jstaszak 12.12.05, 09:59 Jaka jest możliwość założenie Internetu w Radzyminie? Czy działa np Neostrada? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rembel Re: Internet 12.12.05, 10:43 Neostrada działa. Poza tym masz do wyboru jeszcze internet radiowy. Odpowiedz Link
jstaszak Re: Internet 13.12.05, 08:35 A czy coś w Radzyminie wiadomo na temat przetargu na WiMax? Na stronach URTiP są szczegóły. W każdym razie w powiecie Wołomińskim zostanie przyznana częstotliowość radiowa dla nowego operatora. Jeśli chodzi o Internet radiowy. Jakie są odczucia abonentów? Czy przy prędkości 256 Kbits przy słabej widoczności (deszcz lub mgła), Internet ten działa rozsądnie? Pytam, bo mi się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę słowo TPSA. Odpowiedz Link
szifox Re: Internet 13.12.05, 15:18 Przepraszam za brak polskich znakow (akurat na tym komputerze, nie bylo ich) Jakis czas temu wolominski samorzad przystapil do ambitnego projektu internetowego z gmina Zielonka, ktory ma dzialac w oparciu o technologie Wi-MAX. W planach bylo wykorzystanie komina ZEC Wolomin (120 m wys.) jako masztu radiowego. Jak to bedzie wygladalo naprawde tego niewiadomo bowiem prezes Myszk z BJM zalawial sobie pozwolenie na instalacje swoich nadajnikow na kominie ZEC (Poniewaz, elementy infrastruktury ZEC, przebiegaja przez tereny nalezace do BJM sami rozumiecie, ze nie bylo wiekszego problemu z uzyskaniem odpowiedniej decyzji) W tak zagmatwanej sytuacji nie wiem czy, ktorys z profesjonalnych operatorow bedzie zainteresowany inwestowaniem na terenie gdzie samorzady wykraczaja poza swoje kompetencje a konkurencja jest eliminowana przez uklady. Wracajac do technologii Wi-MAX, raczej nie liczylbym na rychle zawitanie tej technologii pod strzechy, bowiem jeszcze do niedawna WI-MAX nie mial zatwierdzonego standardu, a ceny terminali WIMAX sa kilkunastokrotnie drozsze niz sprzet Wi-Fi. W tej sytuacji logiczny raczej bedzie rozwoj sieci hybrydowych, czyli szkielet WiMax i Ostatnia Mila - WiFi. Rewolucji cenowej raczej nie bedzie, najwieksza korzyscia bedzie udostepnienie uslug internetowych na obraszach wiejskich, ktore obecnie nie maja szans na Internet. Odpowiedz Link
szifox Re: Internet 13.12.05, 15:23 Deszcz i mgla nie maja wiekszego wplywu na stabilnosc lacza. Najwazniesze sa LoS (widocznosc optyczna nadajnika) i odpowiednie zainstalowanie anteny (aby sie nie kiwala na wietrze). 128 pracuje stabilnie Odpowiedz Link
aro_40 Re: Internet 04.02.06, 19:55 no dobra, i co z tm dostępem do netu? jest jakiś? jeśli nie TP SA to może np Sferia lub radiowy???? Odpowiedz Link
aro_40 Re: Internet 06.02.06, 20:02 no właśnie to jest pytanie... czy ma ktoś Sferię, albo innego dostawcę netu (oprócz TP SA) i jak się to sprawuje?????? Odpowiedz Link
jstaszak Re: Internet 07.02.06, 16:03 Jest taka firma, która świadczy usługi w Radzyminie. Poszukaj na tym forum albo w Google'u. Cena to około 70 zł/ms za 256 Kbits i CIR 128 Kbits. Pzdr Odpowiedz Link
haniap2 Re: Internet 19.02.06, 16:51 dostępny jest również internet satelitarny oferowany orzez onetkonekt satelita i gointernet.onetkonekt satelita jest tańszy od gointernet ,ale niestety do najtańszych nie należy.trzeba zainstalować kartę DVB itrzeba mieć kanał zwrotny.oks jest dostępem asymetrycznym.ja posiadam opcję OKS320 z kanałem zwrotnym wykupionym od OKS.jest to stałe łącze bez limitu danych.kosztuje mnie to 119 pln.brutto cały koszt.wysłanie zapytania odbywa się za pomocą gprs,a odpowiedż drogą satelitarną.mój modem gprs to siemens s55,a karta DVB to VisionPlus Twinhana.więcej informacji OKS iForum Esat,szukaj np przez google Odpowiedz Link