Dodaj do ulubionych

[TVP] Chińska rodzina chora na AIDS

IP: *.pata.pl 02.12.04, 08:54
Reportaż jak diament w śmietnisku - publiczna raz na jakiś czas zapodaje w
czasie późno-wieczornym powalające na kolana programy.
Wczoraj na chyba na TVP1 był reportaż o chorej na AIDS rodzinie (z wrazenia
nie zapamiętałem tytułu) - to było wspaniałe - niesamowicie wzruszające,
pouczające. Ktoś to widział? co sądzicie o tym?
Obserwuj wątek
    • irmelin Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS 02.12.04, 08:56
      widziałam....straszne...ale prawdziwe....długo z mężem gadaliśmy i długo
      przeżywaliśmy...właśnie takich dokumentów mi brak...
      • Gość: fusiak To widzieliscie? IP: *.238.71.71.adsl.inetia.pl 02.12.04, 10:57
        Boże, siedziałam wpatrzona w ekran, nieruchomo, przerażona i zdołowana. Prawdą
        jest, że bardziej przemawia tragedia pojedyńczego człowieka niż np. śmierć
        tysięcy! Niestety nie oglądałam od początku (tak właśnie promują dobrą
        publicystykę na TVP) i właściwie nawet nie wiedziałam, że to film o chorych na
        AIDS, ale poruszył mnie tak strasznie. I nawet nie chodzi mi o tę wielką
        tragedię tej niewielkiej rodziny, o nędzę, brak podstawowej higieny, zycie
        właściwie na granicy wegetacji, ale o widoczną miłość między rodzicami i
        dziećmi, spokój i szacunek, troske i zrozumienie. To była wielka lekcja, nie
        tylko w kontekście AIDS, ale również odpowiedzi na podstawowe pytania o życie!
        Kiedy powtórka, chcę koniecznie obejrzeć z córką.
    • Gość: skwarek Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS IP: *.pata.pl 02.12.04, 11:22
      ...ale co ciekawe - ideologicznie wyznają jedyną słuszą komunistyczną partię
      chińską.
      Cały ten naród jest chory - szkoda ich, szkoda tych niewinnych dzieci - były
      piękne.
    • Gość: . Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:47
      bo publiczna ma misję... szkoda tylko, że dla bezrobotnych (bez urazy). zawsze
      wszystko co najlepsze jest o takich godzinach, że końcówki oglądam na zmianę
      raz jednym raz drugim okiem... a później tzreba wstać do pracy ;(
    • oka5 Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS 02.12.04, 12:24
      Widziałam i nie mogłam się oderwać... A potem te refleksje, że tak też ludzie
      żyją, że nie doceniamy tego, co mamy...
      Reportaż był tak naturalistyczny, że trudno było uwierzyć w brak jakiejkolwiek
      reżyserii. Nie znam kulisów kręcenia tego dokumentu, ale efekt był wstrząsający.
    • anap4 Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS 02.12.04, 12:42
      Szalenie poruszające... I przerażające zarazem... Widzieliście jak to
      najmłodsze dziecko z wycietą dziura na pupie biegało, zeby nie trzeba było
      portek zmieniać jak zrobi pod siebie... No i miłość tego ojca do dzieci...
      • Gość: skwarek mały zasraniec IP: *.pata.pl 02.12.04, 13:14
        dziecinek w koszulce siedzi na kamiennej podłodze w żadkiej kupce

ten ojciec:

"nie dawaj mu ciasta - on nic nie moze jesć bo odrazu dostaje rozwolnienia"
        "nie podkradaj jedzenia - bo bedziesz mial rozwolnienie"
        "a w świeto wiosny dostajemy nowe ubrania i jemy mięso"
    • Gość: j.lo Re:CZY tylko najstarsza córka była ZDROWA? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 02.12.04, 14:20
      to było to!!!
      poruszyło mnie mega, przede wszystkim ojciec dbający o swoje dzieciaczki, a do
      tego to najmłodsze biegajace z gołyą pupka, niedawno sama zosalam mama i
      strasznie dbam o pupke synka, zeby nie mial odparzen, a tu prosze, wszystko na
      wierzchu, siada, gdzie chce......... a swoją droga, po obejrzeniu tego filmu
      zaczelam doceniac to co mam, DZIEKUJE

czy ktos moze mi napisac, bo nie obejrzalam do konca, synek wołał, czy
      wszystkie dzieci byly chore, czy tylko te najmłdozsze?
      • Gość: skwarek Re: tylko najstarsza córka była ZDROWA IP: *.pata.pl 02.12.04, 14:35
        Ona była zdrowa - opiekowała się rodzeństwem, chodź wiedziała co to za choroba
        i ze zabiła jej matke.
        Redaktor sie zapytał czy nie boi sie ze sie zarazi od nich - ona poprostu nie
        mogla w to uwierzyc ze jej rodzenstwo moglo by ja zarazic - cos niesamowitego.
        Obserwuje takie polskie dzieciaki - gdzie brat zabil by swojego za złe
        spojrzenie - mamy całkiem miłe życie w tym popieprzonym kraju.
        • oka5 Re: tylko najstarsza córka była ZDROWA 02.12.04, 18:44
          Rzeczywiście bardzo rzucał się w oczy niezwykle przyjazny stosunek tych dzieci
          do reszty rodzeństwa. Żadnych kłótni, rywalizacji, bijatyk. Dzieciaki karmiły
          się nawzajem, opiekowały się sobą.
          Co do tych otwartych na pupie portek najmłodszego, to z tego co wiem, jest to w
          Chinach normalne i powszechne. Małym dzieciom nie zakłada się pieluszek, tylko
          przysposabia się specjalnie garderobę robiąc takie "wentyle bezpieczeństwa." W
          każdym razie tak czytałam.
    • Gość: Zuza Re: [TVP] Chińska rodzina chora na AIDS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 21:10
      Drastyk-nic dodac nic ująć!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka