Dodaj do ulubionych

dobranocka!!!

14.04.05, 19:08
do jasnej anielki! pisze w imieniu swojej corki co jeszcze sama pisac nie
umie! co z ta dobranocka? za mojej mlodosci byly trzy bajki, albo jedna dluga
a teraz jedna krotka w porywach do dwoch poprzedzone nauka angielskiego, ktora
to lekcja wbrew zachwytom ogolnym nie wszystkim dzieciom sie podoba. karza te
dzieci nie wiadomo za co. w sumie okroili dobranocke do maks. 15 minut. co to
ma byc???? tvp dobranockowa czerwona kartka!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • piotr7777 Re: dobranocka!!! 14.04.05, 19:27
      > do jasnej anielki! pisze w imieniu swojej corki co jeszcze sama pisac nie
      > umie! co z ta dobranocka? za mojej mlodosci byly trzy bajki, albo jedna dluga
      > a teraz jedna krotka w porywach do dwoch poprzedzone nauka angielskiego, ktora
      > to lekcja wbrew zachwytom ogolnym nie wszystkim dzieciom sie podoba. karza te
      > dzieci nie wiadomo za co. w sumie okroili dobranocke do maks. 15 minut. co to
      > ma byc???? tvp dobranockowa czerwona kartka!!!!!!!!!!!!!
      Ja nie wiem na jakie czasy przypada Pani młodosć, ale ja pamiętam że np. w
      latach 80 były 10-minutowe dobranoicki w tygodniu i 25-minutowa Wieczorynka w
      niedziele i święta. A poza tym tylko "Domowe przedszkole" rano, popołudniowe
      bloki o 16.25, 5-10-15 w soboty i "Teleranek" w niedziele. No i żadnych Cartoon
      Networków, Fox Kidsów i całej tej reszty. I jakoś dzieciakom to wystarczyło.
      • pressforum Re: dobranocka!!! 14.04.05, 21:17
        jestem pan prosze pana ;)
        • piotr7777 Re: dobranocka!!! 15.04.05, 14:44
          > jestem pan prosze pana ;)
          Przepraszam.
    • agalea Re: dobranocka!!! 14.04.05, 20:02
      Ja mam 31 lat.
      Jak byłam mała dobranocki były 10 minutowe i leciała tylko jedna bajka. Dłuższa
      wieczorynka była tylko w niedzielę.
      Chyba Pani wychowywała się w innym kraju.
      • michal_82 Re: dobranocka!!! 14.04.05, 20:30
        Też pamiętam tylko 10-minutowe Dobranocki od poniedziałku do soboty o 19:20 i
        półgodninną Walta Disneya w niedzielę nazywaną już Wieczorynką. Przez pewnien
        czas dzieciaki wyrzucone zostały na 18:50, ponieważ o 19:00 dorośli mieli
        zapotrzebowanie na publicystykę. Zmieniło się do wszystko na początku lat 90.
        kiedy półgodzinna Wieczorynka była codziennie. Ale Dobranocki szybko powróciły.
        Są od początku istnienia TV Polonia.
        • pressforum Re: dobranocka!!! 14.04.05, 21:19
          stypie glowe popiolem. racja. bylo tak jak mowicie. ale bylo tez inaczej tylko
          widac bylem starszy (dlaczego jeszcze wtedy ogladalem dobranocki???) co nie
          oznacza, ze dzieci nie maja prawa do pol godznnego lub prawiepolgodzinnego setu
          dobranockowego. a moze sie myle?
          • monia515 Re: dobranocka!!! 15.04.05, 09:10
            Tak- dobranocki miały 10 minut, wieczorynki 25 min. Do tego popołudniowe
            krótkie programy w stylu 'piątek z pankracym' albo 'telesfor', w weekendy
            teleranek i sobótka. I to wszystko. Teraz dzieciaki mają całe kanały tylko dla
            siebie. To mało?
    • kazia9 Re: dobranocka!!! 15.04.05, 09:17
      No to co, że były 10-minutowe dobranocki ? I plena PZPR były i spust surówki co
      wieczór. Ale było i lepiej i ja popieram pressforum. Te cartoony to przeważnie
      badziewie, pewnie ze oni to ogladają w kołko i wlaśnie dlatego potrzebna jest
      sensowna dobranocka o stałej porze jako przeciwwaga tego wszystkiego szajsu.
      Mój mały przynajmniej tak chciałby. A z tego angielskiego dla małych dzieci
      żaden pożytek, pytaja tylko kiedy koniec.
      • misiania Re: dobranocka!!! 15.04.05, 09:54
        ale jest jeszcze kanał Mini Mini - przeciwieństwo cartoon network. same łagodne
        bajki.
        • misiania Re: dobranocka!!! 15.04.05, 09:54
          (w stylu boba budowniczego i pingwina pik poka)
          • pressforum Re: dobranocka!!! 15.04.05, 10:02
            dorzuce jeszcze tylko, ze ja mam 6 kanalow i zadnego cartoon iminimaxa itp nie
            ma wsrod tych 6. nie mam tez mozliwosci zalozenia kablowki, przynajmniej na razie.
            • misiania Re: dobranocka!!! 15.04.05, 10:16
              aha. to faktycznie zostaje ci tylko poczytać dziecku na dobranoc.
              • gal100 Re: dobranocka!!! 15.04.05, 11:14
                Bajki z kablówki nie maja nic wspólnego z dobranockami - totalne ogłupianie
                małotelniego widza. Moje dziecko nie ogląda - ma zakaz. A poza tym niech na
                temat bajek wypowiadają się rodzice, ktorzy mają dzieci. Punkt widzenia zależy
                od punktu siedzenia. A tak w ogóle to książka jest calkiem niezlym pomysłem.
                • pressforum Re: dobranocka!!! 15.04.05, 11:28
                  czytam mojej corce wyspe skarbow. akurat to sobie wybrala a ja nie
                  protestowalem, bo tez lubilem te ksiazke :)
                • agata_to_ja Re: dobranocka!!! 15.04.05, 21:19
                  Mini Mini to nie są bajki ogłupiające. To starannie wybrane bajki dla młodszych
                  dzieci, bez agresji i przemocy. Mam dzieci w wieku 3 i 5 lat
                • skittles Re: dobranocka!!! 16.04.05, 00:09
                  A poza tym niech na
                  > temat bajek wypowiadają się rodzice, ktorzy mają dzieci.

he he, dobre :)
                  a są tacy rodzice, co dzieci nie mają?

"rodzicem posiadajacym dziecko" nie jestem, ale za to uwielbiam cartoon,
                  szczegolnie edy rządzą... a z dawnych to kura i kurczak

a jeżeli chodzi o przemoc, to pamiętam, ze jak byłam mała, to miałam koszmary
                  po odcinku "Pszczółki Maji", w którym rosiczka usiłowała zeżreć gucia :))
          • tiresias Re: dobranocka!!! 15.04.05, 14:57

a Ty, misianiu, wolisz boba czy pikpoka?
            --
            ziemniaczkowi bracia rule!!!
            • misiania Re: dobranocka!!! 19.04.05, 15:00
              hyhy, pikpoka, ale tam uczciwie mówiąc to jam łasica rulez!!!!
              • misiania Re: dobranocka!!! 19.04.05, 15:02
                tak uczciwie
    • czarna_jagodka Powspominajcie sobie. :-) 15.04.05, 20:52
      Strona o bajkach i filmach z naszej młodosci:

starzaki.eu.org/~disney/nostalgia/nosmambo/index.php
      • pressforum Re: Powspominajcie sobie. :-) 17.04.05, 14:13
        a ostatnio u tesciowej ogladalem kilka bajek na zig zap. to dopiero badziewne
        bajury z mangi rodem.
        • pressforum Re: Powspominajcie sobie. :-) 19.04.05, 15:34
          a huckelberry finn? a goryl magilla? a kornik? ech.....
          • misiania Re: Powspominajcie sobie. :-) 19.04.05, 16:00
            bezu bezu bezu, bzu, bzu, bzu :)
    • married TV pomiata maluchami!!! 21.04.05, 16:52
      No właśnie! Moje dziecko też lubi oglądać a tu marne 10 minut dziennie. Na
      dodatek przy jakichś wydarzeniach sportowych zmienia się czas edycji
      dobranocki. To trochę nie fair wobec najmłodszych widzów. My jeszcze możemy coś
      powiedzieć ale co może taki 4 czy 5 latek!!! I jak mu wytłumaczyć, że teraz w
      telewizji skacze jakiś tam Małysz kidy on nie ma pojęcia kto to jest i dlaczego
      on skacze teraz kiedy czas na bajkę???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka