Gość: zzz IP: *.chello.pl 03.11.03, 19:27 widzialem zwiastun w kinie i zapowiada sie calkiem fajnie ,ale moze byc tak ze w zwiastunie zawarli najfajniejsze sceny a film kicha ,no nic zobaczymy ,pomysl fajny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotrek Re: Good Bye, Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 20:09 Film dość ciekawy, jednak bez żadnych rewelacji ... sądzę, że pomysł filmu mozna było dużo lepiej wykorzystać i "sprzedać" ... aczkolwiek nie twierdzę, że nie da się obejrzeć. Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłem na kwestię upadku komunizmu od strony Niemców z DDR. A perspektywa napewno jest inna niż nasza ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: Good Bye, Lenin IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 21.11.03, 12:54 zgadzam sie z Toba. slyszalam wywiad z rezyserem na antenie "trojki" o mam wrazenie, ze w filmie udalo im sie przekazac duzo niej niz chcieli. Ze mialo byc niby o rodzinie i "wartosciach uniwersalnych". Szkoda, ze nie uslyszalam tego przed obejrzeniem filmu ;-) Sam pomysl genialny. Szkoda tylko, ze nie rozwineli tematu, bo duzo madrych rzeczy daloby sie na ten temat powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROSOMAK Re: Good Bye, Lenin IP: *.acn.waw.pl 07.12.03, 01:11 film tylko z pozoru jest zabawną powiastką o synu który dla swojej chorej na serce matki stwarza rzeczywistość sprzed obalenia muru. Film jest w istocie o takich rzeczach jak prawda , i czym było życie w kraju który był zmyślony bardziej niz obecnie tworzona fikcja. Film jest też o relacjach w trudnej , rozbitej rodzinie, o miłości i o braku miłości, o przebaczeniu. pięknie sie kończy: nie wiemy właściwie z jakiego świata schodzi główna bohaterka, co już wie i przyjmuje , a co wie i odrzuca. Wbrew pozorom to raczej refleksyjny, nawet zaryzykowałabym stwiardzenie SMUTNY film, i mimo kilku zabawnych gagów zdecydowanie nie jest to komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Good Bye, Lenin 04.11.03, 20:26 film napewno warto obejrzec - sa momenty naprawde smutne, ale i nieraz mozna sie rozesmiac polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochanica_francuza Re: Good Bye, Lenin IP: *.MAN.atcom.net.pl 17.11.03, 22:17 Film byl fajny, szczerze polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Good Bye, Lenin IP: *.d.pppool.de 05.11.03, 12:27 Ja ogladalam ten film w Niemczech. Sporo scen smiesznych, troche nostalgii. W sumie dobre, swiaze kino. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raldek Re: Good Bye, Lenin IP: *.torun.mm.pl 06.11.03, 00:15 Widziałem film w Niemczech i polecam go wszystkim!!! Jest po prostu świetny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANka Dolaczam sie do polecen!!! IP: *.ifn-magdeburg.de 14.11.03, 12:04 Jak najbardziej wart obejrzenia.. Tu wygrywal dlugo z filmami hollywodzkimi... W programach kin jest jeszcze do dzis. Zaczeto go wyswietlac jeszcze chyba w lecie zeszlego roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Re: Good Bye, Lenin IP: *.fzk.de / *.fzk.de 14.11.03, 15:36 Zgadzam sie z Toba - splakalem sie ze smiechu na tym filmie, ale przezylem rowniez chwile zadumy. Jestem tez ciekawy jak zostanie on przetlumaczony i czy tlumaczenie odda sens tego co jest w istocie smieszne i smutne. Dlatego chetnie obejrze ten film w Polsce. H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1956mp Re: Good Bye, Lenin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.03, 08:01 Filmu nie widziałem ale napisałaś o nastalgii.Za czym? Czyżby za wszechwładną Stasi?Trabantem?Czy sowieckim wojskiem na ulicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: Good Bye, Lenin IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 20.12.03, 19:17 Gość portalu: 1956mp napisał(a): > Filmu nie widziałem ale napisałaś o nastalgii.Za czym? > Czyżby za wszechwładną Stasi?Trabantem?Czy sowieckim wojskiem > na ulicach? Chyba za młodośćią nostalgia, za młodością..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: Good Bye, Lenin IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.03, 11:29 Film ogladalam w oryginalnej wersji, godny polecenia, po prostu SWIETNY. Do smiechu i do lkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_wel_ina@poczta.onet.pl Widziałam ten film. No i powiem, że warto zobaczyć. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.03, 15:23 Gratuluje dystrybutorowi refleksu. Film w niemczech od jakiegoś czasu jest dostępny na dvd.To nie jest ten typ komedii jaką możemy sobie wyobrażać. Głębszej refleksjii możemy się doszukać w samej historii. Kto bardziej pamięta obalenie muru berlińskiego i tamtą rzeczywistość, terror jeszcze większy od tego który był w Polsce, może popaść w zadumę. Powiem tak: Komunizm dostarczał trochę groteski i śmiechu zwłaszcza dla twórców którzy pokusili się opisać to w filmie. Ale kłamstwem byłoby to, że było tylko wesoło. No i to też jest w filmie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: Gratuluję dystrybutorowi refleksu 14.11.03, 16:16 A czy widział ktoś w Polsce inną niemiecką komedię tego typu pt. "Aleja Słoneczna"?. W marcu 2002 magazyn GW szeroko opisywał książkę, na podstawie której powstał, więc reklama za darmo, jednak, gdy jakiś rok później szukałem go w wypożyczalniach, to nie wiedzieli, o czym mówię, w końcu obejrzałem w SAT1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Good Bye, Lenin IP: 141.2.208.* 14.11.03, 11:51 Film widzialem w niemczech i musze powiedziec, ze jest naprawde do polecenia. Jednakze nie kazdy bedzie film mogl zrozumiec gdyz trzeba miec choc znikome pojecie o tamtych czasach. Z naszej perspektywy(Polaka) film wyobrazalbym sobie calkiem inaczej. To wlasnie robi ten film tak ciekawy poniewaz pokazuje inna strone Niemiec- ta mniej kolorowa. Film smutny a za razem zabawny, napewno warto zobaczyc. Na koniec chce jeszcze dodac, ze film stal sie w Niemczech szlagierem kasowym.Ogladnely go ok 5 mln widzow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B.Chuck Re: Good Bye, Lenin IP: *.kleosin.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 11:52 Bez dwóch zdań jeden z najlepszych filmów tego roku. Dla mnie śiwetny. Ciekawa i wciągająca historia. Amerykańskie gnioty przy takich filmach wysiadają. Polecam gorąco wszystkim miłośnikom europejskiego i nietylko kina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Good Bye, Lenin IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.03, 12:50 Precz z Leninem Niech żyje głód, bezrobocie, beznadzieja, i bieda. Bieda w rodzinach, w szkołach w szpitalach. Sławek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek/Goettingen Re: Good Bye, Lenin IP: *.stud.uni-goettingen.de 14.11.03, 12:59 Widzialem film - polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Good Bye, Lenin IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.03, 13:21 widzialam film w orginalnej niemieckiej wersji, warto zobaczyc, niezla karykatura socjalistycznego ustroju. cos podobnego mozna zrobic opieracjac sie na warunkach polski, u nas tez byly takie anomalie. serdecznie polecam. warto isc do kina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Good Bye, Lenin IP: 81.10.167.* 14.11.03, 13:49 A mnie sie raczej srednio podobal ze wskazaniem, ze pomysl dobry ale fabula do tego stopnia naciagnieta, ze zupelnie nieprawdziwa w odbiorze.Tlo ciekawe, glowna bohaterka - noooooo delikatnie mowiac zle obsadzona aktorka, zupelnie przecietniutka komedyjka, jednak wyrozniajaca sie niewatpliwie na tle amerykanskich;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slunko Re: Good Bye, Lenin IP: 145.228.228.* 14.11.03, 13:34 Ja tez widzialam ten film w Niemczech. Uwazam, ze jest fantastyczny, wiec nie 'mozna', ale 'trzeba' zobaczyc! Goraco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Good Bye, Lenin IP: 195.245.213.* 14.11.03, 13:39 Dawno nie widziałem takiej chały Odpowiedz Link Zgłoś
k.o.h Re: Good Bye, Lenin 14.11.03, 14:29 Drobne pytanie, bo filmu jeszcze nie widziałem,czy ktos mi może odpowiedzieć,bo pomysł kojarzy mi się jakby sciągnięty z filmu Emira Kustoricy "UNDERGROUND". Czy aby nie jest to podobna historia zrobiona przez Niemiaszków dla Niemiaszków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Good Bye, Lenin IP: *.kemira.com 14.11.03, 14:29 Typowa niemiecka komedja. Nic do śmiechu. Sentymentalna dłużyzna.Zbyt naiwna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Good Bye, Lenin IP: *.hipernet.com.pl 14.11.03, 14:56 widział juz film i nawet nawet momentami bardzo zabawny, czasami dramatyczny w sumie niezły polacam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamille Re: Good Bye, Lenin IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.03, 15:46 Bardzo dobry film, widzialam wersje oryginalna w lutym. Trailer (przynajmniej niemiecki) nieco splaszcza prawdziwa wymowe tego filmu. Oprocz zabawnych, "lekkich" gagow na ktorych koncentruja sie zapowiedzi pojawia sie tez bardzo realistyczna, poruszajaca historia zyciowa... Spodziewalam sie filmu w stylu American Pie, w rzeczywistosci bylam bardzo pozytywnie zaskoczona. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Good Bye, Lenin IP: *.euv-frankfurt-o.de 14.11.03, 16:20 widzialam juz ten film w niemczech.jest na prawde interesujacy.zapraszam wszystkich do kin.mozna sie troche posmiac,ale co najwazniejsze zastanowic nad (na szczescie) miniona socjalistyczna rzeczywistoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Good Bye, Lenin IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 14.11.03, 17:25 Ja też polecam ten film, ale na pewno nie tym, którzy nie lubią abstrakcyjnego humoru i tęsknią za minioną epoką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Good Bye, Lenin IP: 195.143.213.* 14.11.03, 19:15 super film, warto ogladnac nostalgia i dofcip, niemcy umieja sie smiac z siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gator Re: Good Bye, Lenin IP: *.pbc.adelphia.net 15.11.03, 20:51 Gość portalu: Gosc napisał(a): > super film, warto ogladnac nostalgia i dofcip, niemcy umieja sie > smiac z siebie Nic bardziej blednego. Niemcy zrobili serial na podstawie amerykanskiej komedi "Married with children", gdzie "bohaterem jest sprzedawca butow". Niemiecka wesja nie byla ogladana. Niemcy lubia sie smiac ze swoich socjalistycznych braci, gdyz kosztuja ich duze pieniadze w imie "sprawiedliwosci spolecznej". Badzie ostrozni z tymi stwierdzeniami. W Stanach nie slyna Niemcy z poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wolontariusz Good Bye,a Stalin - Ograne !!! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 14.11.03, 20:12 Film oceniam na 4/6 , ale historia jest ograna/ znana - zwlaszcza u nas patrz:"Sloneczna Aleja". film gra na setymetach i jest to tylko rozrywkowa sprawa. A pozatym juz niedlugo bedzie w Niemieckiej TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus swietny film, ludzie idzcie! IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.03, 21:37 Porownanie ze Sloneczna Aleja - parodia parodii - jest niefair! A film jest swietny, nawet jesli bedzie niedlugo w niemieckiej TV (ciekawe, skad te smiale przypuszczenia), nie jest to powodem, aby go przegapic w kinie. Wreszcie cos innego niz kolejny amerykanski kicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA NO CO TY?! IP: *.mofnet.gov.pl 15.11.03, 08:48 Fakt,ze film nie jest kiczowaty,ale jest diabelnie nudny.Ludzie wychodzili z kina w polowie seansu-serio!Ja tez ledwo wytrzymalam,szczerze mowiac nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mischa Wolf Re: NO CO TY?! IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 15.11.03, 14:05 Gość portalu: ANIA napisał(a): > Fakt,ze film nie jest kiczowaty,ale jest diabelnie nudny.Ludzie wychodzili z > kina w polowie seansu-serio!Ja tez ledwo wytrzymalam,szczerze mowiac nie > polecam. pani Ani nie radzilbym uzywac lacza Ministerstwa Finansow (nawet jesli mialo by to by wczesnie rano) do prywatnych pogaduszek na temat nudy w niemieckiej produkcji filmowej. Mam tylko nadzieje, ze w kinie byla Pani juz po "fajerancie". 'No bo kto za zo placi ? My placimy, pan placi, pani placi' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NUDA Re: Good Bye, Lenin IP: *.pool.mediaWays.net 14.11.03, 21:55 Film jest nudny i bardzo plytki, przysypialem na nim i nie moglem sie nadziwic jak lekko potraktowal komunistyczny rezim. widzialem film w niemczech, gdyz byl on wyswietlany juz na wiosne 2003. NIe polecam, wyrzucone pieniadze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mischa Wolf Re: Good Bye, Lenin IP: *.w81-53.abo.wanadoo.fr 15.11.03, 14:32 Gość portalu: NUDA napisał(a): > Film jest nudny i bardzo plytki, przysypialem na nim i nie > moglem sie nadziwic jak lekko potraktowal komunistyczny rezim. > widzialem film w niemczech, gdyz byl on wyswietlany juz na > wiosne 2003. > NIe polecam, wyrzucone pieniadze! gdyby Kolega moglby wyjasnic mi, na jakiej podstawie dylemat rodzicow Alexa 'uciekac czy nie uciekac' oraz pozniejsze zwiazane z tym konsekwencje uznal za 'lekkie' (wodewil Ludwika Solskiego ?), to bylbym bardzo wdzieczny... Byc moze bledem dystrybutora bylo zapowiadanie tego filmu jako komedii (to samo mialo zreszta miejsce w Niemczech i Francji). Trailer sklanial tez do takich wnioskow. Moim zdaniem centralnym watkiem w tym filmie nie sa spreewaldzkie ogorki, Moccafix i inne rarytasy NRD, tylko pytanie, jak zachowac sie wobec dyktatury, w porownaniu z ktora Polska byla rzeczywiscie "najweselszym barakiem w KDL-u. Ojciec Alexa uciekl, matka sie na to zgodzila, ale pozniej nie wystarczylo jej juz odwagi, by zlozyc podanie o przesiedlenie Utrata pracy, odebranie dzieci, roznorodne szykany, dlugie oczekiwanie na "wykupienie" przez rzad RFN (nie kazdy mial to szczescie...) sklonily matke do oportunizmu. Zyla wiec w klamstwie prawie do konca swojego zycia. Czyz mozna to okreslic jako cos lekkiego ?. Gdyby Kolega NUDA mial chwile czasu, to proponuje mu wyjazd do Berlina. W Hohenschoenhausen jest muzeum Stasi i duzo mozna sie dowiedziec o ich metodach. Nasze SB laskotalo, gdy tamci bili po nerkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: Good Bye, Lenin IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.11.03, 01:38 A ja się bardziej przychylam do opinii poprzednika - ten "dramat", który opisujesz tak bogato w poście, w filmie opowiedziany jest na marginesie i przez to, jak dla mnie, w ogóle nie był poruszający. Z wszytskich pozytywnych opinii powyżej wnioskuję, że film jest przeznaczony raczej dla osób znających niemiecki, a jeszcze lepiej - mieszkających w Niemczech. Dla mnie - czytacza napisów - był stanowczo za długi i miał spore fragmenty ziejące nudą właśnie. Nie jest to tylko moja opinia. I fakt - zwiastun sugeruje stanowczo za dużą zabawność filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sigmut Re: Good Bye, Lenin IP: *.net80.citysat.com.pl 15.11.03, 11:06 Co to kogo obchodzi że widziałeś zwiastun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia- Francja Calkiem niezly IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 15.11.03, 21:23 Ogladalam go z moim chlopakiem Francuzem i mysle, ze on go odebral zupelnie inaczej niz ja, mimo ze sluchal moich "wiesz, u nas tez tak bylo". Polacy odbiora ten film bardziej osobiscie niz ludzie z "zachodu", bo oni tego nie przezyli, widzieli tylko w telewizji. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: Good Bye, Lenin 15.11.03, 21:49 od razu pisze, ze nie cztalam poprzednich opinii :-) wlasnie skonczylam ogladac GB L! i musze przyznac, ze baaaaaardzo mi sie podobalo, 4* sa jak najbardziej zasluzone, ja bym nawet dala 4,5* :-) polecam kazdemu i chcialabym wiecej ego typu filmow na naszych ekranach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszan Świetny film - bardzo gorąco polecam! IP: *.sgh.waw.pl 15.11.03, 21:54 Miałem już okazję zobaczenia tego filmu i bardzo, bardzo polecam. Nie tylko dlatego, że jest to jakieś oderwanie od zalewu amerykańskich superprodukcji, ale także dlatego, że film niesie w sobie mnóstwo świeżości i świetnego humoru, na który do kina zawsze warto się wybrać. W dodatku tematyka filmu w pewnym sensie nie jest nam Polakom obca, co wpływa na to, że film ogląda się naprawdę fantastycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeo Re: Good Bye, Lenin IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.03, 22:25 Naprawde wartosciowy film Myslałam że będzie to po prostu komedia,ale to w ogóle nie jest komedia.To film o miłości i nostalgii, o zyciu... Kilka momentów niejasnych i nieprawdopodobnych aż do przesady,początek raczej mało wciągający,ale cały klimat i przesłanie czynią filmik wyjątkowym Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszek193 Re: Good Bye, Lenin 15.11.03, 23:01 Film banalny i bez żadnej głębi, momentami wręcz prymitywny. Nie warto tracić czasu na płytkie niemieckie sentymenty, które tylko podkreślają stereotyp ich nieskomplikowanego charakteru narodowego. Jedyne co udało się reżyserowi pokazać to jak te wszystkie zmiany dokonały się bez większego ich udziału, jakby mimo woli, tak po prostu ...przespali. Może dlatego jest tam tak powszechna tęsknota za NRD i brak satysfakcji? Ale nie był to chyba efekt zamierzony przez twórców tego dziełka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeo Re: Good Bye, Lenin IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.03, 16:36 Będem jest traktowanie tego filmu jako obraz nostalgii o NRD,nie jest to też dokument,więc jak można wysnuwać takie wnioski. To przecież konkretna historia,konkretnego chłopaka.Dla mnie ta cała enerdowska nostalgia to tylko tło Odpowiedz Link Zgłoś
mirbink Re: Good Bye, Lenin 15.11.03, 23:07 Świetny pomysł na fabułę, dobre aktorstwo, sprawna oryginalna narracja, trochę nostalgii, trochę wzruszeń, sporo szczerego uśmiechu - zwłaszcza dla tych co pamiętają tamte czasy. W sumie mądry i wart poświęcenia mu dwóch godzin film. Oscar dla filmu zagranicznego - bardzo prawdopodobny! Odpowiedz Link Zgłoś