Gość: bialowlosy IP: *.mm.pl 20.04.03, 15:35 Zawsze chciałem wiedzieć co to za firma i w końcu się dowiedziałem :)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mp Struś? jaki struś??? IP: 212.160.148.* 20.04.03, 15:44 Czy to wam wygląda na strusia?: www.desertmuseum.org/programs/rff_roadrunner.html Znowu nasi wspaniali tłumacze tytułów się popisali... buhaha ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Struś? jaki struś??? IP: 195.205.45.* 20.04.03, 16:25 Nasi kochani tlumacze popisali sie juz dosc dawno, ale polska nazwa roadrunnera to kukawka pstrokata - dziwny tytul na kreskowke, nie ? A tlumaczenie takich tytulow jak 'The Sting' jako 'Zadlo', albo 'Die Hard' jako 'Szklana pulapka', to juz historyczne byki naszych tlumaczy... chociaz np. gdyby nie Elzbieta Galazka-Salamon i jej tlumaczenie 'Pulp Fiction', to nie mielibysmy w naszej pieknej mowie zwrotu takiego, jak 'Zrobie ci z d... jesien sredniowiecza', bo w oryginale Marsellus Wallace mowil tylko cos o sredniowieczu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zooza Re: Struś? jaki struś??? IP: *.attu.pl / 192.168.1.* 01.05.03, 15:54 A jak wg Ciebie nalezy przetlumaczyc sting?? wysiegnik tylny??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorzY acme to również rzeczownik IP: *.visp.energis.pl 20.04.03, 17:01 oznaczający "the highest point, peak" w American English. Na siłę to też pasuje. Np. pigułki acme to takie ekstra-strong. Przynajmniej tak to interpretowałem do czasu przeczytania tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: acme to również rzeczownik IP: 195.205.178.* 21.04.03, 22:08 O rany, nie tylko w american english, ale takze w grece, ktora chyba jednak byla wczesniej. Dodam jeszcze ze w latach 20 byl w sztuce rosyjskiej kierunek akme-izm, ktory w programie powolywal sie wlasnie na greckie znaczenie slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: Imię nimfy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.03, 17:04 Właśnie - nareszcie wiem skąd to ACME używane nawet w koledżach i na uniwersytetach jako przykładowa nazwa firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Imię nimfy - albo sklepy spożywcze IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.04.03, 11:36 ACME - to tez siec marketow spozywczych. Nie wiem czy dzialaja w calych Stanach, ale na pewno na terenie stanu New Jersey. A przeciez Strus Pedziwiatr i Kojot uganiaja sie po dzikim zachodzie, a nie po cywilizowanym i nudnym wschodzie. Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Imię nimfy IP: 212.244.167.* 22.04.03, 10:49 Nazwa ACME pochodzi od anglielskiego American Company Making Everything Odpowiedz Link Zgłoś