Dodaj do ulubionych

panstwo koscielne

01.03.06, 17:09
no ja pier........... jestem katoliczka, ale to co teraz jest w tv, to juz
przesada!!!! jak ktos chce to niech wlaczy sobie trwam lub cos w tym typie.
Co to jest? nie dosyc, ze w niedziele, to jeszcze teraz wszystkie swieta
koscielne beda transmitowane w tv publicznej? i za co mam placic?
Obserwuj wątek
    • amis711 Re: panstwo koscielne 01.03.06, 17:35
      Niestety (dla Ciebie) chyba jednak tak. Potraktuj mszę, lub inny program
      religijny jako normalny program. Możesz nie lubieć tego typu programów tak jak
      niektórzy nie cierpią sportu a jednak jakoś Olimpiadę przeżyli. W końcu jest
      kilka programów tematycznych(sportowych) a jednak TVP przestawiała dobranocki i
      inne programy aby zadowolić kibiców. Dzisiaj świeto kościelne Kościoła, do
      którego ponoć większość Polaków się przyznaje. Dziwne więc aby TV nie
      uwzględniła tego w programie. Państwo świeckie nie oznacza, że jego część
      wierząca obywateli nie pragnie programów o treści religijnej. Reszta może
      przełączyć na inny kanał lub iść na spacer.
      • wieslawa-siemiankowska Re: panstwo koscielne 01.03.06, 17:43
        No chyba Ty sobie jakieś jaja robisz. Olimpiada to zupełnie coś innego od
        namolnej katolickiej indoktrynacji- jak w ogóle można porównywać obie rzeczy.
        Polska ( w założeniu przynajmniej) jest państwem świeckim i publiczna telewizja
        powinna taką pozostać, zwłaszcza,że na transmisji mszy i tym podobnych cyrków
        nic nie zarabia. Jak ktoś jest nadmiernnie bogobojny to niech leci do kościoła,
        albo włączy Tv trwam lub Radio Maryja. Czy widziałeś w publicznych telewizjach
        na świecie transmisje mszy czy homilii papieskich ?
        • ulania Re: panstwo koscielne 01.03.06, 18:09
          Jestem ciekawa, czy transmisje przeróżnych mszy będą uzależnione od
          oglądalności....:)
          • amis711 Re: panstwo koscielne 01.03.06, 18:23
            Uważam, że powinno to mieć decydujące znaczenie. Każdy program, również
            religijny powinien być emitowany dla kogoś. Jeśli nie ma widzów to po co program.
            • tomassi.rollo Re: panstwo koscielne 01.03.06, 19:17
              A ja chciałem obejrzeć w TV publicznej klasykę horrorów z wytwórni Hammera oraz
              znaczące filmy anime. Chciałem, ale się nie doczekałem...
        • amis711 Re: panstwo koscielne 01.03.06, 18:19
          Nie jestem stałym widzem telewizji publicznych na świecie bowiem mnie one nie
          interesują zbytnio. Czasem zerkne na BBC nie na tyle, aby twierdzić, że poświęca
          0,1 czy 2% jakiejś tematyce.
          Nie oglądam też transmisji uroczystości koscielnych w TV, bowiem wolę i mam na
          to na tyle zdrowia, że mogę udać się osobiście do Kościoła, jeśli mam na to
          ochotę. Wyobraź sobie jednak, że żyją obok Ciebie ludzie chorzy, którzy być może
          też płacą abonament i dzięki takiemu programowi w dzień dla nich świąteczny mogą
          przeżyć namiastkę tego święta. Nie każdy wierzący lubi radio Maryja, nie każdy
          ma dostęp do TV Trwam.
          Jeden lubi schabowe, drugi kaczkę, a trzeci jajecznicę. Wszystko to zupełnie co
          innego. Pod pewnym względem nie sposób tych potraw porównać, pod innym jednak
          chyba można.
          Jestem za państwem świeckim, rozumię go jednak w ten sposób, że nikt nie może
          zmuszać mnie do przyjmowania czyichś przekonań religijnych (światopoglądowych),
          a ukrywania swoich. Obywatele o różnych przekonaniach nie mogą być przez swoje
          Państwo odmiennie traktowani. Głoszenie swojej wiary i poglądów tam, gdzie nie
          ma przymusu ich słuchania, nie może być jednak zabronione. Również w TV
          Publicznej, bowiem służyć ma ona wszystkim obywatelom. Ty nie masz obowiązku
          oglądania, obojetnie czy jest to mecz, film, msza, orędzie Prezydenta.
          TV ogólnie a TV Publiczna szczególnie, rzadko zarabia na nadawanych programach,
          przeważnie na reklamach, które im towarzyszą, również programom religijnym.
          • piotr7777 Re: Środa Popielcowa nie jest świętem 01.03.06, 19:28
          • to_ta_tola Re: panstwo koscielne 01.03.06, 19:42
            amis711 napisał:

[ciach]
            > a ukrywania swoich. Obywatele o różnych przekonaniach nie mogą być przez swoje
            > Państwo odmiennie traktowani. Głoszenie swojej wiary i poglądów tam, gdzie nie
            > ma przymusu ich słuchania, nie może być jednak zabronione. Również w TV
            > Publicznej, bowiem służyć ma ona wszystkim obywatelom.
            [ciach]

wszystkiom obywatelom mówisz
            hmmm
            czy będą wobec tego transmisje mszy ewangelickich, zielonoświątkowców,
            prawosławnych, mahometan?
          • almahler Re: panstwo koscielne 01.03.06, 20:21
            rozumię go jednak - a ja Ciebie nie ROZUMIEM!
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: panstwo koscielne 01.03.06, 21:44
        No tak. Jak to zwykłem na tym forum stwierdzać: może nie masz większości, ale
        masz rację :)

Zresztą mnie zastanawia jedno. Czemu tyle agresji budzi transmija JEDNEJ mszy
        świętej, JEDNEGO dnia, dnia szczególnego, kiedy kościoły pękają w szwach,
        natomiast mało kto burzy się, że telewizja publiczna także pokazuje przemoc.
        Ostatno jakoś tak przypadkiem włączyłem tv publiczną, nie było jeszcze późno, i
        niejaki p. Bronson dokonywał tam całkiem sporej liczebnie masakry. I to nie
        budzi protestów. A msza w tv- to wielka zbrodnia.

Ja bym proponował w ten dzień, kiedy rozpoczął się Wielki Post: więcej
        zrozumienia dla drugiej strony. Czy komuś ubędzie, że staruszka, która nie ma
        siły dotrzeć do kościoła obejrzy transmisję mszy? Czy to naprawdę jest taka
        wielka zbrodnia? Czy komuś osobistą krzywdę wyrządzono? Naprawdę nie możecie
        Państwo wykazać się tolerancją? Przeciez tolerancja nie służy tylko do domagania
        się jej, ale takze do dawania.

Przemyślcie to państwo.

Z pozdrowieniem.
    • magosiaa Re: panstwo koscielne 01.03.06, 19:43
      Nie ma obowiązku oglądania, ale jest obowiązek płacenia. Państwo świeckie to
      rozdział kościoła od państwa, także od państwowej TV. Chyba, że TV bedzie
      nadawała relacje także ze świąt innych wyznań, bo w świeckim państwie żadne
      wyznanie nie powinno być preferowane. i nie ma nic do rzeczy ile dana religia
      ma wyznawców.
      • ankas4 Re: panstwo koscielne 01.03.06, 22:10
        magosiaa napisała:

> Nie ma obowiązku oglądania, ale jest obowiązek płacenia. Państwo świeckie to
        > rozdział kościoła od państwa, także od państwowej TV. Chyba, że TV bedzie
        > nadawała relacje także ze świąt innych wyznań, bo w świeckim państwie żadne
        > wyznanie nie powinno być preferowane. i nie ma nic do rzeczy ile dana religia
        > ma wyznawców.

ZGADZAM SIĘ W 100%
        I jeszcze teraz w programie tvp na 1 leci film :"Święty Piotr (1/2) - film
        historyczny, Włochy 2005 JEJKU przecież to jest śmieszne, też jestem
        katoliczką, i to praktykującą , modlę się gorąco... ale czy TVP musi ciągle tą
        katolickość lansować??? Czy w takim razie będą też emitowane filmy związane z
        innymi religiami???

• umfana TVP zdewociała na maxa! 01.03.06, 22:08
      Od czasu gdy umierał JP2 TVP bije na głowę Radio Maryja czy TV Trwam!
      Ojciec dyrektor to mason i żyd przy szefostwie TVP ;o)))
      • mumiaczek Re: TVP zdewociała na maxa! 01.03.06, 22:55
        Jestem tym oburzona. Jako katoliczka praktykująca w tym dniu po prostu poszłam
        do kościoła na mszę. Nie wyobrażam sobie oglądania mszy w telewizji. Zresztą
        Kościół o ile pamiętam nie "zalicza" takiej mszy telewizyjnej, więc po co. Poza
        tym nie ma obowiązku uczestnictwa w tej mszy, tak jak usłyszałam od księdza,
        więc jeśli jest ktoś zajęty, może ją sobie darować. Jeśli chodzi o te biedne
        staruszki, które nie mogą wyjść z domu - można było to zrobić np. w telewizji
        regionalnej 3. Wciskanie ludziom na siłę czegokolwiek, powoduje odwrotne
        reakcje. Zastanawiam się tylko, czy od tego roku, wszystkie ważniejsze msze
        będą transmitowane na jedynce. Mam nadzieję, że nie bo katolicy i tak chodzą do
        Kościoła, a co mają zrobić nie-katolicy?
        • ron_obvious Re: TVP zdewociała na maxa! 01.03.06, 23:12
          Mam nadzieję, że nie bo katolicy i tak chodzą do
          >
          > Kościoła, a co mają zrobić nie-katolicy?

Mogą:
          - przełączyć na inny kanał (jest jescze jeden kanał TV publicznej, dwa prywatne
          ogólnodostępne i większośc nie-katolików ma pewnie dostęp do TV kablowej,
          cyfrowej itp)
          - przeczytać książkę
          - poczytać gazetę (no chyba nikt im Naszego Dziennika, czy Niedzieli na siłę
          nie wtyka)
          - posłuchać radia
          - posłuchać muzyki z płyt
          - pójść na spacer (choć temperatura nie zachęca)
          - spotkać się z przyjaciółmi
          - porozmawiać z dziećmi/żoną/mężem/sąsiadami
          - obejrzeć wybrany film na video lub DVD
          - te 60 minut poświęcić na swoje hobby
          - pospać
          - jeśli są ewangelikami/prawosławnymi/wyznania Mojżeszowego/muzułmanami itd.
          mogą poświęcić ten czas na ich modlitwę
          - posprzatać na półkach
          - i tysiace innych rzeczy, czy naprawdę nasza cywilizacja doszła do takiego
          punktu, ze już ludzie nie potrafią w wolnym czasie robić nic innego poza
          gapieniem się w ekran telewizora?
    • flam1966 Re: panstwo koscielne 01.03.06, 23:08
      rzeczywiście. dzisiaj przesadzili z tą transmisją.
      wszystko beda robic dla dziwisza, widac jak na dloni, ze dziwisza lansują na
      polboga.
      b. szkoda, sa lepsi...
      • mozambique Re: panstwo koscielne 02.03.06, 10:14
        popielec popielcem , ale czy nikt z was nie zauważył DLACZEGO akurat TA MSZA
        jest transmitowana w jedyncke . Oto dlazcego :
        - msze celebrował Dziwisz (JEGO obecnosc wszystko tłumaczy)
        - we mszy w drugim rzędzie siedzieli NAJWAŻNEJSI:
        polska produkcja filmu o papieżu - skupiali sie tylko na tym ze ich kamera
        pokazuje
        John Voight (chyba sie nie nudził )
        Cary Elwes ( chyba nawet go to interesowało, wygląda na sympatycznego
        człowieka )
        tzw osoby towarzyszące ( nudziły sie nieziemsko)

teraz chyba wszystko jasne, gdyby wydawca nie puscił tej transmiji to jutro nie
        maiłaby po co do pracy przychodzić .
        Jak dla mnie to logiczne ...
        • mhania Re: panstwo koscielne 02.03.06, 10:28
          wiecie co, strasznie kocham Real Madryt - ubóstwiam ten zespół, tych piłkarzy,
          ten styl gry, ich trenera - po prostu kocham!!!jestem ich zagorzałą fanką i
          dozgonnym kibicem!!

ale...wczoraj na jedynce puścili mecz Realu ze Spartakiem...nie...to już za
          wiele...lubię ten zespół ale przecież tydzień temu pokazali mecz Realu z
          Legią...ile mozna pytam, ile można...a w drugim rzędzie siedział...a w
          trzecim...nie co za kraj...
          • mozambique Re: panstwo koscielne 02.03.06, 10:41
            oj mhania,
            jedyna róznica ( jakiej ty zapewne nie widzisz ) ze mecze Realu oglądają jakies
            miliony telewidzów ( beze mnie) co jest jakimstam wymiernym argumentem dla
            reklamodawców

a te msze - nikt nie osmieli sie zbadac popytu, msze mają byc i koniec. Nez
            dyskusji. TYm abrdziej z TAKIM prowadzacym...
            • piotr7777 Re: panstwo koscielne 02.03.06, 11:06
              JEst jeszcze jedna różnica - meczów Ligi Mistrzów nie możemy oglądać na żywo. A
              na mszę to może pójść każdy.
              • jedzoslaw Re: panstwo koscielne 02.03.06, 12:45
                Mnie to akurat nie oburzyło. Powiedzcie mi ile mszy w ciągu poprzedniego roku
                zostało wyemitowanych? 5? 6? Na pewno nie więcej. Czy to takie straszne,że
                wygospodarowano z ramówki 1 godzinę 20 minut na mszę? Tak, wiem, obserwujemy
                stopniową moheryzację TVP i życia polityczno-społecznego. Ale czy czasem nie
                przesadzacie? Od 1989 roku msza w TVP to nie żadna nowość. Nigdy to nie budziło
                takich emocji. Zaczęło budzić właśnie teraz, kiedy mamy "moherową koalicję".
                Wcześniej nie budziło, chociaż nawet za Kwiatkowskiego TVP emitowała msze.
                Teraz wpadacie w emocje, bo przemawia przez was sprzeciw wobec tego, co robią
                władze. Ale ja jakoś nie zauważyłem "potopu" mszy w ramówce TVP. Nie wiem, czy
                w czasach poprzedniej ekipy msza w Popielec była emitowana. Ale msza w rocznicę
                Powstania Warszawskiego, Dzień Wojska Polskiego, Dzień Niepodległości oraz msze
                w święta kościelne były wtedy transmitowane. Dorzucę jeszcze do tego orędzia
                świateczne Prymasa Polski. Dawniej nikogo to nie denerwowało, przynajmniej tak
                tego nie wyrażano. A teraz pod rządami PiS i spółki wszystko to wydaje wam się
                zamachem na pluralizm światopoglądowy. Zaś co do przedstawicieli innych wyznań
                to przypominam, że jak co roku w styczniu, tak i w tym roku transmitowano mszę
                w obrządku wschodnim z okazji prawosławnego Bożego Narodzenia, zaś Arcybiskup
                Sawa, zwierzchnik Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego wygłosił
                swoje orędzie. Gdyby w Polsce istniała znacząca liczba przedstawicieli innych
                wyznań to na pewno także oni otrzymaliby swoją część ramówki. Mimo to, z myślą
                o tych mniej licznych odprawia się msze ekumeniczne z udziałem protestantów,
                judaistów i muzułmanów i te msze także są emitowane. I nie jest to żadna
                nowość, lecz praktyka stosowana od 16 lat, a która teraz budzi niepotrzebne
                emocje. Wreszcie, istnieją także stacje komercyjne, które nie myślą kategoriami
                katolickimi (vide dwa programy erotyczne, które pomimo Popielca Polsat
                wyemitował wczoraj w nocy).
    • e_katt [...] 02.03.06, 13:05
      ... bo naprawdę szkoda słów ;///
      Ile takich albo lepszych jeszcze zdziwień mnie/nas czeka?
      Ta msza popielcowa to już był fikoł totalny.
      A co to się będzie działo w takie Boże Ciało na przykład?!...

--
      Ja w każdym razie odi profanum vulgus et arceo.
      I basta!
      • romana_polka Re: [...] 02.03.06, 17:07
        msza mszą,ale z jakiej racji dzisiaj zamiast serialu znowu sw.Piotr?
        co to qrde Trwam czy co???
        • e_katt Re: [...] 02.03.06, 18:13
          romana_polka napisała:

> co to qrde Trwam czy co???

Rydzykowna teza...
          A może wcale nie taka rydzykowna?! ;(
          Cholera!
    • jollaa Re: panstwo koscielne 02.03.06, 18:58
      I tak należy się cieszyć, że tylko na dwóch kanałach, a nie czterech, w czasach
      komuny zjazdy nieboszczki PZPR puszczano na wszystkich tj. na dwóch by nie
      uronic ani chwilki z wiekopomnych przemówień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka