Gość: Ayu IP: cache.* / 213.17.152.* 18.02.05, 12:16 Brawa dla autorów, fajny artykół i co ważne - pozytywny punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artemis_Entreri Dzieci kapitana Hawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:34 hmm..tak...połowa lat dziewiędziesiatych... Faktycznie, gdy polonia 1 puszczała cała serię anime, niemal nie odchodziłem od telewizora - te bajki zawładnęły moim życiem. Nie miałem jednak pojęcia, iż to co ogladam nazywa się anime. A to, iż bajki takie jak Gigi nie sa włoskie nawet mi do głowy nie przyszło. Potem straciłem dostęp do Polonii 1 i moje hobby jakoś zanikło. Przełom nastapił, gdy poszedłem do LO. Poznałem tam jednego fana, a te duże oczy działały na mnie jak magnes:D W ciagu pięciu lat, bardzo mocno poznałem środowisko japońskiej animacji. Nie ma dnia, w którym nie poświęciłbym przynajmniej godzinki na anime (a czasem sa to nawet całonocne maratony z przyjaciółmi). Manga i Anime to znacznie wiecęj niż tylko bajki. Hobby to stało się (i myślę, że pozostanie) integralna częścia mojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 13:24 Pszczolka maja jest taka srednio japonska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niniel Re: Dzieci kapitana Hawka IP: 195.205.228.* 22.02.05, 12:20 Racja, tylko reżyser, scenarzysta, animatorzy, osoby podkładające głosy i wytwórnia były japońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.provider.pl 18.02.05, 13:24 Czytając ten artykuł przypomniały mi się dawne czasy podstawówki :) Te bajki to był rzeczywiście niezły hit.Ja najbardziej lubiłam tę o siatkarkach... piosenka z Yattamana też była niezła ;) * a artykuł piszemy przez 'u',może się czepiam,ale jest to wyjątkowo rażący błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusza Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.olsztynek.sdi.tpnet.pl 18.02.05, 15:31 Ja też pamiętam tę o siatkarkach...pół lata spędziłąm na ćwiczeniu wyskoków w górę:-)Ale naprawdę to uwielbiałam Kapitana Hawka... i piosenkę z Yattamana też pamiętam...fajne czasy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:22 Wszyscy wspominają "Kapitana Hawka" i Tsubasę a ja z piłkarskich kreskówek dużo bardziej lubiłem "Piłkarzy"-tych z drużyną King-Rudi,Ricky, Badi (Buddy?) i spółka. Dlaczego o nich nic nie napisali w tym artykule?? Ale oni na pewno byli wcześniej od Tsubasy bo gdy ten leciał w TV to ja już byłem "za duży" i nie na Polonii 1 tylko na Jedynce lub Dwójce. Nawet założyłem wątek na temat "Piłkarzy" ale odzew był średni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Razorfan Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:16 Te bajki ogladali kiedys wszyscy w moim wieku i okolo. Pamietam ze lecialy zawsze w blokach po 3. Niestety zawsze musiala byc jakas chala w postaci zaczarowanego zwierciadelka czy cos takiego. W sumie najlepsze byly Gigi i Tsubasa choc Daimos tez byl niezly. Wszystkie nasze bajki sie w ogole do tego nie umywaly. Do tej pory jak sie w grupie rowiesnikow rozmawia o czasach mlodosci to zawsze wyplywaja te filmy. Przyznam ze ostatnio wynalazlem w necie pare odcinkow Gigi i do tej pory mnie to smieszy bo w gruncie rzeczy to chyba nie jest bajka dla dzieci :) Odpowiedz Link Zgłoś
timbwolf3 Re: Dzieci kapitana Hawka 19.02.05, 18:52 > Przyznam ze ostatnio wynalazlem w necie pare odcinkow Gigi i do tej pory mnie > to smieszy bo w gruncie rzeczy to chyba nie jest bajka dla dzieci :) mogłbyś podać jakieś linki do Gigi? w wieku dziesięciu lat sie nie rozumiało tych podstekstów i obrazkó z majteczkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shizumi Re: Dzieci kapitana Hawka IP: 81.210.100.* 18.02.05, 19:12 Ten artykuł rzeczywiście mi też przypomina świetne początki. Szkoda tylko, że nie napisano nic o współczesnych tytułach. Może teraz to nastąpi? Dobra okazja. Jest przecież tyle niezłych produkcji w ostatnich latach, chociażby emitowane do tej pory na Hyperze albo GitS (jeśli ktoś nie wie chodzi mi o "Ghost in the Shell"), Sen to Chihiro (hehe;)), Serial Experiments Lain, X, Noir. Cóż, przykładów można podać wiele ale nie chcę się rozwlekać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dajmos Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 19.02.05, 10:21 Wielkie dzięki za ten artykuł ! POzytywna opinia to zawsze świetna rekomendacja dla innych Anime, które może zagoszczą na antenie polskich kanałów. Ale tama mała uwaga ! "Gdyby nie ta kazuja... " KAZUYA ! to po pierwsze i on był mężczyzną !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grim Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 11:31 Fakt, to były piękne czasy, pamiętam ,że leciały potem jeszcze inne seriale, jakiś Zorro, Zaczarowany Ogród i inne. Ale żeczywiście Gigi kładł wszystkich, no i Gen. Daimos też mnie jarał na początku, swałszcza ta piosenka z czołówki, brzmiała jak jakiś chiński hymn na cześć Mao:))) Dziwne, że żadna telewizja nie zainwestowała bardziej w anime, nie licząc Canal+ i Hypera, ale oni są dostepni tylko odpłatnie. Kurcze przecież w Polsce jest tyle fanów mangi i anime, a nikt tego nawet na video nie wydaje (nie licząc tych kilku produkcji, które były w kinach), żaden dystrybutor ani wydawca nie wyczół koniunktury? Póki żaden fan japońszczyzny nie zasiądzie w kierownictwie firmy, która by to do nas sprowadziła, pozostaje nam kupowanie wydań zagranicznych, albo ściąganie na lewo z sieci. Dobrze, chociaż, że jest paru wydawców, którzy ruszyli mangi, dzięki temu nie jesteśmy tak całkiem odcięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moy Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 20:11 " "Gdyby nie ta kazuja... " KAZUYA ! to po pierwsze i on był mężczyzną !!!!!!!!" Kolego, zamiast się rzucać najpierw przeczytaj artykuł. To cytat z wpisu do czyjegoś pamiętnika. Fajny artykuł. Choć przyznam, że trochę staro się czuję jak mogę przeczytać w Gazecie jak to "kiedyś tam" było i z łezką w oku powspominać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Dzieci kapitana Hawka 21.02.05, 23:43 Kapitan Hawk, Gigi, Yattaman - to są kultowe tytuły. Jeśli dobrze pamiętam blok zaczynał się o 16:15 i średnio bajka trwała 20min. Co do "dzisiejszego" anime to dla mnie nic ciekawego:/ Odpowiedz Link Zgłoś
michal_82 Re: Dzieci kapitana Hawka 23.02.05, 13:56 Blok zaczynał się rzeczywiście o 16:15 i emitowane były trzy bajki. Każda miała +/- 25 minut. Druga zaczynała się o 16:40, a trzecia o 17:05. Na samiutkim początku Polonii 1 blok rozpoczynał się o 16:30, a druga bajka była o 16:55. Pierwszymi wyemitowanymi były "Fantastyczny świat Paula" i "Generał Daimos". Po wyemitowaniu wszystkich odcinków tej pierwszej, blok zaczynali już o 16:15 nową bajką - Czarodziejkie Zwierciadełko, o 16:40 kolejna nowość - Yattaman i o 17:05 kolejne odcinki Daimosa. I tak już zostało. Bajki się zmieniały, a z czasem zaczęli je powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pajonq Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 23.02.05, 13:31 ciesze się bardzo że tyle osób tak jak ja miało manie na punkcie anime a zwłaszcza Kapitana Hawka, mam nadzieję że może kiedyś jakaś stacjazlituje sie nad nami i tak dla sentymentu przypomni co nieco :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tsub_asa Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:35 ja tam też to wspominam choć teraz są różne serie Kapitana Hawka lub Tsubasy. Zapraszam na moja strone o tym anime www.ctspeed.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadio Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 08:55 Stary rewlacyjny artykuł kiedy go czytałem łezka zakreciła mi sie w oku.Ja tez wychowałem sie na tych kreskówkach i bardzo ubolewam że żadna stacja nie puszcza choć kilku z nich.Mam juz dwadziescia lat ale szczerze mówiac z checia obejżałbym jeszcze raz te kapitalne mangi.Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystic1986 Re: Dzieci kapitana Hawka IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 03.03.05, 23:06 ja oglądałem chyba wszystkie tam wypisane :D tsubasa = mój Bóg, pojedynek aniołów = ósmy cud, gigi = mega masa śmiechu ;) , yattaman = tak beznadziejnie głupie że aż cudownie śmieszne :) , generał Daimos = przy nim zacząłem obgryzać paznokcie po raz pierwszy z nerwów o losy swiata :P , tygrysia maska = codziennie po meczyku w nogę(w tym trening podkręcanego strzału :D) walki zapaśnicze z qmplami :D solidnie się poobijaliśmy rzucając się wzajemnie na trawę :P ech, to były czasy... nie wiem nawet ile miałem lat jak to leciało, ale mało(teraz mam 18), no i niestety mało pamiętam :( chciałbym żeby to znowu puścili, wtedy chyba olałbym maturę i oglądał :D :D :D jeżeli ktoś ma możliwość dotarcia do tych filmów ===> mystic1986@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś