Dodaj do ulubionych

Wakacje z duchami

25.09.03, 13:49
Chyba właśnie teraz ten serial - pierwszy odcinek - jest na TVP1. Jeden z
moich ulubionych 'młodzieżowych' seriali. Całe szczęście, że podczas
ubiegłorocznej emisji tego serialu na 'Dwójce' nagrałem go sobie..
'Tolek Banan', 'Podróż za jeden uśmiech' i 'Wakacje z duchami' - czy są
jeszcze na tym forum jacyś miłośnicy tych seriali??
Obserwuj wątek
    • myshen82 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 13:54
      'Tolek Banan!!!!!' uwielbialam ten serial. a najbardziej Cegiełke i Kariokę -
      ona tak fajnie piszczala;)
    • Gość: Alla Re: Wakacje z duchami IP: *.a2000.nl 25.09.03, 13:59
      "Wakacje z duchami" i "Podroz za jeden usmiech" - to sa moje kultowe seriale.
      Wzruszajace, cudowne. Szkoda ze tego swiata juz nie ma - taki niewinny piekny
      swiat, gdzie licza sie proste uczucia i proste sprawy. Piekne.
      • sonny07 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 14:03
        Zgadzam się w 100%. Oglądając te seriale po prostu ma się niesamowitą ochotę
        przenieśc się w tamte czasy (błagam bardziej upolitycznionych forumowiczów, aby
        nie wykładali tu teraz historii PRL i nie pisali o kolejkach, ocćie itp), stać
        się jednym z bohaterów... Piękna sprawa!!
        P.S. Karioka miała jak dla mnie wyjątkowo denerwującą barwę głosu :))
        • myshen82 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 14:18
          no przeciez napisalam że piszczała;)
          A pamiętasz piosenkę tytułową? 'Stare miał dżinsy, starą koszulę, w dziurawych
          kamaszach szedł' - miodzio!
          A Karioka była moją idolką dziecinstwa!
          • sonny07 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 14:26
            A wiesz że dubbing pod Tolka Banana podkładał sam Andrzej Seweryn?? Cholera,
            dopiero teraz się o tym dowiedziałem, gdy wszedłem na filmpolski.pl :))
            • myshen82 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 14:34
              naprawde? tylko cholera nie pamietam Tolka - a moze on sie w filmie w ogole nie
              pokazywal - skleroza chyba;)
              Czy Karioka sie w nim nie kochala przypadkiem?
              • sonny07 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 14:37
                Cholera, tam faktycznie był jakiś 'knyf' z tym Tolkiem Bananem. On był
                podstawiony czy jakoś tak?? Skleroza również :)) Muszę sobie koniecznie
                przypomnieć ten serial na VHS.
                A Karioka z tego co pamiętam to na początku stworzyła jakiś odłam ich bandy,
                albo starała się taki stworzyć.. konkurowała z Tolkiem a jednocześnie chyba
                faktycznie jakieś tam uczucie do niego żywiła :)
              • Gość: P-77 Re: Wakacje z duchami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 17:48
                Tolek Banan na końcu okazał się Szymkiem, uczniem technikum nasłanym przez
                sprytną panią kurator (Teresa Lipowska). Natomiast młody aktor grający tę
                postać zginął kilka lat później.
                Natomiast prawdziwy Tolek Banan w książce (ale chyba nie w filmie) zgłosił si
                na końcu sam na milicję.
                Zresztą było trochę zmian w seralu - w książce pod samochód wpadł Cegiełka, w
                serailu Cygan (czyżby Gołębiewski postawił taki warunek?)
                • myshen82 Re: Wakacje z duchami 26.09.03, 13:30
                  Czytałam wszystko Bahdaja a teraz nie pamietam prawie nic i wszyscy bohaterowie
                  mi sie mylą. czy ktoś z was sugeruje ze Tolek to postac autentyczna, czy
                  wzorowana na autentycznej?
    • Gość: brian Re: Wakacje z duchami IP: *.defbank.com.pl 25.09.03, 14:06
      Do tej serii dodałbym jeszcze pierwszy serial na podstawie prozy Bahdaja, jaki
      pamiętam z dzieciństa : "Do przerwy 0:1" z niezapomianym tematem muzycznym
      ( ..."królewskie" rządzi...;-)))

No i jeszcze "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa", ale to już Niziurski.
      • Gość: Jarek Re: Wakacje z duchami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 14:18
        "Niewiarygodne przygody ..." - to był kryminał !!!
        oglądało sie z wypiekami na policzkach (w czwartki był Ekran z bratkiem)
        a tu jeszcze wieczorkiem przywalili Kobrę z niezapomnianym K.Chamcem

to były czasy ...
        ogólnie biedniej było , ale o ile weselej
        i bezstresowo

:-))
    • Gość: raver A "Pan samochodzik i templariusze"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.03, 16:35
      "Wakacje z duchami" czy "Podróz za jeden uśmiech" mogę oglądać bez
      przerwy,jakoś żadna powtórka w TV mnie nie nudzi,a swoją drogą młody
      Gołębiewski jest rewelacyjny we wszystkim w czym zagrał.
    • Gość: Jola Re: Wakacje z duchami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 18:09
      Tolek Banan nazywal sie Zajdler i rzeczywiscie zginal. A Karioka grala jeszcze
      w "Koncu wakacji" wg Domagalika, wygladala jeszcze piekniej, ale piszczala tak
      samo. Jak dorosla zostala plastyczka i wyjechala do Paryza. A nie wiecie co sie
      dzialo z aktorem grajacym Cygana?
    • uriel1 Re: Wakacje z duchami 25.09.03, 23:29
      sonny07 napisał:
      - czy są jeszcze na tym forum jacyś miłośnicy tych seriali??

Jestem jestem!!!

ps. Z jakiegos powodu łazi mi po głowie ksywka "Perełka" a nie Cegiełka.
      Ciekawe dlaczego.. hm.
      • Gość: anmanika Re: Wakacje z duchami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 09:44
        Ja jestem!!!!!!
      • plucha Re: Wakacje z duchami 26.09.03, 10:07
        uriel1 napisała:

> sonny07 napisał:
        > - czy są jeszcze na tym forum jacyś miłośnicy tych seriali??
        >
        > Jestem jestem!!!
        >
        > ps. Z jakiegos powodu łazi mi po głowie ksywka "Perełka" a nie Cegiełka.

Bo Perełka też był, ale w "Do przerwy 0:1" i Wakacjach z duchami, a Cegiełka
        był w Tolku Bananie, i to był właśnie młody Gołębiewski, a Perełka to był taki
        drobny, niewysoki brunecik. Gołębiewski w "Wakacjach" to chyba Paragon i
        jeszcze był Mandżaro. A w Tolu był Cegiełka, Cygan, Karioka i Filipek. No i
        Filip Łobodziński, jako maminsynek co się wkręcił do gangu, ale nie pamiętam,
        jak się nazywał...
        • Gość: brian Re: Wakacje z duchami IP: *.defbank.com.pl 26.09.03, 10:19
          > drobny, niewysoki brunecik. Gołębiewski w "Wakacjach" to chyba Paragon i
          > jeszcze był Mandżaro. A w Tolu był Cegiełka, Cygan, Karioka i Filipek. No i

Mała poprawka: Paragon był w "Do przerwy 0:1"
          W "Wakacjach z duchami" Gołębiewski nosił pseudo Pikador.

• uriel1 Re: Wakacje z duchami 26.09.03, 10:27
            Dzięki za przypomnienie i rozwianie wątpliwości.
            Acha - a Filip Ł. w Podrózy za jeden uśmiech - to oczywiście Duduś...
          • plucha Re: Wakacje z duchami 26.09.03, 13:07
            Gość portalu: brian napisał(a):

> > drobny, niewysoki brunecik. Gołębiewski w "Wakacjach" to chyba Paragon i
            > > jeszcze był Mandżaro. A w Tolu był Cegiełka, Cygan, Karioka i Filipek. No
            > i
            >
            > Mała poprawka: Paragon był w "Do przerwy 0:1"
            > W "Wakacjach z duchami" Gołębiewski nosił pseudo Pikador.

To sorry, widocznie lepiej pamiętam książkę niż film, a w książce występują ci
            sami bohaterowie co w "Do przerwy 0:1", to dalsz część ich przygód, tym razem
            na wakacjach.
            >
            • Gość: brian Re: Wakacje z duchami IP: *.defbank.com.pl 26.09.03, 14:47
              >To sorry, widocznie lepiej pamiętam książkę niż film, a w książce występują ci
              > sami bohaterowie co w "Do przerwy 0:1", to dalsz część ich przygód, tym razem
              > na wakacjach.
              >
              Zgoda. Pamiętam, jak serial był wyświetlany pierwszy raz, było tłumaczenie, że
              ze względu na to, że w "Wakacjach..." grają już inni aktorzy niż w "Do
              przerwy..." rezyser zaproponował na potrzebę filmu zmianę pseudonimów głównych
              bohaterów.

• Gość: brian Re: Wakacje z duchami IP: *.defbank.com.pl 26.09.03, 10:10
        > ps. Z jakiegos powodu łazi mi po głowie ksywka "Perełka" a nie Cegiełka.
        > Ciekawe dlaczego.. hm

"Perełka" był w "Do prrzerwy 0:1" i "Wakacje z duchami"
        "Cegiełka" był w "Tolku Bananie"
    • Gość: mis Re: Wakacje z duchami IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.03, 11:41
      dziewczyny w latach 70tych podobno lubily "szalenstwo majki skowron".
      czy to prawda?
      czy ktos to ogladal?
      • plucha Re: Wakacje z duchami 26.09.03, 13:10
        Gość portalu: mis napisał(a):

> dziewczyny w latach 70tych podobno lubily "szalenstwo majki skowron".
        > czy to prawda?
        > czy ktos to ogladal?
        Owszem, oglądało się, chociaż ja raczej zaczytywałam się książką, w tamtych
        skromnych i siermiężnych czasach, kiedy nikomu nie śniło się o pisemkach typu
        Bravo-girl, nieśmiałe i dziewiczo czyste sceny erotyczne z tej książki mocno
        działały na wyobraźnię dwunasto-, trzynastolatek.
        • Gość: daner Re: Wakacje z duchami IP: *.kol.tke.pl 26.09.03, 14:32
          Łobodziński w Tolku to był Julek a jego gospodyni to pani Tecia.W Majce
          Skowron grał główną rolę Marek Sikora,który grał z Karioką w "Końcu wakacji"-
          był mężem Grażyny Wolszczak i tak jak Tolek Banan nie żyje od kilku lat.O
          bohaterach z "Tolka" był kilka lat temu dokument w tv zrealizowany przez
          Jędrykę-Tolek zginął w wypadku,Karioka jest plastyczką w Paryżu,Filipek ma
          punkt fotograficzny w Sztokholmie,julek-wiadomo,Cegiełka-wiadomo(w tym filmie
          był bezzębnym menelem,tak wtedy wyglądał),Cygan nie chciał wiele powiedzieć o
          sobie,prowadził jakiś biznes;wszyscy spotkali się przy grobie Tolka
          • Gość: ariel Re: Wakacje z duchami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 16:22
            a majka skowron to ponoc awangardowa artystka. mieszka w niemczech?
        • Gość: brian Re: Wakacje z duchami IP: *.defbank.com.pl 26.09.03, 14:52
          > w tamtych
          > skromnych i siermiężnych czasach, kiedy nikomu nie śniło się o pisemkach typu
          > Bravo-girl, nieśmiałe i dziewiczo czyste sceny erotyczne z tej książki mocno
          > działały na wyobraźnię dwunasto-, trzynastolatek.

I komu to przeszkadzało ??? ;-)
          • Gość: a to ja Re: Wakacje z duchami IP: *.iig.pl / *.iig.pl 27.09.03, 01:12
            "Wakacje..." nagrywano chyba na zamku w Niedzicy.Wiele miejsc akcji jest
            obecnie...pod wodą Zalewu Czorsztyńskiego.

W jednej ze scen na zamku - kiedy wchodzi tam grupa zwiedzających- widać przez
            chwilę E.Lemańską, odtwórczynię roli słynnej Maryny.Poza rolą "nazeconej"
            Janosika nie widziałam jej potem już chyba w żadnym innym filmie...

A tak wogóle - to panicznie bałam się wtedy Brunhildy.
            • Gość: frotka1 Re: Wakacje z duchami IP: 193.235.68.* 29.09.03, 08:03
              A czy ktos pamieta, czy byl zrobiony film wg. ksiazki Nizurskiego "Awantura w
              Nieklaju"? Chodzi mi po glowie, ze cos takiego zrobiono ale pod innym tytulem.
              A na Canal+ nadaja teraz "Wyspe zloczynczow" bodajze z 1961r z Machulskim w
              roli Pana Samochodzika. Milo powspomionac - Nienacki, Niziurski, Bahadaj -
              autorzy mojego dziecinstwa. Bylen nawet niedoleko Gierzwaldu na grobie
              Nienackiego - okolica wyglada rzeczywiscie tak jak opisuje w ksiazkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka