Dodaj do ulubionych

PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie?

09.04.06, 17:55
Jak myślicie czy Pasja moze wygrać z "Nigdy w życiu"?
Tak sobie myślę, czy w Święta rzeczywiście wolimy wielkie kino czy gumę do zucia dla oczu...
Obserwuj wątek
    • paczka111 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 18:02
      barbar15 napisała:

> Jak myślicie czy Pasja moze wygrać z "Nigdy w życiu"?
      > Tak sobie myślę, czy w Święta rzeczywiście wolimy wielkie kino czy gumę do
      zuci
      > a dla oczu...
      Nigdy w życiu nie obejrzę Nigdy w życiu, na Pasję , owszem, zerknę, głównie
      dlatego, że bawi mnie ten konsument cygar w roli Wielkiego Moralizatora
      • latola Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 18:30
        nidgy w zyciu to polski szit! o niczym nie warto go ogladac. a pasja jest dla
        tych co chca ja ogladac ja osobiscie nie i nie bede. spedze ten czas o wiele
        lepiej gdzies z rodzinka.
    • robben2 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 18:31
      Ja napewno nie będę oglądać żadnego z nich.Bo to są po prostu słabe filmy.
      A swoją drogą czy święta to odpowieni czas na oglądanie telewizji? Nie lepiej
      porozmawiać z rodziną, wyjść na spacer?
      • dziedzicznacytadelafinansjery Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 21:31
        robben2 napisała:

> Ja napewno nie będę oglądać żadnego z nich.Bo to są po prostu słabe filmy.
        > A swoją drogą czy święta to odpowieni czas na oglądanie telewizji? Nie lepiej
        > porozmawiać z rodziną, wyjść na spacer?

Czy do kościoła?
        • robben2 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 23:31
          Jak ktoś wierzący to koniecznie:)
    • tomassi.rollo Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 18:33
      Ja tam obejrzę "Ostatnie kuszenie Chrystusa" będące adaptacją powieści Nikosa
      Kazantzakisa, gdyż ten film zmusza do refleksji i nie epatuje jaskrawym
      naturalizmem. Posiada też w mojej skromnej ocenie najlepszą ściężkę dźwiękową
      stworzoną na potrzeby filmu o tematyce religijnej ("Passion" Petera Gabriela).
      Oczywiście w przypadku brzydkiej pogody.
      • armide Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 19:43
        a kiedy bedzie ostatnie kuszenie chrystusa i gdzie ?
        • tomassi.rollo Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 22:01
          Cóż, wydobędę płytkę z moich zasobów domowych. Jeżeli kiedyś dojdzie do emisji
          tego filmu, to zapewne będzie to na Ale kino.
          • alexanderson Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 10:01
            Ten film jest od wielu miesięcy powtarzany w "Europa, europa".
      • ktmajcher Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 10.04.06, 12:42
        "Ostatnie kuszenie Chrystusa"
        marzenie ściętej głowy (ale chcę by mi ją obcięto) jeśli to pójdzie kiedyś w
        tvp,
        może te dni to okazja dla stacji komercyjnych aby puścić ten film bez reklam,
        pamiętam kiedyś polsat zrobił taki gest z zabić księdza a. holland
    • ariadna-enta Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 19:58
      Zastanowię się,ale chyba nie- widziałam jedynie fragmenty i jak dla mnie w zbyt
      naturalistyczny sposób pokazuje mękę Chrystusa- nie potrzebuję aż takich
      bodżców,żeby wyobrazić sobie cierpienia Jezusa.Oglądanie 3/4 filmu z
      zamkniętymi oczami lub co chwila wychodząc z pokoju chyba nie ma sensu. Zresztą
      może ktoś wpadnie z rodziny i problem sam się sam rozwiąże.
      • the_dzidka Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 12:27
        > Zresztą
        > może ktoś wpadnie z rodziny i problem sam się sam rozwiąże.

Co? A jak nikt nie wpadnie, to będziesz przykuta do telewizora, czy jak?
        • ariadna-enta Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 17:41
          Do the_dzidki- tak przykuję się łańcuchami do fotela i żadna siła mnie stamtąd
          nie ruszy,a rodzinę zostawię odłogiem. Wypije morze kawy,żeby przypadkiem nie
          przegapić jakiegoś programu.
          • the_dzidka I czemu się nadymasz? 14.04.06, 20:19
            Spytałam, bo tak wynikało z twojej wypowiedzi. "Oglądanie 3/4 filmu z
            zamkniętymi oczami lub co chwila wychodząc z pokoju chyba nie ma sensu. Zresztą
            może ktoś wpadnie z rodziny i problem sam się sam rozwiąże." Czyli jak nie
            wpadnie, to co? Będziesz skazana / zmuszona do oglądania tego (dość miernego
            zresztą) filmu? Nie musisz zaraz silić się na sarkazm.
            Wesołego jajeczka.
    • dona.a Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 22:18
      Nigdy w życiu już widziałam, Pasję zapewne obejrzę, bo nie widziałam, a o flmie
      było głośno, poza tym lubię w okolicy świąt obejrzeć jakiś film historyczny o
      tematyce religijnej.
      • adam81w Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 09.04.06, 23:17
        film historyczny o tematyce religijnej :)

tylko czy to prawda w tym filmie bedzie ? religia nie ma duzo wspolnego z
        faktami . szczegolnie biblia .
        • dona.a Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 10.04.06, 10:18
          Strasznie łapiecie za słowa więc poprawię się, chodzi o film o tematyce
          biblijnej. To czy będzie tam prawda nie ma dla mnie jakiegoś szczególnego
          znaczenia, chodzi mi o klimat.
        • uhu_an Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 12.04.06, 22:46
          oj, ale cie rozdraznil ten post. no, ale w sumie wiem, ze jestes wyczulony na
          tym punkcie i jest ok. ale jezus jest postacia historyczna- abstrahujac od
          gloszonych przez niego 'prawd'- to juz kwestia gustu ;o).
    • ktmajcher Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 10.04.06, 12:37
      pewnie nie wygra, ale z innej strony
      wg mnie w przypadku Pasji niestety nie można mówić o wielkim kinie,
      choc kto wie może obejrzę ponownie aby zobaczyć 'coś' w tym filmie,
      'coś' co było np. wczoraj w 21 gramach (na HBO)
    • dr.verte Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 12:25
      tytuł roboczy:chrystus w ketchupie
    • ginny22 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 12:37
      A który z tych filmów reprezentuje "wielkie kino"? Bo dla mnie żaden. "pasji"
      nie obejrzę na pewno, bo nie lubię epatowania przemocą, wŚwięta zwłaszcza. No
      soory, ale Gibson przesadził ostro w swojej wizji - nikt by nie przezył takich
      tortur, nawet Chrystus - mimo, że Bóg, ale wszak z ludzkim ciałem o
      ograniczonej wytrzymałości.
      A to, że generalnie po obfitym jadle ludzie preferują "gumę do żucia dla oczu",
      jest chyba całkiem oczywiste?
    • zlakobieta Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 19:10
      Na Pasji byłam w kinie. Nie uważam, że to słaby film. Nie podobalo mi się tylko
      samo zakończenie (jakieś zbyt pretensjonalne było) i zbyt krwawa scena
      biczowania. Biczowanie to nie był naturalizm, tylko znaczna przesada.
      Poza tym film bardzo OK. Szczególne wrażenie zrobiło na mnie zastosowanie
      języka. Brawo za rezygnację z angielskiego. Dzięki temu produkcja nie robi
      wrażenia hollywoodzkiej. Myślę, że to bardzo potęgowało efekt (przynajmniej
      jeśli chodzi o mnie).

Pamiętam jednak, że po wyjściu z sali kinowej postanowiłam, że nie będę oglądać
      go ponownie. Raz wystarczy. Teraz się jednak zastanawiam...
      • aguszak Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 12.04.06, 11:27
        Mam dokładnie takie same odczucia, jak Złakobieta...
      • ktmajcher Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 12.04.06, 21:01
        zlakobieta napisała:
        >Brawo za rezygnację z angielskiego.
        i tu sie zgodzę
        ponadto wrażenie zrobiła na mnie personifikacja szatana
    • khaki3 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 11.04.06, 20:27
      Hmmm nie ogladalam Nigdy w zyciu, Pasje ogladalam chyba z 3 razy.W swieta
      wybiore jednak Pasje. Mam dosc mozgojebow filmowych i kiczu!Wole ambitnekino.
      Wczoraj ogladlam na DVD Malene, a dzis planuje obejrzec "Capitan Coreli" jak nic
      nie ma w tv to trzeba inwestowac w dvd.
    • aska_ejzja Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 12.04.06, 10:44
      Super kino nie przeraza mnie w święta bo to normalka, ale widzialam ten film w
      kinie, jest zdecydowanie przerysowany i zbyt krwawy, jeden człowiek ( Jezus) na
      w sobie zdecydowanie za duzo krwi. Podsumowujac, ten film w swieta -
      zdecydowanie NIE, dla mnie.
      Pozdrawiam i Życze Wam Wesołych Świąt
    • jkr777 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 12.04.06, 21:39
      Nie wiecie jak najlepiej zrobicie ubiezcie się na czarno pogaście światła
      wszelkie instrumenty grające usiądżcie przy stole i siedzczie tak dwa dni to
      wtedy chyba odechce wam się żędzić jakl stare baby!!! a ja se obejrze Nigdy w
      życiu bo pasję mam w dupie ten kretyńsdki film!
      • miss_e Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 13.04.06, 09:39
        a kiedy dokladnie jest "Pasja"? podajcie prosze date i godzine, jestem tak
        zabiegana ze nawet nie mam czasu kupic programu telewizyjnego! Dobrze, ze ida
        Swieta i w gronie rodzinnym bedzie mozna troche zwolnic tempo zycia. Pozdrawiam
        wszystkich.
    • lilith76 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 13.04.06, 09:43
      podaj definicję wielkiego kina, bo dla mnie "Pasja" raczej pod to nie podpada.
      nie obejrzę. poczytam Ewangelię :)
    • zazulka.1 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 13.04.06, 21:26
      Ani jedno ,ani drugie. Grochola zdecydowanie nie dla mnie, a do Pasji już
      kiedyś podchodziłam i nie miałabym odwagi na tak okrutny film drugi raz.
      • jedzoslaw Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 14.04.06, 19:34
        "Nigdy w życiu" nie zobaczę "Pasji". Nie mam ochoty na oglądanie takiej dawki
        przemocy. Wątpię, czy kogokolwiek ten film nawróci, albo sprawi, że ktoś
        uwierzy. Takie widowiska urządzano w średniowieczu: podczas przedstawień
        pasyjnych wylewano hektolitry byczej krwi, żeby wszystko było naturalistyczne;
        zresztą gawiedź uwielbiała takie efekty specjalne. My dzisiaj nie potrzebujemy
        takich bodźców, żeby przeżyć estetyczne doznania. Pozostaje więc hicior wg
        Grocholi: bezmyślny, ale...
        • the_dzidka Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 14.04.06, 20:25
          Dlaczego zaraz bezmyślny? Po prostu pogodna tzw. komedia romantyczna. Ja
          odnoszę wrażenie, ze w Polsce kręcenie czy oglądanie takich filmów skazuje
          automatycznie na ostracyzm. Bo przecież polskie kino to albo ambitny
          Kieślowski, albo totalne dno, zero typu "komedie": "Dzień świra", "Chłopaki nie
          płaczą" itp. Żeby wielokrotnie padało słowo qrwa. Tylko jakoś smiać się nie ma
          z czego. To ja już wolę NwZ - przynajmniej ogląda się miła historyjkę z
          sympatycznymi aktorami, a nie przejaskrawione wykoślawione i wcale nie śmieszne
          postacie kreowane przez Kondrata, Stuhra Juniora, Opanię Juniora, durnowatego
          Pazurę...
          • ragazzo11 Świeta przed tv to jakies nieszczescie ludzkości 15.04.06, 01:16
            gapcie sie w ten kretynski sadomasochistyczny obraz zakreconego na punkcie
            dogmatow religujnych gibsona - ja tam wole napic sie w milym gronie, gadac
            głupoty, opowiadac kawaly, nabijac sie z absurdow zycia a potem pouprawiam
            sobie seks i juz.
            a wy sie gapcie w telewizory!!!!!
            • adam81w Re: Świeta to jakies nieszczescie ludzkosci 15.04.06, 11:53
              ja bym tak powiedzial
          • ginny22 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 07:45
            Stawiasz na jednym poziomie "Dnia świra" i "Chłopaki nie płaczą"??? Hilfe...
            • jedzoslaw Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 11:33
              ginny22 napisała:

> Stawiasz na jednym poziomie "Dnia świra" i "Chłopaki nie płaczą"??? Hilfe...

No właśnie, nie wiem co powiedzieć na takie porównanie. Zacznijmy od tego,
              że "Dzień świra" to nie jest komedia, ale tragikomedia, przy czym tragedii jest
              w tym zdecydowanie więcej, niż komedii. A słowo na "k" zamiast przecinka to nie
              zabieg humorystyczny, ale czysty naturalizm, wynikający z pustki życiowej
              głównego bohatera. Jeśli ktoś upatruje w wulgaryzmach występujących w tym
              filmie wyłącznie dobry humor, to po prostu spłaszcza film. Właściwie nie mam
              nic przeciwko kinu rozrywkowemu do którego należy "Nigdy w życiu" i "Chłopaki
              nie płaczą" (ten ostatni to akurat moim zdaniem porządna komedia i naprawdę
              śmieszna), ale przypisywanie takim filmom jakichś szczególnych treści nie ma
              sensu (właśnie dlatego użyłem słowa "bezmyślny" w swoim wcześniejszym poście,
              choc to może za duże słowo). Ma być tylko miło i wesoło, więc jest. Osobiście
              omijam szerokim łukiem komedie romantyczne wszelkiej maści (w tym gatunku
              nawet "Czterech wesel i pogrzebu" nie otaczam jakimś szczególnym uwielbieniem),
              ale taka bezpretensjonalna rozrywka nikomu nie zaszkodzi. Jeśli zależy nam na
              dobrym odpoczynku w święta to taki film jest w sam raz, czego o "Pasji"
              powiedzieć nie można.
    • adam81w Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 12:03
      ja tam obejrze nigdy w zyciu . jestem ciekawy tego filmu .
      nie wiem po co tvp kupuje takie filmy jak pasja .
    • misscraft Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 12:46
      Obejrze chociażby dlatego, żeby zobaczyć wokół czego było tyle szumu.
    • spiwor Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 20:32
      Zadziwiające jest to jak wiele robi się szumu o to, że telewizja puszcza filmy naszpikowane przemocą i nie są one puszczane wcale albo o późnej godzinie a taka pasja leci o 20. Raczej nie chciałbym żeby moje dzieci oglądały ten film(jakbym miał dzieci).
      Jeśli chodzi o przemoc to ten film stawiałbym na równi z takimi filmami jak np. Doberman a jakoś trudno sobie wyobrazić żeby puścili ten film o 20.

Dla tych co nie oglądali: główny bohater ginie ale nie martwcie się jest zaskakujące zakończenie.
      • sabat99 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 21:26

"Zadziwiające jest to jak wiele robi się szumu o to, że telewizja puszcza filmy
        naszpikowane przemocą"

Nie przeszkadza ci 150 filmów z Arnoldem naszpikowanych przemocą, przy których
        się nawet dobrze bawisz. Ten cię irytuje, bo zmusza do refleksji czyli przeraża
        w zupełnie inny sposób, niż na pierwszy rzut oka.
        • efad4d Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 21:41
          obejrzałem 5 minut tej sieki z biczowaniem i wymiekłem :)

--

punkt skupu
    • zlakobieta Przemoc przemocy nierówna 15.04.06, 21:51
      Nie przeczę, że film jest zbyt krwawy. Pisałam o tym wyżej, jednak widoczna na
      ekranie przemoc jest uzasadniona TREŚCIĄ przez duże "T". Jest tak, jak napisał
      ktoś wyżej - bulwersują się ci, którzy boją się refleksji lub autorefleksji. Są
      to zapewne ci sami, których irytowały programy o papieżu w rocznicę śmierci.
      Nie ma obowiązku oglądania. Programów jest wiele, a agresywna krytyka treści
      jednoznacznie pozytywnych w swym wydźwięku jest wyrazem strachu chyba glownie
      przed sobą, swoją małością, a dla niektórych może przed czymś bardziej
      transcendentnym.
      Nie ogladam Pasji ale nie przeszkadza mi, że oglada ją właśnie mój mąż.
      Niezależnie od wartości artystycznej, jaką prezentuje (lub nie prezentuje)
      Pasja, głupio by mi było porównywać ten film do jakiejś komedii.
      Pozdrawiam
      Zła
      • turskaja Re: Przemoc przemocy nierówna 15.04.06, 22:08
        Wyłączyłam telewizor, bo film właśnie zabijał rodzącą się we mnie autorefleksję.
      • b413 Re: Przemoc przemocy nierówna 16.04.06, 12:41
        Droga Pani, bez urazy, ale i vice versa - wartości tego filmu jak swego miecza
        bronią osoby, które: pozwolę sobie zacytować trawersując wypowiedź Pani jednak:
        "Są to zapewne ci sami, którzy z pasją bronili jakże natrętnych programów o
        papieżu w rocznicę Jego śmierci".
    • fiona83 Obraz ma sile ... 15.04.06, 22:04
      Jeśli choć jedna osoba zastanowi się nad tym przerażającym i trudnym do
      ogarnięcia cierpieniem - to naprawdę film swą misję wykona ...
      Nie chodziło przecież o to żeby przedstawić historię śmierci Jezusa w sensie
      "faktograficznym" - przecież każdy ją zna ... Według mnie chodziło o to żeby
      choć odrobinę ukazać ból i godne znoszenie cierpienia.
      A oburzanie sie o brutalnosc i krew - pozostawie bez komentarza.
      • uhu_an Re: Obraz ma sile ... 15.04.06, 22:28
        zgadzam sie. obejrzalam ten film raczej........z ciekawosci no i z suzku
        jakiego wywolal. i musze stwierdzic, ze film zrobil na mnie wrazenie. ogromne.
        jestem poruszona do glebi. polakalam. sie. serio.
    • ja-czyli-nie-ty Kogel mogel!!!!! 15.04.06, 22:06
      A j wybrałąm Kogel mogel...
      Stara, obejrzana juz mnóstwo razy, ale jakże smieszna komedia, odświezona dzis
      przez TVP Polonia...
      Az brzuch mnie boli od tej dawki humoru ten film po prostu rządzi !!! co z
      tego, że niektore teksty znam już na pamięć. Co z tego, ze ten film leci w
      kazde święta. Jest najlepszy i już!!!!
      I to byla najlepsza propozycja fiomowa na dzisiejszy wieczor, a nie krwawa
      Pasja czy niesmieszna komedia Nigdy w zyciu ;)
      P.S a jutro 2 częśc kogla mogla... oczywiście tez obejrze
    • turskaja Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 15.04.06, 22:06
      Nie tylko s Swięta wolę wielkie kino. Dlatego wyłączyłam telewizor.
      • gmart2 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 17.04.06, 09:46
        Pasja-nie rozumiem o co chodzilo rezyserowi, zeby pokazac taka masakre, co jak
        ktos powiedzial czlowiek nie pzrezylby.
        Nigdy w zyciu-slabiutki filmik, bardzo slabiutka gra aktorow, slaba rezyseria,
        scenariusz oparty na slabiutkiej i pretensjonalnej ksiazce.
        • jedzoslaw Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 17.04.06, 19:29
          Ja uważam że "Pasja" wcale nie musiała byc aż tak krwawym filmem. Drastyczność
          tego obrazu to zabieg reżyserski, nie do końca zgodny z realiami historycznymi.
          Rzymianie byli ludźmi praktycznymi: chodziło o to, by spektakularnie zabić
          skazańca, a żeby to uczynić musieli skazanego doprowadzić na miejsce kaźni
          ŻYWEGO. Nie ryzykowaliby zatem i nie katowaliby go aż tak bardzo przed
          ostateczną karą. Nie chcę tutaj umniejszać cierpień Chrystusa, bo były one
          straszliwe. Ale jednak wątpię, czy scena biczowania musiała być -z punktu
          widzenia historycznego- aż tak bardzo drastyczna. Jest niewiele filmów, które
          tortury pokazałyby widzowi w tak dobitny i dosłowny sposób. Nawet wspomniane
          filmy ze Schwarzeneggerem to małe piwo, bo np. nie pokazywano w nich zbliżeń
          ran (pewnym wyjątkiem jest tu ewentualnie "Predator"). W Nowym Testamencie nie
          ma ponadto nic o tym, że do biczowania używane były też pałki nabite
          gwoździami, nie słyszałem też, żeby rzymskie bicze zakończone były hakami.
          Dlaczego oprawcy mieliby tak bardzo nienawidzić Chrystusa i dlaczego tak bardzo
          mieliby się upajać jego cierpieniem? To byli tylko zwykli żołnierze, dla
          których skazany był jedynie podburzaczem ludu. Nie interesowała ich religia
          miejscowej ludności, podobnie jak samego Piłata, który wydał wyrok jedynie pod
          naciskiem tłumu. Uważał Jezusa za niewinnego, a sam był tchórzem i oportunistą,
          do tego zmęczonym i trochę zgorzkniałym (wiadomo, że w wyniku intryg stracił
          ważną posadę w Rzymie i został niejako zesłany na prowincję, na stanowisko
          prokuratora Judei). Dlatego wydaje mi się, że biczowanie nie musiało być aż tak
          przesadzone. Natomiast bardzo ciekawym zabiegiem jest używanie przez bohaterów
          oryginalnych języków: aramejskiego, łaciny i greki.
          • spacey1 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 18.04.06, 10:09
            > Rzymianie byli ludźmi praktycznymi: chodziło o to, by spektakularnie zabić
            > skazańca, a żeby to uczynić musieli skazanego doprowadzić na miejsce kaźni
            > ŻYWEGO. Nie ryzykowaliby zatem i nie katowaliby go aż tak bardzo przed
            > ostateczną karą.

Zauważ jednak, że w momencie wymierzania kary chłosty nie było jeszcze
            ostatecznej decyzji o ukrzyżowaniu. Piłat zarządził chłostę, gdyż chciał
            przekonać Sanhedryn, że taka kara wystarczy. Jednak podczas okazania Jezusa po
            tej karze Sanhedryn się nie ugiął i nadal żądał kary ukrzyżowania.

Co zaś do upajania się biczowników cierpieniem Jezusa... gdzie jest powiedziane,
            że oni się nim upajali ze względu na religijny wymiar win Jezusa? Jestem w
            stanie założyć, że do tego legionu wybrano po prostu zwykłych sadystów.
            • kornelia82 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 18.04.06, 18:27
              dokładnie. Patrząc na ten film widzę nie tylko Chrystusa, ale także całą paletę
              ludzkich zachowań wobec drugiego człowieka i cierpienia. I wbrew opinii
              dominujących tutaj zwolenników lekkiej i nie wymagającej żadnego myślenia
              rozrywki oraz przyjemnego wieczornego sobotniego seksu ten film skłania do
              zastanowienia, jeżeli ktoś będzie chciał się zastanowić. A moim zdaniem głowne
              pytania, jakie można sobie postawić w trakcie oglądania tego filmu dotyczy nie
              tego, na ile prawdopodobne jest przetrwanie takiej chłosty przez człowieka w
              zależnosci od tego czy byłby on też Bogiem czy nie, ale pytanie o to jak ja
              zachowałabym się będąc świadkiem tych wydarzeń. Obawiam się, ze odpowiedź w
              większości przypadków nie bedzie optymistyczna. Moze dlatego ludzie nie chcą
              ogladać tego filmu. Za dużo mówi o nas samych...
              • wilczy_ogon Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 18.04.06, 19:19
                > pytania, jakie można sobie postawić w trakcie oglądania tego filmu dotyczy nie
                > tego, na ile prawdopodobne jest przetrwanie takiej chłosty przez człowieka w
                > zależnosci od tego czy byłby on też Bogiem czy nie, ale pytanie o to jak ja
                > zachowałabym się będąc świadkiem tych wydarzeń.

Hmm - sądzę, że aby postawić sobie takowe pytanie nie trzeba chyba oglądać procesu przerabiania człowieka na mielonkę. A jeżeli się mylę - to kiepsko jest z wrażliwością przeciętnych ludzi...

> W Nowym Testamencie nie
                > ma ponadto nic o tym, że do biczowania używane były też pałki nabite
                > gwoździami, nie słyszałem też, żeby rzymskie bicze zakończone były hakami.
                > Dlaczego oprawcy mieliby tak bardzo nienawidzić Chrystusa i dlaczego tak bardzo
                >
                > mieliby się upajać jego cierpieniem? To byli tylko zwykli żołnierze, dla
                > których skazany był jedynie podburzaczem ludu.

Rzecz w tym, że Gibson - prócz Ewangelii - w scenariuszu wykorzystał również opisy wizji XIX-wiecznej mistyczki Anny Katarzyny Emmerich, i to właśnie jej "zawdzięczamy" tak "malowniczy" obraz tortur, którym poddany miał być Jezus (dla ciekawych - do poczytania sm.fki.pl/emmerich.php?nr=270 ; jest tam mowa o znęcających się z lubością rzymskich żołnierzach, jest nawet o biczach zakończonych żelaznymi hakami, wyrywającymi kawałki ciała). Historycy uważają natomiast, iż Rzymianie do kary chłosty wykorzystywali flagrum - rodzaju bicza złożonego z kilku rzemieni zakończonych ciężarkami z kości albo ołowiu. To znacząco różni się od repertuaru narzędzi użytych w "Pasji". Zaś co do ilości uderzeń, jakie otrzymywał skazaniec - wg zwyczaju wynikającego z prawa Mojżeszowego maksymalną liczbą było 40 razów. Nie liczyłem, ile dokładnie otrzymał Jezus w "Pasji", ale szacuję, że było ich dużo więcej.

> Zauważ jednak, że w momencie wymierzania kary chłosty nie było jeszcze
                > ostatecznej decyzji o ukrzyżowaniu. Piłat zarządził chłostę, gdyż chciał
                > przekonać Sanhedryn, że taka kara wystarczy. Jednak podczas okazania Jezusa po
                > tej karze Sanhedryn się nie ugiął i nadal żądał kary ukrzyżowania.

Tak jest wg którejś z Ewangelii? Czy też może tylko według scenarzysty, zainspirowanego sado-opowieścią Emmerich?
              • ginny22 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 18.04.06, 19:29
                > Moze dlatego ludzie nie chcą ogladać tego filmu. Za dużo mówi o nas
                samych...

Tia, np. mówi to, że wiele osób uwielbia patrzeć na przelewanie krwi na
                ekranie. Ja nie lubię. Opis z Ewangelii przemawia do mnie bardziej, taka dziwna
                jestem.
                • brunosch przemoc tylko dla efektu filmowego 19.04.06, 11:24
                  wiadomo, że Gibson kocha naturalistyczne pokazywanie tortur, to było już w
                  Walecznym Sercu. No, ale poszedł dalej i żeby nie wycofano mu filmu ze względu
                  na okrucieństwo scen, chwycił się tematu śmierci Jezusa. Dzięki temu nakręcił
                  film "religijny", a z tym się nie dyskutuje.
                  jeśli będzie chciał nakręcić pornola, to weźnie się za losy Marii Magdaleny i
                  3/4 filmu będzie się działo w wojskowym burdelu dla Rzymian. Ale wystarczy
                  komentarz, że to o odkupieniu, pokucie i łasce boskiej i psychopata Mel Gibson
                  znów będzie bezkarny.
                  • precesja każdy widzi to co che widzieć... 19.04.06, 13:03
                    każdy widzi to co che widzieć, jedni zobaczyli biczowanie i przemoc inni
                    cierpienie i miłość, tajemnicę wiary. Prawda o człowieku - jak postapili
                    kapłani Żydowscy, jak od sprawy umył ręce Piłat, jak zdradził Judasz i jak
                    targało go potem sumienie, jak cierpiała matka widząc śmierć syna, jak działał
                    szatan i co robił w sercach ludzi, ect.
                    Każdy widzi co chce. Skoro widzieliście tylko przemoc, to...

szkoda.

Zbliża sie premiera nowego filmu Gibsona
                    tam będzie sie krew lała bo ci ci znają historię Majów to wiedzą czym były
                    rytualne ofiary.
                    „Apocalypto”
                    www.ozon.pl/tygodnikozon_2_14_1451_2006_15_1.html
                    Ale standardowo ten film już nie wbudzi takich kontrowersji. A dlaczego? Sami
                    wiecie.

• grek.grek Re: każdy widzi to co che widzieć... 19.04.06, 15:47
                      "Skoro widzieliście tylko przemoc to... szkoda".
                      Moze właśnie tej przemocy było nabyt wiele...
                      Skupienie na niej na tyle duże,żeby skutecznie wszelkie niuanse, o których piszesz, przyćmić, zdegradować...
    • justynka1414 Re: PASJA w Święta w TVP1 -obejrzycie? 21.04.06, 21:16
      Boziu Przenajświętsza wiecie co Taki jeden ksiądz kazał 7 latkom Pasję oglądać
      jakiś stuknięty.Ja uważam tak osobiście że Pasji niepowinni oglądać ludzie od
      20 lat w zwyż a nie 7 latki 7 latkom pozostawmy Olivera Tvista albo Pszcółkę
      Maję a tym starszym Harrego Pottera {Którego osobiście polecam bo jest
      zawalisty}
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka