Gość: Piotrek IP: *.zchpolice.com 07.07.03, 19:37 Może Mistrz zrobiłby lepiej kręcąc drugą część "Ziemi obiecanej". A potem następne. Nawet kilkadziesiąt części... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Re: Inna dwójka Re: Trzecia część IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.03, 19:40 Gość portalu: Piotrek napisał(a): > Może Mistrz zrobiłby lepiej kręcąc drugą część "Ziemi > obiecanej". A potem następne. Nawet kilkadziesiąt części... he he he panie , mistrzu, nie rob wiecej juz nic, prosiemy Odpowiedz Link Zgłoś
jesters_script Dlaczego nie? 07.07.03, 21:19 Moze wreszcie mistrz sie obudzi. To chyba najwieksze wyzwanie dla Niego, pokonac legende... I albo wygra wszystko, albo straci, chociaz fakt, ze opowiesc o 22 letnim absolwencie medycyny nie nastraja dobrze. No ale dobrze, ze probuje, bo jak Mu sie uda to drzwi do filmu o polskiej nowej rzeczywistosci zostana wywarzone. Powodzenia Mistrzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Re: Dlaczego nie? IP: *.ifn-magdeburg.de 08.07.03, 13:00 jesters_script napisał: > Moze wreszcie mistrz sie obudzi. Mistrz nie spi- tak mysle..MOj szef spi na wykladach (tzn my tak myslimy a potem zadaje lepsze pytania od tych, ktorzy wydaje sie ze nie spia.. Spod lekko przymknietych powiek widzi nawet te wlasciwe slajdy- wiec nie ma problemu z wytknieciem niescislosci... A mlodosc jest piekna- jej glowna cecha to ekscytacja.. Trzeba zas umiec i jedno i drugie i pobudzac i czasem wyhamowac- zapytajcie sloni i ´dzikie i ciemne´ plemiona indianskie.. I cos jeszcze - ´nadzieja´ to piekne slowo- bardzo bliskie np motywacji... Gorzej jak sie z niej robi sciereczke do butow albo zmywak do naczyn... Najgorzej gdy ktos na starosc wykazuje zaledwie umiejetnosci mlodzienca a brak mu wiedzy o hamowaniu czlowieka dojrzalego... No ale to nie dotyczy mistrza - jestem raczej pewna a pewnego wdziecznego nicka z b. nieciekawymi tekstami... Tez chcialabym sie doczekac znow dobrych polskich filmow zanim nasza ´renoma´ podupadnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: Budzic niedzwiedzia, czy wskrzeszac historie IP: 162.108.22.* 08.07.03, 17:04 Gość portalu: ANka napisał(a): > jesters_script napisał: > > > Moze wreszcie mistrz sie obudzi. > Mistrz nie spi- tak mysle..MOj szef spi na wykladach (tzn my tak > myslimy a potem zadaje lepsze pytania od tych, ktorzy wydaje sie > ze nie spia.. Spod lekko przymknietych powiek widzi nawet te > wlasciwe slajdy- wiec nie ma problemu z wytknieciem niescislosci... > A mlodosc jest piekna- jej glowna cecha to ekscytacja.. Trzeba > zas umiec i jedno i drugie i pobudzac i czasem wyhamowac- > zapytajcie sloni i ´dzikie i ciemne´ plemiona indianskie.. > I cos jeszcze - ´nadzieja´ to piekne slowo- bardzo bliskie np > motywacji... Gorzej jak sie z niej robi sciereczke do butow albo > zmywak do naczyn... > Najgorzej gdy ktos na starosc wykazuje zaledwie umiejetnosci > mlodzienca a brak mu wiedzy o hamowaniu czlowieka dojrzalego... > No ale to nie dotyczy mistrza - jestem raczej pewna a pewnego > wdziecznego nicka z b. nieciekawymi tekstami... > Tez chcialabym sie doczekac znow dobrych polskich filmow zanim > nasza ´renoma´ podupadnie.. Jedno i drugie nie na miescu Zbudzic spiacego niedzwiedzia, jak robia to dzieci w zabawie w "Stary niedzwiedz mocno spi"? A potem co? To juz nie zabawa. Potega mlodosci daje prawo wierzyc w marzenia. Tylko nie ze starcem. Prosze. Mlodosc i Wajda? Usmiech wyrozumialosci ze wspolczuciem, czy politowaniem? " zapytajcie sloni " pisze autorka. Otoz to. Niestety mamy do czynienia nie ze sloniem, a z mastodontem, poznym dinozaurem. O tym trzeba pamietac. Takie loty moga byc grozne dla samego Wajdy. Czasy juz nie te. Wolalbym aby opisal dzisiejsza rzeczywistosc ktos mlody, kto wszystkimi zmyslami odbiera to co sie dookola dzieje. Dajmy mlodym te szanse zanim starzy pomra na posterunkach etatowych mistrzow polskiego kina ze skerostwem chowajac przed mlodymi swoj warsztat. Wajdzie pozostawmy czas pisania pamietnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka O mlodosci i babciach IP: *.ifn-magdeburg.de 08.07.03, 17:47 Szanowny rozmowco. TAka dygresja.. Babcia mojego meza byla goralka.. Babcia miala to do siebie ze z sentymentem i iskierka w oku opowiadala o tym jak to mlodzieniec pomagal jej wsiasc do pociagu.. Brzmialo to mniej wiecej tak - mlody chlopok i taki silny a jak mnie wzial i smyrgnal do gory - jedna reka... Babcia tez opowiadala o lekarzu ktory do niej przychodzil gdy rozrusznik juz nie za bardzo sprawnie dzialal.. Uprzedzala wnuczka ze musi sie przygotowac bo to taki przystojny lekarz.. Przy okazji opowiadala tez jak to ten sam lekarz z mrugnieciem do niej podawal kolezance wapno z zastrzezeniem ze to lek na wszystko.. I babcia opowiadala z usmiechem jaki to urwis ten lekarz i jak pomoglo kolezance... A babcia byla tez kochajaca zona i babcia.. To taka mala dygresja z zycia - nie warto nie doceniac babc a mlodym duchem mozna byc zawsze - to nie kwestia wieku. Cos mi sie tak wydaje ze madrosc tez nie przychodzi na zawolanie - to kwestia przykladow.. Obawiam sie tez ze gdy mlodzi beda mowic o mlodosci to moze sie tak zdarzyc ze wyjdzie z tego jeden wielki ´banan´ ale o tym mowilam juz niejakiemu bonobo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: O mlodosci i babciach IP: 162.108.22.* 08.07.03, 18:05 Gość portalu: ANka napisał(a): > Szanowny rozmowco. TAka dygresja.. Babcia mojego meza byla goralka.. > Babcia miala to do siebie ze z sentymentem i iskierka w oku > opowiadala o tym jak to mlodzieniec pomagal jej wsiasc do pociagu.. > Brzmialo to mniej wiecej tak - mlody chlopok i taki silny a jak > mnie wzial i smyrgnal do gory - jedna reka... > Babcia tez opowiadala o lekarzu ktory do niej przychodzil gdy > rozrusznik juz nie za bardzo sprawnie dzialal.. Uprzedzala > wnuczka ze musi sie przygotowac bo to taki przystojny lekarz.. > Przy okazji opowiadala tez jak to ten sam lekarz z mrugnieciem do > niej podawal kolezance wapno z zastrzezeniem ze to lek na > wszystko.. I babcia opowiadala z usmiechem jaki to urwis ten > lekarz i jak pomoglo kolezance... A babcia byla tez kochajaca > zona i babcia.. > To taka mala dygresja z zycia - nie warto nie doceniac babc a > mlodym duchem mozna byc zawsze - to nie kwestia wieku. Cos mi sie > tak wydaje ze madrosc tez nie przychodzi na zawolanie - to > kwestia przykladow.. > Obawiam sie tez ze gdy mlodzi beda mowic o mlodosci to moze sie > tak zdarzyc ze wyjdzie z tego jeden wielki ´banan´ ale o tym > mowilam juz niejakiemu bonobo.. Bardzo ladnie Pani opisala swoja babcie. Mozna powiedziec, babcia z klasa. Starzec sie to tez sztuka. Nie kazdy to potrafi. Sa starcy, ktorym pstro w glowie i nawet nieletnich panienek sie zachciewa. Czy my bedziemy mogli sie zestarzec z szacunkiem, z kultura? Czas pokaze. Dzis nie martwmy sie zbytnio o to. Badzmy soba. "blogoslawiony, kto za mlodu byl mlody" To cytat, ale mniej wiecej chodzi o to by dorastac do swoich lat, a nie wyprzedzac je, czy zostawac intelektem we wczesniejszej fazie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka To nie moja babcia a meza IP: *.ifn-magdeburg.de 08.07.03, 19:03 Mlodosc to tez spostrzegawczosc.. A ja uwazam ze starszym nalezy sie szacunek i mam pewne podstawy aby postulowac iz doswiadczenie jest niemniej wazne od talentow mlodosci.. Sama nie uwazam sie jeszcze za staruszke i nie o starosc sie martwie ale o tego ´banana´ i przyklady. Poza tym co to Panu przeszkadza? Nawet jesli sie nie uda to moim zdaniem warto probowac.. A - rowniez moim zdaniem niestety- szanse wieksze niz u tych obecnych mlodych sposrod ktorych mamy wybierac... Dobre polskie filmy nowej generacji moge policzyc na palcach jednej reki a i tak boje sie ze tych palcow bedzie za duzo... A sloni niechze sie Pan zapyta - zwlaszcza slonic- bo tu chodzi o przetrwanie i wlasnie o to najmlodsze pokolenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: To nie moja babcia a meza IP: 162.108.22.* 08.07.03, 20:17 Gość portalu: ANka napisał(a): > Mlodosc to tez spostrzegawczosc.. > A ja uwazam ze starszym nalezy sie szacunek i mam pewne > podstawy aby postulowac iz doswiadczenie jest niemniej > wazne od talentow mlodosci.. > Sama nie uwazam sie jeszcze za staruszke i nie o starosc > sie martwie ale o tego ´banana´ i przyklady. Poza tym co > to Panu przeszkadza? Nawet jesli sie nie uda to moim > zdaniem warto probowac.. A - rowniez moim zdaniem > niestety- szanse wieksze niz u tych obecnych mlodych > sposrod ktorych mamy wybierac... > Dobre polskie filmy nowej generacji moge policzyc na > palcach jednej reki a i tak boje sie ze tych palcow > bedzie za duzo... > A sloni niechze sie Pan zapyta - zwlaszcza slonic- bo tu > chodzi o przetrwanie i wlasnie o to najmlodsze pokolenie.. Babcia to zawsze babcia. Nawet gdy jej brak, musi byc substytut. Po prostu potrzebujemy takich ludzi, ktorzy by byli przy nas i dla nas autorytetami, chocbyw tej waskiej dziedzinie, jak naprawic ubranie dziecka, czy opowiedziec jak wygladaly wakacje iles lat temu. Z tym nie mamy klopotu. Gorzej jest gdy chodzi o dziadka i to takiego ktory nie jest naszym dziadkiem, wiec poza naszym wplywem, a chce robic to co juz nie powinien. W tym jest szkopul. Pani ANko, wlasnie to jest smutne, ze i nie te mozliwosci i pora dopuscic do pracy mlodych Polakow, ktorzy od lat czekaja na swoja szanse. W realiach, kiedy pieniadze sa z naszej puli, zawsze dostaja je ci sami etatowi rezyserzy? Zalosne jesli im na mysl nie przychodzi, ze pora na mlodych, ze trzeba im dac ten chocby jeden raz szanse, ze zwykla przyzwoitosc, (nie powiem etyka bo kto ja tam wie, moze to u nich tak wlasnie idzie) wymaga zeby sie podzielic z mlodszymi, nawet o dwa pokolenia, a nie jak stary samiec na rykowisku doputy zapladnia, wszelkie sztuki, dopuki mlodszy silniejszy rywal karku mu nie nadlamie. To ze swiata przyrody, a co u Wajdy? Jaki swiat on preferuje? Milo jest jak dziadek z wnukiem porozmawia o dziewczynach, ale jak sili sie by podebrac dziewczyne wnuka, to juz o nim zle swiadczy i jest zalosne. Powie Pani, ze to tworczosc, a tu nie powinnismy promowac, czy dyskryminowac wieku. Niestety jest tylko jedna pula pieniedzy i to z naszych podatkow na te tworczosc. To takze jest czasem jedyna szansa dla kogos mlodego, moze bardziej utalentowanego niz okazal sie nim Wajda. Dla niego skrzynia z rzadowymi (naszymi) pieniedzmi jest zawsze otwarta i nawet trzesaca sie dlon starca nikt nie odtraci. Tutaj mozemy zobaczyc jego kulture, czy umie sie podzielic z innymi, czy potrafi sam ustapic mlodszym miejsca, wlasnie dla dobra polskiej kinematografii. Pozdrowienia dla Pani i Pani meza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Czlowiek z... IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 08.07.03, 23:43 Cos z Awx nigdy sie nie moge zgodzic. Cala Polska huczala, ze Wajda zabiera prace i pieniadze mlodym robiac 'Pana Tadeusza', no i co, tlumy poszly na film, pieniadze sie zwrocily. Oby i teraz tak sie stalo. Swoja droga, Wajda wiele razy okazal sie duzo mlodszy niz 'mlodzi'. Powodzenia Mistrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: Czlowiek z... IP: 162.108.22.* 09.07.03, 16:48 Gość portalu: mlisow52@gazeta.pl napisał(a): > Cos z Awx nigdy sie nie moge zgodzic. Cala Polska huczala, ze > Wajda zabiera prace i pieniadze mlodym robiac 'Pana Tadeusza', > no i co, tlumy poszly na film, pieniadze sie zwrocily. Oby i > teraz tak sie stalo. Swoja droga, Wajda wiele razy okazal sie > duzo mlodszy niz 'mlodzi'. Powodzenia Mistrzu. To dobrze, ze sie ze mna nie zgadzasz. Nie mam zalu. Ciesze sie ze to mowisz, tak jak ja masz wlasne zdanie. Nie jest to wazne na kogo strone padnie racja, ale ze czasem chce sie wypowiedziec wlasne mysli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieskaplikowany Przepraszam IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.07.03, 19:41 Szukamy z kolega weterynarzem, wscieklej angielskiej kozy, co sie zwie, gabi...jakos tam. To powazny przypadek, nalezy naytchmiast izolowac, moze zarazic wszystkich, dajcie znac jak sie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A zacytowac ci almaczewskiego? O kozie i 08.07.03, 00:49 amerykanskich zboczkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojejku Re: Trzecia część IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 20:06 Trzeci z pokolenia Birkutow ma 22 lata i skonczyl medycyne?! Wybitnie zdolny czlowiek. Piecioletnie, piekielnie trudne studia w 3 lata! I juz powazniej: Moze Pan Wajda dalby juz sobie spokoj z rezyserka. Jak nie kopiowanie literatury szkolnej, to propagitki w stylu "Czlowieka z zelaza". Jak tak dalej pojdzie, to bedziemy mieli 100 odcinkow "Czlowieka" i w koncu pozostanie p.Wajdzie ekranizacja hymnu narodowego i Bogurodzicy. O ile dozyje 200 lat, czego mu zycze, choc mam nadzieje bez kamery w rece. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Jakby konczyl w Moskwie, to wiek by sie zgadzal... 08.07.03, 00:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Trzecia część IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 08.07.03, 23:47 Mogl zrobic mature jak mial 17 lat? Mogl. W Stanach musieli jedna ustawe przerobic, bo chlopak umny zrobil mature jak mial 14 lat, a jak mial 18 to konczyl doktorat z medycyny, rzadkie ale sie zdarza... A w ogole, to te 22 lata moga byc umowne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Czlowiek z Warszawki IP: 142.52.81.* 07.07.03, 20:10 Proponuje opowiesc o czlowieku, ktory zostal wyrolowany przez Mazowieckich, Frasynikow, Bujakow i innych Michnikow. Czlowieku, ktory musi znosic ryje Kwasniewskich, Millerow i Dyduchow. Czlowieku, ktory patrzy na ten burdel i mysli "czy o to rzeczywiscie nam chodzilo"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo musi znosic ryje IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.punkt.pl 07.07.03, 20:44 Jak głosował to musi znosić te ryje. A jak nie głosował to też musi, bo większość to durnie. Ale pewnie nie znasz stania w kolejce w sklepie mięsnym od 3 w nocy (raz stałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYJ TE RYJE IP: 68.147.110.* 07.07.03, 22:06 Gość portalu: olo napisał(a): > Jak głosował to musi znosić te ryje. A jak nie głosował to też musi, bo > większość to durnie. > Ale pewnie nie znasz stania w kolejce w sklepie mięsnym od 3 w nocy (raz > stałem. MASZ RACJE OLO. JA W WIECZOR WIGILIJNY W 1979 STALEM POD SUPERSAMCEM, PRZYTUPUJAC, PRZEZ 4 GODZINY PO CHLEB, KTORY MIELI LADA CHWILA DOWIEZC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy b Re: Czlowiek z Warszawki IP: *.216-194-5-88.nyc.ny.metconnect.net 08.07.03, 19:06 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Proponuje opowiesc o czlowieku, ktory zostal wyrolowany przez > Mazowieckich, Frasynikow, Bujakow i innych Michnikow. Czlowieku, > ktory musi znosic ryje Kwasniewskich, Millerow i Dyduchow. > Czlowieku, ktory patrzy na ten burdel i mysli "czy o to > rzeczywiscie nam chodzilo"? pomarzyć- dobra rzecz...ale w przypadku Wajdy raczej się nie doczekasz realizacji takiego scenariusza....chyba ,że dostanie cynk z nowego politbiura, że teraz, to już tak można mówić... > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akat Re: Trzecia część 'Człowieka z marmuru' i 'Człowi IP: 217.98.105.* 07.07.03, 20:19 Patrząc na to, co zrobiliśmy z Polską, z nadziejami tych marmurowych i żelaznych Polaków, to pozostał do nakręcenia jeszcze jeden film - "Człowiek z g...a". Wystarczyło czternaście lat wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Birkut Człowiek z Millera IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.03, 00:17 I inne propozycje: Człowiek z butelki Człowiek z drewna Człowiek z księżyca (ale to już chyba było, prawda?) Człowiek z banku Człowiek z syndyka (masy upadłościowej) Człowiek z urzędu (skarbowego) Człowiek z przeciwka Człowiek z taksówki Człowiek z teściowej Człowiek z szefa Człowiek z kosmosu Człowiek z gliny (ten tytuł można skrócić - "Golem", ale to też już było) Człowiek z admina (sieci firmowej) Człowiek z komórki Człowiek z konopii (ale to był Filip, którego zamknęli za posiadanie) Człowiek z kolegi (bo nie doniósł do szefa) Człowiek z kiosku (bo fajny gość) Człowiek z gór (lepiej nie, bo jeszcze wyjdzie polska kontunuacja "Braveheart" i koleś będzie umierał w męczarniach za Polskę i pół świata przez 2/3 filmu recytując Mickiewicza) Już nic lepszego nie przyszło mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierans Re: Człowiek z Millera IP: 213.120.245.* 08.07.03, 09:05 Czlowiek z gutaperki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stariec Re: Człowiek z Millera IP: *.axelspringer.com.pl 10.07.03, 13:06 Gość portalu: pierans napisał(a): > Czlowiek z gutaperki Człowiek z gutaperki to jest taka powieść, napisana w latach 50. przez niejakiego Janusza Rychlewskiego. Autor przez całe lata twierdził, że splagiatował ją Bratny w Kolumbach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tilbury Re: Człowiek z Millera IP: *.telpol.net.pl / 172.16.1.* 08.07.03, 10:53 Gość portalu: Birkut napisał(a): > I inne propozycje: > (...) > > Już nic lepszego nie przyszło mi do głowy. czlowiek z paskami (adidasa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minio Re: Człowiek z Millera IP: *.crowley.pl 08.07.03, 13:23 Jeszcze może byc "Człowiek z próbówki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: Człowiek z(a) euro IP: 162.108.22.* 08.07.03, 17:21 Gość portalu: Birkut napisał(a): > Już nic lepszego nie przyszło mi do głowy. to juz futurystyczne na nastepny odcinek Wajdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey A pamietasz,Vim, ballade o papierowym zolnierzyku? 08.07.03, 00:54 Ten papier nie tylko wszystko wytrzyma, ale moze byc nawet wielce symboliczny i gleboki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ManiuśK Ma 22 lata i skończył medycynę!Wajda zna życie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 20:31 Ma 22 lata i skończył medycynę!Wajda zna życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grinch Re: Ma 22 lata i skończył medycynę??? IP: 129.81.192.* 07.07.03, 23:30 Gość portalu: ManiuśK napisał(a): > Ma 22 lata i skończył medycynę!Wajda zna życie... ============================================================================== A moze zglosi sie ktos komu udalo sie w Polsce ukonczyc studia medyczne w wieku 22 lat??? Juz to zapowiada raczej film typu "science fiction"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Taczka Widocznie mistrz naczytał się... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.03, 00:05 ...ogłoszeń w stylu "Poszukujemy osoby w wieku do 26 lat z doświadczeniem zawodowym popartym referencjami". Poza tym Birkutowie zdolne bestie były :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Awx Re: A nie mogl kupic dyplomu w wieku 22 lata? IP: 162.108.22.* 08.07.03, 17:26 Nie badzmy drobiazgowi. Ludzie potrafia zalatwic. Spytajcie Rywina, Milera, o! Kwasniewskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielacasey Mowilam wyzej: w Rosji rozpoczyna sie studia w 08.07.03, 00:55 wieku 17 lat. Mogl zdazyc, ale...w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Mowilam wyzej: w Rosji rozpoczyna sie studia IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 08.07.03, 23:59 Dziwi mnie, ze Ty, Gabrielo, czepiasz sie drobiazgow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak3 Czlowiek z KASA (a z ogonkiem na koncu) IP: 198.96.250.* 07.07.03, 20:45 Bylaby to opowiesc o dwoch znanych posaciach wywodzacych sie z przeciwnych biegunow lat 1980 - 1989. Pierwszy to bylby Kwasniewski a drugi Michnik. Kwasniewski z aparatczyka komunistycznego klaszczacego Brezniewowi, Gorbaczowowi, Jaruzelskiemu - stal sie najwiekszym zwolennikiem utraprawiciwych kol militarystycznych USA . Michnik - byly wiezien polityczny PRL-u stal sie kumplem Jaruzelskiego, Urbana i jednym z najbogatszych biznesmenow. A dlaczego tak sie stalo ? KASA, KASA, KASA !!! Film pokazywalny jak z zupelnie roznych zrodel mozna dojsc do tego samego celu - wysokich stanowisk i wielkich pieniedzy. Bylaby to afirmacja polskiej madrosci zyciowej: klam, kradnij, rob przekrety, korumpuj, zabijaj, popieraj silniejszych i bogatszych bez wzgledu na to co robia, nie martw sie o nic, tylko kasa jast wazna, tylko kasa jst wazna, tylko kasa jest wazna .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo A może: "Człowiek ze Starachowic"? IP: *.zwm.punkt.pl / 192.168.0.* / *.punkt.pl 07.07.03, 20:53 Albo: "Marmurowy Czarzasty" - też ciekawa postać i mająca swój rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grr super, nie moge sie doczekac! IP: 141.2.200.* 07.07.03, 20:56 moze ktos nareszcie sportretuje wyraziscie nasza polska zwyrodniala rzeczywistosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akat Re: super, nie moge sie doczekac! IP: 217.98.105.* 07.07.03, 21:15 Gość portalu: grr napisał(a): > moze ktos nareszcie sportretuje wyraziscie nasza polska > zwyrodniala rzeczywistosc... Chyba nie sądzisz, że A. Wajda jest zdolny do zrobienia takiego filmu. Może gdzieś, w jakimś przedszkolu siedzi na nocniku człowiek, który kiedyś zrobi taki film... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapka krakuska no nie... IP: *.chello.pl 07.07.03, 21:04 ostatni film Mistrza, który oglądałem to " Człowiek z marmuru"; "..z żelaza" już nie i innych też nie. Rozumiem, ze Mistrz robi za Buonarottiego filmu, ale, ale.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak3 cz1.Czlowiek z Wyrodnialy, cz2.Czlowiek z Korumpowany IP: 198.96.250.* 07.07.03, 21:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Czlowiek z gliny IP: *.nas41.oakland1.ca.us.da.qwest.net 07.07.03, 21:09 "Czlowiek z gliny" - film o Jaruzelskim. bobek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadzieja Re: Trzecia część IP: *.icpnet.pl 07.07.03, 21:15 To ma sens, jeżeli film uczciwie przedstawi do czego doprowadziła Solidarność. Jeżeli będzie tam prawdziwa bieda, prawdziwe bezrobocie, zniszczony i rozkradziony przemysł, zniszczone PGR-y, solidarnościowi politycy rozdający majątek narodowy byle komu, ludzie masowo zwalniani z pracy dla realizacji zwariowanej ideologii, itp, itd - to taki film, jako rozliczenie winnych, ma sens. W innym wypadku szkoda tylko czasu i pieniędzy na kolejną ideoloiczną bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
jesters_script Swirow nie brakuje, 07.07.03, 21:20 Zwlaszcza tych, ktorzy maja prosty, plaski, jednostronny swiat. Ach, tu nawet Jester nie potrafi sie smiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadzieja Gówniarzy w necie nie brakuje. IP: *.icpnet.pl 08.07.03, 08:06 Takich z mózgami przeżatrymi amerykańskimi filmami i grami komputerowymi. Ba - jest ich z roku na rok więcej. Wszawa polityka sukcesu zbiera coraz większe żniwo - tylko zaslepieni nie wiedzą i nie widzą, że w obecnej Polsce jest to sukces zarezerwowany dla nielicznych. Motywujcie się dzieci, żeby w naszym kraju normalność wróciła zanim skończycie naukę i będziecie chcieli zakładać rodziny, bo inaczej będzie dla was tak jak dla większości: żegnaj szkoło - witaj bezrobocie i bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jest scenariusz! Re: Nadiezda w necie IP: 162.108.22.* 08.07.03, 17:36 Gość portalu: Nadzieja napisał(a): > Takich z mózgami przeżatrymi amerykańskimi filmami i grami komputerowymi. > Ba - jest ich z roku na rok więcej. Wszawa polityka sukcesu zbiera coraz > większe żniwo - tylko zaslepieni nie wiedzą i nie widzą,< To jest juz jak kawalek scenariusza o obecnej rzeczywistosci. (Oczami SLD.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luk Re: Trzecia część IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 21:20 Może lepiej by było, gdyby taki film nakręcił reżyser z młodego pokolenia. Wajdzie - moim zdaniem - lepiej wychodzą filmy historyczne. Zresztą podobno jest w trakcie realizacji filmu o Katyniu. Pozostało jeszcze kilka ciekawych momentów naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek "człowiek z gówna" czyli miller IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: synti Proponuje tytul "Virtualny czlowiek" IP: *.GI1.srv.t-online.de 07.07.03, 21:41 Virtualny czlowiek, realista, ktory wierzy tylko w to co widzi. Od czasu, kiedy istnieje telewizja, wierzy we wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuza Re: Trzecia część IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.03, 21:53 A może mistrz dałby już sobie spokój... Trzeba wiedzieć kiedy usunąć się w cień, bo w innym wypdaku kompromituje się tylko swoje dokonania z przeszłości. Ale żeby tak odejść trzeba mieć klasę, a tej nestorzy polskiej kultury najwyraźniej nie mają w nadmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzy b Re: Trzecia część IP: *.216-194-5-88.nyc.ny.metconnect.net 08.07.03, 19:18 Gość portalu: Zuza napisał(a): > A może mistrz dałby już sobie spokój... > Trzeba wiedzieć kiedy usunąć się w cień, bo w innym wypdaku > kompromituje się tylko swoje dokonania z przeszłości. Ale żeby > tak odejść trzeba mieć klasę, a tej nestorzy polskiej kultury > najwyraźniej nie mają w nadmiarze. Napisałeś..trzeba mieć klasę....... lepiej byłoby gdzybyś napisał...... trzeba mieć KASĘ.. Tej widzać Wajdzie brakuje i stąd pomysł na nowy skok na kasę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlisow52@gazeta.pl Re: Trzecia część IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 09.07.03, 00:05 Kochani, a czy Wy wiecie ile KASY Mistrz dal i daje na rozne rzeczy, np. Centrum Kultury Dalekiego Wschodu w Krakowie ? Bez niego by nie istnialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Trzecia część IP: *.rejtravel.com / 10.3.1.* 07.07.03, 22:04 Jeśli ktoś pójdzie na trzecią częśc to tylko przez sentyment do Wajdy. Nie to zapotrzebowanie i nie te emocje. Panie reżyserze - przepraszam, ale rozmienia się Pan na drobne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.A.M. Człowiek z Krwi i Kości IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.03, 23:54 Maestro - byli i są a najważniejsze, że napewno będa tacy ludzie. Choćby Jan Nowak Jeziorański, ksiądz Zieja, ksiądz profesor Józef Tischner! Tysiące internowanych w stanie wojennym polskich uczonych jak choćby profesor Klemens Szaniawski. W przeszłości niedalekiej ksiądz Boduen który pukając do domu weselnego prosił co łaska dla biednych porzuconych dzieci. Otrzymał za to uderzenie w twarz, z pokorą powiedział: "to dla mnie a co dla dzieci?" Byli, są i będą nad Wisłą ludzie z krwi i kości! J.A.M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radzim Re: Trzecia część IP: 213.199.214.* 07.07.03, 22:04 pomysł dobry ale naród zbyt przygnębiony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oldtimer Re: Trzecia część IP: *.krak.tke.pl 07.07.03, 22:25 Ojczulku Wajda,daj d...e siana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barton Re: Trzecia część IP: *.godula.net / 192.168.2.* 07.07.03, 23:12 Tak Wajda jest niepismienny, wiec jak mu nikt zagrzebistego scenariusza nie zrobi, to arcydziela no amiare poprzednich filmow jego nie mamy co oczekiwac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Birkut Stary człowiek i może IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 23:13 O, Boże! Odpowiedz Link Zgłoś