny biznesowej machinie wyrabiania odpowiedniego zysku przy jak najmniejszych kosztach i stratach własnych.

Grają : Malcom McDowell, Rachel Roberts, Ralph Richardson i - początkująca chyba ? - Helen Mirren.
    • grek.grek 23:55 Polsat "Rings" [2017] 04.09.21, 08:47
      Kolejny amerykański film z zapoczątkowanej świetnym japońskim pierwowzorem serii o młodocianych nieszczęśnikach prześladowanych przez obłożoną klątwą taśmę video : kto ją obejrzy, wyda na siebie wyrok śmierci, a sama kostucha dopadnie go niechybnie w najbliższym czasie, choćby nawet zamknął się na klucz w szafie :]

W formie horroru ostrzeżenie przed pułapkami współczesnej cywilizacji ciasnym pierścieniem wszechobecnej i niemal wszechmocnej elektroniki, techniki oraz wynalazczości człowieka okrążającej, od siebie uzależniającej, ku przepaści popychającej, bez siebie samej żyć nie pozwalającej i wreszcie : zabijającej swym nadmiarem i nad-znaczeniem.

Reżyseruje F.Javier Gutierrez.

Na RT : alarmujące 8 % z 115 recenzji krytycznych oraz 23 % z ponad 10 tys. opinii ludzkości.
      • grek.grek 0:25 SuperPolsat "Rings" [2017] 05.09.21, 07:58
        Też replay z wczorajszego grafika :]

Na RT : alarmujące 8 % z 115 recenzji krytycznych oraz 23 % z ponad 10 tys. opinii ludzkości.
    • grek.grek 0:10 Stopklatka "Pulp Fiction" [1994] 04.09.21, 08:50
      Ponownie !

W sam raz kino na trzecią dekadę lata, z dobrym tłumaczeniem i lektorem, za co Stopklatce składam gratulacje ;], pamiętając mistrzowski, jak chodzi o śmiałość ekspresji i czucie konwencji, przekład pierwszej wersji hulające na VHS w latach 90-tych, która w dużym stopniu ustawiła/ustanowiła moje postrzeganie tego filmu. Do dziś trafiając na "Pulp Fiction" odbiór uzależniam od przekładu i dykcji osobistości czytającej, mającej za zadanie - taki jest to film ! - nie tylko wyjaśnić co powiedział ten czy ów, lecz również wprowadzić pasujący do wydarzeń i plastyki dialogów/monologów nastrój i styl. Nie ma rady :]
      Oprócz tego film zawiera kilka zupełnie niepodrabialnych onelinerów, bez których nie sposób go sobie już wyświetlić, ale są wciąż, takie mam wrażenie, zakusy na czynienie prób nowego ich odczytania, na czele z "robieniem z [..] jesieni średniowiecza" czy "powrotem w [...] wielkim stylu" :], ale w tekście aż się roi od drobiazgów, detali, wtrąceń bez których również film ubożeje, jeśli są pomijane i lekceważone. Mamy więc do czynienia z materią w swej treści chropawą, a w istocie delikatną bardzo i błyskotliwą :"]

Sensacyjna Złota Palma w Cannes, gdzie spodziewano się raczej nagrody dla "Czerwonego" lub "Spalonych słońcem" : filmy wybitne i wyjątkowe nie uzyskały wyróżnienia, ale za to zdobył je film absolutnie przełomowy, wyznaczający nowe kierunki prowadzenia narracji, ponadgatunkowo znakomity.

Quentin Tarantino w swojej najlepszej formie i formule :]
    • grek.grek 0:25 TVP2 "Magic Mike" [2012] 04.09.21, 08:51
      Panowie pląsający na scenie w gatkach, ku uciesze damskiej widowni, oto obraz prawdziwej emancypacji w XXI wieku ! ;]

W tle oczywiście egzystencjalne problemy, rozterki uczuciowe oraz liczne pokusy zejścia na złą drogę, zamiast oszczędzania dolarów wciskanych w pępek, by kupić sobie za nie mercedesa, willą i założyć podstawową komórkę społeczną :]

Rozmawialiśmy a'propos, Koleżanki wymieniały opinie, ja się zdystansowałem, bo filmu ze strachu nie widziałem :] :

5 wątek od góry :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,158338842,158338842,Ojej_co_tu_wybrac_2015_8_vol_58_.html?s=3#p158493202
    • grek.grek Re: Ojej, co tu wybrać 2021 - 9 (vol. 131) 04.09.21, 08:52
      Jutro o 22:00.

Jutro o 21:00.

Oscarowy scenariusz Adama MacKaya [nominacja za reżyserię] i Charlesa Randolpha, na podstawie książki Michaela Lewisa.

Rzecz dotyczy opisania mechanizmów spekulacji, jakie doprowadziły w 2008 roku do zawalenia się systemu bankowego w Ameryce, co efektem domina, albo na zasadzie fali po uderzeniu asteroidy, doprowadziło całą światową gospodarkę do najpoważniejszego kryzysu od wielu dekad albo i bez mała stu lat.

Narrację prowadzi kilku bystrzaków, niezależnie od siebie wertujących papiery, obserwujących rynek, używających swojej wiedzy ekonomicznej do tego, by przewidzieć nadchodzący krach i oczywiście zarabiających na tym fatalnym wydarzeniu krocie.

Brzmi nieźle, oby tylko choć trochę zrozumieć z plątaniny nitek, kabli i terminów giełdowo-bankowo-podręczników, byle w tej rzeczywistości nie przepaść z kretesem ';]

Grają : Christian Bale [nominacja oscarowa], Ryan Gosling, Steve Carell & Brad Pitt [również współproducent filmu, samego w sobie do Oscara kandydującego w kategorii najważniejszej].

Nominacja również za montaż [Hank Corwin].

[Dużo specjalistycznego żargonu z branży biznesowo-giełdowo-bankowej, podobno podanego w przystępnej formie, wg mnie jednak wciąż, zwłaszcza w toku szybkiej fabuły, budzącego popłoch wśród odbiorców niekoniecznie przygotowanych do takiego spotkania ;)]
      • grek.grek 0:30 Nowa TV "Big Short" [2015] 04.09.21, 08:53
        Z wrażenia tytuł mnie opuścił ;]

A jutro JEDNAK o 22:00 :]
    • grek.grek 2:25 TVP2 "Pan Klein" [1976] 04.09.21, 08:56
      Kino francuskie,
      Cezar anno domini 1977, nagroda również dla reżysera Josepha Loseya.

W głównych rolach : Alain Delon i Jeanne Moreau.
      Tytułowy pan Klein zajmuje się niekoniecznie godnym uznania biznesem : krąży po okupowanym Paryżu [rok 1942] i po zaniżonych cenach skupuje od walczących o przetrwanie rodzin żydowskich cenne dzieła sztuki. Dzięki swojej cynicznej profesji zajmuje wraz z kochanką przestronne mieszkanie w dobrej kamienicy i nie narzeka na ogólne warunki egzystencji, wydaje się iż doczeka końca wojny zupełnie przez nikogo nie niepokojony.
      Następuje jednak przedziwny zwrot : w wyniku nieporozumienia albo intrygi Klein omyłkowo zostaje wzięty za Żyda. Mimo serii starań, zabiegów, prób odwrócenia sytuacji oraz zlokalizowania swojego sobowtóra, gdyż istnieje drugi Klein - staje w pozycji identycznej, jak ludzie, których do niedawna wykorzystywał, jako obiekt prześladowań, nagonki, wreszcie : dotknięty realną możliwością wywiezienia do obozu koncentracyjnego.

Co najbardziej zajmujące : w toku swoich licznych aktywności dążących do wybielenia samego siebie, poszukiwania "właściwego" Kleina, bohater zaczyna odkrywać swoją tożsamość, próbuje zmazać wyrzuty sumienia i poczucie winy, dojrzewa z wolna do niezwykłej decyzji : wybiera los "człowieka niewinnego", a jedyni naprawdę niewinni, to Żydzi jadący transportem do obozu.

Przejmujący film, wybitnie reżyserowany, z historii kafkowskiej płynnie przechodzący w opowieść o odkupieniu i sile ducha.

Na okoliczność ewentualnej potrzeby - streszczenie :]

4 od góry :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,167730252,167730252,Ojej_co_tu_wybrac_2019_3_vol_101_.html?s=8#p167844016
    • grek.grek 3:25 Kultura "Noce Cabirii" [1957] 04.09.21, 08:56
      Rzadziej przypominany film maestro Felliniego, historia z przedmieść Rzymu, gdzie mieszka, żyje i pracuje tytułowa Cabiria - dziewczyna o złotym sercu i poczciwej duszy, chwilowo zmuszona do uprawiania prostytucji i przez zły los skazana na kolejne rozczarowania i rozwiane marzenia o wielkiej miłości, wszelako w finale filmu, typowej dla Felliniego apologii życia jako wspaniałego przedstawiania, a świata, jako godnego zachodu cyrku, dzięki innym ludziom, odnajdująca uśmiech i wiarę.

Nie byłby sobą mistrz, gdyby w uwodzicielskiej tonacji nie pokazał nawet najmniej zachęcających do odwiedzania zaułków Rzymu, a także nie rzucił światła na zachowania i style życia konkretnych typów ludzkich/społecznych. Wrażliwe prostytutki i prostytutki mniej wrażliwe [jedna taka duża, wyglająca raczej na transseksualną, ale to może tylko moje podejrzenie, cały czas wdaje się w kłótnie z innymi dziewczynami stojącymi na placu, aż w końcu dochodzi do starcia fizycznego :)], świat glamouru i świat okołorzymskiej biedy, rzymski mały teatr [a może po prostu sala z występami] i jego specyfika, ekskluzywny klub z czarnoskórymi tancerkami, twarze i ciuchy z tzw.wyższych sTref, przaśnie religijny plebs walczący o dopchnięcie się do świętego obrazu, aż wreszcie podmiejskie dzieciaki muzykujące na bEle-czym. Fellini kochał Rzym i nie zmarnował także tutaj okazji, by uwodzić jego widokami i róznorodnością typów i postaw ludzkich i wszelakich odcieni namiętności lub ponurakowatości [ci eliciarze w klubie są zupełnie bez życia, miotająca się w tańcu Cabiria jeszcze uwypukla ich woskowatość;moze taka poza...].

Dialogi pisał Pier-Paolo Pasolini, od zawsze zafascynowany kulturą uliczną Rzymu, środowiskami gawroszy i odszczepieńców, intensywnie i zajadle zajmujący się zwłaszcza ich sposobami komunikacji.

W głównej roli bryluje i zniewala Giulietta Masina : jest po prostu niesamowita ! metr pięćdziesiąt w kapeluszu, białe skarpetki, mokasynki bez obcasów, tandetne bolerko [zostawia je potem w domu, nie zabiera ze sobą, kiedy wyjeżdza, jakby symbolicznie żegnała swoje poprzednie życie] i kilogramy energii ekranowej. Ten zawiadacki uśmiech, jaki czasami pokazuje - coś kapitalnego :] Zwłaszcza kiedy chełpi się towarzystwem Alberto, w jednej ze scen, z taką zabawną złośliwą dumą. Rewelacyjna rola. A te scena rozpaczliwego tarzania się w finale... Czesi pokazywali ten film z napisami, więc jest jej oryginalny głos - naprawdę doskonale chwytająco zagrane i wykrzyczane, wyryczane. Wybitna rola, od początku do końca.

Kilka słów więcej, gdyby sie przydało, najlepiej - po seansie obejrzanym z przyjemnością ? :]

Służę naszą rozmową sprzed lat :

Szósty wątek od góry :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,142254766,142254766,Ojej_co_tu_wybrac_2012_2_vol_28_.html?s=1#p142643546
    • grek.grek 10:35 Kultura "Janosik" [1973] 10/13 05.09.21, 07:02
      Janosik et consortes w odsłonie dziesiątej ; "Wszyscy za jednego", hej ! :]
      • grek.grek 9:35 Kultura "Janosik" [1973] 11/13 12.09.21, 07:13
        Serial tanecznym krokiem zmierza do rozstrzygnięć finałowych.

Dziś : "Trudno - miłość !", odcinek 11.
        • grek.grek 10:20 Kultura "Janosik" [1973] 12/13 19.09.21, 07:08
          I już dwunasty odcinek : "Pobili się dwaj górale" :]
          • grek.grek 9:55 Kultura "Janosik" [1973] 13/13 26.09.21, 06:59
            Odcinek ostatni : "Zdrada" !
    • grek.grek 11:35 Metro TV "Kojak" [1973] 16 / 22 05.09.21, 07:04
      Powróćmy jak za dawnych lat ! :]

Przestępczością emanujący groźny Nowy Jork lat 70 tych, absolutna "stylówa" samochodów i innych rekwizytów z tamtych czasów, no i policjant jakiego polska widownia nie widziała wcześniej : łysy, w o przyciemnianych okularach oraz z lizakiem w twarzy, od jego nazwiska zwanym później "kodżakiem" - ha ! ;']

W głównej roli oczywiście Telly Savalas.

Fabuły kolejnych odcinków układają się zaś w mozaikę pokazującą nieco tylko podrasowaną prawdę aktualnej podówczas współczesności.

Pierwsza seria składa się z 22 odcinków.
      • grek.grek 21:00 Metro TV "Kojak" [1973] 17/ 22 06.09.21, 08:08
        Do oglądania koniecznie z kultowym lizakiem w ramach menu :]
      • grek.grek 21:00 Metro TV "Kojak" [1973] 18 / 22 13.09.21, 08:43
        Detektyw z lizakiem w twarzy znów na tropie nowojorskich przestępców ;]
      • grek.grek 21:00 Metro TV "Kojak" [1973] 19 / 22 20.09.21, 07:39
        Voila ! Odcinek dziewiętnasty :]
      • grek.grek 21:00 Metro TV "Kojak" [1973] 20/ 22 27.09.21, 08:23
        Pan porucznik zawsze na posterunku :]

Klasyka telewizyjnego retro :]
    • grek.grek 12:45 Metro TV "Columbo 2" [1972] odc. 1 05.09.21, 07:07
      Wymięty prochowiec, zdezelowany samochód, buty klejone plasteliną, tajemnicza żona pojawiająca się w opowieściach, ale nigdy w rzeczywistości : yes, porucznik Columbo znów na tropie, ze swoim niezawodnym : "Ach, i jeszcze jedno", poprzedzającym nagłe zatrzymanie się w drzwiach i przygwożdżenie pytaniem podejrzanego, właśnie pechowo nabierającego powietrza w akcie ulgi ;]

Siostra pisała jakiś czas temu o serialu w taki sposób :

"Tak, znowu leci powtórka (...] Natknęłam się przypadkiem, ze 2 miesiące temu. Wspominam o tym, bo to dla mnie teraz główna atrakcja w tv :) Leci codziennie. Żałuję, że nie wpadłam nie niego wcześniej, ale też nie wiem czy leciał od początku.

Muszę powtórzyć, co napisałam parę lat temu, to wciąż świetnie się ogląda!

Oczywiście pewne rzeczy mogą trochę irytować, np. ta sama formuła, że od początku znamy mordercę, zwykle to osobnik z wyższych sfer. Powtarzające się teksty Columbo: "coś mnie jednak trapi" :) No i owa formuła jest nierealistyczna, bo przecież prowadzący śledztwo detektyw nie może opowiadać o nim osobom trzecim. A tutaj to na dokładkę wtajemnicza samego mordercę :)

Ale pomijając te szczegóły to po prostu świetnie wymyślone zagadki kryminalne. Mimo, że znamy mordercę od początku, to i tak ogląda się to z emocjami. No i Peter Falk jest w tej roli wspaniały!

I jeszcze coś. Nie ma tutaj epatowania przemocą i brutalnością. Zbrodnie są wręcz eleganckie, jak u Agathy Christie. Taka "archaiczność" to miła odmiana, w porównaniu z tym co się ogląda teraz w serialach kryminalnych.

Dodatkowa atrakcja to gwiazdy pojawiające się w rolach zabójców. Ostatnio to byli np. Faye Dunaway i William Shatner. Czasem w epizodach migną aktorzy, którzy dopiero później staną się sławni.

Byłam zaskoczona, kiedy wypatrzyłam w roli mordercy (i to 2 razy) Petera McGoohana, który grał lekarza w opisywanym przeze mnie "Życiu Ruth". Oczywiście już był starszym panem. Co więcej, nawet wyreżyserował parę odcinków.

W ostatnich dniach Columbo był już mocno posunięty w latach i siwy jak gołąbek. Domyślałam się, że to już ostatnie odcinki. Ale niespodzianka, wczoraj serial leciał zgodnie z planem, a Columbo był...młody i przystojny, z burzą czarnych włosów :) Drugie zaskoczenie, kiedy zobaczyłam napisy końcowe. Reżyserem okazał się...Steven Spielberg!

Aż sprawdziłam w wikipedii. To był pierwszy odcinek serialu, z 1971 r. Serial miał w sumie 13 sezonów, kręconych z jedną, 10-letnią przerwą, do 2003 r.

Mam nadzieję, że zobaczę kolejne odcinki i to chronologicznie, choć z takimi stacjami to nigdy nie wiadomo :)"

Voila ! :]

Oby i tym razem odcinki serialu pojawiały się sukcesywnie :]
      • grek.grek 22:05 Metro TV "Columbo 2" [1972] odc. 2 06.09.21, 08:34
        Po Kojaku - pan Columbo, serial do oglądania koniecznie z hawańskim cygarem, może być imitacja i nie trzeba palić ;']
      • grek.grek 22:05 Metro TV "Columbo 2" [1972] 3/8 13.09.21, 08:47
        Po panu Kojaku - pan w prochowcu, zawsze wykonujący w drzwiach ten mrożący krew w żyłach każdego złoczyńcy
        gest : I jeszcze jedno, byłbym zapomniał... a wtedy morderca truchleje, a widz osuwa się na brzeg krzesła ;]
      • grek.grek 22:05 Metro TV "Columbo 2" [1972] 4/8 20.09.21, 07:43
        Policjanci zawsze parami ;]

Po Kojaku - od razu Columbo, też porucznik :]
      • grek.grek 22:05 Metro TV "Columbo 2" [1972] 5/8 27.09.21, 08:24
        Drugi segment klasyki telewizyjnego serialu kryminalnego retro ;]
    • grek.grek 15:10 Historia "Daleko od szosy" [1976] 1/7 05.09.21, 07:09
      O, to już kanon polskiego serialu obyczajowego :]

Na nutę modną w Polsce ludowej, czyli pochwały dążeń do awansu społecznego młodzieży wiejskiej, konfrontowanej z nieprzyjemnościami ze strony mieszczaństwa, zmagającej się z całkowicie prozaicznymi życiowymi kłopotami, bohater sympatyczny i bezpretensjonalny, realizm sytuacyjny trafiony i niewydumany - do dzisiaj ogląda się bardzo dobrze :]

No i świat przedstawiony, jak przyjemnie inny niż współczesny :]

Odcinek 1 : "Szpaki".
      • grek.grek 14:30 Historia "Daleko od szosy" [1976] 2/7 11.09.21, 07:44
        Odcinek drugi, pod wymownym tytułem ; "Prawo jazdy" :]
        • grek.grek 14:40 Historia "Daleko od szosy" [1976] 3/7 12.09.21, 07:22
          Serial uaktywniony weekendowo, odcinek trzeci ; "Ania" :]
          • grek.grek 14:30 Historia "Daleko od szosy" [1976] 4/7 18.09.21, 07:51
            Powtarzany i lubiany niezmiennie serial w swym odcinku czwartym : "Oczekiwanie" [spocznij!] ;]
            • grek.grek 14:35 Historia "Daleko od szosy" [1976] 5/7 19.09.21, 07:14
              Część piąta : "Pod prąd" !
              • grek.grek 14:30 Historia "Daleko od szosy" [1976] 6/7 25.09.21, 08:07
                Losu człowieka poczciwego część szósta ; "Egzamin" :]
                • grek.grek 14:30 Historia "Daleko od szosy" [1976] 7/7 26.09.21, 07:07
                  Odcinek ostatni : "We dwoje" :]
    • grek.grek 16:20 Puls2 "Wielkie wakacje" [1967] 05.09.21, 07:11
      Dyrektor szkoły ma syna, który nie zdaje do następnej klasy z powodu zbyt słabej znajomości angielskiego. Na to ojciec postanawia wysłac go do Anglii, do swoich znajomych, aby się podszkolił w środowisku naturalnym. W zamian ma przyjechać ich córka, też w celach edukacyjnych.

Ale syn ma inne plany i przed planami ojca salwuje się ucieczką - ze znajomymi pod żagle ;] Do Anglii wysyła jakiegoś kolegę w zastępstwie.

Dyrektor wpada w furię i próbując ratować sytuację oraz własną reputację, rusza za synem w pościg.

Dyrektora gra sam Louis de Funes, więc nie będą to przelewki ;]

Reżyseria : Jean Girault

Francuskie komedie z lat 60-tych [i 70-tych] mają mnóstwo wdzięku, ta z pewnością również :]
      • grek.grek 14:20 Puls2 "Wielkie wakacje" [1967] 11.09.21, 07:43
        Drugi raz we wrześniu.

Dyrektor szkoły ma syna, który nie zdaje do następnej klasy z powodu zbyt słabej znajomości angielskiego. Na to ojciec postanawia wysłac go do Anglii, do swoich znajomych, aby się podszkolił w środowisku naturalnym. W zamian ma przyjechać ich córka, też w celach edukacyjnych.

Ale syn ma inne plany i przed planami ojca salwuje się ucieczką - ze znajomymi pod żagle ;] Do Anglii wysyła jakiegoś kolegę w zastępstwie.

Dyrektor wpada w furię i próbując ratować sytuację oraz własną reputację, rusza za synem w pościg.

Dyrektora gra sam Louis de Funes, więc nie będą to przelewki ;]

Reżyseria : Jean Girault

Francuskie komedie z lat 60-tych [i 70-tych] mają mnóstwo wdzięku, ta z pewnością również :]
    • grek.grek 17:15 TVN "Pana Magorium cudowne emporium" [2007] 05.09.21, 07:28
      Premiera ?

Kino bajkowe [z morałem ?] : pan w wieku matuzalemowym, ale trzymający się niczym młody senior, posiada sklep z gadżetami czarodziejskimi, będący wstępem do świata niezwykłych fantazji.

Długość życia pana właściciela zależy od skali zużycia obuwia, które nosi, a właśnie dobiega do mety trwałość ostatniej pary cennych butów. W takim układzie dżentelmen musi znaleźć swojego następcę, kogoś kto cudowne imaginarium będzie podtrzymywał, istnienie mu gwarantował.

Być może taką osobistością okaże się asystentka pana szefa, obiecująca wyjątkowo młoda wirtuozka fortepianu Pytanie brzmi jednak : czy posiada ona dostatecznie dużo wiary w siebie i przeznaczoną jej misję, aby się podjąć z powodzeniem takiego wyzwania ?

Na szczęście zjawia się ktoś trzeci, oczywiście - dziecko, chłopiec, kto może obojgu ambarasowanym bohaterom rozwiązać ich kłopoty, tylko bowiem dzieci mają dość wiary w bajki, aby obdzielić nimi także sfrustrowanych dorosłych :]

Grają : Dustin Hoffman, Natalie Portman, Zach Mills, Jason Bateman.
      Reżyseria : Zach Helm.

Na RT :
      38 % z 125 recenzji krytycznych oraz 55 % z ponad 250 tys. opinii widowni.
    • grek.grek 17:55 Historia "Przeprowadzki" [2000] 5/10 05.09.21, 07:30
      Odcinki 5

"Rondel kuchmistrza Sokołka" :], który po zakończeniu I wojny światowej wraca do kraju, a firma Szczygłów pomaga mu w tym zbożnym czynie transportując sprzęty.
      • grek.grek 18:10 Historia "Przeprowadzki" [2000] 6/10 11.09.21, 08:02
        Odcinek szósty, pod tytułem : "Nocnik panny Agaty Turskiej" :]

Tym razem akcja umieszczona jest w 1920, gdy Armia Czerwona już zbliża się do Warszawy; pan Szczygieł zaciąga się do polskiej armii, na ochotnika, i otrzymuje polecenie sformowania oddziału... transportowego, czyli zgodnie ze swoimi kwalifikacjami.
        • grek.grek 17:40 Historia "Przeprowadzki" [2000] 7/10 12.09.21, 07:28
          Dziś wcześniej : odcinek siódmy :

"Niczyj portret".

Akcja dzieje się w 1926 podczas przesilenia politycznego między obozem prezydenckim, a piłsudczykami; firma Szczygłów transportuje portret prezydenta, ale gdy pan malarz orientuje się, że druga strona bierze górę w kryterium ulicznym, stara się rzutem na taśmę zmienić bohatera obrazu ;]
      • grek.grek 18:10 Historia "Przeprowadzki" [2000] 8/10 18.09.21, 08:03
        Odcinek ósmy :

"Steinway ordynata", a więc oczywiście rzecz dotyczy markowego fortepianu - sytuacja rozgrywa się w 1929 roku, instrument zaś należy do pana księcia przeprowadzającego się ze swego pałacyku na prowincji do samej Warszawy. Oczywiście, wykonania zlecenia podejmuje się firma państwa Szczygłów, a w podziękowaniu za odłożenie spłaty zobowiązania na czas dalszy, rozanielony książę zaprasza swoich dobrodziejów na wytworny raut z udziałem czołowych postaci życia towarzysko-politycznego stolicy :]
        • grek.grek 17:40 Historia "Przeprowadzki" [2000] 9/10 19.09.21, 07:21
          Odcinek przedostatni :

"Sejf 1. Pułku Szwoleżerów" : przenosimy się do roku 1939 - powołani do munduru, na okoliczność niewątpliwą, Szczygłowie udzielają się podczas transportu zaopatrzenia tytułowego pułku wojskowego, między innymi : owego cennego sejfu.

W otoczeniu kręci się jakiś nader podejrzany jegomość, z czasem zdemaskowany jako Holtz, wybitnej klasy warszawski... kasiarz ;]

Tutaj wraży Niemiec spada nam na kark, a jeszcze trzeba z kasiarzami się użerać, o losie ! ;]
      • grek.grek 18:10 Historia "Przeprowadzki" [2000] 10/10 25.09.21, 08:13
        Odcinek ostatni : "Szafa brygadiera Abramka".

Rzecz się rozgrywa w czasie okupacji Warszawy : pan Szczygieł ukrywa jednego ze swoich żydowskich pracowników przed prześladowaniami gestapo, zostaje zakapowany i zabrany na przesłuchanie, po wypuszczeniu zaś, pokątnie i chyłkiem bardzo, na prośbę przyjaciela pomaga mu przenieść do getta pokaźną szafę. Nie ma pojęcia, co ona tak naprawdę zawiera.

Pytanie, jaką klamrą autorzy filmu zepną ten moment ze współczesnością, wszak serial miał obejmować całe stulecie ?
    • grek.grek 18:15 Stopk. "Poirot.Morderstwo w Orient Expressie 05.09.21, 07:30
      Mistrz powraca, by rozsupłać kolejny kryminalny węzeł nie do rozsupłania dla mniej zdolnych detektywów :]

Tym razem w fabule kanonicznej [przynajmniej dwie ekranizacje filmowe, 1974 r. w reżyseri Sidneya Lumeta i najnowsza z 2017 autorstwa Kennetha Branagha] : podczas podróży Orient Expressem dochodzi do zabójstwa, ginie amerykański biznesmen, a podejrzani są w zasadzie wszyscy pasażerowie, zwłaszcza zaś ten, co rzekomo nękał wcześniej ofiarę listami zawierającymi groźby pozbawienia żywota.

Podczas postoju, maestro Poirot rozpoczyna śledztwo, celem ustalenia winnego.

Klasyka według niezawodnej Agathy Christie
    • grek.grek 20:00 Kultura "Prawdziwe męstwo" [2010] 05.09.21, 07:32
      Ależ klasowy ! remake westernowego klasyka z 1969 roku.

Reżyserują bracia Coenowie : w historii małoletniej rezolutnej pannicy wynajmującej byłego szeryfa, aktualnie ochlapusa i ordynusa w jednym, by za pieniądze zabił mordercę jej ojca, najwyraźniej dostrzegli niezły materiał do przerobienia, wzmozenia przekazu modnymi, naturalistycznymi zabiegami, a do ról głównych mieli aktorów idealnie dobranych : Jeff Bridges sprostał wyzwaniu dorównania oscarowej kreacji Johna Wayne'a na tyle brawurowo, że sam się otarł o Oscara, natomiast nastoletnia Hailee Steinfield z pewnością gra jedną z najbardziej zauważalnych ról sezonu, a już zwłaszcza spośród aktorek tak młodych; partneruje im Matt Damon, jako łowca nagród, chwalący się swoimi rzekomymi wyczynami, istotnie debiutant bez doświadczenia z branży.

Western współczesny ma postać raczej antywesternu, nie sądzicie ? Za każdym razem chodzi o zaprzeczenie gatunkowym zasadom, dekonstrukcję tzw. mitów i legend Dzikiego Zachodu, a już koronnym zabiegiem staje się używanie naturalizmów : przemoc, zbrodnia, alkohol, gwałt, seks, krew muszą być tak sugestywne, że niemal prawdziwe, żadnych półśrodków i umowności, żadnych pojedynków w słońcu, żadnych manichejskich podziałów na białe dobro i czarne zło, żadnych wyjaśnień z offu bez stosownie podrasowanych obrazów etc. - słowem : w jakiś sposób dopiero antywestern pokazuje prawdę o rzeczywistości starego Zachodu, w westernie upiększonej, zromantyzowanej, zamienionej w przypowieść o triumfie norm stanowiących dzisiaj, albo jeszcze wczoraj, elementy wszechświatowego pax americana.

Z tego punktu widzenia, rzec by mozna, iż antywesterny Coenów, Eastwooda czy Tarantino całkiem sporo mówią o realiach świata dzisiejszego, stanowią dość solidną krytykę polityczną, o ile oczywiście reżyserom akurat o to chodziło, a nie wyłącznie o czystą zabawę z konwencją, czego również wykluczyć się nie da ;]
    • grek.grek 20:00 SuperPolsat "Jumanji" [1995] 05.09.21, 07:34
      Ale to kiedyś był hit :]

Grupa młodziaków znajduje na strychu grę planszową, której terenem jest dżungla. Zaczynają zabawę i nieoczekiwanie - dla siebie, bo dla widza wprost przeciwnie ;) - przenoszą się do całkiem materialnej rzeczywistości z planszowych obrazków i reguł stanowiących rozgrywkę. Jeden z nich zostaje tam na zawsze.

Po ćwierć wieku wraca jako dorosły, oczywiście w momencie gdy inne dzieci znajdują grę i rzucają kostką. Pech chce, że razem z nim przybywa świat z gry, czyli dżungla w całej swej okazałości !

Który dzieciak nie chciałby takiej przygody przeżyć ! :]

Reżyseruje Joe Johnston, w głównych rolach : Robin Williams, Bonnie Hunt, Kirsten Dunst.
    • grek.grek 20:00 Puls "Ostateczna rozgrywka" [2018] 05.09.21, 07:38
      Podczas meczu piłkarskiego, terroryści opanowują stadion, biorą zakładników, a cały ten wyczyn przeprowadzają w celu znalezienia zdrajcy, niegdyś towarzysza broni.

Brzmi niedorzecznie, przynajmniej w punkcie wyjścia :]
      A potem, kto wie, możliwe iż będziemy mieli do czynienia z całkiem niezłą rozrywką, wszak w kinie można zaproponować każdy nonsens nieznany realności, z sukcesem, zwłaszcza kasowym.

Grają : Pierce Brosnan, Ray Stevenson, Dave Bautista.
      Rezyseria : Scott Mann.

Na RT :
      44 % z 39 recenzji krytycznych oraz 34 % z ponad tysiąca opinii widzów.
      • grek.grek 22:10 Puls "Ostateczna rozgrywka" [2018] 11.09.21, 08:26
        Powtórka sprzed paru dni.

Podczas meczu piłkarskiego, terroryści opanowują stadion, biorą zakładników, a cały ten wyczyn przeprowadzają w celu znalezienia zdrajcy, niegdyś towarzysza broni.

Brzmi niedorzecznie, przynajmniej w punkcie wyjścia :]
        A potem, kto wie, możliwe iż będziemy mieli do czynienia z całkiem niezłą rozrywką, wszak w kinie można zaproponować każdy nonsens nieznany realności, z sukcesem, zwłaszcza kasowym.

Grają : Pierce Brosnan, Ray Stevenson, Dave Bautista.
        Rezyseria : Scott Mann.

Na RT :
        44 % z 39 recenzji krytycznych oraz 34 % z ponad tysiąca opinii widzów.
    • grek.grek 20:00 Zoom TV "Z Archiwum X" [1997] 05.09.21, 07:40
      Scully i Mulder, zawsze na tropie kosmitów, eksperymentów medyczno-wszelakich oraz oczywiście rządowych spisków maskujących dokonującą się inwazję z obcej planety na Ziemię :]

Dziś : "Papierowe serca" oraz "Świat się kręci".
      • grek.grek 20:00 Zoom TV "Z Archiwum X" [1997] 12.09.21, 07:34
        "Leonard Betts" oraz "Nigdy więcej", czyli kolejne dwie sprawy z przepastnej kolekcji "Archiwalnej", z udziałem niezawodnych Scully i Muldera :]
        • grek.grek 20:00 Zoom TV "Z Archiwum X" [1997] 19.09.21, 07:29
          O dwojgu takich, co kosmitów i polityków się nie bali, Mulder i Scully :]

"Pamiętaj o śmierci" oraz "Modlitwa za zmarłych", jakoś tak halloweenowo, nie za wcześnie ? ;]
          • grek.grek 20:00 Zoom TV "Z Archiwum X" [1997] 26.09.21, 07:19
            Niezmordowani miłośnicy tajemnic i wrogowie spisków oraz fascynaci kosmitów i naukowych zagadek, Scully i Mulder zawsze na tropie :]

Dziś : "Zawiedziony" i "Czas ucieka".

• grek.grek 20:35 TVP1 El. MŚ : San Marino - Polska 05.09.21, 07:42
      Rywal średni, nawet na własnym boisku, korzystny wynik wydaje się być formalnością, lecz nigdy nie mów nigdy, a nuż decydujący gol padnie dopiero w 25 minucie ? ;]

Czekamy na mecz z Anglią :]
    • grek.grek 20:55 Historia "Monachium" [2005] 05.09.21, 07:43
      W środę o 22:25.

Kolejna znakomitość autorstwa Stevena Spielberga.

Przyczyną zdarzeń opisanych w fimie, staje się zamach jakiego palestyńscy terroryści dokonali przeciwko izraelskim sportowcom, w wiosce olimpijskiej podczas Igrzysk z Monachium. Zgładzili jedenaście osób, wywołując absolutny szok u obserwatorów z całego świata.

Aby ukarać inspiratorów tej haniebnej akcji, rząd Izraela stworzył specjalny zespół agentów i wypuścił ich w teren, celem eliminacji czołowych działaczy organizacji Czarnego Września, odpowiadającej za jatkę monachijską.

Panowie uzupełniają się wzajemnie, każdy ma wiedzę ekspercką w innej dziedzinie wymaganej celowością postepowania, więc podstawowym zadaniem staje się uzyskiwanie informacji o miejscu pobytu kolejnych wytypowanych terrorystów oraz odporność nerwowa w krytycznych momentach realizacji planu.
      Dramaturgia poszczególnych akcji naprawdę pochodzi z wysokiej półki sztuki filmowej, suspens i zwroty czynią z nich osobne wybitne epizody składające się w wyborną całość.

Równorzędnie z nimi idą wątki towarzyszące, bo im dłużej trwa specyficzne "tournee", tym więcej wątpliwości dopada agentów : lata mijają, a oni nie mogą kontaktować się z rodzinami, co bardzo obciążającą okolicznością się staje, kolejne na zimno niemal czynione zabójstwa, jakby nie było - na sumieniu się odkładają, a na dodatek : każdego zabitego terrorystycznego lidera zajmuje natychmiast jakiś następny, ergo : nie osłabiają potencjału wroga, a przeciwnie : wzmacniają go, gdyż odwetowymi zamachami potęgują tylko nienawiść do własnego państwa. Wydaje się im, że gonią w piętkę, znajdują się w absurdalnej spirali, tracą nie tylko nerwy, ale i poczucie sensu działania.

Pan reżyser jakże zręcznie obie te nitki splata i tworzy obraz wszechstronny, sensacją emocjonującą oraz wycyzelowaną wypełniony, a i psychologią niezgorszą.

W obsadzie : Eric Bana, Daniel Craig, Ciaran Hinds, Mathieu Kasovitz.

Zdjęcia Janusza Kamińskiego, muzyka Johna Williamsa, oczywiście :]
      • grek.grek 22:25 Historia "Monachium" [2005] 08.09.21, 08:19
        Klasa !

Cóż za znakomity thriller !

Akcja dzieje się niedługo po szokującym zamachu na sportowców izraelskich, jaki urządziło komando palestyńskich terrorystów, podczas Igrzysk Olimpijskich. BYł to rok 1972. Zginęło jedenaście osób.

W odpowiedzi służby specjalne Izraela powołują tajną grupę zadaniową, której celem jest likwidacja liderów organizacji Czarny Wrzesień, odpowiedzialnej za tragedię monachijską.

W jej skład wchodzi kilku agentów, którzy korzystają z drogo kupionych informacji od ludzi dobrze zorientowanych w sytuacji i w róznych miejscach świata organizują kolejne zamachy na wskazanych osobników.

Każda z tych operacji stanowi właściwie osobna nowelę, ma własny scenariusz, własną dramaturgię [zawsze rewelacyjnie skonstruowaną !], własny twist.

Nie jest to jednak film stricte sensacyjny, i tyleż atrakcyjny, co płytki, gdyż posiada bardzo mocne wątki psychologiczne.

Agenci spędzają w tej specyficznej podróży wiele lat, nie widują swoich rodzin, dorastających dzieci, zmagają się z presją, a także coraz liczniejszym wątpliwościami, co do sensu swojej misji, bo jak tu nie wątpić, skoro druga strona odpowiada zamachami na niewinnych cywilów, zaś każdego ze zlikwidowanych liderów terrorystycznych zastępuje od razu ktoś nowy i jeszcze bardziej radykalny ? Wygląda na to, ze ich akcje przynoszą skutek zupełnie paradoksalny, zamiast wygaszać terror - nakręcają go.

A co z faktem, że podczas tych operacji cierpią także przypadkowi ludzie ? I jak żyć, kiedy misja dobiega końca, wraca się do domu, ale nie można normalnie chodzić ulicami, bo człeka zdejmuje ciągły strach przed odwetowym zamachem polujących nań i ich rodziny terrorystów ?

W paradę wchodzi również konfuzja ideologiczna, gdyż terror jakim sie posługują zawiera istotną sprzeczność z zasadami religii i kultury żydowskiej, w jakiej ich pieczołowicie wychowano.

Dodatkowo, w bezpośredniej relacji palestyńscy bojownicy i aktywiści okazują się być ludźmi : raz - ujmującymi swą powierzchownością, dwa - posiadającymi niebagatelne racje uzasadniające ich działalność, nie tyle antyizraelską, co pro-wolnościową, trzy - imponują manierami albo namiętnością. Niełatwo ich zabijać, poznawszy choć tylko pobieżnie.

Wreszcie, aby otrzymać stosowne informacje o miejscu pobytu wytypowanych do zlikwidowania zamachowców i ich pomocników, komando wdaje się w konszachty z mafiosami, też mającymi własny kodeks działania, przypominającymi w strukturze organizacji rodzinny klan, a jednak budzącymi podejrzenie o grę na dwa fronty i co najmniej przewrotność, jeśli nie zdradzieckość.

Inteligentne kino. Złożona psychologia. Doskonała akcja. Nie sposób się oderwać !

Reżyseruje z pełnym profesjonalizmem i wytrawnością fachowca Steven Spielberg, znakomite zdjęcia Janusza Kamińskiego, soundtrack Johna Williamsa, perfekcyjnie dobrani aktorzy !, mistrzowski scenariusz duetu Kushner & Roth.

Rewelacyjny seans ! Zazdroszczę tym, którzy zobaczą go po raz pierwszy :]
    • grek.grek 21:00 TV4 "Kariera Nikosia Dyzmy" [2002] 05.09.21, 07:44
      Próba uwspółcześnienia powieści Tadeusza Dołęgi-Mostowicza i urządzenia bezlitosnej krytyki elit III RP.

Do uwodzącego kostiumem epoki serialu Jana Rybkowskiego oczywiście daleko jak stąd na biegun, ale zdaje się, że także na poziomie przekazu bomba z groteski poszła bokiem.

W powieści bowiem mieliśmy sytuację, w której prostak wkraczał na salony zamaszystym gestem, a jego brak dobrych manier, ogłady i zwykłe chamstwo w oczach tzw. lepszego towarzystwa uchodziło za oznakę siły, odwagi i talentów przywódczych, tak bardzo potrzebnych i pożądanych, ożywiających zmurszałe, dekadenckie środowisko.

A tutaj sytuacja jest całkiem pozbawiona nerwu fabularnego, niezbędnego do sprawnego posługiwania się inspiracją : Dyzma, owszem - pochodzi z nizin społecznych, na przyjęciu atakuje ważnego urzędnika stosowną łaciną, ale cóż z tego, skoro wchodzi w świat ludzi wprawdzie zajmujących wyższe stanowiska w administracji państwowej, posłów, senatorów, lecz z gruntu niczym się od niego nie różniących ? Nie ma więc pola do konfrontacji postaw i mentalności.

Gdyby taki Dyzma wyzwalał się z dotychczasowych interpretacji, odkrywając beznadzieję świata w jakim się znalazł - chciał zrobić rewoltę, stając się lustrem, w którym rzekome elity dostrzegłyby swoją facjatę Bazyliszka : to by było interesujące. No ale do tego by trzeba Bunuela ;]

Reżyser Jacek Bromski ma pomysł inny, więc zamienia potencjalnie demaskatorską opowieść w serię kolejnych kabaretowych anegdot opowiadających o zdegenerowanych władcach III RP, w komplecie zasługujących na zrzucenie w niebyt dziejów.

Raczej średnio ambitne, szkoda iż wykorzystujące tak zacny oryginał do celów zgranych i sfatygowanych, wyważając otwarte drzwi; próbując iść w zawody z tabloidem nie można liczyć na wyjątkowe powodzenie filmowej prezentacji.
    • grek.grek 22:00 Puls "Kod 211' [2018] 05.09.21, 07:50
      Sensacja kryminalna.

Małomiasteczkowy policjant po przejściach, odprawia niekończącą się żałobę z okazji śmierci żony oraz próbuje ułożyć sobie relacje z córką, a na drugim końcu miasta zawodowi rabusie napadają na bank z zamiarem niewątpliwym.

Kto pomoże panu gliniarzowi powstrzymać ich, co zapewne będzie katalizatorem do odprawienia egzorcyzmów nad swoim własnym losem osobistym ? Z zapowiedzi wynika, iż takim kimś okazać sie może młodziak, albo posiadający szczególną wiedzę na temat bankowych zabezpieczeń albo też zdolny informatyk ;]

Grają : Nicolas Cage, Sophie Skelton, Michael Rainey Jr.
      reżyseria : York Alec Shackelton.

Na RT :
      4 % z 24 recenzji krytycznych - "schemat goni schemat" - oraz 10 % z ponad 100 opinii ludzkości.

Ale, kto wie, w subiektywnym i bezpośrednim oglądzie może być lepszy niż się innym wydaje :]
    • grek.grek 23:00 TVN7 "Grindhouse.Death Proof" [2007 05.09.21, 07:52
      Replay z końcówki sierpnia.

Cudowne dziecko Quentina Tarantino, a to mówi samo za siebie : komiksowa przemoc, oderwane kończyny, akcja w konwencji taniego kina lat 70-tych, długie sceny rozmów, momentami ześlizgujące się w obszary kompletnie niespodziewane, ilustracyjno-wzmagająca muzyka z przełomu lat 70 i 80-tych.

W "Death Proof" są dwie odsłony : w pierwszej - eks-kaskader Mike podrywa w barze panienki, a później je zabija za pomocą zderzenia się z nimi samochodem, [jedna ginie w jego własnym aucie, on przeżywa, no... bo jest kaskaderem przecież], zaś w drugiej - cztery [w finalnym momencie - trzy] dziewczyny zaatakowane przez tegoż samego Mike'a nie dośc, że umykają przed jego morderczymi zakusami, to jeszcze przejmują inicjatywę i wywierają na nim zemstę.

Proste i banalne, ale w jakim stylu ! Jaką ma nastrojową nutę w sobie. Cały czas trwają dialogi dla samego dialogowania prowadzone, od których sie nie da oderwać, choć wiadomo, iż nic mądrego się nie usłyszy.

Pościgi samochodowe [Mike przeciwko 3 modelkom-sportsmenkiom Dodge kontra Dodge na jakichś kamienisto-trawiastych ścieżkach zachodniej Ameryki - świetna sekwencja], bijatyki, sceny z latającymi nogami oderwanymi od reszty, krew, postrzały - wszystko tak jak zwykle w kinie mistrza - umowne, z przymrużeniem oka, ot : stary dobry Quentin, nie bierzcie tego na poważnie, rzeczy owe przerysowane są do nieprzywoitości niemal.

Język - ileż tam pieprzu i łaciny, wszystkie brzydkie słowa w angielskim języku :] I jak one brzmią w ustach np. nawijającej bez ustanku czarnoskórej piratki szos, prowadzącej auto, którym gonią Mike'a aby go ostatecznie zdefasonować w najlepszej być moze scenie w tym filmie : ostatniej, w której trzy dziewczyny sprawiają mu takie bokserskie lanie, zakończone firmowym kopniakiem z półobrotu, tak świszczą pięści i męska wystawa zbiera kolejne cięgi, że wszystkie feministki świata bankowo mają tę scenę w swoich zbiorach video ;]

Dialogi, kompletnie o niczym, kompletnie bez treści, kompletnie... wciągające ! Jak zawsze w filmach Tarantina.

Sam Mike zmienia się w zalezności od miejsca, czasu i okoliczności - kiedy podrywa dziewczyny w barze jest czarującym facetem z interesującą twarzą z blizną... - kiedy namawia jedną z nich, zeby zatańczyła na jego kolanach [jak to u Quentina - taniec musi się pojawić nieuchronnie ! : w PUlp Fiction kultowy twist Vince'a i Mii, w Wściekłych psach - taniec z kanistrem benzyny] - nieodparty - kiedy bierze się do swoich morderczych wyczynów : przerażająco skuteczny, kiedy próbuje zabić na szosie dziewczyny w samochodzie, w tym jedną na jego masce - nieogarnięty, kiedy wreszcie sam zostaje ofiarą, dostaje kulkę w ramię, musi uciekać, błagać o przebaczenie i przepraszać - jest mały, spanikowany oraz żałosny... aż wreszcie dostaje potęzne manto niczym z gry video ginąc marnie.

Suma summarum : film wielokrotnego użytku, pan Quentin Tarantino w swoim najlepszym wydaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka