Dodaj do ulubionych

Ojej, co tu wybrać 2022 - 12 (vol. 146)

• grek.grek 15:50 TVN "Tarzan. Legenda" [2016] 24.12.22, 06:21
      Niezawodna opowieść o chłopcu z artystokratycznej rodziny zaginionym wśród małp, wychowanym przez nie i traktującym jak rodzinę, więc nieszczęśliwym pomiędzy ludźmi, gdy już go znajdą i do rodzinnego domu powrócą.

Ten film idzie dalej, pokazuje Tarzana już odchowanego, wyruszającego do Kongo, by tam sypać piasek w tryby machinie kolonialnego wyzysku.

Nieźle brzmi :"]
      Tylko czy takie sequele po latach, dla publiczności nie zawsze pamiętającej oryginalne wprowadzenia i pierwowzory, są odpowiednio czytelne ?

Na RT :
      35 % z 257 recenzji krytycznych oraz 58 % z ponad 50 tys. opinii widowni.

Reżyseria : David Yates.

Replay : sobota, 17:40.
      Grają : Alexander Skarsgard, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson, Margot Robbie.

Powtórka : piątek, 20:00.
      • grek.grek Re: 15:50 TVN "Tarzan. Legenda" [2016] 24.12.22, 06:22
        > Replay : sobota, 17:40

> Powtórka : piątek, 20:00.

TEN piątkowy tylko ;]
      • grek.grek 20:00 TVN "Tarzan. Legenda" [2016] 30.12.22, 06:05
        Niezawodna opowieść o chłopcu z artystokratycznej rodziny zaginionym wśród małp, wychowanym przez nie i traktującym jak rodzinę, więc nieszczęśliwym pomiędzy ludźmi, gdy już go znajdą i do rodzinnego domu powrócą.

Ten film idzie dalej, pokazuje Tarzana już odchowanego, wyruszającego do Kongo, by tam sypać piasek w tryby machinie kolonialnego wyzysku.

Nieźle brzmi :"]
        Tylko czy takie sequele po latach, dla publiczności nie zawsze pamiętającej oryginalne wprowadzenia i pierwowzory, są odpowiednio czytelne ?

Na RT :
        35 % z 257 recenzji krytycznych oraz 58 % z ponad 50 tys. opinii widowni.

Reżyseria : David Yates.
        Grają : Alexander Skarsgard, Christoph Waltz, Samuel L. Jackson, Margot Robbie.
    • grek.grek 16:20 Kultura "Miłość po południu" [1957] 24.12.22, 06:25
      Komedia Billy'ego Wildera, w rolach głównych : Audrey Hepburn i Gary Cooper, a także Maurice Chevalier :]

Oto w scenografii Paryża pan detektyw z polecenia męża śledzi podejrzewaną o zdradę żonę. Odkrywa jej romans z amerykańskim kochankiem.

Mąż chce sprawę rozwiązać po męsku, ale kochankowi udaje się uciec z kraju, dzięki tajnemu powiadomieniu przez córkę detektywa.

Po odczekaniu roku na banicji, kochanek wraca do Francji i próbuje odnaleźć kobietę, dzięki której wciąż ma zaszczyt znajdować się wśród żywych ;]

Rzecz prosta, po nitce do kłębka - musi trafić do biura detektywa.

Voila :]

Scenariusz oparty na powieści Claude'a Aneta.

Cóż tu więcej można dodać we wstępniaku, komedia mistrza seansem obowiązkowym ! ;
    • grek.grek 17:20 TV4 "Jaś Fasola. Wesołych świąt" [1992] 24.12.22, 06:28
      Odcinek świąteczny oryginalnego serialu, z niezrównanym Rowanem Atkinsonem wykonującym gagi atakujące swą treścią nie tylko przeponę widza, ale również stereotyp brytyjskości, lordowskie przywiązanie do form, mieszczańskie zamiłowanie do konwenansów; pan Fasola zachowuje się jak małe dziecko, poznające dopiero rzeczywistość i co rusz potykające się o jakiś zakaz i nakaz, idące za głosem ciekawości, nieograniczenie kreatywne, zwłaszcza w sposobach pokonywania oporu materii i wychodzeniu z problemów, w jakie samo siebie wpuszcza swoim brakiem doświadczenie i zręczności społecznej, zwłaszcza pożyteczności instytucji kłamstwa ;]

Reżyseria : John Birkin, John Howard Davies, Paul Weiland.
    • grek.grek 17:40 Stopklatka "Asterix na Olimpiadzie" [2008] 24.12.22, 06:30
      Uff, znów;]

Nieodzowna filmowa adaptacja kultowych francuskich komiksów o Asterixie & Obelixie, dwóch wesołych, dzielnych Gallach dających z humorem łupnia nadętym rzymskim gubernatorom i namiestnikom wszelakim, okupantom nikczemnym :]

Tym razem akcja rozgrywa się na Igrzyskach sportowych [ ładny mi sport ! ;)], a stawka ma niebagatelny charakter, gdyż stanowi ją małżeństwo z oszałamiająco urodziwą córką greckiego króla.

Do tej - seksistowski zwrot, ale scenariusz pisał ktoś inny, nie ja ;) - nagrody startuje wielu kandydatów, w tym przyjaciel naszych bohaterów, darzący księżniczkę uczuciem szlachetnym i wzniosłym, a oni chcą wspomóc go w sportowym zwycięstwie prowadzącym do ożenku z ukochaną.

Gallowie ośmieszają i wykpiwają Rzymian, niczym polscy partyzanci niemieckich gaulaiterów i ich tępych pomagierów, w związku z czym polscy widzowie nie powinni mieć trudności w polubieniu ich ogromnie ;]

Tylko wizualna strona, uzasadniona w swojej sztuczności komiksowym pierwowzorem filmu, epatująca nadmiarem żółtego koloru [oglądałem dwa czy trzy fragmenty ;)] nie musi każdemu przypaść do smaku ;]

Grają : Clovis Cornillac, Gerard Depardieu, Stephane Rousseau, Vanessa Hessler & Alain Delon w roli Cezara.

PS : czy Olimpiada nie została użyta błędnie w tytule ? Wedle oryginału, nazwą tą określa się czas pomiędzy Igrzyskami ?

W poniedziałek o 14:50.
      • grek.grek 14:50 Stopklatka "Asterix na Olimpiadzie" [2008] 26.12.22, 05:50
        Najdłuższa Olimpiada w historii!

Nieodzowna filmowa adaptacja kultowych francuskich komiksów o Asterixie & Obelixie, dwóch wesołych, dzielnych Gallach dających z humorem łupnia nadętym rzymskim gubernatorom i namiestnikom wszelakim, okupantom nikczemnym :]

Tym razem akcja rozgrywa się na Igrzyskach sportowych [ ładny mi sport ! ;)], a stawka ma niebagatelny charakter, gdyż stanowi ją małżeństwo z oszałamiająco urodziwą córką greckiego króla.

Do tej - seksistowski zwrot, ale scenariusz pisał ktoś inny, nie ja ;) - nagrody startuje wielu kandydatów, w tym przyjaciel naszych bohaterów, darzący księżniczkę uczuciem szlachetnym i wzniosłym, a oni chcą wspomóc go w sportowym zwycięstwie prowadzącym do ożenku z ukochaną.

Gallowie ośmieszają i wykpiwają Rzymian, niczym polscy partyzanci niemieckich gaulaiterów i ich tępych pomagierów, w związku z czym polscy widzowie nie powinni mieć trudności w polubieniu ich ogromnie ;]

Tylko wizualna strona, uzasadniona w swojej sztuczności komiksowym pierwowzorem filmu, epatująca nadmiarem żółtego koloru [oglądałem dwa czy trzy fragmenty ;)] nie musi każdemu przypaść do smaku ;]

Grają : Clovis Cornillac, Gerard Depardieu, Stephane Rousseau, Vanessa Hessler & Alain Delon w roli Cezara.

PS : czy Olimpiada nie została użyta błędnie w tytule ? Wedle oryginału, nazwą tą określa się czas pomiędzy Igrzyskami ?
    • grek.grek 19:00 TVN4 "Robin Hood" [2010] 24.12.22, 06:34
      Jakoś nie mam zacięcia do współczesnych "Robin Hoodów" w filmowej pełnometrażowej odsłonie, a Wy, Czcigodni ?

U mnie na pierwszych dwóch miejscach rankingu trzymają się : powieść Howarda Pyle'a "Wesołe przygody Robin Hooda" oraz serial z lat 80-tych, z tą uwodzicielską celtycką muzyką, obie rzeczy chętnie pałaszowane w dzieciństwie wczesnym, co zdaje się zdecydowanie umocniło, ba - zacementowało, ich status wydarzeń fundamentalnie istotnych w opisywanej materii ;]

Z filmów widziałem dawno temu "Robina" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku, bardzo mnie urzekł i zajął miejsce na "pudle", z czasem powyższe trzy klasyczne pozycje połączyły się w jeden organizm i teraz wręcz obawiam się, mówiąc nieładnie, "grzebać" przy tej idealnej konstrukcji, aby czegoś nie zepsuć :]

Jakoś nie w smak mi współczesne : urealiastycznione, tudzież naturalistyczne, chyba mniej balladowe, może nawet wyzute z przyświecającego oryginałom romantyzmu ?, wersje całej historii. Nie czuję, aby mogły wnieść cokolwiek do już stworzonej własnej kompozycji :]

Dlatego, pewnie ze strachu, a może z ostrożności i przywiązania do już posiadanego zestawu idealnego - nie odważę się obejrzeć dzisiejszej propozycji ;]

A jak u Was rzeczy sie mają, Czcigodni ? :]

W obsadzie : Russell Crowe, Cate Blanchett, Max Von Sydow, William Hurt
      Reżyseria : Ridley Scott.

Replay: poniedziałek, 13:40.
      • grek.grek 13:40 TVN4 "Robin Hood" [2010] 26.12.22, 05:45
        Jakoś nie mam zacięcia do współczesnych "Robin Hoodów" w filmowej pełnometrażowej odsłonie, a Wy, Czcigodni ?

U mnie na pierwszych dwóch miejscach rankingu trzymają się : powieść Howarda Pyle'a "Wesołe przygody Robin Hooda" oraz serial z lat 80-tych, z tą uwodzicielską celtycką muzyką, obie rzeczy chętnie pałaszowane w dzieciństwie wczesnym, co zdaje się zdecydowanie umocniło, ba - zacementowało, ich status wydarzeń fundamentalnie istotnych w opisywanej materii ;]

Z filmów widziałem dawno temu "Robina" z Errolem Flynnem, Olivią de Havilland i Basilem Rathbonem, z 1938 roku, bardzo mnie urzekł i zajął miejsce na "pudle", z czasem powyższe trzy klasyczne pozycje połączyły się w jeden organizm i teraz wręcz obawiam się, mówiąc nieładnie, "grzebać" przy tej idealnej konstrukcji, aby czegoś nie zepsuć :]

Jakoś nie w smak mi współczesne : urealiastycznione, tudzież naturalistyczne, chyba mniej balladowe, może nawet wyzute z przyświecającego oryginałom romantyzmu ?, wersje całej historii. Nie czuję, aby mogły wnieść cokolwiek do już stworzonej własnej kompozycji :]

Dlatego, pewnie ze strachu, a może z ostrożności i przywiązania do już posiadanego zestawu idealnego - nie odważę się obejrzeć dzisiejszej propozycji ;]

A jak u Was rzeczy sie mają, Czcigodni ? :]

W obsadzie : Russell Crowe, Cate Blanchett, Max Von Sydow, William Hurt
        Reżyseria : Ridley Scott.
    • grek.grek 20:00 Kultura ""Lalka" [1968] 24.12.22, 06:39
      Intrygująca ekranizacja autorstwa Wojciecha Jerzego Hasa.
      Wg mnie, zdecydowanie liczy się tutaj styl, kompozycja kadru, multum rekwizytów, gra kolorystyką, malarski sposób pokazania XIX wiecznej Warszawy, fabuła schodzi jakby na drugi plan, o ile nie na plan jeszcze dalszy, ewentualnie : sam nie umiem dostrzec jej znaczenia w tym nagromadzeniu atrakcji plastyczno-instrumentalistycznych, jakie pan reżyser wykoncypował.

Tak czy owak, gros wątków, również z konieczności dyktowanej okrojonym metrażem, nie znajduje miejsca nawet na wzmiankę, a namysł nad powiązaniem sytuacji Polski z losami bohaterów, przemian społecznych, konfliktu postaw romantycznych i pozytywistycznych niespecjalnie znajduje rozwinięcie. Jak dla mnie, "Lalka" Hasa stanowczo pozostaje filmem artystycznym w całej rozciągłości. Znacznie bardziej wszelkie znaczenia i sensy pomyślane przez Prusa pojawiają się w sążnistej, choć i tak dodałbym jeden odcinek, aby pomieścić naprawdę wszystkie ważne, zwłaszcza, dialogi :], serialowej wersji, powstałej dekadę po tejże kinowej.

Jak dobrze mieć do dyspozycji tak różne odczytania tej samej powieści ! I samą powieść, jako kanon, alfę i omegę tych interpretacyj :]

Grają : Mariusz Dmochowski, Beata Tyszkiewicz, Tadeusz Fijewski.

Reply: jutro, 12:35.
      • grek.grek 12:35 Kultura ""Lalka" [1968] 25.12.22, 05:14
        Replay.

Intrygująca ekranizacja autorstwa Wojciecha Jerzego Hasa.
        Wg mnie, zdecydowanie liczy się tutaj styl, kompozycja kadru, multum rekwizytów, gra kolorystyką, malarski sposób pokazania XIX wiecznej Warszawy, fabuła schodzi jakby na drugi plan, o ile nie na plan jeszcze dalszy, ewentualnie : sam nie umiem dostrzec jej znaczenia w tym nagromadzeniu atrakcji plastyczno-instrumentalistycznych, jakie pan reżyser wykoncypował.

Tak czy owak, gros wątków, również z konieczności dyktowanej okrojonym metrażem, nie znajduje miejsca nawet na wzmiankę, a namysł nad powiązaniem sytuacji Polski z losami bohaterów, przemian społecznych, konfliktu postaw romantycznych i pozytywistycznych niespecjalnie znajduje rozwinięcie. Jak dla mnie, "Lalka" Hasa stanowczo pozostaje filmem artystycznym w całej rozciągłości. Znacznie bardziej wszelkie znaczenia i sensy pomyślane przez Prusa pojawiają się w sążnistej, choć i tak dodałbym jeden odcinek, aby pomieścić naprawdę wszystkie ważne, zwłaszcza, dialogi :], serialowej wersji, powstałej dekadę po tejże kinowej.

Jak dobrze mieć do dyspozycji tak różne odczytania tej samej powieści ! I samą powieść, jako kanon, alfę i omegę tych interpretacyj :]

Grają : Mariusz Dmochowski, Beata Tyszkiewicz, Tadeusz Fijewski.

• grek.grek 20:00 TVN7 "Mamma Mia! Here We Go Again" [2018] 24.12.22, 06:41
      Sequel musicalu z piosenkami ABBY, o którym tak pisały zacne Koleżanki :] :

Barbasia : "Bardzo sympatyczna, lekka komedia z happy endem, wzruszającym trochę. Bardzo dobrym pomysłem było umieszczenie polskich napisów z tłumaczeniami piosenek ABBY".

Ewa : "Uśmiałam się do łez, gdy wokalne popisy zaczynał Bond Brosnan".

Pepsic : "Niestety, jestem na nie. Grafomania w czystej postaci. Meryl nie pasująca do roli, za stara na matkę 20-latki w przedstawionej sytuacji. Ilość ABBY dla nie fana trudna do przełknięcia".

Siostra : "Całość trochę za krzykliwa, ale w sumie dobry film na poprawienie nastroju. Meryl Streep naprawdę jest tu źle obsadzona. Za stara i nie przekonująca do tej roli, zwłaszcza w stosunku do wyraźnie młodszych od niej partnerów. Za to trzej panowie świetni, nawet kiedy fałszowali. Dla nich, wspaniałej muzyki ABBY i pięknych widoków można obejrzeć".

W obsadzie znów pojawiają się Meryl Streep i Pierce Brosnan, a obok niej : Lily James, Amanda Seyfried, Alexa Davies & Julie Walters, zaś sensem całości pozostają zapewne przebojowe piosenki szwedzkiego kwartetu, gdyż fabuła niezobowiązująco kręci się wokół relacji damsko-męskich, skazanych na happy end oraz życie długie i szczęśliwe [ ? ] ;] I oczywiście, wedle zasady rządzącej sequelami :wszystko co w oryginale było udane, zostaje podniesione do kwadratu ;]

Reżyseria : Ol Parker.

Na RT :
      79 % z 278 recenzji krytycznych oraz 65 % z ponad 5 tys. opinii widzów.

Replay: piątek, 23:20.
      • grek.grek 23:20 TVN7 "Mamma Mia! Here We Go Again" [2018] 30.12.22, 06:50
        Replay grudniowy.

Sequel musicalu z piosenkami ABBY, o którym tak pisały zacne Koleżanki :] :

Barbasia : "Bardzo sympatyczna, lekka komedia z happy endem, wzruszającym trochę. Bardzo dobrym pomysłem było umieszczenie polskich napisów z tłumaczeniami piosenek ABBY".

Ewa : "Uśmiałam się do łez, gdy wokalne popisy zaczynał Bond Brosnan".

Pepsic : "Niestety, jestem na nie. Grafomania w czystej postaci. Meryl nie pasująca do roli, za stara na matkę 20-latki w przedstawionej sytuacji. Ilość ABBY dla nie fana trudna do przełknięcia".

Siostra : "Całość trochę za krzykliwa, ale w sumie dobry film na poprawienie nastroju. Meryl Streep naprawdę jest tu źle obsadzona. Za stara i nie przekonująca do tej roli, zwłaszcza w stosunku do wyraźnie młodszych od niej partnerów. Za to trzej panowie świetni, nawet kiedy fałszowali. Dla nich, wspaniałej muzyki ABBY i pięknych widoków można obejrzeć".

W obsadzie znów pojawiają się Meryl Streep i Pierce Brosnan, a obok niej : Lily James, Amanda Seyfried, Alexa Davies & Julie Walters, zaś sensem całości pozostają zapewne przebojowe piosenki szwedzkiego kwartetu, gdyż fabuła niezobowiązująco kręci się wokół relacji damsko-męskich, skazanych na happy end oraz życie długie i szczęśliwe [ ? ] ;] I oczywiście, wedle zasady rządzącej sequelami :wszystko co w oryginale było udane, zostaje podniesione do kwadratu ;]

Reżyseria : Ol Parker.

Na RT :
        79 % z 278 recenzji krytycznych oraz 65 % z ponad 5 tys. opinii widzów.
    • grek.grek 20:00 TV Puls "Asterix i Obelix. Misja Kleopatra" 24.12.22, 06:42
      Panowie Galowie w wierze rywalizacji między Rzymem, a w Egiptem, polegającej na budowaniu w ekspresowym tempie niebotycznych pałaców dla udowodnienia, kto lepszy, piękniejszy i sprawniejszy na każdym polu.

Komedia kultowa z sezonu 2002, wg jeszcze bardziej kultowego komiksu i z kultowymi rolami Gérarda Depardieu & Christiana Claviera, także z samą, kultową, Moniką Bellucci jako Kleopatrą.

Nie znam, nie widziałem, nie wiem, ale zewsząd płyną głosy zbierające się w jeden ton : klasyka kina zabawnego !

Zatem : voila!

Reżyseria : Alain Chabat.

Replay : jutro, 17:45.
    • grek.grek 20:00 Nowa TV "Karate Kid" [1984] 24.12.22, 06:43
      Hit lat 80-tych : chłopiec z Ameryki przeprowadza się do Chin [matka dostała pracę w Pekinie, dziwnie brzmi, wydaje się, ze kierunek migracji jest chyba odwrotny ? ;), na miejscu nie mozę się zaadaptować w środowisku szkolnym, i nie tylko, ale znajduje mentora, który uczy go sztuk walki, ale, co jeszcze ważniejsze, takze szacunku dla cennych wartości etycznych i dobrych manier oraz sympatii dla kultury chińskiej.

Czegóż chcieć więcej dla młodego widza we współczesności ? ;]

Reżyseria : John G.Avildsen, oscarowo nagrodzony za "Rocky'ego".
    • grek.grek 20:00 Polsat "Kevin sam w domu" [1990] 24.12.22, 06:45
      Czy tutaj w ogóle wypada dokładać jakąkolwiek zapowiedź ?

Choinka, karp, pierwsza gwiazdka i Kevin w telewizji, zestaw podręczny polskiego uczestnika świąt ;]

Jutro replay, 16:30.
      • grek.grek 16:30 Polsat "Kevin sam w domu" [1990] 25.12.22, 05:44
        Czy tutaj w ogóle wypada dokładać jakąkolwiek zapowiedź ?

Choinka, karp, pierwsza gwiazdka i Kevin w telewizji, zestaw podręczny polskiego uczestnika św
    • grek.grek 20:00 Stopklatka "Hobbit. Niezwykła podróż" [2012] 24.12.22, 06:47
      Prequel "Władcy Pierścieni", jeśli dobrze pojmuję wyjaśnienia zawarte w zapowiedziach ? :]

Uniwersum tolkienowskie powraca zatem z pełnym dobrodziejstwem inwentarza, aktorzy na swoich miejscach, a i sukces komercyjny zapewne był i pozostaje niebagatelny.

Reżyseruje Peter Jackson.

na RT :
      64 % z 304 recenzji krytycznych oraz 83 % z 483 tys. opinii widzów.

Kolejny raz: jutro o 16:49, a w poniedziałek - o 9:05.
      • grek.grek 16:40 Stopklatka "Hobbit. Niezwykła podróż" [2012] 25.12.22, 05:45
        Prequel "Władcy Pierścieni", jeśli dobrze pojmuję wyjaśnienia zawarte w zapowiedziach ? :]

Uniwersum tolkienowskie powraca zatem z pełnym dobrodziejstwem inwentarza, aktorzy na swoich miejscach, a i sukces komercyjny zapewne był i pozostaje niebagatelny.

na RT :

Kolejny raz: jutro o 9:05.
        • grek.grek 9:05 Stopklatka "Hobbit. Niezwykła podróż" [2012] 26.12.22, 05:14
          Kolejny raz:]

na RT :
    • grek.grek 20:20 Historia "Cristiada" [2012] 24.12.22, 06:48
      Kino płaszcza i szpady zamienione na kino podkręconego wąsa i rewolweru kurkowego, czyli rzecz o wojnie domowej w Meksyku, podczas której uwija się główny bohater filmu, zamaszysty generał, na czele zorganizowanej naprędce gromady buntowników przeciw tym złym ;]

Grają : Andy Garcia, Eva Longoria, Mauricio Kuri, Peter O'Toole.
      Reżyseria : Dean Wright.

Na RT :
      20 % z 49 recenzji krytycznych - "przeładowany scenariusz, wątłe rysunki postaci, uproszczenia historyczne" - oraz 77 % z ponad 25 tys. opinii widowni.
    • grek.grek 20:25 TVN "Listy do M. 2" [2015] 24.12.22, 06:51
      Poważny sukces frekwencyjny to był. Chyba ? :] Podobnie jak pierwszy z filmów. A i kolejnych zapewne wykluczyć nie da(ło).

Rzecz się dzieje w święta Bożego Narodzenia, kiedy to paru bohaterów, w przeplatających się wątkach, odnajduje zagubione wartości, miłości, związki, uczucia i inne cenne znaleziska.

Rezyseria : Maciej Dejczer.

Jutro o 17:45 w TVN7.
      • grek.grek 17:45 TVN "Listy do M. 2" [2015] 25.12.22, 05:50
        Poważny sukces frekwencyjny to był. Chyba ? :] Podobnie jak pierwszy z filmów. A i kolejnych zapewne wykluczyć nie da(ło).

Rzecz się dzieje w święta Bożego Narodzenia, kiedy to paru bohaterów, w przeplatających się wątkach, odnajduje zagubione wartości, miłości, związki, uczucia i inne cenne znaleziska.

Rezyseria : Maciej Dejczer.
    • grek.grek 20:35 Metro TV "Nie kłam, kochanie" [2008] 24.12.22, 06:53
      Luzak, babiarz i ten, no, jak mu tam, panie prezydencie Trzaskowski, proszę podrzucić określenie;], popada w kłopoty finansowe, z których wyciągnąć może go tylko bogata ciotka. Kłopot w tym, że jejmość gotowa jest wspomóc krewniaka, ale dopiero wtedy, gdy zaprezentuje on swoją narzeczoną, czyli dowiedzie, że zamierza się ustatkować. Musi zatem szukać kandydatki, i zapewne nie tyle ją namówić do oszustwa, co okłamać, że naprawdę ją kocha.

Pomysł i nadzór : duet pp. Łepkowska-Wereśniak oraz pp. Żmuda-Trzebiatowska, Adamczyk, Karolak, Tyszkiewicz, Szapołowska w obsadzie, więc raczej wiadomo czego można się spodziewać :]
    • grek.grek 21:00 TV6 "Łowca i Królowa Lodu" [2016] 24.12.22, 06:54
      Kolejna odsłona fantasy w najnowszym wydaniu, tym razem : pani królowa doznaje osobistej tragedii w związku ze śmiercią dziecka i zakłada coś w rodzaju imperium zła, gdzie za największą zbrodnię uznaje się miłość, jakkolwiek interpretowaną. Buntownicy, czyli : w filmie para mieszana, są karani przymusowym rozstaniem.

Po latach ginie gdzieś w świecie dające moc lustro, artefakt królewski kraju z którego królowa się wywodzi, więc na poszukiwania wysłany zostaje wojownik.

Zapewne spotyka samą królową i cóż z tego może wyniknąć ?

Metafory niemal telenowelowych, harlekinowych, czy też obyczajowych wątków, odziane w szaty baśniowe, można by rzec o filmach tego rodzaju, nieprawdaż ?

Grają : Chris Hemsworth, Charlize Theron, Jessica Chastain, Emily Blunt.
      Reżyseria : Cedric Nicolas-Troyan.

Na RT :
      20 % z 220 recenzji krytycznych oraz 45 % z ponad 25 tys. opinii widowni.

Bis: poniedziałek, 15:05.
      • grek.grek 15:05 TV6 "Łowca i Królowa Lodu" [2016] 26.12.22, 05:51
        Bis:]

Kolejna odsłona fantasy w najnowszym wydaniu, tym razem : pani królowa doznaje osobistej tragedii w związku ze śmiercią dziecka i zakłada coś w rodzaju imperium zła, gdzie za największą zbrodnię uznaje się miłość, jakkolwiek interpretowaną. Buntownicy, czyli : w filmie para mieszana, są karani przymusowym rozstaniem.

Po latach ginie gdzieś w świecie dające moc lustro, artefakt królewski kraju z którego królowa się wywodzi, więc na poszukiwania wysłany zostaje wojownik.

Zapewne spotyka samą królową i cóż z tego może wyniknąć ?

Metafory niemal telenowelowych, harlekinowych, czy też obyczajowych wątków, odziane w szaty baśniowe, można by rzec o filmach tego rodzaju, nieprawdaż ?

Grają : Chris Hemsworth, Charlize Theron, Jessica Chastain, Emily Blunt.
        Reżyseria : Cedric Nicolas-Troyan.

Na RT :
        20 % z 220 recenzji krytycznych oraz 45 % z ponad 25 tys. opinii widowni.
    • grek.grek 21:30 TVP Kobieta "Królowa" [2006] 24.12.22, 06:56
      Rzecz jasna, biograficzny, główną bohaterką jest brytyjska głowa panująca Elzbieta II.

A cała akcja rozgrywa się tuż po tragicznej śmierci Diany Spencer, kiedy to po raz pierwszy chyba ?, zachwiało się poparcie dla królewskiej familiji. Wojny, w tym światowe, kataklizmy, powodowały jednoczenie się narodu wokół symboli swojej tożsamości, no i nie było wtedy brukowców, które w tym przypadku specjalnie się nie hamowaly i przynajmniej część winy za śmierć księznej umieściły po stronie rodziny panującej, w tym osobiście pani królowej.

Ciekawe, na ile jest to wybitny film ?, bo wyróżnienia spotkały przede wszystkim Helen Mirren, grającą rolę główną.

O, jest lista w Wiki : a jednak jest Bafta za "najlepszy film", oraz Glob i Lew w Wenecji za scenariusz Petera Morgana.

Michael Sheen gra premiera Tony'ego Blaira, James Cromwell księcia Filipa [tutaj czuję się pewniej, bo brytyjscy królewicze, to też coś co interesuje niektórych uczestników Grekada Familia ;)], Alex Jennings - księcia Karola.

Reżyseruje Stephen Frears.

Bis: jutro, 11:10.
      • grek.grek 11:10 TVP Kobieta "Królowa" [2006] 25.12.22, 05:01
        Bis:]

Rzecz jasna, biograficzny, główną bohaterką jest brytyjska głowa panująca Elzbieta II.

A cała akcja rozgrywa się tuż po tragicznej śmierci Diany Spencer, kiedy to po raz pierwszy chyba ?, zachwiało się poparcie dla królewskiej familiji. Wojny, w tym światowe, kataklizmy, powodowały jednoczenie się narodu wokół symboli swojej tożsamości, no i nie było wtedy brukowców, które w tym przypadku specjalnie się nie hamowaly i przynajmniej część winy za śmierć księznej umieściły po stronie rodziny panującej, w tym osobiście pani królowej.

Ciekawe, na ile jest to wybitny film ?, bo wyróżnienia spotkały przede wszystkim Helen Mirren, grającą rolę główną.

O, jest lista w Wiki : a jednak jest Bafta za "najlepszy film", oraz Glob i Lew w Wenecji za scenariusz Petera Morgana.

Michael Sheen gra premiera Tony'ego Blaira, James Cromwell księcia Filipa [tutaj czuję się pewniej, bo brytyjscy królewicze, to też coś co interesuje niektórych uczestników Grekada Familia ;)], Alex Jennings - księcia Karola.

Reżyseruje Stephen Frears.
    • grek.grek 21:45 TV Puls2 "Sztos 2" [2011] 24.12.22, 06:57
      Oglądałem oryginał i wg mnie : jest to, był to, dobry film, komedia łotrzykowska w udanie podłożonych dekoracjach i scenografiach Polski Ludowej. Bohaterami byli dwaj cinkciarze. Starszy zostal wykiwany na sporą kasę, chce się zemścić, ale żeby wejśc do gry musi zarobić odpowiednią kwotę. Z młodszym adeptem sztuki oszustwa rusza w Polskę, żeby kantować przypadkowych cudzieziemców, najchętniej Niemców, na wymianie waluty.

Miało to swój kolor i rytm, Jan Nowicki bawił się swoją rolę jak przystało na mistrza, który moze sobie pozwolić, bo już nic nie musi, a reżyser Olaf Lubaszenko zadbał o odtworzenie realiów epoki, na czele ze strojami, barami mlecznymi, klubami dansingowymi, hotelami przydrożnymi.

Do tego dialogi z odpowiednią ilością sugestywnych wyrazów "łacińskich" i naprawdę wyszła porządna komedia ;.]

Co ciekawe, wydarzenia w filmie opisywane są w formie retrospekcji, z punktu widzenia bohaterów, którzy... w 1989 roku prowadzą prężnie firmę i są na dyrektorskich stanowiskach. Kwintesencja modnego wówczas powiedzenia, ze "pierwszy milion trzeba ukraść" ;]

Tutaj mamy sequel, akcja rozgrywa się w 1981 roku, ale postaci nie są zainteresowane fundamentalnymi przemianami w polskiej rzeczywistości społeczno-politycznej, lecz kombinują, jak się w tej nowej sytuacji odnaleźć na rynku złodziejaszkowania, nawet jeśli ostatecznie przyjdzie im zamachnąć się na pieniądze chronione przez bezpiekę ;']

Reżyseria i scenariusz : znów Olaf Lubaszenko
      obok pp. Nowickiego i Pazury : Borys Szyc, Bartłomiej Topa, Bogusław Linda.

Oby tylko nie przedobrzyli ;]
      • grek.grek 22:10 TV Puls "Sztos 2" [2011] 29.12.22, 06:28
        Oglądałem oryginał i wg mnie : jest to, był to, dobry film, komedia łotrzykowska w udanie podłożonych dekoracjach i scenografiach Polski Ludowej. Bohaterami byli dwaj cinkciarze. Starszy zostal wykiwany na sporą kasę, chce się zemścić, ale żeby wejśc do gry musi zarobić odpowiednią kwotę. Z młodszym adeptem sztuki oszustwa rusza w Polskę, żeby kantować przypadkowych cudzoziemców, najchętniej Niemców, na wymianie waluty.

Miało to swój kolor i rytm, Jan Nowicki bawił się swoją rolę jak przystało na mistrza, który moze sobie pozwolić, bo już nic nie musi, a reżyser Olaf Lubaszenko zadbał o odtworzenie realiów epoki, na czele ze strojami, barami mlecznymi, klubami dansingowymi, hotelami przydrożnymi.

Do tego dialogi z odpowiednią ilością sugestywnych wyrazów "łacińskich" i naprawdę wyszła porządna komedia.

Co ciekawe, wydarzenia w filmie opisywane są w formie retrospekcji, z punktu widzenia bohaterów, którzy... w 1989 roku prowadzą prężnie firmę i są na dyrektorskich stanowiskach. Kwintesencja modnego wówczas powiedzenia, ze "pierwszy milion trzeba ukraść".

Tutaj mamy sequel, akcja rozgrywa się w 1981 roku, ale postaci nie są zainteresowane fundamentalnymi przemianami w polskiej rzeczywistości społeczno-politycznej, lecz kombinują, jak się w tej nowej sytuacji odnaleźć na rynku złodziejaszkowania, nawet jeśli ostatecznie przyjdzie im zamachnąć się na pieniądze chronione przez bezpiekę ;']

Reżyseria i scenariusz : znów Olaf Lubaszenko
        Obok pp. Nowickiego i Pazury : Borys Szyc, Bartłomiej Topa, Bogusław Linda.
    • grek.grek 21:55 TV4 "Warcraft. Początek" [2016] 24.12.22, 06:59
      Mania była na filmie w kinie:]

"ha! jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział, że w ogóle na to pójdę, a że do tego będzie mi się podobało - wyśmiałabym ;)
      Ale dziecię tak bardzo chciało iść, że nie miałam serca odmówić - i co? I sama serce straciłam ;) Naprawdę świetnie zrealizowana opowieść z mnóstwem nawiązań do Biblii, legend arturiańskich, historii rodem jak z Tolkiena. Do tego fantastyczni (dosłownie i w przenośni ;) ) bohaterowie, tacy, których nie da się nie darzyć sympatią, ale wcale nieidealni, nieskazitelni, tylko z wadami. No i taka bajka, a ja się i rozszlochałam bardzo - aż mi było głupio w kinie łzy ocierać ;)"

Voila!

Reżyseria: Duncan Jones.

Replay: poniedziałek, 16:35.
      • grek.grek 16:35 TV4 "Warcraft. Początek" [2016] 26.12.22, 06:03
        Replay.

Mania była na filmie w kinie:]

"ha! jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział, że w ogóle na to pójdę, a że do tego będzie mi się podobało - wyśmiałabym ;)
        Ale dziecię tak bardzo chciało iść, że nie miałam serca odmówić - i co? I sama serce straciłam ;) Naprawdę świetnie zrealizowana opowieść z mnóstwem nawiązań do Biblii, legend arturiańskich, historii rodem jak z Tolkiena. Do tego fantastyczni (dosłownie i w przenośni ;) ) bohaterowie, tacy, których nie da się nie darzyć sympatią, ale wcale nieidealni, nieskazitelni, tylko z wadami. No i taka bajka, a ja się i rozszlochałam bardzo - aż mi było głupio w kinie łzy ocierać ;)"

Voila!

Reżyseria: Duncan Jones.
    • grek.grek 22:15 Zoom TV "Chłopaki nie płaczą" [2000] 24.12.22, 07:03
      Polski przebój sezonu : młodziaki pakują się w sam środek mafijnych rozgrywek, oczywiście rzecz cała na wesoło i z przytupem, zwłaszcza panowie gangsterzy w filmach p. Lubaszenki są tak zabawni i średnio rozgarnięci, że zamiast ich aresztować za przekręty należałoby ich wspomóc jakimś datkiem ;]

Grają ci co zawsze w gangstersko-młodzieżowych komediach z lat 1990-2000 grali ;] : Maciej Stuhr, Michał Milowicz, Cezary Pazura, Mirosław Zbrojewicz

Czy hitowa piosenka T.Love jest w jakiś sposób związana z tym filmem ? :]

Replay, we wtorek o 20:55.
      • grek.grek 20:55 Zoom TV "Chłopaki nie płaczą" [2000] 27.12.22, 06:17
        Replay.

Polski przebój sezonu : młodziaki pakują się w sam środek mafijnych rozgrywek, oczywiście rzecz cała na wesoło i z przytupem, zwłaszcza panowie gangsterzy w filmach p. Lubaszenki są tak zabawni i średnio rozgarnięci, że zamiast ich aresztować za przekręty należałoby ich wspomóc jakimś datkiem ;]

Grają ci co zawsze w gangstersko-młodzieżowych komediach z lat 1990-2000 grali ;] : Maciej Stuhr, Michał Milowicz, Cezary Pazura, Mirosław Zbrojewicz

Czy hitowa piosenka T.Love jest w jakiś sposób związana z tym filmem ? :]

• grek.grek 22:15 Polsat 'Dlaczego on?" [2016] 24.12.22, 07:06
      Komedia osnuta na wesołej wersji mezaliansu: oto bowiem pan ojciec córki studentki, odkrywa iż posiada ona narzeczonego, a tenże odbiega całkowicie od marzeń ojcowskich o porządnym zięciu, nawet jeśli uchodzi za wybitnego specjalistę od informatyki i na koncie ma sześć zer albo i lepiej; pan tata należy do tradycjonalistów, chłopak hołduje liberalizmowi, córka pośrodku chyba będzie musiała wybierać między nimi? Żart!, bo skądże znowu! W tego rodzaju filmach nie chodzi o trak drastyczne decyzje, ale o pokazanie sposobu w jaki przeciwieństwa mogą się ze sobą porozumieć i dogadać dla dobra osób trzecich.

Na RT: 39% z 156 recenzji krytycznych oraz 51% z ponad 10 tys. opinii widowni.

Grają: Zoey Deutch, James Franco, Tangie Ambrose.
      Reżyseria: John Hamburg.
    • grek.grek 22:20 TVN7 "Fokus" [2015] 24.12.22, 07:08
      Wybitnej renomy pan złodziej i włamywacz spotyka panią, która chce koniecznie uczyć się od najlepszego, by wejśc w jego buty.

Oczywiście, nauka prowadzi do romantycznego zaangażowania, a w tym fachu może to być niebezpieczna sytuacja !, zwłaszcza jeśli jedna ze stron postanowi zakończyć bliską znajomość, dając drugiej asumpt do zemsty, za pomocą dobrze przyswojonych w procesie edukacji metod :]

Grają : Will Smith & Margot Robbie.
      Rezyseria : Glenn Ficcara i John Requa.

na RT :
      56 % z 223 recenzji krytycznych oraz 53 % z 46 tys. opinii widzów.

Replay : wtorek, 23:25.
      • grek.grek 23:25 TVN7 "Fokus" [2015] 27.12.22, 06:37
        Replayowo.

Wybitnej renomy pan złodziej i włamywacz spotyka panią, która chce koniecznie uczyć się od najlepszego, by wejśc w jego buty.

Oczywiście, nauka prowadzi do romantycznego zaangażowania, a w tym fachu może to być niebezpieczna sytuacja !, zwłaszcza jeśli jedna ze stron postanowi zakończyć bliską znajomość, dając drugiej asumpt do zemsty, za pomocą dobrze przyswojonych w procesie edukacji metod :]

Grają : Will Smith & Margot Robbie.
        Rezyseria : Glenn Ficcara i John Requa.

na RT :
        56 % z 223 recenzji krytycznych oraz 53 % z 46 tys. opinii widzów.
    • grek.grek 22:35 TVN "Miss Agent" [2000] 24.12.22, 07:09
      Pani Sandra Bullock jako agentka specjalna, na potrzeby śledztwa przeciwko niebezpiecznemu terroryście!, wcielająca się w uczestniczkę konkursu piękności, czyli : ratatuj się, kto może! ;]

Beczka śmiechu z przewagą beczki, czy raczej komedia z wątkami obyczajowymi ?

Reżyseria : Donald Petrie.

Jutro o 20:00.
      • grek.grek 20:00 TVN "Miss Agent" [2000] 31.12.22, 06:02
        Na drugą nogę.

Pani Sandra Bullock jako agentka specjalna, na potrzeby śledztwa przeciwko niebezpiecznemu terroryście!, wcielająca się w uczestniczkę konkursu piękności, czyli : ratatuj się, kto może! ;]

Beczka śmiechu z przewagą beczki, czy raczej komedia z wątkami obyczajowymi ?

Reżyseria : Donald Petrie.
    • grek.grek 22:40 Metro TV "Haker" [2015] 24.12.22, 07:11
      Znów sensacja made in America :]

Pan główny bohater stworzył kiedyś nielegalny program komputerowy, możliwy do wykorzystania w operacjach antypaństwowych, za co wylądował w więzieniu.

I faktycznie, ktoś ten hakerski cymes wziął i skorzystał z niego, by wysadzić reaktor atomowy w Chinach.

Służby bardzo specjalne nie mają innego wyjścia, jak sięgnąć po autora programu, żeby im pomógł wyśledzić tego groźnego terrorystę. W zamian oczywiście dadzą mu szansę na wcześniejsze zwolnienie zza kratek.

Reżyseria : Michael Mann

Na RT : 33 % z recenzji krytycznych i 24 % od widowni : "Wątek na czasie, ale film całkowicie pozbawiony dramaturgii" ;]

Pan recenzent Filmweb przyznał 5/10.

Powtórkowo : piątek,21:35.
      • grek.grek 21:35 Metro TV "Haker" [2015] 30.12.22, 06:25
        Znów sensacja made in America :]

Pan główny bohater stworzył kiedyś nielegalny program komputerowy, możliwy do wykorzystania w operacjach antypaństwowych, za co wylądował w więzieniu.

I faktycznie, ktoś ten hakerski cymes wziął i skorzystał z niego, by wysadzić reaktor atomowy w Chinach.

Służby bardzo specjalne nie mają innego wyjścia, jak sięgnąć po autora programu, żeby im pomógł wyśledzić tego groźnego terrorystę. W zamian oczywiście dadzą mu szansę na wcześniejsze zwolnienie zza kratek.

Reżyseria : Michael Mann

Na RT : 33 % z recenzji krytycznych i 24 % od widowni : "Wątek na czasie, ale film całkowicie pozbawiony dramaturgii" ;]

Pan recenzent Filmweb przyznał 5/10.
    • grek.grek 22:45 Nowa TV "Kamerdyner" [2013] 24.12.22, 07:13
      Rzecz oparta na prawdziwych zdarzeniach z biografii pana Cecila Gainesa, pełniącego funkcję major domusa w Białym Domu, przez, bagatela !, 34 lata.

Pan Gaines miał do czynienia z kilku[nastoma ?] prezydentami Ameryki, co zostaje w filmie skrzętnie zaznaczone, a niejeden z użytkowników tzw. gabinetu owalnego zostaje opisany, raz w bardziej [R.Reagan], a raz mniej [R.Nixon] pozytywny sposób, przy czym rolę formującą postawy całej rodziny Gainesów zdecydowanie odegrała prezydentura i śmierć Johna F. Kennedy'ego.

Kadencja pana kamerdynera przypadła oczywiście na lata burzliwe i pełne zmian społecznych, pełne znamiennych wydarzeń, przemian i nadzwyczajnych emocji społecznych.

Film pokazuje jak bohater do rangi tej rzeczywistości i obywatelskiej postawy powoli dojrzewa, jak staje wobec istotnej sprzeczności : pragnienia doskonałego wykonywania swoich profesjonalnych obowiązków, a zakładają one bezszelestność i zapięcie pod szyję stuprocentowego zawodowca oraz absolutną apolityczność, w czym przypomina ogromnie pana Stevensa z "Okruchów dnia", a jednocześnie konieczności coraz intensywniejszego mierzenia się z temperaturą historycznych przemian domagających się wręcz zajęcia jednoznacznego stanowiska, zwłaszcza gdy w domu ma zaangażowaną ekstremalnie żonę oraz syna biorącego wprost udział w demonstracjach ulicznych.

Portrety amerykańskich prezydentów oraz ich żon, granych przez prominentnych aktorów Hollywoodu, można uznać za gwóźdź programu, choć, osobiście bym się ku tej opinii skłaniał : właśnie osobowość głównego bohatera, jego droga do wymarzonej posady oraz w.op dylematy moralno-zawodowo-rodzinne uznać można za co najmniej równie interesujące elementy filmu :]

W głównej roli : Forest Whitaker, wraz z nim : Oprah Winfrey, David Oyelowo.
      Reżyseria : Lee Daniels.

Gdyby kilka słów więcej mogło się na coś przydać, służę dziarsko ;] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,162881335,162881335,Ojej_co_tu_wybrac_2016_12_vol_74_.html?s=2#p162966064
      Na drugą nogę: jutro o 21:00.
      • grek.grek 21:00 Nowa TV "Kamerdyner" [2013] 25.12.22, 06:18
        Na drugą nogę:]

Rzecz oparta na prawdziwych zdarzeniach z biografii pana Cecila Gainesa, pełniącego funkcję major domusa w Białym Domu, przez, bagatela !, 34 lata.

Pan Gaines miał do czynienia z kilku[nastoma ?] prezydentami Ameryki, co zostaje w filmie skrzętnie zaznaczone, a niejeden z użytkowników tzw. gabinetu owalnego zostaje opisany, raz w bardziej [R.Reagan], a raz mniej [R.Nixon] pozytywny sposób, przy czym rolę formującą postawy całej rodziny Gainesów zdecydowanie odegrała prezydentura i śmierć Johna F. Kennedy'ego.

Kadencja pana kamerdynera przypadła oczywiście na lata burzliwe i pełne zmian społecznych, pełne znamiennych wydarzeń, przemian i nadzwyczajnych emocji społecznych.

Film pokazuje jak bohater do rangi tej rzeczywistości i obywatelskiej postawy powoli dojrzewa, jak staje wobec istotnej sprzeczności : pragnienia doskonałego wykonywania swoich profesjonalnych obowiązków, a zakładają one bezszelestność i zapięcie pod szyję stuprocentowego zawodowca oraz absolutną apolityczność, w czym przypomina ogromnie pana Stevensa z "Okruchów dnia", a jednocześnie konieczności coraz intensywniejszego mierzenia się z temperaturą historycznych przemian domagających się wręcz zajęcia jednoznacznego stanowiska, zwłaszcza gdy w domu ma zaangażowaną ekstremalnie żonę oraz syna biorącego wprost udział w demonstracjach ulicznych.

Portrety amerykańskich prezydentów oraz ich żon, granych przez prominentnych aktorów Hollywoodu, można uznać za gwóźdź programu, choć, osobiście bym się ku tej opinii skłaniał : właśnie osobowość głównego bohatera, jego droga do wymarzonej posady oraz w.op dylematy moralno-zawodowo-rodzinne uznać można za co najmniej równie interesujące elementy filmu :]

W głównej roli : Forest Whitaker, wraz z nim : Oprah Winfrey, David Oyelowo.
        Reżyseria : Lee Daniels.

Gdyby kilka słów więcej mogło się na coś przydać, służę dziarsko ;] :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,162881335,162881335,Ojej_co_tu_wybrac_2016_12_vol_74_.html?s=2#p162966064
    • grek.grek 23:15 Historia "Strażniczki" [2017] 24.12.22, 07:15
      Kino francuskie, z udziałem kinematografii belgijskiej oraz szwajcarskiej.

Cztery nominacje do Cezarów: najbardziej obiecująca aktorka: Iris Bry, kostiumy: Anaïs Romand, zdjęcia: Caroline Champetier, scenariusz adaptowany: Frédérique Moreau, Marie-Julie Maille & Xavier Beauvois.

Rzecz dzieje się w trakcie I wojny światowej: w będącym miejscem zdarzeń gospodarstwie zostają tylko panie, panowie wyruszają na front, a momentem zwrotnym, jak można sądzić, staje się powrót jednego z nich, syna właścicielki, gdyż z nim właśnie wdaje się w romans zatrudniona na farmie dziewczyna z sąsiedniej wioski; pani matka widzi dla swojego bohatera lepszą przyszłość niż żeniaczka z pomocą domową, więc podejmuje intrygę, celem rozdzielenia zakochanych.

Reżyseria: Xavier Beauvois.

Mamy tu kino kameralne, z akcją umieszczoną w czasie I wojny światowej, nieobecnej bezpośrednio, ale pojawiającej się w snach, opowieściach i jako stanowiącej decydujący dla relacji bohaterów i ich zachowań układ odniesienia; urodziwe zdjęcia sielskiej przyrody: wiosennych mglistych świtów, letnich ciepłych zachodów słońca, zimowych, posypanych śniegiem poranków [nominowana do Cezara Caroline Champetier], dobre aktorki [na czele z wyrafinowaną Nathalie Baye i wybornie łączącą szczerą prostotę z niebanalną zmysłowością Iris Bry] oraz ambitnie wyreżyserowana fabuła z elementami obyczajowymi i dramatycznymi, bez pośpiechu, z prawdziwą celebrą krajobrazu, momentów znaczących, uważną obserwacją reakcji postaci, przez co wydarzeń nie ma tutaj zbyt wiele, ekonomia scenariusza nie zaprząta pana reżysera Xaviera Beauvoisa, lecz dzięki sposobowi prezentacji zyskują one ciężar gatunkowy i rangę.

Gdyby relacja opisowa mogła się do czegokolwiek przydać, służę zamaszyście:

2 od góry, czyli prawie na samej górze :

forum.gazeta.pl/forum/w,14,173789132,173789132,Ojej_co_tu_wybrac_2022_7_vol_141_.html?s=11#p173828104

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka