Dodaj do ulubionych

Klęska TVN

26.09.05, 13:04
TVN był wczoraj najgorzej oglądaną stacją. Udziały wieczoru wyborczego 11%.
Absolutna katastrofa. A rozmowa z Kaczyńskim i Tuskiem, to przykład tego jak
nie robić debaty prezydenckiej. Rodzina Zastępcza w Polsacie pokonała rodzinę
Walterów.
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Klęska TVN 26.09.05, 13:13
      to, ze ludzie ogladali rodzine zastepcza to znaczy tylko tyle, ze ludzie maja
      dosyc polityki... zreszta, dowodem na to jest niska frekwencja wyborcza...
      a co do tvn to sie nie zgadzam, uwazam, ze dal prztyczka w nos tv publicznej,
      wszyscy przywodcy partyjni byli w studiu tvn o 21, a wiec godzine po ogloszeniu
      prognoz... a tv publicznej natomiast siedzieli Jerzy Baczynski i Marek Krol....
      • bodymen Re: Klęska TVN 26.09.05, 17:02
        Wieczór Wyborczy TVP1: 3 389 tys widzów
        WW TVN: 1 161 tys widzów.

Porównując wyniki ogłądalności TVN względem TVP czy Polsatu trzeba brać zawsze
        poprawkę na zasięg tej stacji, który wynosi ok. 60% powierzchni kraju przy
        prawie 100 % TVP i 90% Polsatu.

Sprawa druga to przyzwyczajenia ludzi, którzy tego rodzaju programy z zasady
        oglądają w TV publicznej - nie koniecznie dlatego, że program jest lepszy.
        Przykładem jest nieustannie bdb oglądalność Wiadomości (nawet w czasach
        Kwiatkowskiego, kiedy to puszczali kłamstwo po kłamstwie, nie mieli relacji
        własnej z Biesłanu rok temu itd.)

TVN nie liczył na przebicie oglądalności TVP, chociaż wynik mógłbyć
        półtoramilionowy, ale i tak nie jest źle.
        Poza tym brawa za ponowne przełamywanie monopolu publicznej na tego rodzaju
        polityczne "igrzyska".
    • mis291 Re: Klęska TVN 26.09.05, 17:30
      Udziały rynkowe Wieczory Wyb w TVN były o 60% niższe niż 4 lata temu. To tyle
      jeśli idzie o "nieźle". 11% jak na tę stację to totalna katastrofa.
      • tomu19 Re: Klęska TVN 26.09.05, 17:41
        wybory tvn oglądało 9,9% tak jest napisane na stronie medialink.pl
        • digiman Re: Klęska TVN 26.09.05, 17:57
          Tylko czy w to 10% wliczona jest widownia TVN24?? Wiele osób może oglądało
          wieczór na tym kanale - z przypadku albo ze względu na mniejszą ilośc reklam....
          • krzys111 raczej kompromitacja TVP 26.09.05, 19:11
            jezeli juz o klesce a raczej kompromitacji, to wiecej jej bylo w TVP. W TVN
            czolowi politycy a w TVP stasznie nudni ... redaktorzy. Troche mnie to zdziwilo
            ze ze prywatnej telewizji udalo sie zgromadzic w ten wieczor czolowych
            politykow a TVP ... zlekcewazyla widza/wyborce. Z glupoty czy brak profesjonalizmu?
            • obserwator.inny Re: raczej kompromitacja TVP 26.09.05, 20:59
              Widzę, że pr TVNu działa, i to nawet całkiem dobrze. Najpierw robimy słaby niby
              wieczór wyborczy, niby bankiet, niby debatę prezydencką, potem aż do znudzenia
              wciskamy ludziom kity, że to co zobaczyli było prawdziwym wieczorem wyborczym i
              prawdziwą debatą prezydencką.
              PS gratulację dla pani Justyny - szkoda, że trochę się zagalopowała i za bardzo
              lansowała samą siebie. Brawo - jestem pod ogromnym wrażeniem.
      • bodymen Re: Klęska TVN 27.09.05, 09:36
        Nie mam danych dotyczących Wieczoru Wyborczego TVN sprzed 4 lat. O ile pamiętam
        tego dnia polska reprezentacja siatkówki kobiet nie broniła złotego medalu. A
        tak było teraz: 4,69 mln widzów.
        Myśląc w tych kategoriach, to i oglądalność TVP1 można określić jako klęskę.

• pc1935 Re: Klęska TVN 26.09.05, 22:25
      Jak można emocjonowac się wynikami wyborów, jeśli tak naprawdę telewizje
      podawały tylko wyniki sondaży o niesprecyzowanej wiarygodności. W
      poniedziałkowej GW Agnieszka Kublik pisze o "błędzie statystycznym" do 1,3%. Nie
      wiadomo skąd takie szcunki jeśli PO miało mieć nawet 38%, a dostało 24%.

"Rodzina zastępcza" to fikcja zrobiona profesjonalnie, mecz siatkówki to
      prawdziwy wynik i wszyscy kibicują pieknym "złotkom". Wieczory wyborcze w TVP i
      TVN były zwyczajnie dęte, bo zamiast informacji prezentowały tylko spekulacje i
      domniemania.
      • ginny22 Re: Klęska TVN 27.09.05, 08:39
        > Jak można emocjonowac się wynikami wyborów, jeśli tak naprawdę telewizje
        > podawały tylko wyniki sondaży o niesprecyzowanej wiarygodności. W
        > poniedziałkowej GW Agnieszka Kublik pisze o "błędzie statystycznym" do 1,3%.
        Nie wiadomo skąd takie szcunki jeśli PO miało mieć nawet 38%, a dostało 24%.

A bo 38% to dostawali w sondażach przedwyborczych i to było odsetek liczony
        wśród osób, które deklarowały chęć pójścia na wybory (zatem wyższy od tego w
        społeczeństwie). A sondaże robione w trakcie wyborów są o wiele bardziej
        wiarygodne, bo badają stan rzeczywisty, a nie deklaracje i są robione na 100
        razy większej próbie (100 000 osób zamiast standardowego 1000). Porównaj
        zresztą sobie wyniki tych niedzielnych wyników z wynikami oficjalnymi.
        • pc1935 Re: Klęska TVN 27.09.05, 11:14
          ginny22 napisała:

> > Jak można emocjonowac się wynikami wyborów, jeśli tak naprawdę telewizje
          > > podawały tylko wyniki sondaży o niesprecyzowanej wiarygodności. W
          > > poniedziałkowej GW Agnieszka Kublik pisze o "błędzie statystycznym" do 1,
          > 3%.
          > Nie wiadomo skąd takie szcunki jeśli PO miało mieć nawet 38%, a dostało 24%.
          >
          > A bo 38% to dostawali w sondażach przedwyborczych i to było odsetek liczony
          > wśród osób, które deklarowały chęć pójścia na wybory (zatem wyższy od tego w
          > społeczeństwie).

Nie rozumiem dlaczego wyższy? Z tego co piszesz i sondaże i wyniki wyborów
          podają odsetki dla względem wszystkich głosujących. Gdyby było tak jak uważasz
          to każda partia byłaby zawsze niedoszacowana. A tutaj mamy sytuację odwrotną,
          zatem albo nastąpiła jakaś katastrofa dla PO, bo PiS coś powiedział (ale co???)
          albo sondaże przedwyborcze są ciągle mało wiarygodne.

> A sondaże robione w trakcie wyborów są o wiele bardziej
          > wiarygodne, bo badają stan rzeczywisty, a nie deklaracje i są robione na 100
          > razy większej próbie (100 000 osób zamiast standardowego 1000).

Zgoda - im większa próba tym lepiej. Denerwujące jest jednak to traktowanie
          sondaży jako rzeczywistości, prognozy jako faktu. Dziennikarze wszystkich mediów
          jak ognia unikają podawania dokładności takich badań i bez skrupułów dyskutowali
          np. o sondażu telefonicznym na około 500 osób. Charakterystyczne, że wszyscy
          zaproszeni na wieczory wyborcze politycy podchodzili do prezentowanych tabelek
          jak pies do jeża i jak mantrę powtarzali "poczekajmy na wyniki oficjalne". Pani
          Pochanke momentami wygladała na dość bezradną wobec takiej ogólnej ostrożności.

> Porównaj
          > zresztą sobie wyniki tych niedzielnych wyników z wynikami oficjalnymi.

W wtorek rano nie mogę, bo nie ma wciąż wyników z PKW.
    • mis291 Re: Klęska TVN 27.09.05, 10:54
      Jak w TVN ogłaszali wynik wyborów, to mieli mniejszą oglądalność niż nadawane w
      tym momencie reklamy w Rodzinie Zastępczej na Polsacie. A więc nie tylko
      siatkarki. Może wieczór wyborczy słaby, może społeczeństwo niedorozwinięte.
      • wisi.mi.to T V N 27.09.05, 12:11
        mis291 napisał:
        > Może wieczór wyborczy słaby, może społeczeństwo niedorozwinięte.
        jeśli 60% społeczeństwa nie było zainteresowane udziałem w wyborach, to nie
        będzie zainteresowane również ich wynikami

ja tego dnia, tak samo jak i w inne, wybrałem TVN
      • huraaa Re: Klęska ? 27.09.05, 23:12
        Akurat jesli chodzi o reklamy to TVN pobil wszystkich - podaja Wirtualne media.
        Mial wieloktotnie wieksze wplywy niz TVP1. Widac reklamodawcy uznali, ze TVN
        bedzie mial liczaca sie publike. Moze mniejsza, ale lepiej wyksztalacona,
        zamozniejsza, itp. itd. To nie jest przypadkowy wybor!
        A Jedynka? Coz powstal drogi (widac po starannej scenografii) ale taki sobie
        program.
        • obserwator.inny Re: Klęska ? 28.09.05, 13:44
          Czy TVP przerywałą swój program reklamami? Odpowiedź jest prosta - nie. czy TVN
          przerywał swój program reklamami? Tak - i to 15 - to minutowymi pasmami. Jak
          więc TVP mogła zarobić na Wieczorze wyborczym? Program, który zaproponował nam
          TVN miał tyle wspólnego z wieczorem wyborczym, co Roman Giertych z Unią
          Europejską. To był pseudo wieczór wyborczy, jedno wielkie pasmo reklamowe i nic
          więcej.
          • huraaa Re: Klęska ? 28.09.05, 23:34
            Widac reklamodawcy nie zamierzali placic o reklamy ani "przed" ani "po".
    • ab13 Re: Klęska TVN 28.09.05, 13:16
      Nie podoba mi sie program Teraz my. Sekielski jeszcze ujdzie, ale pan Morozowski
      ma mało do powiedzenia.
      • kiloff Re: Klęska TVN 29.09.05, 00:56
        Zasięg TVN obejmuje 80% powierzchni Polski, a nie 60% jak piszecie. Nie można
        tłumaczyć tej klapy tylko tym, ze zasięg mniejszy. "Tance z gwiazdami" mają po
        4 i pół miliona widzów to i "Wieczór wybory" czógł mieć gdyby tylko był
        ciekawy...
        • kiloff Re: Klęska TVN 29.09.05, 00:56
          czógł=mógł
        • bodymen Naziemnie 40% zasięgu !!!!!!! 29.09.05, 10:12
          bzdura z tymi 80-ma procentami!. Zasięg odbioru z nadajników naziemnych jest
          mniejszy niż podałem, dołożyłem 20%, ponieważ TVN odbierany jest także w
          miastach gdzie nie ma nadajników za pośrednictwem tv kablowych.

Cytuję fragment raportu ze strony internetowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych
          promującej Polskę:

"nadajniki telewizji publicznej (programy TVP1, TVP2, jak i sieć regionalna
          TVP3) obejmują swoim zasięgiem praktycznie 100 proc. powierzchni kraju. Zasięg
          naziemny Polsatu to niemal 90 proc. gospodarstw domowych. TVN dociera tą drogą
          do ponad 40 proc. gospodarstw. Telewizja TV4, którego nadawcą jest spółka
          Polskie Media, kontrolowana przez Polsat, dociera za pośrednictwem nadajników
          naziemnych do ponad 30 proc. gospodarstw domowych. Zasięg naziemny, którym
          dysponują oo. Franciszkanie, właściciele stacji TV Puls, łączącej rozrywkę oraz
          elementy misji Kościoła Katolickiego, wynosi jedynie do 15 proc. polskich
          gospodarstw domowych"

Od niedawna program TVN transmituję telewizja NTL z Radomska (zachowując swoje
          pasma lokalne).

Teraz porównując słupki oglądalności bierzcie poprawkę na zasięg poszczególnych
          stacji.

• kiloff Re: Naziemnie 40% zasięgu !!!!!!! 29.09.05, 10:53
            To, co cytujesz musi być już dawno nieaktualne. Zapominasz, ze TVN, co chwile
            uruchamia jakiś nopwy nadajnik. Ja czytałem, że TVN obejmuje 85% obszaru
            Polski, ale nie chciałem przesadzać więc napisałem 80% Żadnym więc tłumaczeniem
            jest to, że TVN wypadł gorzej bo ma mniejszy zasięg. Jeszcze raz powtarzam, ze
            skoro "Taniec z gwiazdami" miał tydzień przed wyborami 4 mln widzów, a 2
            tygodnie wcześniej 4,4 mln widzów w tym samym czasie to oznacza to, że t
            telewizja potrafi "ściągnąć" taką ilość ludzi, ale ludzie zwyczajnie wybrali
            podczas "Wieczoru wyborczego" inne programy. Absolutnie nie trafia do mnie
            powyższe tłumaczenie o niższym zasięgu. Gdyby tak było to TVN nigdy by nie
            zdobył 6 mln widowni jak podczas meczu nie tak dawno. TVP nie licząc "M jak
            miłość" mało kiedy taką widownie gromadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka