Dodaj do ulubionych

Programista - ile zarabia?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 09:09
Witam,

Pracuję od ponad 3 lat jako programista - PHP, MySQL, XML i czasami
administracja kilkoma serwerami Linuxowymi. Praca w niewielkiej firmie (w
Wawie) ale przy dużych serwisach i dla dużych klientów. Normalna umowa o
pracę, dostaję 2000 na łapkę. Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda taka pensja
na tle innych, wykonujących mniej więcej to samo.
pozdrawiam
SK
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Programista - ile zarabia? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.04.06, 17:08
      2000 na łapę to bardzo popularny start studenta w wawie. Przez 3 lata ta kwota
      powinna się jednak zwiększyć ... CHociaz nie wiem jak z wykształceniem -
      pracodawca moze Ci to zawsze wytknąć
      • Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: 83.238.10.* 26.04.06, 18:42
        Poza tym chyba rzeźba w PHP nie cieszy się zbytnim poważaniem - znam wielu co
        zajmują się tym za 30 pln brutto/godz - po wykonaniu prostych obliczeń (koszt
        pracodawcy/netto pracownika, wolne dni/urlopy) daje to wbrew pozorom niewiele
        wyższą stawkę w przeliczeniu na etat, ale za to etat gwarantuje stałe dochody.
    • obywatel_szarak Re: Programista - ile zarabia? 28.04.06, 12:59
      To zależy czy :
      -jakie masz wykształcenie
      wyższe dzienne
      czy średnie zaoczne i inne-ok
      czy znasz języki obce
      czy jesteś dobry w tym co robisz,
      czy firma może znaleźć kogoś o twoich umiejętnościach na twoje miejsce

Ja mam skończone 2 kierunki i zarabiam 1600 na rękę. Mam 4 lata doświadczenia.
      Znam dwa języki obce dość dobrze, więc sądzę, że zarabiasz nieźle.
      No chyba, że masz takie umijejętności jakich nie ma nikt. Ale ogólnie za 2
      tysiaki to chyba ten lepszy standard w wawce.

• Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 01:19
        Studenci ostatnich lat informatyki UW są zatrudniani za 20-30 zł za godzinę - a
        nie mają oni zbyt wielkiego doświadczenia. Stąd uważam, że generalnie zarobki
        rzędu 2k netto to raczej słabizna, chyba że ktoś jest "specem" od czyszczenia
        myszy albo klecenia html-a.
        • Gość: kasia Re: Programista - ile zarabia? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 03.05.06, 18:39
          żebyś się kiedyś nie zdziwił z tym doświadczeniem :) 20-30 zł rzeczywiście
          dostają studenci i to ci, którzy się nie kłócą o pensję i mają niezbyt ambitną
          pracę; student z pensją ok. 40zł/h nie jest rzeczą niezwykłą;
          • Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: 83.238.10.* 04.05.06, 11:06
            To już jak na studenta sporo - wychodziłoby prawie 6000-7000 miesięcznie, w
            mojej branży (IT) jednak student raczej tyle nie zarabia.
          • Gość: Maciek Re: Programista - ile zarabia? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 04.05.06, 12:30
            40 zl / h ?? Studiuje na PW i tu malo kto tyle zarabia. Mam paru kumpli z
            informy na uw i zaden z nich tyle nie zarabia. Rzeczywiscie ~20zl netto to
            jeszcze w miare popularne, ale 40 ?? Wg mnie ktoś tu kłamie, albo mówi o
            naprawde nielicznych wyjątkach (a takie są, bo np Toyota płaci za klepanie w
            Javie 50zl/h brutto = 40 zl netto)
            • Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: 83.238.10.* 04.05.06, 12:35
              Generalnie student studentowi nierówny. Przez "studenta" mam na myśli kogoś, kto
              nie ma właściwie żadnego doświadczenia, zazwyczaj też pracuje w niepełnym
              wymiarze godzin i nie jest dyspozycyjny. No i tu rzeczywiście 40 pln/h to trochę
              za dużo. Ale jeśli mówiąc "student" mamy na myśli człowieka o kilkuletnim
              doświadczeniu (a są tacy), pracującego w pełnym wymiarze godzin a nie
              "chałturząc", to wtedy może i inna rozmowa.
              • Gość: Maciek Re: Programista - ile zarabia? IP: *.nat.student.pw.edu.pl 05.05.06, 09:15
                Student z kilkuletnik doświadczeniem? To chyba ma problemy ze skonczeniem
                studiów w terminie? Ja przez trzy pierwsze lata nie mógłbym sobie pozwolić na
                pracę (na pewno nie w pełnym wymiarze godzin!), a od czwartego roku pracuję na
                pełny etat.
                Wiec gdzie tu student z _kilkuletnim_ doświadczeniem?
                Oczywiście są i tacy, co zabierają się za pracę, a studia przeciągają w
                nieskonczoność...Dla mnie to co najmniej śmieszne.
                • Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: 83.238.10.* 05.05.06, 11:45
                  Znam człowieka w wieku lat 32 - wciąż teoretycznie studiuje a dodatkowo jest
                  dyrektorem IT w dużym wydawnictwie. Taki to i więcej niż 40/h zarabia ;-)
                • Gość: kasia Re: Programista - ile zarabia? IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 05.05.06, 17:09
                  gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,49621,3324829.html
                  - Piotrek T. nie ma jeszcze skonczonych studiow (jest bodajze na 4 roku) - braku
                  doswiadczenia mu chyba nie zarzucisz;

Kilka lat doswiadczenia to np:
                  - projekty freeware
                  - praca w wakacje od konca ogolniaka albo i wczesniej
                  - praca w ogolniaku jako programista ew. admin (tacy tez sie zdarzali)

Gdzie placa stawki rzedu 40-50 zl/h:
                  - polski oddzial NECa, duzo studentow i doktorantow
                  - jakas firma wynajmujaca pracownikow innym (nie pamietam nazwy), najwyzsza
                  stawka to wlasnie 50zl/h
                  - podobno TLS jak jestes niezly i juz troche pracujesz

• Gość: jacek Re: Programista - ile zarabia? IP: 83.238.10.* 05.05.06, 19:21
                    Piotrek T. ma 28 lat, własną firmę a za sobą pracę w BPH - więc nie jest to
                    typowy student.

W polskim NECu znajomy pracuje z wieloletnim doświadczeniem i zarabia mniej niż
                    60/h brutto - słaba to płaca jak na kogoś z doświadczeniem, więc nie
                    spodziewałbym się rewelacji w przypadku studentów, ale może i zarabiają podobnie.

Jeśli "jesteś niezły i trochę pracujesz" to rzeczywiście inna rozmowa. W mojej
                    firmie w każdym razie najwięcej co płacę studentowi to 30/h. I to okazuje się
                    niezłą kwotą, bo Computerland na praktykach płaci 1500 miesięcznie (!).
      • Gość: ko Re: Programista - ile zarabia? IP: *.sds.uw.edu.pl / 212.87.0.* 02.05.06, 16:07
        > No chyba, że masz takie umijejętności jakich nie ma nikt. Ale ogólnie za 2
        > tysiaki to chyba ten lepszy standard w wawce.

2 tysiace i "lepszy standard"? O czym Ty mowisz czlowieku. Warszawe to Ty chyba
        tylko w TV widziales.
    • korali99 Re: Programista - ile zarabia? 10.08.17, 14:20
      Mój znajomy jak zaczynał pracę jako programista w Warszawie zarabiał 2000 netto. Po dwóch latach pracy suma ta zwiększyła się do 3000 tysięcy złotych. Nie jest jednak zadowolony ze swoich zarobków i postanowił działać na własną rękę.
      www.e-madame.pl/biznes/ile-zarabia-programista-zawod-programista/
      • albertuss3765 Re: Programista - ile zarabia? 11.10.17, 11:32
        3 tysie to nie za dużo, ale zależy jakie konkretnie stanowisko i jakie miasto. Moj brat zajmuje się programowaniem od kilku lat i ma ponad piątkę.
        • lotosowa425609 Re: Programista - ile zarabia? 11.10.17, 15:21
          No może 3 tys. dla początkującego programisty, to jest ok, ale ktoś z doświadczeniem na pewno by chciał więcej. Sama widzę po znajomych, że w branży IT w ofertach pracy można przebierać. Teraz IT i telekomunikacja praca-mazowieckie.pl/kto-w-warszawie-zarabia-najwiecej/ należą do najlepiej opłacanych branż w stolicy i pewnie nie tylko w samej stolicy.
    • luxus81 Re: Programista - ile zarabia? 15.03.19, 16:57
      riffter.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka