Dodaj do ulubionych

Strona poświęcona KOL

24.04.15, 17:11
Pozwoliłem sobie założyć stronę poświęcą Kabaretom OL. www.kabaretyol.cba.pl
Serdecznie zapraszam wszystkich chętnych do współpracy przy tworzeniu tej strony. Na razie to zupełny początek ale (jak najbezczelniejszej w świecie) pozwalam sobie liczyć na rozwój portalu.
Z Waszą pomocą oczywiście, za co z góry dziękuję i pozdrawiam.
Marek.
Obserwuj wątek
    • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 24.04.15, 18:26
      Trochę słabo wstawił się link, bo nie można klikać. Aczkolwiek działa po skopiowaniu do przeglądarki. Może ten lepiej mi wyjdzie.
      www.kabaretyol.cba.pl/index.php
    • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 10.05.15, 22:01
      Wstawiłem na serwer nową wersję stronki: www.kabaretyol.cba.pl
      Jak łatwo zauważyć, nie jest jeszcze idealna ale widać postęp. Zwłaszcza baza danych wymaga uzupełnienia. Jakby ktoś miał ochotę pomóc albo miał jakieś pomysły to zapraszam serdecznie.
      Pozdrawiam, Marek.
    • jagaciarz Re: Strona poświęcona KOL 26.05.15, 10:44
      Nie wiem, czy to poszło na stronie, więc wkleję kilka uwag tu:
      - nie było programu "Szopka noworoczna" w styczniu 1997 roku, tak naprawdę "Szopka" to program "Skok w Nowy Rok" oznaczony na liście programów pod grudniem 1996;
      - na 98 % nie było programu "Wsi spokojna" we wrześniu 1993 roku;
      - nie ma czegoś takiego jak program Blondynka/Alternatywa w 1981 roku. Otóż program "BLondynka" nigdy nie powstał, jego realizację przerwał wybuch stanu wojennego, a urywki programu zostały wydane na płycie DVD: "Kabaret Olgi Lipińskiej vol. 7" i tylko tam funkcjonuje pod mylącą nazwą Blondynka/Alternatywa. Kabaret "Alternatywa" był emitowany w 1984 roku, jest to oddzielny kabaret i nie ma nic wspólnego z "Blondynką". Kabaretu "Blondynka" po prostu nie było!!! nie został ukończony.
      Do listy kabaretów możesz dodać jeszcze pod rokiem 1984 kabaret pt. "Jak się nie kręć" z datą premiery 29 grudnia 1984 roku. Obsadę tego kabaretu możesz znaleźć na stronie: "Filmpolski.pl", znajdziesz w dziale: Olga Lipińska - teatry. Widziałem ten kabaret dawno temu, nie wiem czemu na "Filmpolski.pl" funkcjonuje jako spektakl Teatru TV. Moim zdaniem to pełnoprawny kabaret.
      Pozdrawiam.
      • japilot11 Re: Strona poświęcona KOL 26.05.15, 19:27
        Witaj! Dzięki za cenne uwagi. Układamy z Markiem stronkę i wszelkie informacje są niezwykle cenne bo fani twórczości Pani Olgi odchodzą w niebyt, a nowych, zapewne, nie będzie!
        Skąd masz pewność iż był taki kabaret "Jak się nie kręć" bo nikt jeszcze na Forum o takim nie pisał? Czy go widziałeś, a może nawet masz?! Spisałem obsadę i trochę mi to jednak nie wygląda na typowy kabarecik. Może jednak było to coś ekstra?
        Wdzięczny za wszelkie uwagi pozdrawiam- Jarek. japilot@o2.pl
        • jagaciarz Re: Strona poświęcona KOL 28.05.15, 11:21
          Kabaret "Jak się nie kręć" widziałem raz - jesienią 1994 roku w TVP Polonia - wtedy co tydzień w niedzielę puszczano stare programy z cyklu :"Kurtyna w górę". Kabaretu niestety nie mam:( Mało z niego niestety pamiętam, ale na pewno były w nim piosenki: w jakiejś wystąpiła Iwona Biernacka w parze bodajże z Bończakiem, puszczono też teledysk Billego Joela :Uptown girl,ale z przebitkami z kabaretu i nawet Turecki się w którymś momencie z jakiegoś starego programu pojawił. Pamiętam również scenkę, jak Misiek na tablicy rysował zespołowi jajka i tłumaczył chyba prawidła ówczesnej gospodarki.
          Pamiętam, że zaraz po obejrzeniu kabaretu uznałem go za jeden ze słabszych i że "to już zdecydowanie nie to, co cykl z Tureckim".

Co ciekawsze - miałem kiedyś w domu numer czasopisma "Ekran", gdzie był artykuł o powstawaniu właśnie kabaretu "Jak się nie kręć" ilustrowany kilkoma zdjęciami (a nie wiem czy nie było też wywiadu z Olgą, ale nie dam głowy) i tam nazywany był zdecydowanie "Kabaretem". Podkreślano, iż kabaret powraca po latach. Obiecuję, że będąc w mieszkaniu rodziców postaram się znaleźć tą gazetę, problem jednak w tym, iż mam gdzieś przebitkę, iż przy którymś porządku mogła zostać niestety wyrzucona:( Tym nie mniej przysięgam:) że takowy artykuł czytałem, a program powstał na 100 %.

Co do forum: na którejś stronie przeglądając archiwum naszego forum: strona 4 lub 5 jest nawet wątek po tym kabarecie, ale jest niestety tylko jeden wpis. Użytkownik wpisał, iż pamięta z tego właśnie kabaretu Witolda Dębickiego, który przywiózł ze Stanów "komputer, który wiedział wszystko i o wszystkich".

Co do listy kabaretów: w wakacje bodaj 1990 roku pamiętam program wspominkowy pod tytułem: " Wspomnij mnie". W kabarecie wystąpił Wojciech Pokora wraz z ...albo Barbarą Wrzesińską (daje 70 %) bądź panną Haneczką i bodajże wplatane były archiwalne skecze właśnie z cyklu "Kurtyna w górę". Program na 100 % był emitowany, tyle że nie był takim "kolejnym" kabaretem - miał charakter wakacyjno - wspominkowy.
          • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 28.05.15, 12:02
            Godna podziwu pamięć. Jak miło powspominać czasopismo Ekran, Film, Foto ... Czasy młodości się przypominają.
      • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 26.05.15, 20:57
        Po pierwsze bardzo dziękuję za zainteresowanie i odzew na forum.
        Po drugie w pełni popieram kolegę Jarka.
        Od siebie mogę jedynie dodać iż, co następuje.
        1. Nie dostałem tej informacji ze strony, bardzo fajnie, że podałeś ją tutaj. Więcej osób może ją przeczytać.
        2. Mam zanotowaną uwagę, że Szopka i Skok w nowy rok to ten sam, powtórzony odcinek. Tylko jeszcze nie wszystko nam naniesione do bazy danych.
        3. Wg moich notatek, Wsi spokojna to powtórka "Nasza chata z kraja" ze stycznia 1993 r.
        4. Z Blondynką jest dokładnie jak napisałeś. Wdziałem tytuł z CD. Był taki program nagrywany ale przerwano nagrywanie.. Z tego co pamiętam po stanie wojennym to poszło razem z kolejnym odcinkiem i sceną pokazującą pustą scenę i wiatr. To chyba szło tak jam było na CD. Widać w tamtych czasach była mniejsza cenzura.
        5. Nowy kabaret dopiszę do listy, jak tylko znajdę trochę czasu. Mam zaległości w uzupełnianiu bazy ale obiecuję się poprawić.
        No i jakbyś przypadkiem miał ochotę wymienić się materiałami, to bardzo prosimy o mail do mnie (fan.olgi3@gmail.com) lub do Jarka.
        Pozdrawiam, Marek
        • jagaciarz Re: Strona poświęcona KOL 28.05.15, 11:27
          Poza wszystkim to gratuluję strony:).

Tak jeszcze odnośnie fanów Olgi Lipińskiej: aż dziw że tak mało dyskusji na naszym forum, bo na YouTube przy niektórych piosenkach i skeczach jest kilka dyskusji, niektóre na bardzo ciekawe tematy. Aż by się prosiło przenieść takie dyskusje na nasze forum:).
          • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 28.05.15, 11:58
            Rzeczywiście, bardzo ciekawe dyskusje, zwłaszcza przy piosence Polska dla Polaków. :-)
            www.youtube.com/watch?v=J_7xR2RhTQk&google_comment_id=z12btxdohwuyjbioc04civtqpkakhr34dno0k
      • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 30.05.15, 08:07
        Jeszcze raz dzięki za wszelkie informacje i uwagi.
        Jeśli można ma pytanie uzupełniające.
        Do jakiej serii (czy jak teraz mówią, zgodnie z nową tradycją "sezonu") należy zaliczyć kabaret "Jak się nie kręć" z 1984 roku? Czy to było w stylu Kurtyna w Górę?
        • jagaciarz Re: Strona poświęcona KOL 30.05.15, 20:40
          Chyba do żadnej serii formalnie nie należał, ale jeśli już to zdecydowanie bardziej pasuje do "Kurtyna w górę".
    • fanolgi58 Re: Strona poświęcona KOL 31.05.15, 16:24
      Kolektywnym wysiłkiem zrobiliśmy kolejny krok ku świetlane przyszłości naszej strony.
      Z nowości mamy:
      1. Baza piosenek i kabaretów została uzupełniona. Trochę się pomieszało i wymaga posprzątania ale powoli do przodu.
      2. W dziale ?Baza piosenek? można wyszukiwać w Google i You Tube. Mam nadzieję, że to ułatwi uzupełnienie naszej bazy.
      Zapraszam do dalszej współpracy, Marek.
      www.kabaretyol.cba.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka