Dodaj do ulubionych

brak przyszłosci po SWPS

08.07.05, 09:42

Nie idziecie do SWPS!!!!!!!!!!
Uważajcie na tę szkołę. Mimo zapewnień, że po jej ukończeniu z pewnością
znajdziecie pracę to bzdury. Spotkałam się kilka razy z opiniami - na
rozmowach o pracę – że jest to szkoła, którą każdy kończy. I tak jest
rzeczywiiscie. Nie ma się co dziwić, szkoła na nas zarabia. Płacimy przecież
takie czesne:-(
Wszystko w tej szkole jest przereklamowane, a pracownicy niezbyt mili.
Za rok kończę szkołę, a już teraz boje się, ze nie znajdę pracy.Macie podobne
wrażenia?
Pozdrawiam. Jeszcze studentka SWPS 
Obserwuj wątek
    • Gość: studentka SWPS Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 09:55
      Cześć, Mam bardzo podobne odczucia.
      Zdawajcie na UW!!!!
    • boruch1 Re: brak przyszłosci po SWPS 08.07.05, 12:59
      A ja pozwole sobie nie zgodzic sie z ta opinia.
      Czesne jest wysokie,ale moim zdaniem widac za co sie placi. Roznica pomiedzy
      panstowa uczelnia jest widozna golym okiem.
      Co do kadry uwazam ze jest na bardzo wysokim poziomie.
      Natomiast co do latwosci w ukonczeniu proponuje spojrzec na tegoroczne wyniki
      egzaminow np na 1 roku byly egzaminy gdzie zdawalnosc byla nieco powyzej 50%
      a co do pracuy po ukonczeniu uczelni uwazam ze jest to kwestia
      personalna,poniewaz uczelnia ma w swoim programie staze itp. umiejetnosc ich
      wykorzystania zalezy od kazdego z osobna.
      • Gość: Eliszka Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 13:05
        Rownie kiepski jest Lazarski, bankowosc i ubezpieczenia na Modlinskiej, no i co
        z tego, ze od lat sie o tym mowi, to abiturienci tam ida, bo nie nadaja sie na
        UW, PW, SGGW czy SGH, wiec choc kupia sobie dyplom , w sensie skoncza platne
        studia i beda mieli kwit, a co dalej, to sie zobaczy...
        • Gość: Pablo Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.aster.pl 09.07.05, 09:20
          Nie zgodze sie z Twoja wypowiedzia. Podobie jak i z innymi w tym watku.
          Ja skonczylem Lazarskiego 3 lata temu. Wtedy bezrobocie bylo ponad 20%, a ja
          dostalem sie do pracy w jednym z zagranicznych bankow do Dealing Room'u od razu
          po obronie. Konkurentami byly osoby z uczelnii ktore wymieniles/as a mimo to
          jakos sobie poradzilem. Od roku pracuje w PricewaterhouseCoopers w dziale
          Corporate Finance.

Sens mojej wypowiedzi jest taki - nauczyc sie wielu ciekawych reczy mozna
          samemu w bibliotece, wiec nie nalezy zwalac winy na szkoly ktore sie konczy w
          zwiazku z tym ze ktos nie bedzie chcial kogos przyjac do pracy.
          To nie szkola daje karte przetargowa w rozmowie o prace ale to co kazdy soba
          reprezentuje.
      • studentka_swps Re: brak przyszłosci po SWPS 08.07.05, 13:32
        Pozwolę się Tobą nie zgodzić. Niby jest tak, że szkola "załatwia" praktyki. ALe
        tylko w terorii. W praktyce jest zdecydowanie gorzej. Wszedzie jakies dziwne
        utrudnienia. A podobbno za to własnie płacimy! Widze, że jesteś jedym z tych
        studentów, którzy zafascynowali są naszą szkołą i wierzą w świetlaną przyszłość
        po jej ukończeniu. Ja niestety jestem całkiem odmiennego zdania...
        • Gość: waw Re: brak przyszłosci po SWPS IP: 195.42.249.* 08.07.05, 13:48
          widocznie jestes mało zaradna/y
          wiec nie krytykuj szkoły. Weim ze najlepiej za swoja niezaradnosc oskarżać inne
          osoby czy instytucje.
          Powodzenia
          Nie wazne w tej chwili jaka uczelnie sie skonczy, wazna jest wiedza i
          doświadczenie
          • Gość: pio Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:07
            co czlowiek to opinia jedni mowia ze swps jest lepszy od uw a drudzy na odwrot.
            ja slyszalem taka opinie ze na uw jest przestarzaly system (glownie sie teorie
            przerabia), a wykladowcy spiesza sie do innej uczelni wiec nie maja czasu dla
            studentow).
            zreszta mozna skonczyc przeciez uw za pieniadze bo czym innym sa studia
            wieczorowe a po co uniwersytet (w swojej glupocie) zmniejsza ilosc miejsc do
            100? tez chca miec wiecej pieniedzy. moge podzielic opinie ze na swpsie jest
            duzo bogatych dzieciakow, ale sa takze osoby traktujace to na serio i ta
            uczelnia gwarantuje im duzo fakultetow i dodatkowych wykladow. oczywiscie za
            cene jakze niskiego czesnego
            pozdrawiam
      • Gość: sasa Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 15:10
        Natomiast co do latwosci w ukonczeniu proponuje spojrzec na tegoroczne wyniki
        > egzaminow np na 1 roku byly egzaminy gdzie zdawalnosc byla nieco powyzej 50%

Po 1 roku mieli prawo nie zdać. Testy są dla nich czymś nowym. To nie świadczy
        o wysokim poziomie.

> a co do pracuy po ukonczeniu uczelni uwazam ze jest to kwestia
        > personalna,poniewaz uczelnia ma w swoim programie staze itp. umiejetnosc ich
        > wykorzystania zalezy od kazdego z osobna.

Uczenia nie ma w swoim programie staży. Jestem na 5 roku i nic mi o tym nie
        wiadomo.
        • boruch1 Re: brak przyszłosci po SWPS 09.07.05, 10:47
          Gość portalu: sasa napisał(a):

> Po 1 roku mieli prawo nie zdać. Testy są dla nich czymś nowym. To nie
          świadczy
          > o wysokim poziomie.
          >
          Ale swiadczy o tym,ze uczelnia raczej nie dopusci do tego by ja konczyli
          ludzie,ktorzy nie sa w stanie zmobilizowac sie do pracy. przy malonakladowym
          trybie godzin w ciagu tygodnia wilu ludzi ktorzy sie do tego nie nadaja, po
          prostu olewa studia i wyniki sa efektem ich pracy. A uczelnia tylko to
          wykorzystuje,nic wiecej...

> Uczenia nie ma w swoim programie staży. Jestem na 5 roku i nic mi o tym nie
          > wiadomo.

W takim razie nie mozesz winic nikogo oprocz siebie. Znam osoby ktore na 1 roku
          odbyly juz semestralne starze. Wcale nie trzeba bylo sie spaecjalnie o nie
          starac. Naprawde wystarczy troche checi i zaangazownia.

studentka_swps napisała:

Widze, że jesteś jedym z tych
          > studentów, którzy zafascynowali są naszą szkołą i wierzą w świetlaną
          przyszłość
          >
          > po jej ukończeniu. Ja niestety jestem całkiem odmiennego zdania...

Glownym mankamentem tej szkoly jest duza liczba osob przewrazliwinoych na
          punkcie wlasnego mniemania o sobie. Krytykujesz bez zastanowinia,poniewaz wcale
          nie jestem studentem tej uczelni,ale za to znam ja bardzo dobrze.
    • anastassja moja kolezanka konczy ta szkole 08.07.05, 18:03
      mam wrazenie, ze jest psychologicznie kiepska.

zeby byc psychologiem trzeba byc intelektualnie sprawnym.
      • studentka_swps Re: moja kolezanka konczy ta szkole 11.07.05, 08:17
        o wlasnie! sluszna uwaga! Mam wrażenie, że większość moich koleżanek i
        kolegów ma ogromne kłopoty ze sobą...:-( większość studiuje za pieniądze
        rodziców i nie widzą w tym nic złego. Dla niektórych największym problemem jest
        to, że nikt im nie zazdrości nowego luksusowego mieszkania, nowego samochodu
        czy wakacji. Zero skromności, zero pokory. Jak "tacy" ludzie mają w przyszłości
        pomagać innym? Nie mówię, ze tacy są wszyscy. Daleko mi do uogólniania. Ale
        niestety takei "okazy" isnieją i wcale nie jest ich mało :-( Ja swoje studia
        opłacam zupelnie sama, z czego jestem dumna.Dlatego za takie pieniądze jakie
        płace, oczekuję wysokiego poziomu nauczania.
        • anastassja Re: moja kolezanka konczy ta szkole 11.07.05, 15:45
          jej studia oplaca maz. w kazdym razie, ona jest po protstu tepa i mam wrazenie,
          ze jej sie troche pomieszalo od tych studiow. skoczyla tez psychoterpaie. na
          psychoterpaii nauczyli ja, ze nie trzeba zawsze sie zgadzac z kims i teraz
          bezmyslnie ona si enie zgadza. czyli przeszla w druga strone.
    • Gość: gosia Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.acn.waw.pl 08.07.05, 19:44
      Witam serdecznie :)
      Jestem na 4 roku, do tej pory studiowałam dziennie, ale przez to, że otrzymałam
      naprawdę interesującą propozycję pracy przeniosłam się na zaoczne.
      Na szczęście wcześniej mogłam studiować "całą parą".
      Gdybym nie wybierała przedmiotów w sposób przemyślany, tak by zgadzały się z
      moimi zainteresowaniami i ew. ścieżką kariery - też pewnie miałabym dylemat.
      Pozdrawiam!
      • Gość: mimi Re: brak przyszłosci po SWPS IP: 82.177.10.* 11.07.05, 16:01
        SWPS skończyłam rok temu, od razu znalazłam pracę w zawodzie, drodzy
        forumowicze z wiedzy trzeba umieć korzystać i mieć ambicje być dobrym
        psychologiem, a wtedy znajdzie się i praca wykonywana z pasją
    • Gość: pink75 Re: brak przyszłosci po SWPS IP: *.devs.futuro.pl 11.07.05, 19:58
      Studenci SWPS,
      Proszę o następującą informację:
      czy lepiej zacząć studia 5-letnie magisterskie we Wrocławiu, czy indywidualne
      uzupełniające w Wa-wie? (mam już magistra z filozofii).
      Czy można się np. przenieść po 1 roku z Wrocławia na indywidualne uzupełniające?
      Znacie takie przypadki?
      Czy ktoś może ma ramowy plan studiów (zaocznych) na kierunku Psychologia we
      Wrocku i magisterskich indywidualnych w Wa-wie?
      Dzwoniłam dzisiaj do Centrum Informacji, żeby mi takowe plany wysłali mailem,
      ale Pani odmówiła ze względu na... ochronę praw autorskich osoby, która plan
      układała (sic!)!!! To jakaś paranoja.
      Jak ktoś ma poproszę na maila gazetowego (pink75@gazeta.pl)
      Z góry dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka