Dodaj do ulubionych

DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POLSKIEG

03.03.05, 10:45
ten bład jest nagminnie powtarzany przez reorterów jak polskie media długie i
szerokie. To aż uszy i zeby bole jak sie słyszy cos takiego.
Obserwuj wątek
    • darioszka00 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 11:20
      szpieg.z.krainy.dreszczowcow napisał:

> ten bład jest nagminnie powtarzany przez reorterów jak polskie media długie i
      > szerokie. To aż uszy i zeby bole jak sie słyszy cos takiego.

Masz racje. ja tez ciagle to słysze. Wkurza mnie teżjesli kots mowi wpierw a nie
      najpierw, a juz najbardziej nie toleruje SE. Ludzie kochani mowi sie SOBIE!!!!!
      • Gość: Duncan Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 11:25
        SE to dziennikarze napewno nie mówią.
        Ale co słyszałem w minioną niedzielę w faktach RMF. Dziennikarz mówił o
        zatrzymaniu zabójcy Zdzisława Beksińskiego i poinformował dla przypomnienia, że
        zbrodnię popełniono w nocy z piątku na wtorek.
        • darioszka00 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 11:51
          Gość portalu: Duncan napisał(a):

> SE to dziennikarze napewno nie mówią.

Naszczescie jeszcze nie mowią. ale skoro juz piszemy o błędach językowych to
          napisalam o tym co strasznie mnie irytuje. Nienawidze jak 3/4 Polakow mowi
          ,,se". Slysze to na kazdym kroku.:/ sobie sobie sobie sobie sobie ;)
          • Gość: m Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 20:34
            Na szczescie piszemy oddzielnie.
            • monia515 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 28.04.05, 10:57
              Na pewno również.
        • zencol Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 11:56
          To efekt pomroczności jasnej!
          A mnie do białej gorączki doprowadzają takie zwroty wypowiadane przez ludzi
          mediów i polityków, (np. dzisiaj w sejmie): coby się nie robiło, mówiło,
          słyszało,...itp, natomiast-w sytuacjach najmniej oczekiwanych i chyba
          najgorszy, jeśli ktoś mówi: w tym kraju, ten kraj, o tym kraju. A cały czas
          wypowiadający te słowa mówi o Polsce, kraju dla niego ojczystym (mam taką
          nadzieję). Czy te ostatnie zwroty to wyraz pogardy dla naszej ojczyzny, czy też
          zwykłe nieuctwo wypowiadających te słowa?
          • sliwka_w_czekoladzie Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 16:54
            Mnie najbardziej denerwują nieprawidłowe końcówki czasowników w pierwszej
            osobie; mówi (i pisze) się: nie umiem, nie rozumiem, a nie nie umie, nie
            rozumie.
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 12:07
      Przesadzasz. Ja jestem na tym punkcie szczególnie uczulony i zapewniam, że 90%
      dziennikarzy TVP i podobnie w Polsacie oraz TVN mówi poprawnie. Zwykłą ulica,
      która jest w ich programach pokazywana to inna sprawa. Trochę gorzej jest w
      TVN24, którego nie oglądam, ale czasem Ci dziennikarze udzielają się w Faktach
      16:45. Dlatego proszę powiedzieć kto Cię dziś tak zdenerwował.
      • Gość: gargantua761 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: 217.153.131.* 03.03.05, 12:35
        Nie moge sie z tym zgodzic. Wedlug mnie dziennikarze mowiacy poprawnie sa
        mniejszoscia. Mnie do pasji doprowadza mowienia co chwila "tak naprawde"
        i "prawde mowiac" - co to kur... znaczy ? mialo to byc eleganckie ?
      • szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 13:49
        Nowy reporter Faktów. Nie znam jego nazwiska bo jest zbyt krótko w tej stacji,
        ale pracuje na południu Polski (Kraków, Bielsko Biała)
        • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 13:58
          > Nowy reporter Faktów. Nie znam jego nazwiska bo jest zbyt krótko w tej
          stacji,
          > ale pracuje na południu Polski (Kraków, Bielsko Biała)

Tak podejrzewałem, że ktoś z TVN. I do tego nowy! Jednak wśród dziennikarzy TV
          i ogólnopolskich rozgłośni tego typu błąd jest już obecnie znikomy.
          • zencol Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 03.03.05, 16:59
            Zapomniałem o prawdziwej perełce złotoustych, gadających łbów. Tą perelką jest
            słówko "JAKBY". O mamusiu! To jest dopiero bełkocik!!!
    • Gość: ABW Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 19:15
      Proszę Państwa, ten błąd (rok dwutysięczny pierwszy, drugi itd.)jest po
      kilkaset razy dziennie powtarzany publicznie, poczynając od
      niedouczonego "prezydęta", premiera, posłów-osłów, redaktorów, dziennikarzy i
      kogo jeszcze chcecie. Są osoby, które mówią raz tak, a raz tak; są też tacy, z
      ust których nigdy nie usłyszałem poprawnej wymowy daty rocznej. Myślę, że
      niedługo dla potrzeb inteligentnej inaczej elyty nasi wspaniali językoznawcy
      zadekretują dowolność wymowy tejże daty...
      • Gość: Mono Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 19:32
        Do perełek ABSOLUTNYCH zaliczę jeszcze:
        - "okres czasu..."
        - "dokładnie"
        - "że tak powiem..."
        - "no"
        - "generalnie"
        - "proszę panią"
        - "powiem tak..."
        - i chyba perła WSZECHCZASÓW - odpowiedź na "dziękuję" -> "proszę"
        • Gość: Dziki PRZYKRO MI MONO IP: 217.153.131.* 04.03.05, 05:01
          Wszech czasów - oddzielnie pisz, nie razem głupku :)))). jak chcesz uczyć
        • cattaraugus "myślę sobie" - Copyright Ryszard Bugaj 28.04.05, 13:41
          Gość portalu: Mono napisał(a):

> Do perełek ABSOLUTNYCH zaliczę jeszcze:
          > - "okres czasu..."
          > - "dokładnie"
          > - "że tak powiem..."
          > - "no"
          > - "generalnie"
          > - "proszę panią"
          > - "powiem tak..."
          > - i chyba perła WSZECHCZASÓW - odpowiedź na "dziękuję" -> "proszę"
          --------------------------------------------------------------------------------

Fakt, ładne to są rzeczy. :-))

Dodam typy z mojej listy:

"myślę sobie" -> wypromowane przez Ryszarda Bugaja i maniakalnie przejęte przez
          wielkie grono postaci życia publicznego.

"ubogacanie" -> wypromowane przez prymasa Józefa Glempa, rozpowszechnione przez
          resztę Episkopatu i na całego przejęte przez różnej maści polityków i inne
          postaci publiczne.

"jakby" -> to już narodowa obsesja.
          • bulszyt Re: "myślę sobie" - Copyright Ryszard Bugaj 02.05.05, 12:56

no i nieśmiertelne "TAK NAPRAWDĘ". To znaczy że co? Że nie naprawdę jest
            inaczej?

a już szczytem są puenty w stylu: "A jak będzie? - czas pokaże". To dowód
            jedynie na to, że dziennikarz nie miał pomysłu na zakończenie materiału.
    • Gość: analfabeta Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 20:39
      hmm, a jak powinien "dwutysięczny pierwszy" brzmieć poprawnie? nadal mam
      wątpliwości... z góry dziękuję, analfabeta (wtórny)
      • Gość: Mono Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 20:55
        Na miły Bóg, czy mówiłeś na 1999 rok - " tysięczny dziewięćsetny...itd"?
        czy "tysiąć dziewięćset...itd"? Czy to jest tak trudne do opanowania?
        • bulszyt Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 02.05.05, 12:59
          odmieniamy tylko jednostki i dziesiątki. Setki i tysiące zostawiamy bez zmian.
          Powiemy zatem "dwa tysiące pierwszy" (2001.). Jednak gdy brak jednostek i
          dziesiątek nie powiemy przecież "rok dwa tysiące" tylko "rok dwutysięczny".
    • Gość: P-77 RePiotr Kaczkowsk w radiowej "Trójce" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 00:29
      ...powiedział właśnie poprawnie - "rok dwa tysiące piąty". Jednak co klasa to
      klasa - pewnie dlatego ma audycję po północy.
      • michal_82 Re: RePiotr Kaczkowsk w radiowej "Trójce" 04.03.05, 00:31
        Też mi sensacja. Tak powie każdy prezenter programu informacyjnego w Polsce i
        większość dziennikarzy.
    • bladatwarz Czyzby 04.03.05, 02:39
      A DOKLADNIE, APLIKOWAC O, DWUTYSIECZNY PIATY?

i TO KRETYNSKIE (DRZYZGI ULUBIONE: JEST NADZIEJA, ZE.....)
      • Gość: ewa byznesy IP: 212.87.3.* 04.03.05, 09:03
        a ja lubie bledy M. Kolonki, strasznie mnie bawia jego 'byznezy'
    • Gość: P-77 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 11:28
      Kolonko to co innego - szpanuje pseudoamerykańskim akcentem i kreuje się na
      showmana.
    • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 04.03.05, 14:15
      I jeszcze kwiatki typu "na dzień dzisiejszy", jakby nie można było powiedzić po
      prosty dzisiaj. A dwutysięczny pierwszy doprowadza mnie do białej gorączki.
      • Gość: jw Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 14:43
        " Na chwilę obecną " -
        • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 04.03.05, 16:22
          Jak mojej mamie zdarzy się powiedzieć dwutysięczny pierwszy, to podpowiadam:
          nie mów jak Giertych.
          • Gość: potwierdzam GIERTYCH "PRAWDZIWY POLAK" KALECZY JEZYK POLSKI IP: 217.153.143.* 04.03.05, 16:47
            Absolutna prawda, tez zauwazyłem jak czesto mówi dwutysieczny pierwszy itd.
            • Gość: estratos Re: GIERTYCH "PRAWDZIWY POLAK" KALECZY JEZYK POLS IP: *.uni.opole.pl 04.03.05, 17:25
              A taki z niego Polak-patriota, prawda? Nawet po polsku nie potrafi poprawnie mowic.
              • zencol Re: GIERTYCH "PRAWDZIWY POLAK" KALECZY JEZYK POLS 04.03.05, 20:21
                Taak, pieprzy "jakby" był "w tym momencie" mocno potłuczony, prawda?
                • oryginal Re: GIERTYCH "PRAWDZIWY POLAK" KALECZY JEZYK POLS 04.03.05, 20:50
                  A mnie najbardziej wśród dziennikarzy prasowych i rzeczników wszelkiej maści
                  drażni: dnia trzeciego stycznia i w miesiącu maju....Brrrrrr...
              • jhbsk Re: GIERTYCH "PRAWDZIWY POLAK" KALECZY JEZYK POLS 19.06.05, 11:25
                Zamiast "proszę pani" ciągle mówi "proszę panią". Aż się chce spytać "o co pan
                tak prosi"?
        • bulszyt Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 02.05.05, 13:01
          Gość portalu: jw napisał(a):

> " Na chwilę obecną " -
    • bm_ka Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 04.03.05, 21:19
      A ja dostaję dreszczy kiedy słyszę np.:
      >> spacerując po parku zapadł zmrok<< - rzadkie raczej kuriozalne ale rżę jak
      konik,
      ale najbardziej wstrząsa mną:
      >> W CUDZYSLOWIU<< - baaardzo częste nawet u dziennikarzy, polityków .....
      ech, poezja! :-)
      • dzidzia_bojowa Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 04.03.05, 21:26
        cześć bm_ka, masz rację, okropieństwo. Ale dzisiaj Szaranowicz powiedział raz
        dobrze(ME w lekkoatletyce): dwa tysiące piętnasty, chociaż zająknął się przedtem
        • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 07.03.05, 07:43
          Aż zdębiałam. Ktoś mu chyba mu siał udzielić wykładu o odmienianiu liczebników.
          I zaczyna to skutkować.
        • gumowe_ucho Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 28.04.05, 18:37
          dzidzia_bojowa napisała:

> cześć bm_ka, masz rację, okropieństwo. Ale dzisiaj Szaranowicz powiedział raz
          > dobrze(ME w lekkoatletyce): dwa tysiące piętnasty, chociaż zająknął się
          przedte
          > m

nie chcę się czepiać, bo pewna nie jestem, ale czy nie powinno
          być "lekkiejatletyce"?
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 05.03.05, 20:01
      Właśnie do grona językowych matołów dołączyła Marzena Słupkowska.
      Pogoda TVP1 po głównych Wiadomościach. "Dwutysięczny drugi i dwutysięczny
      trzeci".
    • Gość: Semantyk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.chello.pl 05.03.05, 22:07
      I tak najbardziej można się pośmiać oglądając materiały reporterskie emitowane
      w regionalnych programach informacyjnych TVP. Często zdarzają się kawałki np. z
      konferencji prasowej i reporter nie pomyśli (bo może nie potrafi), by wyjść z
      kamerą z sali, wyjść poza tę betonową sztampę i do tego tekst w stylu
      np. "ponad 50 procent popoulacji kobiet", jakby nie można "ponad połowa
      kobiet". Teksty w tych lokalnych dzienniczkach bywają tak oklepane i nudne, że
      czasem się zastanawiam, czy tych ludzi naprawdę nie biorą z ulicy.
      • Gość: PR-owiec Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 10:15
        "z konferencji prasowej" - uwielbiam jak reporterzy uzywaja tego zwrotu. A kogo
        to obchodzi, że odbyła sie konferencja prasowa. Wazniejsze jest co zostało na
        niej powiedziane i jakie to ma znaczenie dla odbiorcy.
    • Gość: piecyk gazowy Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.03.05, 22:24
      „Za wyjątkiem” (brrrr!), Wiktor Bater, Fakty.
    • Gość: Kejt Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 06.03.05, 15:25
      Mnie najbardziej denerwuje Szaranowicz i jego pseudo-angielskie wstawki,
      typu :fajter, laki luzer, bojfrend, niezły tajming... O, ludzie!!! Niedawno
      zawtórował mu Polo Tajner, który z językami obeznany jest chyba "nieco" mniej i
      zamiast "laki luzer" powiedział: "laki laser":-D
    • Gość: lewu Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 20:53
      Brak szacunku dla języka ojczystego i błędy językowe w każdym programie:
      - Gawryluk, Welmann, nowy brudas z Pytania na sniadanie, Słupkowska - zgadzam
      się, wiekszość reporterów, Kajdanowicz, Pochanke,
      odnoszę wrażenie że ludzie o radiowych głosach maja więcej szacunku dla języka.
      Np. blondynka od lat w TVP1 - zapowiada dziś program i prowadzie Kawę czy
      herbatę. W kawie też jest taka druga o radiowym głosie. To dotyczy tez
      Łukawskiego, Torbickiej, Rymanowskiego, prowadzącej dziś Wydarzenia brunetki,
      Kielczyk - zresztą z radia, Pawłowski miał szcunek, Sznuk ma,

A krzykacze wykrzykuja nie po polsku
      • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 06.03.05, 21:03

> odnoszę wrażenie że ludzie o radiowych głosach maja więcej szacunku dla
        języka.
        >
        > Np. blondynka od lat w TVP1 - zapowiada dziś program i prowadzie Kawę czy
        > herbatę. W kawie też jest taka druga o radiowym głosie.

Ta blondyka to Iwona Schymala, a ta druga to Anna Pawłowska.

Dziś Martyna Wojciechowska prowadzi "Dzieciaki z klasą". I jej pewna językowa
        niekonsekwencja. Dwa zdania wypowiedziane w odstępie minuty:

"My już wiemy kto się dostał do pófinału, a Państwo dowiecie się za chwilę."
        "Państwo na pewno już się tego domyślają".
    • Gość: leningrat Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 22:21
      postanowiłem sprawdzić konkrtniepodejść do sprawy. Wpadłem na to ilkanaście
      minut temu. Właśnie zaczynała się Panorama - to co zauważyłem:
      - w pierwszej relacji o Watykanie Janiny Bukowskiej było: Ali Agca -
      przeczytany przez c - Agca przez "c". Brawo.

• michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 08.03.05, 17:05
      Kolejny dziennikarze dali ciała z rokiem.

"dwutysięczny dwunasty"
      Jarosław Gugała - TV Polsat
      Wydarzenia - dziś 15:45

"dwutysięczny pierwszy"
      Marta Kolbus - TVN 24
      Fakty popołudniowe - dziś 16:45
      • Gość: Kalafior Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 17:09
        michal_82 napisał:

> Kolejny dziennikarze dali ciała z rokiem.
        "dwutysięczny pierwszy"
        > Marta Kolbus - TVN 24
        > Fakty popołudniowe - dziś 16:45

Hmmm, malo to wiarygodne, co piszesz. Marta Kolbus nigdy nie prowadzila Faktow
        i pewnie jeszcze dlugo nie bedzie
        • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 08.03.05, 17:15
          > Hmmm, malo to wiarygodne, co piszesz. Marta Kolbus nigdy nie prowadzila
          Faktow
          > i pewnie jeszcze dlugo nie bedzie

A kto napisał, że prowadziła?
          • Gość: Kalafior Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 17:20
            michal_82 napisał:

> > Hmmm, malo to wiarygodne, co piszesz. Marta Kolbus nigdy nie prowadzila
            > Faktow
            > > i pewnie jeszcze dlugo nie bedzie
            >
            > A kto napisał, że prowadziła?

Ty. Jeszcze raz zacytuje:

michal_82 napisał:

> Kolejny dziennikarze dali ciała z rokiem.
            "dwutysięczny pierwszy"
            > Marta Kolbus - TVN 24
            > Fakty popołudniowe - dziś 16:45
            • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 08.03.05, 17:26
              Nie wiem gdzie ty to widzisz. Jak napiszę, że Max Kolonko powiedział "byznesy",
              to znaczy, że prowadził Wiadomości?

Ps.
              Fakty popołudniowe prowadziła Anita Werner.
              • Gość: Kalafior Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.03.05, 17:31
                Auu, moj blad, przepraszam

Marta Kolbus pomylila mi sie z Marta Kuligowska, stad watek o prowadzeniu

Przepraszam
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.03.05, 12:28
      Przed chwilą w "Wiadomościach południowych"

"przed dwutysięcznym szesnastym rokiem"
      - Maria Bartczak - korespondentka TVP w Berlinie

Prezenterka Agata Dzikowska powiedziała natomiast "standarty".
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 26.04.05, 20:50
      Radosław Kietliński - Wydarzenia 18:45 - dzisiaj

Analiza ilości napadów na banki w latach 2000-2004 była katastrofalna. Co
      liczebnik to było źle. Uszy więdły.

A w zeszłym tygodniu nieznajomością liczebników popisał się w głównym wydaniu
      Pogody Waldemar Dolecki.
      • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 27.04.05, 07:54
        Niestety tym redaktorom z bożej łaski nie więdną. Im się nie chciało słuchać
        gdy w szkole tłumaczono jak się odmienia liczebniki w języku polskim.
      • zachelmie Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 26.05.05, 11:23
        a propos "ilość", to też często popełniany błąd. Ilość używa sie przeciez do
        rzeczowników niepoliczalnych, a do policzalnych "liczba", powinno być
        więc "liczba napadów".
    • paczka111 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 27.04.05, 08:16
      Boski wątek, gratuluję Ci i spieszę odpowiedzieć na tytułowe pytanie, kto uczy
      reporterów.Brzmi ono: przeważnie nikt.Redakcje, i to nie tylko telewizyjne, ale
      radiowe i prasowe, w szale transformacji, pozwalniały wcześniej doświadczonych
      dziennikarzy, takie mróweczki, które nie wysuwały się na pierwszą linię, ale
      pilnowały poprwawności i czystości języka, z racji doświadczenia weryfikowały
      fakty itede, itepe.Część wyleciała z przyczyn politycznych, bo nie będzie były
      komuch sprawdzał, jak sobie młodzież radzi ze składnią, część z powodu
      oszczędności, na które w pierwszym rzędzie nalegają właściciele. Większość
      redakcji wywaliła z pracy korektorów, część wydawnictw nie zatrudnia
      redaktorów, więc książki roją się od bredni, telewizje prawdopodobnie
      powywalały fachowców, którzy śledzili audycje, wyłapywali najczęściej
      powtarzające się błędy, te błędy były omawiane albo rozsyłane w biuletynach.
      Ale to kosztuje. Proponuję, żeby ten wątek stał tu dzień w dzień, a ci, którym
      nie jest wszystko jedno, wpisywali najpiękniejsze błędy.Po nazwisku. Ja zacznę
      od tego, że przestałam słuchać w radiu Moniki Olejnik, kiedy zaczęła do mnie
      mówić "dzień dobry bardzo".Jeśli o wątku zacznie być głośno,może te telewizyjne
      gwiazdy zaczną tu zaglądać. Jeszcze raz Ci gratuluję!
      • jhbsk Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 27.04.05, 16:29
        Będę się dopisywać, jak tylko usłyszę kolejne "kwiatki".
    • tomqpl Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 28.04.05, 16:04
      "Dwutysięczny pierwszy" często można usłyszeć z ust Gugały i tego prezentera
      pogody w TVP 1 (po "Wiadomościach"), któremu się wydaje, że jest zabawny.
    • suzymay Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 28.04.05, 20:45
      W zetce jest taki jeden facet (słucham zetki z przymusu w pracy), który
      codziennie rano oznajmia "jest za piĘtnaście ósma" jak mnie wkurza takie
      akcentowanie!
      A na tvnMeteo jest pani chmurka z wadą wymowy "r" nie wymawia :]
    • cattaraugus I jeszcze "pieniążki"!!! 29.04.05, 01:29
      "Pieniążki" - ja już chyba dojrzałem do tego, aby strzelać do tych, którzy w
      swoim życiu zarabiają "pieniążki". Tylko wówczas 8/10 tego kraju ległoby
      pokotem.

:-))
      • anka.g1 Re: I jeszcze "pieniążki"!!! 30.04.05, 22:57
        A słyszeliście jak Ada Niecko zapowiadając teleekspresową akademię jazdy powiedziała, że nauka w niej jest BEZPŁODNA??;)

Do tego co wymieniliście dodałabym jeszcze wyrażenia typu trzeci maj. Jakbyśmy mieli kilka majów;)
    • jackie_b Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 06.05.05, 15:32
      Najprościej tych reporterów zapytać, jak powiedzieliby swój rok urodzenia. Przy
      ich "systemie" języki by połamali- "tysięczny dziewiętny......"
    • michal_82 Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 00:08
      red. Maciej Trojanowski - Nie do wiary
      "w dwutysięcznym drugim"

Jest to jednak uwstecznienie, bo zawsze mówił poprawnie!
      • miroslawa_potrzeba Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 12:34
        a mnie wkurza nieodmienienie slowa procent; 0.5 procent, 10 procent itd, jakos szeczegolnie mnie to drazni...
        • jaddey Re: DWUTYSIĘCZNY PIERWSZY-KTO UCZY REPORTERÓW POL 09.05.05, 21:42
          ależ słowo procent przy ułamkach się nie odmienia!!!!! Dlatego jest pół
          procent, albo 3/4 procent, 2 i pół procent. A tak przy okazji - jak się juz
          odmienia, to : procentu!!! a nie procenta!!! jak wiekszość uważa!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka