Dodaj do ulubionych

pierwsze hasła reklamowe

• kicior99 Re: pierwsze hasła reklamowe 21.02.03, 18:36
      W latach 70. leciala taka reklama:
      -Co robisz?
      - Smaze jajko.
      - Ach, wy mezczyzni. przeciez ono sie przypali!
      - Nie przypali sie bo jest smazone na patelni teflonowej (i dalej nie pamietam)
      Kto sobie przypomina?
      • fletniapana Re: pierwsze hasła reklamowe 16.12.20, 13:54
        wiem, że minęło kilka lat ale dopiero teraz na to trafiłem; facet odpowiadał (z poczuciem wyższości):

- Nie, nie tej patelni

a potem była kilka zdań na temat tej patelni
        • xemxija Re: pierwsze hasła reklamowe 29.12.20, 12:03
          Nie na TEJ patelni - TO PATELNIA POKRYTA WARSTWA TEFLONU.

Nie pamietam tej reklamy osobiscie, ale slyszalam o niej tyle, ze czesto cytuje przy okazji smazenia jajka:)
    • Gość: misio Re: pierwsze hasła reklamowe - propaganda'80+ IP: *.brucepower.com 21.02.03, 19:09
      Pamietacie slynne haslo z okresu propagandy sukcesu (przypominam malolatom:
      Gierek, lata 80. ubieglego stulecia):
      "Polak potrafi".
      Przy drodze samochodowej gdzies w polnocnej opolszczyznie stala ogromna plansza
      z tym wlasnie haslem a nad nim postac usmiechnietego przedstawiciela
      robotniczej klasy panujacej.
      Pod spodem nieznani sprawcy dopisali: "przyp...olic!"
      Ha!
    • popiolkowa Re: pierwsze hasła reklamowe 21.02.03, 21:53
      Z haseł, ale nie reklamowych pamiętam te, które pojawiały się kiedy upychano
      przerwy między programami. Mania kompletna na temat pożarów... Mój Boże. Przez
      kilka minut świeciła z ekranu plansza - "Chroń lasy", "Zapałki w ręku dziecka
      to pożar". No i ta, która wracała najczęsciej "Przepraszamy za usterki". Przed
      dobranocką potrafiło nieźle wkurzyć:)
      Pozdrawiam
    • Gość: frozniak dynastia IP: *.gwiazda.net.pl 21.02.03, 22:51
      Moja lubione

"KAWA BEZ COMPLETY JEST JAK DYNASTIA BEZ ALEKSIS"

tylko nie wiem jak się pisało kompletę :)
      • Gość: skleroza? Re: dynastia IP: *.it-net.pl 21.02.03, 23:15
        z czego było hasło: są na całym świecie znane nasze blachy walcowane?????
    • Gość: Lassa Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.02.03, 20:03
      A ja jak przez mgłe pamiętam jedną reklamę - po scianie przeginala się jakas panienka i w pewnym
      momencie obsypywaly ja "chipsy" ale to jeszcze nie były te chipsy, ktore my znamy, tylko takie zólte,
      prażone plasterki ziemniaczne, tłuste i nismaczne, gumowate.
      Pamiętacie? Mozna bylo takie kupić w kiosku. I to o takie chipsy wtedy chodzilo.
      ale strasznie slabo to pamiętam - to było jakies 20 lat temu... na pewno widziałam to jeszcze w
      czarno-bialym odbiorniku.
    • Gość: Stanisław Sidor Re: pierwsze hasła reklamowe IP: 157.25.152.* 23.02.03, 00:15
      Gość portalu: jaga napisał(a):

> Pamiętacie "Ariel - pranie czyste jak łza".
      > Co było jeszcze?,,,,

Z lat 60-tych:
      "To jest dobry zwyczaj - w SOP oszczędzaj, w SOP pożyczaj".
      "Tylko margaryna mleczna na sklerozę jest skuteczna".
      "Każdy rolnik postępowy sam zapładnia swoje krowy".
      Z przemówienia W.Gomółki:
      "Każda fura gnoju, wywieziona w PGR-owskie pole, to gwóźdź do trumny
      amerykańskiego imperializmu".
      • stefan41 Re: pierwsze hasła reklamowe 23.02.03, 01:57
        Z konca lat osiemdziesiatych i wzorowanej na sowieckiej kampanii
        antyalkoholowej pamietam jeszcze haslo "Z pijanym nie tancze". Stosowny plakat
        przedstawial panienke z obrzydzeniem odpychajaca kieliszeki jakim plymem w
        srodku, zapewne gorzalka. Inna wersja tego samego plakatu wiescila: "Nie
        zmuszaj, nie zachecaj, nie namawiaj". To bylo jeszcze w czasach slynnej godziny
        13.

Wspomniana wczesniej reklama teletomboli miala w tla zgrabna pioseneczke
        konczaca sie "teletombola - ola - ola - ola!". Na jedna nasza kolezanke i
        imieniem Ola wlasnie mowilismy wiec "Teletombola" bo byla na poziomie tej
        reklamy wlasnie.

Stefan
    • Gość: Norman Reklamy sprzed lat IP: *.acn.pl / 10.65.3.* 23.02.03, 14:24
      Dwie mi się przypomniały:
      1. Firma DIGITAL (jakiś czas nawet miała reklamę na szczycie Pałacu Kultury w
      Warszawie): dziecko zapodziewa się do firmy w jakimś PRLowskim pawiloniku, tam
      je wita jakis facet, dziecko pyta: a co to ? a on: Kopiarki, komputery, sprzet
      audio-wideo i mówi do sekretarki: Pani Kasiu, dwie kawy proszę! A dziecko na
      to: "ja może mleko... ?".
      O rany, dlaczego ja to zapamietalem ?? To jakis 1988 rok.
      2. Reklama komputerów Commodore (spot był max prymityw): gejowski głos mówi
      cos w stylu "Liczy, Bawi, Drukuje... jeszcze nie tańczy, ale wystarczy. CO ?
      COmmodore."
      Commodore chyba już nie ma, a jeśli jest, to chyba nadal nie tańczy...
      Z wczesnych lat kapitalizmu pamiętam pierwsze filmy Kodaka (Kodak Ektar, była
      plotka, że zarzucili nasz rynek produktem z wadą wycofanym z Zachodu), buty
      Adidas Torsion (katowano nas tym podczas MŚ w piłce 1990 rok). I jeszcze z
      roku bodajze 1994 nie mogę zapomnieć reklamy Życia Warszawy, gdzie facet
      siedząc na kiblu cieszył się, że Życie Warszawy wychodzi także w niedzielę (co
      trwało dość krótko).
      Pozdrowienia,

• madgusia Re: pierwsze hasła reklamowe 23.02.03, 14:54
      Pamiętacie reklamę batonika kukuruku? Rysunkowy filmik dziecko z batonikiem i
      piosenka: kukuruku to jest zdrowe cudo z masy kakaowej... coś tam jescze było
      ale już nie pamiętam:)Te pierwsze reklamy były dla mnie ważniejsze niż film
      zawsze prosiłam mamę żeby mi pozwolila po filmie je pooglądać hehe jakie to
      dawne czasy:) pozdrawiam
      • Gość: Yaneq Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.se.com.pl / 10.0.10.* 23.02.03, 15:15
        pierwsza reklama jaka pamietam to "Prusakolep" - potem był "batervit" patent do
        dolewania do akumulatorow - ech i kto jeszcze pamieta, ze nie zawsze byly
        akumulatry bezobslugowe ;)
        Najbardziej wryla mi sie w pamiec reklamowka pierwszych klonow PC - pewnie
        jakies XT-eki to byly. Rzecz sie dzieje gdzies w kosmosie - prowadzone sa
        wykopki archeologoczne - mloda piekna blondynka sprawdza kompoter i wola: -
        profesorze on dziala! A profesor na to - Bo to BIM -
        Lubilem ten spocik ale szybko znikl tak jak nasza podrobka IBM ;)
        No i pierwszy polski spocik - chodzil chyba tylko na WOT
        Taki zul podchodzil do kolesia i mowil chrypiac: - kup pan cegle!
        Koles bral cegle - pukal w nia palcami. I krzyczał: ale to keramzyt (albo jakos
        tak podbnie) - wyrywal zulowa ceglowke i oddawala mu portfel.

A potem przyszla era papmpersow ;)
      • Gość: kasia Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.biskupin.wroc.pl / 10.6.3.* 02.03.03, 23:31
        Kukuruku jest chrupiące w szkole(a może w domu?0,w lesie i na łące...(??)
        To rzeczywiście bylo dawno:-)))))
    • maretina Re: pierwsze hasła reklamowe 23.02.03, 19:30
      silanizacja-rewelacja! :)
    • Gość: Forman Re: pierwsze hasła reklamowe IP: proxy 23.02.03, 21:03
      A pamiętacie pierwsze reklamy podpasek.Pani o nazwisku Kasia Niekrasz
      zachwalała"Always".Pozostałych nazwisk kobiet, niestety nie pamiętam.
      • mock Re: pierwsze hasła reklamowe 23.02.03, 22:05
        Magnetyt - kruszy kryształy!
        Pamiętacie reklamę czegoś takiego, co można było wmontować w rury z wodą i one
        potem nie zarastały kamieniem?
        • pieskuba Re: pierwsze hasła reklamowe 24.02.03, 13:19
          mock napisał:

> Magnetyt - kruszy kryształy!
          > Pamiętacie reklamę czegoś takiego, co można było wmontować w rury z wodą i
          one
          > potem nie zarastały kamieniem?

"Raz i dwa i trzy i cztery
          Lecim po magnetyzery!"

Myślę, że o to Ci chodziło.
          Pies
      • pieskuba Re: pierwsze hasła reklamowe 24.02.03, 13:22
        Gość portalu: Forman napisał(a):

> A pamiętacie pierwsze reklamy podpasek.Pani o nazwisku Kasia Niekrasz
        > zachwalała"Always".Pozostałych nazwisk kobiet, niestety nie pamiętam.

Pierwsza była, jeszcze wtedy "z pewną taką nieśmiałością" Anna Patrycy.

Pies
        • Gość: bbr która pierwsza IP: *.sad.warszawa.supermedia.pl 08.03.03, 22:29
          Czy aby na pewno? Mnie się wydaje, że najpierw Kasia :-) pozdrawiam
    • Gość: esscort Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 00:16
      Nikt nie pamięta, czy przegapiłem? Początek Gierka. W sklepach (nie wiem
      dlaczego na warszawskim Żoliborzu w spozywczych delikatesach) pojawiają się
      zagraniczne perfumy pt masumi. Akcji ich wprowadzania na rynek towarzyszyła
      duża kampania reklamowa, w której Kalina Jędrusik swoim zmysłowem głosem
      mówiła: "masumi, cała jestem masumi". Rewelacja
    • Gość: Andrzej Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 13:15
      Najszlachetniejszy z kamieni...........PUMEX:))
    • mrb4 Re: pierwsze hasła reklamowe 24.02.03, 17:16
      I co zabawnego widzicie w reklamach z początku lat 90-tych? Przecież to był
      pomnik głupoty i naiwności: głupoty twórców i naiwności odbiorców. Reklamy te
      trafnie ilustrowały podjęty wówczas wysiłek, aby na gruzach komunizmu zbudować
      kraj trzeciego świata.
    • Gość: jaga Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.02.03, 20:53
      Universal to you...
    • Gość: :) OSRAM i wszystko jasne IP: *.acn.waw.pl 24.02.03, 21:16
      autor tego sloganu chyba nigdy w życiu ciemnej kupy nie zrobił
    • Gość: P-77 Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.03, 23:24
      Pamiętam taką reklamę z 1987 roku. Hasło - "wyrzuć klucze". Niestety nie wiem
      czego ona dotyczyła.
      Potem jesienią 1989 była reklama - facet zaczepiony przez kogoś na ulicy
      gorączkowo zastanawia się z kim ma do czynienia. Powód - brak lecytyny.
      Wtedy były dwie reklamy na krzyż - nie sposób zapomnieć.
      Poza tym pamiętam jak w 1990 roku Universal zakupił serial "Północ - Południe"
      (wiosna 1990) i przed emisją każdego odcinka podawano nazwy państw, którcyh
      pierwsze litery dawały nazwę sponsora. Niestety nie pamiętam jakie to były
      państwa.
      Pamiętam też reklamę proszku - "Drogie Omo, mąż zrobił kolację, wyprałam jego
      koszulę, ślad po jajku zniknął, dziękuję ci Omo". I reklamę o chłopcu, który
      wrzucił baton do mleka.
      W 1992 roku była reklama płynu do zmywania - córka mowi do mamy -"Mam nowego
      przyjaciela" "A co z Ludwikiem" - pyta mamusia (próba przemycenia antyreklamy).
      Producenci Ludwika zagrozili procesem, i natychmiast zaczęły pojawiać się różne
      imiona męskie,
      A pamiętacie reklamę Coca-Coli z mistrzostw świata w 1994. Kostki lodu w
      szklance, jedna mówi do drugiej - przesuń się, nie jesteś przezroczysta.
      • Gość: ja Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.chello.pl 25.02.03, 12:09
        "oferta ZREMBu zawsze na czasie", hihi
    • Gość: docent Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.chello.pl 25.02.03, 12:54
      Przed wojną było takie hasło:
      "Jak się pobierzem to się OKOCIM"
      • Gość: Do. Herbatka Paracelsus IP: *.230.186.195.dial.bluewin.ch 26.02.03, 00:48
        A dla naszych milusinskich mamy herbatke z kopru wloskiego :-)))

Fajne te reklamy byly.

:-)
        Do.
    • trishika Re: pierwsze hasła reklamowe 26.02.03, 10:21
      a pamiętacie reklamę proszku do prania AS? Takie dwa szymapansy ubrane w
      ciuchy. Jeden z nich był mężem a drugi zoną. Nie pamiętam jakie hasło było
      związane z tą reklama. Było tam coś w stylu "Mama ma asa..." . Dalej nie
      pamiętam, ale wiem że ta reklama była sympatyczna.
      • Gość: chayanne Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.com.pl 27.02.03, 18:50
        A kto pamięta pierwsze "zapraszamy do reklamy" w Trójce? Jedna, którą pamiętam
        do dziś to coś o cukrze. Po informacji co można kupić następował
        tekst "cukrownia ... Łapy" i tu dwa klaśnięcia. I jeszcze w tym samym miejscu
        kampania antynikotynowa i ich hasła. Pamiętam tylko jedno "Kto pali Yugo umiera
        długo, kto pali Kara umiera zara...z".
        • Gość: kasia Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.cip.biologie.uni-osnabrueck.de 28.02.03, 13:54
          a pamieta ktos
          lanza ma wiecej-850
          i waga z proszkami do prania
          plakalam ze smiechu ogladajac pania naprawiajaca samochod w bielusienkim
          kombinezonku:)
          • Gość: Donata Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.pl / 10.0.1.* 01.03.03, 12:05
            Ja pamietam reklame firmy Lisner. Dwoch facetow ubranych na niebiesko. Gruby i
            wysoki mowi: ja pracuje w firmie lisner, firma lisner robi najlepsze ryby. cudy
            i niski zaczyna: ja tez pracuje w firmie... i sie zacina. Zabroniono potem
            puszczac ta reklame ale jak widac i tak zrobila swoje. Napewno niejeden z nas
            bedac dzieckiem konczyl wypowiedz tego malego faceta.
            • bledna Re: pierwsze hasła reklamowe 01.03.03, 15:01
              Reklama butow sportowych i pioseneczka: "buty sofix dla kazdego bardzo modne i
              wygodne.." (buty koszmarne)
              • Gość: mumintroll Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.biochem.mpg.de / 10.102.0.* 05.03.03, 14:17
                to lecialo tak:
                buty sofix dla kazdego, trwale modne i wygodne, i na zime i na lato, chodzi
                synek, chodzi tato. W tym sie chodzi!!!
                taaaaaa...
                byly jeszcze reklamy maszyn (?) do liczenia pieniedzy. ciekawe do kogo byly one
                skierowane...
            • Gość: ??? Re: pierwsze hasła reklamowe IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.03.03, 20:22
              ?????
    • Gość: Maruda Oooooooooobiecałaś... IP: *.tvsat364.lodz.pl 06.03.03, 22:28
      Płyn do kąpieli :)))))

a pamiętacie jeszcze taką reklamę, puszczaną chyba nadal, albo przynajmniej przypominaną co jakis czas- Multi Sanostol z dziecięcym chórkiem saaaaa- noooo stooooooooool

:)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka