Dodaj do ulubionych

Parkowanie samochodów

21.12.10, 10:45
Witam, ostatnio często pojawia się stwierdzenie, że gmina jest zadłużona. Może warto aby staż miejska pofatygowała swoje cztery litery i wypisała kilka mandatów za niewłaściwe parkowanie. Szczególnie sobotnie przedpołudnie (stary rynek) mogłoby znacznie zwiększyć budżet gminy. Parkowanie na chodniku, przejściach dla pieszych czy w bramach (zwłaszcza teraz, kiedy tylko wyjazdy z posesji są odśnieżone) to dla radzymińskich kierowców norma. W minioną sobotę rano jeszcze można było zobaczyć staż miejską, ale widać zrobiło im się zimno, a szkoda bo mieliby niezłe żniwa.
Obserwuj wątek
    • 2-monika1313 Re: Parkowanie samochodów 21.12.10, 11:45
      Rzeczywiście mandaty mogłyby nieźle zasilić kasę miejską. Za parkowanie w miejscach niedozwolonych grozi mandat od 100zł do 300zł, ale inaczej jest z miejscami dla niepełnosprawnych. Zaparkowanie w takim miejscu to mandat w wysokości 500zł bez możliwości negocjacji (Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z 5 listopada 2008r Taryfikator mandatów poz 232). W Radzyminie są dwa takie miejsca: jedno przy urzędzie, drugie na Starym Rynku.
      To przy urzędzie rzadko jest zastawiane, ale to na Starym Rynku rzadko kiedy jest wolne. Kilkakrotnie sprawdzałam , czy zajmują je osoby uprawnione i stwierdzam, że w 95% parkują tam samochody bez karty parkingowej, która jako jedyna uprawnia do zajęcia tego miejsca.
      Ponieważ miejsce dla inwalidy musi być odpowiednio większe na miejscu "pod halą" często parkują jednocześnie dwa samochody. Jakby tego pilnowali nieźle by się obłowili.
      • lucy263 Re: Parkowanie samochodów 21.12.10, 20:10
        Oni mają inne zajęcia -wożenie się bez sensu służbowym samochodem
        • inneska80 Re: Parkowanie samochodów 22.12.10, 08:19
          dokładnie taka jest prawda. ostatnio pod hala tak baba zaparkowała swojego mercedesa, że nie dało się przejść chodnikiem- chociaz było dużo miejsc wolnych na parkingu.
          • jajestemsprite Re: Parkowanie samochodów 22.12.10, 11:15
            Można karać-ale z drugiej strony,gdzie ci posiadacze pojazdów mają parkować?
            • koko1235 Re: Parkowanie samochodów 22.12.10, 12:08
              Brak parkingów w Radzyminie jest jedną sprawą a to, że są tacy, którzy "muszą" zaparkować jak najbliżej sklepu jest inną sprawą. Pan Borkowski albo jego żona często parkują na chodniku pod panoramą, ale wątpię czy jakiś strażnik odważyłby się wypisać mu mandat.
              Inną sprawą jest parkowanie na miejscach dla niepełnosprawnych. Uważam, że mandaty tu nic nie pomogą. Należałoby wsadzić takiego delikwenta na wózek i niech sobie pojeździ, niech zobaczy jak trudne jest życie takiej osoby a wtedy może zrozumie, że takie miejsce to nie fanaberia. Na tym przy Starym Rynku nagminnie parkują samochody osób nieuprawnionych.
              Chyba, że niektórzy uważają, że kaleki należy eliminować ze społeczeństwa.
              • pannaxyz Re: Parkowanie samochodów 23.12.10, 09:55
                Wczoraj ok. godziny 16 próbowałam zaparkować na starym rynku, ale nie było to łatwe. Na miejscu dla niepełnosprawnych stały 2 samochody - oczywiście nieoznaczone, po jakimś czasie jeden wyjechał - wjechał drugi również nieoznaczony. Dziś rano przejeżdżałam obok tego miejsca - to samo. Gratuluje tym osobą wyobraźni... Ale co się dziwić, że miejsce dla niepełnosprawnych na starym rynku jest zajęte, jak pod urzędem jest to samo. Skoro straż miejska "pod nosem" nie potrafi upilnować to co dopiero miejsca tak daleko jak na starym rynku...
                • rypioze Re: Parkowanie samochodów 23.12.10, 12:46
                  Dzisiaj o godzinie 10-tej na Starym Rynku,na miejscu dla inwalidy stały trzy samochody nieoznakowane,czwarty stał obok na przejściu dla pieszych.
                  • basia10031 Re: Parkowanie samochodów 27.12.10, 11:22
                    Byłam świadkiem jak w połowie grudnia na dwóch miejscach dla inwalidów zaparkował sobie w poprzek duży bus zajmując oba miejsca. Podeszli do kierowcy strażnicy miejscy i nie ukarali go żadnym mandatem. Kierowca tłumaczył się na różne sposoby, dostał pouczenie, oni poszli a on dalej stał swoim samochodem w tym miejscu przez jakieś około 15 min.
                    O czym mowa?
                    Wysoki mandat! -dobra nauczka! Trzeba tylko to stosowaćsmile

• inneska80 Re: Parkowanie samochodów 07.01.11, 07:12
                      niie dziwcie sie ze radzymin ma dziure budzetową skoro straz miejska ma tez w dupie mandaty tam gdzie czasem trzeba je wlepić
    • wiesniaczek1 Re: Parkowanie samochodów 31.12.10, 13:50
      ja uwielbiam parkować mojego żuka w miejscach nie dozwolonych, i żadem komandos ze straży miejskij nie wystawi mi mandatu. nie wiem o co ci chodzi z tym parkowaniem, lubię jak panuje ANARCHIA!
      • sceptykradzyminski Re: Parkowanie samochodów 31.12.10, 14:00
        wiesniaczek1 napisała:

ja uwielbiam parkować mojego żuka w miejscach nie dozwolonych, i żadem komandos ze straży miejskij nie wystawi mi mandatu. nie wiem o co ci chodzi z tym parkowaniem, lubię jak panuje ANARCHIA!

Raz jeździsz żukiem raz bmv? Rozdwojenie jaźni? Czy bemke masz na co dzień a, żuka masz od święta?
      • rypioze Re: Parkowanie samochodów 31.12.10, 14:42
        Wcześniej zacząłeś Sylwestra?
    • sceptykradzyminski Re: Parkowanie samochodów 05.01.11, 20:04
      Dzisiaj idąc a w zasadzie próbując przecisnąć się przez samochody zaparkowane na chodniku nasunął mi się taki pomysł demotywatory.pl/2290686/Karny-kutas
      może to nauczy radzymińskich kierowców parkować?
      • lucy263 Re: Parkowanie samochodów 06.01.11, 09:51
        Nie wiem czy to coś zmieni, bo jak ktoś nie widzi przejścia dla pieszych i bramy tylko parkuje bez najmniejszych skrupułów to tego napisu tym bardziej nie zauważy. Jak ktoś się głąbem urodził to już mu tak zostanie.
        • efka_85 Re: Parkowanie samochodów 06.01.11, 11:57
          Niekoniecznie nie zauważy napisu, jest na to rozwiązanie:
          allegro.pl/naklejka-naucz-kogos-parkowac-smieszne-i1354046011.html
          "UWAGA! TYLKO WLEPA DRUKOWANA NA PAPIEROWEJ TAŚMIE ( nie na foliach ) DA CI 100% PEWNOŚCI ŻE NAKLEJKA NIE ZOSTANIE ZDARTA ZA JEDNYM POCIĄGNIĘCIEM I SKŁONI OBDAROWANEGO DO PRZEMYŚLEŃ. WLEPY ROBIONE NA FOLII SCHODZĄ ZA JEDNYM POCIĄGNIĘCIEM!"

Znajomy raz dostał coś podobnego na przednią szybę, w takim miejscu, że nie mógł nic widzieć zza kierownicy. Zrywanie naklejki kawałek po kawałeczku zajęło mu dobre pół godziny - miał więc dość czasu aby zaznajomić się z napisem i zastanowić nad swym czynem wink
          • acha2805 Re: Parkowanie samochodów 06.01.11, 14:05
            Mi się pomysł podoba smile Trzeba wysłać pomysł strażnikom miejskim wink
            • karolkaka Re: Parkowanie samochodów 06.01.11, 14:34
              acha2805 napisał:

> Mi się pomysł podoba smile Trzeba wysłać pomysł strażnikom miejskim wink

Tak!
              Pomysł, żeby "ovlepkować" szyby samochodów tych nierobów jest doskonały! wink
              • lucy263 Re: Parkowanie samochodów 06.01.11, 18:34
                Wątpię czy się zgodzą. Oni wolą wlepiać mandaty
      • inneska80 Re: Parkowanie samochodów 07.01.11, 07:13
        hahahhaha dobry ten karny kutas
    • kupasz Re: Parkowanie samochodów 07.01.11, 07:34
      Po raz kolejny wolny rynek znalazł sposób prawie darmowy (nie licząc kartki i tuszu) na źle parkujących kierowców - karnego kutasa. Ani straż miejska ani policja nie były w stanie sobie z tym poradzić. Oczywiście niedługo to będzie zabronione bo rozwiązuje problem tanio a przecież nie o to chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka